13. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Clare Shortová
12. 5. 2003
Britská vláda podporuje Spojené státy "v úsilí zastrašit" Radu bezpečnosti OSN, aby přijala novou [britskoamerickou] rezoluci o Iráku.

"Shortová energicky hájila na mezinárodním jevišti zájmy oné miliardy lidí, kteří nemají na světě od nikoho zastání."

Clare Shortová, známá ministryně Blairovy vlády pro mezinárodní rozvoj, v pondělí dopoledne rezignovala kvůli návrhu nové britsko-americké rezoluce o Iráku na svou funkci a v pondělí odpoledne na premiéra Blaira ostře zaútočila v Dolní sněmovně. Konstatovala, že Tony Blair ohrožuje své vlastní dědictví, protože "je stále více posedlý svým místem v historii". Shortová obvinila Blaira, že porušil své vlastní sliby ohledně budoucnosti Iráku. Chyby, které činí Británie ohledně Iráku, ochromují podle Shortové důvěru a vystavují vážným tlakům loajalitu členů Labouristické strany.

"Neexistuje kolektivní odpovědnost, protože neexistuje [ve vládě] žádný kolektiv - je to jen diktát ve prospěch stále hůře promyšlených politických iniciativ, které pocházejí shora," konstatovala Shortová.

Podrobnosti - v angličtině BBC ZDE ZDE ZDE
Sloupek

Včera jsme vydali několik článků o tom, zda vstoupit či nevstoupit do Evropské unie; pozoruhodné bylo množství konspirativních a až paranoidních reakcí. Mnozí očekávají spiknutí. Evropská unie se chystá Českou republiku ožebračit, vysát, zahltit desetisíci nesrozumitelných zákonů, otevřít dveře cizincům, ohrozit českost země a proměnit její obyvatelstvo v nesvéprávnou, nevzdělanou, manuální pracovní sílu. Hitler snad neměl s Českou republikou horší úmysly. :) K tomu například tento dopis Václavu Klausovi, viz ZDE. Nejsou to však, zjevně, nejreprezentativnější názory: podle průzkumů veřejného mínění podporuje vstup ČR do EU 58 procent občanů, viz ZDE

Napadá mě, kde se bere ta bezmocnost, ten pocit, že nikdy nebudu moci rozhodovat jako samostatný a svobodný občan o vlastních záležitostech, ten pocit odcizení, v němž vděčně přijímám jakékoliv záporné zprávy, abych si sám pro sebe dokázal, že jakékoliv pozitivnější veřejné úsilí je marné. A všechny ty konspirační teorie, jak "nás" zlí cizinci hodlají zničit. Jistě je to projevem -- zbytečného -- pocitu méněcennosti: někteří se domnívají, že se Češi svým evropským partnerům nedokáží vyrovnat, a tak argumentují pro izolaci. Ale je to konstruktivní řešení? Ať má Evropské unie jakékoliv případné nedostatky, je nutno do ní vstoupit a spolu s jinými se aktivně účastnit úsilí ty nedostatky odstranit. Zůstat na periferii Evropy není alternativou.

Hovořil jsem o tom, co bude znamenat vstup do EU pro české občany s Martinem Myantem, britským ekonomem z Paisley University, autorem několika knih o českém hospodářství, který bedlivě sleduje vývoj české ekonomiky. Poukázal na to, že skoro všechno to, čeho se čeští euroskeptici obávají, totiž velký ekonomický vliv západních firem, využívání jen levné pracovní síly, vykořisťování českých zaměstnanců, se už v České republice stalo -- od začátku devadesátých let. Euroskeptikové si měli stěžovat tehdy. Dnes už je to dost nevratné. Bez vstupu ČR do EU by se situace jen zhoršila.

Myant argumentuje, že z ekonomického hlediska Česká republika v současné době už funguje v podstatě tak, jako by už byla členem Evropské unie a že se po vstupu ČR do EU hospodářsky příliš mnoho nezmění. Cenové hladiny jsou sice dosud v ČR do značné míry pod úrovní cen výrobků a služeb v zemích EU, avšak částečně je to způsobováno i nízkými cenami zboží, které je stejně v západních zemích neprodejné -- jako například český denní tisk. Cena těchto výrobků se po vstupu ČR do EU nezvýší, ceny některých výrobků a služeb však ještě stoupnou.

Velká míra zahraničních investic, která v posledních letech připlynula do České republiky, tam podle Myanta připlynula, protože zahraniční investoři očekávají, že Česká republika vstoupí do EU. Bez příprav na vstup do EU by míra zahraničních investic v ČR byla daleko nižší. Investoři jako Peugeot či Toyota plánují zůstat v ČR dlouhodobě, i poté, až se zvýší platy jejich českých zaměstnanců na západní míru.

Nebezpečím pro české občany by se mohlo stát právo lidí ze západních zemí kupovat nemovitosti (i když mnozí čeští majitelé domů i pozemků si je už stejně -- soukromě - prodali na Západ), proto je důležité, na jak dlouhou dobu bude platit omezení pro zahraniční majitele realizovat takovéto transakce.

Myant argumentuje, že celkově vzato bude znamenat vstup České republiky do Evropské unie mírný hospodářský vzestup, pokračování v současných ekonomických trendech.

Česká republika bude mít ze vstupu do EU dvě výhody: zaprvé větší přístup k zahraničním investicím, zadruhé přístup k strukturním fondům z Bruselu. Důležité je, jak české úřady naloží s těmi bruselskými dotacemi -- je třeba, abych jich využily efektivně.

Dlouhodobé studie o vlivu vstupu jednotlivých zemí do Evropské unie poukazují na to, že vstup byl pro danou zemi prospěšný, ovšem většinou jen mírně. Ekonomicky zaostalé Portugalsko zaznamenalo určité hospodářské zlepšení, ale v ekonomicky bouřlivě se rozvíjející oblast okolo Paříže se neproměnilo.

13. 5. 2003

úterý 14.00: V hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu došlo v úterý k několika sebevražedným bombovým atentátům, v jejichž důsledku zahynulo asi 50 osob, uvádějí tiskové agentury. Je několik hodin po těchto útocích dorazil do Rijádu americký ministr zahraničních věcí Colin Powell, kteerý sdělil reportérům na rijádském letišti, že zřejmě zahynulo asi 10 Američanů a lidé mnoha dalších národností. Podle Powella měly útoky "charakteristiky organizace al Kajdá", avšak nikdo se dosud nepřihlásil k odpovědnosti.

Jean-Pierre Raffarin
13. 5. 2003

Francie:

Uplynul rok od jeho jmenování do funkce francouzského premiéra. Po vesměs arogantních a technokratických premiérech se náhle v Matignonském paláci objevil politik, který byl jejich protikladem. Trochu neobratný obtloustlý muž, který věrnost k prezidentovi považuje za první ctnost. Rok poté si Jean-Pierre Raffarin stále udržuje kondici "muže z lidu". V těchto dnech čelí zatím největším protestům.
13. 5. 2003

V neděli 11. 5. přiznal deník New York Times, že jeho reportér Jayson Blair (27) publikoval v tomto listě za poslední čtyři roky více než 600 článků, které obsahovaly množství výmyslů - to, co v nich nebylo vymyšleno, reportér opisoval bez udání zdrojů z jiných novin. "Rozsáhlé výmysly a plagiátství představují obrovskou zradu důvěry a velké selhání ve 152 leté historii tohoto listu," napsal v pondělí New York Times na titulní straně a uvnitř čísla věnoval čtyři strany rozboru nepravdivých údajů v článcích Jaysona Blaira. V článku se dále praví: "Každé noviny, stejně jako každá banka a každá policie důvěřuje svým zaměstnancům, že budou dodržovat ústřední zásady, a vyšetřování zjistilo, že pan Blair opakovaně porušoval základní princip novinářské práce, jímž je prostě pravda."

Britští komentátoři poznamenávají, že "útok" na New York Times se v Americe považuje za výjimečně bolestivý právě proto, že tento list má ve Spojených státech nesmírně výsadní postavení - je považován za vzor spolehlivé a pravdivé novinářské práce. Například v Británii neexistují žádné noviny, které by byly tak vysoko na společenském piedestalu. Je velmi poctivé, že New York Times chybu veřejně přiznal a věnoval analýze tohoto "skandálu" tak velký prostor. Ve Spojených státech záležitost vyvolala podstatnou veřejnou diskusi, britští komentátoři zdůrazňují, že právě proto, že v americkém tisku jsou většinou dodržovány velmi vysoké etické zásady.

Situace vyšla najevo poté, co se ukázalo, že Jayson Blair opsal dosti značné části svého článku o matce jednoho amerického vojáka, který je pohřešován v Iráku, z malého texaského deníku San Antonio Express News. Autorka původního článku si stěžovala, Blairovi nadřízení od něho požadovali, aby předložil stvrzenky z cesty do Texasu, Blair je předložit nedokázal, a tak z listu odešel. Ukázalo se posléze, že své články většinou psal z redakce, předstíral, že je na místě, ale popisy míst líčil podle místních fotografií, které si našel na internetu. Například v článcích o vojákyni Jessice Lynchové si Blair vymyslel, že její otec "stál na terase svého domu a díval se na tabáková pole a pastviny", přestože je dům v údolí a žádná taková pole v oblasti neexistují. Blair si vymýšlel mnoho podrobností ve svých článcích, vymýšlel si například i v případě reportáží o střelci ve Washingtonu, který útočil střelnými zbraněmi na chodce v ulicích.

Jayson Blair je černoch a skandál v New York Times vyvolal také diskusi o tzv. "affirmative action", o tom, zda mají být nekriticky zaměstnáváni příslušníci jiných ras jen proto, že jsou to příslušníci jiných ras. Podezření vůči jeho pracovním metodám existovalo už dlouho: kolegové například upozorňovali na to, jak je možné, že píše tolik materiálů z nejrůznějších oblastí veřejného života. Kritikové poukazují na to, že kdyby se takto v redakci listu choval bělošský novinář, jeho kontroverzní praxe by byla asi odhalena daleko dřív.

Zajímavé je, že případ zůstal tak dlouho neodhalen. Vypovídá to asi výmluvně o tom, co si o novinářích myslí normální občané. Je totiž pozoruhodné, že si nikdy nestěžoval nikdo z těch lidí, o nichž Blair ve svých článcích tvrdil, že je interviewoval, ale ve skutečnosti si ta interview vymyslel. Lidi se na text článku podívali, potřásli nad ním hlavou a řekli si: "Je to v novinách - no a co..."

List Guardian k tomu v pondělí ironicky poznamenal, že by útěchou pro deník New York Times mělo být, že je v dobré společnosti: "od Washington Postu až po Boston Globe si novináři vymýšlejí zprávy už dlouhá léta".

V jiném incidentu byl v minulých dnech obviněn londýnský list Evening Standard, že dne 9. dubna, kdy padl Bagdád, zfalšoval fotografii jásajících Iráčanů. Podle internetových stránek Memory Hole je podezřelé, že se na fotografii opakuje tvář téhož muže v turbanu i další rysy. - 2. dubna byl propuštěn kameraman listu Los Angeles Times za to, že počítačově pozměnil fotografii britského vojáka, organizujícího dav kryjících se civilistů v Basře - list otiskl tuto fotografii na titulní straně.

O LAT - podrobnosti - v angličtině ZDE

Seriózní mezinárodní deníky mívají pravidelnou každodenní rubriku oprav, kde napravují omyly a chyby z předchozích dní, publikované v listě. Např. dnešní opravy deníku Guardian jsou ZDE, v britském deníku Times ZDE.

Omluvný článek NYT - v angličtině ZDE
Analýza deníku Guardian - v angličtině ZDE
13. 5. 2003

Tvrdou ránu katolické Irské republikánské armádě zasadilo během uplynulého víkendu odhalení, že jeden z jejích čelných členů pracoval dlouhá léta jako špion pro britskou armádu známý pod přezdívkou Stakeknife.

Alfredo Scappaticci, náměstek šéfa jednotky Prozatímní IRA pro vnitřní bezpečnost zřejmě poskytoval po dobu 25 let klíčové informace britské vojenské rozvědce. Dostával za to plat ve výši 80 000 liber ročně, vyplácených na konto v Gibraltaru.

Scappatici byl prozrazen o víkendu na celé řadě internetových stránek a v irských novinách. Je podezříván, že se také podílel na asi 40 vraždách. Desítky lidí také zřejmě přišly o život, aby nebyla jeho spolupráce s britskou vojenskou rozvědkou prozrazena. V neděli ráno Scappaticiho odvezli agenti britské rozvědky do bezpečí na nejmenované místo v Anglii.

IRA je otřesena. Jeden její někdejší člen ze západního Belfastu konstatoval: "Jestli je tohle pravda, je to obrovský úspěch pro Brity. Znamená to, že řídili strategii IRA po celé dlouhé roky."

Avšak odhalení Scappaticiho vyvolává také vážné otázky pro britský establishment, zejména o tom, do jaké míry byly britské výzvědné služby ochotny využívat spolupráce s mnohonásobným vrahem. Zřejmě se ozvou hlasy, požadující plné veřejné vyšetřování tohoto případu. Případem se už ovšem tajně začala zabývat sir John Stevens, šéf londýnské Metropolitní policie, který vyšetřuje, do jaké míry spolupracovaly britské bezpečnostní jednotky s teroristy. Zřejmě s nelibostí přijal skutečnost, že jeho opatrné vyšetřování nyní bylo ohroženo všeobecnou publicitou v této věci.

Úterý 13. 5. 2003: Scappatici vydal prostřednictvím svého právníka prohlášení, že agentem britské rozvědku v IRA nebyl a že lituje, že se v důsledku tohoto "falešného obvinění" nyní musí skrývat.

Podrobnosti - v angličtině ZDE ZDE
13. 5. 2003

INFO
O účast a názory obyvatelstava na vstup do EU se zajímají nejen politici, ale výzkumníci veřejného mínění. Britské listy využívají při svých analýzách výsledky práce Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu akademie věd - jako průzkumy, které se vždy nejvíce přibližovaly realitě a byly poznamenány názory tazatelů a zpracovatelů v co nejmenší míře.

V dubnovém šetření byla 1 067 respondentům CVVM předkládána otázka, zda by se zúčastnili referenda o vstupu České republiky do Evropské unie. Z výsledků vyjímáme podstatné části.

13. 5. 2003

Sexu, řízení státu a fotbalu rozumí všichni a nebo si to o sobě alespoň myslí. Nic jiného mne už několik dní nenapadá při pročítání těch mnoha zasvěceně nezasvěcených "komentářů" o "obavách prostého občana". Tu z příliš ofenzivní a emocionální kampaně k referendu o našem členství v EU, tu zase z příliš odbornické či naopak slangové mluvy politiků, jindy zase o "signálech", které vysílají státníci v rámci válečné diplomacie. Čím méně obsahují informací, tím více je v nich nezřetelného strachu. Z neznáma. Z řečí, které autor neovládá, ze slov kterým nerozumí, z dějů které neovlivní, z krajin, které nepozná, z lidí které nepotká.

Laskavost velí vyposlechnout jedním uchem, zapomenout tím druhým. Zdravý rozum velí ztlumit hlasitost do neslyšitelnosti. Protože šumu a ruchů je okolo dost. Dají se nazvat už "přirozeným ruchovým pozadím"... Hlas lidu, hlas boží, říkali už před tisíci lety mezi korintskými sloupy Fora Romana. "Sousedský plky" tomu říkal zase hostinský U vypíchnutýho voka na Žižkově. "A po vosmým už nastupuje kasírtaška a nekompromisnost zavírací hodiny". "Pane vrchní, platím..."

Já vím, že na hospodských monolozích je založena poetika Wericha, Horníčka, Hrabala i Haška, o dalších českých literárních velikánech nemluvě. Ne nadarmo jsme se 150 litry piva na osobu včetně nemluňat na prvním místě v oné blížící se Evropě... Pokud jsou ty plky filtrované moudrostí ducha spisovatele či vynikajícího herce na prknech, které znamenají svět, jsou katalyzátorem jiskřivého prozření pod forbínou, katalyzátorem poznání či katalyzátorem bránici osvěžujícího smíchu. Pokud ovšem jsou podávány laicky - bez filtru, mají účinek stejně dusivý, jako šlukované havana.

Nezdá se vám tady v poslední době nějak zakouřeno?

13. 5. 2003
Možná že je pisatel těchto řádků v setrvalém "Jiříkově vidění". Na jedné straně vidí, jak se snad velkolepou formou "Matějské pouti" mají dostat smysluplné informace o EU návštěvníkům stánků Na příkopech v Praze. (Efekt se má předpokládaně zvýšit účastí významných politických představitelů.) Na straně druhé je pravidelně přepadán v televizi minutovými šoty takovým způsobem, až se to zajídá. (Efekt se má zřejmě zvýšit tím, jak často ty pseudo-informační mediální kapky dopadají.)
13. 5. 2003
Nic ve zlém. Doma, na ulici, v práci... jakže to mluvíme? Ovšemže: "jak nám zobák narost"; tedy "lidově". Možná že to taky je trochu nářečí, smíchaného s obecnou češtinou, jaká proniká stále víc mezi všechny uživatele našeho jazyka díky rozhlasu, televizi a masovým akcím, které doprovází slovní komentář. A jak to vypadá přímo třeba v televizi nebo v rozhlase? Zprávy zřejmě mají mít ráz značně oficiální. Tam se dokonce očekává řečový projev odpovídající spisovné normě. Ale jakmile jde o nějaké "besedování" ("talk show", že ano?), jako by jen "lidovější" řečový projev byl ten jediný náležitý. Přece to nemůže vypadat upjatě! Asi ano. (Určitě ano.)
12. 5. 2003

Britské zpravodajské servery zaznamenaly během útoku na Irák obrovský nárůst čtenářů ze Spojených států, vzhledem k tomu, Američané začali hledat zpravodajské zdroje nezávislé na "vlastenecky provládních" amerických médiích a srovnávali jejich informace s domácími americkými informacemi.

V prvním týdnu vojenského útoku na Irák stoupl počet amerických čtenářů zpravodajských stránek BBC o 47 procent a internetových stránek listu Guardian o 87 procent. Nejpopulárnějším britským serverem (všech kategorií) je ve Spojených státech zpravodajství BBC.

Druhým nejpopulárnějším britským zpravodajským serverem ve Spojených státech byly stránky listu Guardian, jejichž otevřeně skeptický postoj vůči vojenskému útoku na Irák zaujal pozornost stovek serverů, válečných i protiválečných.

Zpravodajské internetové stránky BBC jsou ve Spojených státech 59. nejnavštěvovanějším serverem, Guardian 420. nejnavštěvovanějším serverem, britský deník Times 587. nejnavštěvovanějším serverem. Jiné britské zpravodajské servery se v americkém žebříčku neumístily.

Obrovská navštěvovanost zpravodajských internetových stránek BBC z Ameriky prý zřejmě povede k obnoveným úvahám o tom, že by veřejnoprávní BBC mohla začít požadovat, aby čtenáři ze zahraničí za přístup na její stránky platili. Před nedávnem argumentoval jeden činitel BBC, že je neférové, aby britští plátci koncesionářských televizních poplatků hradili z vlastní kapsy velké náklady na provoz zpravodajských serverů BBC, způsobované obrovským provozem ze zahraničí.

Jinou možností by bylo, kdyby BBC začala na svých zpravodajských stránkách prodávat reklamu. To by ale vedlo ke kontroverzi, protože její komerční rivalové by si stěžovali, že jim ubírá z jejich příjmu a mohlo by to ohrozit obnovení veřejnoprávní charty BBC, k němuž má dojít v roce 2006.

V březnu 2003 zaznamenal Guardian celkem 107 milionů návštěvníků na svých stránkách; podle neoficiálních údajů zaznamenalo 43 jazykových sekcí zpravodajských stránek BBC za březen 2003 celkem 150 milionů návštěvníků, z toho zahraničně zpravodajský server BBC v angličtině měl 130 milionů čtenářů. Zpravodajství BBC v arabštině v březnu zaznamenalo 15 milionů uživatelů.

Obrovský nárůst čtenářů zaznamenaly i stránky CNN, kteeré si během víkendu 22. a 23. března otevřelo 78 milionů uživatelů. Podle informací portálu Lycos se během útoku na Irák staly nejhledanějšími stránkami stránky televize Al Jazeera.

Podrobnosti - v angličtině - ZDE a ZDE

13. 5. 2003
Pedagog Masarykovy univerzity v Brně reaguje na kritické příspěvky redaktora Štěpána Kotrby k povaze Pečínkových seminářů na katedře politologie, psané na základě emailové korespondence PP se studenty.

Polemika s Pavlem Pečínkou v chronologii:

13. 5. 2003
Fascinuje mne stále sebejistota, s jakou Pavel Pečínka opomíjí realitu "překrytí zelené teorie a praxe" a všechny kolem sebe kádruje přídavnými jmény. Čtenáři si sice udělají úsudek sami, o tom jsem přesvědčen, máslo na horké hlavě totiž taje. Já opravdu vidím vážně "příbuznost" Pečínkových - a nejen jeho - přístupů k prolínání výuky a "stranicky tématické" publicistiky jako etický problém vysokoškolského pedagoga. Nemohu si pomoci.

Před několika lety výstižně popsal malý český mediální dvoreček v týdeníku Reflex Pečínkův jmenovec, komentátor Bohumil Pečinka: "Musíte se zařadit. Protože maloměsto ctí hlavní proud, je důsledné v jeho obraně před všemi nesouhlasnými názory a projevuje v tomto ohled pozoruhodný stádní pud. O reálné situaci se dozvíte pomálu, zato je často dostatečně zdůrazňováno, jaký se má zaujmout správný postoj. Jakmile otevřete české noviny, už vás nějaký komentátorský panák škatulkuje: jste komunisti, zbabělci a milovníci starých pořádků? Tak si myslete tohle. jste demokrati, inteligenti a máte charakter? Tady je váš názor. Nechcete tam ani tam? Na to, holenkové, zapomeňte. Už jste v Čechách. Musíte se zařadit."

Pavel Pečínka správný postoj zaujal - alespoň soudě podle své vlastní interpretace. Jeho sebezařazení nepostrádá dokonalost a kouzlo nechtěného.

13. 5. 2003

Otevřený dopis prezidentu České republiky

POLEMIKA

Vážený pane prezidente,

Hlubokým a maximálně zvýšeným znepokojením sleduji vývoj posledních měsíců, zejména v souvislosti s blížícím se referendem o vstupu ČR do EU a děním kolem něj. Obracím se na Vás tímto otevřeným dopisem, dovoluji si Vás oslovit a apelovat na Vás jako na prezidenta českého národa, jehož neutěšená situace se dostává díky plánovanému vstupu do EU do historického bodu, který může ohrozit samu existenci našeho národa.

13. 5. 2003

Občanské sdružení Občané proti EU je rozhněváno, že Vladimír Špidla uvedl 24. 4. 2003 v televizi Nova, že euroskeptikové nedostali žádné peníze, protože "nepředložili projekt". Poukazují na to, že jejich občanské sdružení vypracovalo projekt o rozsahu 15 stran A4 i s přílohami; podobné projekty podaly prý i další euroskeptické organizace v ČR. Občanské sdružení Občané proti EU apeluje na občany České republiky, aby "hlasovali pro zachování suverenity ČR a odmítli členství v EU".

12. 5. 2003
POLEMIKA

Jistě velmi dobře známe argumenty pro vstup ČR do EU. Nebudeme je zde tedy opakovat. Ale právě proto, že jednoznačně převažuje tato pozitivní představa, je nyní na místě důkladně se zamyslet nad těmi souvislostmi, které upozorňují na možná úskalí vzniku velké, jednotné Evropy. A právě proto, že je zřejmé, že pro ČR dnes jiná budoucnost vlastně neexistuje, mohou či dokonce musí naše intelektuální elity přispět k tomu, aby vývoj sjednocené Evropy byl právě ten nejlepší možný.

Je dobré se umět vyrovnat se všemi protiargumenty a poctivě je prostudovat a především najít řešení pro celou evropskou a později i světovou polis, tedy naučit se možným problémům předcházet. Podaří se nám to lépe, dokážeme-li z minulosti vypreparovat ty hlavní lidské charakterové črty, jež především ke vzniku hrůzovlád vedly.

12. 5. 2003
POLEMIKA

Článek Michala Ruska ZDE shrnuje zřejmě autentické obavy "obyčejných lidí" v ČR a je vlastně vážnou kritikou české vlády i samotné Evropské unie, že dosud nedokázaly jasně a přesvědčivě českým občanům vysvětlit, jaká je v současnosti západní Evropa a co bude vstup ČR do EU znamenat. Ruskovy obavy jsou pozoruhodně anachronické.

Během doby, kdy byli Češi a Slováci uzavřeni v neprodyšné zavařovačce komunismu, západní Evropa prošla dosti podstatným, jemným a citlivým vývojem demokracie.

Výrazně byla posílena pluralita, kritičnost a práva občana jako jednotlivce. Evropská unie, to také znamená stabilitu a vynutitelnost zákonů.

Dnešní Německo není nacistickou, nacionalistickou zemí z třicátých let dvacátého století :), ale pluralitní, otevřenou, hluboce zamerikanizovanou (v tom dobrém slova smyslu) demokracií.

Jestliže se v současnosti některé západní podnikatelské firmy chovají v ČR arogantně vůči místním lidem jako na dobytém, domorodém území, po vstupu do ČR do EU by se to, doufejme, mělo změnit: Češi budou mít vůči nim totiž stejná práva jako mají oni. Budou jim rovni.

Ústředí Evropské unie uplatňuje vůči členským zemím zásadu subsidiarity. Moc mají tedy jednotlivé členské země, nikoliv Brusel. Jednají na základě předem dohodnutých a schválených základních civilizačních principů. Jsem velmi rád, že mnohé z nich budou zavedeny i v České republice.

Píšu tuto poznámku na základě svého dosavadního více než pětadvacetiletého života v Evropské unii. Pokud bude Evropská unie i vůči kandidátským zemím uplatňovat stejné principy a měřítka, jaká se uplatňovala vůči dosavadním členským zemím, pro ČR to může znamenat jen obrovské terno.

Jistě, nikdo neví, jaká konkrétně bude realizace ustanovení o rozšíření EU a je docela dobře možné, že se všechno může zhatit a nové členské země budou jen druhořadými členy. Je to možné, ale nemyslím si to. V otevřené západoevropské společnosti je totiž takový přístup dlouhodobě nemyslitelný.

Pokud tedy nedojde k výše zmíněnému "nejhoršímu scénáři", neinformované, přesto však oprávněné obavy pana Ruska se nevyplní. Věnujme se jim trochu podrobněji:

12. 5. 2003
Petr Drulák
POLEMIKA

"Ačkoli většina občanů České republiky (skoro 70 procent) podporuje náš vstup do EU, podle listopadového šetření agentury STEM mají lidé obavu z omezení suverenity a podřízení Česka silnějším státům."

zpráva z tisku, listopad 1999

Vstupem do EU se stát vzdává určitých pravomocí, které byly tradičně součástí jeho svrchovanosti. Otázky, o nichž do té doby mohl rozhodovat podle svých zájmů a potřeb, náhle podléhají mezinárodním pravidlům a dohledu nadnárodních institucí. To, co je v klasické diplomacii považováno za vměšování do vnitřních záležitostí, se stává každodenní skutečností. Je něco takového pro nás přijatelné? Nehrozí malému státu, jako je ten náš, že se v Unii rozpustí?

12. 5. 2003
Tahle otázka mě v poslední době napadá stále častěji. Nevím, zda s tím mají stejný problém i poslanci a senátoři českého Parlamentu. Soudě podle sobotní Špony, asi ano, zřejmě však v jiných souvislostech. Člen Konventu EU Josef Zieleniec si s přistoupením hlavu nedělá, jen se nedokáže vyjádřit, zda by raději spolupráci utužoval v Senátu, nebo přímo ve strukturách Unie. Jan Zahradil z ODS je pro vstup do společenství jen v poměru 60 : 40, přitom v Konventu rovněž působí. Profesor Zahradník, podle vlastních slov "nikoli opravdový partner pro politiky," souhlasí všemi deseti, nicméně - stejně jako Zahradil - volá po zachování transatlantických vazeb.
12. 5. 2003
Bohdana Rytířová
POLEMIKA
stanovisko bývalé anarchistky k Evropské unii

Prvním květnem byla zahájena oficiální kampaň, která by měla přesvědčit zdejší lid, aby v referendu ke vstupu do EU zahřměl sborovým ANO. Stále častěji proto budeme na každém kroku a rohu zakopávat o všudypřítomnou státní propagandu, jež nám v holých větách ozřejmí, jaké plusy přineslo členství fiktivnímu řeckému kavárníkovi či irskému počítačovému expertovi, ale i další důležitá "fakta". Zbude-li prostor pro pochybnosti, budou tyto prezentovány jako drobné a v podstatě roztomilé úchylky bruselských byrokratů, kteří našinci chtějí zakázat utopence, nebo jako úvahy modrých ptáků či rudých třešní o omezení státní suverenity a podkopávání národních zájmů. Anarchisté k celé problematice přistupují samozřejmě jinak. Cílem není agitovat "za" nebo "proti" vstupu do EU, ale pouze demaskovat podstatu jedné z kapitalistických institucí.

12. 5. 2003
Stále zrejmejšie je, že vládna moc spolu s prezidentom postupne pripravuje obyvateľstvo na oznámenie o umiestnení amerických vojenských základní na našom území. Predpokladám, že opäť bez referenda a možno aj bez parlamentu. To, čo sa donedávna považovalo za nepredstaviteľný zločin a za čo bol oprávnene stíhaný V. Biľak sa odrazu pripravuje vyhlásiť za múdry štátnický čin - pravda pri opačnom orientovaní sa vo svetových stranách.

Celý život do roku 1989 som prežil v komunistickom režime. Nemôžem za to -- vyšlo to tak. Keď som vyšiel z bezstarostných detských liet a nabral rozum, zistil som, že ten režim nemám rád. Túžil som po demokracii.

V roku 1989 padol režim a na Slovensku sa vraj začalo udomácňovať čudo s gréckym názvom, krehké ako žena. Krehkosť je však jediná vlastnosť spoločná pre demokraciu a ženu. K žene bývame galantný, otvárame jej dvere... Demokracii vrážame dýku od chrbta...

11. 5. 2003
Hlavním argumentem pro angloamerický útok na Irák bylo, že světu hrozí irácké zbraně hromadného ničení. Státní úředníci jsou nyní znepokojeni, že se ty zbraně nenašly - dochází k vážným rozbrojům mezi americkými výzvědnými službami. Američané vyslali minulý týden do Iráku další 2000 zbrojních inspektorů, kteří se připojí k 600 americkým expertům na zbraně hromadného ničení, kteří už v Iráku působí. V Iráku nyní hledají zbraně hromadného ničení týmy z americké a z britské armády, z FBI a dalších amerických organizací. (Zbrojní inspektoři OSN vysláni nebyli.) Bylo už prohledáno více než 110 podezřelých míst, ale přesvědčivé důkazy zatím nejsou.

V důsledku každého dalšího neúspěchu sílí politický tlak. Skrytý boj mezi vládními ministerstvy a výzvědnými organizacemi na obou stranách Atlantiku začíná být nelítostný. USA a Británie zaútočily na Irák proto, aby odstranily jeho zbraně hromadného ničení, a teď nemohou přiznat, že je Irák neměl. Hledání zbraní hromadného ničení tedy nesmí selhat.

Toto hledání je zejména životně důležité pro Kabalu. Tato skupinka asi tuctu analytiků v Pentagonu byla hlavním motorem útoku na Irák. Kabala je součástí Office of Special Plans, Úřadu pro mimořádné plánování, což je nová výzvědná agentura, která se postavila proti CIA a zvítězila nad ní. Tam, kde CIA váhala nad Irákem, OSP požadoval invazi. George Bush se postavil na stranu OSP proti CIA.

OSP vytvořil ministr obrany Donald Rumsfeld. Jeho úkolem bylo dokázat, že CIA zanedbala iráckou hrozbu. Vzrůst vlivu OSP a úpadek vlivu CIA vyvolal ve světě amerických výzvědných služeb obrovský bengál, napsal v neděli britský týdeník Observer.

Kompletní článek - v angličtině ZDE
12. 5. 2003
"20. března 2003 provedly armády Ruska a Číny totální invazi do Iráku. Moskva a Peking tvrdily, že je v tzv. "koalici ochotných" podporovaly i další dvě země, Marshallovy ostrovy a Rwanda. Invazi odsoudila Francie. Británie a Spojené státy zpochybnily legálnost této invaze a požadovaly, aby proti ní naléhavě zasáhla Rada bezpečnosti OSN. Ruský prezident a čínský prezident zdůraznili, že vojenský útok provedli proto, že existovala vážná hrozba od zbraní hromadného ničení Saddáma Husajna. Více než tři týdny po pádu iráckého režimu nebyly žádné takové zbraně nalezeny. Prezident George W. Bush a Tony Blair požadují schůzku na nejvyšší úrovni s ruskými a čínskými představiteli."

Tak to byl přehled nejnovějších událostí. Přirozeně, některá jména jsme změnili, z právních důvodů. (Smích)

Takto začal v neděli v 21 hodin na britské televizní stanici Channel Four satirický pořad Bremner, Bird and Fortune, který se celou hodinu věnoval problematice Iráku a amerických imperiálních aspirací. Některé jeho informace, ač podané formou televizní satiry, byly velmi závažné:

Předchozí ukázky z tohoto pravidelného pořadu televize Channel Four ZDE ZDE
Monika Ševčíková - Ďábel chce také na nebesa
12. 5. 2003
Monika Ševčíková (1959) studovala v letech 1978 až 1984 na Akademii výtvarných umění v Praze. Koncem osmdesátých let se zúčastnila několika legendárních Konfrontací ve Svárově. Vystavovala v roce 1989 na výstavě Minulost a budoucnost Vinohradské tržnice v Praze a zastoupena byla v roce 1990 v projektu Česká alternativa (ÚLUV Praha). V nově otevřené galerii Rozehnal je komorním způsobem presentován uzavřený soubor děl, kterým se malířka zařadila mezi přední autory současného českého uměni. S jistotou v nëm ukazuje emocionální schopnost malířského projevu, který může diváky zaujmout nekonvenčním způsobem zpracování citlivých témat člověka.
12. 5. 2003

Ochrana spotřebitele pře nevyžádanou reklamou

Nový zákon o reklamě - zákon č. 138/2002 Sb. říká, že nevyžádaná reklama, která vede k výdajům adresáta nebo adresáta obtěžuje, je zakázána. Pokuta za porušení tohoto ustanovení může být až 2 000 000 Kč.

Pokud firma XXXXXX odešle reklamní mail, aniž jste v minulosti vyplnili výslovný souhlas s možností zasílat vám reklamní poštu (obvyklá podmínka různých spotřebitelských soutěží pro hlupáčky), jejich reklama nebyla vyžádaná. Vedla k výdajům adresáta? Ano, jistě, za reklamu zaplatili dialupisté i majitelé pevných linek s počítanými přenosy dat. Obtěžovala jejich reklama? Nevím jak vás, ale mne (a nejen mne, ale mnoho dalších příjemců spamů) ano. Naposledy jsem obdržel nevyžádaný e-mail - včera v 15:54 od firmy MajaSoft ...

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
6. 5. 2003
Podle interních statistik BL si za poslední dva měsíce, za březen a duben 2003, otevřelo v průměru Britské listy 44 898 individuálních IP adres měsíčně. Jak vidno z níže uvedených čísel, v březnu mnohdy přesahoval počet individuálních čtenářů 5000 osob denně (k tomu nutno přičíst 2050 subskribentů, kteří dostávají Britské listy každodenně emailem); avšak ani po ukončení irácké války čtenost nepoklesla zcela na úroveň, na níž byla před válkou.

Soudě podle zvýšení počtu individuálních IP adres, které si otvírají internetovou stránku BL, ve srovnání s červnem - červencem 2002, stoupla do března - dubna 2003 čtenost Britských listů o více než 35 procent; soudíme-li podle průměru denních návštěv na stránkách BL, došlo od června 2002 do dubna 2003 k nárůstu čtenářů o 50,7 procent. - Počet subskribentů BL, odebírajících časopis emailem, zůstává za poslední rok víceméně stabilní, kolem 2000 čtenářů denně.

2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2003 Skandál v deníku New York Times   
13. 5. 2003 Memento 8
aneb "jak nám zobák narost"
Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Jean-Pierre Raffarin: premiér, který nechce být č. 1 Josef  Brož
13. 5. 2003 Účast v referendu o vstupu ČR do EU
hlasy pro a proti
  
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 Evropská unie přinese do ČR lidskou důstojnost Jan  Čulík
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek
12. 5. 2003 Na Blaira ostře zaútočila odstupující ministryně jeho vlády   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
7. 5. 2003 Američané jednají v Iráku "groteskně"   
7. 5. 2003 Irácký ministr informací Al-Sahháf nabízí, že se vzdá Američanům, a ti ho odmítají   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
9. 5. 2003 Som federalista Ivan  Štefunko
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček