24. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 1. 2003

V pondělí uštědří zbrojní inspektoři OSN vážnou ránu rozhodnutí Washingtonu jít do války proti Iráku, neboť sdělí světu, že žádné zbraně hromadného ničení v Iráku nenašli a dají Saddámu Husajnovi dobrou známku za to, že s nimi spolupracoval.

Stejně nepříjemné pro postoj americké vlády bude i prohlášení hlavního jaderného inspektora Mohameda El Baradeiho Radě bezpečnosti OSN, že jeho tým potřebuje k dokončení své práce několik dalších měsíců a že důležité testovací zařízení bylo teprve nyní dopraveno do Iráku.

Zbrojní inspektoři dají Saddámu Husajnovi za spolupráci známku B, tedy dvojku. Konstatují: "Měli jsme možnost přístupu všude tam, kam jsme potřebovali, a většinou jsme také získali vše, co jsme potřebovali."

Činitelé Úřadu pro jadernou energii konstatovali, že bylo analyzováno 16 půdních vzorků, v nichž se hledala radiace, a všechny byly negativná, ale že je nutno zkoumat další vzorky a že zařízení pro testování radiace ve vzduchu teprve právě teď dorazilo do Iráku.

Hans Blix, který řídí biologické, chemické a raketové inspekce, také požaduje více času. Blix však poukázal na to, že Irák protestoval proti tomu, aby zbrojní inspektoři využívali amerických špionážních letadel U2 a kritizoval to, že inspektoři neměli možnost provádět pohovory s iráckými vědci bez přítomnosti činitele irácké vlády. Pentagon také tvrdí, že bylo vědcům a jejich rodinám vyhrožováno popravou, pokud budou spolupracovat se zbrojními inspektory.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

Sloupek

Predstavte si, pri našej dejinnej výbave sa uskutočňuje petícia o referende o vstupe do NATO. Nepochybujem, že je to politicky krátkozraká akcia a že práve politická stránka veci je jej slabinou. Nezabúdajme však, že aj táto minca má dve strany. Jednou z nich je politický problém referenda, druhou kultúra riešenia konfliktov.

Ak sa politické problémy riešia tu a teraz, kultúrne návyky a úroveň sa budú vliecť ešte dlho za nami. Skúsme kultúru pochopiť ako žriedlo a spôsob reakcií na kritické udalosti. Opätovne udrie do očí posledná hystéria okolo podpisovej akcie za vypísanie referenda o vstupe do NATO. Jej zvládnutie nie je iba politickým, ale aj kultúrnym problémom. Pri všetkej úcte ku redakčným kolegom z iného brehu, moralizovanie na jednej a psychologizácia politických problémov na druhej strane boli práve v tejto krajine zdrojom mnohých tráum. Kde ide iba o "nemravnú petíciu", tam niet o čom diskutovať. "Prvým civilizačným znakom celej akcie je mentálny svet jej signatárov," píše Štefan Hríb. Ten je morálnym a spoločenským zmätkom, sprevádzajúcim mimochodom vývoj cynickej a relativistickej Európy. Odpor voči NATO je hneď odporom voči (štátnemu) dobru, ktoré chráni a je chránené Spojenými štátmi, atď.

Zabudnime na to, že demokracia v novoveku sa začína princípom tolerancie. To znamená vytlačením nábožensky rozdielnych predstáv o dobre a zle z verejno-štátneho priestoru. Pripusťme spolu s Habermasom aj to, že so sekulárnym riešením konfesionálnych občianskych vojen sa niečo dôležité pre morálnu skúsenosť stratilo. No spochybňovaním morálneho (nie politického) štatútu našich spoluobčanov ako prvého (!) znaku verejnej diskusie sa spochybňuje oveľa viac. Kde niet morálnej autonómie, niet ani praktického rozumu ako predpokladu práva morálky. Tu dopredu odpadá možnosť otázky, či je vôbec rozumné podpísať petíciu. Ako keby aj každá otázka o NATO bola raz a navždy vyriešeným problémom. Kto nepochopil, zlyhal morálne. Kolektívne, spolu s ostatnými.

Dobro a zlo? Bum. Jasné ako facka. Ešte tá tu chýba. Nie, reč nie je o Charte 77. Viem si predstaviť, že mnohí ideologickí pracovníci vtedy nemali problém nájsť kolektívny motív akcie ináč rôznorodej skupiny zástancov ľudských práv. (Prečo ho vôbec hľadali?) Neviem si však predstaviť, že by spoločným menovateľom signatárov Charty 77 musela byť mentalita antisovietizmu. Možno z jediného dôvodu, kde je reč o nemenných mentalitách, o ktorých v roku 2003 rozprávajú pán Šebej a Hríb, tam je sloboda iba fikciou. A spolu s ňou aj zodpovednosť. Snaha vidieť signatárov podpisovej petície ako neslobodných občanov, ergo ľudí druhej triedy -- v dôsledku im spoločnej (!) mentality antiamerikanizmu -- je posledným výkrikom slovenského neokonzervativizmu. Aby toho nebolo dosť, takmer zrelý šesťdesiatnik vysvetľuje vznik petičnej akcie ako banalitu, ktorá reflektuje "presvedčenia ľudí, ktorí sa jednoducho nenarodili a nevyrástli v parlamentnej demokracii". Akým nekauzálnym spôsobom uchránil svoj zmysel pre demokraciu pán Šebej, musí verejnosti ešte len vysvetliť. Predovšetkým tým signatárom, ktorí majú pod tridsať. Bez slobody to určite nepôjde.

Převzato z týdeníku SLOVO

25. 1. 2003

Tony Blair v sobotu konstatoval, že není nutné, aby zbrojní inspektoři OSN našli v Iráku "kouřící revolver", tedy důkazy o tom, že Saddám Husajn shromažďuje zbraně hromadného ničení. K vojenskému zásahu proti Iráku může podle jeho názoru dojít i bez získání takových důkazů. Pro válku stačí jen to, že Saddám Husajn dostatečně aktivně nespolupracoval se zbrojními inspektory OSN. Totéž podle zpráv rozhlasu BBC zopakoval Tony Blair znovu v britské televizi v neděli ráno v pořadu Breakfast with Frost. Tentýž postoj vyjádřil i americký ministr zahraničních věcí Colin Powell, který pobývá na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a čelí tam značným protestům vůči postoji Spojených států k válce proti Iráku.

Zdroje v Downing Street konstatovaly, že sice nyní dojde ke "krátké přestávce" v přípravě války, zatímco zbrojní inspektoři dostanou možnost hledat zbraně v Iráku po dobu několika dalších týdnů, důvodem pro útok proti Iráku se však stane neochota Saddáma Husajna spolupracovat aktivně s týmy zbrojních inspektorů.

Britská vláda je nyní srozuměna s tím, že zbrojní inspektoři OSN nenalezli žádné konkrétnější důkazy o tom, že by Saddám Husajn vyvíjel zbraně hromadného ničení.

V pátek hovořil Tony Blair telefonicky půl hodiny s Georgem Bushem a americký prezident v rozhovoru souhlasil, že poskytne zbrojním inspektorům další čas.

Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl týdeník Sunday Times, zastává 68 procent britských občanů názor, že je Blair nepřesvědčil, že by Irák zosobňoval takovou mezinárodní hrozbu, aby to ospravedlňovalo vojenské akce.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde)

24. 1. 2003
Ani v druhém kole prezidentské volby nebyl nikdo zvolen
ŠOK, JČ

Prezidentská volba skončila prohrou všech. Nezvítězili ani Václav Klaus, ani Miloš Zeman, ale ani "truckandidátka" Moserová. Pro Václava Klause nakonec ve třetím kole hlasovalo 95 poslanců a 32 senátorů - celkem tedy dostal 127 hlasů, Jaroslava Moserová získala 65 hlasů od 26 poslanců a 39 senátorů. Vítěz potřeboval dostat nadpoloviční většinu hlasů všech přítomných 281 volitelů, tedy 141 hlasů. Hlasování se neúčastnilo 23 poslanců.

Miloš Zeman prohrál už v prvním kole; do druhého kola postoupili Václav Klaus a Jaroslava Moserová, informoval po poledni Štěpán Kotrba z jednacího sálu. Zemanovo fiasko způsobila rozhádanost a nedisciplinovanost sociálně demokratických poslanců, především odpor Špidlovy skupiny, která raději volila Klause než Zemana.

Pohrdlivě se vyjádřil o volbě a roli prezidenta místopředseda vlády Rychetský, který v kuloárech tvrdil, že každý vedoucí odboru ministerstva pro místní rozvoj má větší pravomoci nežli prezident, a proto vlastně prezidenta ani není třeba... Kalkuloval přitom ale jako se samozřejmostí s faktem, že ústavní soudce může "klidně" zvolit dvojice "prezidentských náhradníků" Špidla - Zaorálek.

V prvním kole páteční volby obdržel Klaus ve sněmovně 89 hlasů, v Senátu 32 hlasů, Moserová ve Sněmovně 25 hlasů, v Senátu 43 hlasů, Zeman ve Sněmovně 78 hlasů a v Senátu 5 hlasů, proto do další volby nepostoupil.

Podle interních informací Britských listů hlasovalo ve sněmovně pro Zemana při první volbě nejméně 30 komunistů; podle dalších předběžných informací, které samozřejmě není možno nijak ověřit, dostali komunisté a ČSSD doporučení, aby v Senátě hlasovali pro Moserovou a znemožnili tak postup Václava Klause.

Ještě před zahájením třetího kola volby se v kuloárech proslýchalo, že Klausovi chce dát svůj hlas možná 20 až 30 sociálních demokratů.

Klaus mohl počítat s 84 hlasy všech poslanců a senátorů ODS. Více než 40 hlasů, jež dostal navíc, mu patrně dodali sociální demokraté, ale zřejmě i někteří nestraníci z řad senátorů a možná i někteří komunisté, unionisté či lidovci.

Mezi prvním a druhým kolem proběhly i úvahy některých členů ODS o zlákání Moserové: zvažovala se pro ni nabídka na post velvyslankyně v USA v případě jejího odstoupení ve prospěch Václava Klause.

Další volba se má uskutečnit do 3. března. Jaroslava Moserová už prý kandidovat nebude, avšak v zákulisí se spekuluje (a není to spekulace až tak nezajímavá), že by se právě ona mohla stát společnou kandidátkou vládní koalice a možná i komunistů do třetího kola prezidentských voleb.

Některé volitele - včetně těch komunistických - přilákal její kultivovaný, moudrý projev, absence neuralgického lobbingu při její kandidatuře i deklarovaná politická neutralita. "My známe její názory a respektujeme je...," nechal se slyšet jeden z nich.

Podle prvních reakcí mluvčích poslaneckých frakcí se ale třetí kolo voleb uskuteční zřejmě až po sjedu ČSSD, na kterém si sociální demokraté budou muset zhodnotit úspěšnost dosavadního vedení strany i své taktiky v dvou proběhlých kolech. Tam volitelé ČSSD promarnili historickou příležitost "mít" jak svého prezidenta, tak předsedu vlády i předsedu parlamentu.

Indikátorem charakteru vnitrostranické diskuse v ČSSD bude už sobotní konference městské organizace ČSSD v Praze, kde s největší pravděpodobností bude fiasko sociální demokracie v prezidentském klání hlavním tématem. Konference by měla rozhodnout i o delegátech na sjezd strany v březnu.

K tématu přineseme rozsáhlou fotogalerii ihned poté, co ji zpracujeme.

24. 1. 2003
Známý americký komentátor britského původu Christopher Hitchens recenzuje zde v nenovějším čísle časopisu Atlantic Monthly knihu W.G. Sebalda On the Natural History of Destruction (O přirozené historii ničení) a znovu se tak vrací k nesmírně živé a v současnosti intenzivně diskutované otázce ničení Německa a německé, případně nacistické viny. Začíná citací z knihy Thomase Manna Doktor Faustus (1947), která zaznamenává drastické ničení Německa na jaře roku 1945. Píše pak o spisovateli Victoru Klempererovi, který -- stejně jako Thomas Mann - ve svém dvojsvazkovém deníku (Ponesu svědectví, 1998, 1999) vzdorně rozlišuje mezi velkou, civilizovanou německou kulturou a nacistickým šílenstvím.

Platí totéž třeba i pro Čechy? Lze oddělit českou národní zkušenost a povahu od čtyřiceti let zkušenosti s komunismem? Žida Klemeperera, poznamenává Hitchens, zachránilo zničení Drážďan -- těsně před ním dostal s manželkou předvolání, aby se dostavili do transportu. Zničení Drážďan ohněm (totéž znamená slovo holocaust) jim oběma zachránilo život. Klemperer se pak svobodně rozhodl žít ve východním Německu, přestože nedůvěřoval komunismu a věděl, že komunistická a nacistická ideologie jsou podobné. Kdo by dnes dělal taková rozhodnutí?

(Jiný článek na toto téma je zde).

24. 1. 2003

První vlna 50 protiválečných aktivistů z Británie a dalších evropských zemí pocestuje o víkendu z Londýna do Bagdádu ve snaze zabránit americkým vojenským akcím proti Iráku. Tento první konvoj má vyjet z Londýna v sobotu; má prý být jedním z mnoha, organizátoři prý očekávají, že se k nim přidají tisíce lidí. Akci organizuje americký veterán z války v Perském zálivu Ken Nichols O'Keefe. Ten apeluje na to, aby se do Iráku vydalo 10 000 lidí a oznamuje, že zahájí hladovku do té doby, dokud se nepřihlásí alespoň tento počet. Jinak, varuje, totiž nezabráníme vzniku třetí světové války.

Dobrovolníci písemně informovali sídlo britského premiéra v Downing Street o tom, kdo přesně do Bagdádu jede a na kterých místech (u kterých nemocnic a čističek vody) se budou v Iráku zdržovat. Případné útoky na tato místa se uskuteční s plným vědomím amerických a britských úřadů, že může dojít k usmrcení britských a amerických občanů. Aktivisté si sami budou financovat cestu. Šedesátiletá Sue Darlingová ze Surrey potvrdila, že skupina stále ještě čeká na vízum do Iráku a přiznala, že neví, co mohou v Iráku očekávat.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

25. 1. 2003

"Poznejte úhlavní nepřátele Ameriky," tak zní upoutávka, která se v těchto dnech vysílá v televizi BBC. Inzeruje se jí dokumentární seriál "Holidays in the Axis of Evil", "Dovolená v ose zla", který bude pojednávat o tom, jaká je turistika v zemích, které Spojené státy považují za nepřátelské. V pondělí 27. ledna v hlavním vysílacím čase v 21 hodin se bude na programu BBC 4 vysílat první část dvoudílného pořadu o životě v Iráku a v Severní Koreji.

V rozhovoru o filmu konstatoval reportér Ben Anderson, který se celkem vydal do Severní Koreje, do Iráku, do Íránu, do Sýrie, do Libye a na Kubu s turistickou mapou a se skrytou kamerou, že jeho cílem bylo zjistit, zda má těchto šest "teroristických" států něco společného. Tvůrci filmu totiž původně zjistili, že jedinou společnou věcí, které tyto státy sdílejí, je, že do všech z nich je možno jet na dovolenou na turistické vízum.

Nejhůře se vedlo britským novinářům v Iráku, ale ve většině zemí se ukázalo, že by jejich obyvatelé dali nevímco za to, aby jejich diktátoři byli svrženi. Celkově byla turistika v "ose zla" velmi deprimujícím zážitkem. Reportér BBC poukazuje v internetovém rozhovoru mj. i na to, že na jihu Iráku, kolem, města Basry, lidé v roce 1991 povstali na základě povzbuzování amerického prezidenta Bushe seniora proti Saddámovi, ale ten je pak nepodpořil, "protože si uvědomil, že to jsou šiité, že se spojí s Íránem a Amerika přijde o ropu" a Saddámova armáda tam pak - zatímco Američané nehnuli ani prstem - povraždila 30 000 lidí.

(Podrobnosti viz zde a zde.)

24. 1. 2003

Z iráckých dokumentů, které získala společnost BBC, zdá se, vyplývá, že se Saddám Husajn připravuje užít chemických zbraní proti západním vojákům v případě, že by napadly Irák, informuje list Independent. V dokumentech, napsaných arabsky, se píše, že dostaly elitní jednotky irácké armády nové obleky, chránící před chemickými zbraněmi, a zásoby atropinu, které chrání vojáky před škodlivými účinky chemických zbraní. Tyto dokumenty zprostředovala pořadu BBC Radio 4 "Today" opoziční Irácká národní koalice.

(Podrobnosti v angličtině viz zde.')

24. 1. 2003

O minulém víkendu se konaly velké demonstrace proti plánované válce proti Iráku v Tokiu, v Islamabádu, v Damašku, v Moskvě, ve Washingtonu a v San Francisku. Názory demonstrantů sdílejí tisíce dalších lidí, kteří se demonstrací neúčastnili. Už delší dobu je známo, že většina obyvatel v arabském a v muslimském světě se ostře staví proti americké intervenci v Iráku. Tito lidé argumentují, že se obávají, že by válka vedla ke zvýšení regionální nestability a k zintenzivnění arabsko-izraelského konfliktu.

Odpor proti plánované válce vyvolal v poslední době v západní Evropě pozoruhodné výsledky v průzkumech veřejného mínění. 75 procent Němců například zastává názor, že je prezident Bush větším nebezpečím než irácký prezident Saddám Husajn. V Německu i ve Francii konstatuje 75 procent občanů, že jsou proti válce proti Iráku, bez ohledu na to, zda to třeba schválí Rada bezpečnosti OSN. Ve Španělsku a v Itálii je proti válce proti Iráku 60 procent obyvatelstva. V Británii je proti válce proti Iráku 47 procent občanů. 80 procent Britů zastává názor, že nutnou podmínkou pro jakoukoliv vojenskou akci proti Iráku musí být zjištění konkrétních důkazů, že Irák odmítá plniv odzbrojovaci požadavky OSN a OSN musí rozhodnout, že o nutnosti vojenské intervence proti Iráku.

Pozoruhodná je změna názoru lidí ve Spojených státech. Ještě loni na podzim si mnoho Američanů stěžovalo, že se staví proti válce proti Iráku, ale že jejich názory vláda, Kongres a mainstreamové sdělovací prostředky ignorují.

Od té doby došlo k podstatným změnám. Průzkum listu Washington Post a televize ABC ukázal, že se sedmdesát procent Američanů domnívá, že by měli zbrojní inspektoři OSN dostat pro svou práci více času. Otázkou je, zda budou mít tyto názory lidí nějaký vliv.

Francie, Německo a Řecko se v současné době snaží oddálit začátek války alespoň o několik týdnů. Čína a Rusko požadují, aby zbrojní inspekce v Iráku pokračovaly dál bez časového omezení. Turecko odmítá poskytnout Spojeným státům přístup na své území pro větší vojenské operace. Ankara svolala tento týden summit zemí na Blízkém východě, jehož cílem by mělo být navrhnout mírové řešení krize.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde).

24. 1. 2003

Dnes od rána se bude - už podruhé - volit nový český prezident. Ze sněmovny "prosakují" už týden různé "zaručené" zprávy, které odrážejí nervozitu před druhým kolem prezidentských voleb. Lobbují už snad všichni, spekulují i hradní uklízečky... Některé scénáře se ale vymykají z tužeb a snů laiků-romantiků i cílů lobbistů a svou sofistikovaností připomínají spíše Stirlitzovy zpravdajské operace ze Semjonovova románu Sedmnáct zastavení jara. Pro laika mnohdy fantastické konstrukce však mají mnohdy racionální jádro v parlamentní aritmetice i šovinistické ješitnosti "soupeřících" klanů. Jednou z konspiračních teorií je i scénář hry "Indiánský Klín": senátorka Moserová, zlákaná "zemanovskými" sociálními demokraty přes "spřátelené" senátory z klubu otevřené demokracie jako "odstiňovací" kandidátka pro část pravicových voličů, díky níž neprojde do druhého kola ze Senátu Václav Klaus a tím se protiklausovské skupině v ODS a Kasalově skupině v KDU-ČSL umožní přesvědčit zbytek klubu ve prospěch volby Miloše Zemana... Ne, nemylte se, neřekl jsem klubů či frakcí, řekl jsem zcela záměrně klanů. Protože prezidentské ad-hoc "koalice" nejsou utvářeny na principu těch "demokraty" tolikrát vysmívaných "stranických sekretariátů", ale na principu regionálních, resortních či privátních souručenství, jdoucích stejně jako projednávání mysliveckého zákona napříč celým parlamentem. U mysliveckého zákona se alespoň vědělo, kdo je liška, kdo hajný a kdo zajíc. Minimálně někteří měli lovecký lístek a někteří chodili do parku trénovat maratón...

V případě volby prezidenta i zajíci ztrácejí soudnost, tak jako Vladimír Špidla. Doba hájení není a tak jsou zcestné představy některých jeho příznivců v nejužším vedení ČSSD, že "špidlovci" oplatí "zemanovcům" stejnou mincí a budou volit "dva křížky" jen proto, aby do třetí (a pravděpodobně už poslední nepřímé) volby či do přímé volby nastoupil proti Václavu Klausovi sám velký - Vladimír Špidla osobně. "Jen ten může porazit Klause v přímé volbě," tvrdí zdroj Britských listů detailně obeznámený s vyjednáváním Špidlovy skupiny.

A my dodáváme - onen zdroj ač s podivem, není blázen. Blázen je ovšem ten, kdo uvěří v realizovatelnost podobné "bojové" strategie, která by s naprostou určitostí rozbila křehký konsensus v ČSSD a způsobila by opět dlouhodobé a nesmiřitelné nepřátelství frakcí v této straně, které už jednou nastalo a trvalo skoro osm let. Říká se přece, že když dva se perou, třetí se směje - a smích třetího není ani v existenčním zájmu předsedy ČSSD. Přesto, že svému předchůdci mnohdy nemůže přijít na jméno, neriskoval by vlastní kůži. Existenci podobných úvah, šířících se Sněmovní ulicí, ale potvrdila redakci Britských listů i místopředsedkyně ČSSD Jitka Kupčová, která je zároveň zpochybnila jako předčasné, nepravděpodobné a nelogické. S tím se dá souhlasit. Moudrý předseda strany přece straníky spojuje, jen blázen by je rozděloval...

24. 1. 2003
"Veřejnosti se předkládá zvláštní obraz. Miloš Zeman prý rozkládá sociální demokracii. Jeho zvolení prezidentem by prý vneslo rozkol do vedení ČSSD. Ne snad, že by v ČSSD neprobíhal mocenský boj. Probíhá jako v každé partaji. Je v ČSSD víc vidět. Iniciátoři boje ho nosí do novin. Pak je tu výhoda "experta" A. Mitrofanova v Právu. Někoho takového žádná partaj v žádných novinách asi nemá (a možná ani mít nechce - pozn. red.). Konečně za třetí, rozbroje straně neprospívají a není málo těch, kteří jsou motivováni neprospívat. Proto se o mocenských bojích v ČSSD píše nejvíce."

Autor, psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana, rozebírá se znalostmi insidera vnitrostranickou situaci v ČSSD.

Foto: Dana Kolárová
24. 1. 2003
Roman Franta
Ve čtvrtek 16. 1. 2003 v 18 hodin se v galerii Václava Špály, otevřela diskuse nad její budoucností. Setkání umělců, kurátorů, galeristů a zástupců Nadace Český fond umění (NČFU) inicioval a moderoval bývalý kurátor Galerie hlavního města Prahy Vít Havránek. V galerii současně probíhá čtrnáctidenní, petiční, kolektivní, minimalistická výstava "281 m2, organizovaná studenty AVU. Každý ze zúčastněných si pronajal od NČFU libovolně velkou plochu za finanční poplatek, který studenti rozpočítali na 1m čtvereční. Tím po celé galerii vznikla síť skládající se z geometrických obrazců vyznačených červenou páskou. Vystavující tak vyjádřili nesouhlas nad novým vedením galerie a činností NČFU.
Senátorka Jaroslava Moserová - foto: Š. Kotrba
23. 1. 2003
Nepřipustíme-li možnost reálné existence bájné kněžny Libuše, v čele českého státu nikdy nestála žena. Poslanci a senátoři budou mít v pátek historicky ojedinělou příležitost tento stav změnit. Soudě podle hlasů většiny mediálních analytiků je však nepravděpodobné, že jí využijí. V každém případě vstup senátorky Moserové do soutěže o presidentské křeslo ráz volby výrazně poznamená. Až do ohlášení její kandidatury se s nadsázkou mluvilo o souboji dvou titanů, na jehož výsledek vášniví fanoušci obou soupeřů uzavírali sázky. Její kandidatura jej mění v nepřehlednou hru s obtížně odhadnutelným výsledkem.
24. 1. 2003
KOŠ

Sdružení bývalých studentských aktivistů a jejich přátel z listopadové "revoluce", kteří u příležitosti 10. výročí událostí roku '89 sepsali výzvu "Děkujeme, odejděte!" zaslali v těchto dnech otevřený dopis senátorům a poslancům. Apelují na ně před druhým kolem prezidentské volby a varují je před "tou nejpokleslejší stránkou a charakterem české politiky: Milošem Zemanem, kandidátem ČSSD a Václavem Klausem, kandidátem ODS".

V otevřeném dopise bilancují pozici svou i pozici "opravdových" politiků za poslední 4 roky. "Naše země prožila po pádu komunismu období euforie, optimismu, deprese i "blbé nálady". Za poslední čtyři roky ale společnost totálně vystřízlivěla z politiky. Ani Dřevíčská výzva, ani Impuls'99, ano, ani občanská výzva "Děkujeme, odejděte!" nepřiměla hlavní aktéry opozičního paktu, jímž degradovali politiku na technologii moci, k sebereflexi...", přiznávají signatáři dopisu.

Na senátory a poslance pak apelují na odpovědnost a vážnost rozhodnutí i symboliku prezidentské volby v českém kontextu.

"Není pravda, že česká společnost je ve své většině apatická, frustrovaná a morálně zdevastovaná -- jak to někdy vypadá při pohledu na lidem volené zástupce. Není pravda, že všichni politikové jsou stejní, protože bez politické reprezentace, kterou významná část společnosti odmítá svou neúčastí ve volbách, se obejít nelze", tvrdí aktivisté Děkujeme, odejděte.

"Myslete, prosím, na to, že se na vás díváme.", stojí v závěru apelativního dopisu, který podepsalo osm členů tohoto hnutí, známého nejvíce z období jeho zapojení do televizní krize v roce 2000. V roce 1999 - 2000 petici "Děkujeme, odejděte!" podepsalo více než 200 000 lidí a někteří poslanci se o jejich "pouličních" aktivitách vyjadřovali se značnými obavami. Sdružení "Děkujeme, odejděte!" dnes vede bývalý kandidát Lobkowiczovy "Cestu změny" do Parlamentu, Josef Brož.

24. 1. 2003
Cílená americká protiirácká kampaň je vedena již rok a technologie této kampaně je učebnicovým příkladem politické přípravy obyvatelstva na válku, o které bylo rozhodnuto z principu... Obdobně byly motivovány protesty a sklobijácké manifestace proti řetězcům bufetů McDonalds. Saddám a McDonalds mají jedno společné: jsou symbolem něčeho, čeho se lidé bojí.
24. 1. 2003
Včera prešlo symbolických sto dní od nástupu novej (resp. z väčšiny pôvodnej) slovenskej vlády. Treba žiaľ konštatovať, že neuplynuli vôbec idylicky a vzájomné spory zúčastnených strán ďaleko presahujú mieru bežnú v stabilizovaných politických pomeroch. A to iste vidíme len špičku ľadovca, no i tá ukazuje, že napriek deklarovanej programovej pravicovej zhode štyroch aktérov, nešlo o manželstvo z lásky ale iba pragmatické partnerstvo. Kde sa v za oponou neľútostne rujú ako psi ako kosť a skúšajú, čo si môžu dovoliť najmä na najmladšieho a najmenej skúseného člena.
24. 1. 2003

Vědci konstatují, že nyní mají spolehlivé důkazy, že tamoxifen zabraňuje vzniku rakoviny plic u žen i ve vysoce rizikových případech.

Výzkum, který provedl mezinárodní tým v čele s profesorem Jackem Cuzikem z charitativní organizace Cancer Research UK zjistil, že taximoven snížil výskyt rakoviny plic o 38 procent u zdravých žen s vysokým rizikem této choroby. V případech, kdy bylo užito taximofenu po odstranění nádoru z prsu, poklesl výskyt nových nádorů o 46 procent. Zkoumalo se 40 000 žen. Nyní bude nutno minimalizovat vedlejší účinky tamoxifen, aby ho bylo možno využívat jako základního preventivního léku.

Tamoxifen však zabránil výskutu jen těch druhů rakoviny, které obsahují receptory pro hormon estrogen. Tamoxifen však zvyšoval pravděpodobnost vzniku trombóz a rakoviny poševních stěn.

Výsledky výzkumu vyšly v časopise The Lancet.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

24. 1. 2003
tisková zpráva Konta Bariéry

Stále nové žádosti přicházejí Nadaci Charty 77 - Konto Bariéry od obětí povodní z řad handicapovaných. Těm, co velká voda vzala střechu nad hlavou, poskytuje nadace příspěvek na stavbu nového domu, těm, co povodeň dům poškodila, poskytuje příspěvek na obnovu bydlení. Konto Bariéry ale pomáhá i s vybavením domácností a financuje opravy kompezačních pomůcek, o což si nekteří žadatelé stále ještě píší.

24. 1. 2003
Radovan Geist
Obraz života stredo- a východoeurópskych Rómov v Regionálnej správe o ľudskom rozvoji, ktorú vydala UNDP (rozvojový program OSN), je nelichotivý. Žiaľ, pravdivý. Kritici však tvrdia, že ide o priveľmi všeobecný a jednostranný pohľad. Podpredseda vlády Pál Csáky ju dokonca označil za "neobjektívnu". Správa však len štatisticky vymenováva už predtým známe fakty -- veľká časť Rómov trpí podvýživou, nižším životným štandardom, dožívajú sa nižšieho priemerného veku, v rómskej populácii je omnoho vyššia nezamestnanosť, nižšie priemerné vzdelanie atď. Záver je až provokačný -- Rómovia žijú v podmienkach, ktoré väčšmi pripomínajú subsaharskú Afriku ako integrujúcu sa Európu.
22. 1. 2003
Otázka legitimity demokratickej moci na jednej strane, ako tvrdil už Max Weber, nefunguje bez možnosti minimálneho súhlasu ovládaných s vládnucimi. Na druhej strane sa prvky priamej demokracie, o ktorých zavedenie do Ústavy Weimarskej republiky sa Weber osobne zasadil, stali príčinou jej zániku.

Dejiny minulého storočia dokazujú, že uplatňovanie referenda nielen riešilo mnohé otázky, ale bolo aj zdrojom sociálnej demagógie a manipulácie "s vôľou ľudu". Stačí sa pozrieť do susedného Rakúska. Skrátka, medzi demokraciou a referendom neexistuje jednosmerná väzba. Záleží na kontexte.

Ak by bezprostredná vôľa ľudu bola totožná so záujmami žijúcich a ešte nežijúcich ľudí, susedských štátov a budúcnosti krajiny, potom nepotrebujeme strany, parlament, ani vládu. Ale práve tieto inštitúcie budeme potrebovať pri riešení petície za konanie referenda do NATO, pretože nejde o dve rovnocenné referendá.

24. 1. 2003
Najmä médiá často vyjadrujú názor, že kauza zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny stále traumatizuje našu spoločnosť. Zrejme nielen ona, ale všetky skutky amnestované kedysi zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom traumatizujú predovšetkým súčasnú vládnu koalíciu. A najmä KDH. Tomu už raz nevyšla iniciatíva tohto druhu v parlamente, keď za zrušenie amnestií nehlasoval ani ich vtedajší koaličný partner SDĽ. Teraz je síce táto myšlienka priechodná v súčasnej koalícii, no to je stále len 78 hlasov. A na prijatie návrhu ústavného zákona o zrušení tzv. Mečiarových amnestií treba minimálne deväťdesiat hlasov.
23. 1. 2003
Hlavním tématem veřejné debaty se v minulých dnech stalo v Británii financování vysokoškolského vzdělání. V Anglii platí v posledních několika letech Blairovy vlády vysokoškolští studenti roční školné ve výši 1100 liber ročně (přibližně jeden čistý, spíše nižší měsíční plat); ve Skotsku poslanci rebelovali a školné se neplatí, po absolutoriu však tam bude muset student státu zaplatit jednorázový poplatek 2000 liber.

V poslední době usilovaly anglické univerzity o svolení od Blairovy vlády, aby směly studentům samy účtovat tzv. dodatečné školné. Ve středu jim to ministr školství povolil, ovšem s nejrůznějšími podmínkami:

21. 1. 2003

U nás v Kanadě je známá tato adresa pro protiválečné petice (v angličtině):
http://www.moveon.org/nowarworld/,

píše Miloš Kaláb a pokračuje:

Zúčastnil jsem se - dává to příležitost napsat vlastní zprávu "národním a světovým politikům". Právě jsem dostal dopis účastniků z demonstrace v Torontu a podle televizních zpráv se demonstrovalo i na kanadských prériích, kde se normálně přiliš často nedemonstruje...

Vím, že nemáte moc volného času, přesto kopíruji níže seznam velice dobrých stránek ze známých amerických novin:

Democracy in Action

Let the Inspections Work, for more information:

MoveOn Bulletin Archives
http://peace.moveon.org/bulletin.php3

EPIC - the Education for Peace in Iraq Center
http://epic-usa.org/action/alertarchive.php

The National Priorities Project
http://www.nationalpriorities.org/iraq.pdf

Recent News Reports

The United States of America has gone mad
Spojené státy americké zešílely, The Times, Londýn
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,482-543296,00.html

Happy Imbeciles At War
Šťastní imbecilové ve válce
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/gate/archive/2003/01/10/note s011003.DTL

Cost of War could reach $1.6 Trillion
Náklady na válku by mohly dosáhnout 1,6 biliónu dolarů, Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A24681-2003Jan7.html

Most Unconvinced on Iraq War - LA Times Poll
Ohledně nutnosti vést válku proti Iráku absolutně nepřesvědčeni - průzkum Los Angeles Times
http://www.moveon.org/latimesdecember172002.pdf

'No Smoking Gun' So Far, U.N. Told
Zatím žádný kouřící revolver, Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A35529-2003Jan9.html

 "Kellerova" petice - v českém jazyce

Nikoliv naším jménem
petice.ecn.cz

23. 1. 2003
Distributoři nového filmu o francouzském postmodernistovi a dekonstrukcionistovi Derrida připomínají na svém marketingovém serveru pro tento film (viz zde), jak vynikající by to bylo, kdyby existoval filmový záznam antického filozofa Sokrata, jak vede své sokratovské dialogy? A právě proto vznikl tento film o Jacquesu Derridovi, "jedním z největších vizionářů a nevlivnějších myslitelů dvacátého století, brilantní a ikonoklastický francouzský filozof Jacques Derrida."

Avšak Mark Goldblatt argumentuje v časopise National Review (viz zde), že Derrida, zbožňovaný i některými českými literárními odborníky, vůbec žádným filozofem není, je to podvodník, jehož pochybné teorie jsou jen charakteristickým rysem povrchní západní humanitní pseudokultury:

23. 1. 2003

V živě napsané glose se tento týden krátce zabýval týdeník Economist prezidentskými volbami v České republice. Nejprve shrnul Havlovy zásluhy a úspěchy: "Jeho země je nyní pevným členem NATO a příští rok by měla vstoupit do Evropské unie." Havel podle Economistu "přežil rozhádané, avšak mírové rozdělení Československa, kolaps českého hospodářství i vlastní nepevné zdraví." Někteří lidé prý Havlův význam srovnávají s "uctívaným otcem zakladatelem, Tomášem Masarykem".

Při opěvování Havlových úspěchů v zahraničí se Economist dostává do téměř orgasmických tónů: "Velký úspěch byl v zahraničí. Havlův vliv pomohl včlenit ČR do NATO a do EU. Havel byl vždy naprosto věrným spojencem Západu, vyslal (sic!) české vojáky do Kosova a do Afghánistánu a nebál se hrozby terorismu, když zorganizoval loni na podzim v Praze gradiózní summit NATO. Také Havel obdivuhodným způsobem hájí menšinu Romů, která je v ČR v obklíčení.

Avšak, poukazuje zároveň britský týdeník, doma nemá mnoho Čechů pro Havla zrovna nadšení. Vystupuje neohrabaně, často příliš odtrženě od života, příliš intelektuálsky, jeho projevy bývají mnohomluvné, lidem ve špinavých polorozpadlých průmyslových městech v severních Čechách Havel nemluví z duše. Chudí Češi jsou příliš zdeprimovaní na to, aby Havla poslouchali, bohatí Češi na to, aby ho poslouchali, nemají čas - jsou na to taky příliš chtiví peněz."

Největším nedostatkem Václava Havla je prý to, že za sebou nezanechal dědice. List pak docela věcně a přesně líčí první kolo volby nového prezidenta a poukazuje na to, že volba bude nyní mezi Klausem ("který pohrdá Havlem alespoň tolik, kolik pohrdá jeho idejemi") a "jiným bývalým premiérem", "žoviálním Milošem Zemanem". "To, že si Zeman rád zakouří, pokecá a dá si jeden nebo tři drinky, by bylo po českých hospodách jistě populární. Avšak na rozdíl od Havla by Zeman mohl ČR posléze ztrapňovat v zahraničí, " píše britský komentátor zřejmě při vzpomínce na Zemanovy výroky o Palestincích během cesty do Izraele, a uzavírá trochu irelevantně: "Není divu, že čeští anarchisté, kteří kdysi provokovali komunisty ruku v ruce s Havlem, nyní požadují návrat k monarchii."

Pozn. ŠOK: Jestli je i v ostatních podrobnostech o České republice britský komentátor Economistu tak zběhlý, jako v politologickém zatřídění místních "intelektuálů", bohémů a Havlových přátel z disentu, pořádajících royalistické happeningy v Praze, měl bych obavy o osud ekonomické rubriky tohoto jistě jinak seriózního média...

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2003 Znal jsem Zbigniewa Brzezinského - jeho vliv na americkou politiku je pořád silný Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2003 Ve Štrasburku soud reagoval za tři dny Zdeněk  Jemelík
26. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Hutka nebude s Gottem a Vondráčkovou zpívat Havlíčku, Havle! Jan  Paul
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 První skupina "lidských štítů" se vydává do Iráku   
24. 1. 2003 Diskuse nad budoucností Špálovy galerie a Nadace Český fond umění Roman  Franta
23. 1. 2003 Druhá po Libuši Zdeněk  Jemelík
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   
23. 1. 2003 Mohou dva idioti rozpoutat světovou válku? Martin  Škapík
23. 1. 2003 Jacques Derrida - symbol západního pseudointelektuálního diletantismu?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2003 Znal jsem Zbigniewa Brzezinského - jeho vliv na americkou politiku je pořád silný Miroslav Václav Steiner
25. 1. 2003 Irák: zbrojní inspektoři OSN nenašli nic   
24. 1. 2003 McDonaldizace Saddáma aneb samozřejmý cíl František  Roček
24. 1. 2003 BBC: Irák připravuje proti americkým vojskům útok chemickými zbraněmi   
22. 1. 2003 Interfax: "Američané zaútočí na Irák v únoru"   
21. 1. 2003 Zabíjení v Iráku: optimistická varianta František  Roček
21. 1. 2003 Vést či nevést válku proti Iráku? Miloš  Kaláb
20. 1. 2003 Irák: operace na zákaznickém principu František  Roček
20. 1. 2003 Observer: Je nutno zaútočit na Irák   
18. 1. 2003 Arabské země chtějí, aby Saddám Husajn odstoupil   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
13. 1. 2003 Česká literatura v postkomunismu Petr  Bílek
13. 1. 2003 Příjemnou a zajímavou sobotou v Londýně Jan  Čulík
7. 1. 2003 Nové myšlenky a směry při studiu české kultury, jazyka a literatury   
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
18. 12. 2002 Česká poesie v předvánočním Stockholmu Jana  Witthed
12. 12. 2002 Totalita v nás: Multibestia triumphans et incorporata Jan  Čulík st.

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 Pohled zevnitř: Kdo prohrává s kým v ČSSD Ivan  David
24. 1. 2003 Brousí si Špidla zuby na přímou volbu? Štěpán  Kotrba
24. 1. 2003 Ze Zemanovy cesty na Hrad zbyly trosky...   
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   
23. 1. 2003 Druhá po Libuši Zdeněk  Jemelík
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Spolek Karlín: Chceme mluvit do koncepce popovodňové obnovy Jan  Paul
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba