Rusko obvinilo Gruzii, že podminovala osetské civilní objekty

15. 8. 2008

RAZ│ Generální štáb armády Ruské federace dnes obvinil gruzínskou armádu, že v průběhu stahování svých jednotek z Cchinvali, hlavního města Jižní Osetie, podminovávala civilní domy i s lidmi.

Z podminovávání civilních objektů v pátek obvinil Gruzii na tiskové konferenci náměstek velitele Generálního štábu Ruské federace, generálplukovník Anatolij Nogovicyn. „Gruzínská vláda zatím informaci nekomentovala“, uvádí ruská agentura Lenta.

K zaminování měly být podle ruské agentury RIA použity časované nálože, stará munice nebo autodestrukční výbušniny.

Objekty byly různé, včetně civilních. Naráželi jsme na zaminované sklepy, v nichž se ukrývali lidé... Naši vojáci slyšeli hlasy a sténání raněných, ale nemohli se k nim dostat, protože i vchody byly zaminované“, řekl Nogovicyn.

Připomeňme si, že poté, co gruzínská armáda vstoupila do Osetského hlavního města Cchinvali, hledali obyvatelé kvůli masivnímu ostřelování úkryty ve sklepech. Tam vyčkali zklidnění situace, které nastalo, když gruzínskou armádu vystřídali ve městě Rusové.

Gruzie si pro změnu stěžuje, že Rusové podminovávají gruzínské vojenské základny a sklady, zejména v oblasti měst Gori a Senaki. Stížnost přednesl gruzínský velvyslanec při OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) Viktor Dolidze. Ruský velvyslanec při stejné organizaci tuto informaci radikálně popřel.

Zdroj RIA ZDE