12. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 5. 2003
Sdělovací prostředky se často nevydávají do Konga a nikdy neinformovaly v úplnosti o epické tragédii této země - je velmi nebezpečné a fyzicky náročné se tam dostat a všichni se zajímáme hlavně o Afghánistán, Irák a o jiná místa na této planetě.

Osobně pociťuju vinu, píše britský reportér, a vím, že stejný pocit viny má i celá řada jiných novinářů, zabývajících se Afrikou. Avšak nemělo by být zapotřebí reportáží sdělovacích prostředků, aby začaly mocné národy v Radě bezpečnosti OSN jednat, anebo aby OSN zasáhla jednostranně jménem oněch hodnot slušnosti a lidské důstojnosti, o nichž prezident George Bush tak odvážně přislíbil, že je bude hájit. Západní výzvědné služby, a tedy i západní vlády, dobře vědí, co se děje.

Na začátku vojenského útoku proti Iráku vyšla zpráva o situaci v Demokratické republice Kongo, která měla dominovat světovým novinovým titulkům. V regionu Ituri zmasakrovala stovky vesničanů - civilistů ozbrojená milice jiného kmene. Četné ženy a děti byly usmrceny střelnými zbraněmi, mačetami a kyji. Přestože k masakrování došlo na nepřístupném místě, zprávy o něm se dostaly do světa, přinesla je BBC a některé celostátní britské listy.

Svět nereagoval nijak, konstatoval v sobotním Independentu reportér BBC Fergal Keane: Hovořím o osbním angažmá hlavních vedoucích světových politiků. Také hovořím o akci. K vraždění kolem města Ituri, stejně jako vraždění kolem města Bunia, k němuž dochází právě teď, by mohlo docházet na Marsu - potud "lidská reakce" mezinárodního společenství...

Po stažení ugandských okupačních vojsk dochází v této oblasti k vraždění, znásilňování a ničení. Mrtvoly leží na ulici města Bunia Tak to ovšem v Kongu vypadá už několik let. Podle OSN byly v Kongu od poloviny devadesátých let usmrceny ve válkách po svržení prezidenta Mobutu Sese Seko asi 2 miliony lidí.

Britské listy psaly o této tragedii poprvé 10. dubna 2003 BL
Sloupek

Jeden pán si breptne, že premiér ČR Vladimír Špidla je dobrák, ale moc velký demokrat, tak šup s tím do titulku ve znění "Dobrák, ale moc velký, řekli o Špidlovi". Stalo se v Hospodářských novinách (HN) minulý pátek 9.května v hlavním článku jejich 3. stránky, přičemž připojené barevné foto je tam třikrát větší než samotný článek.

Předchozí den totiž vláda ve své budově v Praze na Malé Straně dávala bene s názvem Den otevřených dveří. Špidla tam při něm seděl v infostánku, návštěvníkům propagoval zejména vstup ČR do EU a nabádal je, aby se k tuzemskému referendu o tomto aktu dostavili v co největším počtu. Vlídně též pohovořil o předchozím setkání s prezidentem ČR a dalšími šéfy parlamentních stran na zámku v Lánech, upozornil, že EU dosud odolávající Švýcarsko "po jednom dvou referendech" do ní rovněž vstoupí, stejně tak Norsko, jen co mu za "dvacet třicet let dojde ropa". Česko si ovšem moc vybírat nemůže a jeho občané by proto měli být chytřejší a raději do EU vstoupit už teď, tedy nejspíš ještě za jeho premiérování. Zmínka o jeho dobrotě a přílišné demokratičnosti tvoří jen závěr celého článku a je vlastně zcela nepodstatná.

Jeden by tedy řekl, že právě propagace EU a apel na předvídavost české občanské veřejnosti se rovněž promítne i do korespondujícího titulku. Leč stalo, jak shora uvedeno, čímž vše pokleslo jen do obyčejně "kladné propagace" premiéra. Taková zjednodušení jsou ovšem velmi nebezpečná a jenom potvrzují obecný nešvar tuzemských médií v idealizaci veřejně známých osobností na úkor jejich skutečné práce. Anebo je to naopak - česká média opravdu plní jen roli propagátorů celebrit?

Najmě u Hospodářských novin je to ovšem dvojnásob na pováženou, neboť jsou přece jenom nejvíc oficiální médiem, v němž vláda například zveřejňuje řadu svých oficiálních rozhodnutí. Dá se jim tedy po této ukázce ještě vůbec věřit?

Vždyť už to vypadá tak, jako když třeba taková TV Nova nedávno halasně troubila do světa, že Poslaneckou sněmovnou odhlasovaná veřejná volba členů nové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je "protiústavní", poněvadž má proběhnout tajně, jak to říkají nejen poslanci z vládní ČSSD, ale hlavně "ústavní právníci", a pak ukáže, že to dlouho před tou volbou naznačil jediný poslanec z ČSSD a přímo to řekl jen jeden zaměstnanec Ústavu teorie státu a práva Akademie věd ČR.

Jde tedy i v tomto případě pouze o co největší čtennost, nebo též o skrytý úmysl redakce HN premiéra Špidlu tak nějak "zlidštit"? I když jenom na základě toho, že jeden pán povídal.

Lidé toho ovšem napovídají...

11. 5. 2003
Hlavním argumentem pro angloamerický útok na Irák bylo, že světu hrozí irácké zbraně hromadného ničení. Státní úředníci jsou nyní znepokojeni, že se ty zbraně nenašly - dochází k vážným rozbrojům mezi americkými výzvědnými službami. Američané vyslali minulý týden do Iráku další 2000 zbrojních inspektorů, kteří se připojí k 600 americkým expertům na zbraně hromadného ničení, kteří už v Iráku působí. V Iráku nyní hledají zbraně hromadného ničení týmy z americké a z britské armády, z FBI a dalších amerických organizací. (Zbrojní inspektoři OSN vysláni nebyli.) Bylo už prohledáno více než 110 podezřelých míst, ale přesvědčivé důkazy zatím nejsou.

V důsledku každého dalšího neúspěchu sílí politický tlak. Skrytý boj mezi vládními ministerstvy a výzvědnými organizacemi na obou stranách Atlantiku začíná být nelítostný. USA a Británie zaútočily na Irák proto, aby odstranily jeho zbraně hromadného ničení, a teď nemohou přiznat, že je Irák neměl. Hledání zbraní hromadného ničení tedy nesmí selhat.

Toto hledání je zejména životně důležité pro Kabalu. Tato skupinka asi tuctu analytiků v Pentagonu byla hlavním motorem útoku na Irák. Kabala je součástí Office of Special Plans, Úřadu pro mimořádné plánování, což je nová výzvědná agentura, která se postavila proti CIA a zvítězila nad ní. Tam, kde CIA váhala nad Irákem, OSP požadoval invazi. George Bush se postavil na stranu OSP proti CIA.

OSP vytvořil ministr obrany Donald Rumsfeld. Jeho úkolem bylo dokázat, že CIA zanedbala iráckou hrozbu. Vzrůst vlivu OSP a úpadek vlivu CIA vyvolal ve světě amerických výzvědných služeb obrovský bengál, napsal v neděli britský týdeník Observer.

Kompletní článek - v angličtině ZDE
12. 5. 2003
Stále zrejmejšie je, že vládna moc spolu s prezidentom postupne pripravuje obyvateľstvo na oznámenie o umiestnení amerických vojenských základní na našom území. Predpokladám, že opäť bez referenda a možno aj bez parlamentu. To, čo sa donedávna považovalo za nepredstaviteľný zločin a za čo bol oprávnene stíhaný V. Biľak sa odrazu pripravuje vyhlásiť za múdry štátnický čin - pravda pri opačnom orientovaní sa vo svetových stranách.

Celý život do roku 1989 som prežil v komunistickom režime. Nemôžem za to -- vyšlo to tak. Keď som vyšiel z bezstarostných detských liet a nabral rozum, zistil som, že ten režim nemám rád. Túžil som po demokracii.

V roku 1989 padol režim a na Slovensku sa vraj začalo udomácňovať čudo s gréckym názvom, krehké ako žena. Krehkosť je však jediná vlastnosť spoločná pre demokraciu a ženu. K žene bývame galantný, otvárame jej dvere... Demokracii vrážame dýku od chrbta...

12. 5. 2003
"20. března 2003 provedly armády Ruska a Číny totální invazi do Iráku. Moskva a Peking tvrdily, že je v tzv. "koalici ochotných" podporovaly i další dvě země, Marshallovy ostrovy a Rwanda. Invazi odsoudila Francie. Británie a Spojené státy zpochybnily legálnost této invaze a požadovaly, aby proti ní naléhavě zasáhla Rada bezpečnosti OSN. Ruský prezident a čínský prezident zdůraznili, že vojenský útok provedli proto, že existovala vážná hrozba od zbraní hromadného ničení Saddáma Husajna. Více než tři týdny po pádu iráckého režimu nebyly žádné takové zbraně nalezeny. Prezident George W. Bush a Tony Blair požadují schůzku na nejvyšší úrovni s ruskými a čínskými představiteli."

Tak to byl přehled nejnovějších událostí. Přirozeně, některá jména jsme změnili, z právních důvodů. (Smích)

Takto začal v neděli v 21 hodin na britské televizní stanici Channel Four satirický pořad Bremner, Bird and Fortune, který se celou hodinu věnoval problematice Iráku a amerických imperiálních aspirací. Některé jeho informace, ač podané formou televizní satiry, byly velmi závažné:

Předchozí ukázky z tohoto pravidelného pořadu televize Channel Four ZDE ZDE
10. 5. 2003

Sobotní deník Independent znovu - výjimečně - věnoval celou titulní stranu jediné problematice, na první půlce strany vylíčené tučným písmem. Pod výše uvedeným titulkem byly tyto odstavce:

Ropa:

Tony Blair: "Na ni nesáhneme a ani na ni nesáhnou Spojené státy." (7. března, MTV)

Skutečnost: Páteční návrh rezoluce pro OSN poskytuje kompletní kontrolu nad iráckými ropnými příjmy Americe a Británii - až do doby, kdy vznikne irácká vláda.

OSN:

George Bush: "OSN bude hrát životně důležitou roli." (Belfast, 8. dubna)

Skutečnost: OSN byla zredukována na poradní funkci až na místě, v Iráku. Veškerá operační rozhodnutí budou činit američtí a britští činitelé.

Zbraně:

Britský ministr zahraničí Jack Straw: "Bude hrát OSN životně důležitou roli při zbrojních inspekcích? Odpovědí je: Ano." (tisková konference, 25. dubna)

Skutečnost: Zbrojní inspektoři OSN nebudou "v dohledné době" hrát žádnou roli.

Pomoc:

Tony Blair: "OSN bude hrát klíčovou roli při rozdělování humanitární pomoci." (Dolní sněmovna, 18. března)

Skutečnost: Dohlížet na humanitární pomoc budou USA a Británie, OSN bude jen jejich rozhodnutí "koordinovat".

Vláda:

Tony Blair: "Účelem vojenských akcí je podpořit autoritu OSN a zajistit, aby byl Saddám odzbrojen." (MTV 7. března)

Skutečnost: V Iráku bude vládnout americká a britská "okupační moc".

Monika Ševčíková - Ďábel chce také na nebesa
12. 5. 2003
Monika Ševčíková (1959) studovala v letech 1978 až 1984 na Akademii výtvarných umění v Praze. Koncem osmdesátých let se zúčastnila několika legendárních Konfrontací ve Svárově. Vystavovala v roce 1989 na výstavě Minulost a budoucnost Vinohradské tržnice v Praze a zastoupena byla v roce 1990 v projektu Česká alternativa (ÚLUV Praha). V nově otevřené galerii Rozehnal je komorním způsobem presentován uzavřený soubor děl, kterým se malířka zařadila mezi přední autory současného českého uměni. S jistotou v nëm ukazuje emocionální schopnost malířského projevu, který může diváky zaujmout nekonvenčním způsobem zpracování citlivých témat člověka.
12. 5. 2003
Tahle otázka mě v poslední době napadá stále častěji. Nevím, zda s tím mají stejný problém i poslanci a senátoři českého Parlamentu. Soudě podle sobotní Špony, asi ano, zřejmě však v jiných souvislostech. Člen Konventu EU Josef Zieleniec si s přistoupením hlavu nedělá, jen se nedokáže vyjádřit, zda by raději spolupráci utužoval v Senátu, nebo přímo ve strukturách Unie. Jan Zahradil z ODS je pro vstup do společenství jen v poměru 60 : 40, přitom v Konventu rovněž působí. Profesor Zahradník, podle vlastních slov "nikoli opravdový partner pro politiky," souhlasí všemi deseti, nicméně - stejně jako Zahradil - volá po zachování transatlantických vazeb.
12. 5. 2003
POLEMIKA

Jistě velmi dobře známe argumenty pro vstup ČR do EU. Nebudeme je zde tedy opakovat. Ale právě proto, že jednoznačně převažuje tato pozitivní představa, je nyní na místě důkladně se zamyslet nad těmi souvislostmi, které upozorňují na možná úskalí vzniku velké, jednotné Evropy. A právě proto, že je zřejmé, že pro ČR dnes jiná budoucnost vlastně neexistuje, mohou či dokonce musí naše intelektuální elity přispět k tomu, aby vývoj sjednocené Evropy byl právě ten nejlepší možný.

Je dobré se umět vyrovnat se všemi protiargumenty a poctivě je prostudovat a především najít řešení pro celou evropskou a později i světovou polis, tedy naučit se možným problémům předcházet. Podaří se nám to lépe, dokážeme-li z minulosti vypreparovat ty hlavní lidské charakterové črty, jež především ke vzniku hrůzovlád vedly.

12. 5. 2003
POLEMIKA

Článek Michala Ruska ZDE shrnuje zřejmě autentické obavy "obyčejných lidí" v ČR a je vlastně vážnou kritikou české vlády i samotné Evropské unie, že dosud nedokázaly jasně a přesvědčivě českým občanům vysvětlit, jaká je v současnosti západní Evropa a co bude vstup ČR do EU znamenat. Ruskovy obavy jsou pozoruhodně anachronické.

Během doby, kdy byli Češi a Slováci uzavřeni v neprodyšné zavařovačce komunismu, západní Evropa prošla dosti podstatným, jemným a citlivým vývojem demokracie.

Výrazně byla posílena pluralita, kritičnost a práva občana jako jednotlivce. Evropská unie, to také znamená stabilitu a vynutitelnost zákonů.

Dnešní Německo není nacistickou, nacionalistickou zemí z třicátých let dvacátého století :), ale pluralitní, otevřenou, hluboce zamerikanizovanou (v tom dobrém slova smyslu) demokracií.

Jestliže se v současnosti některé západní podnikatelské firmy chovají v ČR arogantně vůči místním lidem jako na dobytém, domorodém území, po vstupu do ČR do EU by se to, doufejme, mělo změnit: Češi budou mít vůči nim totiž stejná práva jako mají oni. Budou jim rovni.

Ústředí Evropské unie uplatňuje vůči členským zemím zásadu subsidiarity. Moc mají tedy jednotlivé členské země, nikoliv Brusel. Jednají na základě předem dohodnutých a schválených základních civilizačních principů. Jsem velmi rád, že mnohé z nich budou zavedeny i v České republice.

Píšu tuto poznámku na základě svého dosavadního více než pětadvacetiletého života v Evropské unii. Pokud bude Evropská unie i vůči kandidátským zemím uplatňovat stejné principy a měřítka, jaká se uplatňovala vůči dosavadním členským zemím, pro ČR to může znamenat jen obrovské terno.

Jistě, nikdo neví, jaká konkrétně bude realizace ustanovení o rozšíření EU a je docela dobře možné, že se všechno může zhatit a nové členské země budou jen druhořadými členy. Je to možné, ale nemyslím si to. V otevřené západoevropské společnosti je totiž takový přístup dlouhodobě nemyslitelný.

Pokud tedy nedojde k výše zmíněnému "nejhoršímu scénáři", neinformované, přesto však oprávněné obavy pana Ruska se nevyplní. Věnujme se jim trochu podrobněji:

12. 5. 2003
Petr Drulák
POLEMIKA

"Ačkoli většina občanů České republiky (skoro 70 procent) podporuje náš vstup do EU, podle listopadového šetření agentury STEM mají lidé obavu z omezení suverenity a podřízení Česka silnějším státům."

zpráva z tisku, listopad 1999

Vstupem do EU se stát vzdává určitých pravomocí, které byly tradičně součástí jeho svrchovanosti. Otázky, o nichž do té doby mohl rozhodovat podle svých zájmů a potřeb, náhle podléhají mezinárodním pravidlům a dohledu nadnárodních institucí. To, co je v klasické diplomacii považováno za vměšování do vnitřních záležitostí, se stává každodenní skutečností. Je něco takového pro nás přijatelné? Nehrozí malému státu, jako je ten náš, že se v Unii rozpustí?

12. 5. 2003
Bohdana Rytířová
POLEMIKA
stanovisko bývalé anarchistky k Evropské unii

Prvním květnem byla zahájena oficiální kampaň, která by měla přesvědčit zdejší lid, aby v referendu ke vstupu do EU zahřměl sborovým ANO. Stále častěji proto budeme na každém kroku a rohu zakopávat o všudypřítomnou státní propagandu, jež nám v holých větách ozřejmí, jaké plusy přineslo členství fiktivnímu řeckému kavárníkovi či irskému počítačovému expertovi, ale i další důležitá "fakta". Zbude-li prostor pro pochybnosti, budou tyto prezentovány jako drobné a v podstatě roztomilé úchylky bruselských byrokratů, kteří našinci chtějí zakázat utopence, nebo jako úvahy modrých ptáků či rudých třešní o omezení státní suverenity a podkopávání národních zájmů. Anarchisté k celé problematice přistupují samozřejmě jinak. Cílem není agitovat "za" nebo "proti" vstupu do EU, ale pouze demaskovat podstatu jedné z kapitalistických institucí.

12. 5. 2003

Ochrana spotřebitele pře nevyžádanou reklamou

Nový zákon o reklamě - zákon č. 138/2002 Sb. říká, že nevyžádaná reklama, která vede k výdajům adresáta nebo adresáta obtěžuje, je zakázána. Pokuta za porušení tohoto ustanovení může být až 2 000 000 Kč.

Pokud firma XXXXXX odešle reklamní mail, aniž jste v minulosti vyplnili výslovný souhlas s možností zasílat vám reklamní poštu (obvyklá podmínka různých spotřebitelských soutěží pro hlupáčky), jejich reklama nebyla vyžádaná. Vedla k výdajům adresáta? Ano, jistě, za reklamu zaplatili dialupisté i majitelé pevných linek s počítanými přenosy dat. Obtěžovala jejich reklama? Nevím jak vás, ale mne (a nejen mne, ale mnoho dalších příjemců spamů) ano. Naposledy jsem obdržel nevyžádaný e-mail - včera v 15:54 od firmy MajaSoft ...

12. 5. 2003
Největší evropská zastřešující organizace neziskových organizací Kontaktní skupina občanské společnosti vyjádřila nespokojenost s navrhovanými články budoucí Evropské ústavy, které se zaměřují na občanskou společnost.
12. 5. 2003
Vazeni pratele, nastava II. faze boje o finance pro vysoke skoly! Po nedavnych jednanich s predstaviteli ceske politiky, akademicke obce a s Vysokoskolskym odborovym svazem jsme nabyli spolecneho presvedceni, ze bez soustredeneho tlaku "zdola" budou mit ti, kdo zastupuji nase zajmy, velmi ztizenou pozici. Byli jsme mnohokrat ujisteni, ze se nase akce "Pocitejte s nami!" setkala s ohlasem na patricnych mistech a i diky tomu se dnes situace jevi jako nadejeplna (podle zprav z ministerstva a vlady). Jsme ovšem na tahu -- musime lobovat napric politickym spektrem, informovat, DURAZNE a ve spravnou chvili PROTESTOVAT proti soucasnemu stavu.

Toto je cirkulář hnutí Počítejte s námi, které se zasazuje o zlepšení finanční situace českých vysokoškolských učitelů i univerzit. Původní prohlášení iniciativy Počítejte s námi je ZDE

12. 5. 2003
V naší neprakticky situované zemi, kde se ve dvacátém století relativně rychle střídaly režimy (císařství, první republika, druhá republika, protektorát, třetí republika, komunistický stát, čtvrtá republika, Česká republika) a pokud se nestřídaly, rychle se měnila jejich povaha (za čtyřicet let socialismu se nejprve objevila tvrdá forma let padesátých, uvolnění v letech šedesátých, pražské jaro 1967 až 1969, plíživá normalizace do roku 1971, tvrdá normalizace do začátku let osmdesátých, upadající reálný socialismus až do roku 1989) byl člověk vystaven řadě tlaků, zkoušek a pokušení, jejichž váha a síla se měnila s momentální povahou režimu. V důsledku toho mohl každý nastupující režim soudit chování lidí v tom předchozím. Zde se právě nejviditelněji uplatňuje fenomén, který možná není ryze český, v naší kotlině má ale častý výskyt. Dá se také vyjádřit příslovím Zloděj volá - chyťte zloděje.
12. 5. 2003

Typická česká vlastnost, do ČR pravděpodobně importovaná průmyslovým rozvojem, poté, co se začala rozkládat původní tradiční pospolitost, je někam patřit a někomu se vyrovnat. V průběhu nějakého mistrovství světa, ale pouze za předpokladu, že se Čechům daří, jsme Češi jako to poleno. Po nevydařeném mistrovství jsme však jako ti čeští turisté. Pokud zrovna nesedíme v autě za milion korun a v peněžence nemáma dvě tři dobře ošetřované kreditní karty, tak se moc neukazujeme a ani to CZ na zadním skle auta moc neleštíme.

12. 5. 2003

International Peace Movement Česká republika vyjadřuje své hluboké znepokojení nad fyzickým napadením divadelního režiséra Attilia Maggiuliiho prostřednictvím nožů na rozřezávání krabic, k němuž došlo před několika dny v Paříži.

Jako přímý důsledek tohoto útoku zrušilo Theater of Italian Comedy (Divadlo italské komedie) všechna další představení hry, která k této fyzické inzultaci vedla, nazvané "George W. Bush, nebo smutný Kovboj Boží".

IPMCR vyzývá světovou divadelní komunitu, aby se zasadila o zařazení této hry do programů divadel a zároveň o maximální publicitu tohoto politováníhodného kriminálního činu - použití brutality nesmí nikdy vyústit v cenzuru tak, jak útočníci zrejmě doufají.

12. 5. 2003

Občanské sdružení AISIS a časopis Moderní vyučování vypisují první ročník soutěže o nejlepší školní časopis FREINET 2003. Soutěží se v kategoriích základní a střední školy a tištěné a internetové časopisy. Uzávěrka pro přihlášení do soutěže je 28. května 2003.

Podrobnosti ZDE
12. 5. 2003
Copyright je v lidské historii celkem nové právo, jehož počátky sahají někam na přelom 17. a 18. století (historici mě jistě rádi opraví). Vychází z myšlenky, že autor uměleckého díla by měl mít možnost být odměněn, měl by mít motivaci tvořit, možnost z díla profitovat a být finančně nezávislý. Copyright byl původně postaven na principu ochrany exkluzivního práva (monopolu) na komerční distribuci díla po omezenou dobu. Po vypršení tohoto práva se dílo stává veřejným vlastnictvím (public domain) a lze jej neomezeně užívat, kopírovat, distribuovat, zdokonalovat, inovovat, předvádět, napodobovat a dále rozvíjet.
9. 5. 2003
I Margaret Thatcherová si uvědomovala, že politikové vstupují do konfliktu s BBC na vlastní nebezpečí,

napsala v pátek komentátorka deníku The Times, který normálně není nakloněn veřejnoprávní BBC, ta je totiž přímým konkurentem Murdochova televizního impéria; magnát Rupert Murdoch vlastní také deník The Times.

Stínový konzervativní ministr vnitra Michael Howard (proslulý mimochodem tím, že jeho někdejší náměstkyně, zbožná katolička a autorka románů Anne Widdecombová, ostře vystupující proti imigrantům, ho charakterizovala jako "sílu zla" - taková je míra rozhádanosti mezi dnešními britskými konzervativci) si stěžoval, že při volebním vysílání televize BBC dne 1. května - po nedávných komunálních volbách v Anglii - byl ve studiu jediným stoupencem nynějšího šéfa britských konzervativců Iaina Duncana Smithe (kterého ani v zahraničí skoro nikdo nezná).

9. 5. 2003
Karel Čapek, Letters from England, trans. Geoffrey Newsome, Brinkworth: Claridge Press Ltd, 2001; Jessie Mothersole, Czechoslovakia: The Land of An Unconquerable Ideal, London: The Bodley Head Ltd, 1926.

V roce 1924 vydal Karel Čapek Anglické listy. Líčily jeho zážitky a zkušenosti z Británie během cesty, kterou podnikl v tom roce. Původně vycházely Anglické listy jako články v Lidových novinách. V době, kdy psal Čapek své dopisy z Anglie, podnikala jedna britská žena opačnou cestu. Jezdila po Československu, kreslila tam a psala -- chtěla o té zemi pak vydat knížku. Kniha Jessie Mothersolové Czechoslovakia: The Land of an Unconquerable Ideal (Československo: Země neporazitelného ideálu) vyšla v Anglii v roce 1926 [1]. Je přirozené, že se obě knihy odlišují, tónem i cílem.

9. 5. 2003
Karel Čapek, Letters from England, trans. Geoffrey Newsome, Brinkworth: Claridge Press Ltd, 2001; Jessie Mothersole, Czechoslovakia: The Land of An Unconquerable Ideal, London: The Bodley Head Ltd, 1926.

In 1924, Karel Čapek published Anglické listy, (Letters from England), a book describing his impressions and experiences in Britain during a tour in that year, originally published as articles in the Czechoslovak daily newspaper, Lidové noviny. Čapek's letters crossed in the post with the impressions of a British woman making the reverse journey, travelling through Czechoslovakia sketching and writing, with the aim of producing a book on the country. Jessie Mothersole's Czechoslovakia: The Land of an Unconquerable Ideal came out in 1926. [1]

9. 5. 2003
Izraelská armáda začala od čtvrtka vyžadovat od cizinců, kteří chtějí vstoupit do pásma Gazy, aby předem podepsali prohlášení, že armáda nenese žádnou odpovědnost, pokud je na tomto území zastřelí. Návštěvníci také musejí deklarovat, že nejsou mírovými aktivisty.

Toto opatření bylo zavedeno pouhých několik hodin před pitvou známého britského televizního dokumentaristy Jamese Millera, který přišel v minulých dnech v uprchlickém táboře v pásmu Gazy o život. Pitva prokázala, že je téměř jisté, že Millera zastřelil izraelský voják, přestože izraelská armáda tvrdila, že tomu tak nebylo.

9. 5. 2003
Na počátku letošního května známý teolog a kazatel Katedrály známé Madonou s Ježíškem nad hlavním oltářem vzýval Marii slovy sv. Bernarda: MONSTRA TE ESSE MATREM - UKAŽ, ŽE JSI MATKA. Je to aktuální a potřebné i dnes?
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

6. 5. 2003
Podle interních statistik BL si za poslední dva měsíce, za březen a duben 2003, otevřelo v průměru Britské listy 44 898 individuálních IP adres měsíčně. Jak vidno z níže uvedených čísel, v březnu mnohdy přesahoval počet individuálních čtenářů 5000 osob denně (k tomu nutno přičíst 2050 subskribentů, kteří dostávají Britské listy každodenně emailem); avšak ani po ukončení irácké války čtenost nepoklesla zcela na úroveň, na níž byla před válkou.

Soudě podle zvýšení počtu individuálních IP adres, které si otvírají internetovou stránku BL, ve srovnání s červnem - červencem 2002, stoupla do března - dubna 2003 čtenost Britských listů o více než 35 procent; soudíme-li podle průměru denních návštěv na stránkách BL, došlo od června 2002 do dubna 2003 k nárůstu čtenářů o 50,7 procent. - Počet subskribentů BL, odebírajících časopis emailem, zůstává za poslední rok víceméně stabilní, kolem 2000 čtenářů denně.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 Evropská unie přinese do ČR lidskou důstojnost Jan  Čulík
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek
12. 5. 2003 Na Blaira ostře zaútočila odstupující ministryně jeho vlády   
12. 5. 2003 Monitor Jana Paula: Prostory duše Moniky Ševčíkové Jan  Paul
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
12. 5. 2003 Direct marketing už konečně mimo zákon? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
11. 5. 2003 Proč Západ ignoruje vraždění v Kongu?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
7. 5. 2003 Američané jednají v Iráku "groteskně"   
7. 5. 2003 Irácký ministr informací Al-Sahháf nabízí, že se vzdá Američanům, a ti ho odmítají   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
9. 5. 2003 Som federalista Ivan  Štefunko
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček