23. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2003
"Obyvatele zcela zničeného objektu přemístíme do mobilních kontejnerů", tvrdí primátor Kladna Volf (ODS). Havarijní stav "ubytovny pro neplatiče" v Průmyslové ulici vyřešili "po svém" kladenští radní. Nákup sedmi obytných a dvou sanitárních mobilních kontejnerů vyčíslila radnicí 100% vlastněná firma SBD, zabývající se správou bytového fondu na 891 000 Kč. Do mobilních kontejnerů se ihned po jejich instalaci přestěhují obyvatelé z Průmyslové ulice, neboť objekt označili odborníci za neobyvatelný. Kladno přitom v první polovině letošního roku hospodařilo s přebytkem téměř 39 milionů korun...
Ing. Dan Jiránek, 1. náměstek primátora města Kladno (ODS)
23. 9. 2003
Náměstek kladenského primátora Dan Jiránek (ODS) vyzval kvůli mediálnímu ohlasu kauzy Slaný v televizi veřejného ochránce práv Otakara Motejla veřejným dopisem ke striktnímu dodržování zákonných postupů. Náměstkovi primátora se nelíbí Motejlova kritika a považuje ji za rozpor s kompetencemi ombudsmana.
23. 9. 2003
Fabiano Golgo se ve svém článku věnovaném úmrtí Leni Riefenstahlové (BL 12. 9. 2003 ) ZDE zabývá otázkou etiky v umění, vlivem morálky autora na kvalitu jeho díla a ptá se, zda má být umělec posuzován podle toho, v co věří. Jistě, že ne v občanské rovině, v té umělecké ano.
23. 9. 2003

V českém prostředí nadále, zdá se, trvají zmatky, ohledně základních žurnalistických zásad ve sdělovacím prostředku veřejné služby. Ten se přece nemůže profilovat tím, že každý "komentátor" prosazuje své vlastní, odlišné ideologické předsudky a očekává se, že "pravda" jaksi vznikne konfrontací různých, protikladných ideologických lží (jak taková ideologická konfrontace většinou dopadá, se můžete přesvědčit snad každou neděli sledováním televizních debat politiků zastupujících soupeřící české politické strany). (Kromě toho, už sám pojem "komentátor" je zastaralý, rozhlas a televize BBC také žádné "komentátory" v tradičním ideologickém slova smyslu nemají.)

Možná málokdo ví, že BBC má zákonem zakázáno šířit vlastní názory na politické otázky a otázky veřejného zájmu.

Citujeme níže zásady z Producers' Guidelines britské veřejnoprávní společnosti BBC a k tomu pro srovnání dopis Rady Českého rozhlasu, podle níž jsou úzce ideologické názory určitého tradičního "komentátora" přijatelné, pokud se proti nim ve vysílání vyskytnou ostře vyhraněné názory jiné...

Možná je však zbytečné citovat profesionální zásady britského veřejnoprávního rozhlasu a televize -- třeba se pro české prostředí nehodí...?

23. 9. 2003
Irák byl v podstatě v těchto dnech dán na prodej, napsal v pondělí list Independent. Američany jmenovaná správa Iráku totiž oznámila, že otevírá všechny sektory iráckého hospodářství zahraničním investorům v zoufalém úsilí zajistit nutně potřebnou rekonstrukci země, v níž denně dochází k únosům, k plenění a k vraždění...
23. 9. 2003
Takto vulgárně se Alastair Campbell, donedávna šéf úřadu Tonyho Blaira pro styk s médii, vyjádřil písemně ve svém deníku, z něhož publikovalo soudní vyšetřování okolností smrti dr. Kellyho několik výňatků v pondělí:
23. 9. 2003
Bitva o konečnou podobu návrhu Evropské ústavy začne příští víkend v Římě. Zatímco země "staré Evropy" se snaží uhájit podobu návrhu, vzešlého z Konventu, země "nové Evropy" nesouhlasí zejména s omezením počtu komisařů. Do rozpáleného ohně přilil minulý týden také předseda Evropské komise Romano Prodi.
23. 9. 2003
Chuck Palahniuk: Zalknutí. Z angličtiny přeložil Richard Podaný. Praha: Euromedia Group -- Odeon, 2003, 256 stran, ISBN 80-207-1141-4

Po pár stránkách budete chtít být jinde. Takže to pusťte z hlavy. Jděte pryč. Vypadněte, dokud jste živí a zdraví.
Spaste se.
V televizi určitě běží něco lepšího. Anebo když máte takovou fůru času, jděte na večerní školu. Staňte se lékařem. Můžete ze sebe udělat Někoho. Počastujte se večeří v restauraci. Obarvěte si vlasy.
Nemládnete.
To, co se tady děje, vás nejdřív nakrkne. A pak to už bude jen horší a horší.
Nebožtíci na bále
23. 9. 2003
Z kolika zlých lidí by se stali dobří, milí, kdyby se našel někdo, kdo by je pochopil, kdo by jim rozuměl, trochu tu jejich vyprahlou duši pohladil, vždyť snad každý člověk potřebuje lásku, vždyť snad i ta policie, která stíhá prostituci, potřebuje lásku, zlí lidé jsou zlí jen proto, že jim nikdo trochu lásky neposkytl.
L. Fuks, Spalovač mrtvol


24. září 2003 si připomeneme 80. výročí narození prozaika Ladislava Fukse. Patří nejen mezi nejvýznamnější české spisovatele druhé poloviny 20. století, jeho díla byla přeložena do více než deseti jazyků.

22. 9. 2003

Ve snaze neutralizovat případnou kritiku společnosti BBC v připravované zprávě soudního vyšetřování, týkajícího se okolností smrti dr. Davida Kellyho, plánuje BBC restrukturalizaci, v jejímž rámci zřejmě přijde reportér Andrew Gilligan o své místo v pořadu Today rozhlasové stanice Radio 4. Generální ředitel BBC Greg Dyke také požaduje "kulturní změnu", aby BBC byla více ochotna přiznávat chyby.

V závěrečném týdnu soudního vyšetřování okolností smrti dr. Kellyho sílí také tlak na Downing Street.

22. 9. 2003
Poté, co političtí vedoucí představitelé Evropy a USA zorganizovali rozklad konference ministrů v mexickém Cancúnu, otázkou je, co dál. Selhání cancúnské konference však nutně neznamená konec vyjednávání o hospodářském rozvoji, ani rozklad multilaterálního systému. Naopak, selhání Cancúnu vytvořilo příležitost pro to, aby došlo k posílení legitimity Světové organizace pro obchod a aby byly změněny principy mezinárodního obchodu, které vyvolávají ve světě chudobu, míní Kevin Watkins, šéf výzkumu v čelné britské charitativní organizaci Oxfam.
22. 9. 2003
Potřeboval jsem písemné znění tiskové informace o kauze Slaný, kterou úředníci ombudsmana rozdávali na potkání při tiskové konferenci 10. září. Nelenil jsem a napsal pověřenému úředníkovi kanceláře veřejného ochránce práv e-mail. Odpověď mne nejenže neuspokojila, ale zůstal mi nad ní rozum stát. Je vidět, že formalistickým motejlismem je prosycena celá brněnská budova. Od sklepa až po půdu. Informaci jsem si nakonec sehnal. Natruc - jiným, méně oficiálním způsobem. Nedá mi ale, abych se nepodělil se zážitkem z komunikace s tiskovým oddělením veřejného ochránce práv...
22. 9. 2003

Proti důslednému výkonu veřejné správy jistě nelze nic namítat, tento program však podle názoru veřejného ochránce práv nenabádá k důslednosti, která je slučitelná s principy fungování právního státu, ale spíše k porušování principů přiměřenosti a individuálního přístupu při řešení jednotlivých případů. Město zvolilo ve vztahu k dlužníkům represivní postup, který je vydáván za snahu chránit slušné a poctivé občany prostřednictvím Programu nulové tolerance, namísto citlivého sociálního přístupu.

22. 9. 2003
Dopis města Slaný obyvatelce Mexika

V pátek se dozvěděli ti, jichž se týká hrozba vystěhování z "ubytovny" Ouvalova, že jim radnice dává čas do 25. září. Buď do té doby vše zaplatí a mají "naději", že mohou za stejně vyděračských podmínek "bydlet", nebo nezaplatí a půjdou. Jaký je rozdíl mezi dneškem a 25. zářím pro člověka, který je živ z žebračenky či žebrácké mateřské? Sehnat sedmnáct či více tisíc znamená se zadlužit u lichváře, nebo jít krást. Legálním příjmem si Horvátova rodina vydělá dlužné peníze do 25. září pouze stěží. 16. září jim přitom vypršel konečný termín zaplacení. "Promeškali svoji šanci, navíc neukázali sebemenší snahu s dluhem něco udělat," nechal se pro ČTK slyšet starosta Slaného Ivo Rubík (ODS). Má pravdu. Chudí si nezaslouží žít.

22. 9. 2003
Starost města Slaný Ivo Rubík umí jednu věc výborně - mediálně prodat i ústup z bojiště. Namísto věcného přístupu, kterým by dokázal, že hurá akce, zvaná "nulová tolerance" se proměnila k lepšímu a nenese už s sebou prvky sociálně segregační či rasistické nátakové akce - mobbingu, pokračuje starosta v mediální masáži svých spoluobčanů. Naposledy mu nezanedbatelný prostor dali jedna mladá, nadaná redaktorka Práva a jeden mladý, nadaný redaktor ČTK...
Šumava
22. 9. 2003
V Mladé frontě Dnes vyšel 4. září poněkud povrchní a nepříliš vydařený článek Evy Tiché, "Putování za kůrovcem míří na Šumavu". Paní redaktorka se účastnila jeden a půl dne celkem čtyřdenního pochodu organizovaného Hnutím DUHA pro zájemce z řad veřejnosti a vytěžila z toho spíše pokus o reportáž prokládanou opravdovými nepodstatnostmi. Možná takový styl konvenuje průměrnému čtenáři MfD, ale určitě to není to pravé.

Pochodu jsem se účastnil a zde je podstatné sdělení toho, co jsem si z příjemné akce odnesl:

19. 9. 2003
V momentě, kdy se čtenářskému publiku dlouho nedostává toužebně očekávané literární události, je potenciálně možné tuto událost uměle vyrobit.

Stále sice různá prozaická díla čteme, ale jen málokdy dochází k tomu, že bychom jimi byli nějak hlouběji zasaženi, že by nás svou vlastní výpovědí provokovala, že by nás skrze svůj fiktivní svět nechala alespoň částečně nahlédnout pod pokličku stále složitějšího a stále méně pochopitelnějšího světa reálného.

V české próze jako by se snad zastavil čas. Číslovky v tirážích, které označují rok vydání se sice proměňují, ale téměř nikde není vidět jakýkoliv pohyb, jakákoliv progrese. O samotná prozaická díla není na českém knižním trhu nouze- vychází jich stále dost a dost- , ale současný stav, který podle mne trvá již docela dlouho, lze s jistotou nazvat čekáním na literární událost. Jistě, nemůžeme předpokládat, že se každý rok objeví spousta přelomových děl, která se stanou novými mezníky v dějinách české literatury, ale neustálé setkávání se s prózami, jež ve velké míře pouze opakují předchozí literární stav, může být pro poučenějšího čtenáře již dosti nudnou procházkou po českých literárních lesích.

Autor tento text přednesl ve středu na konferenci zahraničních bohemistů, kterou letos uspořádaly Obec spisovatelů a ministerstvo školství na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

22. 9. 2003
V Táboře se v sobotu 27. září uskuteční sjezd Strany zelených, který by měl projednávat budoucí programovou orientaci strany. Před sjezdem stranu ovládly polemiky především mezi stoupenci lídra její programové skupiny Jakuba Patočky a přívrženci Petra Uhla. Patočka s Uhlem se společně podíleli jako "tmavozelení" reformátoři na vymanění Strany zelených z vlivu korupčních sil, spojených s některými představiteli minulého vedení. Nyní jsou však v otázce programu, částečně i politické praxe, rozděleni: zatímco prvního z dvojice neopustily moralistické a centralistické přístupy a jen obtížně se nutí ke kompromisům, bývalý trockista Uhl přichází na sjezd s návrhem volnější a na regionech založené stranické struktury a s programem, bližším západoevropským Zeleným.

Změny, které se udály v SZ za uplynulý rok, shrnuje následující článek, který již vyšel v malonákladovém časopise Parlamentní zpravodaj a jehož některé upravené pasáže otiskl též sociálně demokratický časopis Trend.

(Autor textu je doktorand na katedře politologie v Brně a ve Straně zelených patří spíše k sympatizantům Uhlova přístupu).

22. 9. 2003
tisková zpráva ČRo

Tak jako každý rok i letos přivítají Poděbrady v závěru září Český rozhlas. Ten je totiž pořadatelem mezinárodní přehlídky původní rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Letošní -- v pořadí již třináctý -- ročník festivalu se uskuteční ve dnech 23. -- 25. září 2003 a opět s mottem "Na srdce jsou Poděbrady, na duši je Český rozhlas".

Lubomír Kropáček
23. 9. 2003

Najvýznamnejší český orientalista odmieta vojnu v mene šírenia západných hodnôt

Luboš Kropáček: Duchovní cesty islámu, 312 stran, ISBN: 80-7021-168-7, 298 Kč

Luboš Kropáček (1939) orientalista a afrikanista, profesor na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity, pracovník Ústavu Blízkého Východu a Afriky FF UK, je autorom viacerých kníh o islame. V posledných rokoch vydal knihy Duchovní cesty islámu (1992, 1998), Islámsky fundamentalismus (1996), Blízky východ na přelomu tisíciletí (1999), Islám a Západ -- historická paměť a současná krize (2002). Literární noviny s ním hovorili o islame, západných hodnotách a príčinách dnešného medzicivilizačného napätia.

V médiách sa čoraz častejšie objavuje spojenie "vojna v mene západných hodnôt". Čo pokladáte za západné hodnoty?
Najušľachtilejšie západné hodnoty celkom jasne sformuloval Svätý otec Ján Pavol II. Zdôraznil, že nijaké krviprelievanie a nijaká vojna, hoci preventívna, nie je pre kresťanov správnou cestou. Západné hodnoty vyjadrili aj tí, čo vlani udelili Nobelovu cenu mieru americkému prezidentovi Jimmy Carterovi. Západné hodnoty sme si vlani pripomenuli aj pri 40. výročí uzmierenia Nemcov a Francúzov. Odveké nepriateľstvo dvoch národov sa premenilo na užitočnú mierovú spoluprácu. To sú ozajstné západné hodnoty.
23. 9. 2003
Piateho júna 1947 predniesol na Harvardskej univerzite pred bývalými študentmi štátny tajomník Marshall prejav, ktorý vošiel do dejín ako Marshallov plán (Europea Recoveri Program). Zdôraznil v ňom, že cieľom je zamedziť hladu, chudobe, zúfalstvu a chaosu.
23. 9. 2003

12 hodin 47 minut 10 sekund SELČ - Slunce překračuje nebeský rovník na jih, vstupuje do znamení Vah a tak vyznačuje equinox (rovnodennost), první den astronomického podzimu na severní polokouli a jara na jižní. Equinox znamená stejně (dlouhou) noc a se Sluncem na nebeském rovníku tak pozemšťané zakusí 12 hodin denního světla a 12 hodin tmy. Podzimní rovnodennost je v pohanských kultech spjata s obětí ducha zrna či vegetace. Symbolika jablek, girland, hroznů vína, listů dubu či kukuřice přežila v té či oné podobě dodnes.

23. 9. 2003

O strachu, revolúcii a o tom, čo z nej zostalo

Seumas Milne
preložil Radovan Geist

Päťdesiat rokov po tom, ako Fidel Castro a jeho nasledovníci začali kubánsku revolúciu nepodareným útokom na kasárne Moncada, píšu už kritici jej nekrológy. Miami Herald, nasledujúc prezidenta Busha, ktorý kubánsky socializmus označil za "relikt", vyhlásil revolúciu za "mŕtvu". Telegraph nazval ostrov "stratený prípad menom Kuba", zatiaľ čo Independent hovoril o kubánskom sne ako o "starom a ošumelom ako Fidel sám". Reportér BBC tvrdil, že prijatím turizmu "revolúcia skrátka vymenila jednu elitu za inú".

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Prodi versus Giscard: Dva kohouti na evropském smetišti Josef  Brož
23. 9. 2003 Ještě jednou k otázce morálky v umění Jan  Paul
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Pokud se chystáte tohle číst, ušetřete si práci Jiří  Lněnička
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
23. 9. 2003 Irák je na prodej   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Budou čeští lékaři vraždit diplomaty?   
22. 9. 2003 Proč nosí státní zástupci taláry? Karel  Mašita
22. 9. 2003 Kábulský knihkupec chce žalovat norskou reportérku   

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba
17. 9. 2003 Jak být terénním sociálním pracovníkem Jana  Chalupová
17. 9. 2003 Slaný: v úterý k exekuci nedošlo, matka se vzepřela nátlaku Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slaný: namísto smírného řešení "koncentrák" Štěpán  Kotrba

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba

Šumavský kůrovec a Hnutí Duha RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Jaké poučení z pochodu kůrovcovou Šumavou? Petr  Kužvart
19. 9. 2003 Naštvaný, ale zajímavý článek Vojtěch  Polák
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
22. 8. 2003 Hnutí Duha: Udělejte si vlastní obrázek o Šumavě   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba
22. 8. 2003 V pralese u pramene Vltavy padly další stromy   
21. 8. 2003 Jak je to s pralesy na Šumavě -- laický pokus o odpověď Jan  Rovenský
19. 8. 2003 Jde skutečně o záchranu šumavských pralesů? Jiří  Šoler
15. 8. 2003 Blokáda šumavských pralesů   
15. 8. 2003 Výzva českých vědců: Zachraňme zbytky šumavských pralesů   

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 WTO: Rozhodnutí o otázkách, týkajících se provádění dohod - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 Cancún: to, že se rozhovory rozložily, je pozitivní   
22. 9. 2003 Zklamání z nezdaru: průběh konference WTO v Cancúnu Ludmila  Štěrbová
22. 9. 2003 WTO: Deklarace ministrů a pracovní program - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 WTO: Deklarace o Dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví a veřejném zdraví - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
19. 9. 2003 Od Cancúnu ke spravedlivému obchodu   
17. 9. 2003 Globalizace: přísliby i hrozby   
17. 9. 2003 Cancún: Snaha o privatizaci vody   
17. 9. 2003 Subcommandante Marcos: Jsme vykořisťováni jako otroci WTO   
17. 9. 2003 Bechtel a krev za vodu: válka jako omluva pro rozšiřování práva korporací Vandana  Shiva

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš