11. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 7. 2003
Humbuk kolem Českého snu se mi zdá nepříjemným dokladem o omezenosti sdíleného kulturního minima, které je ještě v Čechách "prodejné". Mediální úspěch akce totiž svědčí o tom, že ochota věnovat se tématu se vyčerpává na podobnosti prezentace díla s tím, "s čím všichni mají zkušenost" - totiž s reklamou na nakupování.
Sloupek

Byl jsem se ve čtvrtek na skok podívat v Kutné Hoře. Krásné město, ale turisticky naprosto nerozvinuté. Stejně nevstřícné vůči zahraničním turistům jako jeho internetové stránky ZDE, kde se nedovíte v podstatě nic. Píšu tuto noticku, protože si občané a příznivci Kutné Hory na těchto stránkách stěžují, že se počet turistů ve městě snižuje. Není divu. Ale něco se s tím dá učinit. Například využít obrovský turistický potenciál města poskytováním jasných a přehledných cizojazyčných informací. Vytvořit pro turisty příležitosti, co ve městě dělat. Praha už to za ta léta zvládla.

Charateristickým rysem nezvládnutého chaosu byla už scéna na kutnohorském hlavním nádraží po příjezdu pražského vlaku. Nádraží je od historického jádra města vzdáleno nejméně dva kilometry. Z pražského vlaku vystoupilo ve čtvrtek dopoledne asi patnáct zahraničních turistů, kteří byli poté, co vyšli z nádraží, zcela ztraceni. Před nádražím by měla viset jednoduchá cedule v angličtině: AUTOBUS DO HISTORICKÉHO CENTRA: ZDE. ODJEZDY v tolik a tolik hodin, cena, vystupte na páté (?) zastávce. Městský autobus, který přijel, bez jakékoliv informace (pražské autobusy mají elektronické signální zařízení, kde se objevují jména zastávek) pak projížděl pomalu nejrůznějšími předměstskými ulicemi. Zmatení turisté se dotazovali: jede tohle skutečně do centra? Nebyl, kdo by jim pomohl.

Katedrála svaté Barbory je krásná, do muzea stříbra se nedostanete, protože se tam pouštějí návštěvníci jen organizovaně s průvodcem (proč?) a limit je 25 osob každou půlhodinu. Po dvanácté hodině už je obsazen celý den. Můžete se podívat ještě do muzea v kamenném domě a na malou výstavu o alchymii na Palackého náměstí. No a pak slavná kostnice za městem, a tam se musíte vydat pěšky jen sporadicky značenými ulicemi. Na náplň celodenního výletu je to trochu málo. Nenašli jsme, že by někdo organizoval turistické prohlídky po městě.

Město má obrovský turistický potenciál, jen ho využít. Často jde jen o maličkosti nebo o schopnost přijít s dobrými nápady.

Jistě se to netýká jen Kutné Hory - ještě nedávno byl jen málokdo schopen návštěvníku poskytnout v moravské Třebíči informace o tamějším pozoruhodném židovském hřbitově. Proč ekonomicky nevyužít toho, co lidé kolem sebe v těchto památkách mají?

13. 7. 2003
Mezi Spojenými státy a Velkou Británií došlo k vážným konfliktům ohledně klíčových důkazů proti Saddámu Husajnovi a ohledně iráckých zbraní hromadného ničení. Obě země odmítaly sdílet navzájem výzvědné informace o Iráku. Britský ministr zahraničí Jack Straw publikoval v sobotu pozoruhodný dopis, obsahující seznam sporů mezi Británií a USA ohledně Iráku.
12. 7. 2003
George Tenet, šéf CIA, vzal na sebe v pátek vinu za zdiskreditované tvrzení George Bushe, že se Saddám Husajn snažil získat uran z Afriky.
11. 7. 2003
Bývalý člen americké rozvědky, který byl v činné službě za Bushovy vlády během příprav k útoku na Irák, obvinil Bílý dům, že lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna.
11. 7. 2003
Úřad britského premiéra v Downing Street se snažil ve čtvrtek odrazit další kritiku proti tomu, jak zdůvodňuje, že bylo nutné zaútočit na Irák. Úřad zdůraznil, že "konkrétní důkazy" ohledně iráckých zbraní hromadného ničení "budou nalezeny".

Britská vláda to tvrdí poté, co BBC uvedla, že "vysoký britský vládní zdroj" je přesvědčen, že irácké zbraně hromadného ničení nebudou nikdy nalezeny a že bývalý šéf výboru pro britskou rozvědku obvinil Tonyho Blaira z toho, že je to "válečný štváč", který "prodával své zboží příliš vtíravě".

11. 7. 2003

Praha: Po létech nebezpečných levicových výstřelků a experimentů jsme se konečně dočkali. Tlak pokrokářských spotřebitelských svazů byl po krachu reformy veřejných financí zlomen. Pád neschopné Špidlovy vlády a vypsání mimořádných voleb umožnil získanou většinou v parlamentu vítězství schopných a majetných a otevřel cestu prosperitě.

11. 7. 2003
Prolistoval jsem nejnovější vydání týdeníku Reflex, který jsem, přiznám se, koupil kvůli článku Pavla Kosatíka o Olze Havlové.

11. 7. 2003
Myslím si, že je docela užitečné nesledovat Události České televize po dobu několik týdnů a pak, vždycky po určité uplynulé době, se podívat, co se změnilo. Případné postupné změny se totiž tak projeví docela výrazně a najednou.
11. 7. 2003
V sobotu 12. července oslaví obec Hudlice 230 let od narození Josefa Jungmanna (nar. 16.7.1773, zemř. 1847), jazykozpytce, překladatele a básníka, o němž před 130 lety prohlásil František Palacký: "...Byl on vyvolenec z těch první, kteří nezoufali o budoucnosti národa, ale nakládali vše, co mohli, na ušlechtění jeho, v tom přesvědčení, že třebať souzeno bylo zahynouti národu našemu, třeba jest zůstaviti čestnou památku potomstvu..."
11. 7. 2003
Posíláme vám náš dopis ministrovi spravedlnosti ČR Pavlu Rychetskému, ve kterém jej vyzýváme, aby zajistil státní dohled nad výkonem soudních exekucí a aby podal návrh novely exekučního řádu, kterou by se exekuční řád uvedl do souladu s občanským soudním řádem.

Zjistili jsme totiž, že již ve více než dvaceti případech se exekutoři v rozporu se zákonem pokusili exekucí postihnout majetek jiných osob než skutečných dlužníků.

11. 7. 2003
Včera jsem viděla film, který mi doslova vzal dech.
11. 7. 2003
Vážený pán minister!

Ako by Ste sa cítili keby po havárii na svojom obľúbenom autíčku techník poisťovne pri obhliadke do protokolu písal nasledovné vety:

11. 7. 2003
10. 7. 2003
Jeden bývalý odborník americké vlády na Blízký východ sdělil týdeníku The Nation, že americkému Úřadu pro speciální plánování poskytovala informace i tajná jednotka, která byl loni založena v kanceláři izraelského ministra zahraničních věcí Ariela Šarona. Tato jednotka, o jejíž existenci přinesl nyní týdeník The Nation exkluzivní informace, připravovala výzvědné analýzy o Iráku, psané anglicky (ne hebrejsky) a posílala je americkému Úřadu pro speciální plánování. Tyto analýzy vznikaly v Šaronově kanceláři, nikoliv v izraelské rozvědce Mossad, protože Mossad, který je nesmírně hrdý na svůj profesionalismus, zastával ohledně Iráku názory blízké názorům CIA, nikoliv názorům Pentagonu. Zřejmě právě tato tajná jednotka byla podle tohoto bývalého činitele americké vlády zdrojem padělaných dokumentů, které tvrdily, že se Irák pokoušel zakoupit uran z Nigérie.
10. 7. 2003
Někteří ekologičtí aktivisté tvrdí, že mají větší vliv, působí-li v průmyslu. Není to však zrada?

Shrnujeme článek, který vyšel v týdeníku Observer.

10. 7. 2003
V klasické zemi parlamentní demokracie, USA, uchazeč o funkci soudce nejvyššího federálního justičního orgánu se musí podrobit veřejnému slyšení před nejvyšším orgánem zákonodárné moci. Během období, vyhrazeného pro posuzování jeho jmenování, má každý občan právo a také praktickou možnost vznést proti uchazeči námitky. Není přípustné, aby se o tak vysoký úřad ucházel člověk, jenž čelí byť dosud neprošetřenému podezření z trestného činu ( u nás to možné je).
9. 7. 2003

Svoboda projevu v ČR:

Opakovaně upozorňujeme v BL - ve shodě s názory mezinárodních lidskoprávních organizací i novinářských institucí v ČR i v zahraničí - že kriminalizace verbálních výroků je pozůstatkem komunistického právního řádu a že může vážně omezit svobodu projevu. Drastickými a výmluvnými případy z poslední doby byly situace, kdy se staly terčem nesmyslného policejního vyšetřování pro podezření ze spáchání verbálních trestních činů novinářky Jana Bobošíková a Irena Válová. Nyní však, jak nás upozornil Jiří Kopal z Ligy lidských práv, dosáhly české soudy dalšího rekordu: odsoudily občana za trestný čin pomluvy, spáchaný na jednom internetovém diskusním fóru.

"Česká republika se těžce potýká s otázkou 'extremistických' verbálních projevů (z extrémní pravice i levice) i s otázkou toho, co jsou přijatelné parametry veřejné debaty," konstatoval mj. Helsinský výbor amerického Kongresu ve své zprávě o situaci v oblasti svobody projevu v České republice z roku 2002 (totéž opakují i jiné mezinárodní lidskoprávní organizace). Zpráva kritizuje trestní stíhání osob za vyjadřování názoru a za pomluvu. Požaduje zrušení kriminalizace názorů a verbálních výroků v České republice.

Podrobnosti a tato kompletní zpráva jsou v Britských listech ZDE

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
27. 6. 2003

BL procházejí v současnosti podstatnými technickými změnami. V jejich důsledku rušíme přes prázdniny dosavadní diskusní fóra, od září zavedeme v rámci nového redakčního systému diskusní fóra nová, ale jinak koncipovaná. Omlouváme se čtenářům, kteří respektovali základní pravidla slušné diskuse na fórech Britských listů, že jsou tímto dočasným opatřením postiženi. Prosíme, posílejte své názory na zveřejněné texty na adresu redakce@blisty.cz, autorovi či přímo šéfredaktorovi culik@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
11. 7. 2003 Podivný svět: nad stránkami nového vydání týdeníku Reflex Jan  Čulík
11. 7. 2003 Vláda padla a nad Olšanskými hřbitovy přeletěl pštros! Radek  Mokrý
11. 7. 2003 Proti nezákonným exekucím   
11. 7. 2003 Otvorený list ministrovi zdravotníctva SR Andrej  Sablič
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
10. 7. 2003 Mýtus klonování a dvojčata Petr  Lesný
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
10. 7. 2003 Podzákonné žertování budoucího strážce ústavnosti Zdeněk  Jemelík
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík
3. 7. 2003 Znovu o životopise Jiřího Janečka Jan  Čulík
2. 7. 2003 Memento 16
Nechť se "potrefení" nehněvají!
Miloš  Dokulil
26. 6. 2003   
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Britský ministr obrany v dalším dopise jmenoval "zrádce"   
9. 7. 2003 Britská vláda se snaží donutit BBC, aby prozradila svůj důvěrný zdroj   
7. 7. 2003 BBC dostala své informace přímo od šéfa MI6   
7. 7. 2003 Dolní sněmovna shledala Campbella "nevinným"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
1. 7. 2003 Británie: Varování: Voliči nemají rádi politiky, kteří se chovají agresivně   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   
9. 7. 2003 Irák: Bílý dům přiznal chybu ve výzvědných informacích   
7. 7. 2003 Guantánamo: přiznejte se, nebo zemřete   
7. 7. 2003 Dolní sněmovna shledala Campbella "nevinným"   
4. 7. 2003 Břemeno bílého muže   
1. 7. 2003 Bude zatčen britský ministr obrany?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2003 Školští bossové, bosorky, kantorské prázdninové osudy a marné volání ... Ivo V. Fencl
20. 6. 2003 Je české školství v krizi? Radek  Sárközi
12. 6. 2003 Školství: Chceme stávkovat co nejdříve!   
11. 6. 2003 Učitelský odborový klub podporuje vstup do EU   
4. 6. 2003 Iniciativa Počítejte s námi! nyní podporuje MŠMT   
28. 5. 2003 Dosud si žádná vláda neuvědomila, že vzdělání je investice Radek  Sárközi
23. 5. 2003 Filozofická fakulta Univerzity Palackého bude stávkovat   
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada