23. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jakub Patočka
23. 6. 2003

Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média !

V Parlamentu se 20. 6. 2003 konal seminář s názvem Média veřejné služby -- opomíjené souvislosti .

Podle organizátorů -- poslankyně Táni Fischerové, lobbistů z Institutu demokracie pro všechny a Brandýské iniciativy -- bylo cílem upozornit na opomíjené souvislosti v mediální oblasti, aby bylo možné vytvářet širší koncepci médií veřejné služby, která by byla schopná pokrýt veřejný zájem tak, aby se neopíral pouze o Českou televizi a Český rozhlas.

Jednou z oněch doposud opominutých souvislostí byl návrh šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky nedat licenci žádnému z komerčních médií. Neobolševický návrh na zrušení médií "soukromé služby" s cílem zabezpečit prostor pro média "veřejné služby" nevyvolal jen shovívavý úsměv, kterým se oceňují blázni, ale v některých vztek a v mnohých "zainteresovaných" i strach. Není to tak dlouho, kdy Jan Kraus volal z tribuny "vzbouřenců" před Českou televizí na Kavčích horách: Budeme chtít licenci NOVY ! Byla zima 2000 a Krausův návrh vypadal tehdy stejně šíleně, jako teď ten Patočkův. Přesto mu shromáždění příznivci bouřlivě aplaudovali... Čas oponou trhnul a mnohé tehdy šílené se ve světle dneška stává reálným... Bohužel.

Hon na svobodu slova TÉMA BL
Televize NOVA TÉMA BL
Česká televize TÉMA BL
Media Observatory TÉMA BL
EU a média TÉMA BL

Některé myšlenky jsou inspirativní. Alexandr Pícha prezentoval na úvod představu multimediálního digitálního rádia, čímž mi udělal radost. Uvedl ho prezentací mezistupně - internetového rádia v mobilním telefonu, a tak vystoupení ředitele Radiožurnálu bylo efektní. "Naladil" svůj PDA telefon na vysílání Radiožurnálu a užaslým kolegům pustil rozhlas "v přímém přenosu" se sugestivní otázkou o jaké médium vlastně jde. Rádio na internetu v mobilním telefonu si vyžadovalo potlesk na otevřené scéně... Potěšitelné je, že v tomto případě je médium veřejné služby na technologické špičce. I když tam mohlo být už před dvěma lety. Jediné, co stále brání masivnímu rozvoji nových technologií v Českém rozhlase, je jeho generální ředitel, tvrdící, že nejsou peníze. Což ostatně není pravda, neb plýtvání prostředky je v některých "bohatých" stanicích a střediscích (včetně techniky) nejobvyklejší pracovní metoda. Stačilo by připojit celý Český rozhlas (včetně krajských středisek) na páteřní síť CESNETu namísto "komerčního" a zoufale pomalého připojení stávajícícho a peníze na rozvoj internetu a digitalizace by byly hned. Cesta k tomu je otevřená už dva roky. Čekající projekty též. Dalších možných úspor by se dal vyjmenovat zástup. Za jiné jen naprosto neschopné obchodní oddělení v dceřinné organizaci Českého rozhlasu Radioservis, které přes rozsáhlé zázemí archivu a studií "za hubičku" není schopno prodávat ani to, co produkuje, natožpak aby významěji na podpoře produktů kooperovalo s celofiremním marketingem.

Hodnocení a záznamy ze semináře v Českém Krumlově
Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence
   11. 11. 2002
BL
Přednáška, přednesená na semináři v Českém Krumlově
Diskusní monolog - digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století
9. 11. 2002
BL
Seminář pro Radu Českého rozhlasu Jednička nebo nula?
Český rozhlas na osudové křižovatce - na prahu digitalizace
2001
R ČRo
Analýza Rozvoj informačních a komunikačních technologií
na počátku 3. tisíciletí a změny v poslání média veřejné služby
11. 7. 2001
R ČRo
Digitalizace médií
TÉMA BL

Hovořilo se hodně o regulaci - i internetu. Téma nadhodila Monika Šatavová. Neblahý a směšný nápad Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zavést zákon o regulaci itnernetu nepodpořil nyní už naštěstí nikdo... Hloupost regulovat globální médium lokálním předpisem mohla tehdy napadnout pouze lidi, kteří digitálním technologiím nerozumí ani za mák - Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.

RRTV chce "regulovat internet" 2. 4. 2002 BL

S Jakubem Patočkou a jeho zakazovacím radikalismem jsem byl nucen "zuřivě" nesouhlasit. Stejně tak s dalšími, jejichž představy o demokracii jsou jako vystřižené z vybledlých magazínů padesátých let. Účastníkům semináře jsem předestřel "konkurenční" návrh - představu televize veřejné služby bez reklamy - televize, která by se nehonila za "koláči" sledovanosti a popularity, ale plnila beze zbytku onu veřejnou službu, kterou má ve své náplni. Televizi, která by se nepokoušela vítězit na "kapitalistickém hřišti" "ziskuchtivosti", ale plnila "socialistickou" "službu lidem". Alenu Müllerovou jsem tím docela rozezlil...

Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence 11. 11. 2002 BL

Jelikož jsme prozatím neudělali přepis zvukového záznamu, čtenář Mikuláš Hučko poslal alespoň citát Jakuba Patočky na stejné téma, zveřejněný před časem v deníku Právo. Ten hovoří za vše.

Patočka: "Mně zase připadá zvláštní, když mám redaktorovi levicového deníku připomínat, že co svět světem stojí, nebyla demokracie nikdy možná bez regulace. A když říkám, že toho, jaká míra té regulace je potřebná a únosná, se můžeme dobrat jedině v demokratické diskusi, tak v tom přece není žádný protimluv. Demokratická diskuse o drogách vedla k zákazu volného prodeje heroinu. Demokratická diskuse o zbraních vedla k zákazu volného obchodu se zbraněmi. Proč by demokratická diskuse o komerčním vysílání nemohla vést k jeho zrušení? Koneckonců, uvědomme si, že ještě relativně nedávno komerční televizní stanice v Evropě neexistovaly. K TV Nova řeknu ještě toto: myslím, že zde postupně vyrostla politicko-mediální chobotnice, jejíž chapadla by měla nahánět hrůzu každému, komu záleží na osudu demokracie. Politici si to netroufnou říct, protože by je do té Novy už nepozvali. Ale je jisté, že politik, který první řekne, že na Nově nebude vystupovat, víc ztratí, než získá?"

Čtenář k tomu dodává:

Prečo by táto téma mala byť TABU?

Veď predsa každému uvažujúcenu človeku je jasné, že ľudia narkotizovaní bulvárnou televíziou prichádzajú o svoju skutočnú slobodu. Svojho času Eugen Haičman v internetových novinách Britské listy napísal: "Je vari sloboda diváka televízie skutočnou slobodou? Každý namietne, že televízia sa dá vypnúť... Avšak s ľuďmi, ktorí nie sú schopní vypnúť televízor, nemá zmysel debatovať o slobode." Žiada sa mi dodať, že nielen o slobode. Takmer o ničom. Okrem zábavy, erotiky, športu a klebiet typu: kto, čo, o kom, s kým a kde!

Aj Ivan Klíma napísal niečo v podobnom duchu: "Svoboda může skutečně mít paradoxní důsledky. Jedním z nich je neomezený kult zábavy, který se zdá být v současnosti nejvyšší společenskou hodnotou: viz astronomické sumy, vyplácené hokejovým a basketbalovým hráčům, pop zpěvákům a filmovým a televizním hvězdám. A vlna násilí, hrůz a zvrácenosti, která oslovuje nejnižší instinkty, která se každodenně valí z bulvárního tisku a z filmových pláten a z televizních obrazovek, se zdá být nikoliv výrazem svobody projevu, ale projevem morálního úpadku, který v konečném důsledku OHROŽUJE SVOBODU SLOVA."

Už chápete, proč filosofové Marx a Engels za svého života příliš neuspěli, ale revolucionáři Lenin či Gottwald slavili ve své době politický triumf ? Vždyť přeci silou revoluce hájili ty slabé, kteří se sami hájit nedovedou. Vždyť přeci chtěli dát všechno všem. Vzdělání, majetek, nadšení, sebeúctu, kulturu, hrdost... Pravdu... TU JEDINOU, VĚDECKOU.

A takhle to začínalo. Vždy. Některé velmi logické a správné, ale komplexní a tudíž na pochopení složité myšlenkové postupy - příjemci nepochopené a zprimitivnělé, útočí pak ve své zjednodušené, nedialektické podobě na naše emoce a ty nejnižší instinkty. Proto mají úspěch pokaždé. Protože MY VŠICHNI JSME TAKOVÍ. Nebo ne?

ZVUKOVÝ ZÁZNAM semináře Média veřejné služby -- opomíjené souvislosti v Parlamentu 20. 6. 2003 [formát DSS, 02:39:10, 16,1 MB]


Pro přehrání downloadovaného soboru
je nutno si stáhnout
a nainstalovat free player
audio formátu DSS

Pozn. red.: Tento proprietární formát volíme pro jeho vysoký stupeň komprese, který je při stejné kvalitě o polovinu menší než MP3. Formát DSS je originálním výstupem z digitálního diktafonu Olympus, kterým jsme celý záznam pořizovali. Záznam není ani jakkoliv krácen, ani upraven. Děkujeme za pochopení.

                 
Obsah vydání       23. 6. 2003
23. 6. 2003 Demonstrace ČMKOS proti "vládnímu balíčku":
Bez reformy či s reformou aneb kdo za to může?
Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Velká reklama pro pražský turistický průmysl v televizi BBC Jan  Čulík
22. 6. 2003 Američané "možná usmrtili Saddáma Husajna"
23. 6. 2003 Blairův "ministr propagandy" bude přece jen vyslýchán o Iráku
20. 6. 2003 Velitel tábora v zálivu Guantánamo: "Všechny zadržované osoby tu byly správně"
23. 6. 2003 "Neukázněná BBC" v táboře v zálivu Guantánamo
22. 6. 2003 Bush: irácké zbraně hromadného ničení "byly vyrabovány"
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Reforma v půli cesty I.
Trny prorostlá "česká cesta" k informační společnosti
Jiří  Kofránek
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas
23. 6. 2003
23. 6. 2003 Nejlepší sociální politikou je prosperující ekonomika Josef  Trnka
21. 6. 2003 George Orwell udal vládě "sympatizanty s komunismem"
23. 6. 2003 Irácké dokumenty, skandalizující britského poslance, odhaleny jako podvrh
21. 6. 2003 Další loď s přistěhovalci z Afriky se potopila
21. 6. 2003 Česká občanka porodila dítě na lodi směřující do Francie Jan  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno
23. 6. 2003 Média veřejné služby dostanou brzy tvrdou konkurenci
23. 6. 2003 Kaslova mini-továrna na recyklaci pravicových elit Štěpán  Kotrba
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Kolektivní vyjednávání napříště individuální? Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Saddámova inteligence a satelitní telefony Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Problémy zdravotnictví: Dobré účty dělají dobré přátele Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Reforma veřejných financí z pohledu Učitelského odborového klubu Radek  Sárközi
23. 6. 2003 Kotrba "nemá respekt k faktům"
20. 6. 2003 Odboráři, kteří chtějí 5000 EUR měsíčně, a vzájemná solidarita Štěpán  Kotrba
22. 6. 2003 Jaká je skutečnost o likvidaci izraelských kolonií?
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Saddámova inteligence a satelitní telefony Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 "Neukázněná BBC" v táboře v zálivu Guantánamo   
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
23. 6. 2003 Velká reklama pro pražský turistický průmysl v televizi BBC Jan  Čulík
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   
23. 6. 2003 Reforma v půli cesty I.
Trny prorostlá "česká cesta" k informační společnosti
Jiří  Kofránek
22. 6. 2003 Američané "možná usmrtili Saddáma Husajna"   
21. 6. 2003 George Orwell udal vládě "sympatizanty s komunismem"   
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
20. 6. 2003 Rozhovor z Karlem Vachkem: Hloupost je třeba napadat na "opevněných místech"... Petr  Šafařík
20. 6. 2003 U Sicílie se potopila loď s přistěhovalci   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
20. 6. 2003 Velitel tábora v zálivu Guantánamo: "Všechny zadržované osoby tu byly správně"   
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Média veřejné služby dostanou brzy tvrdou konkurenci   
18. 6. 2003 "Klaus odmítl vystoupit v ČT" nebo "ČT odmítla Klause"?   
17. 6. 2003 V čem tkví "vyváženost" Českého rozhlasu? Štěpán  Kotrba
16. 6. 2003 Tvůrci Českého snu v onlinové diskusi Britských listů   
14. 6. 2003 A co české televize?   
13. 6. 2003 Rybníček: Splnil sa mi sen Martina  Nemethová, Damas Gruska
13. 6. 2003 Česká digitální média V. -- přestávka Zdeněk  Duspiva
12. 6. 2003 Návrat ztraceného syna: muž z PR agentury šéfem brněnského televizního zpravodajství   
4. 6. 2003 Má smysl platit za veřejnoprávní televizi koncesionářský poplatek?   
19. 5. 2003 O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování Jan  Čulík
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
9. 5. 2003 O slušnosti Jan  Čulík
9. 5. 2003 Podivný vývoj: zpravodajská rozhlasová stanice vítězí v Británii nad rockem a popem   

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 Reforma v půli cesty I.
Trny prorostlá "česká cesta" k informační společnosti
Jiří  Kofránek
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Média veřejné služby dostanou brzy tvrdou konkurenci   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba
13. 6. 2003 Česká digitální média V. -- přestávka Zdeněk  Duspiva
4. 6. 2003 Má smysl platit za veřejnoprávní televizi koncesionářský poplatek?   
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
28. 11. 2002 Plnění úkolů projektu, který předložil Jiří Balvín do "výběrového řízení na generálního ředitele České televize v  2001" Jana  Dědečková
11. 11. 2002 Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence Štěpán  Kotrba
11. 11. 2002 Diskusní monolog - digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století Štěpán  Kotrba
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
17. 6. 2003 V čem tkví "vyváženost" Českého rozhlasu? Štěpán  Kotrba
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
4. 12. 2002 Bude se "Svobodka" stěhovat do Kunratic? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2002 "Nebylo samozřejmé dostávat ve Svobodné Evropě do vysílání československé disidenty" Milan  Schulz
29. 9. 2002 Jaký dopad mělo rozhodnutí USA nefinancovat českou Svobodnou Evropu Jan  Velinger, Jan Čulík
20. 9. 2002 České vysílání Rádia Svobodná Evropa končí Štěpán  Kotrba
7. 6. 2002 Mohou mít nezávislí novináři milostný poměr s politiky? ČRo se omlouvá za hanopis o Haně Marvanové Jan  Čulík
6. 6. 2002 O čem se ve Svobodné Evropě nemluvilo Karel  Mašita
15. 5. 2002 Úpadek dobrých mravů v Radiu Svobodná Evropa Karel  Mašita
12. 2. 2002 Olga Kopecká stále cenzuruje Jan  Čulík
29. 1. 2002 RFE, CIA, Charta 77 a staré "tanky" Martin D. Brown
10. 1. 2002 Emigruje Svobodná Evropa? Štěpán  Kotrba
10. 1. 2002 "Štvavá" Svobodná Evropa? Kritická poznámka k sloupku Štěpána Kotrby Jan  Čulík

Zelení RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
27. 5. 2003 Daniel Cohn-Bendit má stále chuť na politiku Ivo  Krsek
23. 5. 2003 Zelená vpravo, vlevo, vpředu nebo vzadu? Ivo  Krsek
13. 5. 2003 Screamers ze Strany zelených zaútočí z posluchárny č. 24 Pavel  Pečínka
5. 5. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
5. 5. 2003 Pavel Pečínka bílý a ještě tmavozelený. Inspiroval i jeho Joschka Fischer? Štěpán  Kotrba
30. 4. 2003 Klikaté cesty Pavla Pečínky aneb zelený politický lobbismus za zápočet? Štěpán  Kotrba
16. 4. 2003 Jak Zelení mění evropskou politiku Miroslav  Mareš
16. 4. 2003 Kupředu Zelená! Pavel  Uhl
6. 3. 2003 Rakouští "Zelení" chtějí navázat dialog s ČR   
25. 2. 2003 Bludy skeptického ekológa Eugen  Gindl
29. 11. 2002 O škodlivosti zelené politické politiky Pavel  Franc
7. 6. 2002 Literární noviny: "Volte Jakuba Patočku!" (Nebo ne?) Jan  Čulík
5. 6. 2002 Jakub Patočka chce mocí mermo do politiky Jan  Čulík
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky