2. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 12. 2002
Kdysi poklidná čínská vesnice Guiju, v provincii Guandong, se stala elektronickým smetištěm Západu - groteskní směsicí technologie a sociální deprivace. Ve vesnici Guiju a na mnoha obdobných místech v Indii, ve Vietnamu, v Singapuru a v Pákistánu, se "recykluje" vyhozená západní elektronika. Asi 100 000 žen, mužů a dětí v Guiju si vydělává asi padesát korun denně tím, že rozbíjejí vyhozené počítače a další elektronické zboží - většinou z Ameriky, ale i ze západní Evropy - a dobývají z něho ocel, hliník, měď, umělé hmoty a zlato. Je "nevyhnutelným důsledkem", že odhozené výrobky vysoce technologické západní civilizace nakonec končí v těch částech světa, které jsou příliš chudé na to, aby proti tomu mohly protestovat, míní autor analýzy sobotního vydání listu Guardian, který cituje Jima Pucketta, koordinátora basilejské ekologické Action Network: "Jedovatý odpad vždycky proudí ekonomickou cestou nejmenšího odporu." Jak taková "recyklační" práce vypadá?
Sloupek

Nedávno skončený summit NATO připravil před nejsilnější vládní stranu několik problémů, které si bude muset vyřešit. "NATOidní" lokajství ministra obrany, který před několika týdny nabídl Američanům umístění raket na českém území, vysvětlila místopředsedkyně ČSSD a ministryně zdravotnictví Součková z pozice členky Bezpečnostní rady státu jako důsledek nedostatečné komunikace a osamocený "odborný" názor jednoho člena vlády, která má prý jako celek "politický" názor jiný...

Co ale říci premiérovi, který svého ministra chtěl evidentně trumfnout? Návrh Vladimíra Špidly na umístění strategického velitelství NATO "Východ" pro ovládání arzenálů jaderných zbraní (zjemněná vládním doublespeakem na "štáb pro boj se zbraněmi hromadného ničení") na území České republiky jde daleko, předaleko za rámec kompetencí premiéra, jehož pozice ve vlastní straně je vrtkavá. Už od samého počátku sestavení koalice s US a KDU-ČSL. Realizace tohoto návrhu by vystavila občany České republiky trvale značnému riziku, se kterým se problematické umístění RFE-RL v centru Prahy nedá srovnávat. Stali bychom se prvním terčem jakéhokoli jaderného konfliktu, což při vojenské agresivitě současné vlády USA a jejím ekonomickým pákám, požadujícím jednomyslnost rozhodování NATO je riziko neúnosné.

Jak ukázalo i rozporuplné jednání summitu NATO v Praze, názory na "preventivní války" o boji "proti terorismu", se značně liší: Evropa zřetelně a už dlouho dává najevo, že chce jít svou cestou a není to nutně americká cesta. Špidlův servilní návrh tak vychází vstříc nejagresivnějším konzervativcům v USA z řad armádních generálů a představitelů zbrojařských lobby. Proč? Politika morálního hazardu, ve které USA vystavují nebezpečí své evropské spojence jako terč prvního, ne-li preventivního úderu znamená v globálním měřítku krok do dávné minulosti - až do dob kubánské krize. Špidla zaujal roli Castra, i když Chruščovem je někdo jiný...

Vstřícná servilita českého premiéra i ministra obrany znamená překročení mandátu členů vlády (ale i parlamentního mandátu křehké vládní koalice, opírající se o jediný nevypočitatelný hlas). Znamená i naprosté nerespektování vůle voličů, kteří nevolili ČSSD proto, aby měli za domem americké rakety či velitelství NATO. Znamená překročení rámce dlouhodobého i střednědobého programu ČSSD, který je i pro premiéra Špidlu závazný. Protože i jeho pozice je výslednicí programové orientace strany, která zvítězila v parlamentních volbách.

Nedivil bych se, kdyby nadcházející sjezd dal Špidlovi jednoznačně najevo, že si přeje v čele strany někoho jiného. Někoho méně servilního, někoho s větší a odvážnější vizí sjednocující se Evropy. Myšlenky kontinentální bezpečnosti pod praporem ZEU a sjednocené Evropské unie mohou být lákavější než jeden ředitel Úřadu práce na židli předsedy české vlády.

Špidlu pronásleduje podmíněnost důvěry vlastního poslaneckého klubu, se kterým komunikuje velmi sporadicky. Tutéž situaci pociťuje i ústřední výkonný výbor, i když ji prozatím toleruje. Špidla hasí i svými nejbližšími spolupracovníky uměle vyvolanou a bohužel opětnou "bojovou" rozpolcenost strany kvůli kandidátovi na prezidenta.

Rozpadá se mu i nejasný obrys politiky vládní koalice, kde sociálnědemokratický ministr financí připravuje jiný návrh zákona o nájemném bydlení nežli šéf resortu, v jehož kompetenci problematika nájemného bydlení je.

ČSSD se zdá (až na prohradní křídlo Zaorálek - Dostál - Buzková) jednotná v názorech na vlastní program, méně jednotná v otázkách spojenectví a taktiky k jeho uplatnění, je ale rozpolcená v bezskrupulózním tažení některých členů vlády proti bývalému premiérovi, i když ten nebezpečím pro program strany rozhodně nebyl a není.

Proběhlé referendum to řeklo Špidlovi jasně. Špidla ale zřejmě opravdu neumí vládnout, umí jen intrikovat a nechat se unášet na přílivové vlně všeobecně cítěné potřebnosti sociální politiky. Prozatím byl levicí ve své straně tolerován, neboť právě silný sociální aspekt jeho politiky a smír reformní levice se Stanislavem Grossem ukolébával dlouholetými spory jitřenou ostražitost levicových členů ČSSD. Po osmi letech zákopové války trvalo období příměří necelé dva roky.

A v této pro něj složité politické situaci provokuje Špidla s ad-hoc návrhy, které kdybychom slyšeli z úst senátora Žantovského, byly by pochopitelným pokračováním politiky, pro kterou se ODA dostala na samotný okraj politického spektra. Z úst sociálně demokratického premiéra však znějí jako vyhlášení války celé levici, včetně té ve vlastní straně. Když chce válku, může ji mít. A prohraje ji. Protože evropští sociální demokraté nelezou Američanům kamsi.

2. 12. 2002
Britská vláda by měla být potěšena. Počet žádostí o azyl v Británii stoupl o 11 procent. To znamená, že je britská ekonomika ještě stále nesmírně silná a stále ještě je na globálním trhu pro lidi nesmírně atraktivní, napsal v sobotu deník Independent a pokračoval:

Je pravda, jak tvrdí xenofobové, že mnoho lidí, kteří žádají v Británii o azyl, nejsou skutečnými uprchlíky. To ale neznamená, že bychom k nim měli přistupovat s nepřátelskou podezřívavostí a automaticky je považovat za parazity. Namísto toho bychom měli uznat, že drtivá většina těchto lidí může Británii mnoho nabídnout.

Mnoho přistěhovalců možná ve své rodné zemi netrpí vyloženě pronásledováním, ale jejich život je tam těžký a ti, kteří se rozhodli hledal lepší život zde, by měli být přivítáni. Reakcí vlády by nemělo být slibovat veřejnosti stále "přísnější" opatření proti imigrantům, ale nalézt způsob, jak by větší počet lidí mohl přijít do Británie legálně a mohl v této zemi pracovat, aniž by při tom museli tito příchozí podvádět.

Není pravda, že si Británie nemůže dovolit vpouštět do země přistěhovalce. Naopak, Británie si nemůže dovolit přistěhovalectví zakazovat. Některé autoritářské deníky se snaží vytvořit v Británii agresivní xenofobní kulturu. Ale i jejich čtenáři závisí na přistěhovalcích[, kteří ve velkých počet pracují ] v britském zdravotnictví, kteří vyučují ve školách, pracují jako taxíkáři a starají se jim o děti.

Přesto se chová britská labouristická vláda tváří v tvář hlasatelům nesnášenlivosti zbaběle:

2. 12. 2002
Atentáty v Keni a pokus sestřelit izraelské letadlo byly daleko důležitější, než si lidé uvědomují, napsal v deníku Independent Robert Fisk. Tím, že byl do hloupé Bushovy "války proti terorismu" nyní zatažen Izrael, že se Izrael v této válce stal partnerem Ameriky, se podařilo al Qaedě zajistit, že muslimský svět bude od nynějška Osamu bin Ladenovi tiše fandit. Mnoho Arabů bylo rozhořčeno zločiny proti lidskosti, spáchanými dne 11. září 2001, avšak málokdo z nich bude něco namítat proti útokům proti Izraeli, ať už jsou jakkoliv kruté, vzhledem k tomu, že Izrael i nadále utlačuje Palestince. Jestliže bojuje nyní al Qaeda proti Izraeli, Arabové ji budou podporovat.
Vladimír Špidla v defenzivě
2. 12. 2002

Konec vládního vyčkávání může udělat volba nového prezidenta.
Nebo Grossův vnitrostranický puč.

ČSSD v červnu vyhrála volby do Poslanecké sněmovny. Od té doby však sociální demokracie i její troj- (někdy i čtyř-) barevná vláda s výjimkou povodní jen pasivně vyčkává. Předseda ČSSD Vladimír Špidla sestavil koalici, z jejíhož složení bylo dopředu jasné, že ČSSD v realizaci svého volebního programu asi příliš úspěšná nebude. Otázkou zůstává, proč?

2. 12. 2002
Jeden dnes prostě neví. Nový pražský primátor Pavel Bém usiluje o spolupráci pravicových stran, ale v Praze se spojila ODS s ČSSD, nikoli s Evropskými demokraty Jana Kasla. Přes radniční spojenectví se však distancuje od bytové politiky, kterou prosazuje ČSSD na vládní úrovni, reprezentovaná ve Šponě Stanislavem Křečkem. Kasl bojuje proti korupci, ale v minulosti nic nevybojoval. Bém má stejné krédo, nicméně se pokouší vysvětlovat (zlehčovat) podezření, které z dob dřívějších ulpívá na jeho socialistickém náměstkoviParoubkovi.
Iva Hüttnerová a Europark
2. 12. 2002
Na titulní stránce Britských listů poutá pozornost poněkud černobíle provokativní otázka, zda je Česká televize veřejnou službou a nebo soukromým kšeftem. Je to otázka k širší diskusi, které se Britské listy již po léta nevyhýbají. Stanovit přesnou míru toho, co již není veřejná služba, je ale často velmi obtížné, neboť vše, co ve svém výsledku pochází z lidského snažení, je provázáno množstvím nejrůznějších typů vztahů a samozřejmě zájmů. Zkoumat čisté úmysly je ovšem obtížné, mnohem snadnější je posuzovat výsledky.
2. 12. 2002
Voliči, kteří příchazeli v prvních dvou listopadových dnech do volební místnosti ve Štáblovicích, upravovali hlasovací lístky a vhazovali je do urny podle pravidel stanovených volebním zákonem netušili, že by zde po volbách mohl vzniknout jakýkoliv problém. Krajský soud v Ostravě, ale minulý týden, na základě žaloby jednoho z místních voličů, rozhodl o tom, že komunální volby v této obci jsou neplatné.
2. 12. 2002
Ačkoliv se zákon o ČT nachází teprve na pracovním stole, kolem něhož probíhá vzrušená diskuse, už nyní je zřejmé, že z některých "novinek" by mohlo vzejít jablko sváru přímo výstavní! Nárůst reklamy na tři procenta by například nepochybně posunul veřejnoprávní televizi opět o krok blíž ke komerčním televizím. Lze si živě představit nekonečné debaty, vedoucí do slepých uliček nepochopení. Debaty na téma, co ještě je a co už není komerce. Vladimír Železný jednu takovou debatu už zorganizoval...
2. 12. 2002
Neprůhledné kapitoly státního rozpočtu ukrývají i nadále desítky miliard křížových dotací. Téměř polovina objemu peněz, které příští rok protečou státním rozpočtem, bude utracena mimo kapitoly resortů. Zčásti tak i mimo důslednou kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který své revizní akce plánuje jako kontroly hospodaření se státními prostředky rozpočtových kapitol např. školství, či zdravotnictví.
2. 12. 2002

V úterý 3. prosince ve 22.25 na ČT 2 vystoupí v úplně posledním Klubu Netopýr, který se kdy bude v České televizi vysílat, v diskusi s Antonínem Přidalem František Novotný z Neviditelného psa a Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů.

Pořad byl natočen v Brně v minulé úterý a pan František Novotný v něm rozvíjí argumenty o evoluční nadřazenosti západní civilizace nad ostatními civilizacemi, zejména nad kulturami třetího světa (je to prý dáno ekonomikou), o tom, že je NATO vojenskou organizací, právem hájící tuto evolučně vyšší kulturu, o tom, že příliš diskuse škodí a že kritika západních vlád, zejména americké, od západních intelektuálů, mu připomíná propagandu komunistického totalitního režimu, a proto ji odmítá.

2. 12. 2002
Najznámejší slovenský spisovateľ, režisér, spevák, cestovateľ, kameraman, katolík a sadič stromov Rudolf Schuster, uplynulý týždeň zasa prispel ku posilneniu svojej tragikomickej povesti. Nejde pritom iba o excesy vnútropolitického rozmeru. Je povážlivé, ak hlava štátu, ktorý mohutne oslavoval pozvanie do NATO, bráni nedemokratického postkomunistického pohlavára Ukrajiny, podozrivého okrem iného z organizovania vraždy novinára a predaja zbraní Iraku, a odcestuje vzápätí ku nemu na oficiálnu návštevu.
2. 12. 2002

Alternativa konce dějin

V čem se liší nynější systém světové nadvlády kapitalismu od klasického imperialismu, jak jej definovala marxistická tradice? Jaké ekonomické, technologické, sociální a politické přeměny světa s tím souvisejí? Jaké jsou důsledky toho pro konflikty uvnitř západního světa, "tranzitivních" východoevropských zemí a třetího světa? To jsou klíčové otázky obsáhlé knihy Impérium (560 str.), o níž se již dva roky v zahraničí diskutuje.

Kniha je dílem Američana Michaela Hardta a Itala Antonia Negriho a vyšla v nakladatelství Exils v Paříži v roce 2000. Jeden z jejích autorů má opravdu rušný život. Antonio (řečený "Toni") Negri je bývalým ředitelem katedry politických věd na univerzitě v Padově a legendárním exlídrem skupiny Potere Operaio (Dělnická moc). V současné době si odpykává sedmnáctiletý trest ve vězení Rebibbia v Římě za "ozbrojené pozdvižení proti státu" a tři a půl roku za "morální odpovědnost" za střety mezi jeho stoupenci a policií v Miláně v letech 1973 - 1977. Během svého čtrnáctiletého exilu v Paříži absolvoval École normal supérieur a učil na univeritě Paříž VIII. Může opouštět vězení během dne, což vyplynulo z dohod mezi Francií a Itálií ještě za Lionela Jospina. Nyní je Francie mnohem vstřícnější ve vydávání bývalých levičáků Berlusconiho režimu, kteří v Mitterrandově Francii kdysi nalezli druhý domov.

Následující text je shrnutím článku z Le Monde diplomatique, v němž Toni Negri informoval o hlavních myšlenkách své kontroverzní knihy.

2. 12. 2002
Poslanecká (a senátorská) imunita by asi bylo na místě, kdyby šlo o stíhání pro výroky ve Sněmovně. Ona se však vztahuje i na hospodářskou trestnou činnost. Chrání tuneláře, protože chrání jejich politické strany, jejich klienty, jejich penězovody se stranami (přesněji s klikami uvnitř stran) spojené. Ty pak z těchto peněz financují své osobní kampaně na vlastní popularizaci a dehonestace svých nepřátel, kteří se nemohou vykoupit, neboť zakoupení naprostého nezájmu médií je nákladnější než negativní a dokonce i než pozitivní kampaň.
29. 11. 2002
Po několik předchozích staletí budoucí zemřelý ani pozůstalí neměli na výběr. Tělo muselo do země. Výjimku, byť nedobrovolnou, mívaly jen čarodějnice nebo kacíři. Málokdo tuší, že pohřeb žehem, dnes tak samozřejmou a praktickou věc, si lidé museli doslova vybojovat. Řečnit v parlamentech, měnit zdravotní zákony a hlavně sehnat peníze na stavbu krematorií.
29. 11. 2002
Pavel Franc
Za jeden z pozitivních výsledků letošních červnových voleb považuji fakt, že Strana zelených neobdržela potřebný počet hlasů na překročení zákonné hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny. Bohužel však získala 2,36 procenta odevzdaných hlasů, a tak jí náleží 11 milionů korun ze státního rozpočtu, jež budou moci lidé, kteří se shromáždili u výtahu k moci, využít k dalším čtyřem rokům tunelování ekologického hnutí v ČR.

Zdá se vám tento postoj extrémní?

Člen Ekologického právního servisu otevírá debatu o vztahu ekologického hnutí a Strany zelených.

28. 11. 2002
V pátek 29. listopadu bude v Bruselu jednat výbor EU pro spravednost a vnitro o dohodě mezi Europolem a úřady Spojených států o výměně osobních dat občanů. Tato dohoda ignoruje základní principy o ochraně osobních údajů i právo jednotlivého občana znát informace, které o něm úřady mají a zpochybňovat je.

(Podrobnosti v angličtině jsou zde.)

29. 11. 2002
Minulý týden byla v Americe, ale jen v New Yorku a v Los Angeles, uvedena do kin nová filmová verze románu Grahama Greena Tichý Američan z roku 1955, od režiséra Philipa Noyce. To, co vedlo k odložené premiéře tohoto filmu, má mnoho společného s cenzurou a se zbabělstvím, píše dnes britský deník Independent:

Hlavní hrdinu filmu, světem unaveného amerického korespondenta ve Vietnamu v roce 1951, kdy Francie ztrácela kontrolu na Indočínou, hraje Michael Caine. Film byl dokončen už déle než před rokem. Avšak jeho distributor, Miramax, se ho bál uvést do kin.

29. 11. 2002
Tento týden vznikla zuřivá kontroverze ohledně amerických tvrzení, že má saúdská královská rodina spojení s teroristy kolem Osamy bin Ladena. Vyplynulo z toho, že "válka proti terorismu" Bushovy vlády je ochromena vážnými problémy. Podrobnosti v angličtině viz zde.
28. 11. 2002
Už delší dobu se šíří po světě konspirační teorie, že americké přistání na Měsíci v roce 1969 se prý vůbec neuskutečnilo a bylo inscenováno kdesi v televizním studiu či v nevadské poušti. (Nedávno v této věci vysílal britský televizní okruh Channel 5 dokumentární film americké televize Fox na toto téma.) NASA dosud v této kontroverzi udržovala důstojné mlčení. Až do nynějška. Včera shrnul týdeník Independent celé toto podivné téma...
29. 11. 2002

12.-15. prosince 2002 proběhne ve zrekonstruovaných prostorách Uměleckého centra UP Olomouc druhý ročník Přehlídky animovaného filmu (PAF). Program je modelován do přednáškových, projekčních i kombinovaných bloků. Jeho vrcholem je účast estonského režiséra Priita Pärna, jenž k patří k současné světové animátorské elitě. Z tuzemských tvůrců a odborníků jsou zváni například Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt, Michal Žabka, Vít Pancíř, Martin Čihák, prof. Stanislav Komárek, Jiří Barta... K netradičně pojatým sekcím patří hororový Pátek třináctého, Manga v triku věnovaná žánru animé či Insectomania o hmyzu v animovaném filmu. Součástí programu je výstava komiksů a koncert, školám jsou zdarma věnována dopolední pohádková představení, nejširší veřejnosti je určen sobotní večer v kině Lípa (Nick Park, Jurij Norštejn). Přehlídka proběhne pod záštitou Ministra kultury ČR Pavla Dostála, za organizační podpory Katedry teorie a dějin dramatických umění FF UP Olomouc a Kina Dukla Jihlava.

2. 12. 2002
Příjmy od čtenářů - sponzorů za měsíc listopad byly 5321 Kč a 70,97 euro, výdaje pouze 457 Kč, zůstatek vzrostl na 15 640 Kč a 70,97 eur. Není to mnoho... Všichni spolupracovníci Britských listů nyní pracují pro list dobrovolně bez nároku na odměnu či dokonce na režii své práce, kterou si hradí stále sami ze svého. Tento stav začíná být ale dlouhodobě neudržitelný, zvláště tehdy, když chceme čtenářům dodávat obrazové informace ve vysoké kvalitě, ojediněle i videa či zvuk. Britské listy např. pokrývaly proběhlý summit NATO a protesty v pražských ulicích několika dobrovolnými fotoreportéry. Výsledkem je rozsáhlé fotozpravodajství v galeriích. To vše bez nároku na rozpočet Britských listů, i když nákady se pohybovaly v tisících. Veškeré fotografie nabízíme v originálním rozlišení, což je na webu poměrně unikátní...

Pokuste se tedy zlepšit finanční situaci Britských listů i vy, kteří jste je doposud sice četli, ale nepřispěli. Zaplatíte si tak jen to, co využíváte stále solidárně zdarma - námi veřejně poskytovanou a vámi přijímanou službu - nezávislý zdroj informací i místo pro své diskuse.

Většina ze čtenářů Britských listů nepatří mezi nemajetné, naopak. Jsou mezi vámi majitelé a ředitelé firem, poslanci, senátoři i vládní úředníci. Je slušné váš trvalý zájem o Britské listy podpořit, protože ony tu jsou pro vás a bez vaší spouúčasti nebudou. Za poslední měsíc poskytlo z průměrného denního počtu cca 5500 čtenářů (přibližně 3500 osob čte každý všední den BL na webu, cca 2000 osob dostává Britské listy emailem) finanční příspěvek na provoz BL cca 10 lidí.

Výpisy z bankovního konta Občanského sdružení Britské listy budeme aktualizovat v následujících několika dnech, jakmile to bude časově a technicky možné.

Trestní oznámení, které jsme podali na bývalého jednatele OSBL, Tomáše Pecinu, pro podezření ze zpronevěry, prošetřuje stále kriminální služba Policie ČR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558). Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

2. 12. 2002
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2002 Šaron se dostal do pasti: umožnil bin Ladenovi určovat scénář války proti terorismu   
2. 12. 2002 Analýza politiky ČSSD: Koho místo Špidly? Martin  Kunštek
2. 12. 2002 Kůl v plotě a předseda vlády Štěpán  Kotrba
29. 11. 2002 Jak Američané zcenzurovali Grahama Greena   
28. 11. 2002 ČT: zvykové právo a kamarádšoft Jan  Čulík
27. 11. 2002 Evropská bezpečnostní a obranná politika: prostor pro francouzské vize Jan  Eichler
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
27. 11. 2002 42 milionů lidí je infikováno nemocí AIDS, konstatuje OSN   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2002 Šaron se dostal do pasti: umožnil bin Ladenovi určovat scénář války proti terorismu   
29. 11. 2002 Proč Američané tolerují saúdský terorismus?   
26. 11. 2002 Z Jugoslávie se pašují zbraně do Iráku   
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
22. 11. 2002 Donald Rumsfeld o invazi proti Muži na Měsíci   
21. 11. 2002 Generální tajemník OSN se střetl s USA ohledně Iráku   
20. 11. 2002 Boston Globe: Američané nejsou schopni vybudovat globální impérium   
20. 11. 2002 Američané zvítězili v Afghánistánu uplácením Talibánu   
19. 11. 2002 Vést válku proti Saddámu Husajnovi je správným morálním rozhodnutím   
19. 11. 2002 Irák už "porušil rezoluci OSN"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2002 Zákon o ČT anebo jablko sváru? Vladimíra Al-Maliki Levá, Lubomír Brožek
2. 12. 2002 Veřejná služba a televizní prostituti Jan  Paul
28. 11. 2002 Otevřený dopis pěti členům Rady ČT, kteří se zasloužili o setrvání Jiřího Balvína ve funkci generálního ředitele ČT   
28. 11. 2002 ČT: zvykové právo a kamarádšoft Jan  Čulík
28. 11. 2002 K dopisu FITESU a ARASU Štěpán  Kotrba
28. 11. 2002 Situace je jiná než za Chmelíčka Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Nekvalitní dokument Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Plnění úkolů projektu, který předložil Jiří Balvín do "výběrového řízení na generálního ředitele České televize v  2001" Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Dopis předsedovi Rady ČT Mrzenovi Jiří  Balvín

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
21. 11. 2002 Zakázaná zbraň: slova Fabiano  Golgo
21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart
21. 11. 2002 NATO ztratilo nepřítele a hledá novou roli   
21. 11. 2002 Falešné dredy
aneb jak nevyšel pokus o policejní transparent
Jindřich  Lukáš

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý