Srpnová noc v České televizi

14. 8. 2008

V srpnu 2008 uvede Česká televize další díl ze stěžejních pořadů projektu Osudové osmičky našich dějin. Na dokumentární trilogii Pražské jaro, Zklamání a Normalizace, odvysílanou letos v květnu, naváže série dalších filmů a diskusí reflektující dějinné události roku 1968.

Největším projektem druhé poloviny osmičkového roku je rekonstrukce noci z 20. na 21.srpna 1968, kdy bylo Československo obsazeno vojsky Varšavské smlouvy. Pořad Srpnová noc s podtitulkem přímý přenos z minulosti, složený ze  živých vstupů, vzpomínek pamětníků, archivních koláží ale i dobových písniček a lidového humoru se začne vysílat 20. srpna 2008 ve 20.00 hod. na programu ČT1 a bude trvat až do 6.00 hod. ráno dalšího dne.

Pozn. JČ: Bohužel, internetová prezentace ČT k tomuto pořadu působí velmi bulvárně a neseriozně. Očekávám od ČT to nejhorší.

V srpnovém období budou vysílány i další unikátní dokumenty, zpravodajské a publicistické pořady. Od 6. srpna bude spuštěna i webová stránka, věnovaná programům k výročí roku 1968.

Od podzimu až do konce roku uvidí diváci České televize další pořady věnované významným výročím končícím číslicí 8. Půjde především o smutné výročí uzavření Mnichovské dohody v září 1938 a výročí vzniku samostatného Československa v říjnu 1918. V prosinci uzavře osmičkový rok Večer na téma... Variace na 8, který se bude zabývat osmičkovými výročími našich nejstarších dějin.

SRPNOVÁ NOC

přímý přenos z minulosti

z 20. na 21. srpna 2008 od 20.00 hod. do 6.00 hod. na ČT1

Desetihodinový komponovaný pořad, vysílaný ke 40. výročí invaze, vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Prožijme to, co prožívali lidé v noci z 20. na 21. srpna 1968.

Nocí provázejí Nora Fridrichová a Michal Prokop.

Desetihodinový nonstop pořad, připomínající události v srpnu 1968. Pamětníci vojenského přepadení naší země, osobnosti dnešního veřejného života, bývalí disidenti a další mluvčí, hosté ve studiu, budou v živých vstupech svědčit o neblahé historické události před čtyřiceti lety. Jejich osobní výpovědi přinesou nové pohledy na dějinný zlom, který ukončil naděje občanů tehdejšího Československa na smysluplnější život.

Historikové, ale také vysokoškolští studenti, budou hovořit o tom, jak se dívají na srpen'68 a s ním související vývoj dnešníma očima.

Bylo takzvané Pražské jaro jen sporem mezi dvěma skupinami v rámci tehdejší ideologie, nebo v něm oceňujeme především pozoruhodný rozmach občanské iniciativy?

Tvůrci pojali pořad mimo jiné jako „přímý přenos z minulosti“. Jde nejen o popis událostí, spojených s invazí vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa, ale také o přiblížení nálady a atmosféry doby. Televizní archivní pořady provázejí pásmo, mapující hodinu po hodině srpnovou noc z 20. na 21. srpen 1968.

Celým pořadem znějí písničky, které si tehdy lidé oblíbili a z nichž jsou mnohé oblíbené dodnes.

Součástí pořadu jsou také telefonáty a maily diváků, kontaktní vstupy zahraničních hostů, reportáž z výstavy k Srpnu '68 v Národním muzeu a mnoho dalšího.

Srpnovou noc Česká televize uvádí jako součást projektu Osudové osmičky.

Účast v pořadu přislíbili:

Václav Havel, Václav Bělohradský, Petr Pithart, Jiří Dienstbier, Čestmír Císař, Milada Snětivá (tajemnice Františka Kriegla), Peter Dubček (syn Alexandra Dubčeka), Dagmar Frösslová (dcera Oldřicha Černíka), Lenka Procházková (dcera spisovatele Jana Procházky), Jacques Rupnik, Věra Šťovíčková, Rudolf Zahradník, Petruška Šustrová, Zdeněk Svěrák, Kamila Moučková, Jaroslav Hutka, Michael Kocáb, Jiří Stivín, Jiřina Rybáčková (spoluzakladatelka KAN), Stanislav Stránský (politický vězeň), olympijská vítězka Milena Rezková-Hübnerová aj.

Srpnová noc vzniká v tvůrčí dílně šéfdramaturgyně ČT Aleny Müllerové a šéfproducenta Dana Růžičky. Dramaturgyní je Olga Janků, režisérem přenosu Marek Straka, režisérkou dokumentárních dotáček Adéla Sirotková, autorem archivních koláží Ivan Stehlík a scenáristkou Ilona Koudelková.

ČT24: Valtr Komárek: V srpnu 1968 ztratilo Československo velkou vizi - nejen v ekonomice ZDE

ČT24: Spřátelená vojska přijela zabít sen o socialismu s lidskou tváří ZDE
ČT24: Rozhodl jsem se bránit vlast, vzpomíná velitel leteckého pluku Zbyněk Čeřovský ZDE
ČT24: Západ srpen 1968 vlažně odsoudil... a to bylo všechno ZDE
ČT24: Obrovská naděje na změny se proměnila v hlubokou depresi ZDE

Československá televize v letech 1968-1969 KRONIKA