18. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 6. 2002
Reformistické vlády v postkomunistických zemích střední a východní Evropy mají problémy vyhrát volby. Voliči, rozhněváni v důsledku bolesti, způsobené hospodářskou restrukturalizací, většinou hlasují pro změnu vlády, mají-li šanci. Je proto nutno blahopřát českým sociálním demokratům, že o minulém víkendu byli úspěšní při všeobecných volbách. Jejich vítězství je vítané, vzhledem k tomu, že alternativou byl návrat pravostředové ODS a jejího kontroverzního vedoucího představitele Václava Klause. Je poctou politickým schopnostem Václava Klause, že byl vůbec schopen kandidovat. Jako premiér v polovině devadesátých let odpovídá Klaus za špatně provedenou privatizaci, bezprecedentní korupci a neudržitelně velké státní výdaje, které skončily finanční krizí. Avšak mnoho Čechů nemůže odolat Klausově šoumenství, napsal v pondělí mezinárodní hospodářský deník Financial Times (v nepodepsaném redakčním komentáři, vyjadřujícím názor listu) a pokračoval:
Špidla si cvičil optimistický, lidský úsměv celý večer
19. 6. 2002

Reportér Britských listů fotografoval v ústředí ČSSD v sobotu v noci i scény, jejichž fotografování se leckomu nelíbilo - takže na něho zaútočil přiopilý pracovník aparátu ČSSD a rozbil mu objektiv. Přesto přinášíme fotoreportáže z voleb, jak vypadaly v sekretariátech ODS (zde), ČSSD (zde), Koalice (zde) a KSČM (zde.) Nejvíc fotek je z hrátek ČSSD, kde se oslavovalo - jinde bylo spíše prázdno anebo zaražená nálada. Štěpán Kotrba k tomu poznamenává:

Z oslav volebního vítězství ČSSD v sekretariátu Petry Buzkové - šampaňské objetíOdpoledne druhého dne voleb bylo ve znamení emocí - radosti někdy nespoutané na jedné straně, zklamání, frustrace a počínajících záští na straně druhé. Jedněm se plnily celoživotní sny, druzí o ně zákonitě přicházeli. Britské listy byly "u toho" - když "bouchaly špunty" i když "skřípaly zuby"... Být u toho znamená postihnout nejdůležitější okamžiky, nálady i očekávání, postihnout atmosféru těch chvil. Byli jsme dva, a tak fotoreportáže z volebních štábů čtyř politických stran, které překročily pětiprocentní práh vstupu do Sněmovny, nezachycují "objektivně" vše, co se stalo. Zachycují ale v rozsáhlých cyklech hlavní atmosféru odpoledne, večera i hluboké noci. Je to půlden viděn objektivy dvou fotografů. Jsou to i mnou načrtnuté imprese o okolnostech, provázejících závěr volební kampaně a její vyvrcholení - zjevení TVRDÝCH čísel - výsledků voleb. Na podrobnou analýzu je ještě příliš brzy, neboť jsem ji na rozdíl od mnohých "analytiků" nepsal dopředu. I tu ale připravuji.

17. 6. 2002
Vedení Vyšší odborné školy publicistiky v Praze plánovalo vyhození studenta Lukáše Landy od závěrečných zkoušek. Tuto informaci sdělila tajemnice školy Vlasta Burešová: "Jasně jsem slyšela, jak se zástupce ředitele pro provoz Ladislav Bátora a zástupce ředitele pro studium Libor Holý domlouvají na tom, že Landa neudělá absolutoria. Dokonce byl zmíněn i předmět, z kterého měl být vyhozen. Domnívám se, že to chystalo celé vedení. Vše slyšela také knihovnice školy Julie Tůmová." - (Toto je tisková zpráva organizace Oživení.)
18. 6. 2002
Spojené státy oznámily, že vyvinou úsilí svrhnout iráckého diktátora Saddáma Husajna. Irák na to podle rozhlasu BBC reagoval výtkou, že nejde o nic nového, že o svrhnutí Saddáma Husajna se Američané snaží už desítky let, a obvili USA, že se prý uchyluje "k právu džungle". Rozhlasová stanice BBC Radio Four se ve svém podvečerním pořadu "PM" obrátila na Tobyho Dodge, odborníka na Irák v britském Ústavu pro mezinárodní vztahy Chatham House a zeptala se ho, co si myslí o této nové americké strategii. Dodge konstatoval, že se k ní americká vláda zjevně uchýlila proto, že si uvědomila, že předem plánovaná a avízovaná velká vojenská invaze proti Iráku je nemožná. Citujeme:
18. 6. 2002
"Pilotní" projekt, jehož účelem bylo zkušebně, pro začátek, začít počítat chyby, napáchané na pacientech lékaři a zdravotníky, zatím jen v 28 britských nemocnicích, zaznamenal za čtvrt roku více neže 20 000 záporných incidentů či chyb, jimž se lékaři vyhnuli až na poslední chvíli. (Jakpak to asi vypadá v českém zdravotnicví? Hůře nebo lépe? A kdy zavede české ministerstvo zdravotnictví v zájmu pacientů obdobné kontroly?)

Kdyby se tyto statistiky aplikovaly na celé britské zdravotnictví, konstatovala včera v podvečer BBC, znamenalo by to, že lékaři a zdravotníci páchají v nemocnicích více než milion chyb ročně. Některé incidenty prý byly relativně nezávažné, například špatně připevněný obvaz, jiné však byly klasifikovány jako "katastrofální", kdy bylo důsledkem úmrtí pacientů. 300 chyb bylo zaznamenáno při porodech.

Britská vláda loni rozhodla, že je nezbytně nutné monitorovat a zaznamenávat chyby ve zdravotnictví. Proto založila National Patient Safety Agency, Národní úřad pro bezpečnost pacientů. Ta vytvořila pilotní projekt, v jehož rámci měli zaměstnanci 28 nemocnic v Anglii a ve Walesu informovat ústřední databázi o chybách či nehodách a mimořádných událostech v nemocnicích. Tyto informace byly prozrazeny proti přání vlády, britské ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení, že informace "nejsou dosud stoprocentně ověřeny". Ministerstvo však nechce nic skrývat a po ověření informací všechno zveřejní.

V rozhlase včera vystoupil v této souvislosti Mike Stone z Asociace pacientů: "Pacienti si velmi přejí mít informace o úrovni své místní nemocnice. Chtějí také vědět, jak dobrý je chirurg, který je bude operovat. To jsou informace, které, jak jsme přesvědčeni, musejí být veřejně přístupné."

18. 6. 2002

Uváděl jsem včera večer v edinburském Filmhousu (kino filmového umění) Hřebejkův film Musíme si pomáhat (2000) a po jeho zhlédnutí jsem moderoval diskusi diváků. Vzhledem k tomu, že jsem se vrátil až k půlnoci (Edinburk je od Glasgowa vzdálen 80 km), vycházejí nutně dnešní Britské listy v trochu omezenější verzi.

Film byl uveden na začátku britského Týdne pro uprchlíky, který se koná celostátně od 17. do 23. června 2002 (viz www.refugeeweek.org.uk). Argumentoval jsem, jako svým studentům, že film Musíme si pomáhat není v první řadě filmem o útlaku židů za druhé světové války (bezdětní manželé v něm ukrývají za nacistické okupace do konce války židovského uprchlíka z koncentračního tábora), ale že je to film, který si klade otázku, zda je možné hrdinství v situaci, kdy jde o život - tedy film v první řadě zkoumá otázku jak přežít v situacích útlaku, jaké vytváří každý totalitní režim, zejména komunistický. Podle některých kritiků (Tomáš Pecina) obhajuje tento film kolaboraci.

Je pravda, že hlavní motivy filmu jsou zřejmě tyto: když se hlavního hrdinu, Josefa Čížka (českého "everymana") na konci filmu chystá vojenský velitel zastřelit, protože se Čížkovi - až do poslední chvíle - nepodaří objevit žida, kterého během války skrýval, Čížek (Boleslav Polívka) v největším zoufalství vykřikne: "Buďme lidé!" To je snad nejvýznamnější výrok celého filmu. Ano, buďme lidé: skloňme se v pokoře před tíží života, drastičností mezních situací a buďme chápaví: nikoho neodsuzujme za to, co kdy dělal, protože nikdy nemůžeme znát všechny složité okolnosti drastické situace. Odpouštějme. Tutéž roli má i árie z Bachových Matoušových pašijí v závěru filmu, "Erbarme dich, mein Gott" (Slituj se nad námi, Pane Bože) - jíž režisér jakoby prosí Boha za odpuštění za všechny špatné činy, které lidé museli kdy spáchat v mezních situacích, aby přežili. Bůh se má nad nimi slitovat zřejmě i za to, že musejí lidé být drastickým situacím v životě vůbec podrobování. Možná se pro ně má být stát Spasitelem i na konci války nově narozený chlapec, jemuž je neplodný Josef Čížek pěstounem. Film má ve složité a zajímavé struktuře mimo jiné i biblické paralely.

Diváctvo bylo zajímavé - neskládalo se tentokrát převážnou většinou jen z českých manželek či studentů z České republiky, ale byla tam celá řada lidí z nejrůznějších částí světa. Někteří z nich do určité míry v následné diskusi podlehli sugesci Hřebejkova filmu: argumentovali, že válka či totalitní útlak je přece opravdu něčím tak strašným, že vůbec nelze soudit, jak se v takových situacích člověk chová. Jiní přítomní tomu ostře oponovali. Film vyvolal podnětnou diskusi a přítomní se shodli, že je velmi dobrý.

18. 6. 2002
Významnou funkciou parlamentov demokratických krajín je kontrola výkonnej moci. Na tento účel majú parlamenty väčšiny vyspelých demokratických krajín ústavne zakotvenú právomoc zriaďovať v prípade potreby vo verejnom záujme špeciálne vyšetrovacie výbory vybavené právomocami obdobnými tým, ktoré poskytujú procesné normy trestného práva. Ide najmä o kompetenciu predvolávať pred vyšetrovacie výbory ľubovoľných relevantných aktérov rôznych káuz, spojenú s kompetenciou vynútiť si ich predstúpenie a vypovedanie pred príslušným vyšetrovacím výborom, v prípade potreby i hrozbou sankcií.

Nedávno sme mali možnosť sledovať uplatnenie tejto parlamentnej moci a funkcie v prevedení amerického Kongresu v súvislosti s krachom amerického ťažiarskeho koncernu Enron. Televízne stanice v USA, ale i v zahraničí (napr BBC) prinášali priame, niekoľkohodinové prenosy zo zasadnutí vyšetrovacieho výboru amerického Kongresu zameraného na objasnenie príčin tejto kauzy.

V Ústave SR však nie sú vytvorené predpoklady pre kreovanie vyšetrovacích výborov Národnej rady SR. V súčasných podmienkach obrovskej korupcie a právneho nihilizmu je absencia inštitútu parlamentných vyšetrovacích výborov v právnom poriadku SR závažná a neospravedlniteľná.

18. 6. 2002
Když předloni v krajských volbách zvátězila v Moravskoslezském kraji ODS před KSČM a odsunula sociální demokraty až na třetí místo, zdálo se, že pravice konečně mnoho voličů oslovila. Pozice, která byla v tomto tradičně levicovém regionu přisouzena sociálním demokratům byla překvapením. Předseda moravskoslezské krajské sociálně demokratické organizace Petr Vícha při povolebních jednáních o budoucí podobě krajské rady s představiteli ODS a Koalice právě pro neústupnost tohoto uskupení neuspěl a ČSSD odešla v Zastupitelstvu kraje do opozice. V ní se její zastupitelé chovali konstruktivně a ve spolupráci s kolegy z ostatních klubů za podpory řady členů Zemanovy vlády, se snažili zrealizovat co nejvíce myšlenek ze svého programu.
17. 6. 2002
Po páde UFO v Roswelli, smrti Kennedyho a nezvolení Ciccioliny, pokračuje tajomná séria svetových sprisahaní - na Slovensku. Viac menej takýto satirický dojem, vzbudil včera predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Podvečer v Košiciach presviedčal novinárov o konšpirácii voči svojej osobe a strane, v súvislosti s miliardovým korupčným škandálom okolo tendra na nákup vlakových súprav, ktorý riadil jeho vlastný brat. Premiér dokonca označil - a potom sa pokúšal vziať to späť - aj hlavného zosnovateľa komplotu, ktorým má byť Pavol Rusko. Veľkú väčšinu odpovedí na konkrétne otázky, ale tvoril systém troch opíc : Nevie, nepočul, nemôže povedať.
18. 6. 2002
Nemíním zde rozebírat, jak volby dopadly a proč. Dnes žijeme v demokracii, a tak volby vyjadřují mínění lidu. O to víc mi však vadí vyjádření prezidenta, že nebude jednat se zástupci komunistů. On s nimi jednat nebude, nikam je nepozve. Jakým právem? Prezident této země by měl jednat se zástupci strany, která se umístila ve volbách na třetím místě, byť by s nimi bytostně nesouhlasil. Podle volebních výsledků totiž komunisté reprezentují názor 10,7% obyvatel této země. Přehlíží pan prezident i tyto občany? Nesouhlasit s nimi může, ale nemůže jejich zástupce takto drze přehlížet donekonečna.
18. 6. 2002
Varšavská smlouva skončila jednoho letního dne počátkem devadesátých let v Praze jako výraz obsahu nových změn v Evropě, ukončení bipolárního světa a nových dalekosáhlých perspektiv v oblasti společenských změn. S daleko větším oprávněním by bylo možno právě o této době použít slova z Masarykova poselství Národnímu shromáždění z 22.prosince 1918, že "stojíme na prahu nové doby, kdy člověčenství pociťuje svoji jednotu". Jak přesná, ale i vábivá charakteristika. Česká média, zvláště veřejnoprávní televize selektuje stále dle svého studenoválečnického scénáře komentátory, kteří nám vysvětlují, že i dnes se na Rusko musíme dívat s podezřením. Připravila a každý týden pouští dlouhý seriál, kterak gorbačovská KGB se snažila nás likvidovat. Dnes stojíme na prahu partnerství RUSKO-USA, reprezentované nikoliv demokraty, ale konzervativci na obou stranách v osobách Bushe a Putina. Tento nový svazek bude znamant konec NATO tak, jak ho známe... A nikdo se našich studenoválečnických médií nebude ptát. Opět.
V Indii či Pákistánu nemají všichni vojáci pouze Kalašnikovy...
18. 6. 2002

Ještě jednou k napětí mezi Indií a Pákistánem

Vladimír Koníček
V postoji laické veřejnosti, v jejímž prostředí se pohybuji, převažuje názor, že současné eskalace napětí mezi Indií a Pákistánem se nás vzhledem ke vzdálenosti teritoria netýká a dokonce i případný rozsáhlejší konflikt mezi oběma zeměmi, pro nás, středoevropany, nepředstavuje významnější hrozbu. Je to prostě daleko. Lidé si zvykli na záplavu negativních zpráv přicházejících z různých částí světa a většinu z nich, pokud se jich přímo a okamžitě nedotýkají, berou pouze na vědomí a žijí svými konkrétními každodenními starostmi. Přesto se domnívám, že současná situace v daném regionu stojí za větší pozornost.
17. 6. 2002
" Integrace má být oboustranná. Integrace jakéhokoliv handicapovaného jedince závisí přece na tom, jak je tento jedinec od malička vychováván, jaká je to osobnost, jaké má vzdělání, a v jakém prostředí se pohybuje.

To, co teď napíšu, se netýká pouze handicapovaného jedince, ale jakéhokoliv člověka: každý je včleněn do společnosti tak, jak mu to z větší části sama společnost dovolí.

A proto prosím, teď poslouchejte: já nechci žádné speciální bydlení, já také bydlím v naprosto normálním panelákovém bytě, já nechci ani žádné speciální pracoviště, já nechci dokonce ani žádné dotace, a nechci se účastnit ani žádných prazvláštních akcí. Pouze co žádám je, abych si mohl do té doby, dokud to půjde, normálně vydělávat, a díky tomu i normálně žít."

Publikujeme svědectví člověka, jemuž česká společnost zabraňuje v tom, aby získal - navzdory svému vzdělání - normální zaměstnání - protože má tělesný handicap.

17. 6. 2002
Je po bitvě. Zdá se, že nakonec zvítězila koalice sil "dobra" proti silám "zla". Zdá se, že ČSSD s Koalicí teď s požehnáním prezidenta Havla sestaví novou vládu. A bude stačit jeden jediný andělský hlas Taťány Fischerové na to, kdy tato vláda půjde do pekel. Kotelník Klaus už zatápí na předčasné volby...

Vítězství. Ale čí? V Lidovém domě se až do rána tančilo a zpívalo, sekt tekl proudem: bosá Petra Buzková se svými girls do omrzení otáčela dvě písničky od spřízněné kapely Kryštof a novináři, kteří vpodvečer vyhládli pozorováním kyselých úsměvů Václava Klause ve Sněmovní, se stahovali právě sem. Na Vinohradech v Národním domě, přechodném sídle Koalice, to vypadalo spíše jako na rodinném funuse...

17. 6. 2002
Máme to za sebou. V demokratických volbách jasně zvítězili socialisté. Získali téměř dvacetiprocentní mandát od občanů, kteří měli způsobilost (možnost) k vyjádření. Tak to prostě je. Přímá demokracie nezaručuje vládu nejlepších ani vládu spravedlivou,zaručuje však zpravidla vládu většiny. Ani posledně uvedené ovšem neplatí pro vládu vzniklou v prostředí demokracie nepřímé. To není hodnocení výsledků právě proběhnuvších voleb, to je obecné konstatování. Nepřímá demokracie není vůbec spravedlivá, platí v ní ale pravidla, potenciálně nespravedlivá pro všechny. Že téměř všude ve světě existují pokusy tato pravidla obcházet, je věc druhá, že u nás se případ od případu tato pravidla interpretují velmi svérázně, je věc další.
17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 BBC: Chtějí Američané svrhnout Saddáma Husajna, protože si uvědomili, že invaze do Iráku je nemožná?   
18. 6. 2002 Hřebejkův film Musíme si pomáhat v Edinburku Jan  Čulík
18. 6. 2002 Inštitút, ktorý na Slovensku nikomu nechýba Daniel  Krajcer
17. 6. 2002 Mám tělesný handicap. Proč musím být ostrakizován většinovou společností? Helmut (Milan) Stiedl
17. 6. 2002 Rekordních 37 procent Francouzů nepřišlo k volbám - Chirakova "většina" převálcovala levici Josef  Brož
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
16. 6. 2002 Vzťahy Pavla Ruska k BL hrozia eskaláciou ! Lubomír  Sedláčik
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
17. 6. 2002 Sbohem, pane profesore Petr  Jánský
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD   
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   
11. 3. 2002 MDŽ 2002: Místo kytičky demonstrace Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří Pešek
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
9. 5. 2002 Němci měli kolektivní odpovědnost za válečné zločiny Bořivoj  Čelovský

Školství RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi
29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný
25. 4. 2002 Školka jako gestapo - učitelky nebudou trestány za týrání dětí   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek
22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík
27. 5. 2002 Dementi: můj syn v Americe nepracoval, byl zatčen už na letišti Jana  Dědečková
27. 5. 2002 Produkční v České televizi nejsou zkorumpovaní Jindřich  Bareš
24. 5. 2002 Liší se nějak Balvínova ČT od Chmelíčkovy či Puchalského? Fabiano  Golgo
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Afghanistán se prý vrací k demokracii, ale tamější vzdělanci jsou znepokojeni   
11. 6. 2002 Ashcroft: USA překazily možný útok "špinavou" jadernou bombou   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner

Elektronický podpis a informatizace státu RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2002 Finanční úřad Liberec: žádný elektronický, potřebujeme vlastnoruční podpis   
6. 5. 2002 První strasti e-občana Faltuse: Váš certifikát není kvalifikovaný! Jiří  Faltus, Tomáš Pecina
6. 5. 2002 Chaplin policajtom - Schuster e-občanom! Lubomír  Sedláčik
2. 5. 2002 Konečně e-občanem! Tomáš  Pecina
24. 4. 2002 Jak české školy k počítačům (ne)přišly Jaroslav  Fait
24. 4. 2002 Arogantní odpověď ÚOOÚ: Problémy občanů nás nezajímají   
22. 4. 2002 Potěmkinskou cestou k lepším zítřkům aneb ČTK objevující Tomáš  Pecina
17. 4. 2002 PVT: Děláme jen to, co po nás chce ÚOOÚ Jiří  Faltus
16. 4. 2002 Chvála PVT, a. s., aneb Jak jsem se nestal e-občanem Tomáš  Pecina