Forward: Válka v Gruzii zpackala pokusy čelit Íránu

16. 8. 2008

KD - Eskalace napětí mezi Ruskem a Západem kvůli válce v Gruzii vyvolává v Izraeli obavy, že pokažené vztahy s Moskvou mohou ohrozit pokusy o zablokování íránského jaderného programu, píše Nathan Guttman v americkém židovském týdeníku Forward.

Washington Moskvě vyhrožuje diplomatickou odvetou za její vojenské operace na území Gruzie a naznačil, že může prosazovat zákaz ruské účasti na mezinárodních fórech, pokud Moskva nebide spolupracovat na pokusech o nastolení trvalého příměří. Izrael se od americké linie významně odchýlil a zašel tak daleko, že ve snaze udobřit si Moskvu zmrazil vojenské vztahy s Gruzií.

Rozdílné reakce Washingtonu a Jeruzaléma na válku v Gruzii indikují roztržku mezi západními politiky ve věci účinnosti zapojení obnoveného Ruska do pokusů o zadržování jaderných ambicí Íránu. Zatímco některí varovali, že otřesené vztahy mezi Moskvou a Západem mohou vést k omezení ruské spolupráce, jiní poukazují na gruzínský konflikt jako na důkaz, že Rusko je jako diplomatický partner nespolehlivé.

"Role Ruska se neomezuje na pouhé partneství," říká Sarah Mendelson z Ruského programu Centra pro strategická a mezinárodní studia. "Čím dále po této cestě zajdeme, tím to bude složitější. Nebudeme s to poskládat věci znovu dohromady."

Ještě před propuknutím bojů v separatistické Jižní Osetii Izrael kvůli obavám, které v Jeruzalémě přednesli ruští diplomaté, podnikl kroky k omezení prodeje zbraní do Gruzie. Když konflikt vybuchl, izraelské ministerstvo zahraničí žádalo ministerstvo obrany zodpovědné za udělování licencí a povolování soukromých prodejů zbraní cizím státům, aby nepovolovalo vojenskou pomoc gruzínským ozbrojeným silám. Úředníci izraelského ministerstva obrany říkají, že obranné kontrakty s Gruzií byly pozastaveny, aby se zabránilo dalším tenzím ve vztazích s Ruskem.

Izraelská vojenská spolupráce s Gruzií se omezuje na soukromý sektor a její oběm v uplynulé dekádě se odhaduje na nějakých 500 miliónů dolarů. (Saakašviliho režim v posledním období utratil ročně na zbrojení téměř dvakrát tolik -- KD.) Pomoc zahrnovala výcvik gruzínských pozemních jednotek bývalými vysokými důstojníky izraelské armády, modernizaci gruzínského letectva a dodávky pokročilých bezpilotních letounů. Gruzínský bezpilotní letoun izraelské výroby byl Rusy sestřelen loni v květnu, což vedlo k formální ruské stížnosti v Jeruzalémě. Izraelské zmrazení vojenských vztahů neušlo pozornosti Moskvy. Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin řekl 12. srpna CNN, že Washington by měl následovat příklad Jeruzaléma.

"Izrael, který také patřil k dodavatelům zbraní, přehodnocuje své prodeje v této oblasti," řekl Čurkin.

Spojené státy nyní odmítli ruský požadavek na zastavení americké vojenské pomoci Gruzii a otevřeně diplomaticky podporují prezidenta Mikheila Saakašviliho.

Prezident Bush v prohlášení ze 13. srpna důrazně hrozil diplomatickými trestnými opatřeními proti Rusku. V doprovodu ministryně zahraničí Ricové a ministra obrany Gatese hovořil o ruském úsilí integrovat se do mezinárodních a ekonomických orgánů a varoval, že Moskva nyní "ohrožuje své aspirace".

Diplomatické akce o nichž se uvažuje zahrnují zablokování vstupu do Světové obchodní organizace, odklad schválení americko-ruské jaderné dohody a vyloučení Ruska ze skupiny průmyslových zemí známé jako G8.

Pokud Bílý dům bude tlačit na tato opatření, pravděpodobně získá širokou podporu v Kongresu.

Howard Berman, předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů, naznačil, že zákonodárci mohou odmítnout podporu smlouvě o jaderných zbraních, která vyžaduje schválení Kongresem. Berman dal jasně najevo, že se neobává důsledků, které by takový krok přinesl úsilí zastavit Írán.

"Ruská spolupráce v íránské otázce byla velmi důležitá,"řekl Berman 11. srpna redakci Congressional Quarterly. Avšak "ani tato priorita nás nemůže vést k přehlížení a zametání pod koberec, pokud jde o ruskou nadměrnou reakci, která znamená invazi do sousední země."

Rusko disponuje v každém ohledu významným vlivem na pokusy vyřešit íránskou jadernou krizi.

Na diplomatické frontě Rusko drží klíč k přísným sankcím proti Íránu. Ricová na začátku tohoto měsíce prohlásila, že odpovědi Teheránu na nabídku vyměnit ukončení obohacování uranu za motivační balíček nebyly postačující a že Washington bude v Radě bezpečnosti usilovat o další kolo sankcí. Takové sankce ovšem budou potřebovat podporu Ruska, země, která spolu s dalšími stálými členy Rady disponuje právem veta.

Na vojenské frontě může Rusko vážně zkomplikovat izraelské letecké údery proti íránským jaderným zařízením, pokud Teheránu dodá pokročilé protiletadlové rakety S-300. Zprávy o plánovaném prodeji se objevily minulý měsíc, ale podle izraelských diplomatických zdrojů Moskva dala najevo, že obchod nebyl ukončen.

V každém případě tvrdá rétorika z Washingtonu v Jeruzalémě vyvolává obavy. Izraelský úředník řekl, že americké přání dát najevo své výhrady k ruskému chování je pochopitelné, ale "my se také díváme o den dále".

Úředník hovořící pod podmínkou anonymity kvůli citlivosti tématu dodal, že Izrael považuje následující měsíce za klíčové z hlediska pokroku na diplomatické frontě a řekl také, že hrát konstruktivní roli v íránské otázce může být pro Rusko cesta, jak vyjít z gruzínského konfliktu.

"Spolupráce na íránské záležitosti může být pro Rusko šancí, jak získat zpět důvěru Západu," naznačil izraelský úředník.

Celý článek Nathana Guttmana War in Georgia Muddles Efforts To Confront Iran ZDE