11. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 7. 2002

Smířit se s výsledky války

Eva Hahnová, Hans Henning Hahn
"Beneše jsem našel takřka nezměněného. Přijal nás v oné místnosti na Hradčanech, kde jsem s ním mluvil už v roce 1937...Opustil jsem ho po hodině podnětného hovoru, stejně tak plný respektu a obdivu jako po našem prvním setkání. Jeho realistický elán se snoubí s řádnou dávkou politické chytrosti a realismu. Vládne obojím, vírou i pružností." Tak popsal německý spisovatel Klaus Mann 4. srpna 1945 pro newyorský časopis "The Nation" své první setkání s československým prezidentem po druhé světové válce. - (Článek původně vyšel na stránkách www.vulgo.net.)
11. 7. 2002
Nemocnice vystavují pacienty, včetně nemluvňat a malých dětí, vysoké míře potenciálně nebezpečných chemických látek, konstatuje nová vědecká analýza, informovaly internetové stránky BBC. Studie amerických a britských vědců zjistila, že lékařské zařízení, jako trubky z PVC a sáčky na krev často obsahují vysokou koncentraci ftalátů - to je látka, která způsobuje rakovinu a neplodnost. Ve zprávě, která byla zároveň vydána v Londýně a ve Washingtonu, vědci varují, že při užívání ve vzájemných kombinacích zřejmě z nemocničního zařízení pronikají do těla pacientů nebezpečě vysoké dávky těchto chemických látek. Health Care Without Harm, Lékařská péče bez nebezpečí, mezinárodní organizace, která vydala tuto zprávu, naléhá na činitele ve Spojených státech a v Evropě, aby se touto otázkou zabývali. V roce 1999 zakázala britská vláda hračky z PVC pro nemluvňata na kousání, protože obsahovaly ftaláty. Předchozí studie dokázaly, že vysoká koncentrace ftalátů, jichž se používá k vytvoření ohebnosti PVC, poškozuje játra, ledviny a varlata. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)
11. 7. 2002
Anglosaské sdělovací prostředky reagují vesměs kriticky na projev amerického prezidenta Bushe, v němž vystoupil proti podvádění v americké podnikatelské sféře. "Jak by mohl George Bush zapráskat bičem nad big byznysem, když je sám jeho přímou součástí," napsal 10. července deník New York Times a pokračoval: "Jeho dynastické vazby na podnikatelskou sféru mu poskytly kariéru v oblasti ropy i baseballu a daly mu k dispozici oněch rekordních 100 milionů dolarů, v jejichž důsledku se stal prezidentem, a vytvořil svou "podnikatelskou" vládu."

Na jiném místě konstatuje New York Times: "George Bush se opakovaně vyhýbá energičtějším personálním rozhodnutím, pokud jde o lidi v jeho týmu. Je neomluvitelné, že Tom White, bývalý ředitel firmy Enron, stále zastává svou funkci jako tajemník armády. A jasně uvažující vláda by si uvědomila, že Harvey Pitt, bývalý právník pro účetnické firmy, není tou správnou osobou, která má jako předseda dozorčí komise Securities and Exchange Commission argumentovat ve prospěch tvrdých nových auditorských norem, které účetní firmy už dlouho odmítají.

A ještě jinde, do třetice, z New York Times: "Američané jistě ocenili, že se prezident vyjádřil, že je nutno potrestat ředitele, kteří páchají trestné činy. Ale oni Američané ve skutečnosti chtěli od Bushe slyšet, jak navrhuje, že zabrání, aby k podnikatelským podvodům docházelo. V této věci nenabídl skoro nic."

Citujeme podrobněji z redakčního komentáře amerického listu Washington Post, nazvaného "Kapitalismus a svědomí": "Základní arogancí projevu prezidenta Bushe na Wall Street bylo, že podnikatelské skandály jsou v první řadě otázkou morálky. 'Neexistuje kapitalismus bez svědomí, neexistuje bohatství bez poctivosti,' přednášel nám Bush. 'Potřebujeme charakterní muže a ženy, kteří znají rozdíl mezi ctižádostí a ničivou chtivostí po penězích.' Tato rétorika je sice neškodná, avšak je naivní předpokládat, že podnikání může být regulováno jakýmsi celostátním kódem cti.

11. 7. 2002

Ještě se chci vrátit k tomu, že v pondělí konečně prozradil Pavel Dostál na Michaelu Jílkovou, moderátorku nováckého Kotle, své dlouho skrývané tajemství, jímž dosud mohl vykonávat nátlak na pořad Kotel televize Nova. Dostál zveřejnil, že moderátorka Kotle Michaela Jílková udala Pavla Dostála 21. října 1989 představitelům komunistického režimu v Šumperku za jeho opoziční činnost. Dostál byl předán Stb a kdyby nebylo pádu komunismu, zřejmě by byl i trestně stíhán.

Pavel Dostál se nyní rozčílil, že Jílková obvinila jeho přátele Petra Pitharta, Pavla Rychetského a Václava Havla, že se "bojí" jít do Kotle. - Je to typický příklad toho, že novinář nemůže mít kostlivce ve skříni. (V ČR se to tak ale nebere, pochybuju, že Jílkovou nyní z Novy vyhodí...:))

Když vystoupil před volbami v roce 1998 v Kotli poprvé Miloš Zeman, sociální demokraté Jílkovou "neutralizovali", aby Zemanovi při pořadu neuškodila, tím, že se postavil ve studiu Kotle do dveří Pavel Dostál a po celou dobu vysílání se na Jílkovou svrchu díval: svým postojem jí dával najevo, že pokud udělá Zemanovi nějakou podpásovku, Dostál ji v živém vysílání obviní, že ho na podzim 1989 udala Stb. I tak ovlivňují politikové televizní moderátory v České republice... - Že by Pavel Dostál nyní rozhodl, že už na Jílkovou v Kotli nátlak vyvíjet nepotřebuje?

11. 7. 2002
Arabský svět trpí absencí politické svobody, je izolován od světa myšlenek, utlačuje ženy, věda a hospodářský rozvoj jsou ochromeny. Těmito slovy přesně charakterizuje nová zpráva OSN neplodný, zkostnatělý život v mnoha arabských zemích. Tuto Zprávu OSN o rozvoji arabského světa vypracovali sami arabští intelektuálové a částečně ji sponzorovala Arabská liga, takže není možné, aby ji arabští diktátoři a oligarchové ignorovali. Přesto ji však ignorovat budou, napsal Robert Fisk v deníku Independent. Protože právě umrtvující, často krutá vláda těchto režimů už dlouho využívá záminky izraelsko-palestinského konfliktu, aby na neurčito odkládala demokratické reformy. Západ ovšem tuto situaci toleruje.
11. 7. 2002
Nedávno jsem objevila úžasnou věc, Britské listy. Články jsou bezesporu zajímavé, mě ale fascinují reakce čtenářů. Je až s podivem, jaké vášně tento internetový deník vyvolává. Na diskusních fórech se vždy k zveřejněnému článku objeví i reakce čtenářů, některé z nich jsou anonymní.

Vybavují se mi televizní pořady typu Listárna - divačka z Chomutova, která si nepřeje být jmenována, nám píše... Pokaždé se zamýšlím, proč si někdo dá práci napsat do redakce svůj názor, ale nechce být jmenován. Zamysleme se nad tím, čeho se "divačka z Chomutova" obává? Napadá mne několik vysvětlení:

10. 7. 2002

Koupila jsem si v záchvatu euforie Literární noviny, ne snad, že bych zešílela, ale je tam článek, který napsal Vít Janeček o dokumentu ze zasedání MMF. Článek je divný, ale noviny jsou děsné. Cožpak tady všichni ztratili soudnost, ptá se Markéta Sulovská.

David Blunkett
11. 7. 2002

Britský ministr vnitra David Blunkett ve středu oznámil, že se britská vláda rozhodla snížit klasifikaci konopí na úroveň narkotika typu C - na úroveň léků proti depresím. Zákon má vejít v platnost v červenci příštího roku. Znamená to, že za pouhé vlastnictví hašiše už nebude možno britské občany zatknout. Přesto však zůstává hašiš ilegální a kontrolovanou drogou. Blunkett zvýšil trest za ilegální prodej narkotik typu C na 14 let vězení. Ministerstvo vnitra zdůraznilo, že hašišové kavárny - kde se konopí otevřeně prodává a užívá - zůstávají protizákonné a policie je zlikviduje. "Je důležité si uvědomit, že konopí je škodlivá látka, která vyžaduje přísné kontroly. Proto ho klasifikujeme jako narkotikum typu C." (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.) Celá záležitost vyvolala pro Blairovu vládu menší kontroverzi, kdy ve středu ráno oznámil během živého rozhlasového rozhovoru vládní odborník pro problematiku narkotik, bývalý policejní velitel Keith Hellawell, že na protest proti změkčení klasifikace konopí ze své vládní funkce s okamžitou platností odstupuje. Hellawell varoval, že je Blunkettovo rozhodnutí "otevřením dveří pro prodejce drog".

(O dekriminalizaci určitých narkotik se debatuje v Británii už delší dobu, viz např. tento příspěvek.)

11. 7. 2002
Někdy koncem května obdržely redakce "tiskovou zprávu" pana Zwyrtka z Českého Těšína, který by si přál spolu s několika svými spoluobčany "Doživotí dealerům drog". Na tom by nebylo až tak nic divného, neboť "obecné" nálady zvláště v oblastech nejvíce postižených sociální nedostatečností a pesimistickým výhledem uplatnění mládeže v pracovním procesu jsou radikální přímo úměrně hrozivým policejním statistikám. Fakt, že romská mládež na severu Moravy propadla téměř plně heroinu, je varovným mementem. Mementem regionálním politikům, poslancům i ministrům před škrtáním financí na sociální politiku, provázenou aktivní politikou zaměstnanosti.
11. 7. 2002
Vláda severočínské provincie Hebei nařídila uzavření stovek internetových kaváren poté, co 16. června v Pekingu uhořelo v jedné internetové kavárně pětadvacet osob. V provincii Hebei bylo nyní s okamžitou platností uzavřeno 528 internetových kaváren s tím, že nesplňují protipožární předpisy a ohrožují veřejnost. List Beijing Morning Post oznámil v pondělí, že od 17. června bylo zkontrolováno v provincii Hebei 3813 internetových kaváren a ve 2892 z nich existovalo nebezpečí požáru. Čínská vláda využívá záminky nedodržování požárních podmínek k tomu, aby uzavřela velké množství ilegálních internetových kaváren. Čína ostře potlačuje politickou diskusi a odlišné názory a čínská vláda přísně kontroluje přístup na internetové servery, i když podporuje užívání internetu pro hospodářské účely. V legálních internetových kavárnách se zaznamenává, na které stránky se uživatelé připojili a registrují se i pokusy připojit se na zakázané stránky. (Podrobnosti v angličtině viz např. zde.)
11. 7. 2002

R.I.P. vlády sebevrahů

Je to téměř na den čtyři roky, kdy sociální demokracie přebírala vládu v zemi. Ve stavu, který její šéf Miloš Zeman označil za spálenou zemi. Při nástupu do funkce sliboval premiér kompletní obnovu země. Jako prognostik tehdy předpovídal, že základní zlepšení lze očekávat ve třech etapách v rozpětí dvou až šesti let. V zájmu komplexního chápání budoucích dějů nezaškodí si pro osvěžení paměti zopakovat předcházející etapy.
9. 7. 2002
Milá Blue Ear Community,

jak se celý "svobodný svět" sjednotil v boji proti silám zla, aby přinesl mír a prosperitu všem ... moment, nebylo tohle ve filmu Hvězdné války?

Ať je tomu jakkoliv, zde je krátký článek z úterního Guardianu o tom, jak si američtí akcionáři stěžovali šéfredaktorovi britského deníku The Daily Mirror na "protiamerický" tón nedávného článku onoho nebezpečně pomateného levičáka [známého a renomovaného britského investigativního novináře, pozn. JČ] Johna Pilgera. Předpokládám, že mají možnost prodat své akcie v listu The Daily Mirror a přestat ten deník číst, ale z nějakého důvodu to neučinili, informoval čtenáře www.bluear.com Martin Brown. Informaci shrnujeme:

10. 7. 2002
"Už 101 dní se účastní britští vojáci fraškovité operace jako žoldáci Spojených států, země, jejíž protizákonné chování ji nyní činí čelným teroristickým státem na světě. Střílet na stíny a na občasné příslušníky afghánských kmenů, vyhazovat do povětří hromady hlíny a ukazovat "dobyté" zbraně sdělovacím prostředkům, to všechno je po celou dobu součástí ponižující role britských vojáků v Afghánistánu - je to role, kterou jim vnutila Blairova vláda, jejíž úslužnost a jejíž spiknutí s Bushovým gangem se stalo parodií na říšského dvořana. Slovo "gang" nepřehání. Toto slovo, podle mého slovníku, znamená "skupina lidí, která spolupracuje za účelem zločineckých, nečestných cílů". To zcela přesně popisuje George W. Bushe a ty, kteří píší jeho projevy a činí jeho rozhodnutí a kteří, od té doby, co se dostali k moci, ochromili sám základ mezinárodního práva." - Citujeme z článku známého britského investigativního novináře Johna Pilgera v deníku The Daily Mirror, který se jeho američtí akcionáři pokusili potlačit.
10. 7. 2002
Poté, co americké letadlo vybombardovalo 1. července afghánskou vesnici Karak, američtí a afghánští vojáci vesnici obklíčili a předpokládali, že najdou islámské extremisty. Avšak, jak napsal 8. července americký deník New York Times (viz zde), našli jenom hrůzné scény. Uvnitř jednoho domu a kolem něj ležely mrtvé a zraněné ženy a děti, které se tam shromáždily na večírek na počest zasnoubení jedné mladé dvojice. Ti, kteří přežili, svědčili o tom, že sesbírali rozsekané kusy těl z ulic a z blízkého sadu a odnesli raněné do vesnické mešity. Byl to masakr nevinných lidí. Američané usmrtili 48 osob, většinou žen a dětí, a zranili 117 osob. Jsou to údaje, které američtí vojenští velitelé akceptují, pokračuje americký deník:
10. 7. 2002
Vedoucí představitelé Kurdů v severním Iráku, bez nichž by těžko mohly Spojené státy zahájit jakoukoliv akci proti Saddámu Husajnovi, nechtějí pomoci Američanům při úsilí svrhnout Saddáma Husajna, informoval americký list New York Times. Kurdští vedoucí představitelé v severním Iráku řekli nyní otevřeně, že nejsou ochotni podpořit žádnou americkou vojenskou operaci, která by ohrozila Kurdy ofenzívou iráckých vojsk tak, jak k tomu došlo během války v Perském zálivu v roce 1991. Tehdy apeloval totiž na Kurdy, aby proti Saddámu Husajnovi povstali, americký prezident George Bush senior, a když to učinili, Spojené státy je nechaly na holičkách. Kurdské povstání pak bylo brutálně potlačeno Saddámem Husajnem, který zmasakroval tisíce Kurdů, aniž by Američané hnuli prstem.
10. 7. 2002
Různé proudy soudobého křesťanství se s judaismem vyrovnávají různě. Východní křesťanství (pravoslaví) se vesměs drží stále klasického teologického schématu, podle něhož je křesťanská církev dědicem biblického Izraele. Judaismus pak již po příchodu Ježíše nehraje v Božích záměrech s lidstvem žádnou roli. Mnohé z pravoslavných denominací mají také své arabské varianty s početnými arabskými vyznavači (mj. 15% procent palestinských Arabů). Příslušenství ke křesťanské církvi ovšem hraje pouze malou roli při projevech národní identifikace a účasti v ozbrojeném odboji. Ovšem s výjimkou kopské a arménské církve všechny pravoslavné církve na území Palestiny se otevřeně postavily proti izraelské okupaci, podporují OOP a intifádu, a to bez použití "pravoslavně" laděné protižidovské rétoriky.
8. 7. 2002
Udělal jsem chybu. Odpověděl jsem na emaily časopisu Týden. Mylně jsem jednal za předpokladu, že je to seriózní časopis, že pro něj pracují slušní lidé a že je s jeho redaktory možno komunikovat, aniž by okamžitě udělali podraz. Není tomu tak. List způsobem, který se absolutně příčí novinářské etice, z mého rozsáhlého e-mailu obsahujícího interní informace pro redaktorku Krystynu Wanatowiczovou - tedy podklady k investigativní práci, pozor, nikoliv interview určený ke zveřejnění! - zaujatě vytrhl několik řádek, které se daly interpretovat dostatečně bulvárně. Vytržením těchto několika řádek časopis Týden drasticky zkreslil informaci, kterou jsem o Kavanovi podal, se zjevným cílem nikoliv objektivně, kriticky informovat, ale manipulativně škodit.

Zkresluje takto časopis Týden veškeré své informace? Je to pozoruhodný příklad neetického jednání. Srovnejte to, co bylo publikováno, s celkovými informacemi, které jsem Wanatowiczové zaslal. Má cenu brát vážně jakékoliv "informace", které tento časopis tiskne ? Jaký objektivní poskytuje Týden obraz o skutečnosti?

Novinář má samozřejmě právo ve veřejném zájmu publikovat i informace, které nebyly určené jejich sdělovatelem ke zveřejnění. Avšak jaký veřejný zájem spočívá v tomto hrubě bulvárním zkreslení mé informace za účelem komerčního zisku?

Bylo ode mne vážnou profesionální chybou, že jsem jen na okamžik komunikoval s časopisem Týden, jako by to byl slušný sdělovací prostředek a nikoliv nejšpinavější bulvár.

Co - bez mého svolení - časopis Týden otiskl:

Rok 1983 Kavan ve své londýnské kanceláři vydavatelství Palach Press. "Kavan byl chaotik, bordelář a byl strašně na ženské (co na něm viděly, těžko říci). V londýnské vilce, kde pracoval, byl nesmírný chaos. Nechápu, z čeho žil. Tvrdil, že se živí vyučováním češtiny. To se mi zdá velmi nerealistické. Ozvaly se hlasy, nepodložené, že musel být agentem britské tajné služby. V každém případě má velmi dobré přátelské styky s celou řadou dnešních britských ministrů, s nimiž studoval," říká na Kavanovu adresu šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

A z jakého kontextu to bylo vytrženo:

9. 7. 2002
Stalo se včera kolem 19. hodiny na parkovišti Hotelu Thermal. Sešel jsem dolů z tiskového střediska a viděl jsem, jak se na parkovišti u Hotelu Thermal snaží jeden Němec přesvědčit dva policisty, aby mu pomohli. Říkal jim anglicky: "Nemůžete jen tak odejít, potřebuju pomoc." Jeden z policistů opakoval "Obraťte se na naše kolegy tamhle" a ukazoval na otevřené parkoviště, kde žádní jiní policisté nebyli. Němec opakoval, že potřebuje pomoc, že v tu chvíli někdo možná má klíče od jeho automobilu a možná ten automobil najde, že potřebuje alespoň jako svědky, kteří budou při tom, když se on pokusí vyřešit svůj problém se klíči. "Nemáme čas," řekl policisté, Němce ignorovali a odešli k svému policejnímu autu, se státní poznávací značkou KVJ 80 - 52.
9. 7. 2002

Seděl jsem v sobotu na lavičce a čekal jsem zde na filmovém festivalu v Karlových Varech na další filmové představení, když jsem uviděl těhotnou Rumunku, které jsem si už několikrát povšiml ve středu Prahy. Zaujala mě - byl jsem překvapen, co dělá zrovna v Karlových Varech. Za posledních několik týdnů jsem ji viděl asi pětkrát a povšiml jsem si ji jen proto, že chodí velmi rychle, navzdory zjevně velmi pokročilému těhotenství. Vím, že to je Rumunka, protože poznám ten jazyk, který patří mezi románské jazyky jako i můj rodný jazyk. Začal jsem ji a čtyři muže - její kolegy, taky Rumuny - sledovat. Dlouho mi netrvalo zjistit, že to, co ji do Varů přivedlo, nebyl zájem o filmy.

10. 7. 2002

Štěpán Kotrba byl při podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD a Koalicí a také v parlamentě, když tam skládali slib noví poslanci. Publikujeme k tomu jeho fotogalerie Koalice s Koalicí a Slib v Parlamentu.

9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
11. 7. 2002 Proč to ti lidi čtou? Markéta  Sulovská
9. 7. 2002 Očkovací látka proti AIDS "bude zřejmě k dispozici do pěti let"   
9. 7. 2002 Čínský voják není před velvyslanectvím ČR z naší vůle Tomáš  Smetánka, Jan Čulík
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
8. 7. 2002 "Zaspané" tři čtvrtiny století Jaroslav  Štemberk
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror   
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík