23. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Metro B - Karlovo náměstí
23. 8. 2002
Přesně ve 22.00 v noci z úterý 13. na středu 14. srpna 2002 dostala pohotovostní posila obsluhy ochranného systému pražského metra příkaz sebrat se a jít domů. Poslal je pryč příkaz povodňového štábu. V době, kdy se na město valilo více jak 5000 kubických metrů vody každou vteřinu, zbyli na stanici Palmovka ze sedmi členů ochrany tři lidé a na stanici Florenc nebyl kromě dozorčích nikdo. Otázkou zůstává kdo příkaz vydal. Zatím to vypadá buď na primátora Igora Němce nebo ředitele Dopravního podniku Milana Houfka.

Lidem v promočených montérkách pak ve smradlavou vodou zatápěných tunelech šlo doslova o kejhák, když napravovali jejich hru na krizový protipovodňový štáb.

Z bojovky bylo drama

A z dramatu potupná porážka. Podle dostupných informací začala během středy voda přes povrchové protipovodňové stěny pronikat nejprve do stanice Invalidovna. Když začala po schodech téct dolů, obsluha nečekala a vysunula tzv. atomový uzávěr pod eskalátory. Povídá se, že příslušný dispečer okamžitě obvinil příslušné pracovníky z anarchie, z překročení pravomocí a přikázal jim uzávěr znovu otevřít. Naštěstí neposlechli a poslali ho do háje.

Stejná tragikomedie se odehrávala na stanicích Křižíkova a Palmovka. Tu zradil proud špinavé vody od supermarketu Delvita. Čas běžel a dispečeři stále odmítali aktivovat a zatáhnout traťové i staniční předěly. Jako první byl pak spuštěn předěl mezi Palmovkou a Invalidovnou. Ale do té už vnikala voda kabelovými průchodkami zpod eskalátorů a kolem atomových vrat stříkaly vodorovné proudy vody. Křižíkova dopadla stejně.

To všechno přes maximální výkon automatických čerpadel řízených plováky.

Poznámka JČ: Děkujeme všem očitým svědkům, současným i bývalým zaměstnancům pražského metra, kteří nám poskytli tyto informace. Zachováváme jejich anonymitu, protože si uvědomujeme, že by se při své práci mohli octnout v pracovněprávním ohrožení. Dodnes někteří jejich nadřízení mohou klást loajalitu k vedení firmy nad občanskou povinnost a potřebu objektivně informovat. (Viz též zde a a zde.)

23. 8. 2002
"Ty traťový předěly se vyklápějí do tunelů, a jak kolem jezdí vlaky, vibrace se přenášejí do nich a pomalu se za provozu uvolňují. Časem se někde na panelu vždycky rozsvítila signalizace "otevřeno" a nikdo nevěděl, jestli těch pár tun nečouhá do kolejiště. Obsluha pak musela do tunelu je zkontrolovat a ručně dotáhnout. Časem se na ně přidělávaly zámky, a když to nepomohlo, vyndala obsluha pojistky z jejich elektrickýho ovládání, aby měla jistotu, že se vrata neotevřou. Ty pojistky se tam vracely vždycky před kontrolou...vlastně tam trvale byly jen v době zkoušek systému, aby fungovalo dálkový ovládání." Tolik svědectví bývalého zaměstnance závodu Metro. Více se dozvíte v následujícím rozhovoru.
Větrací šachta 2 TC - 3 na kilometru 14 trasy B , Náměstí 14. října mezi stanicemi Anděl a Karlovo náměstí. Tudy se odčerpává voda, která zaplavila metro až k traťovému předělu za stanicí Smíchovské nádraží.
23. 8. 2002

Schéma hloubkového profilu a kilometrové vzdálenosti trasy B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Kolbenova (zleva do prava) Celou tuto vanu od kilometru 13,212 do kilometru 23,213 zaplavila Vltava. Proč?O tom, kdo a kde bude čerpat vodu ze zaplaveného pražského metra, nerozhoduje výkonnost čerpadel daného záchranného týmu. Místa, kde se bude čerpat nejdéle, obsazují společnosti vlastněné politicko-ekonomickými bratrstvy 90. let dvacátého století. Tak byli minimálně z nejhlubší stanice Florenc vykázáni dánští záchranáři. Nejlukrativnější místa obsadila společnost Subterra s méně výkonnými čerpadly, kterou podle obchodního rejstříku dosud ovládá stejná finanční skupina jako již zaniklý deník Super.

FOTOGALERIE čerpání vody ze smíchovského metra

Spolana 20. 8.: Tady není nic k vidění...
23. 8. 2002
Pan Martínek z tiskového oddělení podniku UNIPETROL, mluvčí neratovické Spolany (GSM: 0602 316053), vytrvale odmítá od 20. 8. dodnes komunikovat na téma Spolana, kontejnery či ekologie. Odmítl návštěvu fotoreportéra v závodě s poukazem na bezpečnostní a hygienické důvody (a copak asi hygienicky závadného či nebezpečného může být v závodě, kde s jedy, hořlavinami a výbušninami pracují profesionálové?), do pondělka 26. 8. odmítl písemnou informaci o kontejnerech u Štěpánského mostu. V úterý 27. 8. má prý být tisková koference přímo ve Spolaně. Mezitím došlo k dalšímu úniku chlóru ze Spolany.
23. 8. 2002

tisková zpráva hnutí ARNIKA
PRAHA / KOZLY - O novém úniku chlóru ze Spolany Neratovice se okolní obce, stejně jako v předešlých dnech, nic nedozvěděly. V Kozlech opakovaný únik odhadli podle sirén houkajících v Neratovicích a oblaku škodlivin valícího se k nim. Obyvatelé z okolí Neratovic by měli utěsnit svá okna a pokud možno nevycházet ven.

"Myslíme si, že přišla na řadu otázka přinejmenším přerušení výroby na bázi chloru v chemičce, která takto zatěžuje svoje okolí a její konverzi na výrobu šetrnější k životnímu prostředí. V té souvislosti je jistě načase také přemýšlet o omezení spotřeby PVC a tím pádem i jeho nebezpečné výroby ve Spolaně," shrnul postoj ARNIKY v reakci na další havárii v neratovické chemičce vedoucí programu Toxické látky a odpady, RNDr. Jindřich Petrlík. ARNIKA se obrátí s tímto podnětem na ministra životního prostředí, Libora Ambrozka.

Spolana ohrožuje své okolí také úniky rtuti a dalších toxických látek do okolního prostředí.

ARNIKU o úniku chloru informovala jedna z obyvatelek obce Kozly v Polabí. Ze Spolany se na jejich obec valí bílý mrak. Opakovaný únik chloru potvrzuje i fakt vyhlášení chemického poplachu 3. stupně v Neratovicích. Pro zemědělce z okolí Neratovic to věští trvalé problémy. Úrodu spálenou opakovanými úniky chloru budou moci vyhodit a je otázka, zda na svých polích budou moci vůbec dál něco pěstovat.

22. 8. 2002

tisková zpráva hnutí ARNIKA
Program Toxické látky a odpady ekologického sdružení ARNIKA zprovoznil internetové stránky "Povodně 2002 a ekologické škody" na adrese havarie.arnika.org.

Stránky budou sloužit jako monitor zjišťovaných důsledků toxického znečištění způsobeného během katastrofálních povodní, které postihly v půli srpna 2002 Českou republiku. Předpokládáme, že se podaří pomoci také najít zatoulané vysoce nebezpečné chemikálie v sudech, které mohly uplavat z našich chemiček na Labi a Vltavě," vysvětlil naplňování stránek Ing. Milan Havel z hnutí ARNIKA.

premiér Vladimír Špidla
23. 8. 2002
Možná až překvapivě konstruktivně a víceméně bez problémů jednala na své čtvrté plenární schůzi v pátek 23. srpna česká Poslanecká sněmovna. Na žádost vlády také její předseda Lubomír Zaorálek ochotně vyhlásil stav legislativní nouze, čímž se celý zákonodárný proces mohl výrazně urychlit. Nebýt katastrofálních povodní, které ČR v uplynulých dnech postihly a budou mít dalekosáhlé následky, určitě by totiž současná česká vláda neměla ve Sněmovně tak snadnou pozici. A už vůbec ne s tím, co potřebovala prosadit. Neb šlo "na prvním místě o peníze" a pak také o blížící se komunální a doplňující senátní volby, v nichž nyní opoziční strany hodlají napravit svůj neúspěch z nedávných parlamentních voleb.
23. 8. 2002
Od února 2003 bude Londýn dosud největším městem na světě, které se postaví proti automobilům, napsal včera britský hospodářský deník Financial Times a pokračoval: Ken Livingston, londýnský primátor, zavádí od února denní poplatek ve výši 5 liber (7,80 euro, cca 250 Kč) pro většinu automobilistů, kteří budou chtít se svým vozidlem vjet do vnitřní zóny o rozměrech asi 15 x 15 kilometrů.
23. 8. 2002

Volnost, rovnost a bratrství byly dočasně odloženy stranou v severní Francii, kde nechal postavit socialistický primátor Bernard Wagon ve městě Cuincy dvoumetrovou ocelovou zeď, aby se do tiché ulice v jeho městě nemohli dostávat "chuligáni" z dělnického sídliště v sousedním městě. (Podrobnější informace v angličtině jsou zde.)

23. 8. 2002

Americká vláda tvrdí, že se v Iráku s vědomím Saddáma Husajna skrývá celá řada vedoucích činitelů organizace al Qaeda. Toto tvrzení bylo zveřejněno při setkání prezidenta George Bushe s jeho vojenskými poradci v Texasu. Bush konstatoval, že svržení iráckého prezidenta je "v zájmu světa". Avšak dodal, že Spojené státy nespěchají. "Američané znají můj názor, že změna režimu v Iráku je v zájmu světa. Jak toho dosáhneme, to je otázkou konzultací a úvah." Američané prý nyní vědí, kteří členové vedení al Qaedy jsou v Iráku, ale ty informace nezveřejnili. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

23. 8. 2002

  • Policie vyslýchá čelné pracovníky pražského metra, včetně ředitele Milana Houfka, ve snaze zjistit, kdo zavinil jeho zatopení. Ve čtvrtek vedení metra poprvé připustilo, že ho asi uzavřeli pozdě. Tvrdí však, že zaměstnanci uzavřeli všechny vzduchotěsné uzávěry. Technici našli ocelová vrata tam, kde se dostali do tunelu, uzavřena, ale neví se, jak vypadá situace pod Starým Městem a Malou Stranou, kde jsou stanice stále zatopené. Vedení metra argumentuje, že prý prosákly jeho stěny.
  • Vláda chce hradit povodňové škody zvýšením daní z cigaret, z benzínu a z některých služeb.
  • Byl vydán zákaz koupání v řekách na Plzeňsku, na Budějovicku a ve středních a v severních Čechách.

  • 23. 8. 2002

    Povodně umožnily úřadu městské části Praha 1, aby ignoroval památkáře i aktivisty, kteří protestovali proti plánům nahradit schody z Říční ulice rampou na Kampu, aby tam mohly z té strany vjíždět automobily. Jak nás upozornil Jan Šťastný, píše o tom Pražský kurýr zde.

    Kontejner s označením HEXEN-1 na břehu Labe
    22. 8. 2002

    Po proudu Labe, několik set metrů od Spolany Neratovice, u Štěpánského mostu mezi Neratovicemi a obcí Obříství je připoutáno ke stromům sedm kontejnerů. Kontejnery uplavaly ze Spolany během povodně. S největší pravděpodobností byly naplněny vysoce toxickou látkou. Prý se jedná o látku, která se používá jako palivo do raketoplánů, je velice toxická, navíc výbušná. Ve středu, týden po havárii jsou již kontejnery zřejmě prázdné. Podle očitých svědků alespoň velká část obsahu vytekla při povodni do Labe.

    Další kontejner je dosud potopen. Kromě dalších látek, jako jsou chlór, dioxiny a rtuť, je toto další látka, která ohrožuje životy obyvatel, a to nejen v okolí továrny, ale v širokém regionu, prakticky až po moře. Vzhledem k rozsahu záplav je ohrožen celý tok Labe. To, že tyto kontejnery tu leží, je utajováno - stejně jako na další uniky jedovatých látek je na to informační embargo.

    Hovořím s Jarkem Menčíkem, profesionálním vojákem armády ČR, velitelem speciální jednotky momentálně nasazené v zaplavených oblastech severně od Neratovic.

    Poznámka ŠK: Úvod Lenky Kučerové k jejímu rozhovoru s Jarkem Menčíkem je přinejmenším přehnaný, pokud byl ve všech vyplavených kontejnerech "jen" hexen. (Nejistota, vyjadřovaná v rozhovoru, je však vzhledem k "hře na mrtvého brouka" od představitelů Spolany v tomto případě u autorky i u interviewovaného vojáka zcela pochopitelná.) Avšak: jak jsem již uvedl při krátké zmínce o kontejnerech při uvádění fororeportáže dne 21. 8., hexen-1 není jed podle průmyslové klasifikace a evidence jedů, není to ani výbušnina (i když jeho páry jsou výbušné, stejně jako páry benzínu) je to hořlavina 3. třídy nebezpečnosti. Požívání či inhalace hexenu-1 či potírání kůže se však přesto nedoporučuje, zrovna jako se nedoporučuje koupání v benzínu či "čikuli". Hexen ale není "nebezpečný pro celý tok Labe až po moře".

    FOTOREPORTÁŽ z neratovického břehu Labe
    22. 8. 2002

    Britske Listy ctu rad a vazim si Vaseho usili poskytovat informace a pohled nepublikovany v ostastnich sdelovacich prostredccich. To je take duvod, proc jsem se rozhodl Vam napsat. Mrzi me proto uverejneni clanku "Spolana: dosud utajeny prusvih" se spoustou nepresnosti a dohadu.

    Vzdyt v techto dnech, by jiz nemel byt problem Spolanu navstivit a o linearnich alfa olefinech - konkretne jedne z jejich frakci - hexenu-1 ziskat vice informaci.

    Tato latka je skutecne nebezpecna a to predevsim v dusledku jeji tekavosti a nizkemu bodu vzplanuti (-30 st.C) a bodu samovzniceni (265 st. C). Je vybusna v koncentracich od 1,2% do 6,9%.

    Na druhou stranu je vsak (diky linearnimu uhlikovemu retezci) biologicky odbouratelna (behem 21 dni 97.2%). Hexene-1 je uzivan jako komonomer pri vyrobe (polymeraci) nekterych typu polyethylenu (HDPE, LLDPE). V podniku, ktery je certifikovan normou ISO 9XXX, musi byt o pohybu a plneni (testovani kvality po naplneni) podrobne zaznamy. Nemel by byt tedy problem vyvratit ci potvrdit stav kontejneru v dobe povodne. Doufam, ze se podobene (nepresne) a novinarsky slabe clanky plne dohadu (palivo do raket?) nebudou casto vyskytovat.

    Poznámka JČ: Děkujeme panu Šťastnému za jeho informace. Jsem přesvědčen, že bylo důležité publikovat očité svědectví vojáka Jarka Menčíka, přestože to zjevně není odborník na chemii. Rádi dáme prostor Spolaně, aby vysvětlila, jak přesně to s celou touto záležitostí je.

    K tomu dodává Lenka Kučerová: Pane Stastny, jsem rada, ze jste reagoval na clanek a take doplnil informace. Clanek si nedelal ambice byt odborny. Je to vypoved cloveka, ktery pracuje ve specialní jednotce armady, sam rika, ze neni odbornik - chemik. Rozhodne on sam byl ohrozen na zivote nezodpovednym chováním Spolany. A nejen on. V clanku je popsano zejmena celkové chovani Spolany vuci obyvatelstvu.. I kdyby v kontejnerech byla voda, tak to nic v tomto smyslu nemeni. Navíc on sam se nadychal poradne i chloru. Spolana priznala jen jeden unik chloru, a az pozdeji i dalsi. Navic jsem doufala, ze se ozve nekdo ze Spolany a vysvetli alespon nyni, co se to tam vali. Opet se chova jako mrtvy brouk. Pokud jste zastance Spolany, rada bych se s vami sesla, budu delat odborny clanek. Zdravi a zdravi preje Lenka Kucerova (Potrebovala bych take vedet, proc je mi spatne od doby, co jsem tam byla.) Pocet hospitalizovanych se spatne zjistuje. "Seriozni" media podala zpravu o nekolika osobach, interni informace hovori o nekolika dalsich.

    22. 8. 2002

    Průběžně stále aktualizované informace o následcích povodní jsou pořád k dispozici na nekomerčních stránkách povodne.aktualne.cz, které rediguje Tomáš Bechynka. Stránky mají mj. rozsáhlou fotogalerii. Od čtvrtka 22.8. se uvádí do provozu databáze pomoci postiženým povodněmi.

    23. 8. 2002
    Opäť sme podobne ako pred dvomi rokmi, svedkami čudných a značnú nedôveru budiacich mediálnych "šachov" okolo zdravotného stavu prezidenta Rudolfa Schustera. Ako sa pamätáme, aj vtedy jeho okolie optimisticky hlásilo, že je na tom stále lepšie, aj keď ležal v bezprostrednom ohrození života na operačnom stole a Mikuláš Dzurinda už údajne v zákulisí prehováral za jeho nástupcu slávneho hokejistu Šťastného. Včera večer už lekári namiesto stredajšej oznámenej diagnózy "úpalu", začali hovoriť o otrave neznámym jedom!
    23. 8. 2002
    Článek Jana Čulíka k 34. výročí spřátelené pomoci je velmi dobrou ukázkou toho, že ani s tímto odstupem času si nejsme ochotni dopřát skutečnou analýzu událostí.
    23. 8. 2002
    Na poznámce Jiřího Jírovce k výročí 21. srpna 1968 je nejzajímavější snad jeho - spekulativní - vysvětlení, proč se národ nepostavil okupantům na odpor: "Čacký národ se odreagoval smíchem, který v něm potlačil chuť nastavovat hruď kulkám nebo bajonetům." Ostatní jsou však, bohužel, jen bonmoty bez věcné podstaty.
    23. 8. 2002
    Tak jsme si zase jednou připomněli nechvalně známé výročí 21. srpna. Datum, které pro mnohé znamenalo osobní tragédii, pro jiné ztrátu ideálů o budování socialismu a pro spoustu dalších lidí jen událost, která se prostě stala a nedalo se proti ní nic dělat.

    Docela mě zarazilo, že média se vzpomínce na rok 1968 příliš nevěnovala. Jistě, měli jsme jiné problémy. Pochybuji, že stovky lidí, kteří bojují s následky ohromných povodní, mají náladu vzpomínat na dobu, jež je nenávratně pryč a na kterou je lepší raději zapomenout.

    Přesto si myslím, že ohlédnutí za ne tak dávnou minulostí naší země by bylo užitečným počinem. Nikdo nás, mladé lidi, pořádně neučí o historii ve dvacátém století, takže nevíme nic.

    21. 8. 2002
    Letos bylo znovu 20. srpna v úterý a 21. srpna ve středu, stejně jako před 34 lety. Vzpomínám na tu noc, jako by to bylo včera. V horký večer, v bytě na Starém Městě pražském, s okny otevřenými proti horku, jsme se s celou rodinou dívali v televizi do noci na starý český film Řeka čaruje. V noci nás pak budil nebývalý hluk přistávajících letadel. Ve čtyři hodiny ráno pak telefonát od rodinného přítele: Byli jsme okupováni armádami Varšavské smlouvy! Vždycky v krizových situacích se informace šířily především soukromě mezi lidmi, brzo ráno 21. srpna 1968 telefonem. Skok k rádiu: na známých frekvencích rozhlas nevysílal. Napětí, pohled do ulic.

    Dramatické scény se střelbou u rozhlasu během středečního dopoledne. Rozhlas pak rychle odchází do ilegality, nikdy nepřestává vysílat. Rozhlasoví reportéři udělají v následujícím týdnu vynikající práci: rozhlasové vysílání je pro celý národ hlubinou bezpečnosti: základním zdrojem informací, uklidňujícím a organizujícím vlivem. Novináři se v ten srpnový týden zachovali daleko státničtěji než politici. A politici, po návratu z Moskvy, zase všechno zkazili, selhali stejně, jako selhávali předtím, po dobu celého Pražského jara. (V důsledku technických problémů šéfredaktora - kolaps počítače - vyšla tato poznámka až ve středu ve 14.00.)

    23. 8. 2002

    Mrak chlóru ze Spolany ohrozil nejen obyvatelstvo v širokém okolí, ale některým zemědělcům také zničil úrodu, čímž dokončil zkázu toho, čemu se voda vyhnula. Informovaly o tom Středočeské deníky Bohemia. Tato rána zdejší zemědělce nepotkala poprvé. Stejný osud jejich úrodu potkal také, když z neratovické chemičky unikl chlór před dvěma lety. Článek lze najít zde, poznamenává Jan Kameníček.

    23. 8. 2002
    Musel jsem se smát své hlouposti, když jsem sednul na reklamní lep společnosti RAJO, a.s. Studená 35, Bratislava. Využil jsem její nabídky a zakoupil jsem si nové 12 kusové kartónové balení mléka Rajo, které má podle výrobce lépe chránit obsah a napomáhat k lehčí manipulaci při přepravě. Druhá možnost ale bylo to jediné, co šlo s tím "mlékem" udělat, protože všech dvanáct litrů jsem s ucpaným nosem vylil, lépe řečeno vysypal do popelnice. Na obalech údajného vynikajícího mléka stálo napsáno toto:
    Křeslo pro hosta
    23. 8. 2002

    Objevili se na internetu a v tisku články v nichž se tvrdí, že Česká televize měla podle "mediálních odborníků" nejlepší povodňové zpravodajství. Myslím že to je přehnané a velmi by mě zajímalo, kteří "mediální odborníci" to říkají.

    Vysílání České televize se totiž zlepšilo až poté, co voda ve Vltavě opustila hranice Prahy směrem na sever, a to už měl za sebou povodeň celý jih i západ naší země.

    Do té doby vysílala Česká televize velmi nepružně, s jasným důrazem na povodeň v hlavním městě a malým množstvím dynamického obrazového materiálu a informací z jiných krajů. Je zřejmé, že teprve po kritice (BL se tomu věnovaly zde, zde a zde) nasadila do povodňového zpravodajství, co mohla, a v jejím vysílání došlo k podstatnému obratu.

    Pro živější zpravodajství zřejmě povolala do terénu všechno, co mělo ruce a nohy, a snažila se také vytvořit jakýsi veřejnoprávní televizní krizový štáb.

    Nevím zda její vysílání bylo "nejlepší", ale každopádně je třeba uznat, že Česká televize byla schopna kritické sebereflexe, neboť alespoň v druhé polovině průběhu povodní se snažila o úplnost.

    23. 8. 2002
    Biblická kolej v Jižní Karolíně (USA) cvičí armádu tajných misionářů, jejichž úkolem je obrátit muslimy na víru v Ježíše Krista a skoncovat tak s islámem. Zprávu o činnosti Kolumbijské mezinárodní univerzity (CIU) napsal Harry Yeoman pro americký časopis Mother Jones (dvojčíslo květen-červen 2002).
    22. 8. 2002

    Měli byste se, milí čtenáři, podívat na tuto galerii Štěpána Kotrby ze Zálezlic. Tyto fotografie poskytují velmi přesnou představu o rozsahu katastrofy, které postihla v nynějších povodních mnohé lidi. Ovšem, soudě podle malé pozornosti, které těmto pozoruhodným snímkům věnují čtenáři, je český občan je zřejmě už povodněmi znuděn... Potřebuje už zase jiné rozptýlení. Co by se měl příliš dlouho zamýšlet nad osudem lidí, které postihla katastrofa. Je to už nudné, že...(JČ)

    22. 8. 2002

    Od čtvrtka 22.8. od 16.00 do neděle 24.8. do 05.00 pořádá Naif klub ve spolupráci s Eternity Art Production a Depo9.cz nejdelší charitativní akci pro organizace Sdružení zdravotně postižených ČR, Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, Svaz neslyšících a nedoslýchavých v ČR, Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR a Svaz tělesně postižených v ČR, které sídlí v záplavami postiženém domě na Karlínském náměstí 12 v Praze 8 - Karlín.

    Hudební program začíná ve čtvrtek v 16. 00 na podiu vedle Stavovského divadla naproti klubu Naif, pokračuje ve čtvrtek, v pátek a v sobotu od 22.00 - v klubu Naif Železná 24, Praha 1.

    22. 8. 2002
    Rekapitulaci stavu projektu Státní informační politiky ve vzdělávání (dále jen SIPVZ) začnu poslední událostí z pondělí 19. srpna 2002, kdy nová ministryně školství Petra Buzková odvolala vrchního ředitele sekce SIPVZ MŠMT Ing. Drahomíra Fránka, oficiálním důvodem, který sdělila mluvčí MŠMT Hana Vítková, jsou nesrovnalosti ve smluvní agendě.

    Zde jsou možné několik výkladů: první vychází z médii bohužel neregistrované blamáže MŠMT, které krátce po nástupu Petry Buzkové do úřadu zveřejnilo na svém webu Seznam všech smluv uzavřených v souvislosti se SIPVZ a jejich plnění k 25.7.2002, který byl neúplný. Na základě článku MŠMT stále mlží, který upozornil na neuvedení dalších jedenácti smluv v seznamu, MŠMT seznam doplnilo, ale jak se vzápětí ukázalo, seznam byl stále neúplný.

    23. 8. 2002
    Fidel Castro Ruz
    Občané hlavního města a celé Kuby,

    Asi před dvaceti měsíci, v prosinci roku 2001, začala zdlouhavá a namáhavá práce.Bylo třeba zcela restaurovat a vybavit více než 734 základních a středních škol hlavního města nší země, znovu vybudovat 12 opuštěných škol a postavit 33 nových. Tím by se významně zlepšily podmínky všech zařízení tohoto typu a navíc by vzrostl o 2.616 počet nezbytných učeben, což má velkou důležitost pro nový program základního školství, kterému chyběly místnosti a jejich přeplněnost žáky. Z 536 základních škol mělo 513 jídelny, v nichž se podávala jídla buď připravená přímo v nich nebo dovážená, a ty byly ve špatném stavu. Stav existujících kuchyní byl ubohý; zařízení pro uchování a zpracování potravy byla zastaralá a nefungovala; to vše bylo třeba obnovit k užitku téměř 130 tisíc žáků základních škol, kteří potřebovali tyto služby, protože jejich rodiče či jiní příbuzní se o ně v tu denní dobu nemohli starat, ať již z důvodů pracovních či jiných. K nim je třeba přičíst 10.673 žáků ze zvláštních škol, kteří jsou zcela odkázáni na školní stravování.

    Komentář Zdeňka Jemelíka k tomuto projevu ZDE

    22. 8. 2002
    Povodňové události téměř úplně odvrátily pozornost politické representace i masmédií od neblahého výročí okupace Československa vojsky Varšavského paktu. Těžko se přít o to, která z obou katastrof bude mít z historického hlediska těžší dopad na vývoj národa. Povodeň má snad přednostní nárok na pozornost proto, že jde o čerstvý zážitek, a také kvůli mimořádnému rozsahu pohromy, jenž je údajně v uplynulých pěti stech letech nevídaný, kdežto vojenských vpádů jsme ve stejném časovém úseku zažili několik a ten posledně zmíněný byl sice nejproradnější, ale v podstatě nekrvavý. Přesto si opomenutím 21.srpna nedávají tak zvané politické elity dobré vysvědčení, protože nelze vést národ od okamžiku k okamžiku bez opření politických koncepcí o povědomí historických souvislostí. Lhostejnost k tragickému výročí ostatně ukazuje, jaký vliv zanechalo čtyřicet let komunistické výchovy na vlasteneckém cítění národa.
    22. 8. 2002
    V České republice i nadále probíhají praktické i teoretické přípravy pro zahájení reálného digitálního televizního vysílání. Podstatné zásady, zejména pro úlohu veřejnoprávní televize v budoucím období, jsou mj. obsaženy i ve vládním prohlášení, které přijala Poslanecká sněmovna.

    Předchozí autorův článek na toto téma je zde.

    19. 8. 2002
    Motto:

    Vy jste se pěkně vybarvila a z Vašeho projevu je zcela jasné, že jste pouze nevyrovnaná nesebevědomá žena, která má zvrácené představy o partnerském soužití. Myslím, že by Vám pár přes zadek spíše od budoucího než současného partnera jedině prospělo (pochybuji, že nějakého máte).

    (reakce anonyma z Fóra BL na věcný rozbor, který vypracovala Olga Kubová, a který se týká nedostatečné ochrany, kterou ženám poskytuje česky právní řád)

    Podle údajů britské Racial and Violent Crime Task Force, akční skupiny pro rasové a násilné zločiny, která byla založena po vyšetřování skandálu kolem rasové vraždy žáka Stephena Lawrence, se tato akční skupina zabývá každý měsíc 8000 incidenty. Z nich patří 76 procent mezi případy domácího násilí, 22 procent jsou násilné rasové incidenty a 2 procenta jsou násilné incidenty, zaměřené proti homosexuálům.

    Čelní představitelé londýnské metropolitní policie jsou přesvědčeni, že v sedmimilionovém Londýně dochází každý měsíc až k 35 000 případů domácího násilí, o většině z nichž se policie nedoví. "Rozsah tohoto problému je neuvěřitelný," konstatoval představitel akční skupiny pro rasové a násilné zločiny. Musíme dosáhnout toho, aby se domácí násilí stalo společensky tak nepřijatelným, jako je nyní v Británii kouření a řízení vozidel po požití alkoholu." (Zdroj v angličtině je např. zde.)

    Zde je dokument britské vlády, o vládních opatřeních proti domácímu násilí. Mimo jiné se v něm praví, že současná policejní praxe ohledně násilí v rodinách je založena na předpokladu, že násilí uvnitř soukromých vztahů není o nic méně závažným trestným činem než násilí, k němuž dochází mezi lidmi, kteří se navzájem neznají. Od července 1990 se musí britská policie při řešení případů domácího násilí přidržovat těchto zásad:

  • v první řadě má police povinnost ochránit oběti a děti před dalšími útoky
  • policie má povinnost považovat násilí v rodinách za stejně závažné trestné činy jako jiné formy násilí
  • policie musí při případech domácího násilí používat práva násilníka zatknout
  • policie si musí být vědoma, že je nebezpečné snažit se dosáhnout mezi násilníkem a jeho obětí smíření
  • V mnoha případech byly u policie založeny speciální útvary pro násilí v rodinách, nebo specializovaní policisté pro případy domácího násilí. V roce 1995 publikovalo britské ministerstvo vnitra studii (Policing Domestic Violence in the 1990s, Home Office Research Study 139, nakladatelství Sharon Grace, 1995) o tom, jak se britská policie vyrovnává s případy domácího násilí.

    Ale jak vypadá situace v České republice? "Domácí násilí je u nás zatím jako problém podceňováno, nehovoří se o něm, a tudíž týrané oběti často nevědí, zda chování partnera je vůbec morálně či právně neakceptovatelné a zda se vůbec na domácí násilí vztahují nějaké sankce," uvádí se na stránkách Bílého kruhu bezpečí. Text pokračuje: "Převažuje 24 % obětí domácího násilí, které nezvolily žádný pokus o obranu. Útěk zvolilo 22 %. Pokus o přivolání policie jako obranu zkusilo 21,5 %. Ostatní formy obrany jsou zastoupeny velmi málo, dosahují maximálně četnosti 7 procent. Tyto údaje potvrzují bezradnost oběti při hledání účinných strategií obrany před agresorem.

    Tato studie o domácím násilí v České republice z března 2002 se zabývá především různými aspekty českého právního řádu v této věci (nikde jsme nenašli spolehlivé statistiky pro ČR) a konstatuje, že čeští politikové stále nedělají ve věci násilí v rodinách "v podstatě nic", i když na stránkách českého ministerstva vnitra najdeme informace k této problematice.

    Potíž však je, že násilí v rodinách nelze v ČR trestat na základě žádného jediného paragrafu: mají k tomu být používány nejrůznější paragrafy roztroušené po trestním zákoně. V dokumentu na stránkách MVČR se praví: "Máme-li být právně přesní, je třeba poznamenat, že tato otázka není zcela přesně formulována, neboť proti domácímu násilí 'nechrání' jeho oběti žádný paragraf, resp. ustanovení trestního zákona. Žádné ustanovení totiž neobsahuje ochranu, ale stanoví sankce pro pachatele toho kterého trestného činu následně až po jeho spáchání.

    V roce 1999 předložil Bílý kruh bezpečí klientům, kteří se k této organizaci uchýlili o pomoc, podrobný dotazník o násilí v rodinách, celkem ho vyplnilo 93 osob (viz zde). Jejich informace shrnujeme:

    18. 8. 2002
    "...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

    V pátek jsme publikovali výňatky z otřesné zprávy o násilí proti ženám, kterou publikoval Ekologický právní servis. Vyplývá z ní, že policie v ČR ženám v drastické situaci nepomáhá. Jak se řeší vážný problém domácího násilí v Británii? Nyní zveřejňujeme výňatky z letáku britského ministerstva vnitra ohledně domácího násilí, který britská vláda šíří od ledna 1999. Proti vážnému problému násilí v rodinách podniká i jiné razantní kroky. V letáku se praví se mimo jiné:

    Mnoho druhů domácího násilí je trestným činem a policie bere veškeré formy domácího násilí velmi vážně. Většina poboček britské policie má speciálně kvalifikované, zkušené pracovníky, kteří vás vyslechnou a budou s vámi hovořit v nepřítomnosti vašeho partnera. Ženy mohou požádat o to, aby je vyslechla policistka. Policie může, pokud si to přejete, zařídit lékařskou pomoc, dopravu a bezpečné místo, kam se můžete uchýlit. První prioritou policie je vaše bezpečí a bezpečí vašich dětí.

    Ať už policie zahájí trestní stíhání proti násilné osobě anebo ne, máte v každém případě právo využít občanského práva k vlastní ochraně, abyste mohli žít v bezpečí. Podle Zákona o rodinném právu (Family Law Act) má mnoho lidí, kteří jsou obětí domácího násilí, právo zažádat o soudní příkaz proti násilníkům. Například máte možnost zažádat o soudní příkaz proti osobě, s níž žijete anebo s níž jste žil(a) (bez ohledu na to, zda jste s ní v manželském vztahu), proti osobě, se kterou jste se rozhodl(a) uzavřít sňatek anebo proti osobě, s níž sdílíte rodičovskou odpovědnost za výchovu dítěte.

    Tyto soudní příkazy jsou schopny zamezit násilnému chování anebo v některých případech zabránit násilníkovi v přístupu do vašeho domu či bytu. Soudy mohou opatřit trestní příkaz pravomocí danou osobu zatknout, takže v případě, že není trestní příkaz respektován, násilníka odvede policie k soudu.

    Anglický originál je zde. Kdy začne Grossovo ministerstvo vnitra s podobnou iniciativou?

    15. 8. 2002
    "...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

    "Během péče Poradny pro ženy v tísni o paní Urbánkovou bylo zjištěno, že přibližně dvacet procent pacientek, hospitalizovaných na psychiatrickém oddělení v Brně, jsou oběti domácího násilí, které se tak skrývají před svým násilnickým partnerem."

    Citujeme (po mírné jazykové a redakční úpravě) z výroční zprávy Ekologického právního servisu za rok 2001. Velmi záslužnou práci koná poskytováním pomoci ženám v ČR, které jsou obětmi vážného domácího násilí. Stránka, věnovaná této tematice, je zde:

    23. 8. 2002

    se vám zobrazí, když si ve svém prohlížeči zakliknete češtinu. Např. v Internet Exploreru: Nástroje (Tools), Možnosti (Internet Options), pak Jazyky (Languages).

    17. 6. 2002

    Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

    23. 7. 2002

    Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

    14. 5. 2002

    Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

    Pište prosím na tuto . Děkuji.

    Šéfredaktor.

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    25. 8. 2002 Spolana: Kdo strhal označení ze tří sudů u Štěpánského mostu? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Karlínské IBC: utajená ekologická havárie? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Práva nájemce bytu postiženého povodní   
    23. 8. 2002 Pražské metro: Atomový hrobeček Houfka Simpsona Radek  Mokrý, Štěpán Kotrba
    23. 8. 2002 Osudný příkaz povodňového štábu ochraně metra Radek  Mokrý
    23. 8. 2002 Jděte pryč, tady čerpáme my! Radek  Mokrý
    23. 8. 2002 21. srpen 1968: Nezavírejme oči Marcela  Šiková
    23. 8. 2002 Automobilisté v Londýně budou platit za jízdu do města   
    23. 8. 2002 Bonmoty Jiřího Jírovce Jan  Čulík

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    25. 8. 2002 Spolana: Kdo strhal označení ze tří sudů u Štěpánského mostu? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Práva nájemce bytu postiženého povodní   
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    23. 8. 2002 Vedení pražského metra vyslýchá policie   
    23. 8. 2002 Bude se stavět rampa k Sovovým mlýnům   
    23. 8. 2002 Jděte pryč, tady čerpáme my! Radek  Mokrý
    23. 8. 2002 Osudný příkaz povodňového štábu ochraně metra Radek  Mokrý
    23. 8. 2002 Pražské metro: Atomový hrobeček Houfka Simpsona Radek  Mokrý, Štěpán Kotrba
    23. 8. 2002 Spolana: Mluvčí nemluví, ale mlčí, do závodu se nesmí z hygienických důvodů Štěpán  Kotrba

    Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
    22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
    7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
    5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
    30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
    29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
    29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
    26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
    25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
    25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
    16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
    8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
    23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
    11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
    22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
    17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
    14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
    23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
    19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
    8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
    8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
    8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
    6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
    6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
    31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   

    Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
    25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
    22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
    22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
    22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
    12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
    11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

    Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
    22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
    21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
    13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
    11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
    6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
    5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
    3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
    15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
    15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
    14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
    3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý