13. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 9. 2002

Neděle 15. 9. 2002, 23.00 Vladimír Špidla v neděli před půlnocí novinářům oznámil rozhodnutí předsednictva ČSSD nepokračovat ve vládě s Unií svobody. ČSSD doporučí Unii demisi jejích představitelů. Pokud by tři ministři US-DEU neodstoupili sami ještě v noci z neděle na pondělí, premiér je v pondělí ráno odvolá. Nervozita lidovců byla patrná už v průběhu večera, když jednání sociální demokracie přesáhlo plánovaný čas. Vladimíra Špidlu, který prosazoval odstoupení pouze jednoho ministra, přesvědčilo nakonec předsednictvo strany, že pokračování trojčlenné koalice je jen prodlužování agónie a znejisťování veřejnosti. Očekává se, že to KDU-ČSL přijme s příslibem určité kompenzace. Místopředsedou vlády nominovaným koalicí by se stal představitel lidovců a bylo by už jen na KDU-ČSL, zda zhodnotí jako účené další pokračování svého svazku s US-DEU. Své místo má už jisté nový ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, i když to stále ještě odmítal potvrdit. O konkrétních jménech v obměněném kabinetu se bude rozhodovat až v pondělí, kdy se sejdou šéfové vládních stran.

Sloupek

Šťastná to žena, tahle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za vládní US-DEU, Hana Marvanová. Neboť v pátek 13. září znovu celé ČR ukázala, jaké schopnosti a možnosti v sobě skrývá. Svým závěrečným zamítavým poslaneckým hlasováním o přijetí vládního návrhu některých novel daňových zákonů totiž předvedla, jak je bez ohledu na svízelnou tuzemskou povodňovou situaci její osobní názor důležitější, než byly představy nejen vlády, ale i ostatních jejích poslaneckých kolegů.

Právě vinou jejího postoje tak ty daňové novely neprošly do podoby zákona. Ona sama sice hned poté prohlásila, že takhle proti vládě a svým poslaneckým kolegům hlasovala poprvé, protože je pouze zásadová, ale to už vědomě mluvila nepravdu. Poněvadž proti nim ve Sněmovně s odstupem pouhých šesti týdnů hlasovala už po třetí.

Poprvé to bylo hned v úvodu druhé poslanecké schůze 6. srpna, kdy hlasovala pro zařazení nového bodu do pořadu schůze, kterým se měl projednat vznik vyšetřovací komise sněmovny k objasnění rozsáhlé korupce v rezortu ministerstva zahraničí - BL o tom informovaly zde (7.8.).

Jako nový bod to sice prošlo, konkrétní vznik nové komise však Sněmovna už neschválila, ačkoliv i pro tuto komisi Marvanová hlasovala. Tedy podruhé proti svým, proti své straně, i proti koaličním kolegům. Což také mělo za následek, že na oplátku nebyla schválena do čela poslanecké mediální komise - BL o tom informovaly zde (9.8.)

Proto se nelze vůbec divit premiérovi Vladimíru Špidlovi, že ihned po hlasování o daňových opatřeních 13. září prohlásil, že Marvanová jako členka koaliční US je natolik nespolehlivá, že než aby riskoval další podobné situace, raději se s celou US ve vládě rozloučí. Což už také konkrétně realizuje.

To je tedy vcelku pochopitelné - zvlášť když i lidovci jsou dostatečně známí svým heslem "Třikrát a dost!"

Potíž je ale v tom, že Špidla se už nechal slyšet, že v dalším návrhu na protipovodňová daňová opatření bude ještě tvrdší, protože už nebude muset brát ohled na US a raději v něčem vyjde vstříc KSČM.

Takový "stínový vliv komunistů" se tak paradoxně může stát tím největším nebezpečím, na které ale myšlenková kapacita Marvanové možná ani nedosáhne. Anebo dosáhne, protože její původní, "mateřská" náruč ODS se otevírá stále víc a víc, a tím by také mohl zaniknout celý poslanecký klub US-DEU. A to už je vůbec nejhorší strašák pro tuto stranu, který by mohl vést až k předčasným volbám.

Dle jednacího řádu sněmovny totiž musí mít poslanecký klub nejméně deset členů, což je také počet, který US spolu s nezávislými poslanci Svatoplukem Karáskem a Táňou Fischerovou nyní má.

Čímž se doslova vnucuje otázka: za koho nebo za co vlastně Marvanová už potřetí hlasovala proti svým stranickým i koaličním kolegům? Osobní zásady jsou přece jenom něco jiného než reálná politika. Což ona jako dlouholetá praktikující politička musí dobře vědět.

Hana Marvanová
13. 9. 2002
Jak jsme předpokládali už při sestavování vlády uprostřed léta, jednotkou pevnosti koalice je jedna marvanová...

Víkendová vládní krize, vyvolaná pátečním nesouhlasem Hany Marvanové s vládními návrhy "povodňových" změn daní, skončila nakonec jako rekonstrukce vlády. Marvanová už po několikáté odmítla hlasovat společně se svým poslaneckým klubem pro vládní předlohu přesto, že na dosaženém kompromisu participovali ve vládě tři ministři US-DEU. Haně Marvanové blahopřál po hlasování ještě ve Sněmovně Václav Klaus, spokojeni jsou i komunisté. Otevřela se jim totiž možnost výrazného tlaku na vládu výměnou za podporu pro vládní předlohy. Ministr financí Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že nový návrh "balíčků" bude muset respektovat nové rozložení parlamentních sil, tedy i nutnost ústupků komunistům. Těsná většina 101 hlasu nevydržela zkoušku ještě dříve, než na stůl přišel návrh státního rozpočtu na příští rok.

Vladimír Špidla po dnešním jednání předsednictva ČSSD Argumentaci Hany Marvanové o dodržování programu, za který byla zvolena, zhodnotil Vladimír Špidla jako "infantilní", lidovci jako "nezodpovědnou" a ODS jako "principiální". Komunisté se tiše usmívají a čekají, jak se situace vyvine dál. Vládě už nabídli pragmatickou podporu při posílení prorůstové a sociální orientace jejich návrhů. Unii svobody však stál postoj její poslankyně křesla tří ministrů, odchod z vlády a pravděpodobně bude znamenat i rozpad Koalice KDU-ČSL / US-DEU. "Když nebojujete, uděláte kompromis, nemáte porážku, ale možná jste poražen víc, protože obětujete něco důležitého," říká sama Marvanová v rozhovoru pro MfD. Hodnocení kroku Marvanové médii, občany i politiky osciluje od obdivu k "věrnosti pravicovým myšlenkám" po odmítnutí, motivované zničujícími důsledky, jaké tento krok měl. Posílil totiž pozice KSČM na levici i ODS na pravici. Může znamenat i definitivní zánik Unie ještě před senátními i komunálními volbami a tím i ztrátu alternativy pro pravicové voliče. Vladimír Špidla dal Unii možnost, že pokud přesvědčí Marvanovou do nedělního rána o odchodu ze Sněmovny, je možné pokračování trojkoalice. Marvanová odstoupit odmítla a tím situaci vyhrotila. Další jednání už se vedla jen o charakteru rekonstrukce vlády za situace, že US-DEU nebyla schopna dostát svým závazkům a udržet pro koalici křehkou většinu 101 hlasů.

Vývoj situace jsme sledovali podrobně celý víkend a naleznete jej zde.

13. 9. 2002
"Zatímco pociťuji smutek vůči pozůstalým po obětech z 11. září 2001 a nedovedu si představit tu hrůzu, kterou museli zažívat příslušníci záchranných služeb, nemohu si pomoci a musím uvažovat nad tím, kdy se všichni mlčky zastavíme a uvědomíme si, že každodenně umírají tiše a bez zájmu světa v třetím světě tisíce dětí i dospělých v důsledku válek, hladomorů, nemocí a chudoby.

Je snad utrpení jejich pozůstalých či těch, kteří se snaží o tyto lidi starat a utěšit je, méně pozoruhodné, anebo se o tak nedůležité lidi nemusíme zajímat?"

"Téměř všechny vaše dnešní dopisy a emaily se vyjadřují kriticky ohledně podrobného zpravodajství, které jsme věnovali včerejším událostem," konstatoval ve čtvrtek 12. září moderátor každodenního odpoledního publicistického pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four a pokračoval: "Mnoho těch, kteří nám napsali, konstatují, že pociťují samozřejmě sympatie pro oběti útoků i pro pozůstalé, ale také si přejí, aby se vzpomínalo i na jiné oběti. " - Pořad citoval tyto názory posluchačů:

13. 9. 2002
Poslanecká sněmovna včera rozdílem šesti hlasů podpořila omezení práv občanů v novele stavebního zákona, aniž by to bylo v jakékoli souvislosti s urychlením stavebních prací po záplavách. Povodňová situace tak byla zneužita k prosazení kroku, který využil režim legislativní nouze a nakvap odstranil leckdy nepohodlnou kontrolu rozhodování úřadů.

Ministr pro místní rozvoj účelově lhal ve sněmovně, aby prosadil nedemokratické omezení práv občanů, záminkou se staly povodně.

Vláda navzdory oponentním hlasům sedmi ministrů schválila a předložila parlamentu návrh, který je v části, v níž drasticky omezuje účast občanských sdružení v řízení podle stavebního zákona, nejen v rozporu s jejím vlastním programovým prohlášením*, ale též s Aarhuskou úmluvou**. - Toto je tisková zpráva Ekologického právního servisu.

13. 9. 2002

Americký prezident v Bush zahájil ve čtvrtek radikální změnou politiky mezinárodní diplomatickou ofenzívu, ve snaze přesvědčit svým projevem v OSN ostatní státy, že je zapotřebí svrhnout Saddáma Husajna. Po varování amerických politiků se tak vláda prezidenta Bushe rozhodla navrátit se k multilateralismu: symbolicky se také Spojené státy vrátily do UNESCA, které před osmnácti lety opustily, protože nebyly spokojeny s jeho byrokracií a plýtváním finančních prostředků.

Bush konstatoval v OSN, že si Spojené státy přejí spolupracovat s Radou bezpečnosti OSN, avšak varoval, že vojenský zásah proti Iráku bude nevyhnutelný, pokud Irák nesplní rezoluce OSN. Bush také obvinil Saddáma Husajna, že prý dovolil členům organizace al Qaeda usadit se v Iráku.

Bush požaduje od Saddáma Husajna, aby

  • přestal vyrábět zbraně hromadného ničení
  • přestal utlačovat irácké obyvatelstvé
  • a aby zajistil, že fondy OSN jsou využívány pro obyvatelstvo.
  • Bushův projev vyvolal po světě smíšené reakce. Tam Daschle, vůdce parlamentní většiny v americkém Senátu, uvedl, že bude nutno zodpovědět celou řadu otázek, než Kongres schválí hlasováním vojenskou akci proti Iráku. Dodal, že členové Kongresu se chtějí nejprve seznámit s reakcí mezinárodního společenství, než by schválili užití amerických jednotek.

    Afghánský prezident Hamid Karzai řekl v americké televizi, že má obavy, že americká akce proti Iráku odvede pozornost světa od úsilí zlikvidovat v Afghánistánu Talibán a al Qaedu a vybudovat infrastrukturu země. Dodal, že si přeje, aby Iráčané mohli žít lépe, avšak podle jeho názoru by měla případná americká akce mít podporu arabského světa.

    Irácká média konstatovala, že Bush zneužil OSN k šíření lží o údajných iráckých programech na výrobu zbraní.

    Generální tajemník OSN Kofi Annan uvedl ve Valném shromáždění, že "neexistuje nic", co by mohlo nahradit "jedinečnou legitimitu OSN".

    (Další podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

    13. 9. 2002
    Korespondence s předsedou Syndikátu novinářů nepatřila nikdy k mým koníčkům, a to ani když to byla blahé paměti předsedkyní Irena Válová (jejíž manžel je dnes údržbářem - "živnostníkem" v chátrající budově v Pařížské ulici...).
    13. 9. 2002
    Britská vláda zasahuje velmi nepřátelsky proti většině žadatelů o azyl, ať jsou odkudkoli. Soudce britského Nejvyššího soudu nepovolil ve čtvrtek jedné afghánské rodině, která chtěla v Británii získat azyl, návrat do této země. Soudce Scott Baker nicméně rozhodl, že britská vláda jednala protizákonně, když tuto rodinu rozhodla deportovat z Británie do Německa. Rodina původně přicestovala do Německa, kde požádala o azyl, ale pak přejela za příbuznými do Británie. Podle předpisů Evropské unie mají žadatelé o azyl žádat v první zemi EU, do níž se dostanou, Afghánci však odcestovali za příbuznými do Británie. Tam se před úřady zabarikádovali v kostele, avšak na příkaz britského ministra vnitra Blunketta vyrazila britská policie u kostela dveře, rodinu zajala a deportovala zpět do Německa, a to, jak uvádí deník Guardian, speciálně objednaným vojenským letadlem: deportace afghánské rodiny do Německa tak stála britské daňové poplatníky 30 000 liber (cca 1,5 milionu Kč).
    13. 9. 2002
    Stejně tak jako v minulých letech, i v tomto roce se u příležitosti Dne bez aut rozhodla brněnská občanská sdružení Děti Země, Klub Bicybo a NESEHNUTÍ Brno uspořádat tradiční cyklojízdu. Bohužel i přesto, že minulé ročníky (letos má jít už o sedmý) proběhly bez problémů jak ze strany účastníků, tak i ze strany úřadů, rozhodl se tentokrát úřad městské části Brno-střed její konání zakázat.

    Přesto, že cyklojízda režimu zákona shromažďovacího nutně nepodléhá a je tedy sporné, zdali je v tomto případě vůbec nutná nahlašovací povinnost, vyzval tajemník ÚMČ Brno - střed Radovan Novotný její organizátory k nahlášení akce. Poté, co organizátoři tento vstřícný krok udělali a následně ještě ustoupili v otázce trasy, byla cyklojízda obratem ruky zakázána. V pátek 20. září však brněnští cyklisté do ulic rozhodně vyjedou. - Toto je zpráva organizace Nesehnutí.

    13. 9. 2002
    Na Slovensku sa odohrala úplna búrka v pohári vody kvôli letáčiku katolíckeho arcibiskupa Jána Sokola a na jeho obsah nadväzujúcich kázní niektorých duchovných Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy, v ktorom sú obsiahnuté aj niektoré odporúčania ako voliť v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v SR. V tomto kontexte si predovšetkým myslím, že by mal byť v prvom rade voľne prístupný autentický text letáčiku. Preto som si dovolil pre predstavu čitateľov BL pripojiť jeho digitálnu kópiu, ktorú som dostal e-mailom. V prilohe sú vo formate PDF dva subory letákovej skladačky, poradie stranok je v prvém souboru 5, 6, 1 a v druhém 2, 3, 4.
    13. 9. 2002
    Možná je to nenápadná zpráva - ale pokud se výraznějí sníží ceny telefonního spojení a zejména Internetového připojení bude to mít na celou společnost velký vliv. Internet je dnes skvělý fenomén a je velkou chybou, že pro mnoho lidí v ČR není dostupný právě kvůli ceně připojení. Stejné problémy má mnoho lidí s účty za telefon. Jistě by snížení těchto výdajů zvýšilo v mnoha případech produktivitu práce - např. snadnějším navázováním pracovních kontaktů.
    13. 9. 2002
    Od té doby, co ministr kultury Pavel Dostál neuspěl se svojí "policejní" verzí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, obviňuje všechny, včetně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kteří podporovali konkurenční poslanecký (Buzková, Kučera, Langer, Pleva) návrh tohoto zákona z vazalství, tu k Železnému, tu k Fleischmannovi.

    Před půl rokem Dostál obvinil RRTV, že nezasáhla proti upoutávkám na novácké Peříčko a hned ve sněmovně žádal její odvolání. O tom, že rada v této věci již dávno vedla správní řízení, neměl ani ponětí. Ve sněmovně z toho byla blamáž. Že by bylo vhodné se radě omluvit, jej v jeho ministerské bohorovnosti samozřejmě ani nenapadlo.

    12. 9. 2002
    Situace po povodni prolomila v Praze některá tabu v dopravě. Centrum bylo uzavřeno individuální automobilové dopravě (IAD). Po kolapsu metra byly zřízeny jízdní pruhy pro autobusy na severojižní magistrále i jinde. Obdoba německého S-bahn - městská hromadná doprava (MHD) na železnici začala fungovat prakticky z hodiny na hodinu, když ČD zahájily "kyvadlovou" dopravu mezi Smíchovem a hlavním nádražím. Tu později rozšířily do Běchovic a na Zličín. Lidé začali spontánně využívat jízdní kolo jako dopravní prostředek k dojíždění do práce. Pražské mosty, uzavřené pro IAD, se zaplnily pěšími. O metro oslabená MHD posílená "kyvadlovou" dopravou , kola a chůze dokázaly dopravit Pražany do práce i za zábavou, automobilová zátěž centra přitom klesla na minimum. MHD byla do 25. srpna zdarma, dnes platí osmikorunový lístek třicet minut, dvanáctikorunový devadesát minut i ve špičce. Podle přísloví "všechno zlé je k něčemu dobré" popovodňová situace ukázala nové možnosti regulace dopravy v Praze.

    Sběr podpisů pod petici "Město pro lidi" zahájilo občanské sdružení Oživení, koalice SOS Praha a Pražské Matky. Občané mohou podepsat petici u mobilního stánku Oživení, který se objeví v příštích měsících v různých částech Prahy. Petiční archy si lze stáhnout na internetové adrese: www.greenways.cz.

    Zde je článek o tom, že budou v Londýně automobilisté od února 2003 platit za vjezd do centra každý den poplatek 250 Kč.

    11. 9. 2002
    Hannah Čulík
    "Každý má nějaký strach. Nezáleží na tom, kdo to je, kde žije, či jak že si myslí, že je odvážný, vůči strachu není nikdo odolný. Nikdo není vůči strachu imunní, to je lidská přirozenost."

    Začal školní rok a možná stojí za to nahlédnout jinam do školních lavic - nebo tašek - tak, jak jsem to učinil já u své mladší dcery. Myslím si, že docela hodně o způsobu práce a myšlení v britských školách vypovídá tato drobná úvaha o strachu, napsaná v hodině angličtiny. Takto píší žáci ve škole, kam chodí moje dcery, každý den. Autorce tohoto textu, který publikujeme v mém českém překladu i v anglickém originálu, je 12 let, v ČR by chodila do šesté nebo do sedmé třídy základní školy. Publikuji ho proto, abych ukázal způsob práce v britských školách i s relativně mladými žáky - samozřejmě ho nelze považovat za projev dospělého člověka. (JČ)

    12. 9. 2002
    Bývalý jednatel Britských listů, Tomáš Pecina, který rozvázal s naším časopisem spolupráci v polovině května 2002, nepodal finanční přiznání Občanského sdružení Britské listy za rok 2001 a odmítá OSBL vydat jeho majetek a finanční dokumentaci, čímž znemožňuje Občanskému sdružení Britské listy, aby splnilo svou zákonnou povinnost a podalo finanční přiznání za rok 2001. Po bezvýsledném mnohaměsíčním jednání jsme proto byli nuceni podat na Tomáše Pecinu v této věci trestní oznámení.

    Když se podařilo předsednictvu Občanského sdružení Britské listy dne 2. září 2002 konečně získat přístup ke kontu OSBL, zjistilo závažné skutečnosti, které Tomáš Pecina nevysvětlil. V nejbližších dnech zpřístupníme sponzorům i čtenářům Britských listů veškeré výpisy z bankovního konta OSBL a budeme je zveřejňovat i nadále. Veřejnost tak bude mít přímou, otevřenou kontrolu nad naším kontem.

    13. 9. 2002
    Nejsem obhájce Tomáše Peciny, ale pro každého platí presumpce neviny do té doby, než bude souzen a odsouzen, stane-li se tak. Mnohé se mi na Pecinově přístupu nelíbí (promeškal například vstřícnost Jana Čulíka, což může mít hlubší kořeny v redakčně "nedořešeném" sporu Pecina-Kotrba), mnohé se mi ale nelíbí ani na opačné straně pomyslné barikády, kde se věrní nekriticky semkli kolem svého šéfredaktora.

    Publikací tohoto článku, vyjádření Tomáše Peciny a reakce Jana Čulíka považujeme diskusi na toto téma v Britských listech za uzavřenou. Tento článek vyšel v tomto znění s plným souhlasem autora.

    13. 9. 2002

    Vzhledem k poněkud netlumeným vášním, které se na stránkách tohoto deníku rozpoutaly poté, co ve mně Jan Čulík odhalil podvodníka a tuneláře Britských listů a o dva dny později v "Poznámce JČ" zdůraznil, jak rafinované a sofistikované metody při svých nekalých rejdech používám, nezbývá mi mnoho možností, jak reagovat. Takové obvinění lze totiž jen potvrdit: budu-li nepřesvědčivý, čtenáři usoudí, že se obhájit nedokážu, v případě opačném bude naopak doložena teze o mé mimořádné lstivosti. V obou případech pak budu zahrnut sprškou invektiv a metafor, které nemají daleko k tomu, jak se psávalo v 50. letech o nepřátelích pracujícího lidu.

    Publikací tohoto vyjádření Tomáše Peciny, reakce Jana Čulíka a článku Jana Paula považujeme diskusi na toto téma v Britských listech za uzavřenou.

    Stav účetnictví Britských listů za období leden 2001 - srpen 2002, v péči Tomáše Peciny, dne 1.9. 2002, po mnohoměsíčních urgencích, aby vypracoval daňové přiznání za rok 2001 a předal finanční dokumentaci předsednictvu OSBL.
    10. 9. 2002

    Předsednictvo Občanského sdružení Britské listy na svém zasedání v Praze dne 9. září 2002 konstatovalo, že bývalý jednatel Britských listů Tomáš Pecina nereagoval na konečnou výzvu OSBL ze dne 2. září 2002, aby do 9. září 2002 předal Občanskému sdružení Britské listy účetnictví a další dokumentaci Občanského sdružení, od jeho založení začátkem roku 2001. Proto se předsednictvo Občanského sdružení Britské listy rozhodlo podat na Tomáše Pecinu trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění podle par. 125 odst. 1. tr. zákona a též z trestného činu zpronevěry podle par. 248 odst. 1, 2, 3a trestního zákona, případně porušování povinnosti při správě cizího majetku dle par. 255 odst. 1, 2a trestního zákona.

    (Kliknutím sem zvětšíte vlevo uvedenou fotografii změti papírů, politých kávou, které mají zdokumentovat, co se stalo s cca 550 000 Kč, na které se vztahuje povinnost daňového přiznání.)

    10. 9. 2002

    Začátkem roku 2001, těsně po televizní krizi, jsme se obrátili na čtenáře s prosbou o finanční pomoc pro práci Britských listů, pod heslem "Financujte si vlastního investigativního novináře, Tomáše Pecinu". Na základě předchozí Pecinovy kvalitní novinářské práce jsme argumentovali, že by bylo potřebné, aby v českém prostředí existoval alespoň jeden nezávisle financovaný novinář, který by se dlouhodobě, nezávisle a analyticky, zabýval důležitými kauzami. Sbírku jsem se rozhodl jako šéfredaktor Britských listů uspořádat zejména na naléhání Tomáše Peciny, který - z mého hlediska věrohodně - argumentoval, že má-li pokračovat ve své dosavadní kvalitní novinářské práci, musí se jí věnovat na plný úvazek, a je tedy zapotřebí, aby pro ni měl rozpočet.

    Velmi rychle se vybralo cca 430 000 Kč, což jsem osobně já považoval za nesmírně zavazující mandát. Příspěvky přicházely i nadále. Aby celá záležitost byla na řádné právní bázi, založil Tomáš Pecina - známý svou právní erudicí - Občanské sdružení Britské listy, sám vypracoval stanovy Sdružení a stal se jeho jednatelem. Pobýval jsem po většinu času ve Velké Británii, proto spravoval konto Občanského sdružení i veškerou jeho administrativu Tomáš Pecina.

    Peníze, které nám zaslali sponzoři během roku 2001, využil Tomáš Pecina podle svých slov jednak k financování vlastní novinářské práce: zpracoval a publikoval během roku 2001 celou řadu důležitých novinářských kauz, dále pak penězi, vybranými od sponzorů, financoval vytvoření zcela nového redakčního systému Britských listů, který jsme začali využívat od října 2001.

    Přibližně od počátku roku 2002 se však v Pecinově spolupráci s Britskými listy začínaly objevovat problémy. Už během roku 2001 jsem ho jménem předsednictva Občanského sdružení opakovaně vyzýval, aby Tomáš Pecina zpřístupnil Občanskému sdružení údaje o kontu Britských listů. Tyto informace jsme nikdy nedostali.

    V květnu 2002 se Tomáš Pecina rozhodl z Britských listů odejít. Informoval tehdy Občanské sdružení, že hodlá na nejbližší Valné hromadě odstoupit jako jednatel.

    Když jsme v roce 2001 zahájili sbírku na práci Britských listů, opakovaně jsme konstatovali, že způsob, jakým bude naloženo s vybranými prostředky, bude zcela veřejný a že budeme po ukončení každého finančního roku zveřejňovat podrobné finanční zprávy. Za to jsem se zaručil vlastním jménem a pověstí.

    Od počátku roku 2002 jsme urgovali Tomáše Pecinu, aby jako jednatel finanční zprávu o hospodaření Britských listů vypracoval. Reakce, které jsme od něho dostávali, byly mnohoznačné. Byli jsme mlhavě ubezpečováni, že Tomáš Pecina na finančním přiznání za rok 2001 pracuje.

    Teprve když se předsednictvo Občanského sdružení Britských listů rozhodlo dotázat se na příslušném Finančním úřadě, zda jednatel Sdružení podal v řádném termínu za OSBL finanční zprávu, informoval nás Tomáš Pecina, že finanční přiznání nepodal. Argumentoval, že je prý "bezpředmětné", protože Sdružení nevykázalo žádný zisk, a tedy nevznikla daňová povinnost.

    Tímto vysvětlením jsme byli šokováni. Tomáš Pecina totiž toto tvrzení nepodložil žádnými dokumenty. Od počátku roku 2002 jsme opakovaně požadovali na Tomáši Pecinovi, aby finanční zprávu vypracoval a po odchodu z Britských listů v květnu 2002 jim předal veškerou, tedy i finanční dokumentaci. Výsledkem bylo, že Tomáš Pecina předložil Občanskému sdružení v červenci 2002 svou Zprávu o činnosti OSBL za rok 2001, obsahující i určité finanční údaje, avšak tento svůj finanční rozbor nezdokladoval žádnou dokumentací. Čekali jsme tak dlouho, protože Tomáš Pecina vždy vystupoval korektně a do poslední chvíle jsme doufali, že příslušná podání, jak nás ubezpečoval, vypracuje.

    Zpětně se ukázalo, že původní Stanovy Občanského sdružení Britské listy jsou napsány tak, že bylo dosti obtížné - z různých procedurálních důvodů - (zejména v důsledku toho, že žiji ve Velké Británii a v České republice pobývám sice často, ale jen krátkodobě) svolávat schůze předsednictva OSBL i Valnou hromadu OSBL. To vedlo k zdržení, Valná hromada OSBL se nakonec mohla konat až začátkem srpna 2002 (zvukový záznam z ní je k dispozici v příslušném vydání Britských listů) a Tomáš Pecina byl odvolán z funkce jednatele a byla přijata i jeho rezignace na člena OSBL.

    Teprve v pondělí 2. září 2002 však schválilo ministerstvo vnitra nové stanovy Občanského sdružení Britské listy, v nichž jsme zrušili funkci jednatele a v němž jsme rozhodovací pravomoci jsme rozdělili mezi členy předsednictva OSBL a vypracovali jsme nové inspekční struktury.

    Nadále jsme opakovaně vyzývali pana Tomáše Pecinu, aby bezodkladně podal finanční přiznání za rok 2001, za něž byl jako jednatel OSBL odpovědný, a aby předsednictvu Občanského sdružení poskytl veškeré finanční podklady i dokumentaci.

    Ani na poslední výzvu, datovanou 2. září 2002, aby Tomáš Pecina předal finanční podklady a dokumentaci OSBL nejpozději do 9. září 2002, Tomáš Pecina nereagoval.

    Podáváme tedy dnes na Tomáše Pecinu v této věci trestní oznámení.

    Jan Čulík

    šéfredaktor Britských listů

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
    Jednat se bude patrně celou noc
    Štěpán  Kotrba
    13. 9. 2002 I pro Tomáše Pecinu platí presumpce neviny Jan  Paul
    13. 9. 2002 Vyjádření Tomáše Peciny, poslední reakce Jana Čulíka Tomáš  Pecina, Jan Čulík
    12. 9. 2002 Kubánská vláda, Johannesburg a ekologie   
    12. 9. 2002 Chtěl jsem odhalit Pecinovo podivné chování už dávno Fabiano  Golgo
    12. 9. 2002 Chudoba a nevědomost plodí extremismus Petr  Vařeka
    12. 9. 2002 Budou povodně zneužity k omezení pravomocí veřejnosti?   
    12. 9. 2002 Špona & spol. Užitečný produkt nebo odpad? Josef  Trnka
    12. 9. 2002 Proč musím platit předvolební kampaň ODS? Michal  Kubíček

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
    11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
    11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
    9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
    9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
    6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
    5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
    3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek
    2. 9. 2002 Povodeň u Spolany? Normální soutok Vltavy a Labe Jiří  Šoler

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
    11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
    11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
    9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
    3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
    27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
    23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
    23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
    19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
    2. 9. 2002 Klubko zmijí
    aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
    Jan  Wagner
    30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
    28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
    16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
    8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   

    Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
    11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
    9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
    6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
    22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
    7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
    5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
    30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
    29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

    Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
    25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
    22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
    22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
    22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
    12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
    11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
    15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
    15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
    14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
    3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý