3. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 7. 2002
Ludwig Wittgenstein má zajímavou definici filozofie. Říká: "Filozofie ukazuje mouše, která uvízla v láhvi, cestu ven." Václav Bělohradský onu větu takto vysvětluje: "Tou láhví je jazyk, ve kterém neustále řádí nejrůznější tyrani metodičnosti, přikazující nám, jak musí naše věty vypadat, aby vypovídaly o skutečnosti. Jenže každá metoda je taková láhev, v níž uvíznou nejen jednotlivci, ale celé civilizace. Není dnešní ekologická krize důsledkem takovéhoto uvíznutí Západu v láhvi vědecké a ekonomické racionality? Ale k Západu zaplaťbůh patří také anarchistická vzpurnost proti předepsané mluvě, takže se nakonec vždycky najde nějaký básník či filozof, nějaký jazykový vagabund, který z láhve unikne."

Před krátkým časem jsem napsal sérii článků (zde, zde a zde), kde jsem se vzbouřil proti předepsané mluvě o volbách. Oproti nařízeným větám, že volit je nutnost, i když jde mnohdy jen o to zvolit menší zlo, jsem řekl, že ve volbách vybíráme ze všech stejných zel to stejné. Dále jsem řekl, že v současnosti o nás rozhodují stále méně námi zvolení zástupci a skutečná moc se přesunula na nevolené byrokraty a experty. A naposledy jsem řekl, že jakákoliv volba je pro mne závazkem. Volbu chápu jako cosi zásadního, v mnoha ohledech metafyzického. Je to cosi jako slib. Nikdy nedám slib, o kterém vím, že jej nemohu splnit. Nikdy nezvolím něco, s čím se vnitřně neztotožňuji.

Prostě jsem se odvážil mít vlastní názor, to je v demokracii a pro samu existenci demokracie důležitější než chodit jako poslušné stádo k volbám. Nikomu své názory nevnucuji, nikým nemanipuluji, protože na rozdíl od politických stran nikomu nic nenabízím. Pouze ukazuji, že něco může být jinak, než si myslíme.

3. 7. 2002
Afghánská vláda vyjádřila své rozhořčení nad americkým bombardováním, které usmrtilo nejméně 30 vesničanů, informují např. stránky BBC. Nově jmenovaný šéf státu Hamid Karazai si nechal zavolat vedoucí americké činitele, včetně amerického velitele koaličních jednotek v Afghánistánu a "energicky jim vyjádřil vážné znepokojení" nad tímto incidentem.
3. 7. 2002
Během nadcházejících dvaceti let zemře na AIDS téměř 70 milionů lidí. Choroba se bude šířit pětkrát rychleji než během posledních dvou desetiletí, varuje nová zpráva OSN. Očekává se, že se choroba AIDS rozšíří z Afriky do nejlidnatějších oblastí světa, totiž do Číny a do Indie. Zpráva také uvádí, že sexuální styk bez prezervativů v Evropě a v Severní Americe vede k růstu nákazy i v těchto oblastech. Oblastí s nejvyšším růstem výskytu choroby AIDS je v Evropě východní Evropa. OSN požaduje, aby bylo v bohatých zemích obnovena intenzivní prevence proti AIDS, kde v důsledku sexuálního styku bez ochrany se choroba AIDS nyní šíří rychleji než v osmdesátých a v devadesátých letech, kdy vlády zdůrazňovaly význam užívání prezervativů. (Anglické shrnutí je např. zde, plný text zprávy OSN je zde.)
3. 7. 2002
Evropští spojenci USA vyjádřili "hluboké politování" nad americkými hrozbami, že USA stáhnou své vojáky z mírotvorných operací. Bushova vláda konstatovala, že se bude i nadále ostře stavět proti mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru, který začal fungovat v pondělí. Spojené státy pohrozily, že budou blokovat obnovení mandátu pro mírové sbory pro Bosnu a argumentují, že by mezinárodní trestní soudní dvůr se mohl stát fórem pro politicky motivované akce proti americkým vojákům v zahraničí. Prezident Evropské komise Romano Prodi konstatoval, že ho opozice Washingtonu hluboce znepokojuje. "Je to další protiběžný pohyb mezi Evropou a Spojenými státy, jemuž musíme za všech okolností zabránit," zdůraznil. Per Stig Moeller, dánský ministr zahraničních věcí - Dánsko právě převzalo předsednictví EU - hněvivě americký postoj odsoudil. "Hluboce lituji tohoto dramatického kroku, který ohrožuje veškeré mírové operace OSN," uvedl Moeller, zatímco se sešly k jednání vysoce postavené výbory EU a NATO ve snaze vyřešit tuto krizi. (Analýza v angličtině k této záležitosti je např. zde.)
3. 7. 2002

Z knihy, která z mnoha důvodů nikdy nevyšla

Poradce Václava Klause Ladislav Jakl ztratil po volbách pro svého šéfa část svého nekritického pochopení. ODS je třeba reformy a on by mohl být i jejím místopředsedou a má prý i na prezidenta. Možná bude zajímavé si připomenout, jaké názory Ladislav Jakl zaujímal v době televizní krize. Zřejmě se nám tu rodí nová politická hvězda.

Proč vždycky před i po většině mediálních průšvihů chodí jejich účastníci do hospody U magistra Kelleyho? Ve které hospodě kujou pikle socani? Kdo ukradl hanopis "Moloko?"? Sežral nakonec Láďa mikrofon?

Byl to jeden z mála dnů, kdy poradce Václava Klause v období televizního běsnění a hledání pravých televizních ideálů nedělal nic. My jsme původně taky chtěli nedělat nic, ale zkusili jsme ten telefon ještě jednou. Jestli teda chceme, máme přijít do hospody u Kelleyho ve Vršovicích. Pilo se pivo. Někdo z donucení srkal čaj. Nemluvilo se spisovně, protože to nikoho ani nenapadlo. Redaktor Daniel Tácha, jak je jeho dobrým zvykem, se začal hádat s poradcem Ladislavem Jaklem a Jakl, jak je jeho dobrým zvykem, se hádal taky. Nakonec prohlásil, že Táchovo názory jsou z jinýho světa. Ten na oplátku cestou domů prskal, že Jakl musí bejt určitě úplně hotovej.

Jinak by přece musel pochopit, že záznamy poháru veslování do vysílání veřejnoprávní televize patří.

3. 7. 2002
Z původních jedenácti sporných bodů mezi ČSSD a Koalicí bylo včera v noci několik přijato tak, aby vyhovovaly všem stranám. Několik bylo odloženo na později, některé byly smeteny pod stůl. Právě mezi ně patří snaha o registrované partnerství homosexuálních párů v ČR.
3. 7. 2002

Monitor Jana Paula:

Pavel Pavlousek, Jakub Murla, Návštěva ve vile Tugendhat 2002,Galerie Litera 4.6-21.6.2002

Mies van der Rohe byl ve svých představách estetických kánonů idealistický utopista, stejně jako Pavel P. Pavlousek a Jakub Murla jsou idealističtí umělečtí "squatteři", kteří se mimořádnou silou emotivní výpovědi "nabourali" slavnému architektu do vily Tugendhat. Výsledky "akce" představili minulý měsíc v galerii Litera.

3. 7. 2002
...tak by to v Čechách malo možno podobný ohlas, ako keď včera ohlásila svoj vstup do poslaneckého klubu a neskôr i strany HZDS, manželka miliardára Jozefa Majského, Diana Dubovská. Pre znalcov politických pomerov to nie je úplným prekvapením, i keď neinformovaným znie udalosť nanajvýš senzačne. J. Majský je známy ako zákulisný krstný otec (ak nechceme surovo povedať "majiteľ") nejednej minulej tvrdo antimečiarovskej politickej iniciatívy. Momentálny vývoj môže znamenať dve veci : Buď veľkopodnikateľ už teraz vie, odkiaľ bude vietor fúkať, alebo podľa "verejných tajomstiev" ním bitá a opúšťaná mladomanželka, si proste založila "vlastnú živnosť".
Tom Stoppard ve Zlíně
3. 7. 2002

3. 7. 1973, před 65 lety se narodil ve Zlíně známý anglický dramatik Tom (Tomáš) Stoppard, píše Emil Máčel. Snad Vás bude zajímat jeho fotografie při jeho návštěvě Baťovy nemocnice, kde pracoval jeho otec, MUDr Sträussler. - O Tomu Stoppardovi, dramatikovi českého původu, citujeme z jeho rozhovoru s Michalem Schonbergem, který vyšel v českém vydání Stoppardových dvou her Profesionální faul a Každý hodný hoch zaslouží odměnu (68 Publishers, Toronto, 1979):

Narodil jsem se 3. července 1937 ve Zlíně, doktoru Evženu Sträusslerovi a jeho ženě. Otec pracoval jako lékař u Baťů a v roce 1939 vyjel s rodinou do Singapuru. V roce 1942 jsme byli s matkou a starším bratrem evakuováni do Indie. Otec se ze Singapuru nedostal a zahynul tam během japonské okupace. Do školy jsem začal chodit v Indii: nejdřív mě dali do kláčterní školy v Naini Tal a potom do amerického ústavu v Darjeelingu, kde jsme se usadili. Moje matka si po válce vzala anglického důstojníka Kennetha Stopparda a všichni jsme se posléze přestěhovali do Anglie. Tam mě dali do soukromé školy. Nejdřív v Nottinghamshire, a potom v Yorkshire. Matka zastávala názor, že jako cizinci bychom to měli v Anglii těžší, a že proto bude pro nás nejlepší, když se co nejrychleji a nejdokonaleji poangličtíme. Nikdy se ovšem v tohmle ohledu přímo nevyjádřila, ale mně by to bylo stejně nevadilo.Já jsem se svého českého původu držel, protože mi to připadalo poněkud exotické. Český původ a čtyři roky v Indii - to se mi zdálo být mnohem zajímavější než pocházet odněkud z nudného Lincolnshire. Pro osmiletého kluka tohle něco znamenalo, a tak jsem se Československem a Indií chlubil a vůbec nic nezakrýval. Později se ze mě ovšem stal člověk nerozeznatelný od kteréhokoliv rozeného Angličana.

Někdy v roce 1967 jsem se seznámil s hrami Václava Havla. Nemělo to nic společného s tím, že je Čech. Vůbec nic. Když jsem si přečetl Zahradní slavnost a Vyrozumění, věděl jsem, že Havel, jako dramatik, je můj člověk. Dostal jsem zájem o něho a o jeho osudy. Když to chcete vědět, měl jsem pocit, že pokud jde o psaní, je trochu jako já. Nezačal jsem se tedy zajímat o jeho hry, protože je Čech, ale probudil se ve mně zájem o mou původní vlast, protože se mi líbily Havlovy hry.

2. 7. 2002
Na plzeňském sídlišti, do objektu střeženém bezpečnostní službou, umístil neznámý pachatel v noci z 19. na 20. června jednoduchý, ale velmi účinný výbušný systém, sestávající ze dvou na sobě postavených propanbutanových lahví. Spodní, hořící láhev, plnila funkci roznětky a měla přivést k výbuchu nejdříve láhev horní a pak i sebe samu. Jednoduše vymyšlená a podle vyjádření odborníků velmi nebezpečná bomba.
1. 7. 2002
Obě hlavní ceny na desátém mezinárodním filmovém festivalu ART FILM v Trenčianských Teplicích získal v pátek za svůj ELFilm vynikající mladý český filmový režisér Jakub Sommer. Česká média to nezaznamenala. - Od soboty 21. do soboty 29. června jsem pracoval na tomto festivalu jako člen poroty. Byla to zajímavá zkušenost, o níž snad stojí zato napsat pár slov.
Hana Marvanová
2. 7. 2002
"Posílám stanovisko Komise pro etiku k případu Marvanová - Hustler," píše Barbora Osvaldová a pokračuje: "Mimochodem, jak jsou podobné kauzy řešeny v Británii? Používání pseudonymů obecně, nebo když novinář publikuje pod pseudonymem v jiném médiu, může ho redakce vyhodit? A co když se odhalení - pravdivé - objeví v časopise typu Hustler? A co když politik udržuje vztah s novinářkou, která o něm píše? Jsou nějaké příklady?"

Odpovídáme: Přesně v souladu s předpisy vašeho Syndikátu vládne v západních demokraciích etická praxe, že pokud se chce někdo účastnit veřejné diskuse, nepublikuje pod pseudonymem. Neznám v Británii v současnosti žádného novináře, který by publikoval pod pseudonymem. (Zvláštní praxi má týdeník Economist, který publikuje všechny své příspěvky jako autoritativní a kolektivní "názor redakce", tedy bez autorských jmen, to však nejsou pseudonymy.) Novinář musí přijmout za to, co píše, veřejnou odpovědnost, jinak se to nebere vážně. Publikuje-li novinář v jiném médiu, pokud ho zaměstnává seriózní sdělovací prostředek, musí i v tomto jiném médiu v zájmu pověsti svého zaměstnavatele dodržovat základní principy serióznosti. O tom pojednával nedávný pořad rozhlasu BBC, v BL viz zde.

Na politiky a osoby ve veřejné aréně platí přísnější měřítka co do morálky a jejich chování než na normální občany, tento závěr je mimochodem opakovaně vyjadřován i v judikátech evropských soudů, kdykoliv se politikové chtěli soudit s novináři za "pomluvu". Využívá-li politik (či "veřejná osobnost") médií k své popularizaci, nemůže si stěžovat, odhalí-li sporné aspekty jeho soukromého života. K tomu například v BL tento nedávný příklad z Velké Británie, viz zde.

Potíž je, že ve Velké Británii by se novináři nemuseli uchylovat k pseudonymu ani k publikaci v pochybném časopise Hustler, protože by informace o soukromém životě Hany Marvanové dávno publikovaly ve veřejném zájmu seriózní sdělovací prostředky, pokud se snažila vytvářet ve veřejnosti dojem, že zastupuje "morálně uvědomělou" politickou stranu. Jestliže informace o Haně Marvanové publikovali ve špíně zvané Hustler a nikoliv v "normálních" médiích, obávám se, že to vypovídá velmi výmluvně hlavně o kvalitě těch "normálních" médií. Existuje-li v "normálních" médiích cenzura, přirozeně, že se důležité informace objeví - když to jinak nejde - v médiích "nenormálních". To je celkem logické. - Každé seriózní noviny mají přirozeně právo zbavit se přispěvatele či komentátora, jehož pověst považují za neetickou; jenže, jak se zdá, Lidové noviny i MFD se zbavily svých spolupracovníků prostě proto, že publikovali pravdu. Předtím jim jejich "neetičnost" nevadila, stejně jako MFD kupodivu nevadí, že třeba Martin Komárek (kromě nízké inteligence) je proslulý i svou komunistickou novinářskou minulostí. Zásah proti autorům článku v časopise Hustler i proti jeho šéfredaktorovi, s nímž údajně rozvázala MFD za to spolupráci, se nám tedy zdá poněkud pokrytecký.

Samozřejmě, že je absolutně nepřípustné, aby novinář udržoval milostný poměr s političkou, o níž píše! V tomto článku je vysvětleno - nechápou to například Petra Procházková a Jaromír Štětina - že seriózní novinář nepřijme od státu ani vyznamenání! - Stanovisko Syndikátu novinářů k této aféře publikujeme níže. (JČ)

2. 7. 2002
"Nejvíc nás sdělovací prostředky dokáží naučit, nepohlíží-li na panoramatické divadlo supervelmocí, ale dívají-li se v detailu na jejich oběti." (Martha Gellhorn)

V roce 1945 požádal vězeňský psycholog v Norimberku Hermanna Goeringa, aby mu podepsal kopii své obžaloby. "Vítěz se vždycky stává soudcem a poražený obžalovaným," napsal Goering a tím jasně vyjádřil dilema, jak interpretovat válečné konflikty. Mohou ti, kdo pracují jako novináři ve válkách, vůbec kdy zaznamenat pravdu, anebo jsou to nutně propagandisté? Anebo obráceně: mohou kameramani a novináři ovlivnit výsledek války - viz ony strašlivé záběry holčičky, hořící p ozásahu napalmem, které posílily mírové hnutí a vedly k tomu, že se Američané postavili proti válce ve Vietnamu. Měli by politikové zavádět za války cenzuru? To jsou otázky, nad nimiž se zamyslela reportérka listu Financial Times po návštěvě "Dead.lines", provokativní a originální výstavu v In Flanders Fields Museum v městě Ypres. Tématem výstavy jsou kontroverzní vztahy mezi sdělovacími prostředky a válkou během dvacátého století.

2. 7. 2002
"Dobrý den, nedalo mi to a rozhodl jsem se opustit svoje inkognito a napsat českému velvyslanci v Číně otevřený dopis. Prosím o zveřejnění," píše Radim Dvořák, autor původního kritického příspěvku o nesnesitelných poměrech pro žadatele o vízum do ČR na českém velvyslanectví v Pekingu, na nějž včera v BL reagoval velvyslanec Tomáš Smetánka. - (Dodáváme: proč není možné požádat o vízum na českém velvyslanectví poštou? Proč se musí ponižujícím způsobem na úřad dostavit žadatel ze vzdálené části země osobně?)
1. 7. 2002
"Nyní, když dosáhl počet nevinných civilních obětí usmrcených neúmyslně v Afghánistánu americkým bombardováním stejného počtu osob usmrcených při útocích na věžáky Světového obchodního centra, můžeme nyní snad umístit tyto události do širšího, i když nikoliv méně tragického kontextu," napsal v sobotu v deníku Guardian spisovatel a myslitel John Berger a pokračoval: "Musíme se postavit tváří v tvář nové otázce: je větším zlem či zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě? (Systematicky, protože tatáž logika americké válečné strategie byla poprvé použita při válce v Perském zálivu.) Neznám odpověď na tuto otázku. Přímo na místě, mezi tříštivými, kazetovými bombami, shozenými letadly B52 anebo v dusivém kouři v Church Street na Manhattanu, je možné, že se etické soudy nedají srovnávat."
17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
3. 7. 2002 O povinnosti být ve střehu vůči vládnoucím stranám Eugen  Haičman
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 OSN varuje: šíření nemoci AIDS se v nadcházejících dvaceti letech drasticky zhorší   
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Absolutní vyčerpání ve vile Tugendhat: recenze Jan  Paul
2. 7. 2002 Syndikát novinářů k případu Marvanová - Hustler   
2. 7. 2002 Britský ministr vnitra znovu hrozí zavést občanské průkazy   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek
22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   
11. 3. 2002 MDŽ 2002: Místo kytičky demonstrace Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří Pešek
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová
28. 6. 2002 Pravice hledá stranu občanského typu Tomáš  Jarmara
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
27. 6. 2002 My generation Josef  Trnka
25. 6. 2002 Nedělní Sedmička - duet Klause s Grebeníčkem Petr  Jánský
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
20. 6. 2002 Poznámka na okraj poznámky o malování čertů na zdi Štěpán  Kotrba
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Petr  Pokorný, Štěpán Kotrba