3. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bagdádské tržiště krátce po výbuchu americké rakety
3. 4. 2003
Americká raketa, identifikovaná z pozůstatků svého sériového čísla, byla příčinou exploze na tržišti v Bagdádu minulý pátek, která usmrtila nejméně 62 Iráčanů. Britské listy o tom informovaly v průběhu středečního odpoledne ve svém zpravodajství.

Kódy na přibližně 30 cm dlouhém fragmentu šrapnelu nalezl na místě ve čtvrti Shu'ale reportér listu Independent Robert Fisk. Fragment pochází ze zbraně, kterou vyrobila v Texasu firma Raytheon, největší světový výrobce "inteligentních" zbraní.

Identifikace střely jako americké zbraně je ztrapňující ranou pro Washington i Londýn, zdůraznil list Independent. Americká i britská vláda totiž tvrdily, že masakr ve čtvrti Shu'ale i jiný na tržišti v Bagdádu předchozí středu, který usmrtil nejméně 14 osob, způsobily stárnoucí irácké rakety.

3. 4. 2003
Během prvních dvou týdnů války odmítaly západní zpravodajské televizní okruhy a většina amerického tisku pohlédnout realitě války v Iráku přímo do tváře. Novinářům a komentátorům stačilo být bez informací a věnovali se většinou spekulacím a vytváření pozitivních interpretací, když mohlo jen trochu větší úsilí vést k odhalení pravdy. Tato situace se teď mění, míní saúdský list Arab News:

Kompletní redakční komentář - v angličtině ZDE
3. 4. 2003

80 procent českých respondentů sdělilo organizaci CVVM letos v březnu, že se zúčastní voleb o vstupu ČR do EU. Stejně jako v únoru 2003 zamýšlí pro vstup do EU hlasovat 59 procent obyvatel. Měna euro je přijatelná pro padesát procent obyvatel ČR.

3. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

EU - Brusel / Svoboda: Členské státy NATO se rozcházejí v názorech na to, jak silnou roli by měla hrát OSN v poválečném Iráku, potvrdil dnes v Bruselu český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Připomněl, že cílem české politiky je "řešit věci multilaterálně, tak, aby OSN skutečně hrála úlohu. Česká republika si podle Svobody nadále přeje, aby irácká "budoucnost byla v rukou OSN".
TURECKO - EU - Brusel: Hrozí srážka civilizací
Koaliční síly operující v Iráku musejí podat důkazy "zdrženlivosti", v opačném případě hrozí "srážka civilizací", upozornil dnes v Bruselu turecký ministr zahraničí Abdullah Gül. "Turecko nemá žádné tajné plány a je pro zachování územní celistvosti Iráku," ujistil rovněž turecký ministr.
USA - vláda: Rumsfeld znovu obvinil Sýrii, že i přes dřívější americká varování pomáhá Iráku
"Vidíme, že Sýrie se nadále chová jako před tím, než jsem o ní mluvil naposledy," řekl. Rumsfeld v pátek prohlásil, že USA činí Sýrii odpovědnou za dodávky vojenského materiálu Iráku, včetně brýlí pro vidění v noci. Označil to za nepřátelské činy.
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld také vyzval irácké vojáky, aby se obrátili proti režimu prezidenta Saddáma Husajna. Podle Rumsfelda není šance na to, že by se USA dohodly se Saddámovým režimem na příměří. "Pro vysoké představitele není úniku. Jejich osud byl zpečetěn jejich činy," řekl.
RUSKO bude pokračovat ve spolupráci s USA i "přes rozdílný postoj k iráku"
Moskva chce pokračovat ve spolupráci se Spojenými státy při řešení důležitých mezinárodních záležitostí i přes rozdílné postoje obou zemí k válce v Iráku. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. "V politickém smyslu jsou Spojené státy a Rusko největšími jadernými mocnostmi ve světě a na nás tak spočívá odpovědnost za ochranu světového míru," řekl Putin. "Při řešení jakýchkoli globálních problémů, včetně krizových situací, jsme vždy spolupracovali, spolupracujeme a budeme spolupracovat se Spojenými státy." Poznamenal, že rezervy ruské centrální banky a úspory milionů ruských občanů jsou v dolarech, takže jakýkoli pád americké měny by poškodil Rusko a ruské občany.
2. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

TURECKO, IRÁK: Ankara podlehla nátlaku
Po naléhání amerického ministra zahraničí Colina Powella, který se dnes sešel s tureckými vpředstaviteli, Ankara nakonec schválila přepravu potravin, léků a paliva pro americké vojáky přes své území. Konvoj však prý vezl i vybavení, které je použitelné k boji , stejně tak byly následně použity k boji i automobily. Americkým jednotkám se tak dostalo nové posily v podobě 40 bojeschopných vozidel, sdělila agentura AP.
IRÁK: Kameraman pracující pro BBC byl dnes zabit v severním Iráku. Stal se obětí nášlapné miny. Dvaapadesátiletý nezávislý íránský novinář Kaveh Golestan byl součástí čtyřčlenného týmu, který natáčel reportáže na severu Iráku v oblasti kontrolované Kurdy. Golestan získal Pulitzerovu cenu za novinářskou práci v průběhu íránské revoluce a za zpravodajství o iráckém chemickém útoku na kurdské městečko Halabdžu v roce 1988 během války Íránu proti Iráku.
BRITÁNIE: Válka v Iráku není válkou o ropu, tvrdí "vládní" studie
"V Evropě i na Blízkém východě se rozšířil pocit, že vojenská akce proti Iráku je motivována ropou," konstatuje analytický materiál úvodem. Připouští sice, že ropa hraje v americké zahraniční politice významnou úlohu, nicméně soudí, že "nynější vojenská kampaň, kterou vedou USA v Iráku, není válkou o iráckou ropu". Těžební kapacity Saúdské Arábie jsou trojnásobně významnější a také potenciál Ruska v této oblasti je dvakrát větší, zdůrazňuje RIIA.
Dodává, že "pokud by prvotní motivací americké zahraniční politiky bylo energetické zajištění USA a kdyby ropa rovněž byla podnětem k válce, pak by USA intervenovaly ve Venezuele, aby skoncovaly se stávkami proti režimu Huga Cháveze, které výrazně zpomalily výrobu ropy v této zemi".
OSN -UNICEF: Záměna nevybuchlé munice s potravinovými balíčky znamená smrt
Dětský fond OSN - UNICEF - dnes vyzval americké a britské ozbrojené síly, aby změnily barvu potravinových balíčků rozdávaných iráckému civilnímu obyvatelstvu, aby se nepletly s malými náložemi z tříštivých bomb. Balíčky i nálože jsou žluté a UNICEF má obavu, aby si je děti nespletly. Je to pro děti ohromné riziko zranění nebo smrti, píše se v prohlášení.
IRÁK - Bagdád: Irácké úřady nařídily občanům, aby "dočasně" odevzdali své satelitní mobilní telefony v obavách, že by mohly být používány "agenty Washingtonu a Londýna" k lokalizaci klíčových iráckých objektů při navádění raket a střel. Podle prohlášení, které bylo dnes odvysíláno v irácké televizi, dostanou Iráčané své telefony "po vítězství" zase zpátky. Odměna v hodnotě asi 1750 dolarů se má dostat těm, kteří poskytnou informace o spoluobčanovi, jenž telefon nadále vlastní.
IRÁK - bojiště: Od města Kalak, které leží nedaleko Mosulu, byl dnes hlášen postup kurdských jednotek. Irácké oddíly prý v této oblasti ztratily další pozici. Prezident Husajn vyzval dnes kurdské vůdce, aby se nepřidávali na stranu "okupantů" a nebojovali proti iráckým oddílům.
IRÁK - bojiště: V jižním Iráku byly raketami Patriot sestřelené irácké rakety, odpálené z jihu Bagdádu směrem na Najáf. Americká strana informovala, že irácká raketa směřující na Kuvajt byla také sestřelena.
IRÁK - bojiště: Na farmě u středoiráckého města Hilla našli příslušníci první expediční jednotky amerického námořnictva při pozemní operaci dvě zakázané střely Samúd, uvedlo dnes centrální velení americké armády.
3. 4. 2003
Mezi britskými a americkými jednotkami rostlo začátkem týdne napětí: britští velitelé vyjadřovali znepokojení nad příliš neohrabaně tvrdou taktikou amerických vojáků.

Napětí mezi britskými a americkými vojáky se neskrývaně projevilo veřejně poté, co američtí vojáci začali střílet na jedno civilní vozidlo a usmrtili řidiče - pouhých několik hodin poté, co přišlo u silniční kontroly o život sedm iráckých žen a dětí. . Vrtulník Apache prý v úterý také vyhodil do povětří jeden nákladní automobil a usmrtil 15 členů jediné rodiny. Britské listy o všech incidentech informovaly průběžně ve svém zpraodajství.

Tato zabití ozřejmují podle deníku Times celou řadu vojenských a politických neshod mezi Brity a Američany, které vedou podle vysokých britských vládních zdrojů k "mikroskopickým trhlinám v americko-britském přátelství".

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
3. 4. 2003
Nic by nepoškodilo více válku, kterou vedou v Iráku Spojené státy a Velká Británie, než kdyby se obě země začaly hádat o tom, jak tu válku dál vést. Avšak možné neshody mezi nimi vznikly ohledně zacházení s nepravidelnými iráckými jednotkami, zajatými v civilních šatech.

Američtí mluvčí nyní hovoří o nepravidelných iráckých bojovnících jako o "teroristických komandech smrti", které na bojišti užívají "taktiky terorismu". Takový jazyk je v některých případech plně ospravedlnitelný.

Avšak existuje znepokojení, že by si mohly Spojené státy začít odvážet irácké vězně, pod všeobecnou záminkou, "že to jsou teroristé", do tábora v zálivu Guantánamo na Kubě, kde Spojené státy zadržují zajatce z Afghánistánu v naprosté izolaci a bez soudu už 18 měsíců.

Británie by si nepřála být spojována s rozšiřováním zajateckého tábora v Guantánamu - zadržování zajatců v tomto táboře odsoudili čelní britští soudci jako "z právního hlediska pochybnou záležitost".

Dosud zlovolně a úmyslně zamlžuje rozdíl mezi vojáky a civilisty režim Saddáma Husajna. Iráčané úmyslně ohrozili civilisty na dvou bagdádských tržištích, které nedávno zasáhly americké bomby, tím, že mezi civilisty umístili vojenské baterie.

Z redakčního komentáře britského deníku Financial Times ze dne 2.4. 2003

podle "warblogu" švédského novináře Bo Melandera ZDE
3. 4. 2003
Nad tímto listem mám od počátku zvláštní pocit. Vylíhl se po revoluci jako jeden z časopisů, které aspirovaly na dědictví po Přítomnosti.

Pokusy o vzkříšení Přítomnosti hodně selhaly a to, co existuje, prostě už nemá někdejší peroutkovský vliv (ale nebyl jsem za první republiky na světě, a tak nemám právo to jednoznačně prohlásit).

Respekt přežil, ale připadá mi příliš jaksi stranický, než aby se mohl prohlásit Peroutkovým dědicem. Navíc ještě kníže schwarzenberské jako vydavatel, sponzor a chlebodárce. Navíc je to časopis vysloveně politicky komentátorský, názorový a k tomu mám jaksi trochu despekt. Mám raději informace a když názory, pak jejich konfrontaci.

3. 4. 2003
Rozhodnutím české vlády jsem, konečně, na chvíli nabyl přesvědčení, že socialisty připravovaná loupež století se neuskuteční. Již vloni jsem veřejnost upozornil, že provize "komusi" za zakázku pod krycím názvem "D 47" je stanovena přinejmenším na 30 miliard korun českých. Doufám, že mě nyní vláda také sdělí, komu měla být vyplacena, aby i moji spoluobčané na severní Moravě poznali, jakou cenu má jejich toužebně očekávaná dálnice do Ostravy. Byl jsem stokrát nařčen, že svými názory tak bráním rozvoji této oblasti, tedy svého domova. Jako podnikatel a liberál se nemohu smířit se skutečností, která je mi podezřelá už sama o sobě. Bez výběrového řízení, jen tak od pasu, přidělil Miloš Zeman zakázku za sto, nebo dokonce 200 miliard. To se to rozdávalo!
2. 4. 2003
Nechají-li se Bushovu zločinnému spolku volné ruce, 3. světovou válku se mu nakonec vyvolat podaří. Bude to válka zatím nejhorší a definitivně poslední na této planetě. Přijde prorokovaný "konec dní". My všichni budeme oběťmi. Ale, proč budeme? Není těmi oběťmi většina z nás vlastně již teď?
2. 4. 2003

"Chci pochopit, jak je válka chápána a interpretována na Blízkém východě, konstatuje autor této stránky o televizních stanicích v tom regionu.

Viz ZDE

3. 4. 2003
Ad: (USA: Tajný plán pro nový režim v Iráku) viz ZDE

No, po válce to bývá (zvlášť když nepřítel zůstane na území dále) s FORMOU vlády prapodivné. Buď v každé vesničce bude US seržant se svým družstvem, nebo se místní správa "svěří" někomu jinému. Je zde několik kategorií (těch jiných) :

2. 4. 2003

Jak se zdá, čekají nás vzrušené debaty o záměru vyslat českou polní nemocnici do Iráku. Odpůrci jejího vyslání namítají, že vstoupí-li na irácké území bez souhlasu legální irácké vlády, navíc s "čestným doprovodem" stovky českých "commandos", půjde o přímou účast na aktu agrese, naši vojáci se stanou součástí okupačních sil v Iráku a ČR se jednoznačně přihlásí ke "koalici ochotných".

Vláda jako navrhovatel naopak tvrdí, že činnost nemocnice bude zaměřena prakticky pouze na ošetřování civilistů, a že tedy jde o čistě humanitární počin, který je odpovědí na výzvy OSN, a že na tom nemění nic ani fakt, že náklady slibily zaplatit USA. Je třeba říci, že tento spor má velmi jednoduché řešení: ministr Tvrdík může poslat naši polní nemocnici do Bagdádu. O raněné civilisty tam díky spojeneckému bombardování není nouze, takže její humanitární poslání bude snadné plnit, odeslání stovky vojáků speciálních složek je možno odložit (Saddám by se jistě o ochranu naší nemocnice před případnými útoky Iráčanů postaral) a odpadnou nepříjemné otázky, jsme-li na straně útočících vojska a jsme-li součástí vojensko-startegické operace "Irácká svoboda" nebo jen součástí vojensko-humanitární operace "Trvalá svoboda".

3. 4. 2003
Otázka, jak je možné zabránit režimu teroru a neutralizovat ho, rozděluje světovou politiku od atentátů 11. září 2001. Od tohoto data byla Amerika otřesena ve svém pocitu bezpečí a nachází se ve stavu války. Vojenská operace Bushovy administrativy a útok na Afghánistán proti režimu Talibanu našel světovou podporu v rámci "koalice proti terorismu". Základ potvrzení pro tento útok byla podpora a pomoc Talibanu organizaci al-Kajda teroristy Usamy bin Ladina. Zdá se, že nikdo nelituje pádu Talibanu. Naopak. Veškerý svět je spokojen, že většina hlav této obrovské teroristické hydry byla Američany uťata.
22. 3. 2003
Veronika Savková

ANALÝZA

Dědictví kontrarevoluce Francie 19. století se projevuje v historii politických orientací v jejich systému hodnot jako odkaz, který si přes dvě století uchoval jednotu myšlení a i dnes ačkoliv není projevem kategorizujícím je možné jej aplikovat a tedy současně pochopit jeho kořeny, později směřující k populismu pravice dnešní Francie s výrazným představitelem, kterým je Jean-Marie Le Pen. Historie této extrémní pravice je historií různých politických skupin, jejíž společné rysy je třeba postihnout. Není snadné tento vývoj syntetizovat, ale především dějinné poznatky umožňují poznat souvislosti této nesmlouvavé politické orientace, která se staletí napájela jako řeka z různých proudů a jejíž každý nový projev v sobě nesl kus minulosti.

2. 4. 2003
POSLEDNÍ ZPRÁVY: Senát schválil zákon o zákazu tabákové reklamy
Senát České republiky schválil zákon, který od poloviny příštího roku razantně omezí propagaci tabákových výrobků na veřejných místech a sponzoring z peněz tabákových výrobců. Senát se k zákonu návrhu zákona kriticky nevyjádřil a ten nyní čeká pouze na podpis prezidenta Klause.

Vážený pane profesore Václave Klausi, prezidente ČR,

Nejprve mi prosím dovolte, abych Vám poblahopřál k Vašemu zvolení. Píši ale ve velmi alarmující záležitosti. Domnívám se, že v naší zemi je porušována zákonnost a neprobíhá demokratická politická soutěž. Také se domnívám, že Vaše politická strana ODS se na tomto stavu významnou měrou podílí, a tak Vás poprosím o vysvětlení a eventuelní nápravu ve věci.

Nerozumím totiž tomu, proč poslanci ODS jednotně hlasovali proti omezení tabákové reklamy, ač přitom právě tabákový průmysl působí v naší malé zemi přes 60, slovy šedesát úmrtí denně . Přitom agresivní tabáková reklama a nechal jsem pro to vystavit i soudněznalecký posudek včetně fotodokumentace (na internetu jsem fotodokumentaci i soudněznalecký posudek spotřebitelské hry pro Vás umístil na tuto adresu), prokazatelně oslovuje děti.

2. 4. 2003
Člověk je do života zatažen. Nikdo se ho na to neptá. Narodí se a umře. Je to nevyhnutelnost a člověk mezi tím žít svůj život musí. A když už žije, tak zjistí, že i žít chce.

"Já se někdy nad životem tak divím, že se mi to zdá jako zázrak," říkala mi jednou dopoledne Klárka. To jí byly čtyři. Byli jsme doma sami, oknem svítilo slunce, holčička si sedla na kanape a s jakýmsi plyšáčkem pokračovala dál v jakési hře. Já z rozpaků nad tou větou vzal konvičku, naplnil ji vodou a šel zalévat naše domácí kytky. Tehdy jich ještě nejméně polovina byla z emigrace. Sukulenti. Kytky podivných tvarů do nepohody. Byt byl čistý a prostorný, připadal jsem si bezpečně jako ve velkém akváriu. Nebylo nic, co by zvenku mohlo udeřit do naší křehké, tiché a sluncem ozářené domácí pohody.

1. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

Irák - Agentury: Bagdád se stal i 14. noc po zahájení války proti Iráku terčem leteckých a raketových útoků. Útoky se zaměřily na pozice Republikánských gard na okrajích města a na prezidentský komplex ve středu Bagdádu Z komplexu prezidentských paláců tak již podle očitých svědků "moc nezbývá". Cílem útoků na Bagdád se stávají také telekomunikační uzly, což spojenecké velení zdůvodňuje nutností odříznout centrální irácké velení od kontaktu s jednotkami dislokovanými mimo Bagdád. Narušení telekomunikací má ovšem také přímé důsledky pro obyvatele Bagdádu, kteří tak přicházejí o možnost telefonického kontaktu s příbuznými a známými v různých částech města a mimo něj. Bombardování bylo vystaveno také severní město Mosul, kde se útoky neobešly bez civilních obětí. Silné palbě je vystaveno město Basra, kolem nějž se svírá sevření spojeneckých jednotek.
Britské jednotky objevily "důkazy o mučení". Britské jednotky uvádějí, že když obsadily policejní stanici v Abu Al Khasibu, nedaleko města Basry, nalezli ve stole velitele policejní stanice desítky občanských průkazů, které podle reportéra listu Daily Mirror (zaujímajícího ostře protiválečný postoj) patřily mrtvým Iráčanům. Na stanici pracovala Saddámova tajná policie Mukhabarat. Na zdích a na háku na maso, visícím ze stropu, byly stopy krve. V jedné místnosti byl připravený elektrický kabel s odizolovanými konci a dvě pneumatiky, na nichž byl nucen při elektrickém mučení vězeň stát.
1. 4. 2003

Na nejvyšší úrovni Bushovy vlády vznikly rozpory ohledně nové vlády pro Irák, kterou americká administrativa tajně připravuje v Kuvajtu. Tato vláda má spravovat Irák těsně po pádu Saddáma Husajna.

Podle tohoto plánu se má tato vláda pro Irák skládat z 23 ministerstev, v čele každého z nichž má stát Američan. Každé ministerstvo má mít také čtyři irácké poradce, jmenované Američany.

Vláda má převzít správu nad Irákem po jednotlivých městech. Oblasti, o nichž generál Tommy Franks prohlásí, že byly "osvobozeny", budou podřízeny dočasné správě, v jejímž čele bude stát Jay Garner, bývalý americký generál, který byl jmenován šéfem okupačního režimu pro Irák.

Členové této budoucí vlády začali přijíždět do Kuvajtu.

Rozhodování o budoucím složení této vlády pro Irák je zcela v amerických rukou, zejména o tom rozhoduje Paul Wolfowitz, náměstek amerického ministra obrany. To rozhněvalo generála Garnera, který oficiálně má budoucí vládu pro Irák vést, ale který je nucen přijmout jako poradce celou řadu kontroverzních Iráčanů.

Nejvíce kontroverzní osobou, kterou navrhuje Wolfowitz, je Ahmed Chalabi, šéf opozičního Iráckého národního kongresu a jeho blízcí spojenci, včetně jeho synovce.

Chalabi má dobré styky s americkým Kongresem a Pentagon mu projevuje velké sympatie. Silně Chalabiho prosazuje ministr obrany Donald Rumsfeld. Naproti tomu americké ministerstvo zahraničí a CIA se na Chalabiho dívají s hlubokým podezřením. Chalabi nežije v Iráku už od roku 1956 (s výjimkou krátkého období, kdy organizoval v devadesátých letech na kurdském severu partyzánské akce) a prý nemá v Iráku žádnou podporu. Chalabi se chtěl stát premiérem prozatímní irácké vlády a je zklamán, že americký plán takovou funkci nezahrnuje. Namísto toho má dostat funkci poradce na ministerstvu financí.

Americký plán na "přímou americkou vládu" bude velkým politickým problémem pro Tonyho Blaira, který požadoval, aby se na rekonstrukci Iráku podílely OSN a mezinárodní společenství.

Podrobnosti - v angličtině ZDE

2. 4. 2003
Málokdo zaznamenal obrovské změny, které způsobila v nynější válce existence televize Al-Jazeera, napsal na stránkách ZetNet Omar Barghouti. Američané prohrávají svou válku o PR daleko drastičtěji, než si kdo mohl představit. Velkou měrou za to "může" Al-Jazeera.

Kompletní článek v angličtině viz ZDE
2. 4. 2003
Podle nejnovějšího průzkumu CVVM nesouhlasilo ve dnech 3. -- 10. března 2003 s britsko-americkými vojenskými akcemi proti Iráku 72 procent obyvatel ČR (rozhodně souhlasilo: 6 procent, spíše souhlasilo: 15 procent, spíše nesouhlasilo 34 procent, rozhodně nesouhlasilo: 38 procent, názor nevyjádřilo: 7 procent).

S útokem na Irák bez mandátu Rady bezpečnosti OSN souhlasilo 10 procent dotazovaných, proti bylo 83 procent obyvatel ČR (rozhodlě souhlasily: 3 procenta, spíše souhlasilo: 7 procent, spíše nesouhlasilo: 30 procent, rozhodně nesouhlasilo: 53 procent, názor nevyjádřilo: 7 procent).

2. 4. 2003
Za nejdůležitější problém současné České republiky považují čeští občané nezaměstnanost (cca tři čtvrtiny respondentů), organizovaný zločin a korupci (70 procent respondentů) a obecnou kriminalitu (66 procent). Asi 60 procent respondentů považuje za důležité vytvořit fungující právní systém, vyřešit problémy zdravotnictví a "sociálních jistot".
2. 4. 2003
Toto je reakce na odpověď paní ministryně Petry Buzkové iniciativě Počítejte s námi! (viz ZDE - oddíl Informace/Zprávy)
2. 4. 2003

Publikujeme odpovědi Petry Buzkové na čtyři otázky Radka Sarköziho

Proč vlády, ve kterých měla ČSSD většinu, neplní vlastní programové prohlášení z roku 1998, že platy učitelů budou tvořit 130% průměrné mzdy v zemi?
Proč povodňové škody hradí především státní zaměstnanci formou nevyplácení 13. a 14. platu v celé výši a opakovaným odkládáním platnosti 16 tarifní platové tabulky? Proč nebyla vypsána rovná povodňová daň, která by se dotkla i podnikatelů a ostatních zaměstnanců?
Proč se v plánovaném schodku 111 miliard nenašlo 10 miliard na navýšení platů učitelů, když je školství vládní prioritou číslo jedna? Jaká jiná konkrétní prorůstová opatření jsou z tohoto schodku hrazena, když se na podporu vzdělávání nenašly peníze?
Jakou perspektivu nabízí učitelům vláda v tomto roce? Proč by měli věřit jejím novým slibům, když ty staré nesplnila a ani se nepokusila vysvětlit voličům důvody? Proč by měli pedagogové pracovat ve školství za tak žalostných finančních podmínek?
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?   
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání   
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají   
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2003 Forma vlády v Iráku den poté Jaroslav  Pour
3. 4. 2003 Financial Times: Armády dodržují pravidla, dokud není prokázán opak   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku   
2. 4. 2003 Amerika a islamisté, rozpad Osmanské říše Miroslav Václav Steiner
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Na shledanou v lepších časech Jiří  Mašek
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
1. 4. 2003 V Americe vznikly spory o strategii irácké války   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb
5. 2. 2003 NATO -- aliancia na konci svojho konca Zolo  Mikeš

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist