4. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 3. 2004

Prezident Bush se ve čtvrtek stal terčem kritiky, že svou předvolební televizní kampaní "uštědřil políček do tváře" obětí z 11. září 2001. Využil totiž záběrů útoku z 11. září ve svých televizních volebních inzerátech.

4. 3. 2004

Dědictví Drážďan:

Je pravděpodobné, že nová kniha Fredericka Taylora Dresden: Tuesday, February 13, 1945 (Drážďany, úterý 13. února 1945) se stane definitivním vylíčením událostí oné strašlivé noci, kdy britské letectvo usmrtilo v ohnivé bouři, kterou vyvolalo jeho bombardování, v Drážďanech asi 25 000 - 40 000 civilistů. Kniha líčí událost z britské a z německé perspektivy. Autor nečiní žádné soudy, vojenské ani morální. Nechává to plně na čtenáři, upozorňuje duchovní Paul Oesterreicher, donedávna ředitel Střediska pro smíření mezi Drážďanami a Coventry, které má sidlo v britském městě (obě tato města byla za druhé světové války zničena bombardováním).

Taylorovo líčení se zabývá pravdami, kteří znepokojují obě strany. Proč otevírat staré rány? Protože smíření musí být založeno na pravdě.

4. 3. 2004

David Kay, muž. který stál po loňském útoku na Irák v čele poválečného úsilí CIA najít zbraně hromadného ničení, vyzval Bushovu vládu, aby "otevřeně přiznala americkému lidu", že se ohledně existence zbraní hromadného ničení v Iráku spletla.

4. 3. 2004

Očekává se, že nové členské země Evropské unie přijdou o 10 procent svých nejkvalitnějších studentů. Dvě až tři procenta nejnadanějších studentů a absolventů vysokých škol se totiž podle nového průzkumu, který vypracovaly Evropská komise a Evropská nadace zřejmě v nacházejících pěti letech vydá směrem na západ. Konstatovaly to stránky EUObseveru ZDE

4. 3. 2004

Amnesty International

  • V České republice zakusilo rodově podmíněné násilí alespoň jednou v životě 38% žen.
  • Důsledkem tohoto násilí jsou fyzická zranění: více než 90% žen uvedlo modřiny, 27% řezné rány a 7% popáleniny nebo poranění hlavy a mozku.
  • 41% dotázaných žen v průběhu incidentu cítilo, že jejich život je v ohrožení.
  • Jen 8% žen se odvážilo incident vůči své osobě ohlásit na policii.
  • Dne 7. března 2004 zahajuje Amnesty International ČR kampaň s názvem Stop násilí na ženách, která potrvá dva roky. Jejím cílem je zaměřit se na domácí násilí, násilí páchané na ženách ve válečných konfliktech a obchod se ženami. Kampaň bude probíhat po celém světě a zapojí se do ní zhruba 150 států.

    4. 3. 2004

    Obracím se na Vás s prosbou o radu. Zastupujeme klienty, kteří přišli v Unionbance o své úspory. Více ZDE

    Obracíme se na poslance a senátory s žádostí o novelizaci bankovního zákona na odškodnění klientů 100% do 4 mil. tak, jako tomu dosud vždy bylo. Vzhledem k tomu, že jsme všichni zaměstnáni, nejsme schopni těchto cca 400 osob obejít a získat jejich názor na věc. Na hromadné emaily většinou nedostáváme odpověď. Ptám se Vás tedy: existuje nějaká možnost či institut " veřejného dopisu, na který by byl poslanec v nějakém termínu povinen odpovědět ? Za případnou radu, či pomoc děkuji

    Roman Hájek

    Sdružení klientů Unionbanky

    Harom@volny.cz nebo ub-sdruzeni@volny.cz

    4. 3. 2004

    Nielen Rómovia sú postihnutí niektorými naozaj diletantsky realizovanými kapitolami súčasnej tvrdo pojatej sociálnej reformy na Slovensku. Banícki invalidní dôchodcovia, ktorí prišli o zdravie v dôsledku svojho povolania, sa začínajú búriť. Ich zatiaľ prvý pokojný míting odhalil až neuveriteľné veci. Čo povedať napríklad na beznohého vyslúžilca, ktorý mal "smolu", že prišiel v šachte o končatinu až pod kolenom, takže mu idú zobrať príplatok, ktorý by mu patril, ak by mu zával rozdrvil nohu "vhodne" vyššie...

    4. 3. 2004

    Ad Petr Robejšek: Co se stranickými ideologiemi? (LN 21. února 2004)

    Petr Robejšek odpovídá na otázku uvedenou v názvu svého článku jednoznačně: politické ideologie jsou dnes nanic, neboť politiku už nelze dělat jinak než striktně pragmaticky. Rozpor mezi potřebou řešit konkrétní politické problémy a snahou být věrný svým zásadám jej vede k tomuto závěru: "Řešení je jednoduché: říká se mu vlastenectví. Úlohou politiky je nalézat řešení a měřítkem její úspěšnosti není služba obecným principům, nýbrž měřitelný příspěvek ke zvýšení blahobytu a bezpečnosti národa."

    3. 3. 2004
    Alexandra Virgová

    Ani včera mne poslanci nezklamali. Vrátili se po třídenním volnu odpočatí a rozzáření. I poslanec Ransdorf zářil. Dokonce snad i zmoudřel. Není divu. V pátek nepřišel ani o funkci, ani o první místo na kandidátce do Evropského parlamentu. Byl dokonce tak rozjařen, že na schodech žertoval se svým párovacím dvojčetem Janem Kavanem. To ministr zahraničí Cyril Svoboda si umí vybrat lépe. Bývalá hradní reportérka Práva Jitka Gotzová vedle něj omládla a i on se choval jako rozverný mladík před schůzkou. Smál se zvonivým hlasem kostelní zvonkohry. Stál přitom před automatem na kávu.

    4. 3. 2004

    Článek, který odmítla MFD

    Velké ideje ničí malé zisky. Tahle věta vysvětluje, proč česká politika nemá žádné velké ideje. Čeští politici hrabou pod sebe a nazývají to národním zájmem. Semínko tohoto vlastenectví bylo zaseto už v devatenáctém století a vyrůstalo by dále v nádherně překroucené parazitní orchideje, kdyby nás nečekalo cosi, čemu z Čech Královedvorských a Zelenohorských rukopisů těžko rozumět. Letošního Prvního máje se nebude -- Viléme, Hynku, Jarmilo! -- jako každého roku máchovsky věšet na šibenici v největší české milenecké básni, ani nebudou komunisti organizovat svůj postčarodějnický karneval, ne, půjde se do Evropy! Jak tomu rozumět? To je kam? A to je kde?

    4. 3. 2004

    Péčí Dominka Pantůčka a Jana Panocha z firmy Globe Internet (která nás sponzoruje) byla nyní zachráněna a zpřístupněna všecha data ze serveru, který nám začátkem ledna havaroval. Díky rychlé akci čtenářů, na které jsme se obrátili s prosbou o finanční pomoc, a kteří rychle poskytli cca 130 000 Kč, jsme v druhé polovině ledna zakoupili nový hypermoderní a vysoce spolehlivý server se záložními disky, na němž od té doby Britské listy běží. Nyní postupně zprovozňujeme veškeré dosavadní funkce časopisu. Děkujeme čtenářům za jejich trpělivost.

    Jan Čulík, šéfredaktor

    4. 3. 2004

    Docela bych se chtěla zeptat autora článku o Romech, jaké jiné navrhuje řešení. Kritizovat je snadné, když nejde o mou vlastní kapsu. To co přišlo do zákonů na Slovensku, musí přijít i u nás. Byla jsem vždy na straně Romů, protože dobře vím, že jejich integrace je o moc těžší a my "bílí" jim moc pomoci neumíme a někdy i nechceme. Mám s tím osobní zkušenosti. Ale co je moc, to je příliš. Ve velké většině oni sami pro svou situaci moc nedělají. Ač to zní strašně, řeknu toto - jestliže někdo rodí jedno dítě za druhým, aniž se zajímá, jakou mu zajistí budoucnost, nad ním můj soucit končí. Nic netrvá věčně, míní Jaroslava Kanioková v reakci na článek Ivana Davida.

    4. 3. 2004

    Reakce na tento článek.

    [Novináři] argumentují, že média jsou špatná proto, že to lidi chtějí. Jenže lidi, co se jim rozevláté "pohodové" bláboly nelíbí, nemají jinou možnost, než je vypnout.

    Ve vašem článku nesouhlasím s pouze s tvrzením, že média vyjadřují názory středních vrstev. Jsou to názory pouze humanitní části středních vrstev. Exaktně vzdělaní lidé jsou slyšet málo, protože musejí víc dělat než mluvit. Pak je "duch doby" bohužel určován humaniťáky (herci, zpěváky, novináři). Možná také proto je v médiích tolik rozevlátých povrchních řečí, napsala nám Marie Lipoldová

    Pozn. JČ. V britském veřejnoprávním rozhlase však slyšíte vědce docela často. Čím to je?

    4. 3. 2004

    Váš článek Publikují česká média skutečně jen to, co lidé v ČR chtějí vyjadřuje i moje pocity z novin a médií, míní Ján Beňák. Ponechávání lidi v neznalosti, bránění v přístupu k informacím a vzdelání jsem vždycky považoval za takřka zločin, nebo alespoň velké zlo. Nedostatek informovanosti lidí pociťuji už přímo ve vlastní rodině, natož pak v komunikaci se širším okolím.

    4. 3. 2004

    Dovedeme-li to ovšem ad absurdum a zrušíme-li tento princip všude, pročpak třeba nezlikvidovat zkoušky na vysokých školách? Proč by měli nějací "vzdělanci" prostřednictvím nějakých arbitrárních "státnic" určovat, kdo má či nemá dostat právo pracovat jako lékař?

    Reakce na tento článek.

    Myslím, pane Čulíku, že jste nezamířil úplně správným směrem. To co jste měl asi na mysli je nutnost absolvovat příslušnou školu, aby mohl člověk poskytovat lékařské služby. Kdyby byl systém licencování lékařů zrušen, lékařské fakulty by nezanikly, protože skutečně kvalifikovaný lékař se někde svému řemeslu naučit musí,míní Jindra Vavruška a pokračuje:
    3. 3. 2004

    Ivan Jemelka se v své polemice s názvem Čulík pohlédl do zrcadla s mým článkem Znovu nad českým tiskem dotkl něčeho skutečně zásadního: základního rozdílu v pojetí novinářské práce, rozdílu, jímž se dají zhruba definovat odlišné postoje mezi Amerikou a Evropou.

    3. 3. 2004

    Dnes dvakrát o začátku a konci...

    Martin Groman
    Muriel Blaive, Georges Mink (eds.): Benešovy dekrety, Budoucnost Evropy a vyrovnání se s minulostí. CeFReS a Dokořán, Praha 2003, cena 149 Kč, náklad neuveden.

    Antonín Klimek: 30. 1. 1933 Nástup Hitlera k moci, Začátek konce Československa. Havran, Praha 2003, vydání první, náklad a cena neuvedeny.

    Když jsem před časem mohl několik dní sledovat britský satelitní televizní kanál UK History, pozoroval jsem, že se v zásadě stále střídají tři druhy dokumentů: britští panovníci, Stalin a Hitler. Zvláště posledně jmenovaný diktátor je od dvacátých let minulého století jakýmsi Pop Idolem. Člověk zajímající se o moderní dějiny dokonce může pociťovat určitou jistotu, když na něj muž s typickým knírkem znovu a znovu zírá z titulních stránek časopisů, televizní obrazovky, přebalů knih -- je stále přítomen, je s námi jakoby doma, patří hlavně do euroamerické každodennosti.

    A tak jsem sáhl po knižní novince, z jejíhož přebalu se Adolf Hitler na mne už z dálky mračil.

    2. 3. 2004

    Přistěhovalci ze všech zemí Evropské unie a Evropské hospodářské zóny (European Economic Area) která zahrnuje i Norsko a Švýcarsko, ať starých či nových, kromě Britů, budou smět žádat o sociální podporu v Irsku až po dvouletém pobytu v té zemi, podle nových omezení, která v úterý zveřejnila irská ministryně pro sociální záležitosti Mary Couglanová.

    Nedávno oznámila Velká Británie podobné opatření, jímž odepřela sociální dávky po dobu dvou let občanům bývalých komunistických zemí, které vstupují do EU dne 1. května 2004. Při tom se v Británii vyskytly hlasy, podle nichž je britské opatření nezákonné - nelze totiž dovolit občanům EU v dané zemi pracovat a přitom jen některým z nich odepřít sociální dávky.

    3. 3. 2004
    Miroslav Cingl
    Nejdelším a nejzajímavějším televizním seriálem u nás je nekonečná debata o České televizi, především o jejím financování. Prozatím vypadá situace tak, že v parlamentu leží návrh novely poplatkového zákona. Prošel do třetího čtení, kde se bude především válčit o konečnou výši koncesionářského poplatku, jeho forma a způsob výběru se razantně měnit nemá. Ve veřejné debatě se však objevují i odlišné názory.
    3. 3. 2004

    Diplomacie a šíření jaderných zbraní:

    Titulky novinových článků byly v uplynulých měsících plné jaderné diplomacie. Při jejich četbě je těžké si zachovat vážnou tvář.

    3. 3. 2004

    V devadesáti pěti letech se nyní rozhodl přestat vysílat v rozhlasu BBC svůj pravidelný čtvrthodinový týdenní "Dopis z Ameriky" nestor britských novinářů Alastair Cooke.Tento jeho pořad se vysílal přes půl století nejen v britském rozhlase, ale i v mnoha jiných zemích světa. Svým pomalým, relaxovaným, "klasickým" přednesem mi Cookův pořad mi vždycky připomínal podobné komentáře českého novináře Ferdinanda Peroutky, které se vysílaly ve Svobodné Evropě až do sedmdesátých let. Peroutka se ovšem nedožil tak ctihodného věku jako Alastair Cooke, jehož "Letter from America" se nyní zapsal jako rekord do historie světové rozhlasové novinářské práce - žádný jiný rozhlasový pořad, skládající se čistě z mluvené řeči, se nevysílal déle. Alastair Cooke natočil svůj první "Letter from America" v roce 1946 - měla to být série 13 pořadů. Během následujících 58 let jich natočil celkem 2869.

    3. 3. 2004

    Vláda Slovenskej republiky schválila návrh zákona o študentských pôžičkách, ktorý pod týmto krycím názvom zavádza školné na našich vysokých školách. Poplatky za štúdium by sa mali pohybovať v rozmedzí od 3650 do 21 900 Sk, pričom ich definitívnu výšku si určí škola.

    3. 3. 2004

    Ľubomír Sedláčik si v minulém týdnu na stránkách Britských listů položil otázku: "Po rabovaní obchodov - demontáž štátu?". Je zjevně znepokojený "nekonstruktivností" požadavků rómských aktivistů, jejichž "okamžité splnění" by podle něho znamenalo "de facto demontáž právního státu a rovnosti před zákonem". V tom má zřejmě pravdu.

    29. 12. 2003

    Jak Češi bojují

    Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

    Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    4. 2. 2004

    Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

    Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    4. 3. 2004 Jak přimět poslance k reakci?   
    4. 3. 2004 Politika nanic Martin  Škabraha
    4. 3. 2004 Slovensko: Já su havíř, kdo je - míň? Lubomír  Sedláčik
    3. 3. 2004 Východní bouře Romů a co dál? Ivan  David
    3. 3. 2004 Rekviem za odvinuté zavináče Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2004 Zeměpisná označení: jsou čeští výrobci připraveni na zánik současné právní ochrany po vstupu do EU? Ludmila  Štěrbová
    3. 3. 2004 Publikují česká média skutečně jen to, co lidé v ČR chtějí? Jan  Čulík
    3. 3. 2004 Naše bedna a modrý pták Miroslav  Cingl
    3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
    3. 3. 2004 Je vysílání "majora Zemana" trestný čin?:) Jan  Čulík

    Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
    3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
    28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
    27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
    26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
    25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
    23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
    20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
    1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
    20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
    9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
    20. 1. 2004 Jak bít manželku   
    19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
    19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
    19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
    26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
    26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
    3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
    6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
    11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
    10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
    9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
    9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
    3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
    2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
    1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
    2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
    17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
    15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
    15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
    13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
    8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
    8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
    6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
    6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
    11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
    11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
    10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
    10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
    5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
    4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
    2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
    8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
    25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku   
    25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna   
    25. 2. 2004 USA postaví první dva vězně z Guantánama před soud   
    23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   
    22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
    20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
    20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
    16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
    16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   
    13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
    20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
    16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
    14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
    13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
    12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
    12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
    9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
    6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"