19. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 8. 2003
Uprostřed toho všeho se najednou Václav Fischer podíval na jednu ze svých spolupracovnic - dlouhonohou, dokonale opálenou blondýnku v pískových šatech. Setkali se pohledem, dívka se opřela o desku stolu a podívala se na svého šéfa. "Jdeme?" "Jdeme," kývl hlavou šéf. Oba věděli přesně, co mají na mysli.

Domácí český čtenář je zjevně téměř čtrnáct let od pádu komunismu od českých "novin" zvyklý na ledacos: zahraničnímu čtenáři, nezvyklému na domácí žumpu, přece jen přece jenom míra bezostyšné manipulativnosti od "novinářů" prostitutů občas vyrazí dech. To se mi stalo nad článkem Lídy Holmerové "Krize usměvavého elegána", který vyšel v sobotní Mladé frontě Dnes. Uznávám, že cestovní kancelář Fischer poskytuje zjevně Mladé frontě Dnes velké množství inzerce, ale ať už jsou ty peníze jakkoliv velké, takto hluboce, byste se, Lído Holmerová, cílenou manipulací a la ženské románky z edice Harlekýn přece jen osobně ponižovat a profesi novináře diskreditovat nemusela. Nebo v dnešní České republice už skutečně nejsou hranice, jak se člověk dokáže sám osobně zostudit, musejí "novináři" skutečně nadšeně a dobrovolně mezi sebou soutěžit o to, kdo je horší? Připomíná mi to soutěžení o standartu "Se Sovětským svazem na věčné časy". Absolutně otrocká podřízenost vládnoucímu principu, ať je to sovětský imperialismus anebo bezostyšná komerční manipulace, je totiž stejná.

Prozradím vám jedno profesní tajemství, Lído Holmerová: slušný člověk - a natož novinář, hodný toho jména - nelže a nemanipuluje. Nejobscénnější věcí, kterou můžete v životě dělat, je proměňovat své bližní v nástroje svých osobních či podnikových ambicí. Člověk nikdy nesmí učinit lidi kolem sebe nástrojem svých cílů - to je to nejpodlejší, čím se můžete v životě provinit.

18. 8. 2003
Napsal mi před několika dny jeden novinář z jednoho čelného českého deníku: "V rámci redakce existuje poměrně silný názor, že by se čtenáři neměli příliš 'zatěžovat' problémy interního života médií a novinářů s tím, že je to pro ně téma jen mizivě zajímavé - alespoň ve srovnání s jinými problémy širšího dosahu. Otázkou tak je, co je to "příliš" a kde končí vnitřní pseudoproblémy mediálního světa, a to z toho jednoduchého důvodu, že již přerůstají do celospolečenských problémů." Je to názor absolutně mylný: sdělovací prostředky jsou základním nástrojem kontroly demokracie a k tomu, aby fungovaly efektivně, musí existovat v samotných médiích jejich systematická a autoritativní metakritika. Ta se také v zavedenějších demokraciích a v seriózních novinách, v rozhlase a v televizi skutečně pěstuje. Posuďte tento případ metakritiky: analýzu pondělního deníku Guardian o tom, jak (zejména) bulvární britský tisk zkresluje výsledky soudního vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho -- podle své politické zaujatosti. Proč se v českých novinách netisknou obdobné, vzájemné analýzy médií: jen proto, že všichni (pražští) novináři drží spolu?

19. 8. 2003
Oficiální britský vládní dokument, který byl použit k ospravedlnění útoku na Irák, neobsahoval žádný důkaz "bezprostřední hrozby" od Saddáma Husajna, varoval Jonathan Powell, šéf štábu Tonyho Blaira pouhých několik dní před tím, než byla tato oficiální zpráva britské vlády o Iráku předložena britskému parlamentu.

Jonathan Powell charakterizoval tuto zprávu jako "dobrou a přesvědčivou", avšak varoval před tvrzením, že "máme důkazy, že je [Saddám] hrozbou".

18. 8. 2003

Odpověď Ivana Šterna naznačuje, že šéfredaktor ví už stěží, co mluví. Nezávislý zdroj objektivně zkoumající sledovanost všech rádií, (pokud je vůbec možné hovořit o objektivitě mediálních analýz či průzkumů sledovanosti), vytvořil soubor čísel, která jsou konstatováním, nikoliv hodnocením. Ukazují, že stanice ze 120 000 posluchačů týdně ztratila za rok 100 000 posluchačů a nenašla nové. Analýza vysílání ČRo 6 - RSE z doby před vypovězením kooperační smlouvy s Američany, kterou si prováděly Britské listy, napovídá, že křesťansko-konzervativní americká propaganda v České republice měla přesně totéž množství stárnoucích posluchačů... Už tehdy bylo jasné, že naděje do změny politické orientace většiny občanů České republiky směrem pravicovým se nenaplní. Propagandistický potenciál "štvavé vysílačky" se vyčerpal svou počínající senilitou, nekreativností a možností posluchačů konfrontovat řeči a realitu. Poučení pro nového šéfredaktora stanice z tohoto smutného konstatování je, že dostal do vínku stanici bez posluchačů a "ducha" původní propagandy jen stěží může nahradit.

18. 8. 2003

Toto je reakce na tento článek. Ivan Štern je ředitelem stanice ČRo 6.

Vážený pane Čulíku,

to, co pan Kotrba naší stanici radí, se už děje. Těžko však polemizovat s článkem, který hodnotí program stanice prismatem jednoho pořadu, byť se jedná o pořád z hlediska politické publicistiky klíčový. O šíří názoru, které z naší stanice zaznívá, jsme již mluvili. Zaměřit program na občanskou společnost, jak radí pan Kotrba, je věcí, kterou jsme vyřešili již více než před rokem, a značná část našeho programu je právě věnována občanské společnosti (každý všední den se ji prvoplánově zabýváme v rámci magazínu Je to na vás..). Kdyby si býval pozorně alespoň pročetl, co o našem programu píšeme na naší webové stránce, nemohl by ve svém článku, promiňte mi ten výraz, být tak "mimo mísu".

S přátelským pozdravem

Ivan Štern

18. 8. 2003

Český rozhlas 6, pohrobka Pecháčkovy "Svobodné Evropy", poslouchá stále méně lidí. Oproti stejnému období minulého roku klesla týdenní poslechovost (WR) z 120 000 posluchačů na 39 000. Údaje, které Britské listy očekávaly už před rokem, definitivně potvrdil průzkum Mediaprojekt, sestavovaný s pomocí 15 000 respondentů. Podle Mediaprojektu byla poslechovost celoplošné středovlnné stanice ČRo 6 v prvním a druhém čtvrtletí 2003 pouhých 39 000 posluchačů týdně, ačkoliv před rokem to bylo ještě 129 000 posluchačů týdně (to je ovšem tzv. týdenní "reach" - dosah čili počet posluchačů, kteří si někdy během daného internvalu (den, týden) na nějakou dobu stanici pustí; vyplývá z toho, že poslech jednotlivých pořadů je ještě daleko menší, odhadem zřejmě jen několik tisíc posluchačů. Roční náklady na provoz ČRo 6 jsou přitom obrovské - 60 milionů.

19. 8. 2003
Vliv médií na mladou populaci je velký, uvědomíme-li, si jak důležitou součástí využití volného času mládeže tvoří sledování sdělovacích prostředků, resp.styk s nimi. Podle většiny provedených studií tvoří televize stále roli vedoucího média, a to i přes rapidní rozvoj internetu a dalších mediálních nosičů a s nimi spojenými možnostmi.
19. 8. 2003
K víkendovému článku MfD z 9. srpna 2003 "Diagnóza Klaus" ZDE

Tak Václav Klaus nám prý rozděluje národ. Když si představím, že by to byla pravda, musím připustit, u presidenta jde o vcelku podstatnou závadu. Snad kotlině české nehrozí občanská válka?

19. 8. 2003
Poznámky k článku: Výzva českých vědců: Zachraňme zbytky šumavských pralesů

Článek kromě přesných informací obsahuje i řadu desinformací a zjevně vědomých nepravd. Překvapuje mne, že podobný článek je napsán "jménem českých vědců" - je to podobné, jako když za vlády komunistů vystupoval podnikový kádrovák jménem pracujících podniku a Gustáv Husák jménem všech "pracujících" ČSSR. Ale přejděme k podrobnostem:

19. 8. 2003
Anna Kotúčková, Kosovska Mitrovica

Štyri roky po zastavení vojnového konfliktu v Kosove sa do predovšetkým srbských a národnostne zmiešaných miest vkráda strach a smrť. Začiatkom augusta v meste Peč na západe Kosova boli zabití traja Albánci, niekoľko dní po incidente neďaleko albánskej dediny Ceranjska Reka pri meste Kosovska Mitrovica zastrelili pri výkone služby indického policajta UNMIK-u Satuša Menoša. K útoku na základňu vojska Srbska a Čiernej Hory v Dobrosine pri juhosrbskom meste Bujanovac v nedeľu 10. augusta sa priznala Albánska národná armáda.

19. 8. 2003

Vzdávanie sa identity -- cesta k porážke

Frieder Otto Wolf
preložil a upravil Radovan Geist

V 80. rokoch boli západonemeckí zelení baštou radikalizmu. Kritizovali americký imperializmus, bránili pacifizmus a sami seba opisovali ako "ekologických socialistov". Koncom 90. rokov sa strana zmenila na nepoznanie. Ako člen Schröderovej koalície "tretej cesty" presadzovali radikálne neoliberálnu politiku a podporovali vojenské intervencie s humanitárnym cieľom.

foto: Martin J. Polák
18. 8. 2003
Speváčka s unikátnym temno zafarbeným hlasom sa popri Karlovi Krylovi stala umeleckým symbolom Pražskej Jari (1968). Kritika jej prvý album Songy a Balady (1969) hodnotí ako jeden z najlepších v československej populárnej hudbe. Z obdobia 1969-1970 trojnásobný Zlatý Slávik, keď zvíťazila pred speváčkami ako Pilarová, Vondráčková či Hegerová. Vtedy do jej umeleckého a osobného života na 20 rokov vstúpil totalitný režim, takže na javisko sa vrátila až v roku 1989. Marta Kubišová hovorí o problémoch umelca, neziskových aktivitách či obľúbených spevákoch a tiež spomína na smrť Palacha či Havlovu premenu.
Ovoce stromů rajských jíme...
18. 8. 2003
Vatikán nařídil katolickým biskupům po celém světě, aby utajovali případy sexuálního zneužívání, které páchali na členech své kongregace katoličtí kněží. Osobám, které by o sexuálním zneužívání, páchaném kněžími, nemlčely, hrozilo vyloučení z katolické církve.

Týdeník Observer získal z tajného vatikánského archivu čtyřicet let starý důvěrný dokument, který nese pečeť papeže Jana XXIII. Tento dokument byl rozeslán všem katolickým biskupům po celém světě. Nařizuje jim, aby přísně utajovali veškerá obvinění ze sexuálního zneužívání dětí, vznesená proti kněžím, a hrozí těm, kdo by takové případy zveřejnili, vyloučením z katolické církve.

Ještě v roce 2001 rozeslal podle týdeníku Observer katolickým biskupům dopis kardinál Ratzinger a zdůraznil v něm, že tento dokument z roku 1962 je stále platný...

18. 8. 2003
Jaroslav Krajči
POLEMIKA

Dnes se hodně mluví o reformě veřejných financí, o deficitech státního či veřejných rozpočtů, ale již méně nebo skoro vůbec ne o celkové hospodářské politice a o jejím výsledku - hospodářském růstu. Nanejvýš si občas přečteme nějakou sentenci, že ekonomika poroste rychleji či pomaleji. Celkově to však vypadá tak, že všichni jsou spokojeni a na tomto tématu vlastně není nic, čím se zabývat.

18. 8. 2003
POLEMIKA

Před časem Jan Čulík citoval svůj rozhovor s Ivanem Svítkem, poradcem Václava Klause, v Svobodné Evropě v lednu 1991. Doporučuji vrátit se v BL k problémům privatizace, zestátnění národního majetku bez referenda, k tvorbě penzijních fondů v souvislosti s reformou veřejných financí. Členství v EU snad skýtá i naději na nápravu křivd, které vznikly po "sametové" revoluci.

18. 8. 2003
Posledný deň Letnej filmovej školy (LFŠ) v Uherskom Hradišti býva vždy veľmi smutný a s predstavou odchodu skoro až depresívny. Rovnaké (aj keď slnko veselo svietilo) to bolo aj tento rok. "Batôžkari", ako sa už klišovito nazývajú ľudia ochotní miesto vyvaľovania sa niekde pri mori chodiť denne na päť filmov a spánku venovať maximálne tri hodiny, sa pomaly zberajú na odchod. Spacie vrecia plné bujarých pachov sa tiež už určite tešia domov, ale my sa vrátime o pár dní späť, keď sa ešte počet obyvateľov Hradišťa zvýšil o viac ako dvetisíc filmom "nakazených" ľudí.
4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči
18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími   
18. 8. 2003 Romové jsou sice páté kolo u vozu, avšak... Alžběta  Janíčková
18. 8. 2003 Marta Kubišová: Tí, čo boli pri revolúcii, sa na nej stále vezú Miroslav  Brada
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 MFD: Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera Jan  Čulík
15. 8. 2003 Postkomunistické země se nedají zreformovat bez morálky a pevného právního řádu Jan  Čulík
15. 8. 2003 Jak mohou dnešní Spojené státy legitimizovat své činy   
15. 8. 2003 Byl Hitler před mnichovskou konferencí málem zavražděn?   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
18. 8. 2003 Aféra David Kelly a falešné důvody pro útok na Irák -- shrnutí první etapy vyšetřování   
18. 8. 2003 Aféra Kelly: Po prvním týdnu vyšetřování prohrávají všichni   
15. 8. 2003 Blair donutil Kellyho podrobit se druhému výslechu   
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce   
12. 8. 2003 Pochybnosti o britské vládní zprávě o iráckých zbraních sílí   
12. 8. 2003 Blairova zpráva o Iráku zpochybněna   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Letná filmová škola 2003: O spacákoch a akreditácii Peter  Konečný
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík

Česká pošta RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Proč byla zlikvidována vlaková pošta Tomáš  Krček
11. 8. 2003 Česká pošta: Pracuje méně, kasíruje více Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Česká pošta, kapitalismus, který zešílel za další Eduard  Vacek
11. 8. 2003 Česká pošta má své předpisy, vyplývající ze zákona, a ty musí dodržovat Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
10. 8. 2003 Předpisy České pošty pro doručování zásilek   
10. 8. 2003 Všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař
8. 8. 2003 Já jsem zase nedostal balík   
7. 8. 2003 Česká pošta: škrtli mou adresu a dopis doručili jinam Jindra  Vavruška

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala