5. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Colin Powell v Radě bezpečnosti, foto: UN
5. 2. 2003
Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zahájil svůj projev v Radě bezpečnosti OSN konstatováním, že rezoluce OSN, v jejímž rámci se vrátili do Iráku zbrojní inspektoři, požadovala aby Irák odzbrojil, nikoliv, aby ho odzbrojili inspektoři. Powell citoval Hanse Blixe, podle něhož Irák nepřiznal nutnost, že musí odzbrojit:
Channel 4
4. 2. 2003

Úterý, 21.00: Hodinové večerní zpravodajství britské televizní stanice Channel Four News, které se vysílá od 20 hodin středoevropského času, věnovalo přibližně třicet minut exkluzivnímu rozhovoru nestora britských labouristů a bývalého britského ministra Tonyho Benna se Saddámem Husajnem.

informace o rozhovoru BL

Saddám Husajn v rozhovoru popřel, že by měl Irák zbraně hromadného ničení či styky s organizací al Qaeda, a zdůraznil, že se Iráčané budou proti vojenskému útoku energicky bránit, stejně jako se proti nacismu bránili Britové za druhé světové války. Při rozhovoru si Saddám Husajn nervózně pohrával s tužkami na stole a bezmyšlenkovitě otevíral a zavíral knihu v zelené vazbě, kterou měl před sebou. Rozhovor vyvolal okamžitě kontroverzi, zejména zajímavá byla po odvysílání rozhovoru se Saddámem velmi ostrá slovní potyčka mezi moderátorem pořadu Channel Four News Krishnanem Guru-Murphy a navrátivším se Tony Bennem.

transkript česky BL
video RM 56k 1 2 3 4 5

Jiní pozorovatelé, zejména labouristická poslankyně Ann Clwyd, která usiluje o to, aby byl Saddám Husajn pohnán před mezinárodní soudní dvůr jako válečný zločinec, konstatovala, že celá řada otázek zůstala nezodpovězena, například proč Saddám Husajn nadále vězní tisíce lidí ve svých vězeních. Bývalý britský velvyslanec v Iráku v letech 1990-1991 uvedl, že ho překvapilo, jak chabá byla obrana Saddáma Husajna. Pozorovatelé, kteří vystoupili v úterý večer v Channel Four News, však konstatovali, že Saddámovi věří, že nemá žádnou spojitost s organizací al Qaeda.

Washingtonské politické kruhy se vyjádřily, že je zaujal Saddámův "názor na svět", avšak že na přípravě války se nic nemění, totéž potvrdil úřed britského premiéra v londýnské Downing Street. (V úterý se během návštěvy v Paříži pokoušel Tony Blair neúspěšně přesvědčit francouzského prezidenta Chiraca, aby podpořil válku proti Iráku.) Podrobnosti o rozhovoru se Saddámem Husajnem a o reakcích na něj přineseme co nejdříve.

transkript rozhovoru anglicky ZDE

Od 21 hodin českého času poskytoval Tony Benn veřejnosti onlinový rozhovor v této věci na stránkách Channel Four News.

online rozhovor anglicky ZDE
český překlad výňatků z rozhovoru BL
4. 2. 2003

Moderátor: Poslední otázka: Byl by svět lepším místem bez Saddáma Husajna?

Benn: O to přece vůbec nejde. (Oba mluví dohromady.) Vy mi snad říkáte, že jestliže se vám nelíbí nějaký vedoucí politik v nějaké zemi, můžete zabíjet ženy a děti po desetitisících, jen proto, aby se vedení země změnilo? Co je to za svět? Co to má co společného s Chartou OSN? Já žádného Saddáma Husajna nepodporuju.

Po odvysílání rozhovoru Tony Benna se Saddámem Husajnem došlo v úterý večer ve studiu Channel Four News mezi Bennem a moderátorem pořadu k ostrým střetům.

4. 2. 2003
"Obě strany promarnily tuto příležitost. Tony Benn, říkám to zdvořile, je velmi zkušeným politikem, ale nepoložil množství důležitých otázek, o nichž bych si býval myslel, že se na ně politik zeptá. A Saddám Husajn odpovídal pozoruhodně chabě. Nepřesvědčoval. Řekl prostě, nemáme zbraně hromadného ničení a nemáme vztahy s al Qaedou - tomu druhému tvrzení já osobně věřím - ale tímto rozhovorem by ani o jedné z těchto věcí nikoho nepřesvědčil."

To je názor bývalého britského velvyslance v Bagdádu.

Moderátor Channel Four News se pak zeptal labouristické poslankyně Ann Clwydové, která usiluje o to, aby byl Saddám Husajn pohnán před soud za válečné zločiny, zda Saddám Husajn tímto rozhovorem Tonyho Benna zneužil, zeptal se, zda Benn neměl do Bagdádu jezdit. Clwydová odpověděla:

"No, byl to zajímavý rozhovor. Ale zůstalo množství nezodpovězených otázek. Například bude zajímavé, co ve středu řekne Colin Powell, jaké jsou nové informace. A já bych se Saddáma Husajna zeptala, například, proč nechce dovolit iráckým vědcům, aby s nimi byly prováděny pohovory bez přítomnosti pracovníka tajné služby. Co se stalo tisícům lidí, kteří jsou stále ještě v jeho vězeních. Proč se nezodpovídal ze zločinů proti lidskosti a genocidy, které údajně během let spáchal. Množství nezodpovězených otázek, ale byl to zajímavý rozhovor."

Další moderátorova otázka zněla: Věříte mu, když řekl, že nemá vazby na al Qaedu a že nemá zbraně hromadného ničení?

Tony Benn
4. 2. 2003

Advocatus diaboli, donedávna dlouholetý poslanec Dolní sněmovny Tony Benn (77), jeden z nejstarších dosud aktivních členů britské Labouristické strany a představitel jejího levého křídla, natočil v neděli v Bagdádu se Saddámem Husajnem hodinový televizní rozhovor. Byl to první rozhovor za posledních 12 let, který Saddám Husajn poskytl někomu ze Západu.

Návštěva britského politika byla opakováním jeho návštěvy těsně před válkou v Perském zálivu v roce 1991, v jejímž důsledku Saddám Husajn tehdy propustil britské občany, které zadržoval jako rukojmí po invazi do Iráku.

Benn konstatoval, že svou misi podnikl ve snaze zabránit válce a dodal, že prý byl Saddám Husajn během rozhovoru "zdvořilý a otevřený".

Jsme přesvědčen, že věc míru vyžaduje, abychom vyslechli prezidenta Saddáma Husajna stejně, jako posloucháme prezidenta Bushe a premiéra Blaira, konstatoval Benn na nedělní tiskové konferenci v Bagdádu. Dodal, že o své cestě informoval Tonyho Blaira i britské ministerstvo zahraničních věcí.

Hodinový rozhovor natočil štáb z oficiální irácké televize a na prodej mezinárodním zájemcům ho poskytne nově vytvořená síť Arab Television network, pod podmínkou, že se bude vysílat celý, beze změny, konstatoval Benn.

Jeho otázky nebyly zrovna nečekané: Benn se zeptal Saddáma Husajna, zda má Irák zbraně hromadného ničení a zda udržuje styky s organizací al Qaeda.

Tony Benn odmítl na tiskové konferenci říci, co na to Saddám Husajn odpověděl. Jeho bezproblematický rozhovor se Saddámem Husajnem vyvolal rozhořčení dvou amerických reportérů, kteří mu vyčetli, že se nechal Saddámem Husajnem zneužít.

Benn uvedl, že očekával nepřátelské postoje ke své cestě a očekává ještě větší nepřátelství, až se vrátí do Británie. Avšak dodal, že je mu sedmasedmdesát let a dosáhl věku, kdy je příliš starý na to, aby mu to nebylo jedno.

Zdroj v angličtině ZDE
5. 2. 2003
Který redaktor by neměl rád dopisy čtenářů. Šetří práci s vyhledáváním informací, inspiruje a někdy potěší. Nebo naopak.

Koncem loňského prosince přišel email Radomíra Vrajíka (vrajik@logika.com).

Týkal se České spořitelny, potažmo posledního výkřiku techniky, služby internet banking. Čtenář píše:

Asi tak v září 2001 vnutili manželce ve spořitelně autentizační kalkulátor internet banking pro běžný účet a sporožiro za cca 1500 Kč.

Načež tato služba nebyla pro běžný účet 3 měsíce do konce roku v provozu ze strany spořitelny - technicky nezvládnuto.

5. 2. 2003

V minulém vydání ZDE jsem se zmiňoval o tom, že jeden můj glasgowský kolega, nezávislý pozorovatel, vyjádřil názor, že asi nebylo zrovna diplomatické pro vedoucí politiky tří postkomunistických zemí, ucházejících se o vstup do Evropské unie, podepsat proamerický, "antievropský" "dopis osmi", který vyjadřuje názor jen menšiny členů EU. Shodou okolností jsem v úterý dostal od jednoho německého zpravodajského týdeníku žádost, abych pro něj odpověděl na tyto otázky, "neboť - vzhledem k tomu, že 'stará Evropa' je opravdu překvapena - náš časopis musí vysvětlit německým čtenářům, proč zaujímají Češi, Poláci a Maďaři tak nekritický postoj vůči Georgi Bushovi a jeho blízkovýchodním válečným hrám":

Co ovlivňuje politický, ekonomický a psychologický postoj ČR vůči Spojeným státům?
Má Česká republika nějaký konkrétní důvod být vděčná Spojeným státům? Existuje snad v Americe velká česká emigrantská lobby, jako například v případě pobaltských zemí anebo Polska?
Říká se, že zejména Polsko bude v EU proamerickým "trojským koněm". Platí to taky o České republice?
Tím, že Václav Havel podepsal "dopis osmi", učinil Českou republiku součástí toho, co německý deník Der Tageszeitung nazval "osou vděčného dobra". Je to v pořádku, že prezident určité země tak stoprocentně ignoruje vox populi, který je proti válce?
Česká republika, Polsko a Maďarsko, ještě ani nejsou v Evropské unii a už dělají všechno, co je v jejich silách, aby zlikvidovaly jakoukoliv možnost jednotné evropské zahraniční politiky. Není ten dopis listu The Times kontraproduktivní?

Laskaví čtenáři mohou samozřejmě odpovědět na tyto otázky i sami. Jsem si jist, že si to pracovníci zmíněného německého týdeníku rádi přečtou. Odpovědi posílejte na adresu tohoto listu.

5. 2. 2003
Prvotní impuls [k "dopisu osmi"] vzešel údajně z konzervativního listu The Wall Street Journal Europe, jehož editor Michael Gonzalez, se brání výtkám, že text vznikl z podnětu americké administrativy.

Tohle jsem si s úsměvem přečetl, ale dobře se to čte, napsal nám Josef Brož.

Jaroslav Hutka
5. 2. 2003
Předevčírem jsem přijel z koncertu z Plzně o půl čtvrté ráno. Krásný koncert a hnusná cesta. Vyvlekl jsem do třetího patra kytaru, kufřík svých samopalnických cédéček a velkou slohu s grafikami. Ani nevím, jestli už jsem víc potulný zpěvák, nebo potulný hokynář. Ale obojí znamená svobodu. Dal jsem krámy do pracovny a šel se podívat do ledničky. V předsíni jsem potkal Elišku. Používá moje trička jako noční košili.
5. 2. 2003
Mezi předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martinem Muchkou a místopředsedou Rady Petrem Štěpánkem to "jiskří". Děje se tak v souvislosti s připravovanou knihou Petra Štěpánka o zákulisí "regulace" televizí s příznačným názvem: Ukradená televize aneb Co na televizní obrazovce nebylo, která vyjde v nakladetelství Votobia. Otázkou zůstává, zda se oba pánové na "zviditelnění po česku" tedy mediální přestřelce ve stylu hospodské rvačky domluvili jako na propagačním tahu pro zvýšení prodejnosti Štěpánkovy knihy, a nebo se Martin Muchka "neudržel". Tak špatné nervy u tak zodpovědné funkce by byly na pováženou... "Přestřelka" vznikla kvůli Štěpánkově ukázce z knihy, zveřejněné v MfD pod chytlavým názvem Havlova krajina po bitvě.
ŠOK
5. 2. 2003
Southampton, 4. ledna 2003 -- Aktivisté Greenpeace v úterý jako součást globální kampaně proti válce s Irákem nenásilně obsadili britská vojenská vozidla připravená k transportu do Zálivu. Při akci s cílem zastavit britskou vojenskou podporu 14 aktivistů Greenpeace proniklo do vojenského přístavu Marchwood v Southamptonu a obsadilo tanky a džípy připravené k nalodění na nákladní trajekt Stena Shipper. Čtyři dobrovolníci se uzavřeli přímo v tancích a uzamkli přístupové poklopy.

Tisková zpráva organizace Greenpeace.

www.ztohoven.cz
5. 2. 2003
Skupinka mladíků, kteří se rozhodli přiživit se na "výtvarném" nápadu někoho jiného, nabízí pokračování kýče, zvaného Davidovo srdce na Pražském hradě. Manipulace s grafikou a významy vizuálních symbolů je lákavým, ale nekreativním vyjádřením "generační výpovědi" pro mnoho studentů i špatných absolventů tohoto oboru.
5. 2. 2003
ŠOK, z informací ČMKOS

Lék na stále se prohlubující zadlužení státu má přinést reforma veřejných financí, nebo chcete-li "velký daňový třesk". Vláda chce ještě v tomto roce schválit rozsáhlou koncepci daňové politiky, na kterou si zatím od roku 1990 netroufla žádná vláda. Reforma má vést, podle ministra financí Bohuslava Sobotky, ke zjednodušení daní, posílení daňové spravedlnosti a k omezení daňových úniků. Premiér Vladimír Špidla slíbil odborům, že reforma bude podrobně projednána se sociálními partnery a zatím svůj slib dodržel. Materiál už posoudili experti makroekonomických analýz a prognóz ČMKOS i předsedové odborových svazů. Ze stanoviska ČMKOS vyplývá, že i když jsou některá dílčí opatření pro odbory akceptovatelná, celkové koncepční pojetí materiálu je pro ně zatím nepřijatelné.

5. 2. 2003
Štrajk slovenských železničiarov skončil totálnym fiaskom. Takto by sa s trochou analytického, nielen prvoplánového pohľadu na vec, dal zhrnúť priebeh uplynulých troch dramatických dní. Poukazovanie na to, že odboroví predáci iba uvedomelo rešpektovali predbežné opatrenie bratislavského súdu o nezákonnosti stávky, sú len slabou náplasťou na skutočný stav vecí. A ten je taký, že vládna garnitúra Mikuláša Dzurindu si len posilnila sebavedomie vo svojej arogantnosti. Je však medzi nimi jeden, ktorý aspoň verbálne "kazí hru".
5. 2. 2003
Komunálne voľby na Slovensku konané v dňoch 6. 12. 2002 a 7. 12. 2002 boli predmetom mnohých úvah v slovenských aj zahraničných elektronických i tlačených médiách. Zúčastnil som sa týchto volieb v jednej bratislavskej okrskovej volebnej komisii a nadobudol som dojem, že komentáre a úvahy médií tak radikálne protirečia mojim skúsenostiam, ako keby som bol účastníkom akejsi inej udalosti, ako je tá popísaná a komentovaná v médiách.
5. 2. 2003

Šest z jedenácti pracovních skupin Konventu předložilo své závěrečné zprávy

Budoucnost Evrospké unie definuje Konvent, kerý by měl připravit evropskou ústavu, transformaci evropských institucí i modifikovat pravomoci jednotlivých orgánů EU. Konvent bude nově definovat ústavní základy Unie. Tato nová definice by se měla vyznačovat "rovnováhou mezi kulturní rozdílností a politickou jednotou". Charta základních práv občana EU tvoří v tomto ohledu etický, sociální a politický závazek a je klíčovým faktorem ve vytváření této společné identity. Konvent založil zatím 11 pracovních skupin, které se zabývají hlavními otázkami týkajícími se budoucnosti EU. Pracovní skupiny připravují doporučení, která budou zahrnuta do návrhu budoucí ústavní smlouvy EU připravovaného Konventem. Návrh má být předložen do června 2003. Šest z těchto skupin již ukončilo práci a předložilo své závěrečné zprávy.
5. 2. 2003

Švajčiarske "ružové sny"

Farma na švajčiarskom vidieku s rozlohou asi tretiny hektára mala ideálnu polohu na južnom svahu v okolí Predálp. Tunajšie podmienky vytvárali tie najlepšie predpoklady na pestovanie ruží, najmä odrody zvanej Alpin Rocket, vyšĺachtenej špeciálne na stredoeurópske alpské podmienky.
Pokračování příští týden
5. 2. 2003
Hovorí sa, že zrkadlom ženskej logiky je matematika. Čím vyššia úroveň tejto vedy, tým nižší počet jedincov ženského pohlavia obľubujúcich jej zákutia. A charakteristika matematiky ako mužskej domény je na svete. Bolo by však mylné domnievať sa, že mužská logika je preto kvalitnejšia ako ženská. To len predsudok starých mám a otcov vytvoril mýtus, že matematika sa jednoducho k správnej žene nehodí. Podobne je to aj s inteligenciou. Tú buď niekto má, alebo nemá. Nezáleží na pohlaví. Jediné, v čom majú muži skutočne navrch, je tradícia ich vzdelávania. Tisíc rokov proti stom. Poznáte však jediného muža, ktorý by dostal Nobelovu cenu a pritom sa sám staral o deti a domácnosť?
5. 2. 2003

Všetci to vedia a nik si to nechce priznať

Tvrdí, že už dosiahol všetko, čo dosiahnuť chcel, a preto vraj odchádza. Slová, ktorými sa lúčia s ringom boxeri, veta, ktorú keby povedal Agassi, tak mu každý zatlieska. Slová športových star však z úst šéfa aliancie znejú čudne. Sir George Robertson neodchádza na vrchole svojej slávy, ale na začiatku úpadku. Nie svojho osobného. Úpadku významu NATO, aliancie, ktorá kedysi zmenila svet a dnes už úplne stratila svoj zmysel.
5. 2. 2003

Vzájomné vzťahy a stredoeurópsky priestor

V roku 1993 sa zvyklo hovoriť, že pre Čechov a Slovákov vytvoril rozpad Česko-Slovenska historicky novú situáciu -- od vzniku habsburského súštátia v roku 1526 to bolo údajne prvýkrát, čo sa nenachádzajú v jednom štáte.

Toto tvrdenie však treba trocha poopraviť. Habsburskú monarchiu (1526-1918) nie je asi správne považovať za jednotný štát počas celej doby jej trvania. V rôznych obdobiach mali jej súčasti rozličný štátoprávny status. A čo je celkom zaujímavé, v hĺadaní spoločných česko-slovensko/uhorských politických väzieb sa dá ísť ešte hlbšie do minulosti -- vrátiť sa napríklad k roku 1387, keď sa Zigmund Luxemburský stal uhorským kráĺom a začlenil Uhorsko do zväzku krajín ovládaných mocnou luxemburskou dynastiou.

5. 2. 2003
"Géniom priemernosti" nazval Adolfa Hitlera český publicista Dušan Hamžík. Upozornil zároveň na dôležitý paradox. Dnes na obrazovkách televízorov vidíme iba tendenčný zostrih Hitlerových vystúpení, ktorý má zdôrazniť ich absurditu. Ten, kto však videl a počul Hitlerove prejavy, vedel, že to, "ako" hovoril, súviselo s tým, "čo" hovoril. Vari neexistujú aj dnes problémy, ktorých sugestívne sformulovanie a podanie uvedie poslucháčov do varu?

Všetci poznáme orientálnu rozprávku o rybárovi, ktorý vylovil fĺašu s džinom, duchom, ktorý mu začal plniť jeho želania. Až neskôr chudák zistil, že vypustil na slobodu silu, ktorú nedokáže zvládnuť. V minulom storočí sa takýchto džinov vypustilo niekoĺko. Technická revolúcia priniesla nielen zdokonalenie vecí, ktoré slúžia ĺuďom, ale aj také zbrane, ktoré umožnili dovtedy nebývalé masakre. Revolúcia v hromadných oznamovacích prostriedkoch umožnila nielen masové šírenie znalostí a informácií, ale aj sugestívnu manipuláciu s ĺuďmi. Takýchto príkladov by sme mohli uviesť viacero.

4. 2. 2003
"Každý by chtěl vyrobit lék proti rakovině", hlásalo loňského 26. srpna pětatřicáté číslo časopisu Týden. Na straně 56, snad v rozhovoru (nebyl označen jako placená inzerce), představoval redaktor Michal Uryč-Gazda nového, zdravím kypícího šéfa farmaceutické firmy Pfizer ČR, Richarda A. Paulsona (35).

Přestěhoval se k nám z Nového Yorku a jeho hlavním úkolem bude, jak doslova týdeník tvrdí, spolupracovat s českou vládou. Na čem? Na zavedení speciálního zdravotního pojištění.

Rozhovor je to velmi hezký, aritmeticky dovedný a čtenářský zážitek z něj neopakovatelný. Jeden by málem za to pravé americké dobro rozbil doma prasátko a se slovy díků jeho obsah k nohám Paulsonovým složil.

Přejeme příjemný a ničím nerušený umělecký zážitek:

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD)
4. 2. 2003
Pokud ve státním nebo i jiném zdravotnickém zařízení uzavře lékař smlouvu s farmaceutickou nebo distribuční firmou a začne za úplatu předepisovat právě jejich produkci, třeba se stejnou účinnou látkou, ale dražší a ačkoliv může předepsat i levnější a také účinné léčivo, nejedná se o mírně řečeno lumpárnu?
Je to z pohledu lékařské etiky zcela jednoznačně odsouzeníhodné chování. Informace o cenách a úhradách léčiv jsou veřejně dostupné, řada pacientů se na MZ obrací se žádostí o poskytnutí informace, zda je v ČR léčivo, které je shodné s předepsaným, ale levnější. V naprosté většině případů existuje.
Ministryně zdravotnictví Marie Součková
pro Britské listy

Ředitel české části koncernu Pfizer Richard A. Paulson v Týdnu číslo 35 tvrdí několik zajímavých skutečností ohledně vztahu své firmy k státní lékové politice ČR. Na první pohled jeho tvrzení nejsou závažná. Říká ale, že bude jednat s vládou o zavedení speciálního zdravotního pojištění pro jejich dražší lékovou produkci, protože česká vláda příliš podporuje výrobu a předepisování levnějších tzv. generických léčiv, a tím jim snižuje odbyt... Firma Pfizer chce prý s vládou spolupracovat na zvyšování kvality tuzemské zdravotní péče. Ministryně zdravotnictví MUDr. Marie Součková však o žádné takové spolupráci neví.

Paní ministryně, Pfizer chce svůj odbyt léků u nás vylepšit zavedením speciálního, ale dražšího zdravotního pojištění. Proto se chce stát "opravdovým partnerem" vládě. Považujete za možné toto zdravotní pojištění zřídit a za jakých podmínek?
4. 2. 2003
Tisková zpráva občanského sdružení Internet pro všechny

Česká a Slovenská republika jsou jediné země ze všech kandidátských zemí vstupujících do EU, kde ještě nebyla zavedena technologie ADSL pro vysokorychlostní připojení k internetu.

4. 2. 2003

Rekordní počty britských domácností a podniků přecházejí na broadband, oznámil státní regulační úřad Oftel. Každý týden přechází k broadbandu téměř 30 000 uživatelů, což znamená, že v současnosti v Británii má broadbandové připojení k internetu 1, 4 milionu lidí.

V Británii je připojeno na internet přibližně 42 procent domácností, buď standardním anebo broadbandovým připojením.

Podrobnosti v angličtině ZDE
4. 2. 2003
Reakce na chaotické poměry v německé SPD po (s bídou) vyhraných spolkových volbách nenechala na sebe dlouho čekat. Druhé funkční období zřejmě sociální demokraty překvapilo. Po volbách byla veřejnost svědkem stále nových reforem, od důchodů po daně a sociální pojištění, které byly bezprostředně po ohlášení znovu zpochybněny diskusí uvnitř vládnoucí strany. Pro podnikatele a střední stav tím nastalo období nejistoty: jak investovat, co dělat, aby se mohli vyhnout daňovým risikům, nikdo v Německu není dnes schopen předpovědět vývoj příštích dvou roků.

Tím je Německo jako oblast investiční činnosti postaveno na úroveň nestabilních států jako Argentina, Brasilie nebo Mexiko.

4. 2. 2003
"Tím, že Bushova vláda pohrdá Evropou, pohrdá i severovýchodem Spojených států."

Ve Spojených státech není v současné době příliš obtížné zaznamenat množství pohrdání pro tu údajně krátkozrakou věc, známou ve Washingtonu jako "Evropa", napsal včera Todd Gitlin, profesor žurnalismu a sociologie a Columbia University. Donald Rumsfeld v minulých dnech odmítl protiválečnou atmosféru v Evropě jako "starou Evropu", jako něco nemužného, neschopného bránit se proti útočníkům, muzeum oné zoufalé a krvavé "historie", která podle Francise Fukuyamy už "skončila".

Plný text v angličtině ZDE
5. 2. 2003
Prosazuje Špidla zájmy voličů ČSSD nebo voličů US-DEU? Nájmy v soukromých domech se mají do roku 2005 zvyšovat až o 15 procent ročně, v obecních libovolně podle rozhodnutí radnice.
Obce budou při regulaci nájemného limitovány pouze u rodin, jejichž měsíční příjem bude menší, než 1,6násobek životního minima. V těchto případech bude možné zvyšovat nájemné nejvýše o pět procent ročně.

Vládní ČSSD tuto informaci vzešlou z utajeného jednání ministrů Sobotky (ČSSD) a Němce (US-DEU), kterou přinesla ČTK a Právo, popřela a ministr Škromach (ČSSD) označil tento návrh za "zbožné přání" koaličních partnerů. Informace, kterou nepřímo potvrdili "koaliční" ministři vlády i další politici KDU-ČSL a US-DEU, se dává do souvislostí s rozhovory o dohodě nad osobou prezidentského kandidáta. Vladimír Špidla zuří kvůli jejímu prozrazení. Návrh vypovídá ilustrativně o míře ústupků, které je ochoten premiér Špidla dělat vůči svým koaličním partnerům i o míře nesoudržnosti vládního týmu i vedení sociální demokracie... ČSSD má před sjezdm a otázka regulace nájemného je integrální součástí sociální politiky, se kterou vyhrála volby a dostala mandát od voličů. Je i v jejím volebním programu, včetně toho dlouhodobého. Jediným kanálem, kterým lze dnes "anarchisticky" informovat členskou základnu o některých "méně programových" krocích její "věrchušky" zůstávají média, neboť vnistrostranické informační toky jsou striktně cenzurovány politickým grémiem strany... Vládě nepohodlné názory se tak ve vnistrostranické diskuzi nemohou objevit.
Nevkusná neschopnost nebo záměr? Sociální demokraté vytáhli z předvolebního prezidentského klobouku Rychetského, koaliční partnery ČSSD volba zklamala, Rychetského vyškrtli minulý týden. Lidovci a unie už třetí volbě nevěří, "vše spěje k přímé volbě", tvrdí manipulativně ČTK. Přímou volbu ovšem neprohlasují sněmovnou, sociální demokraté budou proti. Daný stav Špidlovi i Zaorálkovi musí vyhovovat. Vicepremiér Rychetský nebude kandidovat bez podpory koalice... A kolo štěstí se tak točí dál. O nejvyšší ústavní funkci se už nehodlá ucházet ani Helena Illnerová, ani Ivan Wilhelm. Z uvažovaných "králíků" zůstává tak "v boji proti Klausovi" pouze Pavel Klener. Vydrží?
Jugoslávie je počínaje včerejškem definitivně rozbita. 4. února 2003 bylo vyhlášeno soustátí Srbsko a Černá Hora... Srbsko bude zahrnovat i Kosovo s jeho silnou albánskou většinou. Politická reprezentace kosovských Albánců ovšem toto řešení vehementně odmítá a albánští poslanci tamního regionálního parlamentu podle dnešních informací začali připravovat deklaraci nezávislosti. Dosavadní jugoslávský premiér Dragiša Pešić, jemuž jeho úřad také zaniká, však nové státoprávní uspořádání chválil jako "blahodárné pro Srbsko i Černou Horu, protože ukončuje dezintegraci v této oblasti".
Pýcha předchází pád... Na místě newyorských "dvojčat" má být nejvyšší budova světa. Vyplývá to z rozhodnutí příslušné komise newyorské radnice, podle něhož postupují do finále soutěže návrhy berlínského architektonického studia Daniela Libeskinda a newyorských architektů sdružených ve skupině THINK. Návrh studia Daniela Libeskinda předkládá budovu tyčící se do výše 1776 stop (podle letopočtu americké nezávislosti - asi 541 metrů), která nese název Zahrada světa. Skupina THINK s architekty Shigeru Banem z Japonska a Uruguayecem Rafaelem Vinolym navrhuje vybudování Světového kulturního střediska do výše 640 metrů.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
5. 2. 2003 Kulturní monitor: Čekání na Godota - aneb do mrtvol se nekope Štěpán  Kotrba
4. 2. 2003 Antievropeanismus Bushovy vlády nesdílejí normální občané   
4. 2. 2003 Môže sa Slovensko hrať na Ramba? Pavol  Fabian
4. 2. 2003 Německé zemské volby: zazvoní hrana sociální demokracii? Miroslav Václav Steiner
4. 2. 2003 Izolace v srdci Evropy Miloslav  Sova
4. 2. 2003 Pfizer v Týdnu: Láska na první pohled Radek  Mokrý
4. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví: Pfizer nabízí v ČR řadu svých léčiv za ceny vyšší než v Německu, Velké Británii a Francii... Radek  Mokrý
3. 2. 2003 "Žádný britský generál nevěří ve válku proti Iráku"   
3. 2. 2003 Blue Chips* a ropa v Zálivu Michal  Rusek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Objednali si "dopis osmi" na Bushovu podporu Američané sami? Josef  Brož
5. 2. 2003 Greenpeace pořádá mírový tábor v britských tancích   
5. 2. 2003 Colin Powell: "Saddám nesmí dostat ani pár dalších měsíců"   
4. 2. 2003 Britský labourista se zeptal Saddáma, zda má zbraně hromadného ničení   
4. 2. 2003 Antievropeanismus Bushovy vlády nesdílejí normální občané   
4. 2. 2003 Channel Four News: Exkluzivní rozhovor se Saddámem Husajnem   
4. 2. 2003 Benn: Chci bránit válečné propagandě   
4. 2. 2003 "Saddam Husajn nepřesvědčil"   
3. 2. 2003 Zabili Kurdy v městě Halabža Iráčané nebo Íránci?   
3. 2. 2003 Zamyšlení nad jedním průzkumem veřejného mínění Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2003 K prezidentské volbě: Máme stále šanci změnit naši zemi! Jiří  Lobkowicz
28. 1. 2003 Klaus: fakt, který nemůžeme přehlédnout Darius  Nosreti
27. 1. 2003 Je opravdu škoda, že prezident nebyl zvolen? Petr  Kuča
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 Pohled zevnitř: Kdo prohrává s kým v ČSSD Ivan  David
24. 1. 2003 Brousí si Špidla zuby na přímou volbu? Štěpán  Kotrba
24. 1. 2003 Ze Zemanovy cesty na Hrad zbyly trosky...   
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita