2. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2003
Huttonovo soudní vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho bude zneužito jako vítaná zástěrka pro Blairovu vládu, která zabrání vyšetřování důvodů, proč Blair zavlekl britskou vládu do války proti Iráku, argumentoval čelný britský konzervativec Michael Heseltine, bývalý britský konzervativní ministr obrany (1983-86) a místopředseda vlády (1995-97) v éře Margaret Thatcherové a Johna Majora, a požadoval, aby bylo bezodkladně zahájeno veřejné vyšetřování důvodů pro britsko-americký útok na Irák.
Sloupek

Co si to dovolujou, znělo pohoršenou částí rodičovského davu ve chvíli, když zrovna jejich potomek zůstal před zamčenými dveřmi školy, na níž bylo napsáno STÁVKA. Mnohdy doplněno vtipnými průpovídkami, nejčastěji o zábavném programu, který dětem nachystala radnice - zřizovatel té které školy.

1. září je ale jediné datum, kdy i jinak velmi zaměstnaný rodič pochopí, že jeho potomka čeká přelomová chvíle v jeho životě, kdy se stane o něco dospělejší. Už chodí do školy. A pouze v tento den - navzdory ministerské i rodičovské lhostejnosti během celého roku, alespoň malá část otců a matek vyslechla na vlastní uši nářky lidí, kterým se nebojíme svěřit formování charakteru i budoucnosti našich dětí, a přitom je nejsme schopni zaplatit alespoň tak jako sekretářku, která umí uvařit "akorát to kafe".

Fotoreportér Britských listů viděl včerejšek černobíle. Spíše černě než bíle, ale přesto se snažil o optimistický pohled. Navštívil totiž školu, v níž se kupodivu nestávkovalo. Základní školu na Červeném vrchu. Strávil s prvňáky jejich první dopoledne a to, co vidíte, je snaha učitelů nedat najevo, že prázdná peněženka není vhodný motivační nástroj pro poutavé vyprávění o tom, kterak Ema má maso a my máme mísu.

Jé, my se máme...

2. 9. 2003

úterý 19.00: To konstatoval v úterý odpoledne před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho profesor Keith Hawton z centra pro studium sebevraždy na Oxfordské univerzitě. Profesor Hawton uvedl, že podle jeho názoru dr. Kelly utrpěl "vážnou ztrátou sebeúcty". "Dospěl k závěru, že lidi mu přestali důvěřovat, a zjevně to považoval za veřejné zostuzení své osoby. Profesor Hawton dodal, že je podle jeho názoru "téměř úplně jisté", že dr. Kelly spáchal sebevraždu a že se na jeho smrti nepodílely žádné další osoby.

Hawton také poukázal na to, že se zřejmě Kelly v poslední den svého života musel začít obávat, že přijde o zaměstnání. Dodal: "To ho naplnilo hlubokým pocitem bezmocnosti. Dospěl k závěru, že jeho celoživotní práce byla naprosto zpochybněna." Hawton se zmínil o tom, že rizikovými faktory pro starší lidi, kteří spáchají sebevraždu, je, když jsou ti lidé "perfekcionisté" anebo když jsou "rigidní" - a obě tyto vlastnosti byly zjevně pro dr. Kellyho typické.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
2. 9. 2003
úterý 13. 00: Mrtvolu dr. Davida Kellyho nalezla policie více než osm hodin poté, co jeho zoufalá manželka vyvolala poplach, u kořene stromu v lese. O tom, jak to vypadalo, svědčila v úterý dopoledne před Huttonovým soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho policistka, která mrtvolu našla:
2. 9. 2003
Pondělní svědectví vdovy dr. Kellyho před soudním vyšetřováním, zabývajícím se okolnostmi jeho smrti, vyvolalo vážné pochybnosti ohledně pravdivosti svědectví nejbližších poradců Tonyho Blaira, týkajícího se strategie britské vlády, která vedla k prozrazení Kellyho jména sdělovacím prostředkům.

Při zdrcujícím svědectví před soudním vyšetřováním konstatovala Janice Kellyová, že její manžel měl pocit, že ho "naprosto zradili a nechali na holičkách", když se dověděl, že vláda zveřejnila tiskové prohlášení, v jehož důsledku ho britská média rychle odhalila.

2. 9. 2003

(Aneb kvalita reflexe obchodu s uměním v Magazínu MF Dnes)

K této otázce mě přivedla Zuzana Janečková, která mi svým textem "Český malíř- dobrá, nebo špatná značka" (Magazín Dnes číslo 28) připomněla lyžaře, který si v dobrém úmyslu sjet kopec místo lyží obul dřevěné palubky.
2. 9. 2003
Politika je svinstvo, soudruhu prokurátore..., říká jeden vězeň druhému při společném pobytu na cele.

Když jsem psal 7. srpna 2002 - tedy více než před rokem - aktuální článek Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách a na něj navazující materiály v týdnech následujících, vystavoval jsem se posměchu a obvinění z paranoie... Tvrdit, že činnost českých rozvědek je ještě nyní finacována způli z nelegálních zdrojů, a to dokonce z nelegálního obchodu se zbraněmi a provozování "krycích firem", je odvážné, až troufalé.

Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA BL
2. 9. 2003

Publicistika, pomocí níž by se měla veřejnost "správně" orientovat "na tu pravou stranu", přitom zaujímá v programu stanice 86,33%, z toho zahraniční publicistika 15% z celku všech pořadů. Takže ze zbylých 85% z oněch 86,33% publicistiky má posluchače "orientovat" v prostředí, které důvěrně znají a mají možnost konfrontovat tento zdroj s desítkami jiných.

Pokud vám připadá titulek či citát z hodnocení příliš provokativní, pak vězte, že tomu tak není. Titulek vyplývá ze zadání a následného konstatování autorů analýzy vysílání ČRo 6, které si od Centra mediálních studí CEMES nechala zpracovat Rada Českého rozhlasu. Citát pak je součástí hodnocení a poněkud odlišné interpretace dat téže analýzy.

2. 9. 2003
Členové Rady BBC, která dohlíží na tuto veřejnoprávní organizaci, se rozhodli potlačit své původní pochybnosti nad reportáží Andrewa Gilligana z 29. května 2003 o tom, že britská vláda údajně "zdramatizovala" svou zprávu o Iráku a postavit se energicky na obranu nezávislosti BBC vůči vládě. Vyplynulo to z emailů, které byly zveřejněny soudním vyšetřováním okolností smrti dr. Davida Kellyho:
2. 9. 2003
Na tú noc z 20. na 21. augusta 1968 nikdy nezabudnem. Myslím, že to bolo okolo jedenástej v noci, keď sa prerušil štandardný rozhlasový program a hlásateľ oznámil, že máme zotrvať pri rozhlasových prijímačoch, pretože sa očakáva veľmi dôležitá správa. Po tomto hlásení však všetky československé rozhlasové stanice zmĺkli. Ozvali sa až ráno. Mohli sme si vypočuť správu, že naša krajina je okupovaná vojskami Varšavskej zmluvy a stanovisko predsedníctva ÚV KSČ.
Alexandr Dubček
2. 9. 2003
Tridsaťpäť rokov predstavuje dostatočný časový odstup, aby sme o významnej historickej udalosti mohli uvažovať v rámci kategórie tradície. Tradície, ktorá ovplyvňuje budovanie a fungovanie štátu. Ale aj tradície, na ktorej je postavený a ktorú využíva a kultivuje nanovo sa formujúci politický prúd na Slovensku. Prúd, ktorý môžeme pracovne nazvať nová sociálna demokracia.
2. 9. 2003

Dôsledky zlej politiky -- kronika vopred ohlásenej tmy

Radovan Geist
Pred dvoma týždňami zrazu zhaslo svetlo vo ôsmich štátoch USA a provinciách Kanady. Bez elektrickej energie ostalo päťdesiat miliónov ľudí. Mozgy, masírované nikdy nekončiacou hrozbou teroristických útokov, vysielali takmer zhodne ten istý signál -- bin Ládin. Nebolo to tak. Za tmu boli zodpovední zločinci operujúci omnoho sofistikovanejším spôsobom.
2. 9. 2003
Po útoku na centrum OSN v Iraku nám tí, ktorí sa nevedia zmieriť s okupáciou svojej krajiny, dali jasne najavo, že nás všetkých hádžu do jedného vreca s americkým agresorom. Nazvať ich teroristami a ich čin iba odsúdiť, to môže urobiť niekto taký povrchný a zaujatý, ako je americký prezident George W. Bush. My ostatní máme za súčasného stavu vecí, bohužiaľ, povinnosť pochybovať.
2. 9. 2003
Helen Epstein

Rozšírenie vírusu HIV v mestách Juhoafrickej republiky patrí medzi najväčšie na svete. Stovky ľudí sa denne nakazia vírusom HIV, väčšina v chudobných, často nebezpečných prímestských komunitách s nahromadenými plechovkami a betónovými chatrčami. Dnes už takmer každý Juhoafričan vie, ako sa choroba prenáša a ako jej možno predchádzať. Tajomstvom zostáva, prečo jej tak veľa ľudí nepredchádza.

2. 9. 2003
Gideon Levy
preložil Radovan Geist

Musíme si uvedomiť, že kontakt Izraela s ďalšou generáciou Palestínčanov -- s tými, čo vyrastali počas okupácie -- a jeho snahy uzavrieť s nimi mier, budú omnoho problematickejšie ako v prípade predchádzajúcej generácie. Ani jedna predtým nevyrastala v takých krutých podmienkach. Dokonca v celom západnom svete nie je miesto, kde by deti žili porovnateľným spôsobom.

2. 9. 2003
Pane Čulíku,

nevím, zda stojíte o vzpomínky, ale k dokreslení povahy pana Tigrida byste měl vzít v úvahu také jednu jeho veřejnou diskuzi se Zdeňkem Mlynářem, která se konala v prosinci 89 nebo lednu 90, napsal nám jeden čtenář, jehož jméno je redakci známo.

Pavel Tigrid 25. 1. 2003, foto Štěpán Kotrba
1. 9. 2003
Poslední vazby na předválečnou Československou republiku i na svět v období komunismu - alespoň z českého hlediska - jsou zpřetrhávány. Ten pocit člověk má, když se dovídá o nedělním úmrtí Pavla Tigrida (vl. jménem Schonfelda, nar. 1917), jednoho z nejvýznamnějších svědků československého meziválečného a poválečného vývoje a po vzniku československého komunistického režimu jednoho z nejvýznačnějších novinářů z československé emigrace.

Pavel Tigrid především proslul tím, že od roku 1956 vydával exilový kulturněpolitický čtvrtletník Svědectví, od roku 1960 v Paříži. Časopis vycházel až do pádu komunismu v Československu, kdy bylo ještě vydáno - v Praze - jedno souhrnné číslo vybraných textů.

1. 9. 2003
Život v Itálii je atraktivní jen povrchně, po dobu prvních několika týdnů, argumentoval minulý týden britský konzervativní deník Daily Telegraph. Ve skutečnosti je Itálie prý zemí chaosu, korupce, neřešení problémů a anarchie. Je-li pochmurný obraz Itálie, který vykreslil autor článku Sebastian Cresswell-Turner, pravdivý, bylo by to varováním, že ne všechny cesty nutně vedou po nastolení demokracie k "civilizované Evropě":
1. 9. 2003
Před 150 lety předpověděli Marx a Engels "pád kapitalismu". Kapitalismus skutečně prošel radikálními změnami, jak je Marx a Engels předpověděli, argumentuje v egyptském listě Al Ahram Gala Amin, profesor ekonomie na Americké univerzitě v Káhiře. Jenže zcela jinak, než jak se to tradičně interpretuje:
29. 8. 2003

2,5 % osob obsadilo v uplynulém půlroce 35 % citací ve veřejnoprávním, tedy vyváženém pořadu ...

Radou ČRo objednaná a posléze po půlročním odkladu zveřejněná analýza ČRo 6 neposkytuje kompletní pohled na podobu vysílání ve vztahu k jeho politické vyváženosti. Jedním z nástrojů, kterým se dá na základě jdnoduché teze zjistit "vyváženost" jakéhokoliv textu, je frekvenční analýza výskytu klíčových slov. V tomto případě jmen politiků. Britské listy se pokusily se o takovouto, "letmou" analýzu samy. Na základě primárních dat o jednom pořadu - Názory a argumenty, který se vysílá na ČRo 6 každý den v 18:10. Data jsme měli k dispozici za dostatečně dlouhé období - 1 rok.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 AIDS v Južnej Afrike I.: Neviditeľný liek   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Srba přiznal nelegální financování rozvědky Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 "Itálie je děsná země"   
1. 9. 2003 Dnešní kapitalismus se vyvinul tak, jak přepověděl Marx   
1. 9. 2003 Zemřel Pavel Tigrid Jan  Čulík
1. 9. 2003 Součkové hlava, stávka učitelů a reforma veřejných financí Štěpán  Kotrba
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Propadne mužské pohlaví genetické zkáze?   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   
29. 8. 2003 Alastair Campbell rezignoval na svou funkci   
29. 8. 2003 Případ Kelly: Britská kontrarozvědka se zaměřila proti BBC   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti   
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková