4. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2003
"Každý by chtěl vyrobit lék proti rakovině", hlásalo loňského 26. srpna pětatřicáté číslo časopisu Týden. Na straně 56, snad v rozhovoru (nebyl označen jako placená inzerce), představoval redaktor Michal Uryč-Gazda nového, zdravím kypícího šéfa farmaceutické firmy Pfizer ČR, Richarda A. Paulsona (35).

Přestěhoval se k nám z Nového Yorku a jeho hlavním úkolem bude, jak doslova týdeník tvrdí, spolupracovat s českou vládou. Na čem? Na zavedení speciálního zdravotního pojištění.

Rozhovor je to velmi hezký, aritmeticky dovedný a čtenářský zážitek z něj neopakovatelný. Jeden by málem za to pravé americké dobro rozbil doma prasátko a se slovy díků jeho obsah k nohám Paulsonovým složil.

Přejeme příjemný a ničím nerušený umělecký zážitek:

4. 2. 2003
Schyluje se k válce v Radě Bezpečnosti: Británie vyslala k Iráku na 30 000 vojáků, 120 tanků a skupinu 16 bitevních plavidel. Spojené státy tam budou mít v nejbližší době více než 100 000 vojáků. Ve středu se bude téma Irák diskutovat v Radě bezpečnosti OSN, kde chtějí USA předložit rozhodující důkazy, jak Irák porušuje vůli OSN. Doposud předložené důkazy světovou veřejnost ani většinu státníků Evropy nepřesvědčily. Mise Hanse Blixe také nenašla nic podstatného, podporujícícho počáteční silná tvrzení George W. Bushe. Ale - válka bude...
Co si to "ten cizák" dovoluje??? Předseda Evropského parlamentu Pat Cox v Praze kritizoval otevřený dopis osmi evropských představitelů, kteří ve čtvrtek vyzvali Evropu k podpoře postoje USA k Iráku. Evropský parlament je v současnosti jediným legitimně občany voleným orgánem Evropské unie.
Ukázka doublespeaku: "Francie a Německo jsou s námi. Pouze, v případě Německa, přijaly rozhodnutí neuchylovat se k použití vojenské síly. V případě Francie jde o to, že stále posuzuje, jaký bude její konečný postoj...", řekl včera podle AFP mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.
Česká vláda jako chytrá horákyně: Vlek v jesenickém středisku Ovčárna se může rozjet, ministerstvo životního prostředí totiž provozovateli vleku Josefu Figurovi minulý týden udělilo výjimku k provozování sjezdovky na Pradědu. Vlek loni nedostal od bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta výjimku provozu v Národní přírodní rezervaci Praděd a Figura jej musel zavřít.
Neudělali nic: Od druhého dne šestnáctidenní mise raketoplánu Columbia NASA věděla, že se krátce po startu odloupl kus namrzlé izolační pěny, který uhodil do levého křídla raketoplánu a mohl odtrhnout či poškodit některé z destiček, které chrání loď před shořením při sestupu atmosférou. Analýza startovacího záznamu okénko po okénku jasně ukázala kus čehosi odletujícího od Columbie v osmdesáté vteřině letu.
Na morálku jsou nejlepší peníze: Prezident George Bush se domnívá, že vesmírný program musí pokračovat, chce "být také informován o morálce", která nyní panuje v NASA. Prezident se rozhodl v návrhu rozpočtu na rok 2004 zvýšit částku určenou na program letů raketoplánů z letošních 3,2 miliardy dolarů na 3,9 miliardy dolarů.
Dvouocasý prezident: Strany vládní koalice se stále ještě na společném jméně nedohodly. Otázkou je, zda existuje vůbec vůle vrcholového vedení ČSSD k dohodě, když se o prezidentské pravomoci dělí po vzoru dvouocasého lva Vladimír Špidla s Lubošem Zaorálkem - oba jsou z ČSSD a oba patří k "reformnímu" protizemanovskému křídlu. Lubomír Zaorálek se kvůli tomu dokonce stal odpůrcem války proti Iráku, ačkoliv na minulkém sjzdu ČSSDD patřil k nejmilitantnějším obhajovatelům "humanitárního bombardování"...
Čeho se bojí? Předseda ODS Mirek Topolánek je znepokojen jednáním sociálních demokratů, lidovců a unionistů o budoucím prezidentovi. "Jsme poněkud nervózní, že není určen termín třetí volby, protože ten termín se podle Ústavy blíží," uvedl Topolánek po jednání Výkonné rady ODS.
Jednat ještě neznamená dojednat: Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD svolal schůzku na téma Koho na Hrad na čtvrtek a do vypršení lhůty zbývá zhruba měsíc. Přes ujišťování o co nejbližším termínu volby je reálným tremínem až doba po sjezdu ČSSD, kde buď Vladimír Špidla svůj mandát obhájí, nebo ne. Prozatím však nemá ve straně důstojného soupeře, pokud se "nerozhoupe" ministr vnitra Stanislav Gross. Tomu se ale do křesla prvního muže strany evidentně nechce... Podle svých spolupracovníků si libuje, že má - na rozdíl od své pozice v ČSSD - jako ministr vnitra "nedělitelnou velitelskou pravomoc"...
Optimismus pro přímou volbu: Několik umělců v čele se zpěvákem Alešem Brichtou stojí za iniciativou nazvanou Karel Gott - prezident. Prý to není recese... Dodnes byl pro další volbu pouze jediný kandidát - Václav Klaus .
Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD)
4. 2. 2003
Pokud ve státním nebo i jiném zdravotnickém zařízení uzavře lékař smlouvu s farmaceutickou nebo distribuční firmou a začne za úplatu předepisovat právě jejich produkci, třeba se stejnou účinnou látkou, ale dražší a ačkoliv může předepsat i levnější a také účinné léčivo, nejedná se o mírně řečeno lumpárnu?
Je to z pohledu lékařské etiky zcela jednoznačně odsouzeníhodné chování. Informace o cenách a úhradách léčiv jsou veřejně dostupné, řada pacientů se na MZ obrací se žádostí o poskytnutí informace, zda je v ČR léčivo, které je shodné s předepsaným, ale levnější. V naprosté většině případů existuje.
Ministryně zdravotnictví Marie Součková
pro Britské listy

Ředitel české části koncernu Pfizer Richard A. Paulson v Týdnu číslo 35 tvrdí několik zajímavých skutečností ohledně vztahu své firmy k státní lékové politice ČR. Na první pohled jeho tvrzení nejsou závažná. Říká ale, že bude jednat s vládou o zavedení speciálního zdravotního pojištění pro jejich dražší lékovou produkci, protože česká vláda příliš podporuje výrobu a předepisování levnějších tzv. generických léčiv, a tím jim snižuje odbyt... Firma Pfizer chce prý s vládou spolupracovat na zvyšování kvality tuzemské zdravotní péče. Ministryně zdravotnictví MUDr. Marie Součková však o žádné takové spolupráci neví.

Paní ministryně, Pfizer chce svůj odbyt léků u nás vylepšit zavedením speciálního, ale dražšího zdravotního pojištění. Proto se chce stát "opravdovým partnerem" vládě. Považujete za možné toto zdravotní pojištění zřídit a za jakých podmínek?
4. 2. 2003
Tisková zpráva občanského sdružení Internet pro všechny

Česká a Slovenská republika jsou jediné země ze všech kandidátských zemí vstupujících do EU, kde ještě nebyla zavedena technologie ADSL pro vysokorychlostní připojení k internetu.

4. 2. 2003

Rekordní počty britských domácností a podniků přecházejí na broadband, oznámil státní regulační úřad Oftel. Každý týden přechází k broadbandu téměř 30 000 uživatelů, což znamená, že v současnosti v Británii má broadbandové připojení k internetu 1, 4 milionu lidí.

V Británii je připojeno na internet přibližně 42 procent domácností, buď standardním anebo broadbandovým připojením.

Podrobnosti v angličtině ZDE
4. 2. 2003
Jádro problému je stejné pro tragédii Columbie, jako bylo pro tragédii Challengeru, napsal v neděli Gregg Easterbrook v týdeníku Time. Jádrem problému, míní autor, je sám raketoplán. Je to systém, jenž je příliš drahý, příliš riskantní, příliš veliký pro většinu svých použití, jeho rozpočet vysává zdroje, které by mohly být investovány do moderního systému, s nímž by byly lety do kosmu levnější a bezpečnější. Raketoplán je technicky ohromující, ale žádný projekt nepoškodil věc dobývání kosmu víc z finančního hlediska a z pohledu bezpečnosti. Při stovkách startů amerických i ruských posádek jsme doposud zažili jen tři osudové ztráty za letu - a z nich dvě byly kalamity raketoplánu. To prostě musí znamenat konec tohoto programu.

Plný text v angličtině ZDE
Tony Benn
4. 2. 2003

Advocatus diaboli, donedávna dlouholetý poslanec Dolní sněmovny Tony Benn (77), jeden z nejstarších dosud aktivních členů britské Labouristické strany a představitel jejího levého křídla, natočil v neděli v Bagdádu se Saddámem Husajnem hodinový televizní rozhovor. Byl to první rozhovor za posledních 12 let, který Saddám Husajn poskytl někomu ze Západu.

Návštěva britského politika byla opakováním jeho návštěvy těsně před válkou v Perském zálivu v roce 1991, v jejímž důsledku Saddám Husajn tehdy propustil britské občany, které zadržoval jako rukojmí po invazi do Iráku.

Benn konstatoval, že svou misi podnikl ve snaze zabránit válce a dodal, že prý byl Saddám Husajn během rozhovoru "zdvořilý a otevřený".

Jsme přesvědčen, že věc míru vyžaduje, abychom vyslechli prezidenta Saddáma Husajna stejně, jako posloucháme prezidenta Bushe a premiéra Blaira, konstatoval Benn na nedělní tiskové konferenci v Bagdádu. Dodal, že o své cestě informoval Tonyho Blaira i britské ministerstvo zahraničních věcí.

Hodinový rozhovor natočil štáb z oficiální irácké televize a na prodej mezinárodním zájemcům ho poskytne nově vytvořená síť Arab Television network, pod podmínkou, že se bude vysílat celý, beze změny, konstatoval Benn.

Jeho otázky nebyly zrovna nečekané: Benn se zeptal Saddáma Husajna, zda má Irák zbraně hromadného ničení a zda udržuje styky s organizací al Qaeda.

Tony Benn odmítl na tiskové konferenci říci, co na to Saddám Husajn odpověděl. Jeho bezproblematický rozhovor se Saddámem Husajnem vyvolal rozhořčení dvou amerických reportérů, kteří mu vyčetli, že se nechal Saddámem Husajnem zneužít.

Benn uvedl, že očekával nepřátelské postoje ke své cestě a očekává ještě větší nepřátelství, až se vrátí do Británie. Avšak dodal, že je mu sedmasedmdesát let a dosáhl věku, kdy je příliš starý na to, aby mu to nebylo jedno.

Zdroj v angličtině ZDE
4. 2. 2003
Pán premiér predstúpil pred televízne kamery a vo svojom veľkom vystúpení sa pokúsil občanom zdôvodniť, prečo ich vedie do vojny. Ak je pravda to, čo im povedal - totiž, "že Irak pracoval na jadrovom zbrojnom programe, vlastnil a vyrábal tony zakázaných chemických a biologických zbraní a do jeho výbavy patrili napríklad tisíce litrov antraxu, hlavice s yperitom, biologické bomby, nervovo-paralytický plyn VX", a zbrojní inšpektori pretrvávajúce vlastnenie týchto zbraní zatiaľ stále nedokázali, tak rozhodnutie slovenskej vlády o zapojení Slovenskej republiky do vojny je značne ľahkovážne.
4. 2. 2003
Naším národním zájmem je podpora militaristické politiky USA. V tomto smyslu se vyjádřil v nedělní Šponě politolog Petr Robejšek, působící v SRN. Jeho vystoupení by se dále mohlo parafrázovat: Politika je o gestech a je důležité vědět, na jakou stranu se přidat. Stačilo ještě dodat: Ať to stojí, co to stojí. Na Robejškově příkladu můžeme dobře vidět o jak zvláštní disciplinu jde. Rozhodně nelze politology považovat na nezávislé a objektivní glosátory věcí veřejných. Každý z něčeho vychází, k něčemu inklinuje. Ve srovnání s ním působil hlavní host Lubomír Zaorálek (ČSSD) v tomto duelu daleko rozvážněji, sympatičtěji.
4. 2. 2003
"Tím, že Bushova vláda pohrdá Evropou, pohrdá i severovýchodem Spojených států."

Ve Spojených státech není v současné době příliš obtížné zaznamenat množství pohrdání pro tu údajně krátkozrakou věc, známou ve Washingtonu jako "Evropa", napsal včera Todd Gitlin, profesor žurnalismu a sociologie a Columbia University. Donald Rumsfeld v minulých dnech odmítl protiválečnou atmosféru v Evropě jako "starou Evropu", jako něco nemužného, neschopného bránit se proti útočníkům, muzeum oné zoufalé a krvavé "historie", která podle Francise Fukuyamy už "skončila".

Plný text v angličtině ZDE
4. 2. 2003
Reakce na chaotické poměry v německé SPD po (s bídou) vyhraných spolkových volbách nenechala na sebe dlouho čekat. Druhé funkční období zřejmě sociální demokraty překvapilo. Po volbách byla veřejnost svědkem stále nových reforem, od důchodů po daně a sociální pojištění, které byly bezprostředně po ohlášení znovu zpochybněny diskusí uvnitř vládnoucí strany. Pro podnikatele a střední stav tím nastalo období nejistoty: jak investovat, co dělat, aby se mohli vyhnout daňovým risikům, nikdo v Německu není dnes schopen předpovědět vývoj příštích dvou roků.

Tím je Německo jako oblast investiční činnosti postaveno na úroveň nestabilních států jako Argentina, Brasilie nebo Mexiko.

4. 2. 2003

Zaujala mě poznámka jednoho politologa na Glasgow University. Uvažoval nad tím, do jaké míry byl podpis tří (nebo vlastně s Dzurindou čtyř) východoevropských politiků pod Aznarovým dopisem na podporu George Bushe politicky moudrý. Chtějí-li tyto země vstoupit do Evropské unie, je pro ně rozumné těsně před vstupem deklarovat, že nesdílejí a odmítají evropské ideály, evropskou filozofii a postoje většiny členů EU? "Dopis gangu osmi" totiž podepsali jen politikové z pěti z patnácti současných členů Evropské unie a i v těchto pěti zemích se uznává, že podpis těchto politiků nebyl zrovna reprezentativní, co se názorů občanů v jejich zemích týče...

3. 2. 2003
Jak je to s Bushovou náboženskou vírou? Moderátor se zeptal: "Slyšel jsem, že oba, Bush i Blair jsou věřící. Slyšel jsem od novinářů, kteří chodí do Bílého domu mnoho spekulací. Modlí se Blair a Bush spolu?"

Andrew Marr odpověděl: "No, Bílý dům je opravdu nyní nesmírně nábožensky založen. Každé dopoledne se tam studuje bible. Byli jsme informováni, že prý není povinné chodit na ty dnešní semináře v Bílém domě, kde se studuje bible, ale není to ani nepovinné.

Když se Blaira na tohle zeptáte: 'Modlíte se společně?' on na vás začne civět s otevřenou pusou a zbledne. On tu otázku nesnáší. Ví, jak mu škodí a ví, že mnoho lidí považuje Bushovu křižáckou výpravu za projev náboženského fundamentalismu. A to ho děsí."

V rámci celé řady pořadů, v nichž se v těchto dnech zabývá televize BBC kontroverzním britskoamerickým rozhodnutím zaútočit na Saddáma Husajna v Iráku, se vysílal v neděli večer na televizním okruhu BBC 1 pravidelný (cca) padesátiminutový pořad Panorama, v němž pod vedením novináře Gavina Eslera odpovídali čelní britští televizní korespondenti na otázky veřejnosti ve věci této války. Četné jejich odpovědi byly nesmírně zajímavé, citujeme alespoň některé z nich:

Celý pořad můžete zhlédnout ZDE
3. 2. 2003
Tuto otázku vznesl v pátek v americkém deníku New York Times bývalý vysoký pracovník CIA Stephen Pelletiere a poukázal na to, že Američané povedou také válku v Iráku o vodu, upozorňuje Milan Kohout z Bostonu.
anglicky viz ZDE

Pelletiere v článku poukazuje na to, že prezident Bush, který dosud nemá žádné důkazy o Saddámových zbraních hromadného ničení, žádný "kouřící revolver", hovoří tedy přirozeně o tom, že Saddám Husajn vraždil bojovými plyny civilisty ve vlastní zemi. Jenže, píše Pelletier jako bývalý analytik CIA z doby, kdy k tomu vraždění docházelo, ono to není tak jisté:

Bowling for Columbine, poster
3. 2. 2003
Nejnovější film Michaela Moora "Bowling for Columbine" je prvním dokumentárním filmem vůbec, který získal Zvláštní cenu poroty v Cannes. Již před svou premiérou byl zvolen v anketě amerických kritiků jako nejlepší dokumentární film všech dob. Michael Moore není ve svém oboru žádným nováčkem. Zatímco většina jeho kolegů časuje premiéru svých děl podle oscarových nominací, Moore se nechává ovlivnit spíše časem prezidentských voleb. "Bowling for Columbine" vychází z tragické události roku 1999, kdy dva středoškolští studenti Columbine High School v Coloradu po ranním hraní kuželek zastřelili dvanáct svých spolužáků a nakonec sami sebe. Základní otázkou filmu je vysvětlení šokujícího statistického faktu. Zatímco v roce 2001 bylo zabito střelnou zbraní ve Velké Británii 68 lidí, v USA to bylo něco přes 11 tisíc.

Německá oficiální stránka filmu>
Americká oficiální stránka filmu >
Milan Vácha, Návrh pomníku obětem komunismu
3. 2. 2003
Pomník Obětem komunismu na pražském Újezdě od Olbrama Zoubka vyvolal minulý rok řadu polemických reakcí. Kritizována byla nejen koncepce a výtvarný záměr (pomník je umělecky tendenční), ale i jeho umístění (pomník nectí tradici místa a v ose Vítězné ulice je nepřesvědčivý). Kompetence k rozhodování o vítězi a tím i odpovědnost za celou realizaci pomníku měla tzv. odborná komise, která ale zřejmě zohlednila více profesní kamarádšoft, než nezávislé hledisko kvality. Zdá se, že stereotypní mechanismus zadávání státních zakázek, který u nás panoval ještě v době před rokem 1989, stále existuje i v této sféře kulturního života soudobé společnosti. Lidé ze soutěžní poroty chabě obhajovali své rozhodnutí, otázka je, zda vůbec mohlo být jiné. Při bližším pohledu na vzájemně propojené oborové vztahy se zdá, že nikoliv.
4. 2. 2003
Sergio Moya Mena
San José, Kostarika
zo španielčiny preložila Judita Takáčová

V čase, keď svet mimoriadne pozorne sleduje prácu zbrojných inšpektorov OSN v Iraku a stabilita na Blízkom východe je prioritným cieĺom medzinárodnej diplomacie, je potrebné analyzovať aj strategickú úlohu Iránu v danom regióne.

Irán bol v roku 1979 kolískou prvej modernej islamskej revolúcie. Zosadila nepopulárneho šacha Mohammada Rezu Pahlavího a nastolila politický a spoločenský režim založený na islame. Takmer okamžite vtrhli do krajiny iracké vojská, čo vyústilo do krvavej vojny trvajúcej osem rokov s takmer 200 tisíc iránskymi obeťami.

José Martí
3. 2. 2003
29. ledna, na závěr Mezinárodní konference za světovou rovnováhu, pronesl Fidel Castro Ruz další ze svých famosních projevů. Tento byl sice věnován 150. výročí narození národního hrdiny Kuby, básníka a politika José Martího, ale hodnocení významu jeho osobnosti bylo jen úvodem, od něhož president s akrobatickou lehkostí přeskočil ke kritice amerického záměru vojensky zaútočit na Irák a zejména k úvahám o hrůznosti současného stavu světa, postiženého globalizací, ekonomickou krizí a prohlubujícími se rozdíly v hospodářských, politických a kulturních poměrech mezi vyspělými zeměmi a Třetím světem.

Přestože část projevu, věnovaná Martímu, je svým rozsahem skromná, je zajímavá akcentováním kladných hodnot, které se v našich končinách už dávno nectí, a které Fidela Castra odlišují od československých komunistů : až patetické vlastenectví, lpění na národní nezávislosti, vědomí zakořenění jeho hnutí v minulosti národa. Zde je možná vysvětlení, proč se na rozdíl od evropských komunistických režimů Castrovo panství nezhroutilo s rozpadem sovětského imperia, ač se do té doby zdálo, že bez "bratrské internacionální pomoci" nedokáže vzdorovat tlaku mocného souseda na severu ani hodinu.

3. 2. 2003
Fidel Castro Ruz
přeložil Zdeněk Jemelík

Projev, který přednesl 29.ledna 2003 kubánský president Fidel Castro na závěr Mezinárodní konference za světovou rovnováhu, k uctění 150.výročí narození národního hrdiny José Martího.

4. 2. 2003
Radovan Geist
Európu znova obchádza prízrak antiglobalizmu. Grécke predsedníctvo sa začalo v piatok a sobotu neformálnym stretnutím ministrov práce členských krajín EÚ v gréckom Nafpliu. Ulice sa zároveň naplnili protestujúcimi odbormi a "antiglobalistami". Vláda v Aténach sa už s tým asi bude musieť zmieriť. Aj počas júnového stretnutia Európskej rady prebehne v Thessalonikách countersummit.

Opäť sa vynára horúca téma "nepochopiteľného antieurópanstva". Lenže, rovnako ako pri "antiglobalistickom" hnutí, aj toto označenie je (zámerne) zavádzajúce.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2003 Antievropeanismus Bushovy vlády nesdílejí normální občané   
4. 2. 2003 Môže sa Slovensko hrať na Ramba? Pavol  Fabian
4. 2. 2003 Německé zemské volby: zazvoní hrana sociální demokracii? Miroslav Václav Steiner
4. 2. 2003 Izolace v srdci Evropy Miloslav  Sova
4. 2. 2003 Pfizer v Týdnu: Láska na první pohled Radek  Mokrý
4. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví: Pfizer nabízí v ČR řadu svých léčiv za ceny vyšší než v Německu, Velké Británii a Francii... Radek  Mokrý
3. 2. 2003 "Žádný britský generál nevěří ve válku proti Iráku"   
3. 2. 2003 Blue Chips* a ropa v Zálivu Michal  Rusek
3. 2. 2003 Proč jsme ztratili schopnost sebereflexe Petr  Vařeka
3. 2. 2003 150. výročí José Martího Fidel Castro Ruz

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2003 Britský labourista se zeptal Saddáma, zda má zbraně hromadného ničení   
4. 2. 2003 Antievropeanismus Bushovy vlády nesdílejí normální občané   
4. 2. 2003 Channel Four News: Exkluzivní rozhovor se Saddámem Husajnem   
4. 2. 2003 Benn: Chci bránit válečné propagandě   
4. 2. 2003 "Saddam Husajn nepřesvědčil"   
3. 2. 2003 Zabili Kurdy v městě Halabža Iráčané nebo Íránci?   
3. 2. 2003 Zamyšlení nad jedním průzkumem veřejného mínění Miloš  Kaláb
3. 2. 2003 "Žádný britský generál nevěří ve válku proti Iráku"   
2. 2. 2003 Američané začnou bombardovat Saddámovy paláce   
1. 2. 2003 Greenpeace nesouhlasí s postojem Václava Havla   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
13. 1. 2003 Česká literatura v postkomunismu Petr  Bílek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2003 K prezidentské volbě: Máme stále šanci změnit naši zemi! Jiří  Lobkowicz
28. 1. 2003 Klaus: fakt, který nemůžeme přehlédnout Darius  Nosreti
27. 1. 2003 Je opravdu škoda, že prezident nebyl zvolen? Petr  Kuča
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 Pohled zevnitř: Kdo prohrává s kým v ČSSD Ivan  David
24. 1. 2003 Brousí si Špidla zuby na přímou volbu? Štěpán  Kotrba
24. 1. 2003 Ze Zemanovy cesty na Hrad zbyly trosky...   
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Neznámé fotky z Metra   
21. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Spolek Karlín: Chceme mluvit do koncepce popovodňové obnovy Jan  Paul
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman