13. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2002

Ministr pro místní rozvoj lhal ve sněmovně, a tak byla demokratická práva občanů omezena

Poslanecká sněmovna včera rozdílem šesti hlasů podpořila omezení práv občanů v novele stavebního zákona, aniž by to bylo v jakékoli souvislosti s urychlením stavebních prací po záplavách. Povodňová situace tak byla zneužita k prosazení kroku, který využil režim legislativní nouze a nakvap odstranil leckdy nepohodlnou kontrolu rozhodování úřadů.

Ministr pro místní rozvoj účelově lhal ve sněmovně, aby prosadil nedemokratické omezení práv občanů, záminkou se staly povodně.

Vláda navzdory oponentním hlasům sedmi ministrů schválila a předložila parlamentu návrh, který je v části, v níž drasticky omezuje účast občanských sdružení v řízení podle stavebního zákona, nejen v rozporu s jejím vlastním programovým prohlášením*, ale též s Aarhuskou úmluvou**. - Toto je tisková zpráva Ekologického právního servisu.

Sněmovní Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na čtvrtečním zasedání s útokem na účast veřejnosti nesouhlasil a připravil pozměňovací návrh, který účast občanských sdružení v řízeních zachovával.

Ztotožnil se s argumenty právníků a občanských sdružení, kteří poukazovali na to, že omezení práv občanů nemá s popovodňovou obnovou žádnou souvislost, protože k urychlení a zjednodušení obnovy po živelních pohromách nemůže přispět.

Argumenty předkladatele o zdržování řízení některými účastníky jsou zcela liché. "Podle návrhu by se měly některé opravy na poškozených stavbách provádět jen na základě ohlášení. V takovém případě se však žádné řízení nevede a nikdo ho tedy nemůže ani zdržovat," vysvětlil nesmyslnost návrhů právník Vítězslav Dohnal z Ekologického právního servisu.

V jiném případě popovodňové obnovy může podle novely stavebník začít stavět a stavební řízení proběhne až dodatečně. Zde je ovšem žádoucí, aby se v tomto dodatečném řízení uplatnily pohledy všech účastníků včetně občanských sdružení, neboť živelně opravované stavby mohou vykazovat řadu bezpečnostních, hygienických, ekologických aj. rizik, které stavební úřady v hektických časech popovodňové obnovy samy nemusí ošetřit.

Návrhy k vyloučení účasti veřejnosti jsou navíc formulovány natolik obecně, že by se daly zneužít i v případě řízení, která mají s povodněmi jen velmi malou souvislost.

Občanské iniciativy mohou být vylučovány z řízení vedených dlouho po povodních či z řízení o stavbách a úpravách, které preventivně předchází povodňovým škodám.

"Právě tato kategorie je velmi mlhavá a s trochou fantazie může jít o téměř jakékoli stavby - i kladný statický posudek, povinná součást každé stavební dokumentace, osvědčuje preventivní ochranu stavby před spadnutím v důsledku povodní", komentuje přijatý zákon Mgr. Pavel Doucha, právník Ekologického právního servisu.

V rozpravě k novele se vedla značná diskuse; proti snaze vyloučit veřejnost se vyslovila řada poslanců mj. Svatopluk Karásek (nezávislý, klub US-DEU), Miloš Kužvart (ČSSD) či předseda Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí Radko Martínek (ČSSD).

Zástupce překladatele, ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU), reagoval na námitky nepravdivým tvrzením, že námitky účastníků stavebního řízení vedou k přerušení řízení, předání věci soudu a velkému zdržení.

"Sněmovna zde byla přesvědčována pomocí lživých argumentů. O námitkách účastníků rozhoduje přímo úřad a nemají jakýkoli odkladný účinek.

Námitku řeší soud pouze v případě, že namítá věc, která představuje občanskoprávní spor, k jehož řešení nemá správní úřad kompetenci. To je však zcela zanedbatelné minimum případů, jinak námitky řízení nijak nezdržují," konstatuje Helena Svatošová z Ekologického právního servisu.

K úspěchu návrhu zachovávajícím občanům jejich práva nakonec chybělo pouhých šest hlasů. Proti se postavil celý klub ODS, přes polovina klubu ČSSD, dva unionisté a jeden lidovec***. Hlasy celého klubu KSČM, klubů US-DEU a KDU-ČSL (se výše uvedenými třemi výjimkami) a demokratické části klubu ČSSD nestačily.

Ekologická občanská sdružení přitom iniciovala řadu opatření, která důsledky povodní podstatně zmírnila - např. tzv.měkké regulace vodních toků nebo protipovodňovou bariéru u skladu dioxinů ve Spolaně.

*Část 2: "Vláda si v nastávajícím čtyřletém funkčním období stanovuje následující priority:....posílení účasti občanů na rozhodování"

** Úmluva OSN "O přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí", kterou ČR podepsala v červnu 1998, připravuje se její ratifikace.

*** Byl jím ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, který tímto porušil svůj rok starý závazek z Brandýské deklarace, kde se zavázal "při své veřejné činnosti prosazovat a uskutečňovat" deklarace tzv. programu pro občanskou společnost mj.: " fungování moderní a demokratické státní správy se neobejde bez možnosti účasti veřejnosti v řízeních, v nichž se zasahuje do záležitostí veřejného zájmu"

                 
Obsah vydání       13. 9. 2002
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Sněmovna má svého Wagnera, koalice svou povodeň...
Budeme mít my novou vládu?
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září
13. 9. 2002 Ministr pro místní rozvoj lhal ve sněmovně, a tak byla demokratická práva občanů omezena
13. 9. 2002 Prezident Bush vydal ultimátum Iráku
15. 9. 2002 Třikrát a dost Haně Marvanové Karel  Mašita
13. 9. 2002 Předseda Syndikátu novinářů: Nechoďte Pařížskou ulicí, neboť jestliže dům spadne, je to věc státu, nikoli Syndikátu Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Azyl v Británii: Rodině Afghánců bylo odepřeno právo na vstup do země
13. 9. 2002 Brno: úředníci zakázali cyklojízdu ke Dni bez aut
13. 9. 2002 V demokratickom systéme by nikto nemal mať právomoc nasadzovať inému náhubok! Daniel  Krajcer
13. 9. 2002 Levný internet a telefony - jediná možnost akcelerace vývoje společnosti? Michal  Rusek
13. 9. 2002 Pane ministře Dostále, odstupte! Petr  Štěpánek
12. 9. 2002 Petice: Uvolněte Prahu lidem
11. 9. 2002 Strach: úvaha z osobního hlediska Hannah  Čulík
12. 9. 2002 Konto Občanského sdružení Britské listy Jan  Čulík
13. 9. 2002 I pro Tomáše Pecinu platí presumpce neviny Jan  Paul
13. 9. 2002 Vyjádření Tomáše Peciny, poslední reakce Jana Čulíka Tomáš  Pecina, Jan  Čulík
10. 9. 2002 BL podávají trestní oznámení na bývalého jednatele Občanského sdružení Britské listy
10. 9. 2002 Případ Tomáš Pecina: Naléhali jsme dlouho, avšak bezvýsledně. Nyní nelze reagovat jinak než podáním trestního oznámení Jan  Čulík