19. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2004

Nad některými výsledky mezinárodního srovnání Česka a zemí OECD ve vzdělávání

...Česká republika patří k zemím, kde je příjmová diferenciace podle vzdělání výrazná. Máme z toho dělat nějaké závěry o tom, jak těžké je u nás dostat se na školu, která míří až k univerzitnímu vzdělání? Máme se ptát, která skupina obyvatel u nás vlastně zařizuje, aby bylo gymnaziálních studentů tak málo? Mohli bychom se ptát, kdo bude vydělávat na podporu v nezaměstnanosti pro ty, kteří "zkejsli" v špatně vedené základní škole? ...

... Z hlediska národního hospodářství by bylo asi vhodné, kdyby se dlouhého a vysokého vzdělání dostalo co největšímu počtu lidí. Z hlediska těch, kteří už teplé místečko mají, by to ovšem znamenalo konkurenci a nutnost více se snažit. Ale možná jde o to, abychom měli dost domácích "manuálů" a nemuseli sem pouštět na otrocké práce ubohé Ukrajince?...

... Naši politici a političky se mohou vesele handrkovat o státní rozpočet -- ale pokud nebude v národě dost vzdělaných lidí, kteří ten HDP vytvoří, nebude brzy dost peněz ani na úplatky, nebude čím platit výhody slibované při lobování zájmových skupin. Možná teprve pak se chytnou za nos ti, kteří rozhodují o vývoji školství?

19. 1. 2004

Desetitisíce šiitských muslimů požadovaly na demonstraci v Bagdádu bezodkladné všeobecné volby, informovala tisková kancelář AP. Protesty se konaly jen několik hodin předtím, než se američtí a iráčtí činitelé chystali obrátit na OSN se žádostí o schválení jejich plánů na předání moci v Iráku.

18. 1. 2004

Katharine Gunové (29), překladatelce v britském špionážním a odposlouchávacím středisku GCHQ v jihoanglickém Cheltenhamu, hrozí nyní věznění za to, odhalila protizákonnou americkou akci, k níž došlo v týdnech před loňským útokem na Irák. Ve Spojených státech požadují její stoupenci z Hollywoodu, z médií a z hnutí za lidská práva, aby namísto ní zasedli na lavici obžalovaných Blair a Bush. O případu v neděli informoval v rozsáhlém článku britský týdeník Observer.

19. 1. 2004

Máme stále technické potíže, způsobené nedávnou havárií našeho původního serveru. Náhradní server vypadává a nedaří se publikovat vydání. Pokud vydáme pondělní Britské listy až kdoví kdy, prosíme o trpělivost.

19. 1. 2004
reakce na prohlášení Datartu - otevřený dopis SOS - Sdružení obrany spotřebitelů ČR

Vážený pane Hečko,

Děkuji Vám za Váš dopis i omluvu, že jste v rychlosti, s níž jste svou zprávu vydávali, pominuli ustanovení zákona a že nyní Datart nebude požadovat na spotřebitelích jiné doklady než ty, které jsou stanoveny zákonem.

19. 1. 2004
Centrum pro výzkum veřejného mínění
reakce na článek Antonína Hrbka Jaký význam mají výzkumy veřejného mínění?

Je to už dávno, co mě přestaly jakkoli vzrušovat výlevy profesionálních grafomanů otírajících se o výzkumy veřejného mínění. Ani páně Hrbkův komentář u mě neztropil žádné velké pozdvižení hladiny adrenalinu, spíš mě místy docela dobře pobavil. Ale protože jsem pod zprávou, do které se ráčil navézt, osobně podepsaný a protože tu zdaleka nejde o mě, ale o celé Centrum pro výzkum veřejného mínění a také o řadu čtenářů BL, nemůžu prostě nereagovat. Dotčené zprávě, kterou označil (sic) za poplašnou, pan Hrbek vyčítá, že zjištěné výsledky nekonfrontovala s tvrdými daty o korunových a devizových úsporách domácností.

19. 1. 2004

Zvyšte koncesionářské poplatky, jinak je ohroženo vysílání veřejnoprávní televize!, ozývá se varovně a tak trochu výhrůžně zpoza zdí rozsáhlého komplexu budov na Kavčích horách. Musíme napřed najít kompromis napříč politickým spektrem i uvnitř jednotlivých stran, odpovídá Sněmovní. Karty jsou tak rozdány, bojové pozice připraveny. K prvním střetům na frontě už dochází.

19. 1. 2004
Romantická a diletantsky naivní představa mluvčího ČT Švehly , že fízl televizního dozoru bude procházet bytem, aby v ložnici zjistil funkční televizor, nebo bude zírat do oken, je na počátku roku 2004 naprosto nepřijatelná a byla by pravděpodobně i protiústavní.
19. 1. 2004

Výše uvedený "anarchický" příspěvek Štěpána Kotrby o tom, jak by bylo v českých podmínkách "nemožné" vynutit si, aby občané platili za veřejnoprávní televizi koncesionářský poplatek, je jen dokladem rozkolísanosti českých právních norem. Praxe z Británie je dokladem, že dohled nad placením koncesionářských poplatků funguje. Několik dnů poté, co se nastěhovali čeští studenti loni na podzim v Glasgow do pronajatého bytu, dostali upozornění od státního úřadu pro vybírání koncesionářských poplatků, že pokud si bezodkladně nezakoupí televizní koncesi, budou pokutováni částkou 1000 liber (47 000 Kč). A ta pokuta by byla také vybrána. Úřady se s vámi - právem - nebudou bavit. Detekční vozy v ulici poznají, že máte televizní přijímač a nemáte televizní koncesi. Nikdo se s vámi nebude bavit, že se "nedíváte na BBC" - podle zákona musíte koncesionářský poplatek platit, i když se díváte třeba jen na komerční televizi. A argument, že televizní přístroj ve vašem bytě "není váš"? Je směšný: nikdo se s vámi nebude bavit, pokutu dostanete automaticky. Ve - skutečném - kapitalismu je přísně. :) Jinak by totiž nefungoval.

V českém prostředí bude ovšem vynucování platby veřejnoprávního televizního poplatku velmi nepopulární, protože Česká televize - vlastní vinou - nemá pověst nestrannosti a autority BBC.

19. 1. 2004
Strategie televize BBC, v jejímž rámci přesunuje premiéry nových, atraktivních pořadů na své dosud málo sledované televizní okruhy, se vyplatila. Ve čtvrtek 15. ledna ve 22 hodin vysílala televize BBC na svém kulturním digitálním okruhu BBC 4 první díl seriálu, založeného na denících Alana Clarka, kontroverzního konzervativního politika a milovníka žen ze thatcherovské éry.
19. 1. 2004

Tak nám senátoři neschválili v zákoníku práce sexuální obtěžování a diskriminaci podle pohlaví, paní Müllerová, chce se mi parafrázovat Švejkův výrok při čtení památné "Čubičky". Tady píšou, že prý je to snaha těch ošklivých feministek, které by stejně nikdo neobtěžoval. A diskriminace? Proboha, co to je? Podle pohlaví? No to už vůbec ne. Bejka přece od krávy každej pozná. Jeden ze senátorů má navíc přece ženy tak rád, že tuhle do půl třetí ráno bylo slyšet jeho juchání z otevřených oken hambince v Nuslích pod mostem. To je bejček... Povídali to u piva tajný, který ho diskrétně museli sledovat celou noc a ráno byli promrzlí jak štolwerk. A představte si, druhý je dokonce náhradníkem výboru pro takové ty "rovné příležitosti" v tý Radě Evropy. Řezník Fikejz ale říkal, že dostal zprávu od bratrance ze Štrasburgu, že ten senátor bude nejspíš oceněn jako Žena roku. Představte si to, paní Müllerová - Sodoma, Gommora... Takhle si voni představujou rovný příležitosti.

Bylo by to možná úsměvné, ale je to spíše k pláči.

19. 1. 2004

Ve středu 14. ledna 2004 Sněmovna přijala novelu Zákoníku práce, kterou ji opravenou vrátil Senát. Sněmovna se vrátila ke své původní verzi, Senát bez obtíží přehlasovala. A jak je v našich luzích a hájích zvykem, největší pozornost vyvolalo zavedení definice sexuálního obtěžování. Hysterie začala již ve středu, kdy se Dobré ráno s Českou televizí "problému" věnovalo. A tak se diváci mohli z úst hostů i redaktora dozvědět řadu perel. Že Evropská unie se problémem nezabývá, neřeší jej, či že ženy samy ustanovení považují za nadbytečné, protože si obvykle dokáží poradit samy.

19. 1. 2004

aneb co sluší jedné, v tom je druhá nemožná

Otázka české důchodové reformy je z hlediska rodiny a žen součástí problémů, které nabývají na intenzitě a jejichž kumulace je důsledkem jednostranné mužské politiky, pro kterou je řešení "ženských" těžkostí v lepším případě pouze druhotné. Není na tom nic nepřirozeného, muž vidí problémy jako muž. Není-li však jeho vidění korigováno a vyrovnáváno pohledem ženským, dochází postupně ke vzniku nerovnováhy, jejímž důsledkem je právě onen nárůst problémů rodin, žen, zejména matek, a k tomu se přidává i problematika dopadu důchodové reformy na ženy.

19. 1. 2004

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh zákona o partnerském soužití osob téhož pohlaví, kterým by se měla zabývat vláda. Lidovečtí ministři se nechali slyšet, že se budou snažit návrh zákona zablokovat již na vládní úrovni. KDU-ČSL má ve vládě tři členy (Svoboda, Ambrozek, Šimonovský).

19. 1. 2004

Senátor Kubera se jasně vyslovil proti postihu sexuálního obtěžování. Prohlásil, že nemůže podpořit "touhy neukojených feministek, kterým harassment nikdy nehrozí". Šmahem tak posoudil jejich vzhled, a co závažnějšího -- i jejich intimní vztahy, potažmo jejich partnerů. Uznává však existenci protipólu ohavných feministek: "Naopak, našich milých krásných se to týká." Jenomže "milé krásné" mu za slušnou právní ochranu nestojí. Pánové, obtěžujte si je dál... vždyť jsou to milé české ženušky...

Blahosklonně pochválil "ty hodné" a naopak pokáral "hnusné feministky". To je pro chování vulgárních mužů příznačné.

19. 1. 2004

Těsnou většinou máme sexuální obtěžování na pracovišti v zákoníku práce. Nikdo neví, co obtěžování přesně je. Např. když ministr Dostál obejme ministryni Buzkou a ta se při tom usmívá, obtěžování to není. Když o téže ministryni řekne poslanec Kraus, že bylo lepší, když měla větší a ministryně se neusmívá, obtěžování to je. Šup s Krausem před soud a plať panáčku, až budeš černý. Pozor, chyba lávky, Kraus před soud nepůjde - jednak má poslaneckou imunitu a jednak zákoník práce neplatí pro poslance, ale tam pro ty dole.

19. 1. 2004
tisková zopráva ASO-UOK

Asociace školských odborů - Učitelský odborový klub podporuje požadavek Petra Mareše, aby ministerstvo školství vypracovalo zcela nový školský zákon. Zákon, který chce Petra Buzková předložit do vlády, je pouze horší variantou zákona, který již dvakrát neprošel parlamentem.

19. 1. 2004

Po prečitani odstavca "Čulík se cítí doma ve Skotsku, to je krásný, já bych se zase cítila doma v Anglii, ... uvedeného v článku Rasismus: Proč se já jako Evropanka musím dívat na ženy v šátcích, které je hyzdí?" som zostal veľmi zarmútený nad toľkou nenávisťou a neporozumením prýšťiacimi z uvedeného článku. Sama autorka tejto "úbohosti" uvádza, že emigrovala do Anglicka. Tak isto, ako zrejme väčšina z tých "farebných" (alebo ich predkov), kvôli ktorým sa necíti byť v Anglicku ale v spomenutých krajinách tretieho sveta. Aký je rozdiel medzi nimi a ňou?! ptá se Martin Zavadský.

19. 1. 2004

Správně píšete o otevřeně rasistických reakcích čtenářek. Ale v článku TESCO, hesla a kontaktní alergen, aneb Alergie se nezbavíte ani tím neúžasnějším heslem píše autor Miroslav Šuta:

"Takové jednání bych snad očekával u prodejce zboží pochybného původu v některé z orientálně vyhlížejících tržnic, jimž se raději obloukem vyhýbám."

Jak nazvat tento typizující a zevšeobecňující předsudek? Rasismus je rasismem, i když ho natřete nazeleno! míní Vilém Rubeš.

19. 1. 2004

Co to bude za českou vesnici, bude-li v ní směs z celého světa??

Píšete o Češkách, které jsou rozladěny složením obyvatelstva ve V.Britanii. Zatím jsem nepochopil, co je na tom špatného, když to někomu vadí a nesmí o tom ani ceknout. Proč se lidé mají stěhovat, mísit? Proč mám být stále jen tolerantní. A ke mně nikdo tolerancí neoplývá. Zdá se vám normální v malém africkém měatečku převaha Chodů? Nevadilo by to lidem, kteří tam žijí několik generací? Co to bude za českou vesnici, kde bude směs lidí z celého světa? Co je to za hloupost? Dovedete s představit toleranci třeba v ptačím hnízdě - rodiče čáp a sýkorka, děti třeba kos, sova, výr atd. Není ta naše tolerance podobná hloupost? Také mně není jasné, odkud tento trend vychází a kdo ho "protlačuje". Mně je to nesympatické! míní Tomáš Hübsch..

Poznámka JČ:

19. 1. 2004
Majitelé londýnského hotelu Ritz, miliardářská dvojčata David a Frederick Barclay uzavřela dohodu, že odkoupí za 260 milionů liber rozhodující podíl v konzervativním deníku Daily Telegraph a týdeníku Sunday Telegraph od kanadského magnáta Conrada Blacka. Black byl donucen v minulých měsících rezignovat na úřad předsedy správní rady mediálního impéria Hollinger, vlastníka Daily a Sunday Telegraphu poté, co byl obviněn z kontroverzních finančních transakcí, které popírá.
19. 1. 2004

Každý zákazník supermarketů nebo návštěvník veřejných budov a mnoha dalších veřejných prostorů se musí smířit s faktem, že je sledován průmyslovou kamerou, respektive pracovníky bezpečnostních agentur sedících u monitorů. V našich podmínkách se nejedná o nic ojedinělého, avšak nenápadně skryté oko kamery stále nepokrývá příliš významnou plochu prostoru, ve kterém lidé žijí. V mnoha městech zemí západní Evropy se kamerové sledování stává běžnou součástí existence fyzického prostoru, nehledě na to, zda se jedná o exteriér či interiér.

19. 1. 2004

Měl bych "totalitní" poznámku k zajímavému článku Ivo Bystřičana Město na obrazovce a rozštěpení Velkého bratra. Za posledních čtrnáct dní mi kdosi dvakrát u automobilu zaparkovaného na ulici v Glasgow prořízl pneumatiku. Pokaždé musím zaplatit 50 liber (cca 2500 Kč) za pneumatiku novou, což se mi moc nechce. V servisu s pneumatikami mě informovali, že to je teď tady v Glasgow taková nová móda, jedna paní přišla s tím, že měla prořezané pneumatiky všechny čtyři. Byl jsem na policii, nemůže s tím nic dělat, dokud pachatele nechytne za ruku. Ptal jsem se, zda ve čtvrti existují nějaké ulice, kde by byly kamery průmyslové televize, abych tam auto zaparkoval. Nejsou tu nikde.

Docela mi tedy tady ty kamery chybí.

19. 1. 2004
Díky kameře je pak z určitých důvodu možné z daných prostor vyloučit člověka, jehož vizáž o nositeli napovídá, že on kritériu žádoucího způsobu života neodpovídá. Výstup z kamery na monitoru je tak základním, ideálním a účinným nástrojem prostorového a sociálního vyloučení a separace.

Tato věta z článku Ivo Bystřičana Město na obrazovce a rozštěpení Velkého bratra popisuje základní rozpor budoucnosti, zvláště v souvislosti s možnostmi počítačové identifikace obrazu, jejíž současnost i budoucnost jsem nedávno popisoval v článku Lékaři v EU chtějí protestovat proti ponižujícímu snímání otisků prstů při cestě do USA. Falešný klid Ivo Bystřičana spočívá v doměnce, že schizofrenie Velkého bratra je neměnnou realitoru. A to vzhledem k privatizaci městského parteru jako veřejného prostoru s mnoha soukromými majiteli nemovitostí a tudíž s mnoha privátními, nespojitelnými zájmy. Jak Ivo Bystřičan, tak Jan Čulík zapomínají, že privátní zájmy jsou spojitelné kdykoliv. Problém ochrany občana před zneužitím moci zdivočelého státu či moci privátního vlastníka jsme doposud nevyřešili.

Zneužitelné technologie TÉMA BL
Elektronický podpis a informatizace státu TÉMA BL
Narušování občanského soužití TÉMA BL
Public domain - prostor pro lidi TÉMA BL
Slzy jsou SLANÝ TÉMA BL
19. 1. 2004

Otázce připravovaného přesunu amerických základen ze západní Evropy do zemí bývalého východního bloku se věnoval v posledním čísle časopisu TIME Andrew Purvis.

Americká armáda je na evropském kontinentu trvale přítomna již téměř šedesát let. Dnes, třináct let po konci studené války, se znovu dává na pochod. Je pravděpodobné, že tisíce jednotek dislokovaných v Německu, Británii, a jiných zemích západní Evropy bude přesunuto na nové základny ve východní Evropě nebo se vrátí zpět do USA. Minulý měsíc navštívila americká delegace, složená z představitelů Pentagonu a State Departmentu, Rumunsko, Polsko, Turecko a další země, aby si pohlédla seznam základem, které jsou nabízeny americké armádě. V letošním roce se prý odehrají další takovéto návštěvy.

8. 1. 2004

Ve středu 7. ledna 2004 náhradní server Britských listů - který používáme po nedávném kolapsu našeho dosavadního serveru - spektakulárním způsobem přestal fungovat. Přesně řečeno, fungoval, jenže mu trvalo velmi dlouho, než zvládl obrovské množství požadavků na články. Bohužel, ten server je slabý a nezvládne 157 přístupů za vteřinu - což je jinak za normální situace běžný špičkový provoz BL. Britské listy byly tak po většinu dne čtenářům nepřístupné. Učinili jsme některá radikální opatření, takže v osekané formě by Britské listy měly být dnes k dispozici.

Ovšem, nevyhneme se zásadnímu problému. Britské listy jsou server s vysokou čteností a s rozsáhlou, silně využívanou databází archivních článků. Jsou netypickou anomálií: pracují jen s naprosto minimálním rozpočtem, přitom mají velký počet čtenářů a jejich databáze je silně využívána. Čtenáři využívají služby Britských listů zcela zadarmo. Absolutně nemáme finanční prostředky na technický provoz takto silně využívaného serveru.

Jsme samozřejmě ochotni poskytovat veřejnoprávní službu Britských listů bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu za redaktorskou práci i nadále, protože jsme přesvědčeni, že je hlas BL v českém prostředí užitečný. Nejsme však nyní schopni financovat ani hardware ani systematickou technickou údržbu, bez níž Britské listy nemohou být k dispozici. Zajímavé je, že velké množství lidí BL rádo čte, avšak na jejich finanční provoz nepřispívají. Jenže už není socialismus... :)

Máme-li obnovit provoz Britských listů po havárii našeho serveru v plné míře, potřebujeme bezodkladně jednorázovou částku ve výši přibližně 100 000 Kč na koupi nového serveru (ta nezahrnuje náklady na pravidelnou technickou údržbu a rozvoj systému). Z pravidelných 6000 - 7000 čtenářů, kteří čtou Britské listy denně (včetně 2000 čtenářů BL emailem - jejichž rozesílání je ovšem nyní nefunkční) přispělo na jejich provoz v prosinci 2003 23 osob, celkovou částkou 7274 Kč a 282,61 dolarů.

Udělejte si z toho prosím, vlastní závěry. Rozhodněte si sami, zda vám Britské listy přinášejí informace, které jsou pro vás užitečné, a jednejte podle toho. Bez technického zázemí můžeme těžko tuto službu dál efektivně provozovat.

Jan Čulík
šéfredaktor BL

čtvrtek 15.00: Na havarijní situaci Britských listů a apel o finanční prostředky na koupi nového serveru zareagovalo od rána celkem více než 15 čtenářů. Většina z nich přislíbila přispět částkou nejméně 1000 Kč, někteří už přispěli, největší jednotlivý přislíbený příspěvek je 5000 Kč. Stav našeho korunového konta je v současnosti 11 821 Kč, zahraničního 340,20 dolarů. Příjem mnohých přislíbených částek banky dosud nezaznamenaly. Všem dárcům mnohokrát děkujeme a doufáme, že se nám podaří sebrat potřebnou částku.

Příspěvek na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu. Rádi dárcům pošleme potvrzení.

Ze zahraničí je možno posílat příspěvky prostřednictvím úvěrové karty po internetu na stránce www.paypal.com na adresu redakce@blisty.cz

10. 1. 2004
sobota 19.00: Do soboty večer jsme zaznamenali finanční dary dalších přibližně deseti čtenářů. Náš korunový účet stoupl na částku 26,926 Kč, dolarový na 549,19 USD. Všem dárcům mnohokrát děkujeme. Potřebujeme však přibližně 100 000 Kč na nový server. Dáme to dohromady?
pondělí 9.00: Do pondělí do 9 hodin ráno dosáhl náš korunový účet částky 34 126 Kč.
úterý 1.00 ráno: Do pondělí do večera dosáhl náš korunový účet částky 42 968 Kč, dolarový 649,19 USD. Všem dárcům děkujeme a doufáme, že potřebnou částku dáme dohromady.
úterý 9.15 ráno: Korunový účet dosáhl částky 55 214 Kč.
středa 9.00 ráno: Sloučili jsme dolarový a korunový účet. Celkem máme na korunovém účtu dnes ráno 85 093 Kč. Zdá se tedy, že peníze na nový server pravděpodobně dáme dohromady. Ještě 15 000. Všem čtenářům za jejich energickou a rychlou pomoc velmi děkujeme.

(P.S. Omlouváme se, že nefungují četné odkazy na starší články, např. v tematickém archivu pod vydáním, či v seznamu autorů. Při radikální osekávání systému, aby byl umožněn provoz na havarijním serveru, bylo nutno učinit některé dočasné nesystémové změny. Ke starším článkům se dostanete prostřednictvím kalendáře v pravém horním rohu vydání, ten zůstává funkční.)

17. 1. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli

Text kázání: Izaiáš 6, 1 - 13

Příběh o povolání Izaiáše za proroka, který jsme četli, máme přesně datovaný: odehrává se v Jeruzalémě roku 740 před Kristem v roce, kdy zemřel judský král Uziáš. Je to doba pohnutých dějin Předního Orientu, doba přeskupování sil zejména mezi Asýrií a Babylonem, velmocemi tehdejšího světa, doba, která hrozila malým státům, jako bylo Judsko a severní Izrael, že budou semlety jako zrnka obilí v událostech velké, "světové" politiky. Všichni židé se toho báli, všichni však současně spoléhali na to, že je ochrání jejich Bůh, Hospodin - zejména spoléhali na zachraňující moc chrámové bohoslužby. Těšili se, že Hospodin díky bohatým obětem v chrámě odsoudí všechny jejich nepřátele a potrestá je.

Náš text však říká, že na rozdíl od obecných lidských představ, že za všechno mohou ti druzí, má soud začít od domu Božího (1Pt 4,17). Jinými slovy si nejprve Židé mají udělat pořádek doma.

19. 1. 2004

Senát obvodního soudu pro Prahu 6 ve čtvrtek zastavil trestní stíhání čtyř bývalých příslušníků československé rozvědky, obžalovaných z atentátu na Jiřího Pelikána. Zvrat při hlavním líčení přineslo důkazní řízení. Předsedkyně senátu JUDr. Markéta Binderová odůvodnila usnesení promlčením. Zkráceně o tom informovala páteční česká média i Česká tisková kancelář.

16. 1. 2004

Nejvýznamnější šiitský duchovní v Iráku, velký ajatolláh Ali al-Sistani, hrozí, že zvýší nátlak na Spojené státy prostřednictvím protestů a stávek, pokud nebude předána moc irácké správě prostřednictvím všeobecných voleb.

19. 1. 2004

Berlusconi, Schwarzenegger, Halliburton, - jak se to rýmuje?

Je to ještě demokracie, když je možné si koupit i moc ve státě? Takový Berlusconi se rozhodl a vzal věci do vlastních rukou. Majitel desítek nejsledovanějších TV stanic v zemi se dosadil do vlády sám. Zatím udělal jedinou chybu - nezrušil italský ústavní soud, a proto bude dál vyšetřován z korupce. Ale nebojte - odsouzen nikdy nebude a ten ústavní soud také zruší, nebo jmenuje soudce sám z řad svých věrných. Ukázal nám, že správná propaganda je schopna ohlupit voliče. Podváděl jste a korumpoval? Stíhá vás policie? Nevadí - když náhodou vlastníte televizi nebo noviny, nechte se zvolit senátorem nebo rovnou premiérem. Máte zajištěnou imunitu a až vás to přestane bavit, můžete si užívat dál .

16. 1. 2004
přeložil Ondřej Slačálek

Ubohý George Bush. Tak hrubě se s ním nakládá ve dvou zprávách z letošního ledna. Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) uveřejnila vyčerpávající studii o zbraních hromadného ničení v Husajnově Iráku a zjistila, že "nebyly aktuálním nebezpečím," tedy pravý opak toho, co tvrdil Bushův režim. A Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal Zprávu o rozpočtové politice USA, která podrobně popisuje "rozklad" financí USA a říká, že "těžce dosažené úspěchy předchozího desetiletí byly ztraceny a namísto rozpočtových přebytků jsou kam oko dohlédne plánovány deficity."

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Švejk a sexuální obtěžování Anna  Čurdová
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování mýtů zbavené, aneb kdy už budeme normální? Anna  Čurdová
19. 1. 2004 Chybička se vloudila... Ivana  Picková
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2004 Irák: Jak překladatelka odhalila protizákonné americké akce   
16. 1. 2004 Rasismus: Proč se já jako Evropanka musím dívat na ženy v šátcích, které je hyzdí?   
16. 1. 2004 TESCO, hesla a kontaktní alergen Miroslav  Šuta
16. 1. 2004 Datart: Nebudeme od zákazníků vyžadovat zbytečnou dokumentaci   
16. 1. 2004 Koaliční polovičatost a Dostálovy vložky Štěpán  Kotrba
16. 1. 2004 Pohádka o dvou zprávách Immanuel  Wallerstein

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík
26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke
22. 12. 2003 Je české školství skutečně tak mizerné? Ivo  Poláček

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Výběr koncesionářských poplatků - fízlování není řešení Štěpán  Kotrba
19. 1. 2004 Digitální televize: BBC slaví úspěch s Deníky Alana Clarka   
19. 1. 2004 "Fízlování" sice není řešení, ale zákon o televizních poplatcích je vynutitelný Jan  Čulík
16. 1. 2004 BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání   
16. 1. 2004 BBC odvysílala "55 dnů televizních pořadů, na něž se nikdo nedíval"   
13. 1. 2004 Zákaz psát politické komentáře do novin se bude týkat i reportérů z české sekce BBC Jan  Čulík
12. 1. 2004 Kilroy Silk: Rasistický útok či oběť politické korektnosti?   
29. 12. 2003 Média veřejné služby Petr  Jánský
23. 12. 2003 Kdo zaznamená naši dobu?   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Usáma bin Laden údajně vydal novou audionahrávku