16. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
RNDr. Ivo Rubík
16. 9. 2003
V pondělí se konal rozhovor starosty Slaného a jeho místostarostů se zástupci romských organizací - Ondřejem Giňou za Grémium romských regionálních poradců a Jakubem Polákem za sdružení Dženo. Oba představitelé prezentovali starostovi návrhy na další možný postup při zmírňování tvrdosti "programu nulové tolerance".

Zástupci radnice při jednání odmítli odpovědnost za budování N-objektu v katastru sousední obce, kam chtějí přestěhovat "Neplatiče". Radnice už ale přitom získala od armády bezúplatným převodem pozemek a armádní objekt, kde chce nákladem několika milionů vybudovat ubytovací kapacitu v UNI - buňkách o kapacitě 36 osob pod stálým dozorem dvou příslušníků městské policie a správce.

16. 9. 2003
Lidé jako jsou Kotrba, Polák, Šabatová, Uhl a další si budou říkat stále svoje. Bez ohledu na ověřitelná fakta budou pro "svůj třídně chápaný boj", bez kterého by jejich život neměl smysl, znásilňovat skutečnosti tak, aby vyhovovaly jejich světu.
Obyvatelka Slaného, jejíž děti skončí v dětském domově jen proto, že dluží za ubytování
15. 9. 2003
Ozývají se z fanklubu starosty Slaného, že nerozumím velikosti a moudrosti jejich voleného zástupce a soudím ukvapeně... Ano, možná. Ale ti, jejichž osudy nevratným způsobem poškodil "program nulové tolerance", kteří se stali obětí někdy své vlastní, někdy cizí byrokratické nedostatečnosti, ti všichni žalují. Žalují necitelnost, žalují svět, který nechápou a kterému mnohdy nerozumí.

Diskuzní fórum těch pravých Slaňáků ZDE
16. 9. 2003
Na pozadí konfliktu ve městě Slaném se mírně rozproudila opět debata o perspektivách Romů, jejich vzdělání atp. Dovolte mi malý příběh ze života zcela nedávného: Základní škola v Ústí nad Labem Předlicích patří od první poloviny devadesátých let mezi první školy v Čechách, co zavedly tzv. nultý ročník, který se velmi osvědčil mezi romskými dětmi, které získaly dobrý základ pro zvládnutí prvního ročníku a snížilo se riziko nutnosti přechodu dětí do zvláštní školy.
16. 9. 2003
České divadlo prožívá v současnosti konjunkturu, podobnou situaci v šedesátých letech, kdy nachází obecenstvo v současném divadle zdroje významů, které nenalezne v tisku ani v televizi, konstatoval ve své přednášce na letošním setkání zahraničních bohemistů, které každoročně organizuje ve spolupráci s ministerstvem kultury Obec spisovatelů, Vladimír Just. Za ohniska nejlepšího českého divadla současnosti označil především Ostravu a Hradec Králové:
16. 9. 2003
Nedávná slyšení v Kongresu se vší jasností ukázala, že strategické úvahy washingtonských jestřábů dovedly politiku Spojených států v Iráku do patové situace. Nejedná se ani tak o Bushovu žádost o dalších 87 miliard dolarů pro pokračování irácké kampaně i boj proti světovému terorismu, čímž schodek státního rozpočtu dosáhne kritických 5% HDP, ale spíše o skutečnost, že se podle nejnovějších analýz odhady na rekonstrukci Iráku pohybují v rozmezí 450 až 600 miliard dolarů. Přičemž by se eventuální splácení této částky prodejem irácké ropy protáhlo až na 30-50 roků. Ne méně vážnějšími se ovšem zdají být geopolitické dopady irácké kampaně.
16. 9. 2003
Nedá mi, abych nezareagoval na článek Václava Bělohradského "Je vzdělání na cestě stát se zbožím?". Článek je obranou sociálního státu, jehož užitečnost je dokazována na základě veřejného školství, a stručně řečeno: tam, kde přináší empirické důkazy, se Bělohradský mýlí naprosto, pokud používá odborné termíny, používá je špatně a konečně jeho analogie mezi společenským vývojem a příklady zavání primitivním biologismem některých prací z 19. století.
16. 9. 2003

Milý pane Čulíku,

podle mého názoru by Želarům nepomohl sestřih. Nuda by to byla tak jako tak. Scénář je bídný, teatrální a napsaný pouze pro vnější efekt. Scénárista ani režisér nic o životě na kopanicích nevědí a možná ani vědět nechtějí. Herci jen statují a nesnaží se ani trochu namáhat, protože režisérovi stačí vnější zdání a nežádá skutečný prožitek. Vyhodili jsme 160 Kč, píše Bohdana Marvalová.

15. 9. 2003
Značným zklamáním je nový český film Ondřeje Trojana a scénáristy Petra Jarchovského, natočený na motivy próz zajímavé, ale obtížně čitelné autorky Květy Legátové, která nedávno literárně debutovala povídkami "z drsného (kopaničářského) hornatého kraje" ve věku více než osmdesáti let.
12. 9. 2003
Jak se dá manipulovat fakty, argumenty i celkovým vyzněním televizní "reportáže", dokázala nedávno Česká televize. Dokázala, jak se dá ignorovat realita a vytvářet "realita" virtuální.

Klíčovou informaci Otakara Motejla o tom, že úřad ombudsmana znovu otevře prošetřování porušení zákona v kauze Slaný, Česká televize ignorovala, ačkoliv reportér ČT byl jejím svědkem na tiskové konferenci.

13. 9. 2003
tisková informace

V souvislosti s kritikou neúplnosti a manipulativnosti dvou reportáží zpravodajství České televize ze dne 10. 9. 2003, zveřejněnou v Britských listech pod názvem ČT: Ombudsmanova PR agentura nebo Goebbelsova propagandistická mašinérie?, zaslali Štěpán Kotrba za Britské listy, Jakub Polák, šéfredaktor romského měsíčníku Amaro Gendalos a Ivan Veselý za sdružení Dženo - vydavatele měsíčníku Amaro Gendalos generálnímu řediteli České televize v pátek 13. září stížnost a zároveň žádost o opravu neúplných údajů a o odpověď.

15. 9. 2003
ANALÝZA
Magdalena Schleeger

Pri kapitole Volného pohybu osôb sa nachádzame v situácii (II. kapitola prístupových rokovaní), kde Slovensko a väčšina ďalších kandidátskych krajín už rokovania s Európskou komisiou o tejto kapitole uzavrela. Keďže už nie sme uprostred intenzívnych diskusií, vyjednávania stanovísk, deklarácií, nedorozumení a sklamaní, môžeme sa voľnejšie pozrieť na to, čo sa vyrokovalo a čo teraz treba urobiť, aby sme výsledky rokovaní využili naplno.

15. 9. 2003
Jim Garrison

Amerika má teraz takmer absolútnu moc - stala sa impériom. Podľa autora uznanie tohto faktu pomôže pochopeniu americkej histórie, úlohy vo svete a budúcej zodpovednosti.

15. 9. 2003
Evan Henshaw Plath
preložil a upravil Radovan Geist
Guardian odštartoval novú internetovú stránku agitujúcu za zrušenie dotácií do poľnohospodárstva pomocou Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Vítaný príspevok k aktivistickému žurnalizmu. Problém je v tom, že samotné tvrdenie o pomoci, ktorú chudobným prinesie zníženie dotácií do poľnohospodárstva, je chybné.
John Rawls
15. 9. 2003

Jedno z posledných, ak nie posledné, interview s Johnom Rawlsom, známym teoretikom spravodlivosti

Johna Rawlsa sa pýtal Bernard Prusak
V registri vašej knihy Teória spravodlivosti (A Theory of Justice) heslo náboženstvo nenájdeme. Ak sa však pozrieme do vašich ostatných prác, či už to je Politický liberalizmus (Political Liberalism) alebo "Prepracovaná myšlienka verejného rozumu" ("The Idea of Public Reason Revisited"), zistíme, že náboženstvo sa stalo, ak nie ústrednou, tak aspoň jednou z vašich hlavných tém. Kde pramení tento obrat a čo vás motivovalo sústrediť svoj záujem novým smerom?
Dobrá otázka. Jednoduchým vysvetlením by mohlo byť, že mám záujem o to, aby ústavná demokracia prežila. Žijem v krajine, v ktorej sa deväťdesiatpäť alebo deväťdesiat percent populácie hlási k náboženstvu, a možno sú to aj skutočne nábožní ľudia, aj keď moja vlastná skúsenosť s náboženstvom mi hovorí, že len veľmi málo z nich chápe svoju nábožnosť v inom než konvenčnom zmysle.
15. 9. 2003

Má svet dôvod pomáhať Spojeným štátom?

Absolútna strata akéhokoľvek zmyslu pre politickú realitu -- tak sa dá charakterizovať súčasné počínanie amerického prezidenta Georgea W. Busha. Pomaly síce začína chápať, že v otázke Iraku sa prerátal, a tuší, že agresia, ktorá mu mala zabezpečiť znovuzvolenie, sa začína obracať proti nemu, no vyvodenie príslušných dôsledkov už presahuje jeho intelektuálny potenciál.
15. 9. 2003
Dramatické nové důkazy od britských výzvědných služeb zpochybňují ústřední tvrzení premiéra Tonyho Blaira, že Irák pokračoval ve výrobě chemických a biologických zbraní až do březnového útoku na Irák. Tyto informace přinesl v neděli týdeník Observer.
1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2003 Nejlepší i nejpopulárnější české divadlo: Ostrava, Hradec Králové a Jára da Cimrman Jan  Čulík
15. 9. 2003 Želary: Málčik znájet darógu! Jan  Čulík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 V tomhle státě něco hodně smrdí... Jan  Paul
12. 9. 2003 Leni Riefenstahlová: byla to skutečně nacistka nebo jen prostě Němka, typická pro svou dobu? Fabiano  Golgo
12. 9. 2003 Loupeživá společnost?   
11. 9. 2003 Úřední šiml zuří proti studentům i v Německu a ve Francii   
11. 9. 2003 Je to divný svět: jak komunistická Čína financuje Spojené státy   
10. 9. 2003 Hysterie českého úředního šimla: jak musejí studenti z EU složitě žádat o české vízum Jan  Čulík
9. 9. 2003 A proč jsme napadli Irák, tatínku?   

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2003 Slaný: namísto smírného řešení "koncentrák" Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slánský starosta: Je to tak prosté... Ivo  Rubík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 Paní Chalupové: Ta myšlenka vypadá hezky, ale.. Pavel  Urban
15. 9. 2003 Slaný: "Máme takového starostu, jakého jsme si už podruhé zvolili..." Štěpán  Kotrba
13. 9. 2003 Britské listy a Amaro Gendalos podaly stížnost generálnímu řediteli ČT na Události a Večerníky   
12. 9. 2003 ČT: Ombudsmanova PR agentura nebo Goebbelsova propagandistická mašinérie? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 Ombudsman se bude znovu a podrobněji zabývat kauzou Slaný Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 ČTK neinformovala, k čemu dospěla tisková konference Kanceláře veřejného ochránce práv   
11. 9. 2003 Gorolovi podlehli "preventivnímu" nátlaku starosty Slaného Štěpán  Kotrba

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Zapatisté: Globalizujme naději Subcommandante  Marcos
15. 9. 2003 Proč zemřel korejský farmář Ri Kjong-che   
15. 9. 2003 Vládnou obavy, že Amerika bude torpédovat rozhovory v Cancúnu   
15. 9. 2003 Zrušiť dotácie poľnohospodárstvu? Nie je to také jednoduché...   
12. 9. 2003 Česká republika je "plně oddána poslání a cílům WTO" Miroslav  Somol
12. 9. 2003 Zasedání WTO v Cancúnu: Jaký mandát dostala od vlády česká delegace   
11. 9. 2003 Kupujte výrobky, z nichž budete mít největší radost Dalibor  Šrámek
11. 9. 2003 EU a USA: "zrušení zemědělských dotací pro naše farmáře je politicky nemožné"   
11. 9. 2003 V. konference ministrů členských zemí WTO zahájena v Mexiku Ludmila  Štěrbová
10. 9. 2003 Proč je důležité kupovat české výrobky Jan  Hošek

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro   
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat