2. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2003

O revoluci, kterou způsobila Al-Jazeera

Málokdo zaznamenal obrovské změny, které způsobila v nynější válce existence televize Al-Jazeera, napsal na stránkách ZetNet Omar Barghouti. Američané prohrávají svou válku o PR daleko drastičtěji, než si kdo mohl představit. Velkou měrou za to "může" Al-Jazeera.

Kompletní článek v angličtině viz ZDE

Je to smutný a starý vtip v arabském světě, že Arabové poslouchají rozhlas BBC, aby se dověděli, co se děje u nich v ulici. Vždycky tomu tak bylo. Arabské sdělovací prostředky, až donedávna většina z nich byla řízená státem anebo byla polooficiální - jsou nesmírně zbabělé, děsivě nudné a také zoufale špatné.

Teď už tomu ale tak není. Teď každý Arab, který chce rozumět současné politice - a má přístup k satelitní televizi - sleduje Al Jazeeru právě proto, že je vnímána - zaslouženě - jako nepřesnější, nejpluralističtější a nejprofesionálnější sdělovací prostředek.

Za posledních 11 dní si Al Jazeera dále posílila svůj pozoruhodný vliv jako hlavní zdroj informací pro Araby od Perského zálivu až k Atlantiku.

Když Al Jazeera před několika lety vznikla, šířily se pověsti o jejím původu, o jejích zakladatelích a tajných stycích s izraelskou výzvědnou službou Mossad nebo s CIA... Částečně inspirovaly tyto útoky jistě arabské vlády, které byly zvyklé na svůj vlastní kategorický monopol v oblasti médií. Tyto despotické režimy zažily obrovský šok, když začala Al Jazeera dávat prostor všem těm umlčeným Arabům, kteří museli mlčet dlouhá desetiletí - opozičním poliitkům, ženám-aktivistkám, zastáncům lidských práv, levičákům, islámistům, panarabistům, komunistům, etnickým menšinám, nezávislým novinářům a analytikům a zástupcům nejrůznějších politických názorů.

Bylo také neuvěřitelné, že Al Jazeera vysílá z Qataru, což je snad nejloajálnější, proamerický, Američany ochraňovaný, režim na světě.

Mimochodem, Al Jazeera zavedla ještě jednu velmi důležitou věc: poprvé v historii představila milionům Arabů izraelské politiky a komentátory. Byla to taktika, která zpočátku jen zvyšovala nedůvěru, i otevřené nepřátelství, které téměř novou televizní stanici zadusilo.

Avšak, jak je tomu se všemi tabu, vzhledem k tomu, že si Al Jazeera vytvořila jméno radikálně odlišné, originální a kontroverzní televizní stanice, dál to budilo zájem diváků, kteří ji dál sledovali, někteří jen tajně. Sledovanost stanice se začala radikálně zvyšovat a brzo si většina lidí uvědomila, že dívat se na své nepřátele v televizi neznamená se s nimi spolčovat, že být otevřený vůči - jak praví brilantní motto Al Jazeery "názoru a opačnému názoru" není velezrada, jak je přesvědčovaly jejich vlády, že pluralismus lidem jen otvírá nové možnosti, aniž by je nutil převzít nějakou jedinou konkrétní interpretaci.

Al Jazeera je efektivnější než většina arabských liberálních a levicových stran v tom smyslu, že zvýšila povědomí arabských společností o demokracii, o lidských právech, o pluralismu, o aktivismu, o útlaku, o mezinárodních kulturách, o politice a o ekonomice, dokonce i o různých aspektech izraelské okupace, jíž se oficiální média zabývají jen prostřednictvím frází a rétoriky.

Al Jazeera si vytvořila vlastní virtuální realitu, v tom smyslu, že umožnila průměrnému arabskému občanu být svobodný, mít naději, cítit se hrdý v této vynikající oáze, uprostřed děsivé pouště intelektuální stagnace, útlaku a nedostatku sociálního rozvoje - poměrů, které jsou udržovány pomocí složitého systému místní tyranice a americké politiky cukru a biče.

Al Jazeera vysílá všechny významná britská či americká prohlášení, často urážlivá či rasistická, s pozoruhodnou férovostí a objektivitou, spolu se směsicí arabských názorů. Přesnost informací v Al Jazeeře během války v Afghánistánu, během pokračující palestinské intifady a nynější angloamerické války proti Iráku zostuzuje všechny televizní okruhy v angličtině, včetně televize BBC.

I když lze lehce bagatelizovat americké televizní vysílání jako typický příklad zatvrzelých, populistických, jednostranných a ve prospěch svých sponzorů zaujatých médií, BBC takto odmítnout nelze. BBC má dlouhou tradici objektivity a širší rozsah pluralismu než americké televize. Avšak ve srovnání s Al Jazeerou působí BBC dost úzkoprse, anachronisticky koloniálně a nesmírně "svázaně".

Američané, a do menší míry Britové, kteří získávají své informace o této válce především z televize, jsou znevýhodňováni. Dostává se jim daleko více státní propagandy a velmi málo svobodných a přesných informací. Denně jsou bombardováni průměrně jednou až dvěma velkými lžemi a k tomu několika malými. Možná, že by se měli naučit arabsky, anebo alespoň německy, francouzsky či španělsky.

Omar Bargouti je palestinský analytik.

                 
Obsah vydání       2. 4. 2003
1. 4. 2003 USA: Tajný plán pro nový režim v Iráku
2. 4. 2003 O revoluci, kterou způsobila Al-Jazeera
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
2. 4. 2003 "Nová" Evropa se distancuje od války
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku
2. 4. 2003 CVVM: Nejvážnějším problémem ČR je nezaměstnanost
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem
2. 4. 2003 Irák: Kdo seje vítr Oskar  Krejčí
2. 4. 2003 Otevřený dopis Klausovi: postavte se, prosím, proti kouření Martin  Škapík
2. 4. 2003 Dálnice D-47: Hejtman Tošenovský varuje vládu před hazardováním s důvěrou lidí Jaroslav  Hlaváček
2. 4. 2003 Amerika a islamisté, rozpad Osmanské říše Miroslav Václav Steiner
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech