ANALÝZA

Prosazování vlivu ve sporné zóně - před měsícem ještě nanečisto

14. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

15.7. 2008 začalo v Gruzii společné cvičení americké vojenské pěchoty a gruzínské armády (1200 amerických vojáků z bývalé sovětské vojenské letectké základny Vaziany a 800 gruzínských vojáků, menší počet vojáků Arménie, Ázerbajdžánu a Ukrajiny) pod názvem "Okamžitá odpověď" - Immediate Response 2008. (AP, 15. 7. 2008). Oficiálním důvodem byla perspektivní odpověď na rostoucí rozpory mezi Gruzií a sousedním Ruskem. "Hlavním účelem těchto cvičení je zvýšit spolupráci a partnerství mezi USA a gruzínskou armádou", uvedl brigádní generál William B. Garrett, velitel Southern European Task Force.

Gruzínský plán

Podle izraelských zdrojů , pozemní útok z noci na 7-8.8. 2008, používající tanky, houfnice a raketomety, byl "podporován izraelskými vojenskými poradci ". (Debka, 8. 8. 2008). Těch je z řad soukromých izraelských bezpečnostních firem v oblasti 1000. (Debka) Izrael také dodal Gruzii bezpilotní špionážní letouny Hermes-450 a Skylark, z nichž Osetie a Abcházie tři sestřelily. Gruzie také získala, podle zpráv v Rezonansi (6. 8.2008, v gruzínštině, překlad BBC) "některé strategické zbraně - od upgradovaných letounů Su-25 po izraelské dělostřelecké systémy".

Podle ruského ministerstva obrany "Gruzie dostala 206 tanků, z nichž 175 bylo dodáváno na příkaz NATO, 186 obrněných vozidel (126 od NATO) , 79 děl (67 od NATO) , 25 helikoptér (12 od NATO) , 70 houfnic, deset raketových systémů země-vzduch, osm Izraelských bezpilotních letadel a další zbraně. Navíc, země NATO dodaly Gruzii i čtyři bojová letadla. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že existují plány na dodávky dalších 145 obrněných vozidel, 262 děl a houfnic, 14 bojových letounů včetně čtyř Mirage-2000, 25 bojových helikoptér, 15 amerických letounů Black Hawk, šesti raketových systémů země-vzduch." (Interfax 7. 8. 2008). Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman prohlásil, že v oblasti okolo Tbilisi bylo umístěno přibližně 130 vojáků US Army a civilních pracovníků dodavatelských firem" (AFP, 9. 8. 2008).

Ropa pro Izrael a americká posedlost

Podle deníku Haaretz (10. 8. 2008), Izrael byl ve vojenských dodávkách do Gruzie nadmíru aktivní . Moskva opakovaně požadovala, aby Jeruzalém zastavil svou vojenská pomoc Gruzii, neboť to ohrožuje dvojstranné vztahy a samotný Izrael. Tel Aviv odpověděl, že jediná pomoc, kterou poskytuje Tbilisi je "obranná". Židovský Gruzínský ministr Temur Jakobšvili, který je živovského původu, se ještě před ačátkem války domníval, že Díky iraelskému tréninku gruzínských vojáků, Gruzie Rusko odrazí. Israel by podle něj měl být hrdý na svou vojenskou sílu, tvrdil ministr podle deníku Haaretz. Izrael investoval v Gruzii miliardu dolarů, přiznal bývalý gruzínský velvyslanec v Izraeli pro izraelskou tiskovou agenturu. To byl také hlavní důvod války o Osetii, sdělil divákům v hlavním zpravodajském pořadu izraelské televize Channel 2 podle stránek IsraelNN izraelský expert na muslimský svět, Ehud Ya'ari. "Rusko a sousední země závodí o kontrolu nad strategickým ropovodem z Kaspického moře ke Středomoří."

Izrael je společníkem v konsorciu, provozující produktovod Baku-Tblisi-Ceyhan, který přináší ropu a plyn do východního Středomoří. Víc než 20 procent izraelské ropy je dováženo z Ázerbajdžánu, přičemž velký podíl tranzitu je právě přes ropovod BTC, procházející Gruzií okolo města Gori. Tím vzniká situace, kdy "Washington má prakticky připraven nový blok s Ázerbajdžánem, Gruzií, Tureckem a Izraelem". (Kommersant 14. 8. 2006) "To, co Rusové nyní udělali, je, že poprvé od pádu Sovětského svazu podnikli rozhodnou vojenskou akci s užitím armády," řekl pro New York Times George Friedman, vedoucí ředitel Stratfor, nezávislého amerického centra pro geopolitické a zpravodajské analýzy. "... Spojené státy viděly v Gruzii vzor pro rozvoj demokracie zemí bývalého Sovětského svazu; měla být příkladem výhodnosti prozápadní oreintace pro jiné bývalé sovětské republiky. Ruská aggresivita je nyní poměřována světem s americkou posedlostí Irákem a Afghánistán, a nově se objevující konfrontací s Íránem."

Gruzínské standardy NATO

Bezprostředně po uvedení Senakskaja - první gruzínské vojenské základny "podle standardů NATO" na západě Gruzie do provozu, Tbilisi oznámila otevření druhé vojenské základny u města Gori, která také "vyhovuje požadavkům NATO" (Ria Novosti, 26. 5. 2006). To je jen krátce poté, co 31. 3. 2006, byla podepsána dohoda mezi Tbilisi a Moskvou o tom, že Rusko dvě vojenské základny v Gruzii z dob sovětské éry - Achalkalaki a Batumi, uzavře. Odchod z Batumi začal v květnu minulého roku. Poslední zbývající ruští vojáci opustili základnu v Batumi na počátku července 2008, stěží týden před zahájením americko-gruzínského vojenského cvičení a stěží měsíc před útokem Gruzie na jih Osetie.

Ruské bojové bitevníky zaútočily na letiště a vojenskou továrnu na předměstí Tbilisi, který produkuje s technickou podporou Izraele upgradované bitevníky Su-25 . Gruzie je součástí vojenské aliance NATO (GUAM), podepsané v dubnu 1999 na počátku války s Jugoslávií. O několik týdnů dříve proběhl podpis bilatelární dohody o vojenské spolupráci i mezi Tblisi a Tel Avivem.Ta byla podepsána v Tbilisi prezidentem Ševardnadze a izraelským předsedou vlády BinjaminemNetanjahuem.

Ruská odpověď

Ve stejný den jako cvičení Gruzie a USA započalo Rusko "protiteroristické" cvičení - nácvik výsadku a ochrany oblasti "Darjal" v Severní Osetii - v lokalitě Alania a "Sernovodskoje" ve Stavropolské oblasti. Jednalo se cvičení "Kavkaz 2008", spočívající v koordinaci velení severokavkazského vojenského okruhu, Pskovské pozemní divize, 4. armády vzdušných sil a vzdušné obrany, námořní základny v Novorossijsku, elitních jednotek kaspické flotily, provádějících výsadek v černomořských přístavech (Abcházie), pohraničníků a speciálních policejních jednotek MIA RF - úhrnem asi 8 tisíc lidí, 700 vozidel, víc než 30 letadel a helikoptér. Tiskové agentury Interfax a Itar-Tass citovaly poradce velitele ruských pozemních sil, Igora Konašenkova, který prohlásil: "V souvislosti se eskalací v napětí v gruzínsko-abcházských a gruzínsko-osetských konfliktních zónách, cvičení se vztahovalo k účasti na speciálních operacích na prosazení míru v těchto oblastech." Rusko má mimo dvou základen v Osetii a Abcházii ještě další vojenskou základnu v Alkhalkalaki u gruzínsko-arménské hranice.

BL 6.8.2008, Karel Dolejší : Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro ZDE