4. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2003
" No, je to tak trochu katastrofa... Jel jsem v konvoji osmi nebo deseti automobilů v severním Iráku a blížili jsme se k místu, které bylo teprve nedávno dobyto. Americké speciální jednotky ve vozidle - ve dvou vozidlech, myslím, a kromě toho velmi vysoký činitel... [bratr Masuda Barzaniho, šéfa Demokratické strany Kurdistánu]"

Simpson americkému vojákovi: "Ticho, vysílám! Ano, jsem v pořádku. Teče mi krev?"
Americký voják: "Ano, jste pořezán."
Simpson: "Myslel jsem, že mě chcete zabránit ve vysílání. Asi mám jen v noze kus šrapnelu, to je všechno. Dobře, udělám to. Díky."
"To byl jeden ze zdravotníků od amerických speciálních jednotek - myslel jsem, že se pokusí mi zabránit ve vysílání. Napočítal jsem kolem nás asi 10 - 12 mrtvol. Takže jsou tu mrtví Američané. Tu bombu na nás shodilo americké letadlo - viděl jsem, jak dopadla asi 3 - 4 metry ode mne."
"Je to scéna z pekla. Všechna vozidla hoří. Kolem mě hoří těla, kolem leží mrtvoly, na zemi jsou kusy těl. Je to skutečně špatná vlastní branka, kterou si dali Američané."
"Nevíme, kolik Američanů je asi mrtvých. Kolem exploduje munice, v některých těchto automobilech. Omlouvám se, že mluvím tak vzrušeně. Krvácí mi ucho a všechno... Viděl jsem tento americký konvoj, a oni ho vybombardovali."

To je několik citací z živého vysílání Johna Simpsona v televizi BBC těsně po americkém útoku na vojenský konvoj na severu Iráku, jehož byl součástí.

Podrobnosti, videoreportáž - v angličtině ZDE
Sloupek
Radovan Geist

Vojna nás stavia pred mnoho nepríjemných otázok. Jednou z najznepokojujúcejších je, ako ju môže niekto obhajovať. Nehovorme teraz o politikoch a akcionároch podnikov, ktoré na zabíjaní zarobia - u nich sa tento postoj akosi predpokladá. Zaujímaví sú "obyčajní" ľudia, a masmédiá, ktoré verejnú mienku viac tvoria, ako odrážajú. Ako môže byť pre nich vojna "spravodlivá", "nevyhnutná", či, povedané inak, "dobrá"? Chcem veriť, že nie z dôvodu, že by im predstava smrti prinášala potešenie. Predstavme si, že svet je pekným miestom, kde sú ľudia v podstate dobrí. Len niekedy nechápaví, omylní... Bokom ponechajme aj úvahy o sprisahaní. O politických elitách, ktoré v spolupráci s masmédiami (pritom nespochybňujúc žiadnu z existujúcich väzieb) formujú verejnú mienku podľa svojich potrieb, sledujúc vopred vypracovaný plán. A tak ostáva len veriť, že veria.

Je to možné. Môžu existovať ľudia, ktorí si myslia, že zbrane vytvoria šťastnejší, lepší svet. A sú ochotní viesť džihád voči neveriacim psom - tyranom a teroristom útočiacim na základné kamene našej (vyššej) civilizácie. Pretože práve to odlišuje každého správne konzervatívne mysliaceho demokrata od barbarského mudžahedína - prvý bojuje za "všeľudský pokrok", druhý za návrat do "temného stredoveku". Myšlienka je o to znepokojujúcejšia, že kúsok "svätého bojovníka" sa nachádza v každom z nás. Väčšina z nás verí, že sloboda, demokracia a ľudské práva nie sú len euroamerickými, ale všeľudskými princípmi. Svet by nebol o nič šťastnejší, keby sa ako alternatíva voči zaslepenosti presadil relativizmus. Napriek tomu sa v mene slobody protestuje proti vojne, v mene slobody je tá istá vojna obhajovaná.

Verím, že advokáti vojny nájdu pre ňu veľa dobrých dôvodov. A možno o nich budú ochotní aj diskutovať. Určite si ich však nenechajú spochybniť. Nedovolia, aby pochybnosť vojnu zastavila. To robí ich postoj iracionálnym. Majú skutočné myslenie geta - neschopné prekonať hranice vlastného sveta, neschopné vidieť svet aj inými očami. Nie preto, aby ich názor nekriticky prijali - aby ho jednoducho vzali do úvahy. Obmedzenosť prenesená na špičky rozhodovacieho procesu vedie politiku do bludného kruhu, v ktorom ignorancia nemusí byť súčasťou vopred pripraveného plánu ovládnutia sveta. Môže to byť obyčajná neschopnosť správať sa inak.

Naviac jedinou možnosťou, ako vyhlasovať vojnu za správnu tvárou v tvár všetkým správam o jej "bočných dôsledkoch" (civilné obete, apatia či nenávisť ľudí, nečakane ťažký postup armád), je rezignovať na rozum. A diviť sa spolu s Georgeom Bushom: "Som udivený, že existuje toľko nedorozumení o našej krajine, že nás až ľudia nenávidia... Rovnako ako väčšina Američanov, tomu proste nemôžem uveriť, pretože viem, akí sme dobrí."

Zveřejněno se svolením týdeníku SLOVO

6. 4. 2003
Ruské zdroje, neděle 6.4. podvečer:

V oblasti Bagdádu pokračují boje mezi vojáky západní koalice a iráckými jednotkami. Jak už jsme uvedli dříve, během nadcházejících dvou dnů se budou koaliční vojska pokoušet prostřednictvím lokalizovaných úderů rozšiřovat zónu blokády na západ a na severozápad. V současnosti se část jednotek 1. brigády třetí mezinárodní divize přesunuje z oblasti Abu-Gaidar do oblasti kolem Bagdádu. Snaží se přitom dostat se k jižnímu okraji Bagdádu a ovládnout strategický most přes řeku Tigris na severním okraji oblasti Tunis (Salah Hasan).

V oblasti letiště pokračuje střelba. Z obou stran střílí dělostřelectvo.

Podle nejnovějších informací byl útok části jednotek západní koalice směrem jižnímu okraji Bagdádu takticky tak náhlý, že, i když ho irácká armáda očekávala, irácké jednotky, skryté uvnitř města, nestihly včas vyjít z úkrytu, rozvinout se a postavit se protivníkovi.

Zdroj: ruské výzvědné informace; publikujeme bez záruky
6. 4. 2003
Ruské zdroje, neděle 6.4. dopoledne:

Ráno 6. dubna vznikla kolem Bagdádu neurčitá, rychle se měnící situace. Dále pokračovalo přesunování bojových skupin koaličních vojsk k okrajům města. Z jihovýchodu se pokoušejí proniknout do oblasti vojenského letiště "Rashid" 22. a 15. expediční oddíl námořní pěchoty. Iráčané se opevňují podél řeky Diala a zatím se námořní pěchotě nepodařilo ovládnout její pravý břeh.

Obtížná situace vznikla v oblasti mezinárodního letiště. Poté, co předevčírem konstatoval irácký ministr propagandy, že ráno budou koaliční vojska na letišti zničena, irácké velení dostalo rozkaz, aby dobylo letiště. A v 10 hodin dopoledne na letiště zaútočily tři posílené prapory Republikánské gardy.

Zdroj: ruské výzvědné informace
Uvádíme bez záruky
6. 4. 2003
Neděle odpoledne: Spojené státy zřejmě budou dobývat Bagdád po jednotlivých oblastech, nikoliv prostřednictvím masivní invaze, míní na základě informací z amerického vrchního velení list Guardian:

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
Zničený tank M1 Abrams
5. 4. 2003
Sobota: Situace na americko-irácké frontě je charakterizována postupným omezováním americké ofenzivní činnosti. Poté, co tanky třetí mechanizované pěší divize se přiblížily Bagdádu a její čelo proniklo k městu na jihu a na jihozápadě, začalo ženijní opevňování jejich postavení, což naznačuje, že končí nynější etapa ofenzívy a americké jednotky ztrácejí ofenzivní potenciál a musejí si odpočinout a přeskupit se. Předpokládá se, že během nadcházejících dvou dnů se pokusí americké velení o místní útoky ve snaze zlepšit své postavení na jižních a zejména jihozápadních přístupech k Bagdádu (při přechodu silnice Bagdád - Samarra) a přiveze nové jednotky z Kuvajtu.

Jak jsme předpokládali, během minulé noci přesunovali Američané vojáky ze 101. letecké divize na pomoc 1. mechanizované divizi, která ovládla včera ráno bagdádské letiště. Je tam rozmístěno asi 80 bojových a dopravních helikoptér a 500 příslušníků námořních jednotek.

Avšak veškeré úsilí posílit tuto brigádu těžkou vojenskou technikou selhalo, protože irácká armáda zahájila mocnou dělostřeleckou palbu zaměřenou na silnice, a zorganizovala na silnicích mobilní střelecké skupiny. Poté, co Američané přišli o 3 tanky a o 5 obrněných transportérů, americké velení muselo zastavit pozemní přesunování posil.

Zdroj: ruské zpravodajské informace
Analýzu uvádíme bez záruky
Mrtví Američané jsou nakládáni do přepravního letadla
6. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - Bagdád: Obkličování Bagdádu téměř u konce
Jediná hlavní cesta do Bagdádu, která není pod kontrolou invazní armády, je dálnice číslo 2 vedoucí do severoiráckého města Kirkúk.
USA: Ricová přiletěla "na vysvětlenou" do Moskvy
Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová přicestovala do Moskvy, kde s ruským vedení jedná o situaci v Iráku. Předpokládá se omluva za střelbu do konvoje ruského velvyslance při jeho odjezdu z Bagdádu.
SEVERNÍ KOREA: "Jen obrovská vojenská síla zastaví útok USA".
Severní Korea obvinila USA, že hodlají nadcházející jednání v Radě bezpečnosti OSN k severokorejskému jadernému programu pojmout jako předehru k válce. KLDR se proto již posiluje, protože jen odstrašující síla může podle ní zabránit válce. Válka vedená Američany v Iráku podle severokorejského ministerstva dokázala KLDR, že ani dohoda s Washingtonem o vzájemném neútočení není s to vyřešit mírově jadernou krizi mezi oběma státy. "Jen fyzická odstrašující síla, jen dost silné děsivé vojenské odstrašení může předejít válce a ochránit bezpečnost země. To je lekce z irácké války," uvedlo ministerstvo.
Velvyslanec Spojených států při OSN John Negroponte oznámil, že Rada bezpečnosti OSN plánuje na středu uzavřené jednání ke KLDR, která v rozporu se svými mezinárodními závazky začala vyvíjet jaderný program.
Severokorejské ministerstvo zahraničí podle AFP v reakci vzkázalo Washingtonu a RB OSN, že Pchjongjang neuzná žádnou rezoluci, která při těchto jednáních bude případně schválena.
INDIE: Odstartováno nové kolo jaderného zbrojení mezi Indií a Pákistánem
Indie hodlá otestovat nový typ vlastní jaderné rakety ještě tento rok, Pákistán provedl nedávno zkoušku balistické rakety také, prozatím bez nálože.
IRÁK / UNICEF: Dětský fond OSN je znepokojen zprávami z posledních dnů, podle nichž se v hustě obydlených městských oblastech používají tříštivé bomby.
IRÁK - Bagdád : RAF chce proti tankům používat betonové bomby
Britské letectvo bude shazovat ze stíhaček Tornado na bagdádskou obranu půltunové betonové bomby (1000 lb). Tyto supertvrdé kusy tzv. modrého betonu ve tvaru bomb budou použity proti iráckým obrněným vozidlům. Tyto zbraně samozřejně neexplodují, ale jsou vybaveny laserovým naváděcím systémem, tak jsou značně přesné. Betonové "inertní" bomby mají svou kinetickou energií rozdrtit pancíř tanků , aniž by zranily explozí civilisty v blízkosti. Američané užívají těchto betonových bomb v Iráku už několik let, jako součásti operace Severní hlídka - vynucování bezletových zón.
IRÁK - Bagdád : Příval zraněných do nemocnic
Mezinárodní výbor Červeného kříže sdělil, že bagdádské nemocnice se potýkají s přívalem zraněných, který přetěžuje jejich zdroje a způsobuje stále větší zmatek. Představitelka WHO prohlásila, že zdravotnický personál v hlavních nemocnicích Bagdádu je zavalen prací a že přístup ke zdravotnické péči a lékům "je stále obtížnější, protože zásoby nemohou být doplňovány". Přicházejí zprávy o nedostatku léků, jako jsou analgetika, antibiotika, anestetika a inzulin, jakož i chirurgických pomůcek.
IRÁK - Bagdád : Most vedoucí z Bagdádu na jih zničen
IRÁK - Bagdád / AL-ARABIYA: Nálety na Bagdád pokračují, jsou používány i "zvukové" bomby
Rakety dopadají rovněž na centrum hlavního města. Bagdád z 90% je ponořen do hluboké tmy, následkem náletu byla poškozena elekrárna. Svítí se jen tam, kde jsou motorové generátory na výrobu elektřiny.
Letiště přechází v různých časových úsecích střídavě mezi jeho ovládnutím spojeneckými vojsky a iráckou armádou.
Invazní vojska otevřela druhou frontu na jihu Bagdádu, některé jejich postupující jednotky byly obklíčené ze dvou stran a tím odříznuté od zásobování.
IRÁK - Basra: Britové "kontrolují" "větší část" města
Britské vojenské síly dnes obsadily větší část jihoirácké Basry. Pod kontrolou iráckých obránců zůstalo hlavně historické centrum města.
RB OSN : Na pondělí svolána "neformální" schůzka RB
Generální tajemník OSN Kofi Annan svolal na pondělí neformální schůzku Rady bezpečnosti OSN věnovanou Iráku. Má jít o neformální schůzku, kterou bude mít ráno 15 členů rady s generálním tajemníkem. Schůzka má začít v pondělí v 11:00 newyorského času (17:00 SELČ).
IRÁK - Bagdád 22:30 SELČ První americké letadlo přistálo na bagdádském letišti
Na bagdádském mezinárodním letišti, obsazeném spojenci, přistálo v neděli první americké vojenské letadlo C-130. Nákladní letoun přistál ve 20:00 místního času (18:00 SELČ).
Televize BBC, neděle 21:15: Drastická reportáž o přátelském útoku - reportér "v kůži nepřítele" Čtyřiadvacetihodinový zpravodajský okruh televize BBC New 24 odvysílal drastickou reportáž Johna Simpsona o chybném útoku amerického letadla na kurdský konvoj. Útok si podle jeho svědectví vyžádal na ochranu konvoje jeden americký důstojník, člen konvoje, avšak namísto na blízké irácké jednotky povolané americké letadlo zaútočilo právě na tento konvoj. Televize BBC odvysílala drastické záběry z doby několika okamžiků po útoku, reportér John Simpson hovořil do kamery se zakrváceným spánkem. Byl zraněn na noze. Konstatoval, že za chybu "nikdo nemohl" a že by byla situace daleko drastičtější, kdyby se všem postiženým okamžitě nedostalo lékařské pomoci. V hořících vozidlech napočítal nejméně 10 mrtvol. Simpsonův pětadvacetiletý tlumočník byl na místě zabit."Uvědomuji si, že jsem ještě v životě nestál tak blízko smrti," konstatoval Simpson a dodal, že ze vzdálenosti cca 3 metrů viděl, jak bomba dopadla a explodovala. - Konvoj podle Simpsona se skládal z 8 - 10 vozidel, osazenstvo dvou z nichž tvořily americké zvláštní jednotky.
IRÁK : Bagdád podle amerických zdrojů obklíčen
Americké síly v neděli během 18. dne války takřka dokončily obklíčení Bagdádu a k poslední volné silnici vedoucí na sever do Kirkúku míří první brigáda 3. pěchotní divize. 1. brigáda drží letiště a západní část Bagdádu, 2. brigáda zabezpečuje jih, 3. brigáda drží severozápad a námořní pěchota je na severovýchodě," řekl velitel 1. brigády plukovník Will Grimsley.
Do centra města podle západních zdrojů poprvé dopadly také minometné granáty. Celý den bylo slyšet dělostřeleckou palbu, rakety a letecké pumy. Nebe nad Bagdádem osvětlují výbuchy z baterií protiletecké obrany. Večer zněla dělostřelecká a kulometná palba na jižním předměstí Bagdádu.
Zdravotnické zdroje v irácké metropoli Bagdádu již přestaly sčítat oběti a zraněné, kteří se hromadí v přelidněných nemocnicích. Počty mrtvých civilistů se jen v metropoli odhadují na stovky a zraněných na tisíce.
Američtí vojáci zastřelili večer na jižním předměstí nejméně šest iráckých bojovníků v čelenkách a černém oblečení typickém pro sebevražedné útočníky.
Americká námořní pěchota bojuje o silniční most přes řeku Tigris u jihovýchodního předměstí. Irácká obrana oznámila, že vystřelila tím směrem na americké jednotky pět raket.
IRÁK / INFO-WAR: Irácké vedení tvrdilo, že obraně se podařilo na jihu města zničit jeden tank typu Abrams a údajně zabít čtyři až pět amerických vojáků. Zahraniční novináři dopravení na místo zahlédli také řadu zničených vozidel irácké armády. Americká strana sdělila, že tank se porouchal a musel být zničen, aby se nedostal nepoškozený do rukou Iráčanů.
IRÁK: Útok na ruského velvyslance - PODROBNOSTI:
Jeden z raněných pracovníků ruského velvyslanectví, který se stal nedaleko Bagdádu terčem palby, byl operován v místní nemocnici. Z těla mu byly odstraněny dvě kulky z automatické zbraně M-16 (zbraň je součástí vybavení americké armády). Informovaly ruské zdroje.
USA - Pentagon: Amerika chce zřídit v Iráku protektorát
První náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz "nevyloučil" "delší" přítomnost amerických jednotek v Iráku - podle vzoru Německa, kde jsou američtí vojáci od konce druhé světové války. "Mnohé z těchto otázek musí být rozhodnuty prostřednictvím partnerství s iráckou vládou, která bude zastupovat irácký lid. A musíme tam být, abychom vytvořili toto partnerství..."
Nový Úřad pro obnovu a humanitární pomoc (ORHA), v jehož čele má být generál americké armády ve výslužbě Jay Garner, má řídit humanitární pomoc a obnovu země. Garner má podléhat veliteli spojeneckých vojenských sil generálu Tommymu Franksovi..
Tuto "horkou informaci" přinesly Britské listy poprvé 18 . 2., následně zpřesnily 1. 4. > >
I přes námitky evropských zemí Bushova vláda vyloučila, že by vedoucí roli v poválečném Iráku mohla hrát OSN. Odůvodnila to tím, že Washington a jeho spojenci si zaslouží nejvyšší postavení poté, co ve válce obětovali "životy a krev" .
Garnerova přítomnost v Kuvajtu vyvolala mezi obyvateli arabských zemí hluboké podezření ohledně pohnutek Washingtonu a výzvy, aby úkolem byla místo něj pověřena OSN
Garner odložil na neurčito svůj první briefing plánovaný původně na pondělí.
Předseda podvýboru americké Sněmovny reprezentantů pro kontrolu výdajů na zahraniční operace, republikán Jim Kolbe, řekl, že ponechání pomoci a obnovy Iráku ve vojenských rukách "by mohlo přijít USA draho", protože zejména arabští spojenci by byli méně ochotní pomáhat. "Žádná země nepřipustí, aby humanitární pracovníci byli pod generálem".
USA - Pentagon: Americká vojenská zpravodajská služba dnes informovala, že většina z šesti z celkového počtu osmi divizí elitní Republikánské gardy byla rozdrcena. Ze všeho zbyly prý jen tři brigády a jeden prapor. Zcela zničeny byly například divize Medína a Bagdád.
TALIBAN / Al Jazeera: Prohlášení Talibanu vyzvalo islámský národ, aby stál s Irákem v jeho džihádu (svaté válce) proti invazním silám. Prohlášení Talibanu varovalo irácká opoziční uskupení, že Washington jim po svržení iráckého prezidenta Saddáma Husajna nedá žádnou moc.
USA: Senátoři pro rezoluci RB OSN k účasti OSN na obnově Iráku
Dva vlivní američtí senátoři se dnes prostřednictvím tisku vyjádřili pro účast OSN na obnově poválečného Iráku, a to na základě zvláštní rezoluce Rady bezpečnosti OSN. USA by podle demokrata Josepha Bidena a republikána Chucka Hagela neměly a ani nemohly nést samy na ramenou tíhu rekonstrukci Iráku.
ČESKO - NOVA - Kavan: Premiér Vladimír Špidla požádá OSN o stanovisko k možnému vyslání české polní nemocnice ještě před tím, než se o tomto návrhu bude rozhodovat v parlamentu. K zapojení Česka do protiirácké operace totiž parlament požadoval nový mandát OSN, který ale neexistuje.
K působení vojáků v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda je však třeba souhlas hostitelské země. V Kuvajtu by tudíž podle Kavana měli čeští vojáci čekat tak dlouho, dokud by v Iráku nezačala fungovat nová vláda, která by s působením naší nemocnice kvůli humanitárním účelům dala souhlas. Text dopisu, který premiér zašle do newyorského centra OSN, navrhl sám Kavan společně se sociálnědemokratickým předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimírem Laštůvkou asi v úterý 15. dubna.
Kavan předpokládá, že některé státy s vysláním nemocnice nebudou souhlasit. "Půjde-li tam ta polní nemocnice s prostějovskou ochrankou, tak by to některé státy, střílím od boku - třeba Německo, mohly považovat za "ne klasickou" humanitární pomoc," uvedl Jan Kavan v televizním pořadu Sedmička.
IRÁK: Cílem dnešní operace je podle vojenských zdrojů USA dokončit obklíčení Bagdádu, zničit zbývající irácké síly v okolí a upevnit kontrolu nad zásobovacími cestami.
USA: Americký náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz uvedl, že bude trvat déle než půl roku, než bude vytvořena irácká vláda.
IRÁK / INFO-WAR : Americká armáda potvrdila, že její letadla zřejmě dne 3. dubna zaútočila na konvoj v severním Iráku, kdy byly usmrceny nejméně tři osoby, některé z nich Američané.
IRÁK / INFO-WAR : Irácký ministr informací Mohammed Saeed al-Sahaf tvrdil, že Irák usmrtil 50 amerických vojáků a zničil nejméně šest amerických tanků u bagdádského mezinárodního letiště. Znovu popřel, že by Američané letiště ovládli.
IRÁK / INFO-WAR : Americká armáda tvrdí, že od doby, kdy americká vojska zaútočila na předměstí Bagdádu, usmrtila 2000 - 3000 iráckých vojáků.
AUSTRÁLIE : Australský premiér John Howard, který vyslal do Iráku 2000 vojáků, varoval, že válka zřejmě "určitou dobu ještě potrvá".
IRÁK : Irácký ministr informací dementoval zprávy o smrti Aliho Hasana al Majida, tzv. "chemického Aliho", velitele jižní části irácké armády.
Poznámka editora BL: Vtip je v tom, že nikdo netvrdil, že bylo nalezeno tělo Majida, tvrzeno ale bylo, že byla nalezena těla jeho strážců...
IRÁK : Útok na ruského velvyslance a jeho konvoj - PODROBNOSTI
Navzdory americkému dementi, potvrdil ruský novinář Alexander Minakov, který s velvyslaneckým konvojem cestoval, že na něj skutečně zaútočili američtí vojáci, informovala společnost BBC.
IRÁK - Bagdád: BBC / Ostré boje na západním předměstí
Na západním předměstí Bagdádu probíhala v neděli odpoledne úporná bitva mezi americkými a iráckými jednotkami, konstatoval reportér BBC Gavin Hewitt, který cestuje s americkými jednotkami. Iráčané podle reportéra kladli Američanům ostrý odpor, ale viděl více než deset vyhořelých iráckých tanků a obrněných transportérů. Podle jeho zpráv uvízla uprostřed bojů i civilní vozidla.
IRÁK: Otazníky nad osudem severní fronty
Americké jednotky začaly přepravovat opoziční irácké bojovníky, jimž velí Irácký národní kongres, a jejich vedoucího představitele Ahmeda Chalabiho do jižního Iráku.
EGYPT: Immám kritizoval Saddáma Husajna
Šejk Muhammad Sayyed Tantawi, nejvyšší imám egyptské mešity al-Azhar a nejvyšší duchovní autorita sunnitských muslimů konstatoval, že Saddám Husajn učinil chybu, když neodešel do exilu a nepokusil se tak odvrátit americkou válku.
IRÁK - Karbalá / Reuters: Karbala padla
Jednotky USA postoupily dnes během pouličních bojů do centra iráckého města Karbalá jižně od Bagdádu. Dnes ráno kladli obránci mnohem slabší odpor a brzy odpoledne vládl ve městě již klid. Jednotky USA využily své palebné síly a rozdrtily obranu střelbou z tanků a děl proti pozicím jednotek fidájínů, na které je naváděly nízko letící vrtulníky.
DÁNSKO - KODAŇ / Politiken: Za únosem iráckého generála z Dánska prý stojí CIA
Bývalého iráckého generála Nizára Chazradžího, který 17. března zmizel z hlídané rezidence v Dánsku, prý z této severské země odvezla americká zpravodajská služba CIA. S odvoláním na tajnou americkou zprávu to dnes uvádí kodaňský deník Politiken.
Deník Politiken se při svém tvrzení o zapojení CIA do Chazradžího případu opírá o tajnou zprávu bývalého vysoce postaveného pracovníka CIA Vincenta Cannistrara z 28. března letošního roku. V dokumentu se podle dánského listu uvádí, že Chazradží "byl díky CIA propašován z Dánska a nyní se objevil v Kuvajtu, kde spolupracuje s USA". Autor zprávy pak listu odmítl údaje jakkoli komentovat s tím, že text nebyl určen k tomu, aby se dostal do rukou sdělovacích prostředků. Na otázku, odkud své informace čerpal, prý Vincente Cannistrara uvedl, že pocházejí z velmi důvěryhodných zdrojů.
Britské listy přinesly o incidentu zprávu už 3. 4.. Údajně "velmi důvěryhodné zdroje bývalého pracovníka CIA" jsou podle informací Britských listů panarabský list As-Šark al-Avsat... :))
Americké velvyslanectví v Kodani podle Politikenu popírá, že by o tomto případu iráckého exgenerála něco věděla.
IRÁK - AL-JAZEERA: Bratr Barzáního obětí přátelské palby, 14 mrtvých Kurdů
Na severu Iráku, kde bojují Kurdové Bišmarka na straně spojeneckých jednotek, došlo k tzv. přátelské palbě, při níž raketa spojeneckých invazních jednotek dopadla do vlastních řad a zabila tak 14 Kurdů a velký počet jich zranila, mezi obětmi byl i bratr jednoho z jejich hlavních vůdců Barzáního. Přesný počet zabitých a raněných amerických a britských vojáků není ještě znám, mluví se o počtu 5 až 10 zabitých a celkem 50 raněných. Zpravodaj stanice poukázal na to, že tito Kurdové bojují lehkými zbraněmi a jsou podporováni spojeneckými nálety, ale na severní frontě není žádné společné vedení. Vojenský odborník Safwán Al Zaján při rozhovoru potvrdil, že na severu Iráku neexistuje vojenská koordinace a je přesvědčen, že výsledkem této kurdské koalice se spojenci bude pro Kurdy tragédie.
Americký bombardér F-15E Eagle bombardoval v severním Iráku kolonu speciálních jednotek USA a kurdských civilistů. Ústřední velitelství USA (Centcom) v Kataru sdělilo, že tři američtí vojáci byli zabiti a pět jich bylo zraněno .
IRÁK - Basra / TV ABU DHABI: Basra padla
Zpravodaj této stanice ohlásil, že Basra byla obsazena spojeneckými vojsky. V její nemocnici se teď nachází 400 vojáků, kteří utrpěli nervový šok. V ní zůstali i někteří iráčtí ranění civilisté. Na záběrech z Basry na jedné straně proudí těžká vojenská technika k městu a na druhé straně z města směřuje kolona aut s civilisty, kteří je opouštějí.
Civilisté zahlédli asi deset tanků dva kilometry od předměstí Saad směrem do centra. Jeden z civilistů řekl, že invazní jednotky jsou na Bagdádské třídě a že se brání pouze polovojenské jednotky fidájínů.
Americká armáda oznámila, že v jednom domě v Basře objevila těla ochránců významného představitele iráckého režimu Alího Hasana Madžída, přezdívaného Chemický Alí, který byl odpovědný za chemické útoky proti Kurdům na severu země. Budova byla v sobotu vybombardována.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR: Kolem 2000 až 3000 iráckých vojáků přišlo o životpři sobotním postupu jednotek USA Bagdádem
Sdělil to dnes mluvčí armádního velitelství USA v Kataru. Americké ztráty prý byly malé... Spojenecké síly postupovaly po úseku dlouhém 40 kilometrů v jižní části irácké metropole. Část místních obyvatel je vítala. Příslušníci elitní Republikánské gardy a polovojenských jednotek se ale bránily. Podle Wilkinsona nebyly přestřelky dlouhé.
Irácká strana ukázala novinářům na jihu Bagdádu jeden zničený americký tank a tvrdila, že obránci jich zničili osm. Čtyři američtí vojáci přitom prý zahynuli.
IRÁK - Bagdád: Irácká televize informovala, že ode dneška bude platit zákaz nočního vycházení
TV ABU DHABI:
Zpravodaj z Bagdádu potvrdil zvěsti o uzavření města od 18 hodin do 6 hodin ráno, oznámil však, že to nebylo zatím dosud oficielně oznámeno iráckým vedením. Když na nějakou dobu ustanou nálety, pomalu se vrací život do ulic, silniční provoz je v hlavním měste velmi slabý.
Agentura Reuters tvrdí, že zákaz se týká pouze cestování ven z města.
IRÁK - Bagdád: Začala bitva o iráckou metropoli
Podle britské televize BBC dnes zamířila k jihozápadnímu předměstí Bagdádu kolona asi 2000 vojenských vozidel USA, včetně obrněnců, aby se spojila se dvěma dalšími podobnými formacemi, které již operují na místě. Těžké detonace dělostřeleckých granátů byly také slyšet na jihovýchodním předměstí Bagdádu, kde leží ropná rafinérie a elektrárna. Nad městem přelétávají vojenská letadla.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR: Americké průzkumné jednotky u centra Bagdádu
Americké průzkumné oddíly 3. pěchotní divize se dnes brzy ráno pohybovaly druhý den po sobě poblíž centra Bagdádu. Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného amerického důstojníka uvádí, že jednotky USA míří na město z několika stran, aby je úplně obklíčily. Stejný zdroj sdělil, že Iráčanům při obraně města pomáhají arabští dobrovolníci z Egypta, Jordánska a Sýrie.
IRÁK - Útok na ruského velvyslance - PODROBNOSTI: Na ruské diplomaty nedaleko Bagdádu "střílela americká vojska"

V konvoji jelo spolu s pracovníky ambasády a velvyslancem 25 lidí, většinou novinářů. Kolona se dostala nejprve pod palbu osm kilometrů za Bagdádem, když se snažila objet místo, kde se střílelo. Po ošetření zraněných výprava opět vyrazila. 15 kilometrů za městem byla spatřena skupina džípů. K ní bylo vysláno jedno auto, aby jeho posádka vysvětlila, kdo v koloně jede. Tento vůz byl ale napaden střelbou. Pak prý džípy odjely.
Podle předběžných informací zřejmě na Rusy střílela americká speciální jednotka. Šlo o střelbu z automatické zbraně ve vesnici Filodži 30 km od Bagdádu. Rusové střelbu ničím nevyprovokovali. Podle předběžných informací bylo raněno pět pracovníků ruského velvyslanectví, jeden z nich těžce. Podle televize Al Jazeera byl raněn i ruský velvyslanec, ruský televizní okruh "Rossija" to však popřel. Po ošetření raněných pokračovala ruská autokolona směrem k Damašku.
Ústřední americké velitelství v Kataru kategoricky popírá, že by šlo o americká vojska a poukazuje na to, že ke střelbě došlo v oblasti, kterou ovládá irácká armáda.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí informoval, že "kolona aut pracovníků ruské ambasády v Iráku, včetně velvyslance, se stala terčem útoku". Velvyslanci USA a Iráku v Moskvě byli vyzváni, aby jejich země přijaly veškerá potřebná opatření na ochranu ruských občanů v Iráku a aby vyšetřily útok a potrestaly viníky.
Velvyslanec Vladimir Titorenko se měl vrátit do Ruska letadlem po cestě autem z Bagdádu do Damašku. Upřesnila, že 12 zaměstnanců ambasády zůstalo v Bagdádu. Ostatní personál byl evakuován již v březnu.
IRÁK: Mrtví v márnici jsou íránští vojáci
Lidské pozůstatky, nalezené v márnici na opuštěné irácké základně, jsou pozůstatky íránských vojáků, usmrcených v íránsko-irácké válce, konstatoval íránský generál. Brigádní generál Mirfeisal Baqerzadeh uvdl, že lidské pozůstatky byly nedávno shromážděny na základně v al Zubayru v jižním Iráku po společné pátrací operaci, kterou prováděly obě, původně znepřátelené země. Avšak nynější válka znamenala zpoždění, odvoz pozůstatků íránských vojáků do Íránu musel být přerušen. Irácký režim odmítá obvinění, že jde o popravené odpůrce režimu Saddáma Husajna, avšak důkazy, nalezené invazními jednotkami na místě, prý svědčí o tom, že mnoho osob bylo usmrceno na místě. Britská vojska místo uzavřela a považuje ho za hromadný hrob.
MÉDIA / INFO-WAR: Zdržování informací i v BBC ?
Informaci o tom, že před hotelem Palestina v Bagdádu, kde jsou ubytováni mezinárodní novináři, vybuchla bomba, kterou BL přinesly v sobotu večer, oznamují internetové stránky BBC jako "nejnovější zprávu" teprve v neděli v 15 hodin.
IRÁK - Basra: Britové "dále pronikají" do centra Basry Po ranním nájezdu do Basry prý nyní pronikají do centra města větší počty britských vojáků, konstatovala britská armáda.
IRÁK: Ostřelovaní ruští diplomaté Autokolona pracovníků ruského velvyslanectví v Iráku, která jela z Bagdádu směrem k Sýrii, se stala v neděli terčem střelby. Podle informací ruského ministerstva zahraničních věcí jsou ranění. Americký velvyslanec v Moskvě přislíbil, že incident bude vyšetřen.
IRÁK - Bagdád: Američané "pronikli" do Bagdádu, ale jen nakrátko
Americké jednotky brzo ráno v sobotu pronikly poprvé do Bagdádu, ale rychle se stáhly a přesunuly se k letišti, konstatovalo vrchní americké velení. Americká kolona, jejíž součástí prý bylo 25 bojových tanků Abrams a 12 bojových vozidel typu Bradley se přesunula směrem na sever, u řeky Tigris se obrátila směrem na západ a dojela k letišti, konstatovali američtí vojenští činitelé.
IRÁK - Bagdád - Američané: "Stále ovládáme bagdádské letiště"
Americká armáda odmítla irácké tvrzení, že irácká vojska znovu okupovala mezinárodní letiště v Bagdádu. Američané mají prý nyní na letišti 7000 vojáků. Podle americké armády jsou tam přítomny části 3. pěšího a 101. leteckého pluku. Podle agentury Reuter přijela časně ráno přes řeku Eufrat na jihu Bagdádu řada amerických tanků a ozbrojených vozidel, aby posílily postavení kolem města. Reportéru televize Sky News sdělil jeden americký voják, že je letiště nyní "z 95 % zajištěno". Když Američané poprvé letiště okupovali, irácká vojska zahájila intenzivní dělostřeleckou palbu. Ale teď, konstatoval americký voják, došlo k irácké palbě proti letišti za posledních 24 hodin jen jednou."
IRÁK: Americké speciální jednotky a Kurdové se snaží ovládnout Ain Sifni. Americké speciální jednotky a více než 1000 kurdských bojovníků se snaží vyhnat irácké vojáky ze severoiráckého města Ain Sifni, asi 350 km severně od Bagdádu.
IRÁK - Kurdistátn: 12 osob usmrceno "přátelskou palbou"
Nejméně dvanáct kurských civilistů a příslušníků amerických zvláštních jednotek bylo v neděli usmrceno "přátelskou palbou", kdy americká stíhačka vybombardovala konvoj. Konstatoval to reportér BBC John Simpson, který byl svědkem tohoto incidentu. "Je to scéna z pekla. Hoří tady vozidla, kolem leží mrtvoly, kolem mě jsou kousky těl... Zasáhli vlastní lidi. Zabili hodně obyčejných lidí, dívám se na mrtvoly právě teď a není to vůbec hezké...," konstatoval John Simpson ve své televizní reportáži ze severního Iráku. Dodal, že mezi zraněnými je jeden čelný kurdský politický představitel.
IRÁK - Basra: Britské tanky "v centru Basry"
Podle britských vojenských zdrojů pronikly britské tanky do Basry a podle britských vojenských mluvčích dosáhly "bran města". "Stovky" britských ozbrojených vozidel se prý nyní přesunují do Basry na podporu původního nájezdu, konstatovala reportérka televize ITV. Britská vojska postoupila tři až pět kilometrů ze svého dosavadního postavení severně od mostu na jižním předměstí Basry, uprostřed prudkých bojů. "Pronikli jsme až ke kruhovému objezdu, který označuje brány Basry," sdělil kapitál Alex Cosby tiskové kanceláři Reuters.
IRÁK: Irácká armáda měla před touto válkou 389 000 profesionálních vojáků, z toho asi 80 000 příslušníků Republikánských gard.
USA: Ve válce v Iráku dosud přišlo podle Pentagonu o život 79 amerických vojáků, z toho 14 se stalo obětí nejrůznějších nehod a "přátelské" střelby či bombardování.
IRÁK, 9:00 SELČ Od neděle platí noční zákaz pohybu osob z Bagdádu a do Bagdádu.
IRÁK / INFO-WAR: Sestřelen vrtulník Super Cobra
Takto vypadají nyní téměř všechny zprávy, které se z bojiště dají získat...
Protivzdušná obrana Bagdádu sestřelila na Saddámovým mezinárodním letištěm nepřátelský vrtulník Cobra. "Všichni okupanti přišli o život," citovala irácká státní televize z komuniké irácké armády.
Americké centrálního velení v Kataru oproti tomu uvedlo, že ve středním Iráku se zřítil americký vrtulník Super Cobra. Oba piloti zahynuli. Velitelství v Kataru se nedomnívá, že vrtulník sestřelili Iráčané.
4. 4. 2003

"Britský ministr obrany Geoff Hoon je hladký politik, který využívá nuancí, aby za něj udělaly špinavou práci. Neřekl otevřeně, že nevěří reportážím deníku Independent o civilních obětech v Iráku. Neřekl, že Robert Fisk, náš [mnoha] mezinárodními cenami odměněný reportér, se nechal svolně obelstít režimem Saddáma Husajna. Nechal prostě tyto nevyslovené výroky v Dolní sněmovně viset ve vzduchu," napsal důrazně ve svém redakčním komentáři list Independent a pokračoval:

"'Novináři byl předán kus řízené střely,' řekl Hoon, když vysvětloval, jak se nám podařilo publikovat sériové číslo rakety, která pravděpodobně způsobila druhý masakr na bagdádském tržišti minulý pátek, který usmrtil asi 62 civilistů.

Robert Fisk je znám hrdou historií své novinářské práce. Píše o tom, co vidí. Navštívil mnoho nebezpečných míst a popsal neuhýbajícím způsobem to, co se tam děje. Dává přednost tomu, že hovoří s lidmi, kteří jsou obětí konfliktů, namísto toho, aby sděloval to, co říkají generálové, politikové a mluvčí.

Robert Fisk byl jedním z prvních novinářů, kteří informovali o tom, že v irácko-íránské válce používal Saddam Husajn chemické zbraně. Ti, kdo četli jeho reportáže z války o Kosovo, si budou pamatovat, že když ústředí NATO popřelo, že jeho letadla zaútočila na civilní konvoje, Fisk se odebral na místo, kam padly ty rakety, a nalezl sériová čísla z amerických raket, v BL viz ZDE. Mluvčí NATO posléze přiznali odpovědnost za tyto útoky.

To, jak ministr obrany Hoon informuje o této válce, je charakterizováno přeháněním, polopravdami a následnými dementi toho, co řekl. Právě Hoon tvrdil v rozhlase BBC, že prý místní lidé 'určitě' povstali v městě Basra. Na otázku, jak to ví, začal žvanit. Ukázalo se, že to, co říkal, nebylo tak úplně pravda. Právě Hoon tvrdil, že chemické obleky, které nalezly koaliční vojska, jsou "kategorickým důkazem", že se prý Saddám připravuje užít chemických zbraní. Musel ho opravit admirál sir Michael Boyce, který varoval před zbrklými závěry. Včera bylo donuceno britské ministerstvo obrany přiznat, že počet válečných zajatců, který zveřejnil Hoon jen o několik hodin předtím, je naprosto chybný.

Včerejší nepřímý pokus zdiskreditovat tento list a našeho korespondenta byl ubohou snahou zamést pod koberec nevítanou pravdu. Takhle vláda nepřesvědčí pochybující britskou veřejnost, že si skutečně přeje minimalizovat civilní oběti. Vypadá to totiž, že spíš chce minimalizovat šíření zpráv o civilních obětech."

Citovali jsme z redakčního komentáře listu Independent, kompletní anglický text je ZDE. Kdy budou psát české noviny o chování českých politiků tímto stylem?

5. 4. 2003
odposlechnuto na Sky News

"Umm Qasr je město podobné Southamptonu," řekl britský ministr obrany Geoff Hoon včera v Dolní sněmovně. "Buď nikdy nebyl v Southamptonu, anebo nikdy nebyl v Umm Qasr," konstatoval jeden britský voják, hlídkující ve městě Umm Qasr. "Není tady pivo, nejsou tady prostitutky a lidi po nás střílejí. Je to tady spíš jako Portsmouth."

Archiv Michaela Jenningse ZDE

4. 4. 2003
Od Tonyho Blaira

Jakmile padne režim Saddáma Husajna, začne práce na budování nového, svobodného a sjednoceného Iráku. Mírového, prosperujícího Iráku, který bude sám pro sebe spravovat irácký lid. Ne Amerika, ne Británie, ne OSN - i když my všichni pomůžeme - ale vy, irácký lid.

Poprvé za pětadvacet let budete osvobozeni od stínu Saddáma Husajna a můžete se těšit z nového začátku pro své rodiny i pro svou zemi.

Toto je znění letáku, vytištěného v arabštině, který rozdávají v Iráku obyvatelstvu britská vojska.

Anglická verze Blairova letáku pro Iráčany je ZDE
4. 4. 2003
Rány jsou zlé a hluboké, vyrážka purpurových boláků na zádech a na stehnech nebo na tváři, kusy šrapnelu z tříštivých bomb zaseknuté až tři centimetry pod povrchem kůže. Pokoje v nemocnici v Hillah jsou důkazem, že se něco protizákonného, něco neslučitelného s Ženevskými konvencemi, stalo ve vesnicích kolem města, kdysi známého jako Babylon, napsal ve čtvrtek v listě Independent Robert Fisk a pokračoval:

Plačící děti, mladé ženy s ranami na prsou a na nohou a 10 pacientů, u nichž museli lékaři provést chirurgické zákroky do mozku, aby jim z hlavy odstranili kusy železa, hovořili o dnech a nocích, kdy z oblohy padaly výbušniny. Podle lékařů to byly tříštivé bomby.

Nikdo neví, zda je shodila americká či britská letadla. 61 mrtvých, kteří prošli nemocnicí v Hillahu od soboty, to nepotvrdí.

Kompletní článek - v angličtině - je ZDE
4. 4. 2003
Po útocích z 11. září zorganizovala Bushova vláda rychle schválení nového amerického "Zákona o vlastenectví" (Patriot Act), obsahující 342 stran. Americký Senát ho schválil hlasováním 98:1, a tak tento zákon vešel v USA v platnost do sedmi týdnů po 11. září 2001. Americká vláda tak získala nové pravomoci odposlouchávat telefony, konfliskovat majetek osob, podezřelých z terorismu, špehovat vlastní občany bez soudního rozhodnutí, provádět tajné domovní prohlídky a zaznamenávat, jaké knihy čtou uživatelé veřejných knihoven. Teď chce americký generální prokurátor záležitost dokončit. 10. ledna 2003 rozeslal návrh zákona Patriot II , viz ZDE. Je to prý "nejradikálnější vládní plán jako zlikvidovat americké svobody". V časopise Alter.net shrnul Matt Welch nejpozoruhodnější rysy nově navrhovaného zákona Patriot II:

Kompletní článek - v angličtině - je ZDE
Colin Powell
5. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - Bagdád: Američané shodili bombu na novináře
V sobotu večer obnovili Američané bombardování centra Bagdádu. Jedna bomba explodovala ve vzdálenosti 100 metrů od hotelu "Palestina", ve kterém je ubytována většina západních žurnalistů, monitorujících situaci v iráckém hlavním městě. Hotel se nachází v obytné a podnikatelské oblasti. Je tu také vládní komunikační středisko. Není jasné, co v této čtvrti chtěly invazní bombardéry zničit, pokud to nebyli "ne-vlastenecky píšící" novináři....
LIBANON: Bomba vybuchla v jedné restauraci amerického řetězce McDonald v Libanonu.
AFGHÁNISTÁN: K DŽIHÁDU VYZVAL I MULLA UMAR, Gilání mrtev
Vůdce bývalého afgánského vládnoucího hnutí Taliban mulla Muhammad Umar vydal dekret, vyzývající k džihádu (svaté válce) proti americkým okupantům v zemi a Afgháncům, kteří s nimi spolupracují. Pod nařízením se podepsalo 600 nejvyšších afghánských duchovních. Stalo se tak v momentě, kdy už po několikáté ozbrojené paramilitární jednotky zaútočili na jihu země. Dnes byl šesti muži před svým domem zabit Hadží Gilání, Gilání bol kmenový náčelník a blízký spojenec prezidenta Karzáího.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR II.: Reuters zpochybňuje americké "mediální úspěchy" v dobytí "srdce" Bagdádu
Reportéři agantury Reuters a svědci, citovaní agenturou AP tvrdí, že "známky trvalé přítomnosti amerických vojsk v Bagdádu není nikde vidět..."
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR II.: Jak to bylo s dobytím "srdce" Bagdádu
Nejméně 20 tanků M1 Abrams a deset bojových vozidel Bradley se za deního světla přehnalo přes hlavní silnici, která do Bagdádu vede z jihu. Američané projeli předměstím Davrá a následně odbočili na západ, aby se spojili s jednotkami, praavděpodobně obklíčenými na medzinárodním letišti. Protitankové řízené střely "poškodily" jeden tank, druhý musela osádka opustit "kvůli mechanické poruše". Američané pak přivolali leteckou podporu, aby zaútočila na irácké tanky na druhém konci letiště.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR II.: Tisíce civilistů prý "prchá z iráckého hlavního města"
Obyvatelé opouštějí město v autobusech, automobily i na povozech, tažených koňmi. Podle svědků "prý" většina z nich směřuje na severozápad od Bagdádu, pravděpodobně s cílem uchýlit se do sousední Sýrie.
Poznámka editora BL:Nutno dodat, že přesun Iráčanů ("ozbrojených" nejlépe, republikánských gard či fedajínů ještě lépe) do Sýrie by bylo přesně to, nač by čekala US Marines, aby mohl Donald Rumsfeld naplnit své výtky vůči této zemi a rozšířit válku "na ose zla" i na ni... Celá tato zpráva (přes možné "renomované" či "seriózní" zdroje - AP) mi připomíná "reportáž TV NOVA, po které začaly stovky Romů odjíždět do Británie, aby pak mohl Londýn přikročit k "nelegálním" kontrolám na ruzyňském letišti...
IRÁK: Irácké velení překvapeno rychlým postupem invazních jednotek
Velitelství irácké obrany kolem Karbaly je hluboko za první linií na už dobytém území. Intenzivní dělostřelba narušila spojení z hlavního stanu obrany v Karbale. Výsledkem je, že irácké velitelství částečně ztratilo kontrolu nad svými jednotkami. Irácká obrana je dezorganizována a není schopna se účinně nepříteli postavit. V průběhu noci byly irácké jednotky zatlačeny směrem k Bagdádu. Ztratily při tom zhruba 100 mužů, 300 bylo zajato. Irácké vedení se snaží co nejrychleji vybudovat novou obrannou linii jižně od Bagdádu.
EGYPT: Islámské právo povoluje "mučednické operace" proti invazním silám v Iráku
Oznámil to v Káhiře velký šajch univerzity při mešitě Al-Azhar Muhammad Saíd Tantáví, který je nejvyšší autoritou sunnitské větve islámu. "Každý, kdo zaútočí na jiného, proleje krev, způsobí újmu na cti a území jiných, je terorista," řekl Tantáví v narážce na invazní síly.
KATAR / USA: AL-Jazeera bez profesionální internetoé podpory
Akamai Technologies, cambridgeská internetová firma, která provádí zákaznickou podporu 13 000 serverům v síti arabského regionu v rámci Arabic news network, náhle přerušila spolupráci v oblasti "customer relationship" s televizní stanicí Al-Jazeera. Není jasné, z čí strany vzešel impuls k ukončení spolupráce, jasné ale je , že Akamai se musel udržováním serverů Al-Jazeera ocitnout v neřešitelné schizofrenní situaci. K přerušení došlo krátce poté, co byly stránky katarské stanice napadeny pro-americkými hackery. Přitom ředitel Akamai George Conrades je členem Bushovy Net-security committee... Anglické stránky Al-Jazeery byly dnes odpoledne funkční pouze z části.
IRÁK / Moskva: Rusko stáhlo "z bezpečnostních důvodů" svého velvyslance Alexandera Jakovenka z Bagdádu .
IRÁK - Bagdád: Invazní armáda připustila, že nekontroluje letiště
Na bagdádském letišti se stále bojuje. Americká strana tvrdí, že "kontroluje" letištní plochu. Už netvrdí, že kontroluje letiště. "U severního plotu" prý "číhají" irácké tanky a dělostřelectvo. Američané se s podporou letectva pokusili získat severní okraj letiště. "Náš hrdinný lid vyhnal s boží pomocí invazní síly z letiště a obklíčil je na malém území v Abu Grajb," komentoval americký útok na letiště Muhammad Saíd Sahháf.
IRÁK - USA: Americká armáda oznámila, že bombardovala dům "chemického Alího" Madžída v Basře, kterému Hussein svěřil velení jižní fronty. Dá se logicky předpokládat, že velitel frontové armády v něm v tu dobu nebyl a dovodit i faktický smysl tohoto útoku...
RUSKO - HORKÁ LINKA: Na žádost americké strany
Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a George Bush se dnes v telefonickém rozhovoru shodli na nezbytnosti pokračovat v rusko-americkém "intenzivním politickém dialogu" k urovnání irácké krize.
KATAR: Útok na Bagdád? Něco mezi průnikem a průzkumem
Mluvčí americké armády v sobotu časně ráno prohlásil, že americké jednotky poprvé za 17 dnů války pronikly do centra poničeného iráckého hlavního města. Tento útok podle něj znamená "něco více než průnik a následné stažení hlídky."
IRÁK: Televize přinesla poselství iráckého prezidenta
Saddám Husajn vyzval ozbrojené síly i občany, aby vystupňovali útoky a dosáhli tak konečné porážky invazních amád. Poselství přečetl v irácké televizi ministr informací Sahháf.
"Nepřítel se střetl s naší obranou a s obyvateli měst Umm Kasr, Násiríja a Kút a nalezl zde prohru. Domníval se, že si své rány vyléčí, až dospěje do Bagdádu"
"Musíte proto nyní zasadit protivníkovi ještě více ran, bojovat s ním a připravit ho o vítězství, kterých zatím dosáhl...musíte ho v Bagdádu a okolí rychle pokořit."
IRÁK: Tábor arabských dobrovolníků v centrálním Iráku u města Kút vybombardován invazními jednotkami, na místě zůstalo 600 mrtvých.
ČESKO - Demonstrace proti válce v České republice stále probíhají, účast je však sporadická
Desítky anarchistů a dalších mladých lidí dnes hlasitě protestovaly v Čáslavi proti válce v Iráku. Podobné protestní akce proti válce v Iráku se v posledních dnech konaly v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Opavě a Jihlavě.
Informovala o tom ČTK
KATAR: "Americká vojska se budou přesunovat do Bagdádu podle toho, kdy budou chtít a jak budou chtít" Generálmajor Victor Renuart přiznal na tiskové konferenci v Kataru, že hlavní cíl ofenzívy na Bagdád je psychologický. "Je to jasný signál, že koaliční jednotky se mohou přesunout do Badádu, kdy budou chtít. Tyto operace budou pokračovat," uvedl. "Ale tato válka zatím zdaleka neskončila." Na dotaz, jak je možné, že reportéři v Bagdádu neviděli žádné koaliční jednotky, odpověděl Renuart: "Jsem si jist, že v některých částech Londýna není vidět do jiných částí Londýna."
IRÁK - BAGDÁD: Američané tvrdí, že "na letišti nedošlo k sebevražednému útoku." Americké zdroje uvedly, že si nejsou vědomy žádného sebevražedného atentátu proti americkým vojákům na bagdádském letišti. O atentátu informovala tisková kancelář Reuters. Americká armáda odmítla tvrzení iráckého ministra informací Mohammeda Saeeda al-Sahafa, že prý irácké jednotky znovu dobyly bagdádské letiště. Plukovník Lee Fetterman konstatoval, že na letišti bylo usmrceno několik stovek iráckých vojáků, včetně některých s bombami, připevněnými na těle, kteří se zjevně pokoušeli o sebevražedné atentáty. Předtím byly k letišti povolány americké stíhačky, které bombardováním podpořily americká vojska, bojující s iráckými jednotkami na okraji letiště.
RUSKO - Kreml: Moskva chce otevřít ratifikaci smlouvy o jaderném odzbrojení v ten nejméně výhodný čas
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že jeho administrativa bude naléhat na poslance, aby ratifikovali kľíčovou smlouvu o snížení počtu nukleárních zbraní se Spojenými státy o více než dvě třetiny, na 1700 až 2200 bojových hlavic do roku 2012. "Náš postoj a postoj Spojených států k iráckému problému sa neshodují, máme různe přístupy a to, samozřejmě, vytváří víceméně nepříznivé podmínky pro další práci na ratifikaci teto smlouvy," řekl Putin během návštevy velitelství ruských kosmických vojsk.
CHCE RUSKO USA VAROVAT PŘED SVĚTOVLÁDNOU STRATEGIÍ ?

Nedá se přitom předpokládat, že by DUMA Putinovi vyhověla neb pro nesouhlas poslanců se jednání o ratifikaci této smlouvy odložilo už jednou - právě z důvodu amerického útoku na Irák, takže jediné poselství z této zprávy může být temná výhrůžka Spojeným státům, aby si s Ruskem nepokoušely zahrávat a vnímaly velmi pozorně jeho názory, neb Rusko dnes disponuje raketami, které mohou vynést jaderné zbraně až do kosmu...
Vojenští analytici očekávají, že se Rusko pokusí zabránit svržení režimu Saddáma Husseina velmi razantní diplomatickou nótou v nejbližších týdnech. Prozatím je válka v Iráku pro ruské generály "testováním" americké vojenské taktiky v složitých klimatických podmínkách a hledáním slabých článků amerického operačního plánování.
PRAHA - AVÍZO NA NEDĚLI: Nedělní demonstrace proti válce v Iráku bude tentokrát vypadat jinak
Shromáždění začne zítra v 16:00 na Palachově náměstí a mělo by připomínat diskusní fórum, na němž se budou vyrábět transparenty, symbolicky vybírat peníze na preclíky pro amerického prezidenta George Bushe a topit figurína českého ministra zahraničí Cyrila Svobody. "Nechceme unavit odpůrce války standardními demonstracemi .... proto jsme tentokrát zvolili jinou formu," informoval média Jan Exner z Iniciativy proti válce.
Utopením figuríny ministra zahraničí zas míní organizátoři navázat na českou tradici utápění smrti. "Budeme mít panáka Cyrila Svobody jako největšího podporovatele války," uvedl Exner. Vhození figuríny do Vltavy má podle něj symbolizovat skutečné nakládání se svobodou v Iráku.
Sbírkou na preclíky pro amerického prezidenta účastníci happeningu připomenou loňskou příhodu, kdy toto pečivo téměř způsobilo Bushovu smrt. Při sledování fotbalového utkání v televizi preclík špatně spolkl a ocitl se nakrátko v bezvědomí.
TURECKO - Ankara: Turecko se rozhodlo vyhostit tři irácké diplomaty z dvaceti pro činnost, která se podle Ankary neslučuje s jejich funkcemi (diplomatickým žargonem špionáž). Misenadále zůstává v provozu. USA přitom požádaly 20. března všechny země světa, aby pozastavily činnost iráckých misí v zemi a vyhostily jejich diplomaty Turecko dosud nereagovalo ani na americkou žádost, aby zmrazilo irácká konta v tureckých bankách. Vzájemné vztahy narušil především odmítavý postoj Turků k rozmístění 62.000 amerických vojáků u tureckých hranic s Irákem, odkud USA chtěly otevřít další frontu proti Iráku.
SEVERNÍ KOREA: dnes označila Spojené státy za "krále státního terorismu"
Zdůvodnila to rozhodnutím USA svrhnout iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Každý státní vůdce je nejvyšším zákonným představitelem své země. Žádný mezinárodní zákon, nic nedává Spojeným státům právo vést válku k sesazení prezidenta Saddáma Husajna. "USA přese všechno udělaly ze zabití vůdce jiné země svou státní politiku. To jasně ukazuje, že USA jsou králem státního terorismu a zlým státem," uvedl vládní list Mindžu Čoson.
KLDR se od útoku USA na Irák obává, že se stane dalším terčem americké armády. Washington opakovaně ujistil, že nic takového neplánuje...
MOSKVA: Posádka mezinárodní vesmírné stanice ISS dnes začíná monitorovat stav životního prostředí v oblasti severoiráckých měst. Údaje budou vyhodnocovat ruští odborníci
IRÁK - Bagdád: Situace v Bagdádu nejasná, invazní armáda asi utrpěla ztráty
Za úsvitu podle amerických zdrojů pronikly spojenecké tanky a obrněná vozidla do centra města. Americký velitel David Perkins označil akci za průzkumnou misi, podle něj při ní přišlo o život asi 1000 iráckých vojáků. Irácký ministr informací Muhammad Sahháf vzápětí tyto zprávy popřel s tím, že hlavní město je pevně pod iráckou kontrolou a že naopak Iráčané vyhnali Američany i z bagdádského mezinárodního letiště. "Útočník byl donucen k ústupu a utrpěl stovky obětí. Mezinárodní letiště Saddáma Husajna se změnilo ve hřbitov nepřítele," uvádí se v prohlášení irácké armády. Irácký ministr informací řekl, že Iráčané uplatnili na letišti proti Američanům "mučednické operace" a "nové metody boje". Sahháfovo prohlášení potvrdil také korespondent Reuters Chálid Jakúb Uvajs, který prý v centru ani na jihu Bagdádu žádné americké vojáky neviděl. Mluvčí armády Spojených států Frank Thorp označil toto tvrzení za nepodložené. "Stále máme na letišti své oddíly. Probíhají tam sporadické střety," dodal.
KUVAJT, 14.30: Podivná tisková konference americké armády
V sobotu odpoledne se vysílala velmi necharakteristická tisková konference z ústředí americké armády v Kuvajtu. Na rozdíl od předchozích tiskových konferencí tohoto druhu, kdy činitelé americké armády seznamovali novináře s fakty, hovořil tentokrát mluvčí amerického letectva více než dvacet minut, aniž by poskytl jedinou konkrétní informaci. Shrnoval historii války proti Iráku za posledních 17 dní, hovořil o tom, že se Američané snaží uhasit zapálené ropné zdroje, a zbývají k uhašení už jen dva, že "téměř obnovili dodávku vody do města Basra" a že na vzdálenost "podobné vzdálenosti mezi Los Angeles a San Franciskem" odtransportovali pro potřeby armády "miliony galonů benzínu a vody". Nervózní vystupování mluvčího amerického letectva působilo celkově nevěrohodně.
IRÁK: Množství lidských pozůstatků objeveno "v provizorní márnici" Stovky pozůstatků usmrcených osob prý objevili britští vojáci v jižním Iráku v "provizorní márnici". Lebky a svazky kostí svázaných pruhy vojenských uniforem byly umístěny v igelitových pytlích a nezatlučených dřevěných rakvích na opuštěné irácké vojenské základně na předměstí města Zubayr.
Americké jednotky "v centru Bagdádu". "Koaliční" jednotky prý v sobotu v "podstatných počtech" pronikly do centra Bagdádu, tvrdila v sobotu americká armáda. Má jít o součásti 5. brigády. Tyto informace potvrdil také zpravodaj katarské televize Al Jazeera přímo na této základně. Zároveň ale tyto zprávy nejsou potvrzeny od zpravodajů arabských televizí přímo v Bagdádu.
V Bagdádu byly prý zraněni čtyři američtí vojáci v bojích na místech, o nichž americká armáda tvrdí, že jsou "nedaleko centra" hlavního města. Přišla nepotvrzená zpráva, že jeden americký voják byl zabit. Počet amerických vojáků v Bagdádu není jasný. Podle americké výzvědné služby se prý přesunuje Republikánská armáda do postavení na jihu města, aby se tam postavila americkým jednotkám.
IRÁK - Bagdád : Ve městě klid jako o sobotním ránu...
Přímé záběry televize Al-Jazeera z centra Bagdádu ve 13 hodin místního času ukázaly, že v centru města je relativní klid a na ulicích je sice mírnější, ale přesto běžný provoz.
IRÁK - Bagdád : Američané chtějí umlčet nepohodlné vysílání?
Podle nepotvrzených informací se v Bagdádu svádějí i boje o iráckou televizi. Její vysílání bylo skutečně přerušeno. Irák do centra Bagdádu povolal 2 oddíly republikánské gardy.
IRÁK: Bagdád před ofenzívou invazní armády osvětlen? To proto, aby američtí vojáci šetřili baterky?
Po 24hodinovém přerušení dodávky elektrického proudu byla v noci řada bagdádských čtvrtí opět osvětlena. Noční spojenecké bombardování mimo jiné zasáhlo další irácké telekomunikační centrum. Ve většině metropole nyní nefungují telefony.
IRÁK - bojiště: Boje pokračovaly i nadále v jihoiráckém městě Basra, u města Karbalá, přibližně 120 kilometrů jižně od Bagdádu a také u města Kút, 200 kilometrů jihovýchodně od irácké metropole. Americké letectvo a pozemní jednotky zaútočily na město Karbalá ve snaze ochránit týl svých jednotek, které zahájily boje o Bagdád.
Ilustrace k posledním zprávám - očima fotografa APIRÁK, sobota 12:00:
Poslední zprávy z Bagdádu byly prozatím opravdu "poslední"

Veřejně přístupné a nezávislé informační kanály o válce se prozatím uzavřely a současné zprávy na všech světových serverech jsou pouze replikací tiskových prohlášení amerických britských vojenských "specialistů". Nejčerstvější zpráva z těchto "zdrojů" byla, že americká námořní pěchota dosáhla předměstí Bagdádu. Zpráva na serveru Ananova však byla "ilustrována" nicneříkající efektní a kýčovou fotografií ze zdrojů AP, která nevypovídá o ničem jiném, než že fotograf měl romanticky vlasteneckou náladu a očekával "zářící zítřek"... Ostatní zprávy byly odvozeninami optimistických a vlasteneckých prohlášení amerických diplomatů:
Prezident USA George Bush v sobotu opět vyzdvihl postup americko-britských sil v Iráku. V pravidelném týdenním rozhlasovém projevu k národu ujistil, že "osvobozování Iráku úspěšně pokračuje". "Irácký režim je stále více svírán do kleští. Vesnice po vesnici, město po městu, osvobození je v pohybu. Irácký lid má mé slovo: naše jednotky budou pokračovat v tlaku, dokud jeho utiskovatelé nebudou zbaveni moci a jeho země nebude zcela osvobozena," prohlásil prezident.
Arabští analytici a pozorovatelé považují všechny protichůdné informace z obou válčících stran za součást velmi silné a bezprecedentní psychologické války, která má za cíl především ovlivnit irácké vojáky a iráckou veřejnost.
Nezbývá než doufat, že se informační situace během víkendu stabilizuje a zlepší.
Saddám Hussein mezi Iráčany
4. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK : Další mrtví civilisté po střelbě na kontrolním stanovišti
Sedm civilistů, včetně tří dětí, se stalo v pátek večer obětí palby příslušníků amerického námořnictva na kontrolním stanovišti jižně od Bagdádu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na reportéra televize ABC News, který u jednotky námořnictva působí. Američané začali střílet na nákladní automobil, který na kontrolním stanovišti odmítl zastavit a snažil se prorazit si cestu zátarasem. Civilní oběti pocházejí z vozidel, která jela za náklaďákem.
USA : Konzumní chápání irácké války v New Yorku očima španělského novináře
Španělský korespondent El Mundo Carlos Fresneda líčí atmosféru každodenního života v newyorkských ulicích: Newyorčani nakupují, chodí na večeře, do kina, jakoby nedotčeni hororem války. Ráno v šest už spalují kalorie v tělocvičně, přičemž průběh války sledují pomocí sluchátek na televizních monitorech. V metru pak čtou noviny od zadní stránky, vždyť už začínají mít dost takového množství válečných zpráv. Carlos má pocit, že život v New Yorku od začátku války nabyl nesnesitelné lehkosti, jakoby ani nešlo o stejné město, které bylo po11. září zo po celé týdny zahaleno v "dýmu smrti".
Irena Trnková-Ferrel, dopisovatelka BL z Madridu
IRÁK : Frustrace španělské korespondentky El Mundo v Bagdádu
Monica Prieto popisuje frustraci, kterou prožívá při své práci jako korespondentka v Bagdádu. Každý reportér obhajující nevinné oběti civilistů, ale zároveň nucený bojovat s těžkostmi, které před něj staví režim krvácející v nespravedlivé válce, zcela přehodnocuje podstatu své profese. Bagdádský režim se snaží vytlačit ze země zahraniční novináře s výmluvou, že není schopen udržet kontrolu nad takovým počtem reportérů informujících o denním zabijení. Monica vyzývá, aby se irácký režim nechránil před médii. Novináři pracují do vyčerpání, aby odhalili tento konflikt, a za odměnu je jim vyhrožováno vyhoštěním.
Irena Trnková-Ferrel, dopisovatelka BL z Madridu
IRÁK : Další tři Američané se stali obětí vlastního letectva.
IRÁK : Basra STÁLE zůstává střediskem tuhého odporu
"Teorie", že by v ní mohlo dojí k protisaddámovskému povstání se nepotvrdila. Jednotky jsou nyní podle velení invazní armády asi šest kilometrů od centra města...
Mnozí pozorovatelé se ptají, jak mohou koaliční jednotky doufat v dobytí Bagdádu, když nejsou schopny dostat pod kontrolu mnohem menší Basru.
USA / INFO-WAR: Americká televizní síť MSNBC oznámila, že v řece Eufrat poblíž Násiráje byly americkým námořnictvem při rutinní kontrole nalezeny vysoce koncentrované stopy kyanidu a yperitu.
USA - Bílý dům - Riceová: "Irák je jedinečný", OSN zůstane na vedlejší koleji
Role Organizace spojených národů v poválečném Iráku nyní není předmětem diskusí se spojenci. Prohlásila to v pátek na tiskové konferenci bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta George Bushe Condoleezza Riceová. První období obnovy Iráku bude podle ní v rukou Američanů a Britů a "nemělo by to nikoho udivit", dodala. OSN podle ní určitou úlohu při rekonstrukci Iráku mít bude, ale Riceová zdůraznila, že "Irák není Východní Timor, Kosovo ani Afghánistán". "Irák je jedinečný," řekla.
4. 4. 2003

"S osobami, které se aktivně nepodílejí na válečných akcích, se bude za všech okolností zacházet humánně." To jsou úvodní slova Konvence o ochraně civilních osob za války, podepsané v Ženevě dne 12. srpna 1949.

Proč tedy používají Američané a Britové v Iráku tříštivé bomby? Je to munice, která šíří velké množství exploziv po velkém prostoru a podobají se ve dvou věcech - zakázaným - minám. Zaprvé zabíjejí a zraňují bez rozdílu - ještě více bez rozdílu než miny, protože jsou shazovány ze vzduchu. Zadruhé zůstávají na zemi bez exploze. Červený kříž uvedl, že více dětí zahynulo v Kosovu proto, že ze země sebraly tříštivou bombu, než kolik jich bylo usmrceno během samotného válečného konflktu.

Výmluvy vojenských mluvčích jsou nepřesvědčivé. Na důkazy, které shromáždil Robert Fisk kolem Babylonu, reagovali vojenští mluvčí vyhýbavě.

Zastáváme názor, že užívání tříštivých bomb nelze ospravedlnit nikdy. Zejména slabý je však argument pro jejich užívání v této válce. Totéž platí o užívání zbraní z ochuzeného uranu., zdůraznil páteční redakční komentář britského listu Independent.

Kompletní text v angličtině ZDE

4. 4. 2003

Kritické poznámky zneužitého autora

Přiznám se, že jsem zveřejnění zmíněného dokumentu ČSSD očekával s velkou pozorností. Reklamní avíza v tisku vyvolávala představu, že tajemní analytici ČSSD odhalili cosi z hloubi kuchyně KSČM, přinejmenším jakési "Protokoly komunistických mudrců", v nichž byl obsažen rafinovaný a zákeřný projekt na ovládnutí ČR (v první etapě, později celého světa) a opětné nastolení gulagů, zákazu studia pro děti s tatínkem-podnikatelem, železné opony na hranicích, front na toaletní papír a banány apod. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že zmíněné "tajné" dokumenty jsou včetně internetu všeobecně dostupné. Jedná se o různé projevy, stati, stanovy, brožurky a teoretické studie, se zvláštním zaměřením na produkty teoreticko-analytického pracoviště ÚV KSČM.

Trochu obsáhlejší úvodní poznámka KOŠ: Původní analýzu z pera středočeského analytického týmu ČSSD obdržela redakce Britských listů pokoutně, pod "pečetí nejpřísnějšího utajení" zdroje. Její zveřejnění spolu s některými recenzemi odborníků vně strany a reakcemi zevnitř strany odhalilo "sdostatek nedostatků", aby se o ní na sjezdu ani moc nehovořilo... Pro jistotu. A o to asi zadavateli, Karlu Machovcovi také šlo. Předseda středočeského regionu ČSSD Dolejš dodnes odmítá oficiálně sdělit její autory s tím, že je zná pouze příjemce dokumentu Vladimír Špidla a středočech Stanislav Gross. Přitom osobní odpovědnost autorů za tento text je nepochybná a analýza sama tristní.
Tato "ne-stalinistická" stať z pera analytika KSČM zase nemohla být podle slov autora otištěna ani v oficiálním deníku KSČM Haló noviny, ani v jiné stranické tiskovině pro své "úchylky" od oficiální "linie" komunistů. Copak neexistuje "otevřenost novým výzvám a věrnost tradici" i v KSČM?
To vztahy KSČM a ČSSD, které se na "neoficiální bázi" rozvíjejí napříč sněmovnou, senátem i jednotlivými regiony jsou takovou výbušninou ?
Množství bývalých členů komunitické strany, kteří jsou dnes členy, funkcionáři, náměstky i ministry je větší než malé. Tak proč taková neuróza? U některých militantnějších anarchistů bych pochopil, že je Kronštadská vzpoura a její krvavé potlačení stále irituje... U zapřisáhlých antikomunistů chápu odpor k celé levici bez podrobnějšího členění jako autentický prožitek, který nejde vymazat ani politickým pragmatismem na hranici přežití. Ale u levice samé? Vždyť co jiného vyhovuje "pravici" více, než fakt, že "levice" se nedovede dohodnout ani na "nejmenším společném jmenovateli"?
Kdysi jsem za stejných "utajených" okolností zveřejnil "inside" pohled do lůna ODS z pera tehdejšího místopředsedy Macka. Text vzbudil poprask v poslaneckém klubu větší, než odhalení pravé totožnosti Lájosze Bácze. Zveřejnění "Brandýské koalice" mezi ekologicko-politickými iniciativami, Unií svobody a KDU-ČSL v Britských listech způsobilo podobný skandál. To se politické strany stále budou bát samy sebe i veřejnosti? Dokdy? Britské listy jsou toho názoru, že politika má být věcí veřejnou. A proto tento text čtete. Protože každý se musí znemožnit sám. Nalevo i napravo.

Plné znění polemické "analýzy analýzy" 183 kb BL
4. 4. 2003
Joseph E. Stiglitz
pre SLOVO preložila Judita Takáčová

"Len zriedka dostáva tak málo ľudí tak veľa od takého množstva ľudí." Tak by mohlo znieť motto návrhu prezidenta Busha na zníženie daní.

Pri vstupe do nového milénia krajina čelila trom problémom. Po prvé, ekonomika sa pomaly dostávala do recesie a burzovná bublina takmer praskla. Po druhé, narastala nerovnosť. Kým v deväťdesiatych rokoch sa znižovanie príjmov skupín nachádzajúcich sa na spodku príjmového rebríčka nakoniec zastavilo, z plodov ekonomického rastu v tomto desaťročí profitovali v neprimeranej miere bohatí. Po tretie, vyskytli sa vážne problémy v súvislosti s podfinancovanými systémami zdravotníckej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia alebo ekonomiky navyknutej žiť nad vlastné možnosti, keď sa zo zahraničia dennodenne požičiavala viac ako jedna miliarda dolárov.

4. 4. 2003
Za scénou, napsal americký list USA Today, je role prezidenta Bushe složitější a jeho styl je emocionálnější, než jak projevuje svou veřejnou tvář - pevně, sebejistě a se sebeovládáním.

Lidé, kteří Bushe znají dobře, tvrdí, že se válečné napětí na něm projevuje znatelně. Málokdy dnes žertuje se zaměstnanci a občas na ně útočí sarkastickými poznámkami. Je na sebe tvrdý: těsně před začátkem války přestal jíst cukrovinky.

Kompletní článek - v angličtině - je ZDE
4. 4. 2003

Kto je skutočný nepriateľ USA?

Viktor Kovaľov
I keď vznik irackých tajných služieb spadá ešte od čias britského mandátu, za svoju dnešnú podobu vďačia Saddámovi Husajnovi. Faktom je, nehľadiac pritom na súperenie rôznych služieb, časté čistky a dôsledky vojny z roku 1991, ostáva systém bezpečnosti Iraku jedným z najakcieschopnejších na Blízkom východe. Tvorí ho päť veľkých a silných agentúr. Okrem toho existujú ešte minimálne tri štruktúry, ktoré majú právo na tajný zber informácií, a štyri elitné jednotky vojenského zamerania. Tu sú:
4. 4. 2003
Nic si nenamlouvejme: jsme v tom až po krk. Naši vojáci se možná chovají profesionálně a dobře, ale jsou to i britské střely a britští piloti, kteří dští smrt na irácká města. Jsou to i britské tanky a britští vojáci, kteří bojují, ulici po ulici, skrze ožebračené čtvrti zmatených a nevinných lidí. Je to britská válka, stejně jako americká válka, která způsobuje ještě větší hlad, žízeň, strach a smrt lidem, kteří už předtím měli velmi málo. A jako by to nemohlo být horší: až dosáhneme Bagdádu, je to britská odpovědnost - naší demokracie, našich politiků, nás jako voličů. Hněv arabského světa nerozlišuje mezi námi a Američany. A namlouváme si pošetilosti, jestliže si myslíme opak.

Komentátorka deníku Guardian vystoupila proti šířícím se nacionalistickým náladám v britských médiích:

Kompletní článek - v angličtině ZDE
4. 4. 2003
Cestou vedoucí šumavským hvozdem kráčel drobný muž, lehkou chůzí připomínal žokeje. Na ramenu se mu houpala svázaná deka. "Kdo jsi a odkud přicházíš," zvolal na něj mocným hlasem Matěj Přibek, držící na pohraniční stezce stráž. "Jsem Vladimír Kozina," odvětil cizinec. "Přicházím pomstít svého děda, nespravedlivě odsouzeného Lammingerem k potupné smrti provazem." Do vlasti se navracel z daleké Samary přes běloruský Vitebsk, kde navštívil Marca Chagalla. Nesl mu čerstvě upečené macesy. Blížily se svátky pesachu a chutný nekvašený chléb je Izraelitům předepsán v první svatvečer. "Ani nevíš, jakou mám radost," vítal malíř bratrance. Žil v zchátralé barabizně, jaké známe z jeho pláten, plných rabínů, andělů a létajících koní. Nemohl se hnout do Paříže. Jeho děd si pochvaloval zdejší zdravé klima a čerstvý vzduch vanoucí od nedaleké Dviny, kam chodili rybařit. "Nemíříš do Prahy?" ptal se ho nenápadně. "Pokud chceš kšeftovat s knížkami, zapomeň na to," poučoval mladíka. "Radši zajdi k Silbermannovi, má snímky z Leninfilmu. Televize, to je sexy job!" A balil mu do roličky plátno. "To je do začátku."
4. 4. 2003
Jako sociolog si kladu často otázku, proč jsou války. Je to alespoň s odstupem času evidentní, proč jsou války, které určitě nebyly nezbytné. Myslím, že jenom vystřílení munice není úplné.
4. 4. 2003

Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) informovala, že Švédský odvolací soud (Svea) vydá své rozhodnutí ve věci stížnosti ČR na částečný arbitrážní nález v arbitrážním sporu CME versus ČR již 15. května 2003. Jednání soudu ve čtvrtek skončilo.

Na základě částečného arbitrážního nálezu vynesl mezinárodní arbitrážní tribunál ve sporu CME s ČR konečný výrok ve prospěch CME. Částka, kterou musí ČR společnosti CME k dnešnímu dni zaplatit, činí 354 882 000 USD.

Česká republika napadla částečný arbitrážní nález z 13. září 2001 ve prospěch CME žalobou u Švédského odvolacího soudu.

Toto je tisková zpráva společnosti CME. (Zkráceno).

4. 4. 2003

V důsledku války proti Iráku se stal internetový portál katarské televizní stanice Al Jazeera http://www.aljazeera.net nejužívanějším serverem podle "nejpopulárnějších padesáti" serverů internetového vyhledávače Lycos. Anglická verze tohoto serveru, kterou zlikvidovali hackeři, má být znovu uvedena v provoz v dubnu.

3. 4. 2003

80 procent českých respondentů sdělilo organizaci CVVM letos v březnu, že se zúčastní voleb o vstupu ČR do EU. Stejně jako v únoru 2003 zamýšlí pro vstup do EU hlasovat 59 procent obyvatel. Měna euro je přijatelná pro padesát procent obyvatel ČR.

4. 4. 2003
Ve zprávě z 2.4 Světová zdravotnická organizace již připustila, že se pravdivost informace o přenosu pouhým těsným kontaktem s nemocnými ať už díky kapénkové nákaze či jinak podařilo vyvrátit. Neví se jen, o jaké v prostředí se vyskytující přenašeče se může jednat: voda, kanalizace, dotýkané předměty, opatrná formulace zněla: "doufáme, že to není vzduch".
3. 4. 2003
Když mi bylo asi sedm let, nechápal jsem, proč se stále tak zbytečně pálí tolik uhlí či proč se lidé nedomluví a nešetří, kde to jen trošku lze, aby nerostné suroviny déle vydržely. Vždyť ropa či uhlí neznamenají pouze pohon dopravních prostředků (no a co, přejde se na vodíkový pohon) či teplo, ale jsou základní hmotou pro výrobu tisíců dalších předmětů denní potřeby.

Až teprve nedávno jsem se seznámil s "teorií hotových peněz": Ne všichni lidé vnímají svět v celistvosti, mezi lidmi jsou poměrně velké rozdíly v motivaci a vyčítat některým lidem, že se chovají tak, jak se chovají, sice možné je, ale na věci to mění jen velice málo. Přesto základní pochopení -- nalezeni odpovědi na věčnou otázku PROČ? -- je velmi důležité.

4. 4. 2003
Paulo Coelho
Z otvoreného listu prezidentovi USA Georgovi Bushovi
preložila Judita Takáčová

Ďakujem Vám, veľký líder George W. Bush.

Ďakujem Vám za to, že ste nám všetkým ukázali nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Saddám Husajn.

Možno by mnohí z nás zabudli, že použil chemické zbrane proti svojmu národu, proti Kurdom, proti Iráncom...

Husajn je krvilačný diktátor, jedno z najzreteľnejších vyjadrení zla dnešných dní.

Toto však nie je jediný dôvod, prečo som Vám vďačný. Počas prvých mesiacov roku 2003 ste dokázali poukázať na mnohé významné udalosti, ktoré sa vo svete dejú, a preto si zaslúžite moju vďačnosť. A preto Vám chcem povedať: ďakujem.

7. 4. 2003

Medzinárodný zločin

Generálny tajomník Kofi Annan označil útok na Irak za porušenie Charty OSN. Predseda Valného zhromaždenia OSN Ján Kavan spochybnil aj politickú legitimitu amerického konania: "Táto akcia rozhodne nemá ani jasnú podporu väčšiny medzinárodného spoločenstva. Je to jasné porušenie Charty OSN."

Medzinárodná komisia právnikov v Ženeve, poradný orgán OSN vo veci medzinárodného práva, prišla vo svojej analýze k záveru, že "vojna je ilegálna". Grémium šesťdesiatich uznávaných odborníkov vo svojom posudku pripomína, že charta vojnu zakazuje.

Bagdádské tržiště krátce po výbuchu americké rakety
3. 4. 2003
Americká raketa, identifikovaná z pozůstatků svého sériového čísla, byla příčinou exploze na tržišti v Bagdádu minulý pátek, která usmrtila nejméně 62 Iráčanů. Britské listy o tom informovaly v průběhu středečního odpoledne ve svém zpravodajství.

Kódy na přibližně 30 cm dlouhém fragmentu šrapnelu nalezl na místě ve čtvrti Shu'ale reportér listu Independent Robert Fisk. Fragment pochází ze zbraně, kterou vyrobila v Texasu firma Raytheon, největší světový výrobce "inteligentních" zbraní.

Identifikace střely jako americké zbraně je ztrapňující ranou pro Washington i Londýn, zdůraznil list Independent. Americká i britská vláda totiž tvrdily, že masakr ve čtvrti Shu'ale i jiný na tržišti v Bagdádu předchozí středu, který usmrtil nejméně 14 osob, způsobily stárnoucí irácké rakety.

3. 4. 2003
Během prvních dvou týdnů války odmítaly západní zpravodajské televizní okruhy a většina amerického tisku pohlédnout realitě války v Iráku přímo do tváře. Novinářům a komentátorům stačilo být bez informací a věnovali se většinou spekulacím a vytváření pozitivních interpretací, když mohlo jen trochu větší úsilí vést k odhalení pravdy. Tato situace se teď mění, míní saúdský list Arab News:

Kompletní redakční komentář - v angličtině ZDE
3. 4. 2003
Nad tímto listem mám od počátku zvláštní pocit. Vylíhl se po revoluci jako jeden z časopisů, které aspirovaly na dědictví po Přítomnosti.

Pokusy o vzkříšení Přítomnosti hodně selhaly a to, co existuje, prostě už nemá někdejší peroutkovský vliv (ale nebyl jsem za první republiky na světě, a tak nemám právo to jednoznačně prohlásit).

Respekt přežil, ale připadá mi příliš jaksi stranický, než aby se mohl prohlásit Peroutkovým dědicem. Navíc ještě kníže schwarzenberské jako vydavatel, sponzor a chlebodárce. Navíc je to časopis vysloveně politicky komentátorský, názorový a k tomu mám jaksi trochu despekt. Mám raději informace a když názory, pak jejich konfrontaci.

2. 4. 2003
POSLEDNÍ ZPRÁVY: Senát schválil zákon o zákazu tabákové reklamy
Senát České republiky schválil zákon, který od poloviny příštího roku razantně omezí propagaci tabákových výrobků na veřejných místech a sponzoring z peněz tabákových výrobců. Senát se k zákonu návrhu zákona kriticky nevyjádřil a ten nyní čeká pouze na podpis prezidenta Klause.

Vážený pane profesore Václave Klausi, prezidente ČR,

Nejprve mi prosím dovolte, abych Vám poblahopřál k Vašemu zvolení. Píši ale ve velmi alarmující záležitosti. Domnívám se, že v naší zemi je porušována zákonnost a neprobíhá demokratická politická soutěž. Také se domnívám, že Vaše politická strana ODS se na tomto stavu významnou měrou podílí, a tak Vás poprosím o vysvětlení a eventuelní nápravu ve věci.

Nerozumím totiž tomu, proč poslanci ODS jednotně hlasovali proti omezení tabákové reklamy, ač přitom právě tabákový průmysl působí v naší malé zemi přes 60, slovy šedesát úmrtí denně . Přitom agresivní tabáková reklama a nechal jsem pro to vystavit i soudněznalecký posudek včetně fotodokumentace (na internetu jsem fotodokumentaci i soudněznalecký posudek spotřebitelské hry pro Vás umístil na tuto adresu), prokazatelně oslovuje děti.

2. 4. 2003
Člověk je do života zatažen. Nikdo se ho na to neptá. Narodí se a umře. Je to nevyhnutelnost a člověk mezi tím žít svůj život musí. A když už žije, tak zjistí, že i žít chce.

"Já se někdy nad životem tak divím, že se mi to zdá jako zázrak," říkala mi jednou dopoledne Klárka. To jí byly čtyři. Byli jsme doma sami, oknem svítilo slunce, holčička si sedla na kanape a s jakýmsi plyšáčkem pokračovala dál v jakési hře. Já z rozpaků nad tou větou vzal konvičku, naplnil ji vodou a šel zalévat naše domácí kytky. Tehdy jich ještě nejméně polovina byla z emigrace. Sukulenti. Kytky podivných tvarů do nepohody. Byt byl čistý a prostorný, připadal jsem si bezpečně jako ve velkém akváriu. Nebylo nic, co by zvenku mohlo udeřit do naší křehké, tiché a sluncem ozářené domácí pohody.

2. 4. 2003

"Chci pochopit, jak je válka chápána a interpretována na Blízkém východě, konstatuje autor této stránky o televizních stanicích v tom regionu.

Viz ZDE

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"   
5. 4. 2003 Ruská vojenská rozvědka o aktuální situaci v Iráku   
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon   
4. 4. 2003 Válečné napětí se projevuje na Bushovi, říkají ti, kdo ho znají   
4. 4. 2003 V Americe připravují nový "vlastenecký zákon"   
4. 4. 2003 Bída analýzy aneb co překroutili analytici ČSSD Josef  Heller
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %   
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr   
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
4. 4. 2003 Válečné napětí se projevuje na Bushovi, říkají ti, kdo ho znají   
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon   
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 4. 2003 Tony Blair Iráčanům: Neopustíme vás a vybudujeme v Iráku demokracii   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

Amatérovy analýzy českých médií RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2003 Další amatérova analýza: Respekt Vladimír  Bernard
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe