21. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2004

Julia Prague: Opravdu mě přivádí k zuřivosti, když vy říkáte: proč by měl popelář financovat doktora? Až dostane popelář infarkt, bude moc rád, že jsem já studovala na univerzitě a absolvovala jsem ji jako lékař. Proto by měl přispět k nákladům na mé vzdělání.

Tony Blair: Ano, ale důležití jsou i lidé, kteří v nemocnicích pracují jako pomocný personál, hlídači, vrátní -

Julia Prague: Jo, ale ti nebudou mít dluh 18 000 liber kvůli tomu, že studovali na vrátného.

V pondělí večer se v britské televizi konala bouřlivá debata s Tonym Blairem o univerzitním školném. Kontroverze by mohla znamenat konec premiérského úřadu Tonyho Blaira, zdůraznil v úvodu komentátor. Tony Blair zamýšlí povolit britským vysokým školám , aby účtovaly studentům proměnlivé školné, až do výše 3000 liber (cca 150 000 Kč) ročně. Britský parlament o tom bude hlasovat příští týden.

Pořad televize BBC Newsnight vysílal v pondělí večer padesátiminutovou diskusi známého moderátora Jeremy Paxmana s Tonym Blairem na toto téma, Paxmanovy otázky doplňovali členové vybraného publika: studenti, děti, rodiče, univerzitní učitelé,podnikatelé. Přinášíme ukázky z této diskuse. Jsou, domníváme se, velmi užitečné ze dvou důvodů: 1. Jednak je z nich vidět, , jak vést zajímavou a kvalitní televizní diskusi na složité téma. 2. Je zcela zjevné, že debatou o zavádění vysokého univerzitního školného předjímá Velká Británie problém, s nímž se dříve či později budou muset potýkat všechny evropské země, je-li pravda, jak tvrdí Tony Blair, že v dnešním světě musí mít přístup na univerzity velmi podstatná část mladé populace, má-li země ekonomicky přežít.

Videonahrávka celého pořadu v angličtině ZDE
21. 1. 2004

V mimořádném pořadu televize BBC o kontroverzi mezi BBC a britskou vládou ohledně oficiální britské vládní zprávy o Iráku a o smrti zbrojního experta dr. Davida Kellyho vstane ve středu večer dr. Kelly z mrtvých: BBC se rozhodla odvysílat dosud nepoužitý rozhovor s ním. V něm dr. Kelly na otázku, zda se domnívá, že irácké zbraně hromadného ničení zosobňují bezprostřední hrozbu, odpovídá: "Ano. I kdyby nebyly naplněny a použity dnes, existuje možnost je naplnit a použít jich během několika dnů a týdnů."

Investigativní reportér pořadu BBC Panorama John Ware vytvořil mimořádný pořad, o němž se očekává, že znovu obnoví kontroverzi ohledně střetu mezi BBC a britskou vládou. Podle zpráv bude pořad Panorama obsahovat ostrou kritiku televize BBC v celé této záležitosti. Televize BBC dala tvůrcům mimořádné množství redakční volnosti. Podle předběžných zpráv bude film obsahovat údaje o nepořádných redakčních procedurách uvnitř BBC, bude se zabývat tím, že BBC neodstranila rozpory v připravovaných reportážích Andrewa Gilligana. Pořad bude kritizovat i generálního ředitele BBC Grega Dyka, který včas nereagoval, protože si neuvědomil, že vzniká krize.

O pořadu budeme v BL informovat zítra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 1. 2004

Zdá se, že britský premiér Tony Blair prohrává v boji o podporu veřejného mínění ve dvou klíčových otázkách: ohledně okolností smrti vládního poradce dr. Davida Kellyho a ohledně kontroverzního plánu povolit zvýšení univerzitního školného.

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného pro deník Guardian, vyplývá, že 48 procent Britů si myslí, že Blair lhal, když tvrdil, že neschválil prozrazení jméno zbrojního poradce dr. Kellyho sdělovacím prostředkům. Téměř dvě třetiny všech voličů, včetně 42 procent voličů Labouristické strany, je přesvědčeno, že by Blair měl odstoupit, pokud zpráva lorda Huttona o smrti dr. Kellyho dospěje k závěru, že Blair lhal ohledně okolností kolem prozrazení Kellyho jména médiím.

Z průzkumu veřejného mínění také vyplývá, že se britské vládě dosud nedaří přesvědčit veřejnost, aby souhlasila s radikálním zvýšením univerzitního školného až na 3000 liber ročně. V pondělí večer se v té věci Blair účastnil televizní debaty, jejíž podrobnosti přineseme v zítřejším vydání BL.

Příští týden bude pro Blaira zvlášť kritický: jednak bude zveřejněna zpráva lorda Huttona a jednak se bude v parlamentě hlasovat o univerzitním školném. Blair má nyní v Británii osobní hodnocení od voličů -15: 54 procent voličů je nespokojeno s tím, jak vládne, 39 procent voličů je s jeho prací spokojeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 1. 2004
Už v začátcích evropské integrace, přesněji řečeno, před zhruba 30 lety, kdy EU tvořilo pouhých 9 států, t.j. Spolková republika Německo, Belgie, Holandsko, Luxemburg, Francie, Italie, Dánsko, Velká Británie a Irsko, se někteří vědci, např. Harald Haarmann, Trier a Hamburg, zabývali perspektivami národů, žijících uvnitř Unie.
21. 1. 2004

Po havárii serveru obdržely v období od 5.1. do 19. 1. 2004 Britské listy doposud 96.690,15 Kč od čtenářů na to, aby si mohly pořídit nový server, informuje tajemnice Občanského sdružení Britské listy Markéta Sulovská. Těm čtenářům, kteří přispěli, mnohokrát děkujeme a doufáme, že tímto podpora ostatních neskončila. Nejsme totiž list, který by byl financován z dotací státu či grantů nadací, a nejsme ani financováni z reklamy. Možná je to šílené, ale spoléháme se na vás... Přesto se snažíme přinášet informace pro 5 - 7000 čtenářů každý všední den. Daří se nám to už od roku 1996.

Jan Čulík
šéfredaktor Britských listů

21. 1. 2004

Analýza davoského hospodářského fóra

Globální podnikatelé musejí ztrojnásobit své nynější úsilí, mají-li být kdy splněny široce schválené rozvojové cíle. To je závěr nezávislé analýzy, kterou si objednalo Světové hospodářské fórum v Davosu. Je to první pokus o zhodnocení toho, jak plní světová podnikatelská komunita cíle, obsažení v Deklaraci tisíciletí.

To je deklarace, kterou podepsalo v roce 2000 všech 189 členských států OSN. Podpořily všeobecné cíle, jako že je nutno zlepšovat zdravotnictví, školství, bezpečnost a lidská práva, avšak kdyby si mělo možnost tuto analýzu přečíst 104 milionů dětí, které na světě nemají možnost chodit do školy, byli by dost zdeprimovány.

20. 1. 2004

Tisková zpráva České televize

Generální ředitel České televize Jiří Janeček se dnes sešel s tvůrci pořadu Klekánice a zástupci ostravského studia ČT. Informoval je o záměru zaslat dopis představitelům akciové společnosti Sazka v souvislosti se zpravodajskými a publicistickými reportážemi z let 2000 a 2001. Reportáže byly věnovány obsáhlé problematice hospodaření a.s. Sazka a informovaly také o obvinění vztahujícím se k transakci s akciemi České spořitelny. Později v roce 2002 státní zástupkyně tuto věc zhodnotila jinak a trestní stíhání jako nedůvodné zastavila.

21. 1. 2004

Komunistická strana povolia súkromné vlastníctvo pôdy

Kým posledné predvianočné dni utlmili zákonodarcovia v Európe i Spojených štátoch svoju činnosť na nevyhnutné minimum, ich kolegovia v Pekingu usilovne cibrili pripravované znenie ďalšej novelizácie čínskej ústavy. Nepôjde o nijaké maličkosti. Ochranu najvyššieho zákona krajiny má okrem iného dostať aj súkromné vlastníctvo pôdy. Tieto i ďalšie závažné zmeny demontujúce revolučný socialistický charakter ústavy zvažovali 22. decembra v rozprave členovia Stáleho výboru čínskeho parlamentu. Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov, ako znie plný názov čínskeho zákonodarného zboru, má zasadať v marci a očakáva sa, že pripravované úpravy schváli.

21. 1. 2004

Sedí vrana na konári a v zobáku drží syr.

Beží okolo líška a pýta sa jej:

- Vrana, pôjdeš na referendum?

- Nie! - odpovie vrana.

Syr jej vypadol, líška ho uchmatla, odbehla a vrana ďalej sedí a dumá:

- ... keby som bola odpovedala Áno, zmenilo by sa niečo...?

(Lidový cynismus z internetu.)

21. 1. 2004

Rád bych poznamenal k článku "Informačná spoločnost - globálna výzva v novom miléniu" ZDE, že potvrzuje motto vašich stránek o tom, že se věnujete tématům, o kterých se v Česku příliš nepíše či nemluví. Chtěl bych upozornit, že na českých stránkách OSN je k informačnímu summitu řada materiálů ZDE, upozorňuje Michal Broza z Informačního centra OSN v Praze, www.osn.cz.

21. 1. 2004
Reakce na článek Alexeje Bálka Vývoj vztahů Bůh - USA - EU

Autor by měl pochopit, že neexistuje žádná Evropa (ani EU), o které píše. Proto také nemohou existovat její zájmy v protikladu k zájmům USA. Jsou tu pouze zájmy Francie, Německa atd. Například Francie a Německo měly zájem na tom, aby se režim Sadáma Husseina udržel, protože si od toho cosi slibovaly. Naopak USA chtěly, aby Saddám padl, neb si od toho též něco slibovaly. To "něco" a "cosi" mohu (pracovně) označit u Francie a Německa jako mix hospodářských a politických zájmů a na straně USA bych k nim přiřadil ještě zájmy bezpečnostní. A můžeme též diskutovat o zájmech planetárních (geopolitických). Je otázka, kdy se zájmy ČR (a ostatních) spíše kryjí se zajmy Francie či Německa a nebo USA. Nebo planety.

Logická snaha "velkých" evropských států je tedy "stmelit" Evropu "dohromady", aby pak za ni "mluvili jedním hlasem". Tím by se samozřejmě předešlo tomu, že některý z menších států "promešká příležitost, kdy je nejlépe mlčet". To zajisté poněkud připomíná spíše vztah koloniální než kolegiální. A proto i toto je třeba zahrnout do úvah o NAŠICH a evropských zájmech. S ohledem na to co jsem zde uvedl mi připadá úvaha autora poněkud zjednodušená, míní Karel Rydlo.

21. 1. 2004

Česká biskupská konference se "důrazně ohrazuje " proti tvrzení Britských listů, že projev papeže k Světovému dni míru 2004 byl vydán "pouze pro vnitřní potřebu" ČBK. Úsměvná reakce tiskového mluvčího Hermana však dodává, že je "na všech publikacích vydaných sekretariátem ČBK, vytištěno upozornění 'Pro vnitřní potřebu'" a totéž upozornění bylo uvedeno i na zmíněném papežově projevu.

21. 1. 2004

Nedávno jsem poslouchal na Českém rozhlase 6 zajímavý komentář zjevně dost pravicového redaktora -- o situaci na francouzské levici. Nesmírně zajímavé. Jospinova socialistická strana byla donedávna u moci a pěkně poblairovsku dělala v podstatě liberální, pravicovou politiku. Ale členstvo strany a voličstvo rozhodlo jinak. Podpořilo levicové frakce, Revoluční komunistickou ligu založenou kdysi Alainem Krivinem a Dělnický boj.

21. 1. 2004

Zdá sa, že otázka "akého ste vierovyznania?" pre veriaceho človeka nie je problematická. Väčšina ľudí na ňu odpovie jednoznačným spôsobom: som kresťan, budhista, mormon, moslim... Vierovyznanie a náboženské rozdiely sa pritom definujú podľa doktríny, zodpovedajúcej tomu alebo inému posvätnému textu. Ale jednota veriacich je len zdanlivá. Nech je náboženská doktrína akokoľvek presná a vyčerpávajúca, teologicky nekorektné názory sa vždy nájdu: sväté písma sa totiž dajú interpretovať najrozličnejším spôsobom.

21. 1. 2004
Na adrese www.islamweb.cz/koran sa nachádzajú všetky české preklady posvätnej knihy moslimov -- Koránu. Tento sajt je oficiálnou webovou stránkou moslimov v Česku. Okrem Koránu sa tu dá nájsť aj poučenie, ako sa stať moslimom. Nebudem to na tomto mieste samozrejme opakovať, koho to zaujíma, nech navštívi spomínanú stránku. Pravda, svoju stránku na adrese www.geocities.com/moslim.sk majú aj slovenskí moslimovia, no preklad Koránu do nášho materinského jazyka nie je dostupný. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že moslimovia preklady svojej svätej knihy nepovažujú za autentický text, v tomto smere platí iba arabský originál. Nie je to náhodné, stačí si porovnať už spomínané české preklady a je jasné, že každý prekladateľ interpretoval originál podľa svojich názorov a vzdelania.
Pozn. red. BL: Při kontrole adresy jsme zjistili, že odkazy na plný text koránu vedou na stránky www.muslim-inform.cz, které jsou nepřístupné. Jediné místo, kde lze nalézt originál Knihy v arabštině, překlady Knihy od Ignáce Veselého z roku 1912, A. R. Nykla z roku 1934 a vysvětlení (tafsír), je cache vyhledávače Google. Zkuste to třeba tímto odkazem.
Portál Google som svojho času veľmi vychvaľoval. Má však jednu funkciu, ktorá je, povedzme, kontroverzná. Na tomto vyhľadávači si síce môžete vyhľadať informácie z určitého časového intervalu, čo by bolo dobré, lenže interval musíte určiť zvláštnym spôsobom, v tzv. juliánskych dňoch. Je to kalendár na určovanie astronomických javov, ktorý je starý okolo 400 rokov. Takže naše roky musíte prerátať na juliánske dni pomocou tejto stránky. Ak by ste potom napríklad chceli nájsť údaje o Slovensku medzi 1.januárom 2001 až 1. januárom 2002 musíte do príslušného políčka zadať: Slovensko datarange: 2451911-24522276. Takže veľa úspechov s preratúvaním gregoriánskeho kalendára na juliánske dni!
21. 1. 2004

Írske predsedníctvo má pred sebou politicky citlivú otázku - sprostredkovať výber nástupcu Romana Prodiho na čele Európskej komisie. 64-ročný profesor ekonómie z Bologne sa po uplynutí svojho päťročného mandátu na jeseň tohto roku vráti s najväčšou pravdepodobnosťou do domácej politiky, aby sa postavil proti vláde Silvia Berlusconiho v čele opozičného bloku strán ľavého stredu. Podľa správ svoj záujem o post už diskrétne naznačilo niekoľko bývalých a súčasných premiérov členských krajín únie.

21. 1. 2004

Egypťané vnímají izraelské pokusy o nalezení alternativ k Suezskému průplavu jako hrozbu.

Vždy když Izrael shledá, že se ocitl v úzkých, bojuje proti Egyptu, který považuje za největší hrozbu pro svou existenci. Je to tak i v případě pokračování egyptské podpory palestinského boje za nezávislost a odmítnutí standardizace vztahů s Izraelem. Při vyhrocení situace se Káhira vždy přidá k Arafatovi. Izraelský generál palestinské okupační armády hrozil bombardováním přehrady Aswan Dam, jestliže Egypt neodstoupí od poždavku samostatného palestinského státu.

Tak vidí vztahy Egypta a Izraele komentátor listu Arab view Hassan Tahsin.

21. 1. 2004

U Mezinárodního soudního dvora v Haagu se má tento týden začít projednávat kauza izraelské "železné opony", na základě rezoluce VS OSN, pro kterou hlasovalo 90 států při 74 abstencích a 8 hlasech proti.

21. 1. 2004

Odpoveďe na Novoročnú anketu týždenníka SLOVO

Rok 2004 sa už niekoľko dní hlási o slovo. Tí, ktorí brali svoje predsavzatia zo Silvestra 2002 vážne, už pravdepodobne majú bilanciu uplynulého roka za sebou. A nielen oni. Veď záver roka doslova zvádza k rekapitulácii toho, čo sa udialo, a k vyslovovaniu (i odvážnych) prognóz či prehľadov očakávaných udalostí. Rovnako ako mnohí politici a štátnici aj pápež Ján Pavol II. využil prelom rokov na svoje tradičné novoročné posolstvo, v ktorom vyzval na vybudovanie "nového medzinárodného poriadku", ktorý by svetu zaistil koniec konfliktov a udržanie mieru. Redakcia týždenníka SLOVO pripravila anketu, v ktorej sa pýta na hodnotenie uplynulého roka, na splnené či nesplnené očakávania na jednej strane a na očakávania do roka 2004 na druhej strane -- to všetko na pozadí súčasného politicko-spoločenského diania na Slovensku. Oslovený široký okruh osobností z kultúrneho, spoločenského a politického života vo svojich odpovediach potvrdil, že rok 2003, ktorý definitívne odplával do dejín, bol bohatý na udalosti. Zdá sa však, že zlých správ bolo viac než dobrých.

  1. Ak by ste mohli z uplynulého roka (2003) "odstrániť" jednu udalosť, ktorá by to bola? A naopak, čo sa nestalo, ale podľa vás sa stať malo?
  2. Predstavte si, že máte možnosť "vložiť" do slovenskej politickej scény nejakú osobnosť zo zahraničia alebo minulosti, ktorá nám tu a práve teraz chýba. Kto by to bol a prečo?
  3. Čo by sa muselo v roku 2004 stať v slovenskej politike, aby ste ho označili za úspešný?

21. 1. 2004
Radovan Geist

Organizácia Worldwatch Institute vydala nedávno správu o stave spotreby na svete. Podľa nej sa svet pomaly prejedá k veľkým problémom. Na svete sa dnes produkuje oveľa viac konzumných tovarov ako kedykoľvek predtým. Prispieva k tomu rast spotreby bohatšej časti ľudstva, no zároveň rozširovanie "globálnej triedy" konzumentov. V súčasnosti k nej patrí asi štvrtina ľudstva -- 1,7 miliardy. Od roku 1960 do roku 2000 sa hodnota osobnej spotreby, peňazí minutých domácnosťami na tovary a služby, zvýšila štvornásobne, na 20 biliónov dolárov.

20. 1. 2004

Jak britské bulvární noviny šíří strach ze střední Evropy

Vlna 1,5 milionu Romů zahltí Británii!

"Cikánské ghetto ve vesnici Stráně pod Tatrami u Kežmaroku připomíná středověk. Otevřené stoky a špinavé dřevěné brlohy jsou hanbou národu, který se má stát partnerem Británie v Evropské unii. Vodu nosí lidé v kyblících. Muži sbírají denně v lese dříví."

Britský bulvární deník The Sun včera věnoval svou titulní stránku, stranu 4 a 5 a redakční komentář na str. 11 speciální investigaci svého reportéra z Kežmaroku na Slovensku, který předvídá, že po vstupu zemí ze středovýchodní Evropy zaplaví Britání "statisíce Romů, kteří tam žijí v chudobě a v útlaku".

20. 1. 2004

Jak řídit ekonomickou migraci

Exploding the Migration Myths, Russell King, Nicola Mai, Mirela Dalipaj, listopad 2003, ISBN 0 7163 3059 8, Fabian Society, 12.95 GBP

Mezinárodní organizace, o které se v Čechách mnoho neví - Fabiánská společnost, vydala na sklonku roku 2003 ve spolupráci s rozvojovou agenturou Oxfam analytickou publikaci, vyvolanou nedávnými komentáři Davida Blunketta nad britskou imigrační politikou. Fabiánská organizace spoluurčuje britskou politiku už od samého vzniku Labour Party - v současnosti podporuje Tony Blaira a jeho koncept "new labour".

20. 1. 2004

Čtyři z deseti Britů si nepřejí mít člověka z Asie či z Afriky za souseda. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedla organizace MORI pro britský časopis Prospect. Průzkum také zjistil, že jsou Britové silně znepokojeni "nebezpečím přistěhovalectví" a mají o něm přehnané, neinformované představy. Například si myslí, že v Británii žije 23 procent přistěhovalců první generace. Ve skutečnosti jich tam žije 6 procent.

19. 1. 2004

Nad některými výsledky mezinárodního srovnání Česka a zemí OECD ve vzdělávání

...Česká republika patří k zemím, kde je příjmová diferenciace podle vzdělání výrazná. Máme z toho dělat nějaké závěry o tom, jak těžké je u nás dostat se na školu, která míří až k univerzitnímu vzdělání? Máme se ptát, která skupina obyvatel u nás vlastně zařizuje, aby bylo gymnaziálních studentů tak málo? Mohli bychom se ptát, kdo bude vydělávat na podporu v nezaměstnanosti pro ty, kteří "zkejsli" v špatně vedené základní škole? ...

... Z hlediska národního hospodářství by bylo asi vhodné, kdyby se dlouhého a vysokého vzdělání dostalo co největšímu počtu lidí. Z hlediska těch, kteří už teplé místečko mají, by to ovšem znamenalo konkurenci a nutnost více se snažit. Ale možná jde o to, abychom měli dost domácích "manuálů" a nemuseli sem pouštět na otrocké práce ubohé Ukrajince?...

... Naši politici a političky se mohou vesele handrkovat o státní rozpočet -- ale pokud nebude v národě dost vzdělaných lidí, kteří ten HDP vytvoří, nebude brzy dost peněz ani na úplatky, nebude čím platit výhody slibované při lobování zájmových skupin. Možná teprve pak se chytnou za nos ti, kteří rozhodují o vývoji školství?

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Vytváří blairismus politický prostor pro autentickou novou levici? Petr  Kužvart
21. 1. 2004 Babylonská věž Evropa Miroslav Václav Steiner
20. 1. 2004 Británie: čtyřicet procent bělochů nechce mít za souseda černocha   
20. 1. 2004 Kontroverzní či fundamentalistický Šaron? Jan  Paul
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Švejk a sexuální obtěžování Anna  Čurdová
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování mýtů zbavené, aneb kdy už budeme normální? Anna  Čurdová
19. 1. 2004 Chybička se vloudila... Ivana  Picková
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2004 Irák: Jak překladatelka odhalila protizákonné americké akce   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík

Školství RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Dr. David Kelly dnes večer "vstane z hrobu"   
20. 1. 2004 ČT musí průběžně sledovat případy, o nichž informovala   
20. 1. 2004 Sprivatizovalo KDH Slovenskú televíziu? Robert  Žanony
20. 1. 2004 STV: Nový začiatok so starými tvárami Peter  Takáč
20. 1. 2004 TeleMele Miloslava  Kodoňová
19. 1. 2004 "Fízlování" sice není řešení, ale zákon o televizních poplatcích je vynutitelný Jan  Čulík
19. 1. 2004 Výběr koncesionářských poplatků - fízlování není řešení Štěpán  Kotrba
19. 1. 2004 Digitální televize: BBC slaví úspěch s Deníky Alana Clarka   
16. 1. 2004 BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání   
16. 1. 2004 BBC odvysílala "55 dnů televizních pořadů, na něž se nikdo nedíval"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Usáma bin Laden údajně vydal novou audionahrávku