19. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2003

ANO
SLOVENSKO
Podle nedělních oficiálních výsledků 92,46 % hlasujících souhlasilo se vstupem do Evropské unie, proti bylo 6,20 %.

Předseda komise Július Fodor během ceremoniálu, kterého se zúčastnilo celé vedení země v čele s prezidentem Rudolfem Schusterem a premiérem Mikulášem Dzurindou, uvedl i konkrétní čísla, vzešlá ze 79 okresů a 5100 volebních okrsků:

Pro unii hlasovalo 2 012 870 voličů, proti 135 031. Celkový počet registrovaných voličů činil 4 174 097, hlasovací lístky si vyzvedlo 2 176 990 občanů (52,15 procenta), odevzdaných platných hlasů bylo 2 147 901, neplatných 27 488.

"Je rozhodnuto... Občané SR se rozhodli, že chtějí vstoupit do EU. Budoucnost naší země tak dostala nový rozměr... Blahopřeji celému Slovensku k historickému rozhodnutí," prohlásil v děkovném projevu předseda parlamentu Pavol Hrušovský, do jehož rukou referendová komise odevzdala výsledky.

Sloupek

Je to myslím, trochu složitější, než jak píše Štěpán Kotrba v příspěvku, v němž v podstatě chválí názory Miroslavy Němcové (ODS), ZDE.

Má veřejnoprávní televize mít právo prodávat reklamu? Za normálních okolností nikoliv, jenže uznává se, že v menších evropských zemích pouhý koncesionářský poplatek nestačí, a tak je běžnou praxí, že tam vysílá právě i veřejnoprávní televize reklamu. Nikoliv v tak velké míře jako komerční televize, ale přece. Včera jsem shlédl jeden celovečerní film natočený z prvního programu irské veřejné televize RTE 1, i tam se vysílání celovečerního filmu přerušilo blokem reklam, během dvouhodinového filmu však pouze dvakrát.

Pětimiliardový rozpočet České televize se zdá být v českém kontextu velkou sumou, ale v kontextu mezinárodního televizního průmyslu je to částka malá. Důležité také je, aby existovaly alternativní možnosti vysílání televizní reklamy, aby nevznikl na prodej televizní reklamy monopol.

Funkce veřejnoprávních televizí se v současné době, kdy dochází k bouřlivému rozvoji sdělovacích prostředků a vzniká konvergence nejrůznějších médií, včetně vysílání na digitálu, na satelitu a na internetu, radikálně proměňuje a diskutuje se o tom, které funkce nových médií mají být nadále financovány z koncesionářského poplatku a které jinak. Není tedy v žádném případě nikde stoprocentně dáno, že by veřejná televize pro některé své nové aktivity nemohla mít i jiné zdroje financování než jen koncesionářský poplatek, stejně jako není pravda, že reklamu pro televizní vysílání dokáží přilákat jen nejpokleslejší pořady.

Uvažuje Česká televize o své budoucnosti v rychle se měnícím mediálním prostředí? V obrovském množství televizní nabídky, která teď vzniká, rozhodla např. britská televize BBC, že bude konkurenci od 500 jiných okruhů čelit nabídkou nekompromisní kvality -- ta se má stát její obchodní značkou, jinak, obává se BBC, že by v "reji" ostatních stanic zanikla.

To, že Česká televize reklamu neumí prodávat, není přece důvodem k tomu, aby se jí reklama odebrala, stejně tak jako není existence korupce -- že český tisk nekritizuje ty osoby či podniky, které jim zadávají velkou reklamu -- důvodem pro to, že by se zadávání reklamy mělo zrušit. To je "vylévání dítěte s vaničkou". Odstraňte korupci a přimějte Českou televizi, ať zaměstná takové pracovníky, kteří budou reklamu prodávat schopni a kteří se taky nesesypou před tím, že si u nich nějaký velký pán koupil pár reklam.

Jestliže něco funguje špatně nebo je to postiženo korupcí, řešením přece není to zrušit, ale zavést taková opatření, aby to fungovalo dobře. Proč je nutno opakovat banality?

Donuťte Českou televizi, aby se vzdala uzavřenosti, vytvořte tam - v jejím vlastním zájmu - atmosféru pro svobodnou, kvalitní a tvůrčí činnost (možná, že by stačilo zrušit příslušná ustanovení o tom, že nelze řadové pracovníky ČT za normálních okolností propustit, kdežto vedoucí pracovníci mohou být propuštěni hned!) a zvyšte její koncesionářský poplatek a zaveďte zároveň jeho automatické každoroční vyrovnávají podle inflace, jako je tomu třeba v Británii. Přimějte ČT, aby vykonávala ve veřejném zájmu kvalitní činnost a poskytněte jí k tomu řádné finanční prostředky. Hovořme i o tom, které nové činnosti nové, pružně a inteligentně reagující České televize by se mohly financovat jinak.

Mnozí v České republice mají problém s pojmem nezávislosti. V České republice často slýchaný argument, že "nikdo není nezávislý", je demagogický. (Zajímavé je, jak obtížně je pro některé lidi v ČR rozlišit pojem politického aktivismu a profesionálního, nezávislého, avšak kritického úsudku, který nepodlézá establishmentu.)

Ve světě skutečně existují nezávislé osobnosti, které se nepřidávají k frakcím různých politických či "kulturních" seskupení. Rezignovat na samotný pojem nezávislosti by byla tragická chyba.

Je-li nutno uznat, že termín nezávislosti je možná současnému českému prostředí poněkud cizí, protože u Čechů došlo jaksi po pádu komunismu "k úprku od svobody" -- jako by se lidi lekli, že se od nich očekává, že budou vystupovat sami za sebe, hrdě, veřejně, samostatně a nezávisle, a tak si všichni, kdo se chtějí nějak uplatnit, zdá se našli svůj vlastní "dav kamarádů".

Má-li však Česká republika být právoplatným členem rodiny civilizovaných národů, je nutno usilovat právě o prosazování principu nezávislosti. Individualismus, pluralita a nezávislost jsou totiž podstatou moderní společnosti.

Bylo by omylem na princip nezávislosti rezignovat a rozhodnout, ať nového ředitele České televize jmenuje vláda, parlament nebo premiér. Těžko by se tyto instituce vyhýbaly obvinění, že chtějí ČT proměnit v nástroj své propagandy.

Dosavadní volby ředitelů České televize byly fiaskem, protože pod politickými tlaky se do Rady České televize dostali většinou jen nejnekvalitnější a nejslabší kandidáti -- z obavy politických stran, že by se do Rady mohla dostat nějaká skutečná osobnost.

19. 5. 2003
"Proč neplníte volební sliby?"
"Musíme realitu popisovat pravdivě."
"Ptal jsem se: Proč neplníte volební sliby?"
Musíme se chovat racionálně."

Bohuslavu Sobotkovi by slušelo omšelé sáčko vysokoškolského studenta. Svými odpověďmi by jistě uspokojil každého examinátora, nejednoho by mohl dokonce (ve vynalézavosti jak neztratit řeč) vyučovat. Má vytříbenou schopnost vést intelektuální polemiku. Má talent přednášet promoční řeč za celý ročník. Aula oněmí, špendlík bys slyšel spadnout. Matky úspěšných se nestydí za slzy, otcové nadouvají pýchou, snoubenky jihnou a podklesávají v kolenou. Někteří kolegové však bezmocně závidí, jiní tiše zuří. O nic ale pořád ještě nejde. Život je před námi a ten ukáže, kdo jak se prosadí. Kdo má charakter, kdo opravdu látce rozumí.

Realita je ale jiná, ministr financí nemá odřený oděv, nedisponuje jen distinguovaným projevem a distinguovaným oblekem, nýbrž i významným postavením.

19. 5. 2003

Američtí a britští činitelé přiznali o víkendu, že odložili na neurčito plány na vytvoření prozatímní irácké vlády. Španělsko konstatovalo, že chybí podstatné finanční částky na rekonstrukci Iráku.

Britští a američtí činitelé sdělili skupinám iráckých exulantů, kteří se vrátili do Bagdádu, že zrušili plány na vytvoření nového iráckého parlamentu z iráckých opozičních sil do konce tohoto měsíce. Namísto toho konstatovali v pátek američtí a britští činitelé na schůzce s Iráčany, že budou Spojené státy a Británie nadále vládnout Iráku po blíže neurčené časové období. Paul Bremer, nový americký civilní správce Iráku, jmenovaný Pentagonem, konstatoval na schůzce, že Amerika a Británie nyní dává přednost vytvoření "prozatímní správy", jíž budou Iráčané pomáhaat vypracováváním ústavy pro Irák, reformou školského systému a přípravou plánu na příští demokratické volby.

V irácké opozici nyní vznikly velké rozbroje, jednak mezi navrátivšími se exulanty, kteří, jako Ahmed Čalabi, požadují významné funkce v každé prozatímní vládě, a obyčejnými Iráčany, kteří podporují místní šiitské představitele, kteří požadují vytvoření muslimského státu. Španělsko vypracovalo studii, z níž vyplývá, že příjem z prodeje irácké ropy zdaleka nebude stačit na znovuvýstavbu země. Jen modernizace iráckého ropného průmyslu totiž bude podle Španělska stát 3,5 miliardy dolarů.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
18. 5. 2003
Pokud chceme uplatňovat nějaké krajnosti, mluvíme o "optimismu", anebo naopak o "skepticismu" (či jen "skepsi"). Uprostřed prý je postoj "agnostický"; neboli já nic, já muzikant, ale "na má slova dojde" (jinak by se řeklo, že člověk nemá v daném ohledu vlastní názor).

Pokud jde o tu naši sjednocující se Evropu, je skoro všechno jinak. Stačí vytasit se s jakýmkoli sugestivním trumfem (jako je například "národní suverenita"), přidat k tomu případně zdánlivě mnohomluvné gesto či grimasu, a s tím argumentem se nehne. Je to těžký monolit.

Jan Kraus -  herec a moderátor v jedné osobě v době televizní krize 2000
18. 5. 2003
Tentokráte ta, o které se už bouřlivák Jan Kraus v zimě roku 2000 vyjádřil, že chce její licenci jako důkaz vítězství demokracie v této zemi a zaplněný "demonstrační prostor" pod pódiem u budovy zpravodajství ČT na Kavčích horách mu za to nadšeně tleskal... Prozradil tento herec nechtěně strategii ministra kultury už tehdy, nebo ta vznikala nezávisle na televizní rebelii? Opět dnes na jedné straně stojí zastánci "čisté svobody bez odpovědnosti", nepřipouštějící si jakékoliv zásahy do subjektivnosti "novinářských svobod" a stojící pouze každoročně s rukou nataženou "ve jménu demokracie" před vraty Sněmovny. Na druhé straně stojí nyní vyhozený ředitel - senátor Železný spolu se "svými Nováky" a "svými Znojemáky" (neplést si prosím okurky s lidmi), vyznávající dravčí logiku trhu bez veřejnoprávních přívlastků. Mezi tím defiluje stále rotující orloj plný svatých věrozvěstů čistých úmyslů i činů, nejlépe ale placených. Dnes už i vládních.

Uvědomme si už konečně fakt, že veřejná služba ze své definice vylučuje zisk - a tedy i principy kapitalistické ekonomiky. Nebojme se pojmu solidarita. A nebojme se říci, že král má být nahý - ne protože je král,. ale protože nahota je normální, přirozenou součástí člověčenství. Jsem rád, že názory, vyslovené na mediálním semináři v Českém Krumlově v listopadu 2002 pochopila i místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v Nedělním rozhovoru serveru Česká média k návrhu ministra kultury Pavla Dostála na zvýšení reklamy ve vysílání České televize . Jen je mi líto (jako levičákovi, o kterém to každý ví a který se za to nestydí), že ta místopředsedkyně je z ODS a nikoliv z ČSSD. Možná že názorová shoda či rozdíly nejsou ani tak dány politickou orientací jako nezatížeností lobbismem a nesvázaností s "revolučními" kohortami televizních zaměstnanců.

Neumění prodávat reklamu není ten důvad, proč mnozí - včetně mě nebo poslankyně Němcové - navrhují omezit a postupně vyloučit Českou televizi z kolotoče vtíravé a všudypřítomné propagace vložek a pracích prášků. To, co mne osobně k tomu nutí, jsou kritéria, která sledují zadavatelé reklamy a následně pak management televize. Médium veřejné služby pak musí závodit v "krysích dostizích" s komerčními stanicemi, které ze zákona nemusí plnit veřejnou službu tak, jako ČT či ČRo. To je to "prohrávání na kapitalistickém hřišti", které není systémově překonatelné... Médium, ve kterém vítězí peoplemetry a "koláče" sledovanosti, neplní a nemůže kvalitně plnit to, co je mu dáno do vínku a co ze zákona plnit má. A to bez ohledu na kvalitu ředitele. Prostě proto, že přizpůsobuje svou dramaturgii i časový rozvrh "většinovému" divákovi, nevěnuje se "okrajovým" žánrům, nesnaží se vytvořit "jinou" televizi, opakuje více či méně inteligentně, více či méně úspěšně formát ostatních komerčních televizí. A pak stojí proti sobě tyto televize jako "konkurenti". Nejsou k rozeznání. A budou a musejí se tak chovat, i když nastoupí digitalizace. Protože počet vysílacích kanálů nerozhodje, rozhoduje kvalita pořadů spojená s jemnou kultivací diváka. A ta se konfrontací Verdiho opery či dokumentárního filmu s pudově orientovaným Peříčkem a pohledem na reklamní ukazatele opravdu dělat nedá... Pro televizi veřejné služby není a neměla by být důležitá pouze sledovanost, ale hlavně spokojenost diváka. Což je kritérium, které se v ČT nesleduje...

Post scriptum: V Českém rozhlase jsem přesvědčil před čtyřmi roky při návrhu internetového portálu k nezakomponování reklamy do jeho grafického řešení. Po počátečním zděšení marketingového oddělení nastala posléze doba obsahového rozkvětu internetu, který se od té doby neorientuje podle kritérií reklamní agentury, ale podle svého dramaturgického zadání - a vznikl na rozdíl od České televize obsahově bohatý web. Celý proces tvorby samostatného internetového média v ČRo je permanentně sledován Radou Českého rozhlasu a nebylo proti němu výtek. Web ČRo dnes dodržuje pravidla pro reklamu platná v akademické síti CESNET. Obsah má přednost. Česká televize mezitím používá internet pouze jako reklamu - selfpromo pro své pořady. O samostatné existenci svých internetových stránek, o autentickém internetovém obsahu pro jednotlivé segmenty svých diváků nemůže být v ČT ani řeč. Který přístup je podle vás perspektivnější a je více onou chimérou "veřejné služby" v nastupujícím digitálním světě?

Porovnejme si názor poslankyně Němcové s tím, co bylo řečeno v analýze krumlovského "mediálního víkendu", na kterém se sešli odborníci z médií veřejné služby i médií komerčních a kde se celý víkend probíraly otázky související s problematikou veřejné služby. Ministr kultury Pavel "Šála" Dostál tehdy kupodivu chyběl...

Srovnání názorů na podíl a roli reklamy v médiích veřejné služby ZDE

karcinom
19. 5. 2003
"Co člověka nezabije, to ho posílí."

Léčiva. Magicky působící pilulky. Bolí vás tělo? Vezměte si tabletku. Bolí vás duše ? Vezměte si tabletku. Jen ještě bohužel neexistují tabletky na léčbu společnosti či státu. I ten někdy bolí...

Bolest v různé formě doprovází každého z nás v určitých situacích po celý život. Podle světově uznávané definice je bolest nepříjemný smyslový a emoční prožitek spojený se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně. Jakou naději mají ti z nás, kteří musejí čelit smrtelnému poškození tkáně - rakovině? Ze všech onkologicky nemocných se přibližně čtvrtina vyléčí a u tří čtvrtin se dříve nebo později aplikují postupy paliativní medicíny. Pouze se tlumí bolest až do očekávané smrti. I to je realita současného stavu medicíny - realita našeho stupně poznání a našich možností. V onkologii platí víc než kde jinde, že lékař léčí a Pánbůh uzdravuje.

Kateřina Fričová - foto: Š. Kotrba
17. 5. 2003

Sobotní Mladá Fronta Dnes, páteční Lidovky a další média vyvolávají dojem, jako by celý národ zajímalo, kdo usedne do křesla ředitele televize NOVA. Mediální bublina se tak nafukuje, jako by ředitel jedné komerční televize rozhodoval o bytí a nebytí poloviny národa. Celý národ to ale nezajímá. Brazilské telenovely totiž budou pokračovat dál i po odchodu Železného. Celý národ zajímá pouze, že Železného odchod i jeho "investiční dobrodružství" v čele této televizní stanice zaplatí. Lidové noviny se ptaly bývalého ředitele ČT, následně kancléře Iva Mathého, spekulovaly i o jeho manželce, Barboře Tachecí. MfD zase favorizuje stávající přechodnou ředitelku Novy Šmuclerovou. Server Česká média i MfD dává do souvislostí i další potenciální ženu, Kateřinu Fričovou, "která to však odmítla komentovat"... Nedivím se jí...

16. 5. 2003
Některé události se stávají pouze předmětem zjištění. A v různých variacích se pak znovu opakují. Přitom se vždy znovu jen konstatuje, že ZAS SE TO STALO... Touto "rubrikou" bych chtěl připomenout, že mnohému bylo možno -- snad -- předejít.

Došlo v televizi Nova k zemětřesení? Anebo to byl jen preventivní pokus "za minutu dvanáct" vyhnout se případnému spojování komerčně velmi úspěšného podniku s vynikajícím manažérem, s nímž by se mohla dostat do zákrytu zlověstná "švédská" arbitráž? Pak by tu byl synchronní průnik tří fenoménů: "TV Nova", "senátor dr. V. Železný (do 14. 5. 2003 ředitel Novy)" a -- do třetice -- "10 miliard Kč (odškodné za finanční operace p. ředitele Novy, dr. Železného)". Třikrát nominálně, anebo ve stínu, jedno nepřehlédnutelné "VIP" jméno.

17. 5. 2003

V Texasu bylo popraveno několik desítek odsouzených, mezi nimi i T. W., který byl prý vážně mentálně zaostalý, na úrovni sedmiletého dítěte. Porota, která ho v roce 1987 odsoudila na smrt za vraždu, nebyla o jeho stavu informována. Popraven byl i I. T. M., mexický občan, který po dlouhém výslechu bez přítomnosti advokáta nebo zástupců mexického konzulátu v rozporu s Vídeňskou konvencí, ratifikovanou USA, podepsal čtyřstránkové přiznání v angličtině, jíž nerozuměl. Většině cizinců, odsouzeným k smrti, je v USA znemožněno obrátit se na konzuláty jejich zemí. Ve státě Utah byli mentálně postižení vězni připoutáni k židlím, které je zcela znehybňovaly po celé dny. Vězeň M. V. zemřel po šestnácti hodinách připoutání na takovou židli. Vězni jsou běžně biti elektrickými holemi. "Umíral osmnáct minut, přivázán k židli v cele zaplněné plynem. Jeho tvář byla zkřivena, tělo se chvělo v křečích dlouhé agónie, v koutcích úst se objevila zelená pěna, oči vylézaly z důlků." Tak prý zemřel W. L., Němec popravený v USA.

Kola americké politické kultury se točí zpět, představitele demokratického universalismu vystřídali bojovníci za americkou hegemonii, pro které je OSN "výborem cynických, domýšlivých, bývalých imperiálních mocností jako Francie a Rusko, které hájí jen vlastní zájmy a radují se, když mohou poškodit zájmy americké, bez ohledu na morální cíle v sázce. Americké veřejné mínění chápe, že organizaci, jako je OSN, nelze svěřit obranu amerických hodnot a zájmů" (Charles Krauthammer, The Guardian, 26. 3. 2003). Patetický slovník a harcovnický styl těchto komentátorů patří k Bushově éře: angažovaní unilateralisté útočí na každého, kdo morální právo USA na světovou nadvládu zpochybňuje, nejen na Francii, Německo či Rusko, ale třeba i na Kanadu, kterou obviňují z antiamerikanismu, protože nepřijímá ve všem "hledisko hegemona".

Kam se poděl smysl pro rozpory vlastní civilizace, který stál vždy nejvýše v euroamerické škále hodnot?

Zajímavý syntetický článek, ostře kritický vůči nejnovějšímu americkému politickému vývoji, publikoval ve čtvrtek 15.5. v kulturní příloze deníku Právo Salon Václav Bělohradský.

Kompletní text je k dispozici v deníku Právo a také na vulgo.net ZDE.
19. 5. 2003
Líčení svých zážitků a dojmů z Východního Timoru jsem doposud shrnoval do vyhraněných tématických celků, abych tak svému psaní dal nějaký řád. Těch námětů mám ještě hodně, ale tímto stylem psaní jsem zanedbal mnohé drobné epizody a zamyšlení, která možná také stojí za zmínku. Těm se tedy věnuji dnes, bude to řetězec příhod i dojmů, jak jak si na ně vzpomenu.
18. 5. 2003

Chcete jet z italských Benátek do Prahy vlakem Orient Express v luxusním stylu třicátých let? Ke svému výročí svatby to projel reportér listu Observer Phil Hogan se svým kamarádem, zatímco manželka doma žehlila. Kupé ve vlaku byla skutečně dokonalá kopie luxusu třicátých let a jídlo ve vlaku bylo prý vynikající, večeře byla "jako v tom filmu", avšak celkově byl prostor poněkud stísněný a cestující novináři za hluku a vibrací vlaku buď neusnuli, anebo se jednomu z nich zdálo, že byl uvězněn v sušičce na prádlo. A to všechno za skromnou cenu pouhých 2140 liber na osobu. Citujeme "novinářské" dojmy z Prahy, které jsou, přirozeně, jako z rychlíku...

Celý článek - v angličtině ZDE
19. 5. 2003
V článku "Kamenování Železného" v LN 17. 5. 2003 se můžeme dočíst názor Ondřeje Neffa k odvolání ředitele TV Nova, cituji: "Kdyby celý ten krám patřil mně, povolal bych všechny aktéry, nynější majitele Novy bych vyplatil, Američanům vrátil to, co jim náleží, a doporučil bych Železného znovu instalovat ředitelem. On totiž ředitele velké televize nemůže dělat kdejaký hňup..."

Tento text překládám já do srozumitelného jazyka takto: Ondřej Neff, novinář a spisovatel (!), ZDÁ SE, nepovažuje morálku v podnikání za jakkoliv potřebnou, protože pan Železný je schopný odborník a pokud byla někde chyba, tak byla mimo jeho osobu. Bývalý ředitel TV Nova Železný je z hlediska práva bez viny (jeho právníci jistě předem počítali se všemi eventualitami), tedy se ničeho nedopustil.

Ještě štěstí, že "celý ten krám" Ondřeji Neffovi nepatří...

19. 5. 2003
Dne 5.5.2003 ve vysílání Radiožurnálu (Ozvěny dne) MUDr. David Rath, prezident České lékařské komory, na adresu navrhovatelů zákazu potratů, poslanců Karase, Kasala a Plevy, vyslovil tuto neuvěřitelnou větu: "Myslím si, že je to extrémně nehumánní, neetické a protilidské opatření."

Pozor, tím extrémně nehumánním, neetickým a protilidským počinem nemínil pan doktor umělý potrat, jak by se zdálo přirozené a ještě před šedesáti lety každému samozřejmé, ale naopak - jeho zákaz!

Kam jsme to dospěli?

19. 5. 2003
Mám zajímavou zkušenost s Českou poštou. V současné době, kdy se porto často mění, už nemívám doma známky, a ani nevím, kolik poštovné v současné době je. Když už potřebuji poslat dopis, zanesu jej na poštu, tam si řeknou o příslušný obnos a vše je v pořádku. Nyní už je to jinak.
19. 5. 2003
Neuvěřitelné věci se i v ČR stávají skutečností . Jak jinak rozumět opakovanému prohlášení hlavního finančního stratéga sociální demokracie a finančního ministra Sobotky o tom, že volební sliby jeho strany nebudou a ani nemohly být nikdy naplněny. A to pouhých 10 měsíců od voleb, přerušených ještě parlamentními prázdninami. Přes skutečnost, že se neodehrálo v české ( a evropské) ekonomice nic tak výrazně katastrofického a převratného, dozvídáme se tedy jediné - že nám volební lídři ČSSD vždy jen prostě lhali.
17. 5. 2003

Médii začínají probleskovat zprávy, že televizní "vzbouřenci z lodi Bounty" se vracejí na svá místa. Není podstatné, jestli se vracejí do brněnské redakce Roman Ondrůj, David Ziegelbauer či jiní. Je úplně jedno, pracují-li oba pánové prozatím v PR oddělení Veletrhů Brno či zpracovávají-li public relations jiným firmám. Důležité je sdělení, že zpravodajství i publicistika televize veřejné služby se tak vrací ke své neslavné mediokratické minulosti. Aby na ni slavně navázala. A je v té souvislosti úplně jedno, bude li revolučně pravicová Česká televize generovat ta správná témata a zachraňovat už nezachranitelnou pozici dvouprocentní Unie svobody, nebo podporovat další "pragmatický posun vpravo" liberálního křídla už teď preferencemi ohrožené ČSSD. Do práce, otroci, do práce...

19. 5. 2003
Uplynulý víkend se na Slovensku konal sjezd strany Smer. Martin Muránsky se ptal vedoucího zahraničního oddělení ČSSD Vladimíra Müllera na vztahy jeho strany a Smeru. Z jeho úst tak mohly zaznít velmi "ne-diplomatické" a zřejmě ale i upřímné odpovědi...

MM: Považuje ČSSD Smer za svojho partnera?
Pre sociálnu demokraciu v Českej republike je partnerom na komunikáciu každý politický smer na Slovensku, ktorý predstavuje reálnu alternatívu voči jednostranným pravicovým krokom súčasnej vlády. Smer je rozhodne subjekt, ktorý ukazuje určité sociálnodemokratické smerovanie, je otázkou času a vývoja, ako bude vyzerať naša spolupráca.
Lula  - Luís Inácio da Silva
19. 5. 2003
Vladimíra Dvořáková, Jiří Kunc
Když v Brazílii vyhrál v říjnu 2002 prezidentské volby Lula (Luís Inácio da Silva), všichni si uvědomili, že jde o nový fenomén nebývalé důležitosti.

Když nedávno reportéři zachytili v Asunciónu světoznámého sociologa Alaina Touraina, jenž je i vyhlášeným odborníkem na latinskoamerickou problematiku (nejen z osobních důvodů, neb má za manželku Chilanku, ale i proto, že provedl řadu seriózních výzkumů na subkontinentu), na dotaz, jaký dopad na region bude mít vítězství Luly v brazilských prezidentských volbách, odpověděl stručně: "Nesmírný." Pak svou odpověď rozvedl s poukazem na význam Brazílie jako země a na to, že se otevírá hluboké přeměně zevnitř, a to v rámci solidního institucionálního a ekonomického rámce.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2003 Pohlednice z Timoru X
Zajímavosti, které zatím zůstaly stranou
Jaroslav  Kováříček
19. 5. 2003 Česká politická manéž má špičkové klauny Josef  Trnka
19. 5. 2003 V úterý se bude na ministerstvu zdravotnictví opět rozhodovat o životě a smrti Štěpán  Kotrba
19. 5. 2003 Rovnou daňou k väčšej nerovnosti Martin  Muránsky
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
18. 5. 2003 Znovu je v hlavních zprávách televize Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Americká éra zbožnění vlastního hlasu   
16. 5. 2003 Pozor na zmatení pojmů Jan  Čulík
16. 5. 2003 Independent: Antiamerikanismus je infantilní   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
16. 5. 2003 Teror z EU: Řidič, který jel rychlostí 250 km/h, byl odsouzen na pět měsíců nepodmíněně Jan  Čulík
14. 5. 2003 Teror z EU: Fízlování nebo služba veřejnosti? Jan  Čulík
14. 5. 2003 O spravování nemovitostí v Belgii Jaroslav  Pour
14. 5. 2003 EUrokraté, KOMUkraté a občané - tři procitnutí Vladimír  Rott
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Vstup do EU ohrozí existenci českého národa Jindřich  Tichý
13. 5. 2003 Občané proti EU kritizují Vladimíra Špidlu   
13. 5. 2003 Jak nám probíhá propagace EU Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Evropská unie a odborníci na všechno Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2003 Amerika a Británie zrušily plán na vytvoření domácí irácké vlády   
16. 5. 2003 Tak pane Strawe, proč jsme šli do války?   
16. 5. 2003 Znovu příběh Jessicy Lynchové - mýtus a realita   
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
15. 5. 2003 "Vinu za irácké masakry nesou i západní politikové"   
14. 5. 2003 Humanitární organizace kritizují USA, že dovolily iráckým civilistům soukromě kopat v masovém hrobě   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2003 O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování Jan  Čulík
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
9. 5. 2003 O slušnosti Jan  Čulík
9. 5. 2003 Podivný vývoj: zpravodajská rozhlasová stanice vítězí v Británii nad rockem a popem   
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík