19. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Vchod do vestibulu  stanice Metra Florenc, 14. 8. 2002, Foto: Štěpán Kotrba
19. 9. 2002

"Před několika měsíci jsem spálil některé své výpočty a záznamy, protože si myslím, že svět dosud není připraven na jejich důsledky a bude mu lépe bez nich."

Závěť Alberta Einsteina

Civilní ochrana, která byla za socialismu otravnou a posledních 12 let zapomenutou nepříjemností, je náhle populární. Jsme připraveni na válku? "Ano a celkem dobře, jenže na tu minulou...," tvrdí cynicky odborníci.

Abychom pochopili, co se vlastně stalo v pražském metru o letošních povodních a proč budeme muset zaplatit miliardy korun za odstranění následků zatopení metra povodňovou vodou, musíme něco vědět. O tom, co vlastně metro umí. O tom, co v něm je a čemu slouží rozsáhlé prostory v jeho podzemí. O tom, kolik může stát systém, který možná dalších padesát let nebudeme používat a přesto může někdy zachránit statisíce životů. O tom, jak velkou odpovědnost má generální ředitel Dopravního podniku a jeho několik podřízených, jak a kdy se o ni dělí s primátorem Prahy, ministrem obrany a dalšími členy válečné či krizové správy státu. O tom, kolik stojí iluze naší bezpečnosti před následky ozbrojeného konfliktu, živelné pohromy či teroristického útoku a zda jsou tyto výdaje z kapes nás všech odpovídající významu těchto nebezpečí.

Metro přepravuje více než milion cestujících denně. Že může tento páteřní prostředek hromadné dopravy sloužit i k jiným účelům, ve sdělovacích prostředcích začalo probleskovat až v souvislosti s letošními povodněmi v Praze. Že jeho chodby a tunely propojují různé vojenské objekty či objekty civilní ochrany, přiznal až po povodních opatrně a mlhavě náměstek primátora Hejl, aniž by pro jistotu jmenoval kterýkoliv z nich mimo zaplaveného technologického centra 1 na stanici Malostranská, o němž již veřejnost ví, že v něm mohla být utopena celá vláda... Ačkoliv ty nejstarší objekty podzemního komplexu metra byly stavěny před téměř padesáti lety, všechny dodnes slouží svému účelu, a většina je proto tajná. Ucelený obrázek o "dalších funkcích" pražského metra však žádný sdělovací prostředek nepřinesl. Pokusíme se to trochu napravit, i když i my musíme některé informace pouze naznačovat.

Totožnost autorů tohoto materiálu a jejich kvalifikace je redakci známa, z pochopitelných důvodů je utajena. Editor materiálu není autorem. Většina informací není oficiálně ověřena a pravděpodobně je nikdo oficiálně ani nesdělí. Jejich případné doplnění vítáme na této e-mailové adrese, stejně jako fotografie podzemních prostor metra v době výstavby či v současném stavu a po verifikaci vlastními zdroji je začleníme do tohoto materiálu. Rozporné, nepravděpodobné, neverifikované nebo neverifikovatelné informace dáme k dispozici též, ale vyznačíme je kurzívou. Přesnou lokaci či některé dílčí technické parametry některých konkrétních objektů nebudeme z bezpečnostních důvodů zveřejňovat, i když budeme rádi, sdělíte-li je též.

AKTUALIZOVÁNO A ROZŠÍŘENO
20. 9. 2002 podrobnosti o TC-1, podzemní nemocnice v Krči, Areál smrti, stupně ohrožení, prostředky individuální ochrany

18. 9. 2002
V úterý se veřejně přiznal šéf severokorejského komunistického státu Kim Džong Il, že severokorejské zvláštní jednotky unesly v záchvatu "vlastenecké horlivosti" v sedmdesátých a v osmdesátých letech z japonského území více než deset japonských občanů. Oběti neměly žádnou vojenskou, strategickou, vědeckou či politickou hodnotu. Mezi nimi byla např. třináctiletá školačka a jedna dvojice milenců, jací si dávali schůzky na japonském pobřeží. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)
Eric J. Hobsbawm
18. 9. 2002
"Nikdy jsem se nesnažil umenšovat ty strašlivé události, k nimž docházelo v Rusku, i když jsme si neuvědomovali, jak rozsáhlé bylo to masakrování," říká Hobsbawm. Dodává o Stalinově Rusku: "Tyhle oběti byly zbytečně velké - tohle se nemělo stát. Ze zpětného pohledu je jasné, že ten projekt musel selhat, ale trvalo nám to dlouho, než jsme si to uvědomili." Avšak, jak se zdá, Hobsbawm dále argumentuje, že některé cíle stojí za neomezené množství obětí.

Když se usadil ve třicátých letech Eric J. Hobsbawm v Británii, stal se marxistou a vybudoval si vynikající akademickou kariéru - během let se stal mezinárodně uznávaným historikem. Jeho nedávné dílo Věk extrémů bylo přeloženo do 37 jazyků, mj. i do češtiny (Hobsbawm, Erich: sic! Věk extrémů. Krátké 20. století 1914-1991, Argo, Praha 1998), jenže čeští vydavatelé asi nezdůrazňují, že je Hobsbawm komunista - jak jinak si vysvětlit, že ho cituje na svých stránkách i pardubická ODS... (v textu Jiřího Svobody, vydaném v Britských listech zde). (Úvahu o tom, zda může být komunista historik, jsme zveřejnili v Britských listech 7. března 1997, viz zde.) V těchto dnech vydal Hobsbawm svou autobiografii, Interesting Times. Shrnujeme jeho portrét, v angličtině viz zde.

19. 9. 2002

Obracím se s prosbou na čtenáře Britských listů: snad někdo, zvláště z řad Čechů, žijících v zahraničí, by mohl doplnit přesné datum úmrtí Vladimíra Škáchy, účastníka československého zahraničního odboje, který zemřel v 80. letech v Kanadě. Životopis následuje. Děkuji

Vladimír Škácha (* 17. 5. 1920 †??)
Vyučil se zedníkem a jako stavitelský asistent pracoval až do odchodu za hranice v první polovině roku 1939. Z Polska odjel do Francie, kde konal službu v Cizinecké legii. V říjnu 1939 byl prezentován v Agde a se svojí jednotkou se zúčastnil bojů na frontě. Ve Velké Británii byl zařazen ke 3. rotě 2. praporu. Po speciálním výcviku byl zařazen do výsadku SILVER B. Přežil několik přestřelek s gestapem. Nakonec byl zatčen gestapem v Ostravě a vězněn až do konce války v koncentračním táboře. Po osvobození působil krátce na MNO. V roce 1946 armádu opustil a pracoval jako vedoucí prodejny potravin v Brně. V roce 1968 odešel do Kanady, kde ve druhé polovině osmdesátých let v Torontu zemřel.

18. 9. 2002
V predvolebnej vrave zaniká mnohomiliardová aféra okolo slovenského systému zdravotného poistenia. Tlak ktorý dožívajúci minister zdravotníctva Roman Kováč vyvíja na odstúpenie riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, má podľa mnohých indícií korene v záujme určitých skupín de facto okradnúť štát na predaji pohľadávok inštitúcie. Zúfalé nemocnice trápi takisto nekonečná kauza skrachovanej bývalej poisťovne Perspektíva. A pozor - aj tu príde reč na dlhé prsty bossa TV Markíza, Pavla Ruska. Málokto si už dnes spomenie, ako svojho času mediálne pretláčal obskúrnu stranu, ktorú si založil evidentne nie z vlastného vrecka, vtedajší šéf skrachovanej Perspektívy - ktorý pokojne podniká ďalej...
18. 9. 2002

Před časem jsem recenzoval nový výbor básní Františka Gellnera, viz zde. Jiří Doležal informuje, že zhudebněná verze Gellnerovy básně Kočky mňoukaly na střeše od Jiřího Traxlera je zde. (JČ)

Crystal tower, International Friendship Park, Ohio
18. 9. 2002
Česká média nezaznamenala úspěch sochaře Vratislava Karla Nováka, který spolu se Suzan Rae Ewing, profesorkou z Miami University v americkém Oxfordu, vyhrál mezinárodní soutěž na plastiku pro International Friendship Park v Cincinnati ve státě Ohio. Autor Metronomu na Letné patří k výynamným tvůrcům elektronického umění a pracuje se zvukem, pohybem a světlem, informuje Zdeňka Haidingerová.
18. 9. 2002
V současné době se v Británii vede daleko lépe - co do sledovanosti i podnikatelsky - rozhlasové a televizní společnosti BBC než komerčním stanicím, které si opakovaně stěžují na to, že vytvářením dalších a dalších digitálních okruhů ohrožuje veřejnoprávní BBC jejich výdělky. Jak jsme už informovali, tento týden schválilo britské ministerstvo kultury, aby BBC začala provozovat nový digitální televizní okruh pro mládež, BBC 3, avšak jen za velmi přísných licenčních podmínek. Deník Guardian ve středu argumentoval, že je to vlastně nepřímou poctou úspěchu BBC:
17. 9. 2002
Britská vláda konečně v úterý schválila dlouho očekávaný digitální televizní okruh BBC 3, určený pro mladé diváky, avšak uvalila na to, co smí vysílat, přísné podmínky. Ministryně kultury Tessa Jowellová konstatovala, že tyto podmínky - včetně příkazu, že 80 procent pořadů, vysílaných na BBC 3, musí být původní - nikoliv převzatý - materiál, který si stanice musí nechat vyrobit - jsou nejpřísnějšími podmínkami, jaké kdy byly uloženy nově vznikajícímu televiznímu okruhu. Ministryně dodala, že za dva roky bude kontrolovat, zda nový televizní okruh tyto podmínky skutečně plní.

BBC 3 bude smět začít vysílat, pokud předloží divákům "směsici pořadů, včetně televizního dramatu, zábavných pořadů, zpravodajství, publicistiky, vzdělávacích pořadů, hudby, kultury, vědy a pořadů týkajících se mezinárodních záležitostí". Vládní podmínky také požadují, aby byly pořady na stanici BBC 3 "vysoké kvality: nesmějí být na úkor toho, co se už vysílá na [tradičních terestrických] stanicích BBC 1 a BBC2." Zdroje na britském ministerstvu kultury se k tomu vyjádřily, že vláda nebude váhat tento televizní okruh zlikvidovat, pokud uvalené podmínky nebudou řádně plněny.

(Podrobnosti v angličtině např. zde.)

Vládní smíření 2001
19. 9. 2002

V pátek jsem nebyl doma.
V sobotu ráno jsem se dozvěděl, že jedna strana musí opustit koaliční vládu.
Celou sobotu se nic nedělo.
Nedělo se i v neděli.
Až jsem si v pondělí přečetl noviny. Pány Uhla, Housku, Denglera a Vernera v deníku Právo. Nedělo se zas tak moc i v pondělí.
No uvidíme v úterý.

Nedělo se nic, ani děkovačka nebyla.
Ve středu začali přemalovávat v divadle fasádu.
Hana Marvanová
19. 9. 2002
To, že paní Marvanová nepozvedla ruku pro návrh zákona, který byl jaksi proti jejímu přesvědčení, to byla dle mého názoru její věc a máme přeci demokracii. Proto jsme své zástupce volili, abychom skrz ně prosazovali svá přání. Alespoň to jsem si myslel.
18. 9. 2002
Známý americký herec Christopher Reeves, představitel filmového Supermana, utrpěl v roce 1995 vážnou nehodu při jízdě na koni a poškodil si páteř - v důsledku toho ochrnul na celém těle. V naději v rychlý pokrok vědy Reeves tehdy oznámil, že doufá, že bude schopen znovu chodit, až mu bude padesát let. Padesát mu ale bude příští týden. Udělal během posledních let velké pokroky, vrátila se mu do určité míry možnost hýbat končetinami, chodit však stále zatím ještě nemůže. Vydal o své situaci a o svém úsilí prosadit výzkum v oblasti kmenových buněk v těchto dnech novou knihu Nothing is Impossible (Nic není nemožné). (Podrobnosti v angličtině viz zde.)
18. 9. 2002
Současné umění není takové, jaké ho chceme mít. Nazrála doba zásadních proměn, a proto je nutné usednout za klávesnici počítače a oživit skoro zaniklý žánr manifestu. Neděláme to z nostalgie po 20. letech, kdy se manifesty chrlily jako na běžícím pásu, ale proto abychom iniciovali vznik funglnového směru. V této chvíli totiž nové umění není. Tvůrci supermarketingu jsou skrytí nebo se ještě nenarodili!

Jaké by mělo nové umění být? Především se musí vrátit k základním hodnotám, na kterých byla vystavěna naše civilizace. Tyto tradiční hodnoty byly vytěsněny na okraj kultury prostřednictvím samozvaných umělců a intelektuálů, kteří privatizovali veškeré duchovní statky a teď se bojí přiznat, že všechno, co za uplynulá staletí vytvořili, je falešné. Základní hodnoty supermarketingu jsou peníze a sex!

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
18. 9. 2002 Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou?   
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany   
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
18. 9. 2002 Christopher Reeves obviňuje prezidenta Bushe, že brání výzkumu kmenových buněk   
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Hitler Eugen  Haičman
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik