Musejí Američané kvůli svým zatraceným prezidentským volbám skutečně destabilizovat celý svět?

17. 8. 2008 / Uwe Ladwig

Gruzínské vojsko zaútočilo, ruské vojsko reagovalo. Co se stalo, stalo se, a bylo z toho, co se mohlo očekávat. Každá strana interpretuje dění podle svého stanoviska a hlediska na minulost, přítomnost a budoucnost. Jedním s tím spojeným, ale srozumitelným problémem se zdá být, že lobbisté amerických republikánů potřebují nějaké ohrožení světa, aby voliči podpořili jejich kandidáta na amerického presidenta. Zajímavé jen bude, kolik tvůrců veřejného mínění jim na to skočí.

(Uwe Ladwig byl dlouhá léta ekonomickým ředitelem jedné velké nadnárodní elektronické společnosti pro Evropu. Žije v Hamburku.)

Müssen die Amerikaner wegen ihrer verdammten Wahlen tatsächlich die ganze Welt destabilisieren?

17. 8. 2008 / Uwe Ladwig

Georgische Soldaten griffen an, russische reagierten. Was geschah, geschah, und es entwickelte sich daraus, was zu erwarten war. Jede Seite interpretiert die Geschehnisse entsprechend ihrem Standpunkt und ihrer Sicht der Vergangenheit, der Gegenwart und Zukunft. Eines der damit verbundenen Probleme scheint aber zu sein, dass die Lobbyisten der amerikanischen Republikaner die Welt destabilisieren, nur damit mehr Wähler ihren Kandidaten bei den amerikanischen Wahlen unterstützen. Und interessant ist, wie viele Meinungsbildner ihnen dabei auf den Leim gehen...

Do the Americans really have to destabilise the whole world because of their damned presidential election?

17. 8. 2008 / Uwe Ladwig

The Georgian troops attacked, the Russian troops responded. What happened happened and it was to be expected. Each side interprets the events from their point of view. But it seems to be related to the fact that the lobbyists of the American Republicans need some kind of "threat", a "centre of evil" which allegedly endangers the world, so that the support for their presidential candidate amongst the American electorate would rise. It will be interesting to see how many opinion makers might swallow this strategy.

Pozor na něco, co nemyslíme vážně

17. 8. 2008

Nebyla poražena Gruzie, ale určitý druh gruzínské politiky, která opakovaně hraje do ruských rukou.

Před čtyřiceti lety tento týden začala noční obloha nad Prahou hlučet zvukem dopravních letadel. Začala invaze do Československa. Dnes jsou tanky na ulicích Gruzie. Jenže mezi dneškem a rokem 1968 je velký rozdíl. Zaprvé, Gruzínci zaútočili, než byli poraženi. Zadruhé, toto není totální okupace, spíše něco jako trestná výprava, píše slavný britský komentátor a odborník na středovýchodní Evropu Neal Ascherson v týdeníku Observer.

Manipulace  s  policejním  Iskaderem

"FOR IMMEDIATE RELEASE!!!!!!!!"

Manipulaci s "policejním Iskanderem" Gruzínci rozesílají evropským politikům

17. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

V boji Guzie a Ruska začala další fáze propagandistické války. Úředníci gruzínského ministerstva zahraničí a gruzínští politici rozesílají evropským politikům dokumenty, které mají ovlivnit jejich rozhodování. Falzifikáty... Bohužel se domnívají, že všichni na západ od Tbilisi jsou idioti. Pod názvem "Iskander v Poti" totiž zaslali snímek trosek nosiče Točka, nejspíše shozené na gruzínské policejní auto z náklaďáku.

Příjemcem tohoto gruzínského vládního podvodu, který odeslala vedoucí gruzínské delegace v Radě Evropy Mamuka Jgenti a její asistent Levan Paitchadze z oficiální adresy gruzínské delegace pod titulkem "FOR IMMEDIATE RELEASE!!!!!!!!", je českým členem Parlamentního shromáždění Rady Evropy a jeho totožnost je redakci známá.

Bývalý gruzínský ministr:

Saakašvili není demokrat a je to šílenec

17. 8. 2008

Georgij Chaindrava musel opustit Saakašviliho kabinet, protože se odmítl podílet na agresivní vojenské politické gruzínského prezidenta. V rozhovoru pro německý týdeník Spiegel Online řekl bývalý ministr Saakašviliho vlády pro zvládání konflitů toto:

Reportér: Je ruská vojenská intervence "vraždou mladé demokracie", jak říká prezident Saakašvili?

Chaindrava: Rusko je už pět set let imperialistická země. To nebylo pro nikoho tajemství. Americká vláda ale rozšiřuje mýtus, že v Gruzii vládne demokracie. Saakašvili však zosobňuje autoritářský režim, podobně jako Putin. Saakašvili porušuje lidská práva a potlačuje sdělovací prostředky. Například loni v listopadu poslal státní úderné vojenské jednotky, aby vyřadily z provozu nezávislou televizní stanici Imedi. Saakašvili není demokrat. Ten člověk v listopadu zavedl výjimečný stav proti masovým demonstracím, které zorganizovala opozice, a pak zfalšoval prezidentské volby a parlamentní volby. Západ, především Bushova vláda, před tím zavřeli oči.

BBC: Rusové se nenaučili, jak hrát hru s médii

16. 8. 2008

Bushova vláda se snaží proměnit gruzínskou vojenskou operaci, která selhala, v úspěšnou diplomatickou operaci proti Rusku, píše analytik BBC Paul Reynolds. Američané se totiž snaží prezentovat ruské akce jako agresi a bagatelizují gruzínský útok proti Jižní Osetii dne 7. srpna, který vyvolal ruskou operaci.

Avšak, poznamenává komentátor, důkazy z Jižní Osetie ohledně tohoto útoku naznačují, že byl gruzínský útok rozsáhlý a způsobil značné škody.

Reportérka BBC Sarah Rainsfordová informuje: "Mnoho Osetínců, s nimiž jsem se setkala v Cchinvali, a v uprchlických táborech v Rusku zuří ohledně toho, co se stalo jejich městu. Je jim naprosto jasné, kdo nese vinu: gruzínský prezident Michail Saakašvili, který vyslal vojska, aby ovládla tento osamostatnivší se region."

"Odvážná malá Gruzie": Bruselská PR agentura vyhrála pro Saakašviliho mediální válku

16. 8. 2008

Konflikt mezi Ruskem a Gruzií je pozoruhodnou ukázkou metod moderního válečnictví, upozorňuje v deníku Guardian Ian Traynor. Propaganda a černý rozhlas byly vždycky důležité nástroje válečníka. V kavkazské válce je však nové to, že proti sobě bojují placené PR agentury, které se snaží své klienty dostat do médií.

"Zlé, velké Rusko proti odvážné malé Gruzii". Ať už tomu tak skutečně je, anebo je to nesmysl, to je obraz, který se podařilo "Míšově" PR agentuře v Bruselu vytvořit po celém světě. Loni zaplatil Saakašvili podle zpráv bruselské PR agentuře Aspect Consulting půl milionu euro, aby dělala Gruzii celosvětovou reklamu. Má zdůrazňovat, jak je všechno na Gruzii dokonalé, od vynikajícího jídla a pití až po její demokratické svobody.

Gruzínští studenti argumentují, že je Rusko v neprávu

17. 8. 2008

Jelikož debatu na BL ohledně války na Kavkaze (Gruzie) provází četné "rozbory" a odpovědi ohledně mezinárodního práva a porušení mez. práva, nebylo by na škodu, abychom si ukázali nějaký ten právní posudek. Na jedné straně zde pan Kotrba uvádí "rozbor" býv. ministra spravedlnosti SR Čarnogurského, který vyznívá pro-rusky, já zde dávám odkaz na jiný rozbor). Jedná se o rozbor gruzínských studentů práv, kteří se účastní soutěže v mez. právu Jessup, píše Jiří Krupka.

Komentáře dalších právníků a diskuze ZDEZDEZDE

Financial Times: Někteří vojáci útočící na Jižní Osetii mluvili jazyky, které neznáme, svědčí uprchlíci

16. 8. 2008

Když Michail Saakašvili, gruzínský prozápadní prezident, vyhlásil uprostřed zintenzivňujících se bojů se separatistickými bojovníky v Jižní Osetii 7. srpna příměří, mnoho lidí v této vzbouřenecké enklávě si oddechlo. "Zůstali jsme doma," řekla listu Financial Times Lejla Bessateva, která pak uprchla před palbou ostřelovačů a raketometů z jihoosetské vesnice Dominis, 12 kilometrů od hlavního města Cchinvali.

"Zůstali jsme doma bez obav, protože jsme si mysleli, že se nic nebude dít. A pak najednou, oni začali střílet," řekla. "Schovávala jsem se ve sklepě celé dva dny, protože spadla půlka mého domu. Celý den jsem nemohla vstát, nemohla jsem jíst, nemohla jsem mluvit. A když jsem konečně vylezla, celá vesnice byla zničená."

Svoboda projevu na americké stanici Fox News

16. 8. 2008

Americká pravicová televize Fox News omylem pozvala do studia (jak to mají ti Američané vědět, že kdo z těch "východňárů" je kdo) dvanáctiletou dívku z Kalifornie, která byla s příbuznými v době gruzínské invaze na návštěvě v Jižní Osetii, a její tetu. Dívka ke konsternaci moderátora svědčí o tom, rodilou američtinou, že ji a další civilisty zachránili před gruzínským bombardováním ruští vojáci a v televizi jim za to poděkovala. Moderátor rychle spustil reklamu. Po reklamě dal dívce s tetou ještě 30 vteřin na odpověď, teta se vyjádřila, že za všechno může Saakašvili, nikoliv gruzínští lidé, ty sama neobviňuje, že Saakašvili je agresor a musí rezignovat. Moderátor jí skáče do řeči, aby to nebylo slyšet... :) Sekvenci již vidělo na YouTube více než 600 000 diváků

Ukrajina nabízí satelitní monitorovací stanici pro americký systém protiraketové obrany

16. 8. 2008

Ukrajina konstatovala, že je ochotna poskytnout Evropě i Americe přístup k výstražnému systému, monitorujícímu přílet raket poté, co Rusko anulovalo dohodu z roku 1992, v jejímž rámci mělo právo používat tyto dvě monitorovací satelitní stanice. Předím byly stanice součástí výstražného systému Ruska, varujícího před raketami, přilétajícími z Evropy.

Následuje to po prohlášení ukrajinského prozápadního prezidenta Viktora Juščenka, že ruská nájemní dohoda pro přístav Sevastopol bude zrušena, pokud se nějaké ruské lodi budou účastnit gruzínského konfliktu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

JE ROZDÍL MEZI VLÁDOU ČSSD A VLÁDOU ODS?

Konečná interpelovala Paroubka i Topolánka kvůli prodeji zbraní do Gruzie. V obou případech marně.

15. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

"Tímto darem se Česká republika v žádném případě nepodílí na rozdmýchávání ozbrojeného konfliktu."
Jiří Paroubek

"Vláda České republiky darováním munice pro tento účel v žádném případě se nepodílela a nepodílí na destabilizaci bezpečnostní situace v Gruzii."

Mirek Topolánek

Naposledy na počátku prosince 2006 opakovaně interpelovala místopředsedkyně zahraničního výboru Sněmovny, poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) premiéra kvůli českým dodávkám zbraní do Gruzie. Už tehdy předpovídala eskalaci napětí v Abcházii a Osetii, stejně jako "vážné nebezpečí" z gruzínské snahy o násilné přičlenění těchto provincií k centrální Gruzii. V odpovědi přiznal Paroubek v roce 2005 i Topolánek v roce 2007 , že česká vláda 1,5 milionu kusů střeliva Gruzii DAROVALA v rámci AMERICKÉHO PROGRAMU "Georgia Sustainment and Stability Operations Program". Čili proto, aby se zabránilo destabilizaci a rozpadu Gruzie. Náklady s převozem hradily USA . Zvláštní je , že text obou dopisů je takřka doslovně stejný. Že by nebyl rozdíl mezi vládou ČSSD a vládou ODS? Gruzie prý munici používala pouze k výcviku. Jak to cvičení nyní dopadlo, víme.

Asociace pro mezinárodní otázky lobbuje za silácký přístup Česka ke gruzínské válce

16. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

Ačkoliv český think-tank ministerstva zahraničí a NATO hodnotí gruzínskou politiku vůči jižní Osetii a Abcházii jako příklad "mimořádně nezodpovědné politiky, která je v přímém rozporu s úsilím o řešení rozporu mírovou cestou", která "znamená výrazné oslabení pravděpodobnosti vyřešení obou konfliktů ve prospěch územní celistvosti" Gruzie a "která iniciovala závažnou humanitární krizi", doporučuje tato vlivová struktura české vládě silácká gesta, neodpovídající realitě ani mezinárodně právnímu statutu ruských jednotek v obou oblastech "dvoudenní války".

Podle doporučení AMO "musí být reakce EU sjednocená a rozhodná. Lze předpokládat, že Rusko začne postupovat mnohem ostřeji a rozhodněji i vůči dalším zemím východní Evropy, zejména Ukrajině. Ruská akce na území Gruzie vně zón konfliktu musí být označena jako agrese a působení jednotek armády Ruské federace jako zásadní porušení mezinárodního práva, což podrývá schopnost Ruska je garantovat. Je třeba trvat na teritoriální nedotknutelnosti Gruzie.

Česká republika a Evropská unie musí trvat na skutečnosti, že Rusko je stranou konfliktu, a nemůže tudíž v jednáních o urovnání konfliktu hrát roli prostředníka, ani garanta poválečného uspořádání v Jižní Osetii a Abcházii. Zatímco Spojené státy ano?

AMO: Ruská válka v Gruzii. Jak dál? DOKUMENT

GRUZIE: MANIPULACE POJMY

Důstojník UNOMIG varoval OSN včas, že Abcházie bude obsazovat roklinu Kodori

16. 8. 2008

ŠOK│ Zatímco česká média používají pro označení Abcházie a jižní Osetie manipulativní označení "odštěpenecké provincie" v duchu propagandistických materiálů, připravených českými diplomatickými spindoktory z AMO a ministerstva zahraničí, gruzínské ministerstvo vnitra je objektivnější. Oba regiony nazývá "osamostatněnými kraji". Vyjadřuje to lépe jejich status i faktickou dlouhodobou neschopnost Gruzie tento stav změnit.

To alespoň vyplývá z informací gruzínského ministerstva vnitra, popisující odchod pozorovatelů UNOMIG z pozic, kde měli sledovat, "kdo si začal". Od toho tam byli... Dochází tak ke gruzínskému potvrzení ruských zdrojů, které kritizují pozorovatele OSN na misi UNOMIG ze skandálního selhání. Dochází tak i k potvrzení toho, že Gruzie dlouhodobě tyto regiony nekontroluje, neboť nerozporovala, že disponují vlastním, na Gruzii nezávislým vojenským letectvem...

Immanuel Wallerstein: Geopolitické šachy: pozadí miniválky na Kavkaze

16. 8. 2008 / Immanuel Wallerstein

se souhlasem autora přeložil Rudolf Převrátil

Svět byl tento měsíc svědkem miniválky na Kavkaze a rétorika kolem ní je vášnivá, i když do značné míry irelevantní. Geopolitika je obrovská řada šachových partií, ve kterých oba soupeři usilují o poziční výhodu. V těchto hrách je životně důležité vědět, jaká jsou současná pravidla určující tahy. Koně se nesmí pohybovat uhlopříčně.

Od roku 1945 do roku 1989 byla hlavní šachovou partií hra mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Říkalo se jí studená válka a základní pravidla měla metaforický název „Jalta“. Nejdůležitější z nich se týkalo linie rozdělující Evropu na dvě oblasti vlivu. Tato čára, které dal Winston Churchill jméno „železná opona“, se táhla od Štětína po Terst.

Další propagandistický pořad na Radiožurnálu

17. 8. 2008

Rád bych upozornil na další nevyvážený a řekl bych až přímo propagandistický pořad Čro 1 o radaru se spoustou pozoruhodných výroků ze 16.8., píše Pavel Szalbot.

Rozhovor s velvyslancem ČR v USA Petrem Kolářem o jednáních týkajících se umístění radaru v Brdech a zrušení víz, pojmu amerikanismus, náladě české společnosti vůči Americe i o změnách v kurzu zahraniční politiky se Spojenými státy

K poslechnutí či stažení ZDE

Forward: Válka v Gruzii zpackala pokusy čelit Íránu

16. 8. 2008

KD - Eskalace napětí mezi Ruskem a Západem kvůli válce v Gruzii vyvolává v Izraeli obavy, že pokažené vztahy s Moskvou mohou ohrozit pokusy o zablokování íránského jaderného programu, píše Nathan Guttman v americkém židovském týdeníku Forward.

Washington Moskvě vyhrožuje diplomatickou odvetou za její vojenské operace na území Gruzie a naznačil, že může prosazovat zákaz ruské účasti na mezinárodních fórech, pokud Moskva nebide spolupracovat na pokusech o nastolení trvalého příměří. Izrael se od americké linie významně odchýlil a zašel tak daleko, že ve snaze udobřit si Moskvu zmrazil vojenské vztahy s Gruzií.

Globe and Mail: Pravdivé lži a cizí války

16. 8. 2008

KD - Od časů druhé světové války lidé, zdá se, požadují války jednoznačně spravedlivé. Proto každý nový konflikt provokuje pokusy nalézat paralely s Hitlerem a nacisty. Během války v Perském zálivu Bush starší řekl o Saddámu Husajnovi, že je horší než Hitler. Bosenská válka měla tábory, na kost vyhublé vězně a údajnou genocidu. Teď v Gruzii prezident Saakašvili říká, že ruští vojáci "cpou lidi do koncentračních táborů" s "etnickým čištěním ve stylu druhé světové války a baltských čistek". Řekl Katie Couric, že Rusové jsou "urážkou lidského pokolení". Jinými slovy, nelidská monstra. Rusko zase odpovídá, že Gruzie zaútočila první s "blitzkriegem".

SCUD, Groznyj, 2000

Jak probíhá v praxi fotogenická manipulace války

16. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

Nádherně fotogenicky naaranžovaná raketa SCUD, dopadlá do zřícenin města Groznyj. Rok 2000. Tak pracuje válečná propaganda s emocemi. To, že takovýto dopad bez poškození trupu rakety není možný, se v návalu emocí prostých bojovníků nepostřehne. Pokud lze aranžovat na místě, lze vyhrabat díru, strčit do ní nalezený vrak rakety, nechat vyfotit tím správným fotografem, a ten už fotografii pošle do nic netušících a nemyslících světových agentur. Fotografie přece nelže... Náklady na vyhrabání díry bohatě vynahradí honorář. Za přímo umělecké dílo. Když není možné vyfotit takovou pohádku na místě, nastupuje sada nástrojů fotoretušovacího programu Photoshop, fotografie zříceniny, fotografie rakety a po půl hodině je výsledek k nerozeznání od reality... Ještě dramaticky zatmavit oblohu...

Cesta k World Press Photo Award je otevřená všem...

jiný příklad - 16. 8. 2008: Odpálilo Rusko taktické rakety na tři místa v Gruzii? ZDE

Reuters: Reuters admits altering Beirut photo ZDE
LA Times: Photographer Brian Walski used his computer to combine elements of the two photographs ZDE
Iran Photoshops Pictures To Hide Failure ZDE
Inscenujete záběry z Gori, obviňují ruská média Reuters ZDE

Rusko "nebude váhat použít proti Polsku jaderné zbraně"

16. 8. 2008

Moskva konstatovala, že si vyhrazuje právo jaderného útoku proti Polsku, protože Polsko povolilo Spojeným státům umístit na jeho území základnu kontroverzní americké protiraketové obrany.

Náměstek šéfa ruského armádního štábu generálplukovník Anatolij Nogovicyn varoval Polsko, že se vystavuje možnému jadernému útoku z Ruska. Dodal, že ruská bezpečnostní doktrína dovoluje Rusku použít jaderných zbraní proti aktivnímu spojenci jaderné velmoci, jako je Amerika.

Polská armáda v pátek uspořádala ve Varšavě přehlídku na počest polského vítězství nad Ruskem před 888 lety. Prezident Lech Kaczynski chválil projekt americké raketové obrany jako posílení bezpečnosti Polska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Odpálilo Rusko taktické rakety na tři místa v Gruzii?

16. 8. 2008 / Karel Dolejší

Před několika dny server Kavkazskij uzel v přinesl informaci, že Rusové prý do Jižní Osetie přivážejí raketomety Uragan a taktické rakety Točka-U (NATO SS-21 'Scarab'). Zdá se, že přinejmenším druhý typ zbraně mohli také několikrát použít. Svědčí o tom přinejmenším zmatečná zpráva gruzínského ministerstva vnitra, o níž informoval server Civil Georgia. Anebo je také všechno ještě úplně jinak.

Spojené státy požadují odchod ruských vojsk z Gruzie

15. 8. 2008

Americká ministryně obrany Condoleeza Ricová požaduje, aby se ruské jednotky okamžitě stáhly z Gruzie. Konstatovala to poté, co gruzínské prezident Saakašvili po téměř pětihodinovém jednání podepsal dohodu s Ruskem, kterou vyjednala EU. V zuřivém vystoupení na tiskové konferenci v Tbilisi Saakašvili zdůraznil, že se jeho země nevzdá ani kousku území. Dohoda o příměří prý není "trvalým řešením".

Saakašvili odsoudil ruskou invazi, označil ruské vojáky za "chladnokrevné vrahy" a "barbary" a dodal, že Gruzie se nyní "dívá zlu přímo do tváře". Saakašvili také obvinil Západ, zejména evropské země, že vyvolal ruskou invazi do Gruzie tím, že odmítl nabídnout Gruzii letos na jaře členství v NATO.

Human Rights Watch upozorňuje: Ruské kazetové bomby zabíjely civilisty

15. 8. 2008 / Karel Dolejší

Americká organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch včera v Tbilisi zveřejnila zprávu o nasazení ruských kazetových bomb proti sídelním oblastem. Podle zjištění HRW tyto zbraně zabily nejméně 11 lidí a mnoho dalších zranily. Organizace vyzvala Rusko, aby okamžitě přestalo používat kazetové bomby, na jejichž zákazu se nedávno "téměř shodlo" celkem 107 států. Stranou dohody ovšem zůstaly ty státy, které jsou největšími výrobci a uživateli kazetových bomb - USA, ČLR nebo Izrael... Následující text přináší komentované shrnutí zprávy HRW.

Akce gruzínské armády proti Jižní Osetii měla překvapivě americké rysy

15. 8. 2008

Nezáleží na tom, jak hluboko jste v americké řiti, pokud si na nás budete dovolovat, bez mrknutí oka vám to spočítáme a nemyslete si, že Amerika kvůli nějaké malé základně bude riskovat válku s námi.

Chtěl bych připojit několik poznámek k diskusi o rusko-gruzínském konfliktu.

1. Akce gruzínské armády, kterou válka začala, vykazuje zajímavou podobnost s operací Bouře, kterou v roce 1995 chorvatské jednotky zatočily s krajinskými Srby, a vykazuje také jasné rysy americké metody válčení "shock and awe", která byla použita při obou válkách v Iráku - podstatou je překvapivý a hlavně neadekvátně brutální útok ze všech směrů; jde o to, vzbudit v nepříteli dojem, že stojí proti nesrovnatelně silnějšímu protivníkovi, který nemá ani špetku slitování. Jistě právě kvůli tomuto efektu nakoupil Saakašvili tolik těžkých zbraní. Mám za to, že pokud se někdo rozhodne udělat tohle lidem, s nimiž do budoucna chce žít v jednom státě, musí být buď šílenec nebo idiot - anebo bez sebe strachy, píše Jiří Březina.

BBC: Jak oddělit v gruzínsko-ruské válce fakta od nesmyslů

15. 8. 2008

Za poslední týden se vedou na hranicích Gruzie a Jižní Osetie dvě války: válka vedená vojenskými prostředky, a pak válka o média. V obou se BBC octla v samém ohnisku dění, píše v editorském blogu BBC redaktor Jon Williams.

V úterý v časných ranních hodinách viděli diváci čtyřiadvacetihodinového zpravodajského okruhu BBC World News (Mezinárodní zpravodajství) dosti zvláštní pořad: náš reportér Nik Gowing vysílal živě rozhovor s gruzínským prezidentem Saakašvilim. Ten tužkou - jako v jednom britském komediálním seriálu z druhé světové války - znázorňoval údajný postup ruských vojsk. Byly tři hodiny ráno. Prezident Saakašvili za poslední týden poskytl společnosti BBC asi půl tuctu rozhovorů.

Nehorázný diletantismus ČNB a ministerstva financí České republiky

15. 8. 2008 / Jan Čulík

Už v květnu letošního roku jsme v Britských listech varovali, že vzhledem k tomu, že četné banky v ČR si drze a bezpredecentně účtují poplatky za příchozí platby, účet každého občana ČR i každé firmy v ČR je ohrožen možným sabotérstvím. Komu se nějaký občan, firma či instituce nelíbí, může jí začít posílat na účet halířové platby. Tím majitele účtu poškodí, neboť banka mu naúčtuje poplatky vyšší než je zaslaná částka.

Zdůrazňujeme, že se toto může stát komukoliv, všichni majitelé účtů v bankách, které si účtují poplatky za příchozí platby, jsou ohroženi.

K tomu nás ještě upozornili čtenáři, že útok na konto kohokoliv je možno provést i jinak. Stačí znát číslo účtu, na které chce sabotér zaútočit a v bance vyplnit špatně velké množství papírových formulářů na převod peněz na toto konto. I když žádné peníze převedeny nebudou, banka držiteli konta přesto bude účtovat poplatek za zpracování toho vyplněného formuláře.

Je to naprosto neudržitelná situace. Obrátili jsme se v květnu na Finančního arbitra České republiky, který potvrdil, že toto nebezpečí skutečně existuje, ale dodal, že on sám s tím nemůže nic dělat:

V uvedené problematice je nutné obrátit se na Ministerstvo financí České republiky, odbor Analýzy a rozvoj finančního trhu popř. na Českou národní banku, Sekce regulace a analýz finančního trhu, které se mohou tímto zabývat a učinit příp. potřebná opatření. O aktuálnosti problematiky budu výše uvedené insituce informovat. Věřím, že Vás moje odpověď uspokojí alespoň z hlediska nasměrování dalších kroků při snaze zlepšit postavení spotřebitele na našem bankovním trhu a věřím, že se tato problematika podaří do budoucna zdárně vyřešit a bankovní klient v ČR se tohoto případného nebezpečí nebude muset obávat.

Uplynulo čtvrt roku a ČNB a Ministerstvo financí se v této věci zachovaly naprosto diletantsky. Neučinily NIC.

Nyní přináší MFD článek, že k tunelování kont institucí a občanů tímto způsobem skutečně dochází ZDE

Jak dlouho setrvají ČNB a Ministerstvo financí České republiky v diletantské nečinnosti?

Maštálka: Pozorovatelé OBSE a EU utekli na začátku gruzínského útoku

15. 8. 2008

ŠOK│ Zajímavé informace přinesl na tiskové konferenci poslanec Evropského parlamentu a místopředseda KSČM Jiří Maštálka. Poděkoval médiím za jejich vyvážené a objektivní informace v první den kavkazské tragedie. Upozornil ale, že již od druhého dne převládla nad objektivním zpravodajstvím a seriózní analýzou událostí manipulativní a rusofobní propaganda. V současné době podle Maštálky postrádáme v médiích informace o tom, že zcela selhaly všechny evropské bezpečnostní struktury, tedy Evropská komise, Parlamentní shromáždění Rady Evropy i OBSE. Pozorovatelská stanoviště těchto institucí byla opuštěna právě v okamžiku, kdy gruzínská armáda na rozkaz prezidenta Saakašviliho zaútočila na Jižní Osetii a masakrovala civilní obyvatelstvo.

Američané varují Rusko, že vzájemné vztahy budou poškozeny "na léta", avšak vojáky do Gruzie nepošlou

15. 8. 2008

Americký ministr obrany Robert Gates varoval, že americké vztahy s Ruskem mohou být poškozeny na "dlouhá léta", pokud Moskva neupustí od "agresivních" akcí v Gruzii. Zároveň však dodal, že nepovažuje za nutné vyslat do Gruzie americká vojska. Moskva mezitím znovu zdůraznila, že vzbouřenecké oblasti Abcházie a Jižní Osetie se už do Gruzie nevrátí. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Proč pražský proamerický novinář nemůže změnit svůj názor

15. 8. 2008

Posílám Vám místo ze Švejka, kde Hašek přesně trefil ten důvod, proč dnešní proamerický pravicově laděný novinář svůj názor změnit nemůže :-), píše Martin Gřeš:

"Myslím," řekl Švejk, "abychom se na všechno dívali z poctivější stránky. Von se každý může zmejlit, a musí se zmejlit, čím víc o něčem přemýšlí.

Jako jednou v Nuslích, právě u mostu přes Botič, přišel ke mně v noci jeden pán, když jsem se vracel od Banzetů, a praštil mě bejkovcem přes hlavu, a když jsem ležel na zemi, posvítil si na mne a povídá: ,Tohle je mejlka, to není von."; A dopálil se tak na to, že se zmejlil, že mě přetáhnul ještě jednou přes záda. To už je v přirozenosti lidský, že se člověk mejlí až do svý smrti.

Izvestija: Izrael slíbil neprodávat Gruzii útočné zbraně

15. 8. 2008

KD -- Izraelské ministerstvo obrany ustupuje od dodávek útočných zbraní do zóny gruzínskoosetinského konfliktu, napsali Jekatěrina Zabrodina a Jurij Politov v ruském deníku Izvestija. Vojenská spolupráce s Gruzií sice bude pokračovat, ale musí se podřídit přísné kontrole izraelské vlády. Potvrdila to šéfka ministerstva zahraničí Cipi Livni.

ČR "je členem Nové skupiny přátel Gruzie"

15. 8. 2008

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg dnes rozhodl o uvolnění finančních prostředků na humanitární pomoc pro konfliktem postižené oblasti Gruzie, a to do výše pěti miliónů korun. O konkrétní formě pomoci bude rozhodnuto v nejbližších dnech. O případných dalších prostředcích a formě pomoci Gruzii rozhodne na některém z nejbližších zasedání Vláda ČR.

Ministr zahraničí je nadále v telefonickém kontaktu se svými protějšky z partnerských zemí. Zítra večer ministr odlétá do Bruselu, kde se ve středu uskuteční mimořádné zasedání rady pro vnější vztahy tvořené ministry zahraničních věcí zemí Evropské unie (GAERC). Na okraj tohoto zasedání by se také mělo uskutečnit setkání Nové skupiny přátel Gruzie, jejíž členem je i Česká republika.

Česká republika nadále vyzývá ke stažení ruských vojsk z Gruzie a podporuje přítomnost mezinárodních jednotek v oblasti.

17:45, 11.8.2008

Zdroj: Webová stránka Ministerstva zahraničí ČR ZDE

Ynet News: Rusko dalo USA lekci

15. 8. 2008

"Kdyby si Bush dovedl představit nové rozdělení světa, netrval by na umisťování svých raket v České republice a Polsku"

KD - Rozhodnutí Moskvy tváří ukázat Gruzii svaly mělo upozornit Západ a zejména Washington, že se nemá míchat do věcí na ruském dvorku, napsal Orly Azoulay na izraelském serveru Ynet News, který je elektronickým dvojčetem deníku Yediot Achronot.

Amerika splnila polské požadavky, které dosud odmítala

Polsko a USA podepsaly předběžnou dohodu o protiraketové obraně

14. 8. 2008

Polsko podepsalo předběžnou dohodu s USA o plánech na umístění části kontroverzního projektu protiraketové obrany na svém území, informuje společnost BBC.

Spojené státy umístí v Polsku 10 antiraket a Polsko za to dostane pomoc při modernizaci své protiletecké obrany.

Pozorovatelé podle BBC uvádějí, že dohoda zřejmě povede ke zvýšení napětí mezi USA a Ruskem, které americké plány na protiraketovou obranu odsoudilo.

Předseda Poslanecké sněmovny P ČR Miloslav Vlček k situaci na Kavkaze:

Měří se Kosovu a Jižní Osetii dvojím metrem?

15. 8. 2008

tisková zpráva

Mít pravdu není vždy důvod k radosti. Na začátku dubna jsem s desítkami poslanců a dalších občanů podepsal petici vyzývající vládu České republiky, aby neuznala tzv. nezávislost Kosova. K tomuto postoji nás vedlo odmítání porušování mezinárodního práva, respektování suverenity Srbska, důvody morální a etické i vlastní historické zkušenosti. Nemalou roli však hrály i oprávněné obavy, že legalizace odtržení Kosova od Srbska vytvoří nebezpečný precedent, neboť se tím povzbudí separatistické snahy na nejrůznějších místech světa, z nichž nejaktuálnější se zdály příklady Jižní Osetie a Abcházie.

Dnes už není studená válka

15. 8. 2008 / Boris Cvek

Pan Nachtmann v článku "Američané nám v případě invaze nepomůžou" vnímá - a není sám, jak se tak dívám okolo co kdo píše - krizi v Gruzii jako konfrontaci mezi Ruskem a USA. Proč přesně gruzínská armáda zasáhla tak brutálně v Jižní Osetii, o tom se dnes spekuluje všude a nikdo to pořádně neví. Nezdá se, že USA by jasně stály na straně Gruzie a neměly pochopení pro ruské zájmy v oblasti. Putin a Bush se ostatně osobně sešli v Pekingu jako hlavy přátelských států. Spojené státy vyjadřují znepokojení pouze nad charakterem ruských akcí a nad možností, že by Rusko zvrátilo původní situaci v oblasti.

Americký profesor a právník: Musíme usilovat o konsensus s Ruskem a Čínou

14. 8. 2008

Rusové jednoduše ochraňují etnickou menšinu, která si přeje se odtrhnout a vytvořit svůj vlastní stát. Musíme mít jasnější pravidla, pokud si nemyslíme, že tomu tak je. A já si nemyslím, že je to stejné, Kosovo a Osetie. Ale my musíme být schopni říct proč ne.

Americký právník, univerzitní odborník, profesor Philip Bobbitt, je bývalý poradce pro národní bezpečnost amerického prezidenta Billa Clintona. Ve čtvrtečním vydání britského konzervativního týdeníku The Spectator Bobbitt argumentuje, že chování Ruska v Gruzii dokazuje, že existující globální instituce, jako je OSN, už nedostačují. Reportér rozhlasu BBC se ho zeptal, zda západní země měly konfrontaci mezi Ruskem a Gruzií předvídat.

Philip Bobbitt: Aniž bych chtěl obviňovat oběť a aniž bych zpochybňoval, že Rusko porušilo pravidla chování z doby po ukončení studené války, chci říci toto. Nezapomínejte, že Gruzínci usmrtili 15 ruských vojáků. Zranili 70 ruských vojáků. A možná zabili v jihoosetském hlavním městě až 1600 civilistů.

Takže jestli je pravda, že lidé na Západě přesvědčovali gruzínskou vládu, aby nezaútočila na Jižní Osetii, tak úplně překvapeni jsme tím útokem tedy nebyli.

Komu prospívá rusko-gruzínský konflikt?

15. 8. 2008 / Ivo Šebestík

Při posuzování současných konfliktů není asi užitečné nastolovat otázky pravdy, spravedlnosti, oprávnění a tak podobně. Nemá smyslu snažit se některou velmoc chápat jako nositelku dobra, zatímco jinou jako vtělené zlo. Velmoci jednají podle toho, co jim ostatní dovolí. Spojené státy si po kapitulaci Sovětského svazu, jak ji na půdě OSN slavnostně vyhlásil Michail Gorbačov, zvykly na to, že si mohou dovolit všechno. Kdyby tyto možnosti mělo Rusko, patrně by jednalo stejně. Někdy se zdá, že v politice platí spíše fyzikální než společenské zákony. Lidé, kteří se neživí politikou, ani "mírnou žurnalistikou v mezích zdvořilosti", mohou pouze čelit záplavě propagandy a lží, která se vyrojí vždy, když je třeba obhajovat neobhajitelné. Čelit se dá permanentní nedůvěrou. Ovšem, jaký to je život uprostřed nedůvěry? Ráno, v poledne, večer, pořád? S nedůvěrou vstávat, s nedůvěrou chodit spát? Nebylo by nakonec lepší nad všemi pochybnostmi mávnout rukou a přijmout jednoduchý, doporučený a neuvěřitelně pitomý obraz světa, který se řítí jako lavina z televizních obrazovek a novinových zpráv?

A opět platí: Chceš-li se o něčem dozvědět co možná nejméně, svěř se do péče médií a naslouchej oficiálním prohlášením politiků. Nesrovnatelně pravdivější jsou geopolitika současného světa v kombinaci s logikou a normálním úsudkem. Přičemž obojí posledně zmiňované je duchovní komoditou, jaké se tvůrcům veřejného mínění zoufalou měrou nedostává.

BBC cituje Gruzínku z města Gori: Proč bojovali? Nikdo tohle nechce!

14. 8. 2008

(Zvukový záběr:) "Ale já jsem neměla kam jít. Mám malé dítě. Zůstala jsem doma a hájila jsem své území hrdě. Ale oni nemuseli bojovat. Žádné války mezi bratry nebylo zapotřebí. Jsme všichni křesťané. Nikdo tohle nechce. Rozumíte mi? Nikdo!

Výroky generálplukovníka Uvarova z ruského ministerstva obrany konfrontoval pořad rozhlasu BBC World at One se svědectvím svého zpravodaje, který se ve čtvrtek v poledne nacházel na silnici mezi městy Gori a Tbilisi:

Mluvčí ruského ministerstva obrany hovořil v BBC o situaci v Gruzii:

"V Gruzi nebojujeme"

14. 8. 2008

Je příměří, dohodnuté mezi Gruzií a Ruskem, myšleno vážně? Reportéři informují o tom, že ve čtvrtek bylo slyšet u města Gori výbuchy a sporadickou střelbu. A Rusové tvrdí, že správu předají Gruzíncům, teprve až bude obnoven pořádek. Pořad rozhlasu BBC vysílal v poledne ve čtvrtek rozhovor s mluvčím ruského ministerstva obrany, generálplukovníkem Nikojalem Uvarovem. Řekl v BBC toto:

Nikolaj Uvarov: Gori je hlavní gruzínskou vojenskou základnou. Když gruzínská armáda město Gori opustila, všechny zbraně, veškerá munice, množství vozidel, to všechno bylo zanecháno na místě. Bohužel, město Gori opustila i gruzínská policie. Stejně jako místní úřady. Takže když bylo vyhlášeno příměří, naše výzvědné jednotky s překvapením zjistily, že je celé město prázdné. To město nikdo nespravuje. Přesto, že je tam spousta civilistů.

Mám cíl nebýt cíl - akce Greenpeace na vrcholku Brd - kótě 718

Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar

15. 8. 2008 / Miroslav Prokeš

Po nepovedeném Saakašviliho blitzkriegu v Jižní Osetii vypichují česká mainstreamová média hlasy, že teď, po demonstraci ruské vojenské síly, se teprve ukazuje odůvodněnost radarového snažení. Ale ono je to naopak. Tak jako základna USA na Guantánamu ani v nejmenším neovlivní směřování vývoje na Kubě, ani američtí vojenští poradci v Gruzii nemohli být příčinou vojenského zásahu USA na jejich „ochranu“ a to přesto, že má Gruzie s USA exkluzivní smlouvu o vojenské spolupráci. To se snad v Gruzii ukázalo dost zřetelně. I to, že radary se v konfliktu ničí jako první cíl.

Mám cíl nebýt cíl - akce Greenpeace na vrcholku Brd - kótě 718. Foto: Š. Kotrba

Zatímco Ukrajina či Polsko dělají silná proamerická gesta, Turecko chce podporovat Kreml

15. 8. 2008

ŠOK│ Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan přijel do Moskvy a setkal se Dmitrijem Medveděvem a Vladimirem Putinem. Erdogan vyjádřil podporu pro ruskou akci v Osetii a Abcházii. Turecko má totiž zájem na stabilitě v oblasti Kavkazu, přes který do Turecka proudí hlavní přísun ropy. Kromě toho Ankara, reprezentovaná nyní umírněně islamistickou Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), která ve volbách získala 47,6% hlasů, je podrážděna z akcí USA, destabilizující situaci v regionu i v samotném Turecku. Poplach v Turecku vyvolává zejména americké přání udělit nezávislost iráckému Kurdistánu.

Ahmadínežád: Turecko vnímáme jako přítele

15. 8. 2008

Zatímco je Írán ostrakizován USA a IZraelem, kteří mu hrozí válkou kvůli jeho jadernému programu, přijal ho v Istanbulu prezident Abdullah Gül. Ahmadínežád navštívil Turecko, kde má podepisovat klíčovou dohodu o přepravě plynu. Zatímco Írán bude přes Turecko dodávat plyn do Evropy, Ankara získá provizi na těžbu 20,4 miliardy krychlových metrů plynu a v provincii Fárs navíc investuje 3,5 miliardy dolarů do těžařských zařízení.

Aktuálně: Ahmadínežád v Turecku. Nabízí plyn pro Evropu ZDE

Ulm-Trokavec-Rožmitál - to není žádný výlet

15. 8. 2008 / Miroslav Prokeš

Mírová cyklojízda 2008 odstartovala 2. srpna 2008 v německém Ulmu a v sobotu 9. srpna byla ukončena v areálu koupaliště v Rožmitále pod Třemšínem (okres Příbram), tedy poblíž hranic Vojenského újezdu Brdy. "Pětašedesátiletý ženský jedou 600 km proti větru s obrovskými mírovými prapory, v každým německým městě demonstrace, uctění památky obětí Hirošimy a Nagasaki. Poprvé hromadná akce přímo v Trokavci, pak průjezd vojenským pásmem (s vojenskou policii jsme se teda neprali) a v Rožmitále závěr s haldou starostů a poslanců různých stupňů i stran. Vždyť to byla největší protiradarová akce o prázdninách." A ještě k tomu poprvé pořádaná všemi iniciativami společně. .

Mírová cyklojízda 2008: Ulm-Trokavec-Rožmitál, foto Miroslav Maršálek FOTOGALERIE

Gruzie -- toto není konec

13. 8. 2008 / Milan Valach

Ukončení bojů v Gruzii není konec války. Válka je dána samou podstatou kapitalistického systému. Z tohoto hlediska jsou boje na Kavkaze jen jedním za řady válek, které již proběhly a které nás ještě čekají. Není žádným tajemstvím, že se naše vláda aktivně zapojila do tohoto válečného šílenství. V gruzínském případě dodávkami zbraní a česká média propagandistickým štvaním. V mnoha dalších případech - Jugoslávie, Irák, Afghánistán atd. i jinak, a to například i souhlasem s výstavbou amerického vojenského radaru v Brdech.

Citát dne (včerejšího), aneb neexistuje zlatá Gruzie a zlé Rusko

15. 8. 2008

"Tak já bych se rád vyjádřil a jazyk mě svrbí, abych se vyjádřil, protože jsem smutný z toho, že zase se nechce brát realita, jaká je, zase se vytvářejí určité mýty, zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací - a ona to tragická situace pro milióny lidí na Kavkaze v každém případě je a obětí jsou vždycky ti normální lidé, a ne ti politici. Já jsem nevydal žádné silné prohlášení prostě proto, že se nemohu vézt na vlně, módní vlně toho, že zlatá Gruzie a zlé Rusko. To se mi zdá tak zjednodušené vidění světa, že bych o tom musel napsat rozsáhlý text, že to takhle nevidím, tak se do toho snažím příliš zatím nijak necpat tím svým prohlášením. Ale v každém případě, takový ten postoj, který zaujala čtveřice mých kolegů - baltských prezidentů, včetně prezidenta polského ve své deklaraci, prostě takhle já tu situaci nevidím."

Václav Klaus exkluzivně pro Český rozhlas Rádio Česko MP3

Zlobivá dcera Gruzie

15. 8. 2008 / Martin J. Kadrman

Po svém vyčerpání se Sovětský svaz se Spojenými státy americkými dohodl na předání zemí střední a částí východní Evropy do sféry amerického vlivu. Nepatřila tam tedy jen východní -- Německá demokratická republika, ale i Polsko s Československem, Rumunsko, Maďarsko a další. V této souvislosti si proto dovolím opomenout zbožšťování pánů Havla a Kocába, kteří dle svých slov byli ústředními postavami tzv. sametové revoluce a dokonce dle Kocábových slov byl tento rocker hlavním článkem při odchodu sovětských vojsk z ČSSR a je mu nesmyslně přisuzován tzv. odsun sovětských vojáků z Československa. Mnozí tomuto nesmyslu věří dodnes.

V roce 2042 ztratí běloši v USA většinu

15. 8. 2008

Do roku 2042 bude žít v Americe méně než 50 procent bělochů. Bude to o osm let dříve, než se původně očekávalo. Vyplývá to ze zprávy amerického Úřadu pro sčítání lidu. V roce 2050 bude v Americe žít asi 15 procent černochů, asi 9 procent Asijců a 33 procent Hispánců.

Věda nemá politické přívlastky, ale důsledky

14. 8. 2008

Jako matematik si neodpustím drobnou poznámku k článku Štěpána Kotrby "Hráč: hlavní postava strategických modelů". Závěr tohoto článku vyznívá ve smyslu, že teorie her je opěrným bodem kapitalistického ekonomického systému a je s ním těsně spjata. Toto je třeba uvést na pravou míru, teorie her jako matematická disciplína není spjata s žádnou konkrétní ideologií. Naopak je možné říct, že tato teorie již před desetiletími vyvrátila ekonomická dogmata tzv. neoliberalismu ještě předtím, než vůbec vznikl - s jistou dávkou populismu bychom mohli říct, že tedy vyvrátila např. ekonomické ideje ODS..., píše projektový specialista Ladislav Polák.

Co s problémovým žákem?

15. 8. 2008

Čtu polemiku o vztahu žáků a učitelů a nestačím se divit, píše Pavla Cholevová. Zní sice hezky, že by učitel měl být u žáka ve vážnosti, že si tuto vážnost musí vybudovat svým působením, že nutit žáka k něčemu je špatné a nežádoucí.

Škola sto let za opicemi

15. 8. 2008 / Jan Čulík

Učitelovou hlavní "zbraň" na pozornost žáků je jen a pouze mluvení.
Žák je ve škole především proto, aby vnímal přednášené slovo a zapamatoval si ho.
Pavla Cholevová

Pavla Cholevová si stěžuje, že jí žáci ve škole neposlouchají. Není divu, pokud má takové představy o učení, jaké vyjadřují výše její výše uvedené výroky. Komenský zřejmě rotuje v hrobě. České učitele by zjevně opravdu bylo třeba ze škol vypráskat.

Stěžujeme si, jak nic nejde

15. 8. 2008 / Boris Cvek

Reakce paní Cholevové "Co s problémovým žákem?" mi připomíná nářek nad tím, že profesionál při zvládání svého zaměstnání to má prostě těžké. Jako by přišel instalatér a hořekoval nad tím, že opravit problémový záchod je těžké, že je zvyklý jen na standardní situace, a že ho to deprimuje.

Učitel tu není proto, aby dětem něco vtloukl do hlavy a hrál si s těmi hodnými žáky na hezký svět s dětinskými soutěžemi, šišláním a sladkými odměnami. Učitel je profesionál, který musí umět zacházet s problémovými lidmi, stejně jako psychiatr, psycholog nebo farář.

Podle mého názoru by učitel měl vědět, a většina učitelů, které jsem zažil, se tak nechovala, že život není jasně vymezené hřiště s lajnami, podél nichž běží ti "dobří" žáci... to je potom jenom HRA na život, do které se dospělý může schovávat před vlastní frustrací ze života. K životu patří problémy, které otřesou naší perspektivou a sebejistotou, problémy tragické a neřešitelné, nebo řešitelné na zcela jiné úrovni, než je úroveň běžná a normální. Nenormalita, problémovost, vymknutost, a právě proto, že je bolestná a nepříjemná, činí život normálním.

ČR nemá špatné učitele

15. 8. 2008

Chtěla bych se zastatP.Cholevové. Já sice neučím na základní škole, ale podle toho, co slyším od některých známých, to tam mnohdy vypadá přesně tak, jak to popisuje P.Ch. Nevím, jestli to je vždy chyba učitelů. Nemyslím si totiž, že máme zase tak špatné učitele,píše Alice Valkarová.

České školy jsou zoufale podfinancované

15. 8. 2008

Představte si, že jste ředitelem státní školy, máte na jednoho kantora tolik peněz, kolik zrovna máte. Moc dobře víte, že byste potřebovali pro začátek alespoň dva tři mladé učitele, zdůrazňuji učitele, píše čtenář V. Kouba.

Měi by být mladí, zapálení, schopní pracovat novými metodami. A když si třeba i takové seženete, sednete si s nimi ke stolu, necháte je povídat, jak by si své působení představovali a vám se to jako řediteli líbí, moc líbí. Po čase dojde na to, co byste jim za tuhle doslova tvůrčí práci plnou nových nápadů mohli nabídnout, tak hovor zamrzne.

Na stole je plat, který dostávají běžně řidiči tramvají - nic proti nim, odpovědnost mají obrovskou, jen oni nemuseli studovat pět roků.

Pokud byste ředitelovali na venkově, tak lze nabídnout ještě k tomu někdy i byt. Ale to je tak opravdu všechno. Takže souhlasím s názorem, že je třeba ihned vyházet všechny učitele a učitelky. No a počátkem října by se snad cena učitelské práce zvedla třeba na takových padesát tisíc měsíčně. To jen pro začátek, prosím.

Šaška ze sebe dělat nebudu. Žákům dám po čuni

15. 8. 2008

Pokud byste stál před třídou pubescentů 40 let, změnil byste názor. Váš článek o učitelích je tendenční a hloupý.(S prominutím.) To čím se oháníte je naprosto nereálné a pouze v rovině nefunkční teorie. Navíc je mimo.

Neodpověděl jste na základní otázku. Co s takovými problémovými žáky? Nebo si snad myslíte, že když učitel bude "showman", čili šašek, tito žáci přestanou existovat? Špatný je systém, nikoliv učitelé. To si myslíme my, učitelé. Teoretici vidí problém v učitelích. Asi se nedohodneme. Já osobně,jako penzista, dávám takovým žákům po čuni, jak se u nás říká. A kupodivu mám tak na měsíc pokoj. Šaška ze sebe nikdy dělat nebudu., píše Václav Vencl.

Solženicyn a jeho Souostroví

15. 8. 2008 / Pavel Urban

(poznámky k poznámkám Pavla Janíčka)

Souostroví Gulag Alexandra Solženicyna není remake Dostojevského Zápisků z mrtvého domu. Je věnován osudům a památce lidí, které do Gulagu přivedly jejich politické názory; lidí přiřazených ke "špatné" skupině, ať už byla v jejich případě definována jakkoli (i etnicky; internacionalistický přístup měl své hranice); lidí, kteří kradli klasy ze "společného" pole, aby zachránili své děti před smrtí hladem; lidí odsouzených za "zločiny", jako byl pozdní příchod do práce; lidí, kteří se do Gulagu dostali čirou náhodou, třeba proto, že byli na špatném místě ve chvíli, kdy místní pobočka NKVD potřebovala splnit předepsané dodávky.

Světla a stíny rudé, část II.

Tři stezky (ke) komunismu

14. 8. 2008 / Martin Škabraha

V minulém textu jsem se snažil ukázat, proč komunismus nelze klást naroveň nacismu. Zatímco nacismus je podle mého názoru opravdu patologický a nepředstavuje žádnou konstruktivní odpověď na rozpory modernity, komunismus nelze jednoznačně odsoudit jako zlo, protože má úplně jiný vztah k novověké humanistické tradici, z níž vyrůstá i demokracie; za komunismem stojí staletí západní filosofie, za nacismem jen jakýsi pud. V nynějším textu chci už téma srovnávání s nacismem opustit a věnovat se samotnému fenoménu komunismu, abych konkrétněji ukázal jeho vztah k modernitě. Východiskem mi bude interpretační schéma převzaté a upravené z mé (dosud nepublikované) disertační práce, jejímž tématem byla právě modernost.

Mladíček v pardálí kůži oděný tahal čerta za ocas

14. 8. 2008 / Bushka Bryndová

Ve světle současného krvavého konfliktu mezi Ruskem a Gruzií vyvstává otázka rizik pro malé země plynoucích z jejich přílišné důvěry v mocnější spojence. Gruzie doplatila na své iluze o tom, že Velký Americký Bratr jí přispěchá na pomoc, kdykoliv bude v nouzi. Ale nebylo by na místě vysmívat se naivitě Gruzínců, protože i my bychom jednoho dne mohli ošklivě doplatit na naše radarové hrátky. Tahat čerta za ocas se nevyplácí a o ruském medvědovi je známo, že nemá smysl pro humor.

Je mi upřímně líto Gruzínců, kteří zaplatili životem za nezodpovědnou politiku své vlády. Je mi smutno při pomyšlení na desetitisíce běženců, kteří přišli o střechu nad hlavou a čeká je živoření v uprchlických táborech. Ale ať se nám to líbí nebo ne, Zakavkazí se nachází v ruské sféře vlivu, a bylo by bláhové předpokládat, že Rusko nezareaguje, pokud se tam pokusí prosadit jiná mocnost jako vůdčí politická síla. O to se již dlouho snaží Spojené státy, a nejenom v Gruzii.

Autorka je bývalá expertka Evropské komise, působící v zakavkazských republikách

Poznámka senátora Tejnory má hlubší význam

Američané nám v případě invaze nepomůžou

14. 8. 2008 / Petr Nachtmann

Přečetl jsem si článek Jana Neorala o korespondenci s panem senátorem Tejnorem, píše Petr Nachtmann.

Domnívám se, že zmínka pana senátora o "vojenské agresi Ruska proti Gruzii" je velmi relevantní.

Jak se můžeme dočíst i z mainstreamových zdrojů, v Gruzii byl instalován zajímavý hardware NATO, včetně radaru. Během válečných operací nyní Rusové tento ničí, ze země i ze vzduchu. Plánovaná americká základna v Brdech má ještě větší strategický význam, v případě krize by se Česká republika stala ještě lákavějším terčem. Je jasné, že letecký i pozemní útok na Českou republiku by byl velký průšvih. Tragické události v Gruzii ukazují, že Američané nechtějí nebo nemohou svému "spojenci" účinně pomoci.

Budoucnost je ve slunci

15. 8. 2008 / Boris Cvek

Zdá se tedy, že budoucnost nebude náležet termojaderné fúzi -- jak jsem se dlouho domníval -- ani biomase a jiným populárním alternativám, ani jaderné energii, jak by se zdálo z českého dogmaticky pro-jaderného pohledu, ale obyčejným slunečním bateriím a sluneční světlo se stane po uhlí a ropě a uranu hlavním přírodním zdrojem lidstva.

V České republice a vlastně na celém světě často uvažujeme o budoucnosti energetiky, přitom existuje mnoho politických, vědeckých či morálních argumentů pro různá stanoviska. Čtvrteční číslo časopisu Nature (vol. 454, pp. 816--823) přináší zajímavé srovnání alternativ k výrobě energie prostřednictvím spalování uhlíku.

ABYCHOM NEZAPOMNĚLI

Slunce + Bursík = zneužívání dotací

15. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

Je hezké, když ekologizující komentátoři adorují vždy jen jeden typ "čisté" energie. Vzpomínám si, kterak před časem byly nejekologičtější předražené pilinové brikety a sušený hnůj (paron, biomasa). Předtím zase elektrické přímotopy. Hlupáci, kteří si své milionářské vilky, ale i rekonstruované byty v panelácích vybavili "vysoce účinnými" a "komfortními" přímotopy, stali se pouze zajatci monopolního dodavatele energie a přispěli manažerům ČEZ na nemravné prémie. Zelené prémie.

Ještě nemravnější je, když se provalí, kterak ekologický ministr je účasten na "neziskovém" podnikání "veřejně prospěšné společnosti" v oblastech, kde zároveň radí státu a které pak sám jako ministr řídí a navíc se provalí, že firma, v jejímž představenstvu "formálně" sedí, zneužívá dotace - určené právě na tu "ekologickou" energii a její "výzkum". A právě ministr životního prostředí Martin Bursík, předseda Strany zelených figuroval jako bílý kůň. Komu slunce přispívá na prémie za blbost dnes ?

Pro mě ale není Gramsci komunista

15. 8. 2008 / Boris Cvek

Škabrahův druhý článek o komunismu se mi líbí, píše Boris Cvek. Pro mne je ovšem komunismus Lenin, Mao, Stalin, Brežněv, Gottwald atd., nikoli Gramsci a jiní teoretici. V každém případě roli radikální levice, jak ji líčí MS, chápu a souhlasím s jeho pojetím společenského konfliktu, ba i role liberála, která není moc lichotivá (na druhou stranu liberálové spolu s konzervativci by měli bránit tomu, aby společenský konflikt a vývoj překročil tradiční mechanismy rozdělení a kontroly moci).

Osobně si myslím, že 21. století bude vyžadovat originálnější krok dopředu než navazování na marxistickou a postmarxistickou diskusi. Je pravda, že sociáldemokratismus je celkem vyprázdněný, protože slouží spokojeným středním třídám...

Bude potřeba postup radikální i hledat nespokojené, utlačené, ponížené, něco co je proti většinovému proudu (líbilo se mi třeba, jak Karel Dolejší kdysi v jakémsi článku navrhl jakési spojení levice s aristokratickou, elitářskou kulturou - nic výjimečného třeba za dob avantgardy).

Poetické vsuvky realitu nezmění

15. 8. 2008 / Pavel Janíčko

Některé diskuse jsou nepochybně svým způsobem nekonečné a neukončitelné, nicméně nemohu si odpustit i s tímto vědomím reakci na odpověď Luďka Tomana na příspěvek k jeho pojetí ruského vlastenectví v dějinách a také role první fáze socialismu v SSSR. Nemám sice tak poetickou duši jako L. Toman, a proto nebudu používat obrazné slovní hyperboly o poutnících na poušti žíznících po sklence vody (kterou jim "komunistický" režim odpíral) a o Sněhurkách a dobru a zlu, ale pokusím se svou odpověď zkoncentrovat do několika pokud možno věcných bodů.

Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru

15. 8. 2008 / Vladimír Schejbal

Na mé poznámky pod názvem "Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech" ke studii Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech autorů Hlobil, Kaucký, Pokorný reagoval ing. Milan Hlobil v Britských listech článekm „Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy“, bohužel jeho argumentace spočívala pouze v tom, že perfektně vyvracel nesmyslná tvrzení, která se v mých poznámkách vůbec neobjevovala.

Protože jsem odborník v oboru radarových antén a šíření vln (nikoliv profesor fyziky), nebudu spekulovat, či dokonce kritizovat argumenty o jiných problémech a v žádném případě netvrdím něco, co by bylo v rozporu s mými znalostmi a zkušenostmi. Navíc jsem jednotlivá tvrzení opíral o numerické simulace nebo údaje publikované v literatuře.

ANALÝZA

Prosazování vlivu ve sporné zóně - před měsícem ještě nanečisto

14. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

15.7. 2008 začalo v Gruzii společné cvičení americké vojenské pěchoty a gruzínské armády (1200 amerických vojáků z bývalé sovětské vojenské letectké základny Vaziany a 800 gruzínských vojáků, menší počet vojáků Arménie, Ázerbajdžánu a Ukrajiny) pod názvem "Okamžitá odpověď" - Immediate Response 2008. (AP, 15. 7. 2008). Oficiálním důvodem byla perspektivní odpověď na rostoucí rozpory mezi Gruzií a sousedním Ruskem. "Hlavním účelem těchto cvičení je zvýšit spolupráci a partnerství mezi USA a gruzínskou armádou", uvedl brigádní generál William B. Garrett, velitel Southern European Task Force.

Srpnová noc v České televizi

14. 8. 2008

V srpnu 2008 uvede Česká televize další díl ze stěžejních pořadů projektu Osudové osmičky našich dějin. Na dokumentární trilogii Pražské jaro, Zklamání a Normalizace, odvysílanou letos v květnu, naváže série dalších filmů a diskusí reflektující dějinné události roku 1968.

Největším projektem druhé poloviny osmičkového roku je rekonstrukce noci z 20. na 21.srpna 1968, kdy bylo Československo obsazeno vojsky Varšavské smlouvy. Pořad Srpnová noc s podtitulkem přímý přenos z minulosti, složený ze  živých vstupů, vzpomínek pamětníků, archivních koláží ale i dobových písniček a lidového humoru se začne vysílat 20. srpna 2008 ve 20.00 hod. na programu ČT1 a bude trvat až do 6.00 hod. ráno dalšího dne.

Pozn. JČ: Bohužel, internetová prezentace ČT k tomuto pořadu působí velmi bulvárně a neseriozně. Očekávám od ČT to nejhorší.

Nevzdělanci u moci

14. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

Už několikrát jsem říkal, že méně je někdy více. Názor senátora Tejnory o "vojenské agresi Ruska proti Gruzii" mezi tyto bláboly patří. To je tak, když se nevzdělanec dostane k moci. Škoda komentáře. Vysvětlivka je ale nutná.

Ruská vojska byla na území Gruzie od devadesátých let se statutem a odpovědností mírových sborů SNS a OSN (UNOMIG) na základě mezinárodních dohod: od roku 1992 v Jižní Osetii a od roku 1994 Abcházii. Tyto mezinárodní smlouvy jsou pramenem mezinárodního práva. Na základě dalších smluv má Rusko v Gruzii vojenské základny s exteritoriálním statutem. Proto je jejich zásah po útoku toho proamerického hlupáka Saakašviliho na Osetii naprosto v souladu s jejich mandátem a mezinárodním právem. Prostě a jednoduše: čekali, až se dočkali. Ševarnadze by jim tu radost nikdy neudělal. Na to je všechny až příliš dobře znal.

Cvekova obsesivní představa o komunismu naráží na logiku i sociální realitu

14. 8. 2008 / Josef Mikovec

Reakce na polemiku Borise Cveka „Komunismus je velmi blízký nacismu“

Borisi Cvekovi to opět nedalo, jak sám přiznal, a s neochvějnou strnulostí znovu a znovu   opakuje svoji oblíbenou opouzdřenou tezi o komunismu, nacismu a tak dál a pořád stejně...

Co mu je „zásadně proti srsti“ na Valachově článku „Je rozdíl mezi komunismem jako ideálem a komunismem jako praxí“ a vlastně i na článku Martina Škabrahy „Proč komunismus a nacismus nejsou totéž“ , je „snaha přeznačit slovo komunismus ve smyslu toho, co znamenalo před Leninem...“ Logika tohoto výroku je ovšem nezasažitelná, a nelze žasnout nad Cvekovou zásadovou  radou dnešní levici, která... „...slovo komunismus by měla s pietou ke všem jeho obětem definitivně opustit...!“ Zřejmě by z téhož důvodu mělo být opuštěno a nepoužíváno slovo demokracie,  jako jedno z mnoha, chceme-li být důslední. A  slovo katolický by s pietou k obětem inkvizice, křížových výprav, čarodějnických soudů, Ustaši, vojensko katolických diktatur atd., mělo být odstraněno nejen z názvu Církve římsko-katolické, ale i z názvu Církve starokatolické, Církve pravoslavné katolické, Církve liberální katolické, Církve anglo-katolické a i dalšími církvemi, které mají historicky postižené slovo ve svém názvu.

Britské zákony o pomluvě potlačují svobodu slova, varuje OSN

14. 8. 2008

Britské zákony o pomluvě potlačují svobodu slova po světě. Bohatí byznysmeni a celebrity se stále častěji obracejí na britské soudy ve snaze umlčet své kritiky v zahraničí, konstatovala OSN.

Ve zprávě, vydané ve středu, kritizuje výbor OSN pro lidská práva tzv. "polmuvovou turistiku", kdy se zahraniční byznysmeni a podnikatelé stále častěji obracejí na soud v Londýně, kde žalují zahraniční vydavatele za pomoci zákonů o difamaci, které jsou velmi nakloněny žalobci. (Britské zákony o pomluvě však umožňují jen žaloby u civilních soudů, pomluva není stíhána jako "trestný čin" jako v ČR, pozn. red.)

Amen, pane premiére

13. 8. 2008 / Miloslav Štěrba

Mladofrontovský reportér Viliam Buchert obšťastnil své domácí nevěřící Tomáše. Na služební cestě v Číně pátral po osudech tamních prvotních křesťanů, aby nám to mohl sdělit. Zjistil, že nejsou házeni lvům, ani jinak vybíjeni, ba se množí ku prospěchu komunistického režimu. Už je jich na 130 miliónů, sděluje výsledek sčítání jinak prý tajných křesťanů. Pramen svých informací neuvádí. Nevadí. Jde o víru, proto věřme.

Jak se žilo.. ...nukleárnímu fyzikovi

14. 8. 2008 / Štěpán Kotrba, Michel Fleischmann

Byl to brácha, ten nejstarší. Hrál na ukulele, na trubku, na piano. Hrál jazz a V+W. Zpíval i písničky z gulagů. Ve Francii pak Georgese Brassense. Táta Ivo ho přivedl k poesii. Říkal, že hudba a poesie dělají to, proč má vědecké úspěchy. Často se mi alespoň trochu snažil vysvětlit , co hledá. Vždy jsem pochopil jen to, že jde o hledání konce světa, konce hmoty. O to co se s hmotou děje - tedy jestli vůbec je. O to, že se energie z jádra dá vytvořit v malé kanceláři se sílou celého Temelína. O tom, že to spočítal a že experimentátoři jsou zděšeni, protože to funguje...

To tvrdí mediální podnikatel a majitel několika českých rádií Michel Fleischmann, bratr zemřelého světoznámého českého nukleárního fyzika Jana Sterna, který má 15. 8. 2008 pohřeb.

Horké léto roku 1950 v Jižní Koreji

13. 8. 2008 / Daniel Veselý

Okurková sezóna definitivně skončila se zahájením kontroverzní olympiády v Číně a vypuknutím konfliktu na Kavkaze. Tyto události nyní určují mediální tep. Nedávno přišla jihokorejská vládní komise v čele s historikem Kim Dong-choonem po dvouletém výzkumu s otřesným svědectvím o lidských jatkách, které proběhly především v létě roku 1950 na různých místech v Jižní Koreji. V průběhu vyšetřování byly lokalizovány hromadné hroby, v nichž se nacházelo nepřeberné množství ostatků zavražděných rolníků a levicových aktivistů. Konzervativní odhady hovoří o nejméně 100.000 zavražděných osob, ale skutečný počet mrtvých může odpovídat dvojnásobku, ba trojnásobku. Za těmito masakry stála jihokorejská diktatura, a to s přímou i nepřímou účastí Washingtonu.

Případ "okupant" Sergej Magid:

Kdo byl okupantem? Ten kdo přijel na tanku a nepozván

15. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

A na jeho pocity a názory se nikdo nikdy neptal. Stejně jako se v různých válkách nikdo neptá vojáků, jestli chtějí bojovat. Prostě přijel jako součást okupačních jednotek Sovětské armády a dalších armád Varšavské smlouvy vynucovat setrvání Československa na brežněvovské cestě k socialismu. Pan Magid se může cítit pohoršen jak chce. V ruce samopal, zjevil se spolu se sto tisíci jinými jedné srpnové noci v Československu na korbě tanku, aniž ho kdo zval - mimo 99 pragováků.

Argument Jana Čulíka, že "jsem zapomněl", je zcestný a je omluvitelný pouze modrou knížkou (neabsolvováním základní vojenské služby). Prostě a jednoduše: fakta nejde schovat za motivace, "vnitřní přesvědčení" a "svou vůli". Voják útočí a vraždí druhé na rozkaz, nikoliv podle momentálního hnutí své mysli. Armáda není spolek anarchistů na výletě. A okupant Magid byl voják. Kdyby odmítl, dostal by kulku. Přesto je okupant. Jeho soukromý obdiv k Dubčekovi teď nebo i tenkrát s tím nemá co dělat.

O ničem nemá člověk tak dlouho zkreslené a zpožďující se představy jako o svém vlastním zevnějšku.

Jan Procházka, Politika pro každého, 1968

Případ "okupant" Sergej Magid:

Štěpán Kotrba jako případ typického, západního demokratického uvažování

15. 8. 2008 / Jan Čulík

Argumentace Štěpána Kotrby, že Sergej Magid prostě přijel jako součást okupační armády do Prahy v srpnu 1968, a tak byl sovětský okupant, bez ohledu na jeho vnitřní hnutí mysli, je nesmírně zajímavá.

Svědčí totiž o tom, že dvacet let po pádu komunismu mnozí už zapomněli, co bylo hlavním charakteristickým rysem života za komunistické totality: Dělat něco (často i nadšeně) proti svému vnitřnímu přesvědčení a proti své vůli. Právě o tomto pojednává velká část díla Bohumila Hrabala, jednoho z největších letopisců mentality české společnost během dvacátého století. Právě pro Hrabala je tento životní postoj vysoce charakteristický: Nelidský a nepřátelský režim mě nutí, abych ho (nadšeně) podporoval, nenávidím se za to, ale protože jsem zbabělec (anebo prostě není možné se vzepřít), dělám co se po mně chce.

Štěpán Kotrba svou argumentací, že Magid prostě okupantem byl, ať si vnitřně myslel cokoliv jiného, se velmi přibližuje běžnému západnímu myšlení lidí, kteří neměli nikdy zkušenost s totalitou. Vzpomínám si, jak se mně v době komunismu Britové ptali, když viděli na Prvního máje "jásající" davy v průvodu pod komunistickými transparenty, proč jsou ti lidé tak "nadšení", Když jsem jim vysvětlil, že je to divadýlko, a že to nadšení skoro všichni předstírají, nechápali.

Sergej Magid: Nikdy jsem nebyl okupantem Československa!!

14. 8. 2008

Vážená redakce BL! Vehementně protestuji proti tomu že ve vašem dnešním materiálu "Věříme vám, věřte nám!" jsem označen jako "sovìtský okupant Sergej Magid".

Ve věku 19 roků jsem byl narukován do Sovětské armády jako občan SSSR a bez mého souhlasu poslán do "mírové mise" do Československa. Od svých 16 roků jsem zaujímal antikomunistický a antisovětský postoj, byl jsem souzen během své služby v Sovětské armádě jako "nepřítel lidu" (roku 1967) a byl jsem za rok poslán do ČSSR jen proto, že jsem byl radistou 1 třídy, který v té jednotce právě chyběl. Byl jsem od samého začátku proti jakékoli invazi do ČSSR, prožil jsem svůj osud jako peklo, celý svůj život (teď' je mi 61) zůstávám věrný právě československým ideálům 1968 roku, to znamená pro mne filosofie K.Kosíka, I.Svitáka, E.Goldstuckera a dalších velkých transformátorů "reálného socialismu" v humanismus s lidskou tváří.

Internet Českého rozhlasu: Dosud neznámé materiály ze srpna 1968

Věříme vám, věřte nám !

14. 8. 2008

Nová internetová stránka Českého rozhlasu se strohým názvem 1968 přináší exkluzivní materiály z doby okupace Československa vojsky pěti armád Varšavské smlouvy. Široká veřejnost si může poprvé poslechnout kompletní záznam vysílání Československého rozhlasu 21. srpna a 22. srpna 1968, prohlédnout si obsáhlou kolekci dosud neznámých fotografií, nebo si poslechnout vzpomínky sovětského okupanta. Některé části vysílání Československého rozhlasu během okupace jsou známé, ale v kompletní podobě se dochované pasáže objevují poprvé.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2008

9. 8. 2008

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.