Spojené státy požadují odchod ruských vojsk z Gruzie

15. 8. 2008

Americká ministryně obrany Condoleeza Ricová požaduje, aby se ruské jednotky okamžitě stáhly z Gruzie. Konstatovala to poté, co gruzínské prezident Saakašvili po téměř pětihodinovém jednání podepsal dohodu s Ruskem, kterou vyjednala EU. V zuřivém vystoupení na tiskové konferenci v Tbilisi Saakašvili zdůraznil, že se jeho země nevzdá ani kousku území. Dohoda o příměří prý není "trvalým řešením".

Saakašvili odsoudil ruskou invazi, označil ruské vojáky za "chladnokrevné vrahy" a "barbary" a dodal, že Gruzie se nyní "dívá zlu přímo do tváře". Saakašvili také obvinil Západ, zejména evropské země, že vyvolal ruskou invazi do Gruzie tím, že odmítl nabídnout Gruzii letos na jaře členství v NATO.

¨

Ricová zdůraznila, že to, že Gruzie plán na příměří přijala, znamená, že všechny ruské jednotky by se nyní měly stáhnout a požadovala, aby Rusko spolupracovala s rozmístěním mezinárodních pozorovatelů.

Ruský prezident Medvěděv sdělil telefonicky francouzskému prezidentu Sarkozymu, že Rusko dohodu o příměří podepíše, uvedli francouzští činitelé.

"Mědvěděv potvrdil, že bude pečlivě dodržovat své závazky v této dohodě, zejména ty týkající se odchodu ruských vojsk," praví se v prohlášení.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch konstatovala, že má důkazy, že ruská letadla zaútočila na obydlené oblasti v Gruzii kazetovými bombami, které jsou mezinárodně zakázány.

Vysoký ruský činitel toto tvrzení popřel a uvedl, že zpráva je "dobře připravenou lží".

Prezident George Bush v Bílém domě obvinil Rusko ze "zastrašování" a dodal, že je nepřijatelné, aby někdo "takto v jednadvacátém století prováděl zahraniční politiku". Pokud nebude Rusko respektovat gruzínskou územní celistvost, riskuje mezinárodní izolaci, řekl Bush.

Ruský prezident Dimitrij Medvěděv zdůraznil, že Rusko je garantorem zájmů a životů obyvatel v Jižní Osetii a Abcházii. Dodal, že ruským vojákům důvěřují a že je to nutno vzít v úvahu.

¨ Medvěděv konstatoval, že nechce poškodit vztahy s jinými zeměmi, ale že Rusko musí splní svůj mírotvorný mandát a že Rusko bude reagovat stejně na každé další útoky na svá vojska či své občany. Dodal, že nová dohoda postavit část americké protiraketové obrany na polském území je zaměřena proti Ruské federaci.

Ruští vojáci dál operují hluboko v Gruzii a okupují části alespoň tří významných měst. Podle zpráv se ruská obrněná vozidla přibližují ke gruzínskému hlavnímu městu a ve vzdálenosti asi 35 km od Tbilisi vytvořili ruští vojáci nový kontrolní post.

Ruské jednotky také ovládny námořní doky v přístavu Poti a chtějí tam zřejmě zničit či odstranit veškerou gruzínskou vojenskou či námořní výzbroj. Podstatné počty ruských vojáků jsou také v městě Senaki, kde, jak uvádí Rusko, se jeho vojáci zmocnili velkého skladiště amerických zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE