4. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2003

Včera, dnes a zítra

Schyluje se k válce v Radě Bezpečnosti: Británie vyslala k Iráku na 30 000 vojáků, 120 tanků a skupinu 16 bitevních plavidel. Spojené státy tam budou mít v nejbližší době více než 100 000 vojáků. Ve středu se bude téma Irák diskutovat v Radě bezpečnosti OSN, kde chtějí USA předložit rozhodující důkazy, jak Irák porušuje vůli OSN. Doposud předložené důkazy světovou veřejnost ani většinu státníků Evropy nepřesvědčily. Mise Hanse Blixe také nenašla nic podstatného, podporujícícho počáteční silná tvrzení George W. Bushe. Ale - válka bude...
Co si to "ten cizák" dovoluje??? Předseda Evropského parlamentu Pat Cox v Praze kritizoval otevřený dopis osmi evropských představitelů, kteří ve čtvrtek vyzvali Evropu k podpoře postoje USA k Iráku. Evropský parlament je v současnosti jediným legitimně občany voleným orgánem Evropské unie.
Ukázka doublespeaku: "Francie a Německo jsou s námi. Pouze, v případě Německa, přijaly rozhodnutí neuchylovat se k použití vojenské síly. V případě Francie jde o to, že stále posuzuje, jaký bude její konečný postoj...", řekl včera podle AFP mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.
Česká vláda jako chytrá horákyně: Vlek v jesenickém středisku Ovčárna se může rozjet, ministerstvo životního prostředí totiž provozovateli vleku Josefu Figurovi minulý týden udělilo výjimku k provozování sjezdovky na Pradědu. Vlek loni nedostal od bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta výjimku provozu v Národní přírodní rezervaci Praděd a Figura jej musel zavřít.
Neudělali nic: Od druhého dne šestnáctidenní mise raketoplánu Columbia NASA věděla, že se krátce po startu odloupl kus namrzlé izolační pěny, který uhodil do levého křídla raketoplánu a mohl odtrhnout či poškodit některé z destiček, které chrání loď před shořením při sestupu atmosférou. Analýza startovacího záznamu okénko po okénku jasně ukázala kus čehosi odletujícího od Columbie v osmdesáté vteřině letu.
Na morálku jsou nejlepší peníze: Prezident George Bush se domnívá, že vesmírný program musí pokračovat, chce "být také informován o morálce", která nyní panuje v NASA. Prezident se rozhodl v návrhu rozpočtu na rok 2004 zvýšit částku určenou na program letů raketoplánů z letošních 3,2 miliardy dolarů na 3,9 miliardy dolarů.
Dvouocasý prezident: Strany vládní koalice se stále ještě na společném jméně nedohodly. Otázkou je, zda existuje vůbec vůle vrcholového vedení ČSSD k dohodě, když se o prezidentské pravomoci dělí po vzoru dvouocasého lva Vladimír Špidla s Lubošem Zaorálkem - oba jsou z ČSSD a oba patří k "reformnímu" protizemanovskému křídlu. Lubomír Zaorálek se kvůli tomu dokonce stal odpůrcem války proti Iráku, ačkoliv na minulkém sjzdu ČSSDD patřil k nejmilitantnějším obhajovatelům "humanitárního bombardování"...
Čeho se bojí? Předseda ODS Mirek Topolánek je znepokojen jednáním sociálních demokratů, lidovců a unionistů o budoucím prezidentovi. "Jsme poněkud nervózní, že není určen termín třetí volby, protože ten termín se podle Ústavy blíží," uvedl Topolánek po jednání Výkonné rady ODS.
Jednat ještě neznamená dojednat: Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD svolal schůzku na téma Koho na Hrad na čtvrtek a do vypršení lhůty zbývá zhruba měsíc. Přes ujišťování o co nejbližším termínu volby je reálným tremínem až doba po sjezdu ČSSD, kde buď Vladimír Špidla svůj mandát obhájí, nebo ne. Prozatím však nemá ve straně důstojného soupeře, pokud se "nerozhoupe" ministr vnitra Stanislav Gross. Tomu se ale do křesla prvního muže strany evidentně nechce... Podle svých spolupracovníků si libuje, že má - na rozdíl od své pozice v ČSSD - jako ministr vnitra "nedělitelnou velitelskou pravomoc"...
Optimismus pro přímou volbu: Několik umělců v čele se zpěvákem Alešem Brichtou stojí za iniciativou nazvanou Karel Gott - prezident. Prý to není recese... Dodnes byl pro další volbu pouze jediný kandidát - Václav Klaus .
                 
Obsah vydání       4. 2. 2003
4. 2. 2003 Pfizer v Týdnu: Láska na první pohled Radek  Mokrý
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
4. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví: Pfizer nabízí v ČR řadu svých léčiv za ceny vyšší než v Německu, Velké Británii a Francii... Radek  Mokrý
4. 2. 2003 Izolace v srdci Evropy Miloslav  Sova
4. 2. 2003 Rekordní počty britských uživatelů internetu přecházejí na broadband
4. 2. 2003 Raketoplány jsou drahé, zastaralé, nepraktické a zabíjejí
4. 2. 2003 Britský labourista se zeptal Saddáma, zda má zbraně hromadného ničení
4. 2. 2003 Môže sa Slovensko hrať na Ramba? Pavol  Fabian
4. 2. 2003 Militaristicky zaměření politici válcují veřejné mínění Josef  Trnka
4. 2. 2003 Antievropeanismus Bushovy vlády nesdílejí normální občané
4. 2. 2003 Německé zemské volby: zazvoní hrana sociální demokracii? Miroslav Václav Steiner
4. 2. 2003 Připojili se postkomunističtí signatáři "dopisu osmi" na špatnou stranu? Jan  Čulík
3. 2. 2003 "Žádný britský generál nevěří ve válku proti Iráku"
3. 2. 2003 Zabili Kurdy v městě Halabža Iráčané nebo Íránci?
3. 2. 2003 Michael Moore: Jak se Američané ze strachu zabíjejí Tomáš  Linhart
3. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Soutěž na pomník Obětem komunismu byla fraška Jan  Paul
4. 2. 2003 Odmietnutie spolupracovať viac poškodí Irán na "osi zla" Sergio Moya Mena
3. 2. 2003 Fidel Castro o Iráku a o bídě globalizovaného světa Zdeněk  Jemelík
3. 2. 2003 150. výročí José Martího Fidel Castro Ruz
4. 2. 2003 Búriť sa treba Radovan  Geist
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra