20. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2003

TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách

ČT 1 se opět podařilo rychle zareagovat na dění uplynulého týdne. Stoprocentní akceschopnost tím ovšem ještě neprokázala. To by totiž musela do diskuse s hlavním aktérem Špony sehnat prezidentského kandidáta ČSSD - Miloše Zemana. V době vysílání však jeho nominace byla známa několik málo hodin, takže, nechtějme zase zázraky. Každopádně Václav Klaus /ODS/ dostal před druhým kolem příležitost, jakou jeho socialistický soupeř do pátečního hlasování už mít nebude. Zeman má smůlu i v tom, že Klaus v průběhu pořadu zřejmě moc bodů neztratil. Až úzkostlivě se vyhýbal, byť jen náznakům agresivity nebo arogance, konfrontačním vyjádřením, nepoučoval, neironizoval.

Jakub Železný naopak zahájil poťouchle, když se zeptal jak má Klause titulovat. Na rozdíl od před časem vysílaného rozhovoru na Primě, Klaus redaktorovi velkoryse dovolil, ať jej oslovuje jak chce. Další diskutující už takoví nebyli a titul více respektovali Jistou výjimkou však představuje Vladimíra Dvořáková, moderátorem představená jako politoložka Vysoké školy ekonomické. Její přítomnost byla osvěžením, protože názory měla utříděné a prezentovala je srdnatě a nekomplikovaně. Za zmínku stojí zvlášť její konstatování, v němž skutečnost, že do finále se dostali právě tito dva bývalí předsedové vlády, označila za Porodní bolesti přechodu politických garnitur.

Jiří Dolejš (KSČM) tituloval čestného předsedu ODS často "profesore" a tento titul používal i v čase minulém. Hovořil-li však v týchž souvislostech o Pithartovi, tak u něho se s akademickými tituly neobtěžoval. Jinak mu nelze upřít obratné formulování odpovědí, ať již třeba šlo o případnou podporu některého z kandidátů, nebo "nabídky", které (ne)měl Klaus komunistům za podporu učinit.

Poslední host, vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler projevoval Klausovi až obřadnou úctu. Pokud však jde o jeho názory na případnou válku v Iráku, nutno ocenit jejich nekomplikovanou jednoznačnost. Je proti této válce, stejně jako proti slabosti (ne)předkládaných argumentů i zbrklosti rozhodování naší vlády a zastupitelských sborů.

Rovněž Klaus evidentně není militarista a konflikt by jistě nepřijal s nadšením, ostatně stejně jako podle průzkumů většina národa, nicméně ani v rámci této látky nevystupoval nijak zvlášť razantně. Divák si mohl domyslet, že Tvrdíkova velkomluvnost a sklon k přehánění jím není hodnocena pozitivně, nicméně odsouzení bylo otcovsky přívětivé. Stejně tak třeba totální čtyřicetimiliardový kiks statistiků (celníků) zdaleka neodsoudil tak, jako komunista Dolejš. Dokonce bylo možné z jeho vyjádření dovodit, že to není nic až tak zvláštního, což bylo asi jediné problematické stanovisko. Smířlivost zde rozhodně není na místě. Jinak si ale neuškodil, mnohé diváky oslovil, otázka ovšem je, jak to vnímají ti, kteří ho mají v pátek volit a kteří ho už nějaký pátek znají.

Fatalitu příštího pátku jednoznačně zpochybnil Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v nedělní Partii, dost sebevědomě vyslovil předpoklad sabotování volby oběma menšími koaličními stranami. To odsoudil jeho diskusní kolega Petr Nečas (ODS) s odůvodněním ztráty autority parlamentu. Odhlédneme-li o faktické nicotnosti autority této instituce, tak si hodně protiřečil. Krátce před tím prohlásil, že neúspěch ve třech kolech první volby není nic zvláštního (s odkazem na minulou volbu Václava Havla) a později přítomné ve studiu seznámil s řeckou zkušeností, kde se několikeré volby prezidenta nepovažují za mimořádnou událost.

Druhý tématický okruh byl věnovaný irácké problematice. Zde se oba, téměř až horlivě shodovali. Dozvěděli jsme se mnoho důvodů proč, ale nezaslechli žádné důkazy pro tyto důvody. Svoboda v daném kontextu kritizoval Klause, že se zdržel hlasování, Nečas jej samozřejmě hájil a poukázal na stejný postup Svobody (učiněný prý omylem). Je skutečností, aspoň dle mého soudu, že Svoboda v poslední době více mluví než v minulosti, jeho vyjádření ale postrádají onen důvěryhodný náboj z doby před zhruba rokem, rokem a půl. Působil však umírněnějším dojmem, Nečas byl útočnější - jakoby do studia chvílemi zavívala ozvěna starého stylu ODS.

Tento pocit mimoděk oživil i moderátor Podzimek, když se zmínil o Nečasově kritice poslanců koalice v souvislosti s hlasováním o irácké rezoluci. Ostatně i ve zpravodajských relacích jsme mohli shlédnout a slyšet jeho slova o tom, že někteří politici neunesou svoji odpovědnost. Kdo se ale vrátí nějaký rok zpátky a vzpomene na jeho furiantské bušení do stolu a následnou rezignaci na ministerský post, musí velmi pochybovat o kompetenci úst, která opět manifestují sebevědomou jistotu.

Též na Nově nebyla tato témata opomenuta, souboj tam byl ovšem nerovný. Proti sofistikovaným tezím Miloslava Ransdorfa (KSČM) byl vlastně jedinou zbraní Zdeňka Škromacha (ČSSD) v Sedmičce úsměv, někdy široký, jindy rozpačitý. Nejde jen o handicap lidového a nevýrazného stylu, ale také o to, že sklízí plody "koncepční" práce svého předchůdce, stejně platí daň za chrlení nesplnitelných slibů. Navíc důslednost Jany Bobošíkové je něco úplně jiného než noblesní přístup primáckého moderátora Podzimka před týdnem.

Velmi nepříjemná byla pro něho zejména materie č. 1, za kterou je odpovědný. Na pozdní redistribuci peněz na města (veřejné práce) odpověděl ve smyslu, že je to každý rok běžné. K růstu nezaměstnanosti a pochybnostem o úspěšnosti "investiční" politiky úřadů práce se vyjádřil samozřejmě kladně. Tvrdil, že kdyby jí nebylo, byla by nezaměstnanost ještě větší. Ransdorf ho ale nešetřil, takže se uchýlil ke staré osvědčené taktice zatloukat, zatloukat, zatloukat, nebo lépe řečeno, chválit se, zatloukat, chválit....

Místopředseda KSČM jako obvykle nezapomněl vzít do studia pár citátů. Právě ke kritice neujasněných představ ČSSD o vlastním směřováni využil Olivera Cromwella: "Člověk dojde nejdál, když neví kam jde." Když přišel na přetřes vnitřní nesoulad socialistů, ironicky poznamenal: "Sociální demokracie, div neklesá pod vlastní tíhou" a doporučil její redukci.

V rámci prezidentského očekáváni a nabídek stran činěných za podporu jejich kandidáta bylo opět reflektováno Bohumínské usnesení. Z toho se ministr pokusil šalamounsky vyklouznout, když je sice označil za nezrušitelné, ale připustil alternativu "v rámci toho hledat i možnosti komunikace...". Stejně jako Dolejš v sobotu, tak ani Ransdorf v neděli, nesdělil na čí stranu se komunisté přikloní. (Klaus není vylučován, blízkost levicových názorů se ale připouští.) Téměř jako varování ovšem znělo jeho vážně pronesené prohlášení: "Doufám, že v sociální demokracii přestanou panovat emoce a začne se přemýšlet normálně, hlavou...." V další řeči chování poslanců této strany označil za "chaotické a neslušné" a následně použil i expresivnější výrazy. Těžko soudit, zda úsměv naproti byl v té chvíli víc rozpačitý nebo strnulý.

Ministr práce a sociálních věcí dokonce slíbil prověřit možnost využití daňového výnosu z opravných položek, což mu Ransdorf navrhl v rámci shánění peněz na sociální účely. Takhle by to mohlo jít dál, ale bylo by to pořád hlavně o místopředsedovi KSČM. Proto se na závěr ještě krátce dotknu tématu Vladimír Železný. Škromach byl velmi vyhýbavý, Ransdorf výrazně na straně ředitele. Každopádně to považuji za předzvěst brzkého (již ostatně avizovaného) vystoupení tohoto politika v Sedmičce, okénko ředitele zřejmě nestačí. Nechme se překvapit, kdo bude partnerem v diskusi, bude-li nějaký.

Protože je to o TV mediích a politicích o víkendu, zmiňme se na úplný závěr, že k vidění byl v nedělí i Miloš Zeman. Zahájil ofenzívu a to ve své baště, jak se to alespoň zdá, v Severních Čechách. Ocenil Klausovu sílu, ale zároveň odhodlání porazit ho, bude-li sociální demokracie jednotná. Uvidíme nakolik je to reálná představa, byť ji zároveň podpořil Gross, nebo nakolik si tím pootevírá zadní vrátka. Pátek rozhodnout nemusí, to dobře ví.

                 
Obsah vydání       20. 1. 2003
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Observer: Je nutno zaútočit na Irák
20. 1. 2003 Irák: operace na zákaznickém principu František  Roček
20. 1. 2003 Přehlídka ročníkových prací atelieru Jiřího Beránka Jan  Paul
20. 1. 2003 Jsme národ Nováků Petr  Jánský
20. 1. 2003 Další runda v pátek Ivan  Korč
18. 1. 2003 Šokující zpráva OSN: Romové jsou zkouškou pro Evropu
19. 1. 2003 ČR a integrace menšin Martin  Ondreját
18. 1. 2003 Timeshift: Před padesáti lety to bylo v Británii jako dnes v Česku Jan  Čulík
20. 1. 2003 Rómovia ako na Sahare? Lubomír  Sedláčik
18. 1. 2003 Německý soud se snaží umlčet britský deník
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
17. 1. 2003 Tři pohledy na jednu možnou válku - vyberte si Jan  Kasal, Jaroslav  Tvrdík, Václav  Frank
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
20. 1. 2003 Rozhovor s iniciátormi iniciatívy za vypísanie referenda o vstupe do NATO:
Nech rozhodnú občania
Marián  Repa, Radovan  Geist
19. 1. 2003 Kenneth M. Pollack: Hroziaca búrka: Dôvod na inváziu Iraku Brian  Urquhart
17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček
17. 1. 2003 O (ne)přiměřenosti obrany
17. 1. 2003 Protiválečné petice
19. 1. 2003 Telenovela na život a na smrť Michal  Polák
16. 1. 2003 Britské listy ve videokavárně v Příbrami v tištěné formě
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Politický zápisník RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
11. 1. 2003 Sobota podvečer: přímá akce proti pochodu "hnědé špíny" Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 TV media o víkendu: Úředníci a politici Josef  Trnka
23. 12. 2002 Topolánek ve Šponě: Není naším národním zájmem vstoupit do EU... Josef  Trnka
16. 12. 2002 TV média o víkendu: Současná koalice (ne)má správné lidi na svém místě Josef  Trnka
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
2. 12. 2002 Nepotrestatelní politici aneb imunita třikrát jinak Ivan  David
2. 12. 2002 Kůl v plotě a předseda vlády Štěpán  Kotrba
2. 12. 2002 Analýza politiky ČSSD: Koho místo Špidly? Martin  Kunštek
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba
27. 9. 2002 Sociální demokracie to s důchody "dělá dobře" Josef  Trnka

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
20. 1. 2003 Další runda v pátek Ivan  Korč
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2003 Všechna tři kola prezidentské volby skončila bez výsledku   
14. 1. 2003 Co je přímá demokracie? Jiří  Polák
14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2003 Kdo na Hrad patří, ať tam je Vladimír  Rott
13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
12. 1. 2003 Kdo bude příštím prezidentem ČR   
12. 1. 2003 Ještě jednou o prezidentských milostech Zdeněk  Jemelík
10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
10. 1. 2003 Devítihlavá saň česko-slovenské státnosti Štěpán  Kotrba