Američané varují Rusko, že vzájemné vztahy budou poškozeny "na léta", avšak vojáky do Gruzie nepošlou

15. 8. 2008

Americký ministr obrany Robert Gates varoval, že americké vztahy s Ruskem mohou být poškozeny na "dlouhá léta", pokud Moskva neupustí od "agresivních" akcí v Gruzii. Zároveň však dodal, že nepovažuje za nutné vyslat do Gruzie americká vojska. Moskva mezitím znovu zdůraznila, že vzbouřenecké oblasti Abcházie a Jižní Osetie se už do Gruzie nevrátí. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Předtím Rusko oznámilo, že začalo předávat město Gori gruzínské policii, ale zdůraznilo, že ruské jednotky v oblasti zůstanou.

Ruský generál konstatoval, že jeho jednotky jsou ve městě proto, aby v Gori zlikvidovaly zbraně a obnovily pořádek a zákonnost. Plány na vytvoření společných hlídek gruzínské policie a ruských jednotek však selhaly.

Přišly také zprávy o tom, že se ruská vojenská vozidla pohybovala kolem města Senaki a kolem černomořského přístavu Poti na západě Gruzie.

Moskva to nejprve popřela, ale pak konstatoval na televizní tiskové konferenci náměstek ruského šéfa generálního štábu, generál Anatolij Nogovicyn, že je legitimní, aby Rusové byli v Poti, protože to potřebují pro výzvědné účely.

Americký ministr obrany Robert Gates uvedl, že navzdory obavám, že Moskva neodchází z Gruzie dost rychle, přece jen se ruské jednotky z gruzínského území stahují.

Generál James Cartwright, náměstek předsedy amerického armádního velení, také řekl, že je přesvědčen, že Rusko "víceméně plní" dohodnuté podmínky příměří.

Rusko se snaží napravit to, co považuje za četné ústupky, které byly od něho vynuceny po rozkladu Sovětského svazu a snaží se "obnovit svůj mezinárodni statut". Naproti tomu Gruzie je podle Gatese trestána za to, že se chce včlenit do Západu a vstoupit do NATO.

Podle reportéra BBC bylo Gatesovo vystoupení prvním pokusem vysokého člena americké vlády vyjádřit, co si americká vláda myslí o tom, co se děje v Rusku. I když Gates varoval, že agresivní postoj Ruska je nepřijatelný, podnikl neobvyklý krok, kdy vyloučil možnost, že by Amerika do Gruzie poslala své vojáky.

Podrobnosti v angličtině ZDE