3. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

EU - Brusel / Svoboda: Členské státy NATO se rozcházejí v názorech na to, jak silnou roli by měla hrát OSN v poválečném Iráku, potvrdil dnes v Bruselu český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Připomněl, že cílem české politiky je "řešit věci multilaterálně, tak, aby OSN skutečně hrála úlohu. Česká republika si podle Svobody nadále přeje, aby irácká "budoucnost byla v rukou OSN".
TURECKO - EU - Brusel: Hrozí srážka civilizací
Koaliční síly operující v Iráku musejí podat důkazy "zdrženlivosti", v opačném případě hrozí "srážka civilizací", upozornil dnes v Bruselu turecký ministr zahraničí Abdullah Gül. "Turecko nemá žádné tajné plány a je pro zachování územní celistvosti Iráku," ujistil rovněž turecký ministr.
USA - vláda: Rumsfeld znovu obvinil Sýrii, že i přes dřívější americká varování pomáhá Iráku
"Vidíme, že Sýrie se nadále chová jako před tím, než jsem o ní mluvil naposledy," řekl. Rumsfeld v pátek prohlásil, že USA činí Sýrii odpovědnou za dodávky vojenského materiálu Iráku, včetně brýlí pro vidění v noci. Označil to za nepřátelské činy.
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld také vyzval irácké vojáky, aby se obrátili proti režimu prezidenta Saddáma Husajna. Podle Rumsfelda není šance na to, že by se USA dohodly se Saddámovým režimem na příměří. "Pro vysoké představitele není úniku. Jejich osud byl zpečetěn jejich činy," řekl.
RUSKO bude pokračovat ve spolupráci s USA i "přes rozdílný postoj k iráku"
Moskva chce pokračovat ve spolupráci se Spojenými státy při řešení důležitých mezinárodních záležitostí i přes rozdílné postoje obou zemí k válce v Iráku. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. "V politickém smyslu jsou Spojené státy a Rusko největšími jadernými mocnostmi ve světě a na nás tak spočívá odpovědnost za ochranu světového míru," řekl Putin. "Při řešení jakýchkoli globálních problémů, včetně krizových situací, jsme vždy spolupracovali, spolupracujeme a budeme spolupracovat se Spojenými státy." Poznamenal, že rezervy ruské centrální banky a úspory milionů ruských občanů jsou v dolarech, takže jakýkoli pád americké měny by poškodil Rusko a ruské občany.
IRÁK - Bagdád: Prý začal útok na letiště
Americké jednotky dnes večer zahájily útok na bagdádské mezinárodní letiště. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké vojenské představitele. Z jihozápadního předměstí Bagdádu, kde se letiště nachází, se podle svědků pouze ozývá dělostřelecká palba a ve tmě jsou vidět létající svítící střely.
IRÁK: Přátelské bombardování
Vojenští představitelé USA uvedli, že vyšetřují incident, při němž "možná" americké letadlo omylem bombardovalo americké dělostřelecké pozice. "Jeden voják americké armády je mrtvý a několik dalších bylo zraněno nebo se v souvislosti s incidentem pohřešuje," uvádí se v prohlášení americké armády. Podle amerických zdrojů se na incidentu jižně od Bagdádu "mohl" podílet americký dvoumotorový stíhací letoun F-15E "Strike Eagle", který je určen pro útoky na pozemní cíle.
IRÁK - Bagdád: Většina irácké metropole Bagdádu se dnes po výpadku elektrického proudu ponořila do tmy. "Proud nejprve vypadl na západním břehu řeky, a poté na východním břehu," sdělil reportér agentury Reuters z irácké metropole. Podle agentury AP je pravděpodobně bez elektřiny celé město. Příčina přerušení dodávky energie zatím není známá. V takovémto rozsahu k němu však došlo poprvé od zahájení války. "Koaliční síly neměly za cíl elektrický systém Bagdádu," prohlásilo velení americké armády.
IRÁK: Řecká státní televize ERT-NET dnes získala ke spolupráci v Bagdádu známého válečného reportéra Petera Arnetta. Spolupráce s prominentním americkým novinářem bude trvat po dobu války v Iráku, uvedla televize. Arnett bude pro řeckou televizi pracovat v irácké metropoli jako zvláštní zpravodaj. Americký novinář byl nedávno okamžitě propuštěn z americké televize NBC za rozhovor, který poskytl irácké státní televizi a v němž kritizoval válečnou strategii Spojených států. Obratem si jej najal i britský list Daily Mirror.
Vojákům ukázán palác "chemického Aliho" Obyvatelé žijící nedaleko Basry ukázali britským vojákům a novinářům opuštěnou rezidenci Ali Hassana al-Majida, známého jako "chemického Aliho" poté, co prý zorganizoval v roce 1986 usmrcení Kurdů bojovým plynem. Palác je naprosto vypleněn, ze zdí byly odstraněny dokonce i vypínače, okenní tabulky byly odstraněny z oken. Ali opustil palác před dvěma týdny.
USA - Camp Lejeune / Bush: "Nezastavíme se, dokud nebude Irák svobodný"
Irácké obyvatelstvo začíná americké a britské vojáky vítat jako osvoboditele a že válka nepřestane, dokud "nebude osvobozena celá země". V projevu k 12 000 příslušníkům námořní pěchoty na základně Camp Lejeune v Severní Karolíně to řekl George Bush.
ŠPANĚLSKO- Madrid: Aznar žalován pro "válečné zločiny" u Nejvyššího soudu
píše zpravodajka BL z Madridu, Irena Trnková-Farrel
"Kulturní platforma proti válce" zveřejnila žalobu podanou na ministerského předsedu José María Aznara u Nejvyššího soudu pro údajnou zodpovědnost za účast ve válce v Iráku. Žalobu jménem několika desítek umělců, dělníků, studentů a občanů vypracovalo Svobodné advokátni sdružení (Asociación Libre de Abogados). Aznar je obviněn z porušení zákona a z činů známých jako "válečné zločiny", proti osobám chráněným v připadě válečného konfliktu, tak, jak stanoví různé mezinárodní smlouvy, jako např. Ženevská dohoda. .
Zdroj: El Mundo ZDE
Vyhlásit válku nebo podepsat mír
V žalobě se připomíná, že podle zákona jsou potrestáni vězením vládní činitelé, kteří vyhlásí válku nebo podepíší mír bez dodržení ústavy. Podle článku 63.3 španělské ústavy tyto pravomoci, po předběžné autorizaci parlamentem, náleží pouze králi. Podle žaloby Aznar "Španělsko vojensky zapojil do války" aniž obdržel tento mandát. Stejně tak zákon trestá povolání španělského vojska do služeb zahraniční mocnosti "bez ohledu na cíl nebo zemi, proti které se hodlá namířit nepřátelská akce".
Postoj soudu
Prezident Svobodného advokátniho sdružení (ALA) Segura vysvětlil, že žaloba má právní podklad a věří, že případné zamítnutí Nejvyššího soudu bude též právně podloženo, a soud tak bude tak mít příležitost vyslovit se k legálnosti války.
RUSKO: Více než polovina Rusů si přeje, aby Irák zvítězil ve válce proti americkým jednotkám, a tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že nemají rády amerického prezidenta George Bushe. Americké vítězství si přála pouhá tři procenta respondentů. Oproti tomu pouze 17 procent se záporně vyjádřilo k iráckému prezidentovi Saddámovi Husajnovi, přičemž v únoru jich bylo 22 procent. Vyplývá to z průzkumu Fondu veřejného mínění, jehož výsledky dnes zveřejnila agentura Reuters.
OSN: Obavy o osud iráckých kulturních památek
UNESCO oznámilo , že má k dispozici informace, podle nichž byla zasažena muzea v Tikrítu a v Mosulu na severu Iráku a také prezidentský palác v Bagdádu, kde byla sbírka předmětů z období monarchie.
Třiatřicet iráckých muzeí přijalo preventivní opatření a řadu sbírek jejich zaměstnanci umístili do sklepů. Sochy byly připevněny ke zdím a na střechy budov byly velkými písmeny napsány nápisy muzeum a UNESCO.
Území dnešního Iráku mezi řekami Eufrat a Tigris se ve čtvrtém tisíciletí př.n.l. stalo jedním z center starověkých civilizací. V současnosti se zde nachází kolem 10 000 známých památek, podle odhadů historiků zde ale existuje kolem 500 000 významných archeologických lokalit, z toho 25 000 velkého významu.
IRÁN (ČTK): Teroristé budou nahlížet na invazi Spojených států do Iráku jako na "zelenou" pro své útoky na zájmy USA
Upozornil na to dnes íránský reformistický prezident Mohammad Chátamí "Ti, kdo vrhají bomby a odpalují rakety na Irák, nesklidí nic jiného než destrukci a nenávist lidí. Pokud tato válka nebude zastavena, její důsledky pro svět a region budou mnohem nebezpečnější než vietnamská tragédie," upozornil prezident
"Invaze USA do Iráku bezpochyby ohrozí zájmy těch, kdo se pustili do války, aby naplnili své nelegitimní zájmy. Touto válkou dáváte zelenou extremistům, aby se vydali cestou násilí a čelili tak násilí vašemu," řekl Chátamí.
"Americký národ by se měl probudit a této válce se postavit. Váleční štváči vládnoucí Spojeným státům jsou izolovaní a osamocení...a válka je izoluje každým dnem víc," zdůraznil prezident, který obvykle nasazuje smířlivý tón.
Írán nemá iráckého prezidenta Saddáma Husajna nijak v oblibě, ale současně se kategoricky postavil proti útoku USA bez souhlasu OSN. Obává se, že to Washingtonu dá volnou ruku v posaddámovském Iráku a Írán bude obklopen proamerickými zeměmi.
Írán již dal najevo, že vládu v Bagdádu, kterou by nastolily USA, neuzná a místo toho chce podpořit iráckou vládu, kterou si zvolí lid pod dohledem OSN.
IRÁK: Ministr informací Muhammad Sahháf postup americko- britských jednotek popřel.
JORDÁNSKO: Británie a USA jsou zodpovědné za životy iráckých civilistů
SRBSKO: Celníci objevili munici na maďarsko-srbské hranici
IRÁK - Nadžaf: Podle amerických armádních zdrojů postoupily americké oddíly do centra města Nadžaf, ve kterém irácké oddíly fedájínů (mučedníků) zřejmě začaly vyklízet své pozice.
IRÁK - Bagdád: Američané prý na letišti u Bagdádu
Americká pěchota údajně vstoupila do prostoru bagdádského mezinárodního letiště a ocitla se šest kilometrů jižně od okrajů irácké metropole. K městu se americké síly blíží od jihu a západu poté, co překročily řeku Eufrat. Od jihovýchodu postupuje podél řeky Tigris námořní pěchota, informovala agentura AP. Podle agentury AFP nicméně irácké síly měly odpoledne letiště doposud pod svou plnou kontrolou. Agentura Reuters uvádí, že mezitím z města hromadně prchají civilní obyvatelé a vojenští dezertéři.
"Na silnici je nyní tolik lidí, že není možné pokračovat dál ve vojenské operaci. Naše jednotka se tak teď zastavila a buduje tábor pro válečné zajatce," řekl Mike Cerre, který doprovází první divizi americké námořní pěchoty.
V Bagdádu byla od jižního předměstí slyšet dělostřelecká a protiletadlová palba, přičemž není jasné, zda pochází od Iráčanů nebo Američanů. Uvedla to agentura Reuters.
USA: Není to válka kvůli ropě, ale ropu budeme kontrolovat my!
Americké ministerstvo obrany dokončuje projekty, podle nichž by mělo po válce provizorně spravovat irácký ropný sektor. Napsal to dnes americký list The Washington Post s tím, že se proti tomu staví američtí spojenci v Evropě i na Blízkém východě. Vláda, která považuje příjmy z ropy za nezbytné pro rekonstrukci Iráku, hodlá svěřit řízení těžby a produkce irácké ropy nějakému Američanovi, pravděpodobně šéfovi americké odbočky koncernu Shell Philipu Carrollovi. Prodej ropy by byl svěřen iráckým exilovým představitelům. Nicméně představitelé Británie a OSN připomínají, že USA nejsou oprávněné ani přechodně prodávat iráckou ropu a že by k tomu bylo zapotřebí nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN.
Podle The Washington Post narážejí americké záměry na odpor řady zemí. Rusko, Francie a Německo, stejně jako další členové RB OSN zdůraznili, že iráckou ropu by měla spravovat OSN.
BRUSEL - EU : Spojené státy a Evropa se "blíží k dohodě" v otázce rekonstrukce Iráku po válce
Uvedl to vo čtvrtek řecký ministr zahraničních věcí Georgios Papandreu po setkání s americkým ministram zahraničí Colinem Powellem. "Důležitost úlohy OSN uznaly i Spojené státy," uvedl Papandreu.

Členské země NATO jsou ochotny zvážit úlohu, kterou by aliance hrála v poválečném Iráku, pokud se to ukáže jako nezbytné. Tak stejný problém formuloval po setkání s ministry zahraničí aliance v Bruselu šéf americké diplomacie Colin Powell. Přitom podle agentury Reuters zdůraznil, že v budoucím Iráku musí připadnout rozhodující úloha Spojeným státům a Británii. "Jsem potěšen přinejmenším příznivým přístupem k tomu, že NATO je ochotno zvážit tuto úlohu," konstatoval Powell. Jako "důležitou věc" ocenil to, že "nikdo nevznesl vůči této možnosti žádnou výhradu". Americký ministr také ujistil, že OSN bude "zcela jistě" vyzvána, aby se rovněž podílela na poválečné rekonstrukci Iráku. Rozsah, v jakém bude tato organizace zapojena, ale "ještě zbývá upřesnit", dodal Powell.
Powell a ministři zahraničí zemí NATO a Evropské unie o Iráku jednali v Bruselu na společném obědě. Bezprecedentní schůze se koná z iniciativy USA. Powell se před tím sešel s velvyslanci sedmi zemí, které koncem března podepsaly protokoly o vstupu do NATO - Slovenska, Slovinska, Litvy, Lotyšska, Estonska, Rumunska a Bulharska. Podle diplomatických zdrojů jim vyjádřil vděčnost za proamerické postoje a ujistil je, že "ji brzy pocítí".
AL-ARABYIA :Reportér této stanice měl kratší rozhovor s iráckým ministrem zahraničí Nážím Sabrí a ministrem obchodu Sálehem Mehdý. Nážih Sabrí mimo jiné uvedl : "Celá tato válka je jen válkou ve prospěch sionistů a amerických podniků."
Sáleh Mehdý informoval o situaci se zásobováním iráckých občanů potravinami. "U Násiráji a Basry mají Iráčané sklady potravin, spojenecká vojska zabránila jejich rozvozu. Irácké vedení před válkou občanům dopředu zajistilo potraviny v částce 2 miliard dolarů.
Každý moment nepřátelské síly bombardují cokoliv. Situace v Hille je tragická. Pořídili jsme z ní dokumentárni film, z kterého vyplývá zabití velkého počtu dětí. Očekáváme od stanice Al Arabyia, že tento film uvede, zrovna tak ho rozešleme jako důkaz spáchaných zločinů do světa,"
uvedl Sálehem Mehdý.
AL-ARABIYA :V Bagdádu bylo bombardováno Centrum pro syrský obchod a vedlejší výstaviště. Také byla bombardovaná nemocnice Červeného půlměsíce. Z rozhovorů reportéra této stanice s bagdádskými občany, je znát jejich nezměrný hněv z náletů na čistě civilní cíle, které nemají vůbec nic spoječného s vojenskými objekty. Všichni se vyjadřují stejně:" Nic nezůstalo nezničeno, ve skutečnosti Amerika ukazuje svou proradnou tvář a chce irácký lid svými lžemi jen oklamat.
BRITÁNIE - Londýn: Ministr školství improvizovaně dětským psychologem
Pro vztah rodičů a dětí je podle psychologů klíčová vzájemná důvěra. Tím, že by rodiče i v zájmu dětí před nimi začali skrývat skutečnou tvář války, tomuto vztahu nepomohou, a to právě v době, kdy děti potřebují někoho, na koho se mohou spolehnout. Problém důvěry nastolila i jedna z ředitelek londýnských škol Kenny Fredericková při návštěvě ministra školství Charlese Clarka. "Jak máme učit děti, aby nepoužívaly násilí, aby nikoho nešikanovaly? Jak to můžeme dělat, když vláda právě takové věci podporuje?" Clark její kritiku jednoznačně odmítl. "Pokud bychom dělali analogii se školou, tak když máte ve škole surovce, kteří ostatní šikanují, tak se musíte rozhodnout, jak s nimi naložit. Saddám Husajn je takový surovec, je to extrémní případ surovce ... a já myslím, že jsme v právu, když se tomu postavíme."
Mozaika britských názorů z pera Jiřího Majstra ČTK
IRÁK - český zdroj MO: Invazní armáda město obklíčila, Basra je však stále ovládána iráckou armádou.
ČESKO - Paralment: Někteří poslanci jsou překvapeni tím, že vláda o nemocnici jedná na mimořádném zasedání, ale s předložením žádosti do sněmovny otálí. Náměstek ministra obrany První náměstek ministra obrany Škopek dnes informoval, že o vyslání nemocnice se nyní jedná se spojenci, tedy především s USA a Velkou Británií a věc je diskutována také v OSN.Pokud by vláda chtěla na program schůze žádost zařadit, bude mít šanci při úterním schvalování programu. Vláda by mohla návrh na vyslání nemocnice sněmovně předložit dodatečně i během schůze. Riskuje tak ale, že zařazení nového bodu by mohlo v souladu s jednacím řádem sněmovny vetovat dvacet poslanců. Proti vyslání nemocnice se staví poslanci KSČM, kterých ke 41.
SLOVENSKO: Vláda zakázala "do odvolání" jakékoliv deportace iráských občanů zpět do jejich vlasti.
LIBYE: Libye podala a opakovaně potvrdila svou žádost o vystoupení z Ligy arabských států
Sdělila to libyjská mise v egyptské Káhiře.
"Libye trvá na své žádosti o odchod z Ligy na znamení protestu a odporu proti nemohoucnosti postavit se proti zhoršování současné situace a vážným nebezpečím, jež hrozí arabskému národu, který čelí jasné agresi," stojí v prohlášení mise. Generální tajemník LAS Amr Músá připustil, že organizace prochází kvůli Iráku vážnou vnitřní krizí a má malou naději přežít v současné podobě.

LAS je regionální mezivládní organizace, jejímž cílem je upevňovat vzájemné vztahy mezi členskými arabskými státy, ochraňovat jejich svrchovanost a nezávislost a koordinovat jejich politickou a další činnost. Při vzájemných sporech se členské země nesmějí uchylovat k násilí, mohou se ale obrátit na radu LAS o vyřešení sporu; rozhodnutí rady je pro ně závazné. LAS vznikla v roce 1945 a dosáhla nesporné váhy na mezinárodní politické scéně.
Nyní má 22 členů: Alžírsko, Bahrajn, Džibutsko, Egypt, Irák, Jemen, Jordánsko, Katar, Komory, Kuvajt, Libanon, Libye, Maroko, Mauritánie, Omán, Palestina (OOP), Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Somálsko, Súdán, Sýrie a Tunisko.
USA - Washington: Američtí vojenští činitelé ve Washingtonu sdělili, že zkoumají možnost, že americká stíhačka F/A-18C Hornet byla nad Irákem sestřelena americkou raketou Patriot. "Zkoumáme všechny možnosti..."
KATAR - as Sajlíja / INFO-WAR: Americké zvláštní jednotky v noci na dnešek zaútočily na palác Tartar, který leží zhruba 90 kilometrů od Bagdádu a je rezidencí prezidenta Saddáma Husajna a jeho synů.
NORSKO - BERGEN (ČTK):
Americký velvyslanec skočil na špek norskému studentovi
Navzdory tomu, nebo možná právě proto, že norská vláda zaujímá kritický postoj vůči vojenské intervenci proti Iráku, zaskočil amerického velvyslance v Oslu nezvyklý telefonát natolik, že zanedbal potřebnou ostražitost. Nadšeně vyslechl ujišťování údajného norského premiéra o jeho osobní podpoře politiky amerického prezidenta George Bushe, aniž by tušil, že si z něj vystřelil devatenáctiletý norský student.
Ten zatelefonoval na americké velvyslanectví, představil se jako norský premiér Kjell Magne Bondevik a požádal o rozhovor s velvyslancem Johnem Doylem Ongem v "mimořádně naléhavé záležitosti", informoval norský list Bergensavisen.
V deseti až patnáctiminutovém telefonátu pak falešný premiér náležitě pozměněným hlasem amerického ambasadora ujistil, že stojí bezvýhradně a plně na Bushově straně, bohužel však nemůže svou podporu vyjádřit veřejně. Velvyslanec prý zareagoval na "Bondevikovo přiznání" s nadšením a příslibem, že bude postoj norského premiéra tlumočit až "na nejvyšších místech".

Americké velvyslanectví v Oslu pravdivost této historky potvrdilo.
ČESKO - MO: Uvnitř česko-slovenské jednotky spolupracovníci bývalé vojenské kontrarozvědky
Čtyři ze čtyř stovek českých příslušníků 1. česko-slovenského protichemického praporu, který nyní působí v Kuvajtu, byli před pádem komunistického režimu v roce 1989 spolupracovníky tehdejší Vojenské kontrarozvědky (VKR). Prozradil to ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Mezi těmito čtyřmi vojáky je i psycholog praporu a jeho mluvčí Luděk Lávička. "Nemám z toho samozřejmě žádnou radost. Z hlediska zákona je jejich příslušnost ke kontingentu zcela v pořádku," dodal Tvrdík. Generál Lupuljev se za své vojáky postavil a poprosil mne, abych ze své úrovně nepřijímal žádná opatření, protože je považuje za velmi kvalitní a dovede si nyní jen těžko představit odchod některých specialistů. Mne samozřejmě bude zajímat reakce jednotlivých vojáků, zda svým kolegům, přátelům a kamarádům důvěřují, " řekl ministr.
V jednom případě je spolupracovníkem voják, který měl v minulosti na starosti výcvik chemiků, neprošel by ale bezpečnostní prověrkou nutnou pro velitelskou funkci. "Vojáci si ho vyžádali do svého týmu jako řadového vojáka. Chtěli se o něj opřít, protože je zkušený, má autoritu, je to chemický odborník a specialista." Dnes je to velitel dekontaminační čety. Dalším bývalým spolupracovníkem VKR je psycholog Lávička a starší důstojník zdravotnické části jednotky. Čtvrtým je člen praporu mající na starosti tlumočení a styk s kuvajtskými úřady. "Je to odborník, zná oblast a je velmi dobře jazykově vybaven," poznamenal Lupuljev.

Všichni "prozrazení" zůstávají i nadále ve svých funkcích. Vojáci dávali čtyřem svým kolegům otevřeně najevo, že se na ně nebudou dívat špatně. Jednotka se za ně postavila a jejich velitel to respektuje.
Mnoho z bývalých spolupracovníků VKR se nabídlo například při cestách do arabsky mluvících zemí nebo při styku se zahraničními studenty. Pracovali na skutečnostech, na kterých pracují kontrarozvědné služby i dnes.
IRÁK / INFO-WAR - Sahháf: AMeričané nejsou před Bagdádem
Irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf dnes popřel tvrzení americké armády, že její vojáci jsou blízko irácké metropole Bagdádu a že zaujali postavení u bagdádského letiště. "Nejsou nikde v okolí Bagdádu. Tato tvrzení mají zamaskovat jejich neúspěch," prohlásil Sahháf na tiskové konferenci v Bagdádu. "Nejsou dokonce ani 160 kilometrů od Bagdádu," dodal. "Nedokázali ovládnout žádné irácké město. Vedeme opotřebovávací válku proti tomuto hadovi a zvítězíme," řekl Sahháf.

Invazní armáda podle něj shazovala na bagdádskou obytnou čtvrť Duri tříštivé bomby. Pumy údajně zabily 14 lidí a 66 zranily. Sahháf také oznámil, že při bombardování Bagdádu a jeho předměstí dnes zahynulo 27 lidí a 193 utrpělo zranění.
MOSKVA: NEJVYŠŠÍ MUFTÍ RUSKA VYHLÁSIL PROTI USA DŽIHÁD
Hlavní duchovní vůdce muslimů v Rusku Talgat Tadžuddin vyzval ke svaté válce proti USA kvůli intervenci v Iráku. Účinky svaté války budou prý vidět do tří dnů. Jedná se o druhé vyhlášení džihádu v Rusku proti nějaké zemi za posledních sto let, řekl Tadžuddin, nejvyšší muftí Ruska a evropské části Společenství nezávislých států. Poprvé se tak podle něj stalo v roce 1941 proti Německu.

"Ruští muslimové mají skutečné nátlakové prostředky na Spojené státy. Vytvoříme především fondy z darů a koupíme zbraně pro boj proti Americe, také potraviny pro irácký lid," řekl Tadžuddin.
Muslimská obec tvoří asi 15 % ze 145 milónů obyvatel Ruska.
IRÁK : Jsou dětští bojovníci připraveni zemřít za Saddáma?
Městský boj je podle dávného čínského filozofa Sun Cu nejnižší formou válečného umění. Ovšem z hlediska moderního vedení války staví před vojáky bezprecedentní taktická a etická dilemata - například v případě, že Iráčané pro boj v ulicích Bagdádu využijí vycvičené dětské bojovníky, píše australský list The Age. Zamířit na dítě, i když drží v ruce ostře nabitou a smrtelně nebezpečnou zbraň, na to valná většina západních vojáků není připravena.

Zatím naposledy se s tímto problémem setkala izraelská armáda v březnu a dubnu 2002 v uprchlickém táboře v Džanínu. Ve stísněném prostoru, kde žije více než 15 000 lidí se proti nim postavily stovky ozbrojenců, z nichž část byly děti.
Saddám vytvořil dětskou vojenskou jednotku Ašbal Saddám, tedy Saddámova lvíčata. V jejich rámci se jen v samotném Bagdádu vycvičilo 8000 chlapců a mladých mužů, kteří jsou údajně dobře připraveni pro boj ve městě. Záběry "nevinných iráckých chlapců zabitých v boji" by docela určitě vzbudily negativní odezvu po celém, nejen arabském světě, zvláště v zemích, kde je silná opozice vůči válce v Iráku.
Budou tedy preventivně Američané střílet po "všem, co se hne" tak, jako ve vietnamské a korejské džungli a nebo budou riskovat vlastní smrt z rukou iráckých dětí?

Válka v Iráku ohrožuje podle údajů OSN ve stále větší míře především děti. Bez masivní pomoci ji nebude schopno přežít mnoho dětí a těhotných žen, varoval vedoucí iráckého programu Dětského fondu OSN - UNICEF - Carel de Rooy. S americkou armádou UNICEF nespolupracuje, protože má své vlastní vysoké bezpečnostní standardy a navíc prý zastává názor, že distribuce humanitární pomoci nesmí být řízena armádou. Ta podle UNICEF není neutrální, ani nemá potřebnou profesionalitu pro rozdělování pomoci.
IRÁK - Husseinovo poselství obráncům Kútu:
Prezident Saddám Husajn dnes pochválil irácké bojovníky za odpor, který kladou americkým vojákům ve městě Kút a kolem něj. "Váš šlechetný boj a odpor je balzámem pro naše srdce," citoval ministr informací Muhammad Saíd Sahháf ze Saddámova poselství představiteli vládní strany Baas v Kútu, který leží 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu.
IRÁK: Trosky amerického letadla v televizi
Irácká televize dnes ukázala záběry údajných trosek amerického letadla, které Iráčané sestřelili u Basry na jihu země. Podle agentury Reuters je nepravděpodobné, že na záběrech byla stíhačka F/A-18C Hornet. Televizní stanice Fox News Channel a ABC News uvedly, že Hornet byl zasažen raketou země-vzduch nad jižním Irákem.
IRÁK: Další vybombardované tržiště - 8 mrtvých civilistů
Osm iráckých civilistů dnes zabila a pět zranila raketa, která dopadla na zeleninový trh v obci Nahravan jihovýchodně od Bagdádu. S odvoláním na nemocniční zdroje o tom informovala tisková agentura AFP.
IRÁK: Spojené státy používají v Iráku munici s ochuzeným uranem
Připraveny prý mají střely, které ho obsahují tisíce tun. Pro srovnání uvedl, že v první válce proti Iráku byla vystřílena munice s 300 tunami a v nedávné válce v Afghánistánu s 500 až 1000 tunami ochuzeného uranu.
KUVAJT: Zpět na spojeneckou základnu v Camp Doha se dnes stěhují příslušníci 1. česko-slovenského praporu, kteří dosud byli umístěni přímo v kuvajtském hlavním městě. Důvodem přesunu je především zvyšující se riziko teroristických útoků proti vojákům a také to, že základna je asi o 60 kilometrů blíž k irácké hranici. V současné době je vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti.
ČESKO - MZv : Typicky lidovecký kompromis:
Vzhledem k tomu, že vojenská polní nemocnice vybavená vlastní ozbrojenou ochranou bude působit v rámci operace Trvalá svoboda (Enduring Freedom), nikoli operace Svoboda pro Irák (Iraqui Freedom), nelze Českou republiku formálně považovat za součást protiirácké ozbrojené koalice, odůvodnil svůj návrh český ministr zahraničí. "Formálně nejsme členy vlastní koalice, ale jsme na straně koalice," řekl Svoboda novinářům po rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem . Svoboda se s Powellem sešel na dvacet minut dnes dopoledne na žádost amerického ministra.

Vláda jednohlasně rozhodla o vyslání nemocnice. Parlament, ale o potřebný souhlas ještě nepožádala. Očekává se, že to udělá v nadcházejících dnech, takže by se její žádostí mohli poslanci zabývat příští týden ve středu. Kromě komunistů s podporou kvůli nejednoznačnému mandátu nemocnice váhají také někteří poslanci ČSSD a KDU-ČSL.
USA : Příští boje o Bagdád budou záviset také na propagandě
Ministr obrany Donald Rumsfeld řekl, že délku očekávané bitvy o Bagdád ovlivní řada faktorů. "Bude to záležet na na rychlosti rozpadu režimu a rozpadu iráckých vojenských sil, stejně jako na přesvědčení iráckého lidu, že se Saddámem Husajnem je opravdu konec," řekl Rumsfeld.
IRÁK -uk-: Britská strana popřela, že při obléhání Basry použili letci tříštivé bomby BLU
IRÁK - soupis největších "kiksů" proamerické vojenské propagandy:
Většinu klamných a zveličených informací předává americké ministerstvo obrany, američtí či britští politikové či důstojníci americké a britské armády v katarském tiskovém středisku, někdy též "embedded" reportéři Reuters a AP. Informace o nejvyšší míře shody s později potvrzenou realitou dodává médiím AFP, Itar-Tass a irácká strana. Česko-slovenský kontingent se omezuje na "selfpromo", vedení českého ministerstva zahraničí je "pod vlivem" proamerických manévrů identifikovaných prozatím osobou náměstka ministra Vondry, český generální štáb lobbuje za co nejmasivnější zapojení armády do bojů a vtažení ČR do "spojenecké koalice".
U Karbaly, kde v noci na čtvrtek podnikli Iráčané dva protiútoky, údajně Američané bojovali a vítězili už pět dnů po zahájení bojů
Dobytí Umm Qasru ohlásili invazní vojska už druhý den a teprve po týdnu obléhání jej - a to prozatím pravděpodobně - obsadili
Do Basry stále ještě přes "ofenzívu" nepronikli a když chtěli osvobodit zajatou Jessicu Lynchovou z nemocnice v údajně "ovládnuté" Násiráji, museli do města vyslat vrtulníkový výsadek komanda speciálních sil za vázání dalších jednotek klamným výpadem a "pod krytím" raketového útoku.
TURECKO: Před budovou britského konzulátu v Istanbulu vybuchla v 24:00SEČ bomba, ztráty na životech nejsou hlášeny.
RB OSN: Bude Rada bezpečnosti "jednotna pro mír"? Mexická vláda, která nyní předsedá Radě bezpečnosti, může usilovat o nařízení příměří v Iráku na základě rezoluce 377 "Jednotni pro mír". Ta může tlačit na ty, kteří prosazují válku v Iráku, a zastavit konflikt, tvrdí ekologická mezinárodní organizace Greenpeace. USA podle Greenpeace nyní vyvíjejí tlak na různé vlády, aby se v irácké krizi neuplatňovala rezoluce 377.
Rezoluce 377 Valného shromáždění OSN byla od roku 1950 použita desetkrát.Poprvé byla použita v roce 1956 Američany pro ukončení vojenské francouzsko- britské intervenci v Egyptě po zestátnění Suezkého průplavu. Pro uplatnění rezoluce je třeba souhlas alespoň sedmi z 15 členů RB OSN nebo svolání mimořádného zasedání VS OSN většinou jeho členů.
NĚMECKO : Sociologové a psychologové namají jasno, demonstranti ano
Německo zaujalo v iráckém konfliktu jednoznačně protiválečné stanovisko a vláda se v tomto postoji vzácně shodla s velkou většinou obyvatelstva. Není tedy příliš divu, že odpor proti válce se projevuje i mohutnými demonstracemi, kterých se účastní statisíce lidí. Co však překvapilo i německé odborníky, je vysoká účast mladých lidí na těchto protestech, ba skutečnost, že právě mládež tvoří jejich hlavní jádro. Mladí znovu objevují staré rituály mírových aktivistů, jako jsou protesty v sedě nebo lidské řetězy. Odborníci se teď dohadují o příčinách tohoto jevu a o tom, zda je jen přechodný nebo bude mít dlouhodobější dopady. Ozývají se domněnky, že vzniká trvale politizovaná nová generace nebo dokonce nové velké mírové hnutí. Převažuje spíše tendence navazovat na hnutí odpůrců globalizace. při protestech se objevují celé vrstvy mládeže, které se na ulicích dříve nevyskytovaly. Nejsou to ani tak příslušníci různých takzvaných alternativních hnutí, jako spíše mladí liberální intelektuálové.
IRÁK - Basra: Britské jednotky kolem Basry stále čelí odporu tisícovky iráckých milicionářů a navíc příslušníků jednotek pravidelné irácké armády.
KATAR - velitelství invazní armády: Předsunuté obrněné jednotky americké armády jsou ve čtvrek pouhých 10 kilometrů od jižního okraje irácké metropole. Spojenecké síly jsou v tomto okamžiku před bagdádským letištěm a zaujímají postavení k úoku, informoval mluvčí amerických ozbrojených sil kapitán Frank Thorp. Bagdádské mezinárodní letiště leží asi 20 kilometrů jihozápadně od středu města.
IRÁK - Mosul: Oddíly iráckých Kurdů, podporovaných malými skupinami amerických vojáků, dnes postoupily na silnici z Kalaku do Mosulu sedm kilometrů do hloubi Irákem ovládaného území směrem k severoiráckému městu Mosul. Narazily ale na odpor iráckých jednotek.
Bývalý americký prezident George Bush se zaručil na základně námořní pěchoty Cherry Point v Severní Karolíně americkým vojákům, že jeho syn a současný prezident USA je schopen dovést je v Iráku k vítězství. Připoměl, že syn při soukromých rozhovorech vždy říká, jak je hrdý na své vojáky, zvlášť na proslulé "mariňáky". "Musíte to vědět a nesmíte se bát, že vrchní velitel vás nechá v průšvihu nebo se vzdá svých odpovědností, stejně jako mariňák se nikdy nevyhnul a nevyhne své odpovědnosti," dodal vlastenecky Bush senior.
Bush senior odešel do ústraní poté, co se u něj rozšířila Alzheimerova choroba.
Al JAZEERA: Katarská televize vysílala v noci záběry o možném podílu Izraele na válce v Iráku prostřednictvím "použití izraelských zbraní". Na záběru byly rakety se speciálním zaměřováním na vojenské cíle s hebrejským písmem a izraelské výzvědné bezpilotní letadlo.
Poznámka editora BL:Vtip je v tom, že izraelské firmy jsou subdodavatelem high-tech komponentů do téměř všech západních zbrojních i civilních systémů. Jedná se převážně o lasery, senzory, dopplerovské radary a další. Izraelské součástky najdeme tedy kdekoliv - od zaměřovačů a noktovizorů III. a vyšší generace na vojenských, policejních či loveckých puškách až po naváděcí systémy Tomahawků. Izraelské štítky najdeme i na dotykových obrazovkách některých palmtopů, biometrických senzorech identifikačních a autentizačních komponent alarmů či počítačů. Izraelské označení obsahují i čipy či optika kamer s vysokým rozlišením. Ano, i bezpilotní prostředky civilního i vojenského průzkumu vyrábějí v Izraeli, a nikoliv v Bulharsku... Co tedy dokazuje zpravodajství Al-Jazeery? Že ekonomická globalizace se nevyhla ani technologiím mezinárodního zbrojního průmyslu. To jen reportéři katarské televize to nevědí či nechtějí vědět.
Poznáka editora BL úplně na okraj: Já osobně používám noktovizor se spřaženým směrovým mikrofonem ruského původu... Má dosah 150 - 200 metrů a kvalitu dostatečnou i pro připojení fotoaparátu či videa. Koupil jsem ho v Praze a stál méně, než bych za takové zařízení byl ochoten dát. Jenom ho nesmím někdy ztratit tam, kde se bojuje. Abych "ruským nápisem" nezpůsobil třetí světovou válku... :)))
BRITÁNIE - The Scotsman:
Jásir Arafat vymohl u Iráku svobodu pro několik západních novinářů včetně jednoho britského
Čtvrtečnímu vydání deníku The Scotsman to řekl jeden z osvobozených, blízkovýchodní zpravodaj amerického deníku Newsday Matthew MacAllester. MacAllester řekl, že byl 24. března zatčen spolu s fotografem, který má španělské občanství, ale je palestinského původu, ve svém bagdádském hotelu. Několik dní byl více než deset hodin denně vyslýchán a obviněn ze spolupráce s americkou výzvědnou službou CIA.
Šéfredaktor jeho listu se spojil s palestinským představitelem ve Washingtonu Edem Abingtonem, který věc předal Arafatovi. Ten napřed vyslal svého emisara do Bagdádu a když zjistil, že novináři stále žijí, osobně apeloval na irácké vedení, aby je propustilo. Požádal také o svobodu pro americkou fotografku Molly Binghamovou a dánského fotografa Johana Spannera. Za několik hodin po Arafatově zásahu byli všichni naloženi do auta a odvezeni k jordánské hranici.
DÁNSKO - Kodaň:
Únos iráckého generála za bílého dne?
Budoucí vládce Iráku součástí "dánsko-americké hry"?

Dánská vláda vstoupila do oficiálního kontaktu s americkými úřady, od nichž se snaží získat nějaké informace o osudu bývalého iráckého generála Nizára Chazradžího, který zmizel v polovině března z hlídané rezidence v Dánsku. Vzhledem k časové shodě generálova zmizení s následným zahájením spojenecké operace proti Iráku se vynořily pověsti, že za případem stojí americké zpravodajské služby.
Ministryně spravedlnosti Lene Espersenová ostře kritizovala dánskou policii, která teprve pět hodin poté, co Chazradžího rodina oznámila generálovo zmizení, vydala celostátní i mezinárodní výzvu k pátrání po něm.
Chazradží, který byl do roku 1990 náčelníkem generálního štábu irácké armády, je nejvýše postaveným armádním činitelem, který kdy z Iráku uprchl. Od roku 1999 pobýval v Dánsku, které mu ale neudělilo politický azyl kvůli jeho údajné účasti na použití chemických zbraní proti iráckým Kurdům v roce 1988. V této věci je také proti Chazradžímu v Dánsku vedeno vyšetřování, kvůli němuž byl od listopadu pod policejním dohledem ve svém domě v Soroe.

Irácká exilová opozice údajně počítá s Chazradžím jako s možným nástupcem Saddáma Husseina. Z Dánska zmizel pouhé tři dny před zahájením spojenecké ofenzivy v Iráku. Jak napsal panarabský list Aš-Šark al-Avsat, generál se nachází v Kuvajtu, kam ho údajně dopravily americké tajné služby. Účelem této akce má být přímá účast Chazradžího na invazi do Iráku.
NÉMECKO - Schröder: Při politické obnově poválečného Iráku musí hrát ústřední roli OSN. Prohlásil to dnes německý kancléř Gerhard Schröder.
Kancléř vytyčil čtyři hlavní principy pro tuto rekonstrukci: zachování územní celistvosti, obnovení politické nezávislosti a svrchovanosti, obnovení práv menšin a ponechání ropných a přírodních zdrojů v rukou a pod kontrolou iráckého lidu.
Kancléř zdůraznil potřebu zahájit ihned po válce proces politické stabilizace na Blízkém a Středním východě.
USA - IRÁK / INFO-WAR: Byla včera řeč o nějakém protiútoku? Nebyla...
Americké jednotky dnes ráno zabily kolem 500 iráckých vojáků, když odrážely protiútoky na strategický most přes řeku Eufrat jižně od Bagdádu. Ve střetech proti Američanům stáli příslušníci elitní irácké Republikánské gardy, uvedly vojenské zdroje USA.
Třetí pěší divize ve středu objela město Karbalá, ležící 80 kilometrů jižně od Bagdádu, a u města Kút 150 kilometrů jihovýchodně od irácké metropole překročila řeku Tigris. Velení americké armády oznámilo, že její předvoj se dostal na vzdálenost 30 kilometrů od Bagdádu...
USA: Perspektivy "bleskové" války očima zbojařů...
aneb úloha z matematiky pro třetí třídu: jak dlouho bude ještě trvat válka?

Americká zbrojovka Raytheon začala jednat s představiteli námořnictva o urychlení výroby nejnovějšího typu raketových střel Tomahawk. Válka v Iráku totiž po dvou týdnech způsobila, že se zásoby nynějšího typu střel ve výzbroji armády velmi ztenčily. Námořnictvo má v úmyslu vynaložit na nákup nových střel kolem dvou miliard USD. Za tuto částku by mohlo koupit více než 1350 střel nové generace, které by měly být k dispozici asi příští rok v létě. Raytheon má s vládou uzavřené dvě smlouvy v objemu kolem 260,5 mil. USD. V rámci těchto smluv má zajistit 192 nových střel. Analytici před válkou zásoby střel odhadovali na zhruba 2000 kusů. Při útoku na Irák bylo za dva týdny vystříleno asi 700 střel Tomahawk.
IRÁK -ir- bojiště: Jižně od Bagdádu sestřelily irácké jednotky americký vrtulník typu Blackhawk. Dopravní vrtulník Blackhawk UH-60A s 11 osobami na palubě byl zasažen palbou z lehkých zbraní nedaleko města Karbalá v údolí řeky Eufrat. Podle předběžných informací sedm lidí zemřelo.
Irák krátce před půlnocí v noci na dnešek sestřelil na svým územím americký stíhací bombardér F/A-18 Hornet. Posádku letounu tvořil jen pilot. Hornet dostal zásah nad jižním Irákem raketou země-vzduch.
IRÁK -us- bojiště: První jednotky americké armády ve středu překročily takzvanou červenou linii a dostaly se tak do oblasti, kde podle Washingtonu hrozí bezprostředně nebezpečí chemického útoku. Možnost užití chemických zbraní ze strany Iráku a vysoké teploty mohou poněkud zpomalit postup na Bagdád, ale neměly by ho zpomalit. Velení americké armády prohlásilo, že jedno z koaličních letadel ve středu zasáhlo přísně střežený irácký vojenský sklad ve čtvrti Karch severně od někdejšího bagdádského letiště a farmu jihozápadně od Bagdádu, "kterou využívala irácká armáda jako velitelství".
IRÁK -ir- bojiště: Irácká armáda za posledních 24 hodin zabila 5 příslušníků americké námořní pěchoty, zničila 11 amerických tanků, 27 obrněných vozidel, dva vrtulníky Apache, jeden bojový letoun, jedno bezpilotní letadlo Predator a americké obrněné vozidlo. Uvádí se to v prohlášení irácké armády. Jednotky irácké Republikánské gardy se v noci na dnešek začaly přesouvat na jih od Bagdádu.
IRÁK - Bagdád: V Bagdádu se v noci na čtvrtek opět ozývaly silné exploze při dalším bombardování města spojeneckými oddíly, slyšet byla i palba iráckých protiletadlových jednotek. Při jednom z náletů bylo asi na hodinu přerušeno vysílání irácké televize.
IRÁK - Al-Jazeera: Bagdád válčí už i s novináři?
Katarská televize Al-Jazeera oznámila, že irácké úřady vypověděly bez udání důvodů jednoho z jejích reportérů ze země a dalšímu zakázaly působnost. "Kanál Al-Jazeera oznamuje, že se (na protest) rozhodl pozastavit až do odvolání práci všech svých dopisovatelů v Bagdádu, Basře a Mosulu. Vysílání živých obrazů i záznamů z ústředí (Al-Jazeery) v Bagdádu však bude pokračovat," sdělila katarská televize.
IRÁK: "Prchni a žij, nebo Zůstaň a zemři!"
Američané při středečním bombardování Kútu použili dvě 6,75 tunové bomby BLU-82
Ty vybuchly v blízkosti jihoiráckého města Kút a zanechaly po sobě oblaka v tvaru hřibu vystupujícícho k obloze.

Bomba zvaná "Daisy Cutter" (sekačka sedmikrásek) je známá ještě z vietnamské války, kde pod názvem M121 byla používána menší verze o váze 4.5 tuny. BLU-82 váží 6750 kilogramů a připomíná velikostí menší automobil.
Daisy Cutter patří mezi tzv. "hloupé" bomby (dumb bombs), jež nejsou na rozdíl od stěch "chytrých" (smart bombs) naváděny na cíl laserem, televizní kamerou či jiným zařízením. Má naprosto smrtící účinek v okruhu 600 metrů od místa svého dopadu a tlaková vlna po její explozi je patrná do vzdálenosti několika kilometrů.
Pumy BLU-82 se shazují z letadel MC-130H Hercules v minimální výšce 1800 metrů, což má být dostačující k tomu, aby tlakovou vlnou nebylo poškozeno bombardující letadlo. Bomba se z jejich nákladového prostoru vysouvá na kolovém podvozku přes otevřenou nákladovou rampu do volného prostoru, kde se po oddělení podvozku otevírají dva padáky - jeden zbrzdí podvozek a odnáší jej pryč ze směru dráhy bomby, druhý poněkud brzdí a hlavně stabilizuje let bomby. Ta pak, vybavena téměř metrovým zápalníkem na špici, vybuchuje zhruba po třicetisekundovém pádu v těsné úrovni nad okolním terénem. Je to největší existující konvenční puma, její účinek je srovnatelný s jadernou pumou, shozenou Američany nad japonskou Hirošimu.
Vzhledem k tomu, že takřka veškerou hmotnost bomby tvoří vysoce hořlavý hliníkový prášek (doplněný mýdlovou hmotou na bázi polystyrénu jako tmelidlem), účinek tohoto výbuch musí být vskutku strašlivý a devastující vše živé v širokém okruhu. Exploze generuje masivní tlakovou vlnu - běžný atmosférický tlak je zhruba 1 kg na čtverečný centimetr, tlak vytvořený vybuchnuvší Daisy Cutter dosahuje v epicentru okolo 70 kg na čtverečný centimetr. Jedním z hlavních důvodů jejího nasazení je nejen destrukce případných objektů, ale spíš psychologický nátlak proti nepříteli. Jedenáct BLU-82 bylo shozeno v průběhu operace Pouštní bouře v Perském zálivu v roce 1991. Původně mělo její použití otestovat její schopnost vyčistit území od min.
Jelikož těchto bomb nemá přes jejich láci (jedna bomba stojí 27 tisíc dolarů) invazní armáda přehršel (celkem bylo vyrobeno 225 kusů BLU-82/B), její novější verze o váze 10 tun je pouze v prototypu, použití dvou kusů na jednom místě popírá, že by Američané "dobyli" Kút a obsadili silnici u břehů řeky Tigris. Stejné zastrašovací taktiky použily Spojené státy přednedávnem v Afghánistánu - s největší pravděpodobností poměrně úspěšně, protože bomba samotná nebyla doposud v boji použita patrně více než čtyřikrát.
                 
Obsah vydání       3. 4. 2003
3. 4. 2003 Důkaz: masakr na bagdádském bojišti způsobila americká střela
3. 4. 2003 Západní novináři našli svůj hlas
3. 4. 2003 CVVM: pro vstup do EU by hlasovalo 59 procent českých občanů
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
3. 4. 2003 Britové: "Američané se chovají příliš neodpovědně"
3. 4. 2003 Financial Times: Armády dodržují pravidla, dokud není prokázán opak
3. 4. 2003 Další amatérova analýza: Respekt Vladimír  Bernard
3. 4. 2003 A dál nic... Zdeněk  Verner
2. 4. 2003 Na shledanou v lepších časech Jiří  Mašek
2. 4. 2003 Užitečná stránka o televizních stanicích na Blízkém východě
3. 4. 2003 Forma vlády v Iráku den poté Jaroslav  Pour
2. 4. 2003 Pošlete nemocnici do Iráku! Jiří  Hudeček
3. 4. 2003 Útok na Irák: Nejhorším řešením by bylo nic nedělat Jiří  Lobkowicz
22. 3. 2003 Francouzské politické úchylky: dědictví kontrarevoluce Veronika  Savková
2. 4. 2003 Otevřený dopis Klausovi: postavte se, prosím, proti kouření Martin  Škapík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
1. 4. 2003 USA: Tajný plán pro nový režim v Iráku
2. 4. 2003 O revoluci, kterou způsobila Al-Jazeera
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku
2. 4. 2003 CVVM: Nejvážnějším problémem ČR je nezaměstnanost
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2003 Forma vlády v Iráku den poté Jaroslav  Pour
3. 4. 2003 Financial Times: Armády dodržují pravidla, dokud není prokázán opak   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku   
2. 4. 2003 Amerika a islamisté, rozpad Osmanské říše Miroslav Václav Steiner
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Na shledanou v lepších časech Jiří  Mašek
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
1. 4. 2003 V Americe vznikly spory o strategii irácké války   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"   
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra