22. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 1. 2004

Týden před zveřejněním nezávislé zprávy lorda Huttona, rozebírající okolnosti úmrtí vládního odborníka na irácké zbraně hromadného ničení a obrovskou kontroverzi mezi BBC a britskou vládou dospěl ve středu večer v hlavním vysílacím čase od 20.30 na hlavním veřejnoprávním televizním okruhu BBC 1 devadesátiminutový mimořádný investigativní pořad "Panorama" s názvem Boj až do smrti k závěru, že reportér rozhlasu BBC Andrew Gilligan citoval dr. Kellyho ve své rozhlasové reportáži koncem května 2003 nepřesně, když uvedl, že britská vláda prý záměrně včlenila výrok o tom, že Saddám Husajn má schopnost užít chemických a biologických zbraní do 45 minut. Gilligan nepotvrzeně v rozhlase prohlásil, že vláda podle svědectví samotného vysokého nejmenovaného vládního odborníka tento údaj do své zprávy o Iráku včlenila ačkoliv zřejmě věděla, že je nepravdivý. To, co jsme uvedli kurzívou, bylo nepodložené. Použil formulace, které z Kellyho svědectví vyvodil, avšak necitoval ho doslova, ačkoliv navodil dojem, že to činí.

Transkript tohoto velmi pečlivě připraveného dokumentu televize BBC v angličtině je ZDE
22. 1. 2004

V devadesátiminutovém dokumentu, nazvaném Boj až do smrti, o kontroverzi mezi BBC a britskou vládou a o okolnostech smrti dr. Kellyho, obvinila televize BBC svého generálního ředitele Grega Dyka a další vysoké pracovníky, že nekriticky hájili reportáže Andrewa Gilligana, aniž by předtím nařídili jakékoliv interní vyšetřování či zjišťování pravdy.

"Pověst BBC je založena na přesnosti jejího zpravodajství: Přesto však Dyke jeho ředitelé vsadili na Gilliganovu verzi, aniž by si to vyšetřováním ověřili," konstatoval v pořadu reportér John Ware.

22. 1. 2004

Opoziční politikové v Izraeli ve středu požadovali, aby Ariel Šaron odstoupil z funkce ministerského předsedy poté, co byl stavební podnikatel David Appel obžalován u telavivského soudu, že Šaronovi údajně poskytl v devadesátých letech úplatek. Prokurátoři zvažují, zda má být zahájeno trestní stíhání i proti Šaronovi, jeho synovi Giladovi a jeho zástupci Jehudu Olmertovi, konstatoval činitel ministerstva spravedlnosti.

22. 1. 2004
Brigita Schmögnerová

Od 1. januára 2004 ohlásila spoločnosť SSE zvýšenie cien elektrickej energie o 19,1 percenta. Od rovnakého dátumu plynári jednotne zvýšili zálohové platby za plyn o 33,4 percenta. Vodné sa zvyšuje o 40 percent, stočné o 30 až 35 percent. TA3 10. januára 2004 uviedla, že v dôsledku zrušenia autobusového spojenia je časť obce Bošácej Zábudišová odrezaná od sveta... atď. Takéto správy o tzv. službách vo všeobecnom záujme sa dotýkajú každodenného života.

22. 1. 2004

Jedním z nejpozoruhodnějších rysů postkomunistického života v České republice zůstává, jak minimální množství kvalitních sdělovacích prostředků v zemi existuje, jak málo lidí se o vznik takových médií snaží a jak lidem, zdá se, vlastně vůbec nevadí, že je ve veřejné sféře k dispozici tak málo inteligentních, nových a zajímavých informací. Ono, samozřejmě, myslet některé lidi bolí -- na druhou stranu sledovat prázdná média, která omílají stále totéž anebo pouštějí pořád tutéž podobnou hudbu, či kupovat si noviny, které jsou opravdu prázdné -- prolistujete je za minutu a nich v nich nenajdete -- mi připadá jako nuda. A situace se zhoršuje, jak se zejména novináři v tištěných médiích děsí snižujících se nákladů svých listů a strach o místo je vede k zintenzivňující se bulvarizaci.

20. 1. 2004

Zdá se, že britský premiér Tony Blair prohrává v boji o podporu veřejného mínění ve dvou klíčových otázkách: ohledně okolností smrti vládního poradce dr. Davida Kellyho a ohledně kontroverzního plánu povolit zvýšení univerzitního školného.

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného pro deník Guardian, vyplývá, že 48 procent Britů si myslí, že Blair lhal, když tvrdil, že neschválil prozrazení jméno zbrojního poradce dr. Kellyho sdělovacím prostředkům. Téměř dvě třetiny všech voličů, včetně 42 procent voličů Labouristické strany, je přesvědčeno, že by Blair měl odstoupit, pokud zpráva lorda Huttona o smrti dr. Kellyho dospěje k závěru, že Blair lhal ohledně okolností kolem prozrazení Kellyho jména médiím.

Z průzkumu veřejného mínění také vyplývá, že se britské vládě dosud nedaří přesvědčit veřejnost, aby souhlasila s radikálním zvýšením univerzitního školného až na 3000 liber ročně. V pondělí večer se v té věci Blair účastnil televizní debaty, jejíž podrobnosti přineseme v zítřejším vydání BL.

Příští týden bude pro Blaira zvlášť kritický: jednak bude zveřejněna zpráva lorda Huttona a jednak se bude v parlamentě hlasovat o univerzitním školném. Blair má nyní v Británii osobní hodnocení od voličů -15: 54 procent voličů je nespokojeno s tím, jak vládne, 39 procent voličů je s jeho prací spokojeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

22. 1. 2004

Podľa britského štátneho tajomníka pre zahraničie Jacka Strawa sa chce Británia pridať k Nemecku a Francúzsku, aby tak poslinila "motor" európskej integrácie. Po minuloročnom zlyhaní rozhovorov o európskej ústave sa začali množiť vyhlásenia o "dvojrýchlostnej Európe" a "integračnom jadre" - skupine spomedzi členských krajín, ktorá by intenzívnejšou spoluprácou v niektorých oblastiach posunuli európsku integráciu vpred. Za kľúčových členov takéhoto jadra sú považovaný Francúzsko a Nemecko. Pozitívne sa viackrát vyjadrili aj predstavitelia Veľkej Británie.

22. 1. 2004
Christoph O. Meyer

Neschopnosť dosiahnuť dohodu o návrhu európskej ústavy zatienila schválenie prvej obrannej stratégie EÚ lídrami únie. Dokument by mal byť privítaný ako protiváha európskeho sebauspokojenia, nekoherentnosti a pasivizmu pri vysporiadavaní sa s bezpečnostnými hrozbami, ako sú medzinárodný terorizmus, šírenie zbraní hromadného ničenia a organizovaný zločin. Mohol by tiež prispieť k položeniu napätých európsko-amerických vzťahov na lepší, pevnejší základ.

Napriek tomu je analýza koreňov bezpečnostných hrozieb v stratégii na mnohých miestach neúplná a priveľmi zdôrazňuje tradičné diplomatické, politické a vojenské prostriedky na boj proti nim. Predovšetkým sa dokument vzdáva presadzovania demokracie ako základného politického cieľa, ktorý zároveň niektorým z týchto hrozieb predchádza.

22. 1. 2004

O Posseltovi se píše v německém tisku málokdy, ale teď konečně

Nedávno jsem se zmínil, že o panu Posseltovi noviny nic nepíší. Konečně! Dnes, 21. ledna, o něm a jeho hrdinském činu psaly mnichovské noviny TZ. Jeho příznivcům v Praze proto věnuji poznámku.

Záchranci kulturních hodnot, v jejich čele náš dobře známý Berndt Posselt, provozovatel kanceláře Sudetoněmeckého Landsmannschaftu v Praze, ale také za bavorskou CSU u EU, nespí! Poté, co konšelé města Mnichova usoudili, že jejich vinná klobása, okořeněná petrželí, nazývaná Weisswurst, patří k vrcholnému dílu bavorské kultury a že je proto třeba zamezit plagiátorům tuto klobásu vyrábět a dokonce na své výrobky psát, že je to mnichovský weisswurst, neváhal náš chrabrý jedlík klobás Posselt napsat přímo Romanovi Prodimu, že jde doslovně o "cennou evropskou kulturní hodnotu"...

22. 1. 2004

Hľadanie budúcnosti integrácie

Radovan Geist

Po tom, ako sa v decembri európski lídri nedokázali dohodnúť na definitívnom znení európskej ústavy, začínala sa väčšina komentárov v médiách dvoma spôsobmi: "Európa sa ocitla v kríze..." a "Íri majú pred sebou neľahkú úlohu...".

V prvej fáze sa hľadal vinník neúspechu (a ozvalo sa niekoľko osamelých hlasov, že vzájomné obviňovanie ničomu nepomôže). Každý z veľkých hráčov zohral svoju úlohu. Talianskemu predsedníctvu pod vedením Silvia Berlusconiho možno oprávnene vyčítať nedostatočnú prípravu a málo systematickosti (Írsko napríklad pri preberaní agendy nedostalo zoznam čiastkových dohôd, ktoré s jednotlivými krajinami na separátnych rokovaniach Berlusconi dosiahol -- niektoré z nich neboli pravdepodobne nikdy v písomnej podobe).

22. 1. 2004
22. 1. 2004

Chtěla jsem jen reagovat na apel v článku Jsem Čech, který se cítí doma ve Skotsku, aby Češi žijící delší dobu v zahraničí přispěli k tématu diskuse a kteří mají podobně zkušenosti se začleňováním do multi-etnické společnosti. Jakožto člověk s téměř nepřetržitou pětiletou (legální) zkušeností života v USA, vlastní zkušeností "pokusu" asimilace přímo na americkém "Jihu" státu Jižní Karolíny, bych s autorem ve výše zmíněného článku naprosto ve všem souhlasila.

22. 1. 2004

Skvělá výstava v Leica Gallery

Miloš W. Mlčoch
Už dlouho jsem neviděl fotografickou výstavu, která by mě tolik zasáhla. Raghu Rai - indický fotograf a člen agentury Magnum - představuje soubor svých fotografií z let 1984--98 nazvaný "Éxposure". Fotografie zobrazují život indického města Bhópál, kde v roce 1984 došlo k největší chemické havárii v dějinách. Raghu Rai do města poprvé přijel bezprostředně po úniku chemických látek, ale pak se tam po letech vrátil na výzvu organizace Greenpeace. Průřez jeho bhópálským souborem představuje až do 8. února Leica Gallery na Pražském hradě.
22. 1. 2004

Ľavica, pravica, štát

Ryszard Bugaj
z poľštiny preložil Juraj Marušiak

Poľsko sa nebezpečne priblížilo k systému vlády, v ktorom otvorené demokratické procedúry majú malý význam, pričom zásadné rozhodnutia prijímajú štruktúry oligarchickej moci, ktoré pôsobia neverejne a neformálne. Je na to jediný liek: prísna kontrola voličov. Nie menej, ale viac demokracie -- zväčšenie vplyvu spoločnosti na politiku štátu. Vytvorenie protikladu medzi demokratickým a autoritatívnym systémom ľahko vedie k presvedčeniu, že v demokracii je vždy subjektom prijímania rozhodnutí spoločnosť, kým v autoritatívnom systéme nekontrolovaná moc.

22. 1. 2004
Anthony Giddens: Důsledky modernity. SLON 2003, 200 strán, 289 Sk
Anthony Giddens: Sociologie. Argo 2000, 596 strán, 914 Sk
Miroslav Jodl: Teorie elity a problém elity. Victoria Publishing 1994, 156 strán
Ivo Možný: Proč tak snadno.... SLON 1999, 140 strán, 115 Kč
František Svátek a Irena Koutská (ed.): Politické elity v Československu 1918 -- 1948. Sešity Ústavu pro soudobé dějiny, zv. 20, AV ČR 1994, 260 strán

Elity vznikajú, slabnú, upadajú a odchádzajú, nahrádzajú sa inými. A nedá mi nedodať -- "modifikované" sa vracajú. To všetko na úrovni sociálnych zákonitostí a spoločensko-politických podmienok jednotlivých historických období. Slovensko tých historických etáp a s nimi spojených prevratov zažilo za posledných sto rokov niekoľko. Zmena režimu však na rozdiel od zmeny v myslení a konaní ľudí prebehne nepredstaviteľne rýchlo. Kto elity sú? Kto býval, je, bude takto označovaný? "Elita" sa totiž ešte nedávno chápala, a opäť chápe, negatívne a pojem "elitárstvo" a rôzne jeho varianty znamenajú skôr pejoratívne označenie.

22. 1. 2004
Preklad Nora Ružičková

S úplnou fonetickou abecedou Grékov sa rozvinula myšlienka, že písmo, ktoré telu vytrhlo jazyk, môže telo nielenže ovládnuť, ale ho aj nanovo stvoriť. Aj v mýte o Orfeovi a Eurydike je stvárnený vzťah prehovoru (Mündlichkeit) a písma (Schriftlichkeit). Orfeus zrádza Eurydiku, v ktorej ako v ženskom tele vôbec, možno vidieť postavu symbolizujúcu prehovor. Nemôže ju zachrániť pred záhubou, ale on sám nachádza v novom "médiu" písanej poézie istú formu večnosti. Menády síce roztrhajú jeho telo na kusy, tak ako písmo fragmentovalo reč, Orfeus -- bez tela -- však predsa prežíva vo svojej poézii. Taký je zmysel obrazu básnika, ktorého odtrhnutá hlava pláva po prúde rieky pričom neprestáva spievať.

22. 1. 2004
Každý si přeje dlouho žít, ale nikdo nechce být starý...

Každému zvířeti z pravidelně se opakujícího cyklu lunárního kalendáře, který začíná 22. ledna 2004 a končí 8. února 2005, jsou připisovány určité charakteristické vlastnosti, které se vztahují na lidi narozené v tomto znamení taoistické astrologie.

21. 1. 2004

Komunistická strana povolia súkromné vlastníctvo pôdy

Kým posledné predvianočné dni utlmili zákonodarcovia v Európe i Spojených štátoch svoju činnosť na nevyhnutné minimum, ich kolegovia v Pekingu usilovne cibrili pripravované znenie ďalšej novelizácie čínskej ústavy. Nepôjde o nijaké maličkosti. Ochranu najvyššieho zákona krajiny má okrem iného dostať aj súkromné vlastníctvo pôdy. Tieto i ďalšie závažné zmeny demontujúce revolučný socialistický charakter ústavy zvažovali 22. decembra v rozprave členovia Stáleho výboru čínskeho parlamentu. Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov, ako znie plný názov čínskeho zákonodarného zboru, má zasadať v marci a očakáva sa, že pripravované úpravy schváli.

22. 1. 2004

Kniha týždňa

Eduard Goldstücker: Vzpomínky 1913 - 1945. G plus G, Praha 2003

Český germanista a kultúrny politik Eduard Goldstücker (1913 -- 2001) je pre mnohých obyvateľov bývalého Československa azda viac legendou než skutočnou postavou: to by si človek mohol pomyslieť na základe niektorých faktov z našich povojnových dejín, v ktorých Goldstückerovo meno figuruje viackrát a v historicky kľúčových okamihoch: začiatkom päťdesiatych rokov sa stal obeťou stalinistických monsterprocesov, potom v rokoch šesťdesiatych osobnosťou, spolupodieľajúcou sa na obrodnom procese Pražskej jari, a napokon musel ako vysoko exponovaná osobnosť československého odmäku ihneď po okupácii republiky emigrovať (odišiel do anglického Brightonu, kde roky prednášal na univerzite). V normalizovanom Československu sa toho človek o E. Goldstückerovi celých dvadsať rokov nemal možnosť veľa dozvedieť -- jeho meno na dlhý čas zmizlo z verejného obehu, stalo sa tabu, spomínalo sa len v zaklínacích exorcizmoch pamfletu československých neostalinistov Poučenie z krízového obdobia.

22. 1. 2004

Slovenskej politickej scéne v posledných dňoch jednoznačne dominuje téma vládnej krízy. Niet sa čo čudovať, veď rekonštrukcia vlády či predčasné voľby sa nekonajú každý deň. A hoci koalícia, ktorá je dnes pri moci, už preskákala nejeden vnútorný konflikt, tak blízko svojho konca ešte pravdepodobne nestála. Keď začínala svoje pôsobenie, zdalo sa, že sedemdesiatosem poslancov, pri ich značnej ideovej podobe, bude stačiť na pohodlné vládnutie. Čo sa teda stalo?

22. 1. 2004

Doteraz som netušila, že slovo s pejoratívnym nádychom intelektuálsky sa dá aj stupňovať, no v štyridsiatych štvrtých Odpovediach z obrazovky (STV 1, 18. 1. 04) ma o tom presviedčal pán Rybníček, vysvetľujúc protestujúcemu poslucháčovi, prečo nového Markoviča a publicistiku Pod lampou vysielajú na dvoch okruhoch v takmer rovnakom čase. Lebo veď ten Hríb (pod čím myslel moderátora publicistickej relácie) je predsa intelektuálskejší -- myslel pán generálny. Utrpenia z voľby zbavená vybrala som si Hríba.

22. 1. 2004

Na sklonku minulého roka sa pred senát Okresného súdu Bratislava 3 po prvýkrát v histórii Slovenska posadil na lavicu obžalovaných bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa. Po rokoch tlačových besied vyšetrovateľov, ministrov vnútra, obviňujúcich vyhlásení koaličných politikov na Lexovu adresu sa budeme môcť dozvedieť pravdu na verejnom súdnom procese. Občania si môžu sami vytvoriť vlastný názor na kauzy, ktoré okrem iného priniesli niektorým vyšetrovateľom dnes už bývalému odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti neohrozené miesta v rezorte vnútra.

22. 1. 2004

O politické legitimaci útoku a okupační moci

Hannover

Když se v listopadu léta Páně 1989 začalo v Československu na náměstích cinkat klíči byli jsme přesvědčeni o tom, že se "zvoní" na počátek nové doby. Věřili jsme plamennému ujišťování tehdejších sametových protagonistů o tom, že 'nebudou jako oni`, aniž bychom položili otázku -- sobě i jim -- na co se toto "logo" vlastně vztahuje.

21. 1. 2004

Po havárii serveru obdržely v období od 5.1. do 19. 1. 2004 Britské listy doposud 96.690,15 Kč od čtenářů na to, aby si mohly pořídit nový server, informuje tajemnice Občanského sdružení Britské listy Markéta Sulovská. Těm čtenářům, kteří přispěli, mnohokrát děkujeme a doufáme, že tímto podpora ostatních neskončila. Nejsme totiž list, který by byl financován z dotací státu či grantů nadací, a nejsme ani financováni z reklamy. Možná je to šílené, ale spoléháme se na vás... Přesto se snažíme přinášet informace pro 5 - 7000 čtenářů každý všední den. Daří se nám to už od roku 1996.

Jan Čulík
šéfredaktor Britských listů

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2004 Co všechno je kulturním dědictvím Evropy? Miroslav Václav Steiner
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   
22. 1. 2004 ČRo 6 a česká sekce BBC: Kvalitní rozhlasové stanice by měly navzájem spolupracovat Jan  Čulík
22. 1. 2004 Raghu Rai "Éxposure" Miloš W. Mlčoch
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
21. 1. 2004 Vytváří blairismus politický prostor pro autentickou novou levici? Petr  Kužvart
21. 1. 2004 Babylonská věž Evropa Miroslav Václav Steiner
20. 1. 2004 Británie: čtyřicet procent bělochů nechce mít za souseda černocha   
20. 1. 2004 Kontroverzní či fundamentalistický Šaron? Jan  Paul
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Nebezpečně hořká Mecca-Cola Simone  Radačičová

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   
21. 1. 2004 Dr. David Kelly dnes večer "vstane z hrobu"   
20. 1. 2004 Smrt Davida Kellyho: 48% Britů zastává názor, že Blair lhal   
12. 1. 2004 Smrt Davida Kellyho povede k radikální reformě v britské špionáži   
4. 1. 2004 Reportér Andrew Gilligan má dostat čtvrt milionu liber za svou knihu o Kellygate   
7. 12. 2003 Irácký plukovník: "Saddam skutečně měl možnost použít ZHN do 45 minut"   
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík

Školství RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   
22. 1. 2004 ČRo 6 a česká sekce BBC: Kvalitní rozhlasové stanice by měly navzájem spolupracovat Jan  Čulík
21. 1. 2004 Dr. David Kelly dnes večer "vstane z hrobu"   
20. 1. 2004 ČT musí průběžně sledovat případy, o nichž informovala   
20. 1. 2004 Sprivatizovalo KDH Slovenskú televíziu? Robert  Žanony
20. 1. 2004 STV: Nový začiatok so starými tvárami Peter  Takáč
20. 1. 2004 TeleMele Miloslava  Kodoňová
19. 1. 2004 "Fízlování" sice není řešení, ale zákon o televizních poplatcích je vynutitelný Jan  Čulík
19. 1. 2004 Výběr koncesionářských poplatků - fízlování není řešení Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Usáma bin Laden údajně vydal novou audionahrávku