12. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 3. 2003
Spojené státy na ložiscích ropy z Blízkého východu samy nezávisejí, mají vlastní zdroje a zdroje ve Venezuele, v Nigérii a v Mexiku. Avšak pro západní Evropu a pro Japonsko a celou východní Asii je Perský záliv strategicky nesmírně významný. Ten, kdo ovládne oblast kolem Perského zálivu, bude mít po dlouhá desetiletí globálně rozhodující politický a ekonomický vliv.

Před deseti lety, uprostřed energetické krize, vypracovali jestřábi z Washingtonu strategii pro to, jak by Spojené státy mohly ovládnout ropu z Perského zálivu. Nyní jsou tito strategové v Bílém domě a realizují svůj scénář pro globální nadvládu.

Tak argumentuje Robert Dreyfuss v americkém časopise Mother Jones. Na tento poměrně zásadní článek v angličtině odkazuje dlouhodobě velmi seriózní a uznávaný německý Die Zeit. Řekl bych, že nejlepší informace jsou od těch lidí uvnitř toho kterého státu, kteří si ještě mohou dovolit - nebo se nebojí - psát poměrně objektivně a pokud možná aspoň částečně narativně a analyticky, míní Jiří Kopal. Americký časopis Mother Jones financují nezávislé nadace a finanční dary čtenářů.

Plné znění článku v Mother Jones - anglicky ZDE
Weblog Die Zeit - německy ZDE
12. 3. 2003

Středa 12. března je v některých kalendářích veden jako významný den, "Den vstupu ČR do NATO". To znamená datum, kdy jsem si jako národ hodně pojistili svou bezpečnost a teoreticky se zbavili případného útisku.

V tento den navštíví Ostravu čínský velvyslanec, tj. představitel velmoci, která nejhrubšími metodami utiskuje malý šestimilionový národ na střeše světa (nemluvě o svých vlastních občanech, pozn. JČ).

Původně jsem si myslel, že ostravský magistrát nevyvěsil tibetskou vlajku 10.3. (Den okupace Tibetu - holt tam NATO nedosáhlo) z nedostatku informací či prostě nové osazenstvo radnice nezajímají podobná gesta.

Člověk má právo být i ve čtyřiceti letech naivní. Symbol solidarity (když už nic jiného neděláme) nezavlál, protože byl již dlouho předtím připraven "symbol" jiný - návštěva z Číny.

Ve 12.30 budou soudruzi obědvat v Imperiálu, ve 14.00 se bude konat oficiální přivítání na magistrátě a v 15.00 na VŠB.

V 16.00 se na vysokoškolské půdě můžete poučit jak na to - know how.

Na jazyk a pod prsty na klávesnici se mi dere spousta komentářů, ale každý máme ten "práh bolesti" jinde, závěr nechť si udělá každý sám.

Zítra budeme s vlajkou čekat od 13.30 pana vyslance před hlavním vchodem do magistrátu, trochu poklábosíme, zavzpomínáme na staré "dobré" časy a rozejdeme se - každý máme "svého" dost.

12. 3. 2003

Lidové noviny poslední dobou občas přinášejí zajímavé názory, které se vymykají nemyslivému mainstreamu českého většinového mediálního přístupu ke světu. Tak v úterý varovaly ústy komentátora Williama Pfaffa, který píše pro americký většinou provládní list New York Times, že současná (nábožensky fundamentalistická) zahraniční politika George W. Bushe zřejmě povede ke globálnímu oslabení vlivu Spojených států. Bushovi se totiž svým agresivním postojem podařilo vytvořit proti sobě téměř úplnou celosvětovou opozici. Otázkou podle Pfaffa je, zda bude současné Bushovo zahraničněpoliticko-vojenské snažení úspěšné. Jestli americký vojenský útok proti Iráku skončí dobře, "Washington zamýšlí rozdělit Evropu", využívat spojenectví s postkomunistickými zeměmi střední a východní Evropy a proměnit je v americkou základnu pro šíření vlivu USA na Blízký východ a do Střední Asie. Dodejme, že bude zajímavé, zda to budou občané středo a východoevropských zemí skutečně tolerovat.

Pokud však podle Pfaffa americká vláda "tuto hazardní válku prohraje", bude provádět sobeckou, zahořklou zahraniční politiku, zaměřenou proti mezinárodním spojenectvím. Už teď si americká vláda proti sobě vytvořila dosti jednotnou celosvětovou opozici. Bush vlastně posílil OSN, protože většina zemí dnes považuje Spojené národy za jedinou instituci, která může zastavit americkou moc. Opozice proti USA bude využívat dnešních obrovských možností internetu k mobilizaci veřejnosti (i uvnitř USA) - to se mimochodem, dodejme, už stalo, při organizaci obrovských protiválečných demonstrací, které se po světě konaly v sobotu 15. února - a veřejné mínění bude omezovat politiku USA. Dojde možná také k tomu, že USA přijdou o absolutní volnost při určování mezinárodní politiky. "Washington nyní zjišťuje, (...) že vytvořil soudržnou mezinárodní opozici, která dříve neexistovala." Tak se někdejší vůdčí role Washingtonu na mezinárodní scéně spíš snížila, uzavírá americký komentátor v Lidových novinách.

Protivy se nakonec střetávají a velmi důležitý je vždy zákon nezamýšleného efektu, žargónem CIA tzv. "blowback". Strategické argumenty Williama Pfaffa v tomto smyslu stojí za úvahu, i když i Pfaffův článek svým způsobem působí jako interní analýza napsaná pro americké ministerstvo zahraničních věcí, zkoumá, zdá se, stejně jako většina současného amerického tisku, skutečnost z hlediska "je to dobré pro nás, Američany" (resp. americkou vládu) namísto toho, aby na svět pohlížel z nezávislého úhlu pohledu.

12. 3. 2003
Ta vyhlídka na celostátní unifikovanou maturitu bez matematiky mě mate. Co na ní zvlášť musí uvádět do rozpaků, je ta medializovaná prezentace pocitů vanoucích přímo z Ministerstva školství (MŠMT), že takovým projektem se uleví všem, pro koho byla/je (ale už nebude) "matika" strašákem. Takto aspoň to konstatovala s úlevným úsměvem i pí. ministryně.
12. 3. 2003
"Již si nebudete stýskati, neboť jsme našli kraj , kde zůstaneme a sídla zarazíme. Vizte, to je ta země zaslíbená, zvěře a ptáků plná, medem a strdím oplývající. Jen jména nemá, rozvažte, jakým jménem by měla být jmenována..." Tak moudře a prozíravě ke svému lidu promluvil kmet monumentální postavy, ale zdraví již chabého, když dorazil pod nevysoký kopec vypínající se uprostřed polabské roviny.

Zůstává záhadou, jak se zdivočelým slovanským kmenům, bytujícími v širých stepích mezi Vislou a Bugem podařilo přepravit k úpatí Řípu, vrcholku v porovnání s jinými horstvy zcela bezvýznamnému a básníky mylně opěvovanému jako panenské nebo mateřské ňadro. Čedičová kupa se původně nazývala pro černou barvu kamene a jeho neobyčejnou hmotnost "Ďáblova řiť".

12. 3. 2003

Úterní Právo věnovalo skoro dvě celé strany novinového formátu havárii autobusu na Českokrumlovsku, při níž zahynulo 19 lidí. Vyšetřovatelé tohoto listu dospěli k závěru, že k žádným závadám na autobusu nedošlo a zůstává hypotéza, že nehodu tedy asi zavinil řidič, tím, "že jel příliš rychle nebo řídil nepozorně a v kritické chvíli pak už autobus řítící se do protisměru nezvládl. "Pokud [znalec] technickou závadu vyloučí, bude šoférovi neprodleně sděleno obvinění z trestného činu obecného ohrožení," sdělil listu Právo mluvčí jihočeské police.

Je docela úsměvné si myslet, že trestní stíhání řidiče povede k zvýšení bezpečnosti autobusového provozu. Jistě, je nutno zdůraznit, že dosud nejsou známy všechny okolnosti nehody, avšak Právo zároveň píše, že "dolík u Nažidel [kde došlo k havárii] je prvním kritickým úsekem trasy E 55 ve směru od hraničního přechodu Dolní Dvořiště. Lidí už při dopravních nehodách zahynulo na této silnici nepočítaně." List pokračuje:

"Asi pětikilometrový úsek od Dolního Dvořiště tvoří rekonstruovaná, široká a velmi přehledná silnice, svádějící k rychlé jízdě. Ta se ale před zmíněným dolíkem náhle po mírné levotočivé zatáčce dosti prudce zužuje. To zde označuje dopravní značka (sic!!) Pak následuje dvanáctiprocentní klesání lesem.Právě v tomto (nebezpečném) místě došlo k nehodě."

Nebylo by tedy rozumné namísto případného trestního stíhání řidiče silnici rekonstruovat tak, aby tam neumírali lidé? Anebo alespoň - dokud to z finančních důvodů nejde - tam umístit nikoliv jen značku, ale vážná varování: něco v tom smyslu: "Jeďte opatrně, zahynulo tu v nehodě 19 lidí." (Ano, opičím se po Británii, na britských silnicích takové varování občas bývá.) Jde o životy lidí, ne?

12. 3. 2003
FF UP Olomouc
tisková informace iniciativy Počítejte s námi!

Dne 10. března 2003 byl ministryni školství Petře Buzkové a Vládě ČR odeslán otevřený dopis Počítejte s námi! Více než 1300 vysokoškolských pedagogů, profesorů, docentů a asistentů, v něm informuje o mzdové a personální krizi českých vysokých škol a vyjadřuje odhodlání přistoupit k radikálním protestním akcím. Na internetových stránkách ZDE i nadále přibývají desítky podpisů denně.

Organizátoři budou rozšiřující se seznamy signatářů průběžně zasílat Vládě ČR a očekávají především podporu dalších akademických senátů českých vysokých škol. Iniciátoři petice se během tohoto týdne obrátí i na reprezentanty jednotlivých parlamentních stran a budou požadovat jasné vyjádření k problematice kolabujícího vzdělávacího systému. Začátkem dubna se na akademické půdě v Praze uskuteční aktiv signatářů otevřeného dopisu Počítejte s námi!, kde bude konzultován další postup protestního hnutí.

12. 3. 2003
Jiřího Balvína není možno používat jako nezávislého zdroje, protože je tím, čemu novináři říkají "zúčastněná strana". To se učí v každém novinářském kursu, nemluvě o tom, že to dá rozum.

Není seriózní od Britských listů prostě citovat Balvína a nezkoumat situaci dál, než dojdou k určitému závěru. Jinak to není novinářská práce. Britské listy často kritizují přesně to, co učinily v tomto případě.

Nechci hájit Českou televizi, zejména proto, že to, co vysílala kolem 17. hodiny dne 11. září 2001 bylo velmi nízké kvality.

Avšak jsem svědkem toho, že přesně 12 minut poté, co začala CNN vysílat záběry z útoku na WTC mi zatelefonoval reportér David Vandrovec s tím, že chce zorganizovat kulatý stůl, který se měl vysílat. Vím, že to bylo přesně dvanáct minut poté, co začala CNN vysílat tyto záběry, protože jsem si to zapsal pro svou knihu (Česká média zevnitř).

Toto je reakce na tento článek: ZDE
12. 3. 2003
tisková zpráva sdružení Arnika

Společnost Termizo, která v Liberci provozuje spalovnu odpadů začala vyhrožovat žalobou sdružení Arnika. V dopise Termizo Arniku vyzývá ke smírnému řešení. To spalovnáři spatřují v tom, že se Arnika veřejně omluví za svoji kritiku a popře souvislost mezi naměřeným znečištěním v okolí spalovny s jejím provozem. Arnika naopak vidí smír v tom, že si Termizo pořídí kvalitní filtrační zařízení, přestane znečišťovat své okolí toxickými emisemi a nebude prodávat kontaminovaný odpad jako stavební materiál.

12. 3. 2003

John Robson, starší fejetonista novin "The Ottawa Citizen", zahájil před časem rozsáhlou prestižní akci - požádal jednotlivé představitele diplomatického sboru cizích zemí v Ottawě o jejich názory ohledně připravovaného útoku Spojených států na Irák. Pochopitelně jsou některé názory zajímavější než jiné ale není fyzicky únosné překládat názory všech diplomatů. Co tedy soudí Dr. Mohammed R. Al-Hussaini Al-Sharif, vyslanec Království Saúdské Arábie, které sousedí s Irákem?

12. 3. 2003
Uranová munice (UM) je předmětem důsledného zakrývání skutečností a manipulace ze strany USA. Některé věci lze tedy pouze odhadovat. Na UM se přesto zaměřila pozornost jak četných odborníků tak i občanských iniciativ.

Okolnosti jejího působení jsou asi dostatečně známé, takže jen na okraj. V Německu se tímto tématem zaobírá např. Pracovní skupina analýzy životního prostředí Fyzikálního ústavu University Oldenburg ZDE.

Autor odpovídá na čtenářské reakce na článek I anglosaské právo zůstává právem ZDE

12. 3. 2003
Povazuji za chybu, kdyz jsou uvedeny pouze zapory a tvrzeni proti zvolenemu tematu. Uvedenim kladu totiz berete souperi v diskusi argumenty a zvysujete svoji moznost presvedcit soupere o svem stanovisku.
12. 3. 2003
Geneticko-fyziologické chápání lidské psychiky se často opírá o výzkum jednovaječných dvojčat. Skutečnost, že jsou v mnoha vlastnostech stejná, přestože byla vychována odděleně v různých rodinách, je interpretována jako potvrzení předpokladu dominantního vlivu vrozených vloh a tedy i druhořadosti vlivu prostředí na psychický vývoj člověka.
12. 3. 2003

Zverejnenie dokumentu americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) o sledovaní a odpočúvaní diplomatov akreditovaných pri Bezpečnostnej rade (BR) OSN vyvolalo ostré protesty v celej OSN. Podľa mnohých diplomatov toto hrubé porušenie Charty OSN a Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch ukazuje vzťah Bushovej vlády k medzinárodnému právu. Vyhrážanie sa škrtmi v rozvojovej pomoci, určenej nestálym členom BR , keď na nich prestali platiť sľuby obchodných výhod a záruk úverov, Bushov prístup len dokresľuje.

Špionážny škandál vypukol po zverejnení memoranda NSA v britskom týždenníku The Observer. Šéf NSA pre regionálne ciele Franz Koza v dokumente z 31. januára svojim nadriadeným oznamuje úspešné začatie odpočúvania a sledovanie elektronickej pošty delegácií členov BR. Ich cieľom nemá byť len získanie prehľadu o postojoch členov rady pred kľúčovým hlasovaním o americko-britsko-španielskom návrhu rezolúcie o vojne proti Iraku. Akcia má zabezpečiť aj maximum informácií o politickom zameraní a prípadných spojenectvách jednotlivých štátov. Agentúra, ktorá má v náplni práce práve elektronickú špionáž, sa však podľa správy mala zamerať i na rokovacie schopnosti jednotlivých diplomatov, ich zvyky a sklony.

12. 3. 2003
Přečetl jsem si článek Josefa Trnky "Spekulace médií: Špidla požádá o důvěru, aby mohl vládu vzápětí rekonstruovat". Celý článek je komentářem k víkendovým TV diskusním pořadům. Nevím k čemu to je, protože ten, kdo to viděl, neudělal si o věcech o mnoho méně přesný obrázek, než autor. A kdo to neviděl, komentář těžko pochopí. Horší je, že některé spekulace autora mají velmi chabou oporu v realitě nebo dokonce vycházejí z chybných premis. Čtenář je tak spíše desinformován. Nehodlám komentovat komentáře až na výjimku. Tj. úsek, v němž se autor snaží odhalit úmysly moje a Miloše Zemana, o nichž, jak jsem si jist, neví nic.
Kritizovaný článek je ZDE
12. 3. 2003

Ostravští aktivisté iniciativy Nikoliv naším jménem proti zamýšlenému útoku na Irák a české účasti v něm a spoluautor stejnojmenné petice Jan Keller odeslali čelným státním a vládním představitelům 6000 podpisů, které občané sami zaslali či sesbírali na základě výzvy na stránkách www.mujweb.cz/www/irak.

12. 3. 2003
Francúzsky prezident Jacques Chirac svetu oznámil, že Paríž bude "za každých okolností" vetovať rezolúciu legitimizujúcu útok USA na Irak. Je to úder všetkým pochybovačom, ktorí dúfajú, že Európa sa opäť skloní pred rinčaním zbraní superveľmoci. Rozhodnutie francúzskeho prezidenta je však dobrou správou pre tých, ktorí veria v mier, spravodlivosť a medzinárodné právo.

Bolo pár minút po deviatej hodine. Agentúra Reuters vydala urgentnú správu, ktorej obsah bol jasný -- francúzsky prezident v živom televíznom vystúpení pred národom oznámil: "Francúzsko bude v Bezpečnostnej rade OSN za každých okolností vetovať návrh novej rezolúcie."

Dedič de Gaullovej európskej vízie si zavrel posledný únikový východ a namiesto krasorečnenia predniesol jasné politické stanovisko -- Európa je proti vojne. Vojnové plány počítajúce so Chiracovým alibizmom dostali K.O. Zmenu bagdadského režimu -- lebo o ňu v skutočnosti Bushovi ide -- tak môže americký prezident uskutočniť len bez posvätenia OSN, čiže protiprávne.

12. 3. 2003
Obsah návrhu novej rezolúcie, ktorú OSN predložili USA, Veľká Británia a Španielsko, nie je prekvapením. Bushova administratíva od februára minulého roka hľadala zámienky, ktoré by jej umožňovali zaútočiť na Bagdad. Neostýchalo sa pritom klamať či už Američanov, alebo OSN. Návrh textu novej rezolúcie je pokračovaním tohto trendu. Aj nová rezolúcia je lož. Lož, ktorú treba vetovať.

Najprv malá rekapitulácia. Vojnové dobrodružstvo, do ktorého sa Bush hrnie, sa začalo vyhlásením šéfa Bieleho domu o "osi zla". V minuloročnom prejave o stave únie označil takto Irán, Irak a KĽDR. Následne jeho viceprezident Dick Cheney začal skúmať terén a pred kongresmanmi deklaroval nutnosť zmeny režimu v Iraku. To bola prvá príčina, pod ktorou chceli Bush a Cheney tiahnuť na Bagdad. Prečo Bush? Lebo potreboval, aby sa zabudlo na bin Ládina. Naháňačka na Husajna mala za úlohu zakryť nesplnenie jeho sľubu Američanom, že Usamu chytí "živého alebo mŕtveho". Prečo Cheney? Nielenže je spolu s ministrom obrany Rumsfeldom prirodzene najagresívnejším jastrabom americkej administratívy, no ako bývalý šéf ropného koncernu Haliburton, má logicky aj najväčší záujem na zmene režimu v Bagdade.

12. 3. 2003
Mým osobním přáním je, aby v Iráku byl nastolen demokratický režim, který by respektoval lidská práva a který by hlavně vedl tuto zemi k prosperitě. Neboť fungující ekonomika je základ stability a spokojený a sytý občan věru nemá chuť umírat za ideologii - jak se v současnosti můžeme názorně přesvědčit na příkladu Německa.

Cíl mých otázek i pokusů o dopověď je tedy jasný. Proč tedy otázka války v Iráku tak ostře rozděluje současný svět. Kdy na jedné straně USA jako "strážci demokracie" a "lidských práv" tak tvrdě prosazují tuto válku a na druhé straně se jí státy jako Francie a Německo ne méně usilovně brání?

A neříkejte mi prosím, že politika je špinavá věc a že vše vidím černě. Politika je hlava, kterou hýbe ekonomický krk. A pro ekonomiku jsou pojmy jako lidská práva, diktatura či demokracie jen "nadstavbou".

12. 3. 2003
Vrcholný představitel arabské diplomacie Amru Musa, generální tajemník Ligy arabských států, oznámil tuto sobotu, že komise LAS na úrovni ministrů zahraničních věcí navštíví během tohoto týdne Bagdád. Komise tak bude pokračovat ve svých diplomatických aktivitách zaměřených na zprostředkovávání postoje arabských zemí k irácké krizi (související články BL viz ZDE a ZDE) všem klíčovým hráčům krize, a "podá si v Bagdádu dveře" s předsedou ruského parlamentu, který v úterý v Bagdádu tlumočil iráckému vedení ústní poselství ruského prezidenta Putina.

Informaci podle listu Syria Times, internetových stránek BBC News/Arabic a katarské televizní stanice al-Džazíra připravila v Sýrii Ivana Bošinová.

12. 3. 2003
flashová animace Gulf War 2
12. 3. 2003
VOĽNOBEH, Slovinsko, 1999
88 minút, čierno-biely film
Réžia: J. Burger, Scenár: Jan Cvitkovič, Janez Burger. Kamera: Simon Tanšek. Hudba: Drago Ivanuša. Strih: Miloš Kalusek. Hrajú: Jan Cvitkovič, Mataša Burger, Janez Rus, Mojca Fatur, Polona Lovšin, Drago Milinovič, Matjaž Janšnik.

Na festivale Molodist získal Jan Cvitkovič cenu pre Najlepšieho mladého herca, film získal Čestné uznanie poroty FICC, ďalej na festivale v Cottbuse film získal hlavnú cenu, Čestné uznanie poroty FICC a herec Jan Cvitkovič Čestné uznanie za herecký výkon.

Janezovi Burgerovi sa v snímke Voľnobeh podarilo zobraziť problém krízy "najlepšieho veku" s príjemným nadhľadom, v kontraste s ťažkopádnymi drámami zobrazujúcimi podobnú tému oveľa zložitejšie a pritom s menším úspechom. Vďaka sebairónii tvorcov vznikol film, ktorý spoza nihilistických dioptrií hlavného hrdinu rozpráva o ľudskej podstate a zmysle zmyslu života. Na tomto filme je skvelé, že vám nasadí červa do mozgu, núti premýšľať nad elementárnymi problémami, ktoré má väčšina (aspoň zdanlivo) vyriešené.

12. 3. 2003
Ivan Štefunko, Radovan Geist
Premeškali sme vhodnú príležitosť byť ticho. A boli sme detinskí. Podobne sa vyjadril aj francúzsky prezident na adresu štátov kandidujúcich na členstvo v EÚ. Na druhej strane nás môže "hriať pri srdci", že sme ešte vždy tou "novou Európou" a geopolitik Rumsfeld nás nezaradí ku krajinám, ktoré pomáhajú teroristom, tak ako sa to opakuje o Líbii, Kube a dnes aj o Nemecku.

Chiracove výroky na adresu stredoeurópskych krajín vyvolali prirodzene búrlivú odozvu. Nebola to iba urazená hrdosť. Všetci previnilci sa chystajú do Európskej únie. A tam bude názor Paríža jedným z rozhodujúcich.

12. 3. 2003

s ministrom obrany SR Šimkom o preventívnej vojne, katechizme katolíckej cirkvi a prezumpcii neviny

Ivan Šimko, minister obrany SR
Narodil sa 1. januára 1955 v Bratislave, kde vyštudoval Národohospodársku fakultu Vysokej školy ekonomickej. Počas pôsobenia na Útvare hlavného architekta Bratislavy absolvoval popri zamestnaní Právnickú fakultu UK. V roku 1989 patril medzi zakladateľov KDH. Od januára 1990 pracoval v Prahe na sekretariáte podpredsedu federálnej vlády Jána Čarnogurského. Po zvolení za poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR sa stal predsedom branno-bezpečnostného výboru Snemovne ľudu. V roku 1992 zastával niekoľko mesiacov post ministra spravodlivosti SR. V marci 1994 ho vymenovali za vicepremiéra koaličnej Moravčíkovej vlády pre legislatívu. Na jeseň 1994 ho po prvý raz zvolili do Národnej rady SR. V rokoch 1992 -- 1998 bol podpredsedom KDH. Aktívne sa podieľal na integrácii pravicových a centristických demokratických síl najprv v rámci tzv. Modrej koalície, neskôr SDK. Patril k tvorcovm programových téz SDKÚ, pričom na ustanovujúcom zjazde bol zvolený za jej generálneho sekretára. V máji 2001 vystriedal Ladislava Pittnera vo funkcii ministra vnútra SR. Po voľbách v roku 2002 sa stal ministrom obrany. Je ženatý, má dve dcéry a dvoch synov.
12. 3. 2003
Ľudovú rozprávku, ktorá tiež nemá jasného autora, pripomína súčasná situácia na Slovensku okolo množiacich sa káuz odpočúvaní a nejasných spravodajských hier na túto tému. Podpredseda parlamentu Pavol Rusko pravdepodobne ani netušil, keď začiatkom roka odštartoval svoj prípad odpočúvania banálneho rozhovoru s novinárom z denníka Sme, že kauza sa stane prvou vážnou skúškou vzájomnej dôvery medzi súčasnými koaličnými partnermi.

O čo vlastne ide? Zdanlivo domáci škandál, ktorý by za normálnych okolností pútal záujem slovenskej verejnosti dva-tri dni, prerástol do obrovských rozmerov a vedia o ňom i naši potenciálni spojenci v bruselskej centrále NATO.

12. 3. 2003
Lucia Waldnerová
Tübingen

OSN sa od roku 1974 usiluje vypracovať plán zjednotenia Cyperskej republiky, ktorá by mala spolu s ďalšími deviatimi členmi Laekenskej skupiny rozšíriť v prvom kole rady Európskej únie (EÚ). Dokument, navrhnutý Kofim Annanom, však zatiaľ oficiálne neakceptovala ani jedna zo zúčastnených strán a konečný termín dosiahnutia kompromisu vodcov tureckej a gréckej časti ostrova bol z 28. februára presunutý na 10. marca. Pokiaľ sa nedohodnú, do EÚ vstúpi len južná grécka časť, čo by však podľa Ankary znamenalo porušenie zmluvy o založení republiky z roku 1960.

12. 3. 2003
Kladu si spoustu filosofických myšlenek o původu naší demokracie a o míře svobody, která z ní vyplývá. Žijeme ve zvláštní diktatuře demokracie. Tvrdím, že tato demokracie je naprosto nedokonalá a nevyhovující, a přesto je nejlepší z možných zel.
12. 3. 2003
28. října 2002 předložil předseda Konventu o budoucnosti Valéry Giscard d'Estaing osnovu budoucí ústavy Evropské unie. Následující text je překladem této kostry. První část byla předsedou a jeho týmem předložena a vypracována podrobněji, další dvě části pouze bodově. Záměrem tohoto textu je naznačit možnou formulaci smlouvy. Bude záležet na výsledcích jednání Konventu, zda v Části 1 budou nebo nebudou zahrnuty určité články. Jejich užití v tomto textu v žádném případě neznamená předsouvání či odhadování výsledků debaty Konventu.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
12. 3. 2003 O munici z ochuzeného uranu Petr  Schnur
12. 3. 2003 Proč válku? Názory saúdsko-arabského vyslance v Kanadě Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
12. 3. 2003 DOKUMENT: Ústava EU podle Valéry Giscard d'Estainga   
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Havárie autobusu: "Zavřete řidiče!" Jan  Čulík
12. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o praotci Čechovi a tajném hřbitově sebevrahů v Bohnicích
Hugo  Schreiber
11. 3. 2003 Protifrancouzské a proválečné vtipy, jaké si Američané posílají po netu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
12. 3. 2003 Komise LAS do Bagdádu   
12. 3. 2003 Proč válku? Názory saúdsko-arabského vyslance v Kanadě Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 Ostravští aktivisté sebrali 6000 podpisů proti válce v Iráku Darius  Nosreti
12. 3. 2003 O munici z ochuzeného uranu Petr  Schnur
11. 3. 2003 Chirakův poslední trumf: veto proti válce Josef  Brož
11. 3. 2003 Demokracia versus terorizmus Pavol  Fabian
11. 3. 2003 Protifrancouzské a proválečné vtipy, jaké si Američané posílají po netu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka
3. 3. 2003 Klaus bojovníkem za důvěru občanů ve stát Jiří  Večeřa

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb
5. 2. 2003 NATO -- aliancia na konci svojho konca Zolo  Mikeš
31. 1. 2003 Bush ztrojnásobil americkou pomoc v boji proti AIDS v Africe   
29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2003 Otcova roľa Tomáš  Forró
11. 3. 2003 Modrá je dobrá, najmä keď prekryje korupčnú hnilobu? Marián  Repa
11. 3. 2003 Sterilizácia rómskych žien: A čo tak ponúknuť dvadsaťtisíc Slotovi? Juraj  Král
11. 3. 2003 Vzbura v Bolívii   
11. 3. 2003 Stalin: Záhada diktátorovej smrti Peter  Greguš
11. 3. 2003 Desať rokov po: Slovensko potrebuje druhé osvietenstvo Boris  Zala
10. 3. 2003 Zabudnite na demokraciu   
10. 3. 2003 Tajnosti a klamstvá Európskej komisie: oslabovanie sociálneho systému Radovan  Geist
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"   
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer