23. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2002

Německý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder si udržel moc, ale s velmi zmenšenou většinou. Zůstává u moci díky podpoře strany Zelených. SPD získala o 2,4% méně, než v minulých volbách - 38,5% a Zelení 8,6% hlasů, což znamená 251 a 55 mandátů ve 603členném Spolkovém sněmu. Křesťanský blok CDU/CSU, který vedl bavorský zemský premiér Edmund Stoiber, získal 248 mandátů a taktéž 38,5%, liberálnmí FDP 47 (7,4%) a postkomunistická Strana demokratického socialismu PDS dva a 4% hlasů. Více křesel nakonec SPD připadlo proto, že získala navíc čtyři takzvané převisové mandáty, zatímco CDU/CSU pouze jeden. Strany je dostávají v poměrně složitém, kombinovaném poměrném a většinovém systému, ve kterém voliči dávají jeden hlas jmenovitému kandidátovi a druhý politické straně.

Nedělního hlasování se účastnilo 79,1 procenta oprávněných voličů, zatímco před čtyřmi roky 82,3 procenta. Ještě v roce 1998 přesvědčivě vyhrála volby SPD (40,9 procenta) před CDU/CSU (35,1), Zelenými (6,7), FDP (6,2) a PDS (5,1).

Hlavním vítězem voleb je ale Strana zelených. Ti získali nečekaně téměř 9 procent hasů. Velké zklamání zavládlo také v PDS, která se označuje za "hlas východu". Získala pouze dva přímé mandáty v okrscích na východě Berlína. Volební kampani v Německu v posledních etapách dominovaly spory ohledně plánovaného amerického zásahu proti Iráku (jedna Schröderova ministryně se vyjádřila, že Bush tím údajně odvádí pozornost od domácích amerických problémů, stejně jako to dělával Hitler) a Stoiberovo obvinění, že sociální demokraté ohrožují dlouhodobé dobré styky s USA.

Podle agentury Reuter povede těsný volební výsledek k poklesu akcií na německých trzích a k poklesu hodnoty eura, protože nová vláda bude tak slabá, že nebude moci provést nutné hospodářské reformy. Stoiberovy i Schröderovy volební přísliby však byly velmi podobné, obě politické strany přislíbily mírnou reformu pracovního trhu, aby se snížila nezaměstnanost, která v Německu v současnosti dosahuje až 10 procent.

Stoiberovi konzervativci získali asi o čtyři procenta více než v roce 1998 - celkem tedy přibližně 39 procent hlasů a budou asi největší stranou v parlamentě - jenže jejich koaliční spojenci FDP, se neumístili tak dobře. Podle většiny předpovědí ztratil Schröder asi tři procenta hlasů, protože voliči byli nespokojeni, že se mu nepodařilo vyřešit problém velké nezaměstnanosti v Německu. Tyto tři procenta získali Zelení...

23. 9. 2002
Krátko po vyhlásení výsledkov (vtedy ešte iba volebných odhadov spracovaných na základe informácií od voličov vychádzajúcich z volebných miestností, ktoré sa ukázali najmä u agentúry MVK ako veľmi presné) sa lámanou slovenčinou ozval v elektronických masmédiách veľvyslanec USA na Slovensku Ronald Weiser (mimochodom, zdá sa, že je na cudzie reči tvrdý ako "stollwerk", t. j. cukrík, ktorý sa tradične vyrábal v Bratislave). Výsledky volieb považoval za "kóšer" a za vyhovujúce strategickým zámerom USA so SR. Volebné výsledky na Slovensku totiž otvorili cestu k vláde SDKÚ, SMK a KDH, ktoré sa hrmotne označujú za pravicové strany a ktoré v končiacom sa volebnom období všemožne vychádzali v ústrety ekonomickým a politickým záujmom a požiadavkám USA, a sú preto preverené i osvedčené, ako aj strane ANO, ktoréj líder Rusko je spolumajiteľom bulvárnej televíznej stanice Markíza - vybudovanej za peniaze Američana maďarského pôvodu, bývalého veľvyslanca USA v Rakúsku a podnikateľa s pochybnou povesťou Laudera.
22. 9. 2002
Prinášame súhrn udalostí uplynulého víkendu na slovenskej politickej scéne. Prišli viaceré prekvapenia, ktoré ale nemusia znamenať a ani neznamenajú definitívnu štandardizáciu pomerov a koniec tzv. "mečiarizmu". Konečným víťazom je nateraz nesporne tábor okolo Mikuláša Dzurindu. Po prvej radosti mu ale príde nie vždy príjemné každodenné vládnutie.
22. 9. 2002
Britové tráví celou polovinu svého volného času "civěním na televizi", jak to charakterizoval v sobotu 23. 9. moderátor pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four "Talking Politics", ale většinou si neustále stěžují, že "v té televizi vůbec nic není". Britská vláda před časem odložila návrh komunikačního zákona, jehož cílem bylo "zlepšit britské televizní vysílání" - předložila ho spojenému výboru Horní a Dolní sněmovny pro "předlegislativní analýzu". Výbor nyní doplnil zákon více než 140 doporučeními. Předseda tohoto spojeného výboru Horní a Dolní sněmovny, lord David Puttnam, známý britský filmový producent, je i nadále znepokojen, že britská vláda navrhuje uvolnění přísných předpisů ohledně křížového vlastnictví, které dosud zabraňují velkým majitelům novin, aby si koupili i terestrické televizní kanály. David Puttnam v pořadu konstatoval:

"Když pohlédnete na posledních šedesát - sedmdesát let historie vlastnictví tisku v Británii, naleznete stále silnější tiskové magnáty, kteří se snaží vnucovat své názory populaci. A vzniká také nesmírně složitý a podle mého názoru velmi nezdravý vztah mezi parlamentem a tiskem. Je také znepokojující, že tiskový magnát Rupert Murdoch žije někde v zahraničí - v New Yorku, v Los Angeles, v Hongkongu - a chce mít rozhodující vliv na to, zda se Británie bude více či méně integrovat do Evropy. Murdoch není legitimní účastník debaty. Kdyby se rozhodl žít v Británii a zajímat s o dlouhodobou budoucnost této země, třeba zasednout v Horní sněmovně, hovořit o otázkách, které zajímají tuto zemi, to je v pořádku. Ale sedět v zahraničí a pohlížet na své podniky v Británii čistě z ekonomické, finanční perspektivy, to je špatné. To škodí demokracii a škodí to i Británii. Křížové vlastnictví tisku a televize a možnost vytvářet značky a dělat pro ně reklamu křížovým způsobem v televizi a v tisku, to je nebezpečné. Historie politických obsesí mediálních baronů je ubohá. Například viz bulvární Daily Mail. Všechno, co kdy psal list Daily Mail za posledních sto let, bylo špatně. List Daily Mail například podporoval Hitlera, atd.

Chceme vytvořit režim, v jehož rámci se budou muset velcí mediální magnáti, kteří si budou přát zakoupit v Británii další sdělovací prostředky, podrobit nezávislému zkoumání, zda jsou ochotni šířit pravdu, pluralitu a vyváženost. A zda jsou také ochotni oddělovat zprávy a komentáře. V tom se situace v Británii neustále zhoršuje. Všechny britské noviny nám nyní servírují názory, a ty předstírají, že jsou to zprávy. To je naprosto šokující situace pro demokracii. Kdo tyto zásady nebude dodržovat, neměl by mít právo vlastnit televizní stanice a kupovat si další britský tisk."

23. 9. 2002

Jak by se Georgie W. mohl domluvit s Osámkem

Interview vyšel v curyšské Weltwoche 36/02, 5. 9. 2002, překlad Vladimír Rott

Johan Galtung o východiscích z "bezvýchodných" konfliktů, o neschopnosti národů a států učit se jinak než přes katastrofy, o tom proč Amerika v boji proti Zlu půjde do extrému a proč si Bush a Bin Laden jsou tak podobní.

23. 9. 2002
Roger Scruton: The West and the Rest: Globalisation and the Terrorist Threat. ISI Books, 200 str., 19.95 dolarů

"Britský filozof Roger Scruton dal vynikajícím způsobem do kontextu strašlivé události z 11. září 2001. Jeho kniha je zázrakem jasnosti a stručnosti. Jejích 200 stran obsahuje pozoruhodné množství informací."

Novou knihu kontroverzního, avšak nesmírně bystrého anglického filozofa, nadšeně recenzoval americký list Philadelphia Inquirer.

22. 9. 2002

Slavná americká univerzita Massachussetts Institute of Technology (MIT) se rozhodla realizovat projekt, jménem OpenCourseWare (OCW) (viz též např. zde), který zřejmě zlikviduje jakékoliv snahy jiných univerzit prodávat své kursy po internetu. MIT se totiž rozhodla zpřístupnit veškeré své kurzy na internetu zadarmo.. "Uvědomili jsme si, že naším posláním je podporovat vzdělanost veřejnosti," konstatovala Anne Marguliesová, ředitelka projektu OCW. "Rozhodli jsme se, že své znalosti nebudeme prodávat, ale zpřístupníme je všechny prostřednictvím internetu zadarmo." Během nadcházejících 10 let přesune MIT veškerý vyučovací materiál ke všem svým kurzům na internet. První tyto kurzy, z antropologie, biologie, chemie a počítačové vědy, budou zveřejněny na internetu dne 30. září.

MIT se rozhodla zpřístupnit tisíce stran informací a mnoho hodin videozáznamů přednášek, seminářů a experimentů uživatelům internetu po celém světě, a to zcela zadarmo. MIT zamýšlí vyvolat globální revoluci ve školství.

"Doufáme, že tím, že půjdeme příkladem, zveřejní i jiné univerzity své cenné materiály na internetu a že to bude mít zásadní vliv na šíření vzdělanosti po celém světě," konstatoval profesor Dick Yue z MIT. Univerzita zdůrazňuje, že bude-li tato iniciativa úspěšná, vrátí to internet svému původnímu účelu, jímž bylo sdílení informací a znalostí po celém světě a nikoliv prodej cédéček či triček. (Další podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

22. 9. 2002

Vazeni pratele,

po delsi dobe opet vychazi dalsi - devate cislo casopisu Most pro lidska prava.

MLP 9/2002 obsahuje:

  • Kalendarium
  • Ceska azylova politika je skandalni
  • Polska odpoved
  • Tmavozelena transfuze
  • Daleko od Johannesburgu
  • Romum musime predevsim vratit viru
  • Ekologicky pravni servis: Ministr Nemec lhal ve snemovne, aby prosadil omezeni prav obcanu
  • Brnensky magistrat rusi prechody pro chodce
  • Ludia proti rasizmu: Volte toleranciu!
  • Seminare "Zenska prava jsou lidska prava" podruhe
  • MOST PRO LIDSKA PRAVA
    casopis pro svobodne a rovne vztahy http://most.ecn.cz

    Vydava Kruh casopisu Most pro lidska prava. Vydavani je podporeno grantem EU z programu podpory demokracie a lidskych prav.

    22. 9. 2002

    Porota u londýnského soudu Old Bailey odsoudila devětatřicetiletého Dennise Henryho a dvacetiletou Leanne Labontovou k dvanácti a k deseti letům vězení za kruté zacházení s jejich dvouletou dcerou Ainlee, která v důsledku systematického mučení od rodičů zemřela letos 7. ledna v jejich londýnském bytě. Na těle mrtvého dítěte bylo nalezeno 64 zranění, včetně hlubokých popálenin od cigaret. Měla také popálené nohy od toho, že byla nucena stát ve vařicí vodě a další četná zranění.

    Sociální služby v londýnské čtvrti Newham zcela selhaly: sociální pracovníci se zřejmě obávali navštěvovat tuto rodinu, vzhledem k tomu že Henry, alkoholik a narkoman, měl pověst, že se chová násilně. Návštěvy sociálních pracovníků v rodině byly odkládány, až bylo pozdě. Dvacetiletá Labontová byla přesvědčena, že Henry dvouletou Ainlee sexuálně zneužívá, žárlila na ni a přestala se o ni starat. Pět měsíců ji nevykoupala, nakonec ji nechala zcela na starost Henrymu. Je to podobný případ jako případ zavražděné Victorie Climbie, k němuž došlo v Londýně před dvěma lety. Bylo zahájeno vyšetřování, proč sociální služby opět selhaly. (Podrobnosti v angličtině např. zde, zde a zde.)

    23. 9. 2002

    Na pražském ruzyňském letišti dále podrobují britští imigrační úředníci protizákonně a ponižujícím způsobem české občany, kteří chtějí cestovat do Británie, pohovorům. Jamile se však dostanete na londýnské letiště Heathrow, už je hej. Tam totiž fungují zkorumpované bezpečnostní jednotky a za příslušný úplatek se už dostanete kamkoliv. O výsledcích deset měsíců trvajícího vyšetřování zvláštní nové jednotky britské policie, jejímž cílem je zabraňovat pašování lidí, napsal v neděli týdeník Observer.

    23. 9. 2002
    Se značně velkým skandálem, týkajícím se centrálního známkování maturit, se v současnosti potýká britská vláda. Anglické maturity (A-levels) se dělají písemně a zkouškový materiál se předává k hodnocení a oznámkování nezávislým examinátorským radám mimo školy, kde studenti píší závěrečné zkoušky.
    20. 9. 2002

    Současná situace hromadné dopravy v hlavním městě po povodňovém výpadku metra je krizová a chaotická a nadále se zhoršuje. Cestující, především zaměstnanci a studenti, ale také řidiči MHD - jsou vystaveni zcela nedůstojným podmínkám.

    Odpovědné orgány přesto činí vše nikoliv pro ulehčení této situace, ale evidentně kladou stále větší důraz na lepší "průjezdnost" města pro individuální automobilovou dopravu.

    Výsledkem jsou nejen kolony aut, ale také kolony hromadných dopravních prostředků včetně tramvají, k jejichž kumulaci na řadě míst dochází. Cestující, kteří nemohou nebo nechtějí využít osobní automobil, jsou tak ještě více stresováni nejistotou alespoň relativně včasného příjezdu do zaměstnání, do školy atd. V listopadu se do této situace zásadně promítne ještě summit NATO.

    20. 9. 2002
    Londýn/Amsterdam/Praha 20. září 2002 - Společnost CME dnes potvrdila, že na svůj účet obdržela 20,24 miliónů USD, které jí jménem Vladimíra Železného odeslala společnost MEF Holding. Tato částka je druhou splátkou úhrady, k jejímuž zaplacení byl Vladimír Železný odsouzen Amsterdamským arbitrážním tribunálem 9. února 2001. Celková částka, která byla za Železného uhrazena, činí 28,94 miliónu dolarů. Bez ohledu na tuto platbu však mají společnost CET 21 i Česká republika vůči společnosti CME další významné finanční závazky, tvrdí tato tisková zpráva společnosti CME.
    23. 9. 2002
    "Bůh stvořil člověka jako muže a ženu". Každý člověk - muž i žena - mají svůj životní úkol, své poslání. Toto pojetí světa nás Evropany ovlivňuje, ať se ke křesťanství hlásíme nebo ne, je pevnou součástí naší kultury. Nepopírám, že problém feminismu existuje. Tvrdím jen, že to, co se v současné době v médiích za feminismus vydává, je naprosto zcestné. Skutečná diskriminace žen vždy měla a má svůj zdroj v chudobě.
    20. 9. 2002
    Před rokem jsme intenzivně psali o hysterii, která ovládla americké sdělovací prostředky po útocích z 11. září. V Americe docházelo k případům cenzury, kdy přicházeli novináři a komikové o zaměstnání za to, že se odvážili kritizovat amerického prezidenta anebo koncept totální války proti terorismu. Také jsme poukazovali na to, že Bushova vláda zaujala nacionalisticko-fundamentalistický tón.

    Zmiňovali jsme se o tom, že české sdělovací prostředky v podstatě tohle všechno jen opakovaly, bez skutečné analýzy autentických důvodů, proč k útokům z 11. září došlo. Většina českých médií hrála emocionální kartu a zaměřovala se jen na ubohé oběti útoku na Světové obchodní centrum (až dodneška se velmi málo hovoří o obětech z Pentagonu. To dokazuje, jak obrovskou moc mají televizní záběry. Útok na WTC jsme viděli v televizi, útok na Pentagon nikoliv.)

    Válku považovala česká média za jednou danou a nijak ji nekritizovala. Skutečnost, že pád Talibánu v Afghánistánu (který jsem osobně přivítal) nebude znamenat konec nenávisti, pociťované vůči Američanům na Blízkém Východě (naopak, tato nenávist se ještě zintenzivnila) byla v českých médiích téměř ignorována.

    Uplynul rok a česká média nepokročila dál - jejich úroveň chápání událostí zůstala tatáž, jaká byla v září 2001. Pořady na českých televizních a rozhlasových okruzích dne 11. září i noviny jen opakovaly tentýž přístup, zaměřený na "vítězství".

    Je skutečně ironické, že ani americká média se však teď už tak nechovají.

    Vchod do vestibulu  stanice Metra Florenc, 14. 8. 2002, Foto: Štěpán Kotrba
    19. 9. 2002

    "Před několika měsíci jsem spálil některé své výpočty a záznamy, protože si myslím, že svět dosud není připraven na jejich důsledky a bude mu lépe bez nich."

    Závěť Alberta Einsteina

    Civilní ochrana, která byla za socialismu otravnou a posledních 12 let zapomenutou nepříjemností, je náhle populární. Jsme připraveni na válku? "Ano a celkem dobře, jenže na tu minulou...," tvrdí cynicky odborníci.

    Abychom pochopili, co se vlastně stalo v pražském metru o letošních povodních a proč budeme muset zaplatit miliardy korun za odstranění následků zatopení metra povodňovou vodou, musíme něco vědět. O tom, co vlastně metro umí. O tom, co v něm je a čemu slouží rozsáhlé prostory v jeho podzemí. O tom, kolik může stát systém, který možná dalších padesát let nebudeme používat a přesto může někdy zachránit statisíce životů. O tom, jak velkou odpovědnost má generální ředitel Dopravního podniku a jeho několik podřízených, jak a kdy se o ni dělí s primátorem Prahy, ministrem obrany a dalšími členy válečné či krizové správy státu. O tom, kolik stojí iluze naší bezpečnosti před následky ozbrojeného konfliktu, živelné pohromy či teroristického útoku a zda jsou tyto výdaje z kapes nás všech odpovídající významu těchto nebezpečí.

    Metro přepravuje více než milion cestujících denně. Že může tento páteřní prostředek hromadné dopravy sloužit i k jiným účelům, ve sdělovacích prostředcích začalo probleskovat až v souvislosti s letošními povodněmi v Praze. Že jeho chodby a tunely propojují různé vojenské objekty či objekty civilní ochrany, přiznal až po povodních opatrně a mlhavě náměstek primátora Hejl, aniž by pro jistotu jmenoval kterýkoliv z nich mimo zaplaveného technologického centra 1 na stanici Malostranská, o němž již veřejnost ví, že v něm mohla být utopena celá vláda... Ačkoliv ty nejstarší objekty podzemního komplexu metra byly stavěny před téměř padesáti lety, všechny dodnes slouží svému účelu, a většina je proto tajná. Ucelený obrázek o "dalších funkcích" pražského metra však žádný sdělovací prostředek nepřinesl. Pokusíme se to trochu napravit, i když i my musíme některé informace pouze naznačovat.

    Totožnost autorů tohoto materiálu a jejich kvalifikace je redakci známa, z pochopitelných důvodů je utajena. Editor materiálu není autorem. Většina informací není oficiálně ověřena a pravděpodobně je nikdo oficiálně ani nesdělí. Jejich případné doplnění vítáme na této e-mailové adrese, stejně jako fotografie podzemních prostor metra v době výstavby či v současném stavu a po verifikaci vlastními zdroji je začleníme do tohoto materiálu. Rozporné, nepravděpodobné, neverifikované nebo neverifikovatelné informace dáme k dispozici též, ale vyznačíme je kurzívou. Přesnou lokaci či některé dílčí technické parametry některých konkrétních objektů nebudeme z bezpečnostních důvodů zveřejňovat, i když budeme rádi, sdělíte-li je též.

    AKTUALIZOVÁNO A ROZŠÍŘENO
    20. 9. 2002 podrobnosti o TC-1, podzemní nemocnice v Krči, Areál smrti, stupně ohrožení, prostředky individuální ochrany

    23. 9. 2002

    Na této adrese jsme zpřístupnili péčí Dominika Joe Pantůčka kompletní výpisy z konta Občanského sdružení Britské listy od jeho založení začátkem roku 2001 zatím do 16. září 2002. (Kompletní výpis za celé období se vám zobrazí, kliknete-li sem.) Zde jsou měsíční uzávěrky konta OSBL.

    (Celá historie účtu Občanského sdružení Britské listy je také k dispozici v pravém sloupci titulní stránky BL pod nápisem "Občanské sdružení".)

    Úplnou historii konta budeme zveřejňovat i nadále. Podle původních, publikovaných podmínek pro sponzorské dary Britským listům jsme anonymizovali jména přispěvatelů, kteří nepřispěli větší částkou než 10 000 Kč (nebo 1000 dolarů ze zahraničí) - takovou vyšší částkou nepřispěl nikdo.

    Požadujeme, aby Tomáš Pecina, bývalý jednatel Občanského sdružení Britské listy, bezodkladně vypracoval finanční podklady a daňové přiznání za rok 2001, předal veškeré finanční podklady až do konce srpna 2002, kdy měl výlučný přístup ke kontu Britských listů, a zdůvodnil a vysvětlil, jak zacházel s penězi Občanského sdružení; dále aby odevzdal majetek Britských listů. Od založení konta OSBL v únoru 2001 až do 1. září 2002 k němu neměl přístup nikdo jiný než Tomáš Pecina. Předsednictvo OSBL se od něho dožadovalo informací o pohybech na kontě opakovaně a bezvýsledně. Vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici finanční dokumentaci Britských listů, nemůže předsednictvo OSBL vypracovat daňové přiznání za rok 2001. Proto jsme byli nuceni na Tomáše Pecinu podat v této věci trestní oznámení. Druhé trestní oznámení byl Jan Čulík nucen podat na Tomáše Pecinu pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry podle § 248 odst. 1 trestního zákona proto, že si dne 1. srpna 2002 Tomáš Pecina svévolně vybral z osobní úvěrové karty Jana Čulíka, k níž měl přístup pro havarijní účely, částku 10 000 Kč, a vybrané peníze pravděpodobně použil pro svoji potřebu.

    Dokud Tomáš Pecina nezpřístupní OSBL finanční dokumentaci a nevysvětlí pohyby na kontě, nerozptýlil podezření ze zpronevěry.

    Považujeme tuto diskusi za ukončenou a nebudeme se vyjadřovat k různým dodatečným výrokům Tomáše Peciny, které jsou buď polopravdami anebo se doložitelně nezakládají na pravdě.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    23. 9. 2002 Americký komentátor: "Němci se dostali do izolace"   
    23. 9. 2002 Izraelský tlak: Hrozba svobodě projevu v Británii?   
    23. 9. 2002 Gerhard Schröder vyhrál volby jen s minimální většinou   
    23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
    23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost   
    23. 9. 2002 Roger Scruton: Islámu chybí konkrétní kulturní totožnost   
    22. 9. 2002 Slovenské voľby 2002 : Štandardizácia alebo z núdze cnosť? Lubomír  Sedláčik
    22. 9. 2002 MIT se rozhodl zadarmo zpřístupnit všechny své univerzitní kurzy na internetu   
    20. 9. 2002 Debata v Americe: Jsou Spojené státy nové římské impérium?   
    20. 9. 2002 Američané, to není Bílý dům:
    11.9. o rok později, tady i tam
    Fabiano  Golgo

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
    13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
    11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
    11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
    9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
    3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
    27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
    23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
    23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
    19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
    3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
    2. 9. 2002 Klubko zmijí
    aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
    Jan  Wagner
    30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
    22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
    17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
    16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
    5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
    28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   

    Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
    11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
    9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
    6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
    22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
    7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
    5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
    30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
    29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
    16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
    12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
    11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
    11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
    9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
    9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
    6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
    5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

    Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
    20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
    19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
    19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
    18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
    18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
    17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
    17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
    17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
    17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
    16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
    18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
    17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
    17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
    16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
    15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
    15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul

    Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
    23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
    25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
    22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
    22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
    22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
    12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba