24. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Leni Riefenstahl - Triumf vůle
24. 9. 2003
Jan Paul argumentuje velmi výstižně ve svém článku o morálce a umění . Ale v té diskusi můžeme jít ještě dál: jaké nároky na nás může činit umělecké dílo? Literární a umělecká díla jsou lidskými výtvory, které vznikly pro naše potěšení. Ano, protože obdivovatel umění ho skutečně vnímá jedině pro potěšení, z různých důvodů. Argument, že kultura není pro zábavu, je falešný: kultura je zábavou třeba jen pro malou menšinu lidí, i když to není lehká zábava "masových produktů", vyráběných pro širokou veřejnost.

Není pochyb o tom, že mnoho uměleckých a literárních děl přináší informace, nabízí morální vedení či obsahuje politické argumenty. Na druhé straně, být příjemný, být pro potěšení je nutnou, nikoliv však dostatečnou podmínkou pro vznik uměleckého díla. Druhou nutnou podmínkou je, že něco vzniklo s určitým cílem, a tak byla vytvořena forma.

24. 9. 2003
Převažující barva v Hitlerově "jasném, vzdušném letním sídle" byla "světlá jadeitová zeleň". Křesla a stoly z oplétaného rákosu byly graciézně rozmístěny ve slunečném obývacím pokoji a Vůdce, "velmi zábavný vypravěč", okrášlil svou vstupní halu "kaktusy v majolikových květináčích".

Toto jsou přesné a děsivé podrobnosti z článku, který vyšel v roce 1938 bez ironie v britském lifestylovém magazínu Homes and Gardens o Hitlerově letním sídle v bavorských Alpách. Pozoruhodný článek nyní oživil debatu o internetu a o autorských právech, napsal deník New York Times:

24. 9. 2003
Američany jmenovaná správa Iráku odňala reportérům dvou arabských televizních stanic, al-Jazeera a al-Arabiya - na čtrnáct dní právo natáčet oficiální akce v Iráku. Obvinila je, že tyto televizní stanice "vysílají jedovaté zpravodajství" a povzbuzují odpor proti americkým vojákům. Obě stanice to popřely s tím, že vždy informují o protikladných názorech.
24. 9. 2003

"Vězení pro teroristy zasáhla špionážní aféra: Pentagon podezírá z práce pro nepřítele dva své muže." Toto byla na stránkách idnes ve středu dopoledne jejich hlavní zpráva. Zaujalo mne, že britské deníky měly ve středu jiné priority. Tak například hlavní zpráva středečního listu Guardian má titulek: "Irák: realita a rétorika." Reportér listu posílá depeši z al-Jisru, z místa, kde američtí vojáci zastřelili tři irácké farmáře. Další dnešní titulky Guardianu: "Bagdád zasáhl proti arabským televizím." "Bush izolován - jeho projev v OSN byl bez dopadu". Napadlo mě srovnat středeční titulky hlavních britských novin s titulky MFD.

24. 9. 2003

Přípodotek ke článku Jana Čulíka Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky?, kritickému rozboru Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády a analýze vysílání ČRo 6 neví, pro koho vysílá

Odpověď Rady ČRo v duchu cynického vtipu o vyváženosti, onehdá zmíněném v rozhovoru Ivanem Šternem, odpovídá poměrům, které v Českém rozhlase zhusta panují. Jan Čulík má ovšem ve zvyku vyhmátnout vždy takové kontrasty, na nichž je princip, který zastává, nejlépe viditelný. A tak si vybral "práci" Jana Urbana. Ne proto, že by byl nejhorší z těch špatných, ale proto, že jeho spiny a "postoje" šly nejlépe odargumentovat aktuálními nezávislými zdroji a na rozdílech edukativně ukázat manipulační PRINCIP.

Vladimír Mlynář
24. 9. 2003
Ministr informatiky je znám tím, že většinu času vyplýtvá na svůj mediální obraz. To platilo do tohoto týdne. Skandálním způsobem nyní ovlivnil neuvážený výrok ministra informatiky Mlynáře (US-DEU) cenu akcií na pražské burze. Už v pátek prosákly zprávy, že nizozemsko-švýcarská společnost Telsource, která vlastní 27 procent Telecomu, chce učinit mezinárodní nabídku na prodej svých akcií. Pokud se Mlynář scházel s šéfy Telecomu kvůli ADSL, všichni informovaní to brali jako neškodné pokračování přátelského dialogu z hotelu Pupp. Dohodnutá hra pana ministra o udržení maximálních cen po co nejdelší dobu.
24. 9. 2003
Vaše kritika střihu reportáže vychází z přesvědčení, že každý materiál musí být "autentickým" záznamem popisovaného děje (v tomto smyslu dění na tiskové konferenci). Tak tomu ale není a ve zpravodajství ani být nemůže.

Jedno staré přísloví říká, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Neplatí ovšem v případě, kdy houknete do houštiny České televize. A Britské listy si dovolily houknout na generálního ředitele, že reportáž regionální redaktorky o problematice gheta pro "sociálně nepřizůsobivé jedince" ve Slaném zaváněla manipulací. Na něm je, aby v duchu návrhu zjednal nápravu. V České televizi ovšem nevědí, jak se má z lesa správně ozývat a odpovídat stěžovatelům, a tak namísto adresáta stížnosti se z lesa ozvalo houkání někoho úplně, ale úplně jiného. Ovšem - "ve vyváženém kontextu"...

Pořád doprava? Vždyť jdeme pořád kupředu...
24. 9. 2003

24. 9. 2003

Sice dokážu pochopit, že BL mají aspiraci být širokou názorovou platformou, ale toto je zřejmě "úkrok" hodně na jednu stranu. Takovou prožidovskou a sionistickou propagandu jsem už dlouho nečetl. Kdybych předpokládal, že hodláte mít vyvážené názorové spektrum, zřejmě by musel být otištěn v nejbližších dnech článek nějakého zavilého neonacisty, abychom si "pěkně početli". Opravdu nevím v čem je tento otištěný článek přínosný, snad jen že se BL staly hlásnou troubou extrémních názorů tentokrát z izraelského, či chce-li někdo, z židovského tábora. Celkově se z BL v poslední dobou stává něco, co bych ještě tak před dvěma lety nepředpokládal. I to je zřejmě důvod, proč mnoho mých přátel (a já též) navštěvuje stránky BL méně a méně, píše čtenář Oskar (teď již jen občasný), který se bohužel zapomněl podepsat plným jménem...

24. 9. 2003

Reforma Armády Českej republiky rozvírila v posledných dňoch politické a aj spoločenské dianie v tejto krajine. Nešlo len o reformu samotnú, ale aj o ľudí, ktorí s reformou sú či boli v najbližšom spojení. Už dávnejšie opustil pre nedostatok financií v rozpočtovej kapitole ministerstva obrany svoj post Jaroslav Tvrdík. O niekoľko mesiacov sa stal šéfom Českých aerolínií. Rozporuplné menovanie bývalého profesionálneho vojaka do manažérskej funkcie bolo odôvodnené prechodom na nemecký model riadenia. V jeho šľapajach, aspoň čo sa demisie týka, vykročil aj Jan Vachek, veliteľ vzdušných síl ČR.

24. 9. 2003
Na západnom Balkáne sa začali písať nové dejiny. Prezident únie Srbska a Čiernej Hory (SČH) Svetozar Marović a chorvátsky prezident Stipe Mesić šokovali srbskú, chorvátsku a vlastne celú verejnosť sledujúcu vývoj v bývalej Juhoslávii vzájomným ospravedlnením sa. List v kronike obrátili na čistú stranu 10. septembra počas prvej oficiálnej návštevy chorvátskeho prezidenta v Belehrade.
24. 9. 2003

Už titulek napovídá zásadní, ale účelovou nepřesnost - nad samosprávou je, aspoň podle autora dopisu, kromě Boha už jen zákon. Proč to není řečeno přesně - je nad ní zákon v interpretaci soudů? Takto si můžeme domýšlet, že pan náměstek zapomněl dodat - je to zákon v mé (naší, zastupitelské) interpretaci. A tuhle domněnku jeho další text docela dobře odůvodňuje.

23. 9. 2003
"Obyvatele zcela zničeného objektu přemístíme do mobilních kontejnerů", tvrdí primátor Kladna Volf (ODS). Havarijní stav "ubytovny pro neplatiče" v Průmyslové ulici vyřešili "po svém" kladenští radní. Nákup sedmi obytných a dvou sanitárních mobilních kontejnerů vyčíslila radnicí 100% vlastněná firma SBD, zabývající se správou bytového fondu na 891 000 Kč. Do mobilních kontejnerů se ihned po jejich instalaci přestěhují obyvatelé z Průmyslové ulice, neboť objekt označili odborníci za neobyvatelný. Kladno přitom v první polovině letošního roku hospodařilo s přebytkem téměř 39 milionů korun...
23. 9. 2003

V českém prostředí nadále, zdá se, trvají zmatky, ohledně základních žurnalistických zásad ve sdělovacím prostředku veřejné služby. Ten se přece nemůže profilovat tím, že každý "komentátor" prosazuje své vlastní, odlišné ideologické předsudky a očekává se, že "pravda" jaksi vznikne konfrontací různých, protikladných ideologických lží (jak taková ideologická konfrontace většinou dopadá, se můžete přesvědčit snad každou neděli sledováním televizních debat politiků zastupujících soupeřící české politické strany). (Kromě toho, už sám pojem "komentátor" je zastaralý, rozhlas a televize BBC také žádné "komentátory" v tradičním ideologickém slova smyslu nemají.)

Možná málokdo ví, že BBC má zákonem zakázáno šířit vlastní názory na politické otázky a otázky veřejného zájmu.

Citujeme níže zásady z Producers' Guidelines britské veřejnoprávní společnosti BBC a k tomu pro srovnání dopis Rady Českého rozhlasu, podle níž jsou úzce ideologické názory určitého tradičního "komentátora" přijatelné, pokud se proti nim ve vysílání vyskytnou ostře vyhraněné názory jiné...

Možná je však zbytečné citovat profesionální zásady britského veřejnoprávního rozhlasu a televize -- třeba se pro české prostředí nehodí...?

23. 9. 2003
Bitva o konečnou podobu návrhu Evropské ústavy začne příští víkend v Římě. Zatímco země "staré Evropy" se snaží uhájit podobu návrhu, vzešlého z Konventu, země "nové Evropy" nesouhlasí zejména s omezením počtu komisařů. Do rozpáleného ohně přilil minulý týden také předseda Evropské komise Romano Prodi.
23. 9. 2003
Fabiano Golgo se ve svém článku věnovaném úmrtí Leni Riefenstahlové (BL 12. 9. 2003 ) ZDE zabývá otázkou etiky v umění, vlivem morálky autora na kvalitu jeho díla a ptá se, zda má být umělec posuzován podle toho, v co věří. Jistě, že ne v občanské rovině, v té umělecké ano.
23. 9. 2003
Chuck Palahniuk: Zalknutí. Z angličtiny přeložil Richard Podaný. Praha: Euromedia Group -- Odeon, 2003, 256 stran, ISBN 80-207-1141-4

Po pár stránkách budete chtít být jinde. Takže to pusťte z hlavy. Jděte pryč. Vypadněte, dokud jste živí a zdraví.
Spaste se.
V televizi určitě běží něco lepšího. Anebo když máte takovou fůru času, jděte na večerní školu. Staňte se lékařem. Můžete ze sebe udělat Někoho. Počastujte se večeří v restauraci. Obarvěte si vlasy.
Nemládnete.
To, co se tady děje, vás nejdřív nakrkne. A pak to už bude jen horší a horší.
24. 9. 2003
preložil a upravil Radovan Geist

Medzi rokom 1979 a 1999 bola Strana európskych socialistov PES vždy najsilnejšou frakciou v Európskom parlamente. Dnes musí hľadať stratégie, ako sa na túto pozíciu opäť dostať. Rozšírenie únie a vstup nových členov ponúkajú nové šance, zároveň sú však aj veľkou výzvou. Dvadsať rokov dominancie politiky na celoeurópskej úrovni nespôsobil len úspech sociálnodemokratickej či socialistickej politiky pri oslovovaní voličov, ale aj fakt, že stredo-pravé spektrum bolo tradične rozdelené medzi kresťanských demokratov a konzervatívcov. Žiadna z týchto dvoch skupín nedokázala ohroziť postavenie socialistov.

24. 9. 2003
Dva roky po samovražedných atentátoch na newyorské dvojičky sa to dá povedať už s úplnou určitosťou. George W. Bush prehral vojnu s teroristami. I napriek jednoznačnému vojenskému úspechu v Afganistane a relatívnemu dobytiu Iraku. Dôvodov je hneď niekoľko. Pred jedenástym septembrom 2001 bol G. W. Bush prezidentom krajiny, o ktorej sa vedelo, že má najdemokratickejšie zriadenie na svete a rešpektuje na svojom území ľudské práva na úrovni ako nijaká iná krajina na svete.
23. 9. 2003
Irák byl v podstatě v těchto dnech dán na prodej, napsal v pondělí list Independent. Američany jmenovaná správa Iráku totiž oznámila, že otevírá všechny sektory iráckého hospodářství zahraničním investorům v zoufalém úsilí zajistit nutně potřebnou rekonstrukci země, v níž denně dochází k únosům, k plenění a k vraždění...
WTC 11. září 2001
24. 9. 2003

Ľudské práva dva roky po 11. septembri

Pri príležitosti výročia 11. septembra je načase povedať nahlas, že obeťami boja proti terorizmu sa pričasto stávajú slušní občania. Už viac ako rok je tridsaťročný afganský taxikár Wazir Mohammad väznený na americkej vojenskej námornej základni v Guantanámskom zálive. Wazir nebol oficiálne obvinený, nikdy nebol proti nemu vedený nijaký súd. Rovnako ako stovky ďalších zadržiavaných za celý ten čas ani len nevidel právnika. Možno je nevinný a možno je terorista. Jediným istým faktom zatiaľ je, že jeho syn, ktorý sa medzitým narodil, nevie, prečo nemá pri sebe otca a dokonca ani to, či vôbec niekto skúma, čo jeho otec skutočne spáchal.
Nebožtíci na bále
23. 9. 2003
Z kolika zlých lidí by se stali dobří, milí, kdyby se našel někdo, kdo by je pochopil, kdo by jim rozuměl, trochu tu jejich vyprahlou duši pohladil, vždyť snad každý člověk potřebuje lásku, vždyť snad i ta policie, která stíhá prostituci, potřebuje lásku, zlí lidé jsou zlí jen proto, že jim nikdo trochu lásky neposkytl.
L. Fuks, Spalovač mrtvol


24. září 2003 si připomeneme 80. výročí narození prozaika Ladislava Fukse. Patří nejen mezi nejvýznamnější české spisovatele druhé poloviny 20. století, jeho díla byla přeložena do více než deseti jazyků.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 "Krása" a "styl" Hitlerovy pracovny a problematika mezinárodního copyrightu   
24. 9. 2003 Ještě jednou Riefenstahlová: co je podstatou a funkcí umění? Fabiano  Golgo
24. 9. 2003 MFD jako hlas Pentagonu? Jan  Čulík
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
23. 9. 2003 Prodi versus Giscard: Dva kohouti na evropském smetišti Josef  Brož
23. 9. 2003 Ještě jednou k otázce morálky v umění Jan  Paul
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 WTO: Rozhodnutí o otázkách, týkajících se provádění dohod - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 Cancún: to, že se rozhovory rozložily, je pozitivní   
22. 9. 2003 Zklamání z nezdaru: průběh konference WTO v Cancúnu Ludmila  Štěrbová
22. 9. 2003 WTO: Deklarace ministrů a pracovní program - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 WTO: Deklarace o Dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví a veřejném zdraví - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
19. 9. 2003 Od Cancúnu ke spravedlivému obchodu   
17. 9. 2003 Globalizace: přísliby i hrozby   
17. 9. 2003 Cancún: Snaha o privatizaci vody   
17. 9. 2003 Subcommandante Marcos: Jsme vykořisťováni jako otroci WTO   
17. 9. 2003 Bechtel a krev za vodu: válka jako omluva pro rozšiřování práva korporací Vandana  Shiva

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba
17. 9. 2003 Jak být terénním sociálním pracovníkem Jana  Chalupová

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
22. 9. 2003 Česká média píší Mugabemu   
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba