9. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 6. 2003
Pár dní zbývá do referenda o vstupu do Evropské unie. Země se začíná ostře dělit na ty, co jsou pro a na ty, co nikoliv. "Eurorealismus" ODS i "měkké komunistické" odmítnutí vstupu jsou notoricky známé. Jak ale vidí vstup "euroeufemisté"?
Sloupek

Sledoval jsem v neděli večer v televizi BBC další, čtvrté a pak na digitálním okruhu BBC 4 i páté pokračování kafkovského thrilleru "Stav hry" (State of Play), psal jsem o něm podrobněji už minulé pondělí, ZDE, stránky thrilleru jsou u BBC ZDE.

Podle nynějšího "stavu hry" se zdá, že velká mezinárodní ropná společnost potřebovala vědět, o čem se jedná v energetickém výboru britského parlamentu, a tak jeho předsedovi nasadila - za vydatné neformální pomoci ministra energetiky - jako sekretářku svou agentku. Ta se však do šéfa výboru zamilovala a řídícímu orgánu oznámila, že agentku nadále nehodlá dělat. Byla zavražděna.

To všechno za dramatických okolností postupně zjistí investigativní novinářský tým deníku The Herald, ale když jsou skandální fakta připravena k tisku, establishment se začne bránit. Majitel listu oznámí šéfredaktorovi, ať se věcí přestane zabývat, "nelíbí se to vládě a my žádáme o dvě rozhlasové vysílací licence". Šéfredaktor neposlechne, a tak přijde soudní příkaz: nebudete psát nic o té a té velké ropné společnosti, ohrozilo by to hodnotu jejích akcií. Reakce šéfredaktora? Zastaví výrobu listu na příští den, odstraní veškerý text z prvních čtyř stran listu a nechá na ně natisknout velkými písmeny, doprostřed prázdné plochy, na str. 1: Máme důležitou informaci, kterou vám nesmíme sdělit. Na str. 2: Zakázal nám to parlament. Str. 3: Zeptejte se ropné firmy ... proč nesmíme. Str. 4: Zeptejte se svého poslance, proč jsme byli umlčeni.

A pátrání pokračuje dál. Ministr energetiky blekotá šéfovi poslaneckého energetického výboru, že mrtvá agentka nebyla vlastně zaměstnankyní ropné společnosti, že to pouze na žádost vládních kruhů předstírala... Zápletka se komplikuje. Na jedné straně korupce, na druhé straně neohožení novináři, hledající pravdu i za cenu svého vlastního osobního a existenčního ohrožení...

Proč o tom tak dlouze vyprávím? Fascinuje mě ten kulturní rozdíl. Strávil jsem večer u napínavého televizního pořadu, jímž veřejnoprávní BBC znovu a znovu podprahově - zábavou - vnucuje britské veřejnosti, že i v dnešní společnosti přece jen platí zásady slušnosti a integrity a že stojí za to je hájit stůj co stůj.

A pak se dovídám, že o pár kilometrů východněji v tutéž dobu vysílala komerční "televize" Nova svůj hysterický, srdceryvný útok na parodický projekt České televize "Český sen" - z obavy, že by snad mohla přijít o účinnost reklamy. :) Proč taková slabost, že to vede až k otevřenému přiznání neserióznosti?

Autoři, studenti FAMU Vít Klusák a Filip Remunda, se odvážili svým projektem Český sen poukázat na manipulovatelnost a ovlivňovatelnost nemyslivé části české veřejnosti tím, že zorganizovali měsíční - fiktivní - reklamní kampaň o tom, že bude údajně v Letňanech otevřen nový supermarket - a pak natočili davy lidí, kteří se tam na to pole, kde nic kromě konstrukce s dveřemi, otevírajícími se na volné prostranství, v určenou dobu začali vrhat. ČT útok davů na neexistující supermarket odvysílala ve Faktech, z natočeného materiálu vznikne ještě i celovečerní film.

Bylo to legitimní upozornění: pozor, lidi, užívejte vlastního úsudku a nepropadejte vlivu reklamní manipulace. Vytváří umělou realitu. Byla to služba veřejnosti. Upozornění, že součástí lidské důstojnosti je vzpřímenost a inteligence, i rozumný samostatný úsudek - a že se nemáme zbavovat vlastního kritického názoru a stávat se nemyslivým davem, ať jsme jakkoliv "chudí a bezmocní" - protože právě tou nemyslivostí svou bezmocnost prohlubujeme.

Na nedělním pořadu Střepiny televize Nova, který až hystericky - zaútočil na Český sen, je trapné především to, jak tato televizní stanice vlastně skočila autorům Českého snu na vějičku - svým až komunisticky propagandistickým útokem na tento satirický projekt projevila osobní úzkost, strach: "Jsou ohroženy naše finanční zdroje, někdo si dovolil zpochybnit argumentaci reklamy a poukázal veřejně na její manipulativost!"

A tak začala televize Nova demagogicky ronit krokodýlí slzy ,prý jménem "obyčejných lidí" . Snažila se zamlžit, že právě cílem projektu Český sen bylo vystoupit v zájmu obyčejných lidí, upozornit je, aby nepropadali komerční manipulaci. Je vždycky důležité nastavit si zrcadlo, otřást lidmi, aby to vedlo k zamyšlení každého nad sebou samým. To se v Čechách teď nesmí? Bude i v tomto případě následovat na tvůrce Českého snu trestní oznámení? :)

Televize Nova ovšem z komerční manipulace žije. Svým útokem na Český sen to přiznala. Běduje: Trapní buržoazní chlapci si udělali v Českém snu legraci z těch nejchudších, byl to vtip na úkor důchodců a sociálně slabých. A šlo to všechno z naší peněženky a z našich daní!

(Jako by financování televize Nova nešlo z peněženek obyčejných lidí, - ti ho financují nákupem zboží, jehož ceny jsou zatíženy náklady na televizní reklamu.)

Stydím se za televizi Nova, že si nedokáže udržet profesní důstojnost a snaží se ve prospěch svých podnikatelských cílů manipulovat veřejnost za každou cenu. Stačí k tomu, když se objeví jediný satirický, přemýšlivý hlas. Ten v "komerčním" prostředí České republiky přece nesmí být dovolen, musí být utopen.

Televize Nova by bývala mohla získat určité ospravedlnění pro své komerční podnikání na terestrické vysílací frekvenci - kterou dostala jako privilegium, a v civilizovaných zemích za to komerční televize musí plnit i určité kvalitativní požadavky - kdyby se alespoň občas dokázala projevovat jako neúplatná zastánkyně veřejného zájmu. Bohužel, jak je vidno, takováto laťka je pro ni nedosažitelná. Využije každé příležitosti k propagandě ve vlastní věci.

Nevím jak vám, ale mě vadí, když se mi někdo snaží vnucovat, jak mám myslet, aby tím na mně mohl vydělat.

Je to možná v českém prostředí nemyslitelné, ale - neprospělo by pověsti obou televizních stanic, ČT i Novy, kdyby dali ve svém vysílání prostor i svým odpůrcům? Myslíte si, že je veřejnost natolik hloupá, že se nepovšimne nevyvážených pořadů či reportáží, v nichž je slyšena jen jedna strana?

Poznámka na závěr: Samozřejmě, že je velmi sporné a v zásadě nepřípustné, zmanipuluji-li jako filmový tvůrce realitu a pak o tom natočím svůj film. Je to střet zájmů.

Případ Českého snu se mi však zdá být něčím jiným: je to vytvoření modelové situace podle reality, varování, které by mělo vést k prozření. Není to, zdá se mi, případ, kdy by filmař podlým způsobem veřejnost ohloupil a v natočeném filmu se jí vysmíval, že mu skočila na vějičku. Modelováním vážného problému jde v tomto případě, myslím, o veřejný zájem. Tyto kontroverzní projekty je nutno vždycky posuzovat z hlediska, do jaké míry slouží veřejnému zájmu a do jaké míry jen osobní glorifikaci filmového tvůrce.

Tento způsob "vyvolání nákupní horečky" je myslím něco jiného než když někdo zvolá v přeplněném divadle "hoří". Normální člověk by měl manipulaci při "vyvolávání nákupní horečky" poznat. Zuřivá reakce televize Nova byla ovšem logická, neboť tento happening byl přímým - a záslužným - útokem na podstatu manipulativní reklamy.

9. 6. 2003

Polské referendum se vyslovilo pro členství v Evropské unii a překonalo práh nadpoloviční účasti, na čemž závisela platnost verdiktu z volebních uren. Podle informací agentury DPA se na základě výsledků z 75 procent volebních okrsků sobotního a nedělního hlasování zúčastnilo 57,7 % voličů, z nichž PRO se vyslovilo 75,6 %, PROTI bylo 24,4 %.

"Není divu, že Evropa zadržela dech, když se v noci ze sobotu na neděli ukázalo, že hlasoval jen každý sedmý volič. Kdyby Polsko řeklo ne, kdyby účast nepřekročila magických 50 procent... Přesto jsme hlasovali pro. S veškerou nedůvěrou, jakou může mít společnost tolik desetiletí zotročená cizími velmocemi, tolikrát podvedená vlastními i vnucenými vládami, vězněná ve sklepě dějin. Ale také s obrovskou nadějí, radostí a vědomím, že svobodu a možnost volby - zda chceme vstoupit, či ne - nám nikdo nedaroval, ani nevnutil," píše v redakčním komentáři Gazeta Wyborcza.

"Přijali jsme nejdůležitější rozhodnutí od června 1989," míní Rzeczpospolita v narážce na volby, které znamenaly pád komunismu. Jak list zdůrazňuje, už jen na Polácích záleží, co s budoucností učiní...

9. 6. 2003
Navzdory zoufalému úsilí vedoucích politiků na obou stranách Atlantiku nadále dominuje tato otázka sdělovacím prostředkům. "Špióni a vládní propagandisté si navzájem vyměňují nadávky," konstatoval v neděli týdeník Observer, avšak zbraně hromadného ničení pořád nikde:
9. 6. 2003
Mocně heroldováno (vytroubeno) bylo již mnoho případů v ČR policejně či jinak úředně šikanovaných novinářů. Kauza Jany Bobošíkové z TV Nova či bývalé předsedkyně českého Syndikátu novinářů (SN) Ireny Válové jsou sice nyní aktuální, ale jako člen dnes již neexistujícího Výboru na ochrany svobody slova (VOSS) při Syndikátu novinářů vím o celé řadě dalších.
9. 6. 2003
"Ať si to zkusí sami, když si myslí, že to umí lépe." Tímto nehorázným způsobem sdělovala na obrazovce Novy stanovisko jedné instituce její mluvčí na kritiku způsobu vedení kampaně propagující přistoupení k EU.
9. 6. 2003
POLEMIKA

Nelze souhlasit s chápáním ironie jako tvůrčího prostředku, jak to činí šéfredaktor ve svém sloupku, ZDE, jestliže se ta ironie vysmívá těm, jejichž schopnost rozlišit fikci od reality v tomto hodnotově i jazykově rozkomíhaném světě je snížena na minimum. Nelze chápat ironii pražských "intelektuálů", kteří si dělají krutou a hořkou legraci z těch, za jejichž peníze a pro něž mají "tvořit".

9. 6. 2003
POLEMIKA
Polemika, která se nyní v Česku vede o projektu Český sen, se po mém soudu tak trochu odchyluje od podstaty věci, a to jak ze strany jeho zastánců (J. Čulík), tak i ze strany odpůrců projektu (Štěpán Kotrba), napsal Vladimír Čich.
Robert Meeropol
9. 6. 2003
19. června 1953 poslali Roberta Meeropola, aby si šel hrát, zatímco byli jeho rodiče popraveni. Bylo mu teprve šest let a nerozuměl, co se děje. - Před padesáti lety byli popraveni v Americe jeho rodiče Ethel a Julius Rosenbergovi. Jak na to nyní pohlížejí jejich děti, děti komunistů?
7. 6. 2003

Prezident Bush se vyjádřil, že chce jmenovat koordinátora, který by vedl (?) vedoucí představitele z Blízkého východu směrem k mírovému procesu. Použil nezvyklého kovbojského výrazu "ride-herd", což zřejmě znamená, "kovboji na koních dohnat státo tam, kde ho chceme mít". Mnozí si stěžují, že tomuto texaskému žargonu nerozumějí. Vzpomínáte, když Bush označil Saddáma Husajna za "banditu" a prohlásil, že chce Osamu bin Ladena "živého nebo mrtvého", připomínají stránky BBC, které přinesly jazykový rozbor Bushova populistického kovbojského vyjadřování. A ono to funguje - nedávný průzkum veřejného mínění zjistil, že široká americká veřejnost považuje Bushe za "sebevědomého", "odvážného", "odhodlaného" a "rozhodného" - to jsou všechno vlastnosti, spojované s mýtickým kovbojským hrdinou z Divokého západu... :)

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 6. 2003
Sara Coxová, disc jockey britské rockové rozhlasové stanice BBC Radio 1, zvítězila v precedenčním soudním sporu proti bulvárnímu tisku vedeném podle nového zákona o lidských právech, který Británie nedávno musela přijmout z EU. Coxová získala podstatné odškodné nad deníkem The People, který v roce 2001 publikoval fotografie ze svatební cesty Coxové, na nichž jsou ona a její manžel nazí.
9. 6. 2003

Stretnutie G-8 -- divadlo plné paradoxov

Radovan Geist

Ak by niekto v nedeľu tajne premiestnil na Mars celé francúzske horské mestečko Evian, prišli by sme o lídrov najmocnejších krajín sveta. "Nezodpovedné živly" tvrdia, že by to viac problémov vyriešilo, než spôsobilo. V každom prípade, sa to asi nedalo. Prísnejšie strážené miesto vtedy na Zemi pravdepodobne neexistovalo. Navyše, to by sme predsa Marťanom nemohli urobiť...

9. 6. 2003
Dijon

Francúzska socialistická strana (PS) je stále silná. No mnohí od nej očakávali viac ako len pôsobenie na francúzskej scéne. Dnes je súčasťou všadeprítomnej opozície voči reštriktívnym opatreniam, ktoré odštartovala pravicová vláda koncom minulého roka. Akú úlohu v nej však zohráva, to je predmetom mnohých diskusií, kníh i pouličných bojov. Francúzska politická scéna je charakteristická tým, že skoro každé voľby neznamenajú porážku, ale deštrukciu toho druhého.

9. 6. 2003
"Zapomeňte na Hitlera nebo Stalina - největší zlosyn dějin je Saddám" prohlásila tisková mluvčí Pentagonu Victoria Clarková v pondělí 30.3. 2003. "Irácký lid bude po desítkách let zbaven mučení a útlaku, jaký svět neviděl". Její prohlášení zapadlo do proudu podobných komentářů z Washingtonu, která iráckého vůdce démonizují. Pro paní mluvčí, G. Bushe a americké generály je to jasné.

Toto vidění světa velice dobře popsal Orwell ve svém slavném románu "1984". Zvykli jsme si spojovat tento román s komunismem. Ale setkání s tímto portrétem Emmanuela Goldsteina v našich mediích je podivným paradoxem:

9. 6. 2003
Keď sa povie slovo Barma, človeku sa v mysli vynorí viacero obrazov. Krajina, ktorá je spojená s exotikou ďalekých ázijských končín. Sčasti zahalená hmlistým oparom, vznášajúcim sa nad horskými oblasťami a zelenými nížinami. Nedajú sa však prehliadnuť prísne hlasy generálov, ktorí držia krajinu pevne vo svojich rukách, izolovanú od okolitého sveta. Napriek strachu a krutým trestom sa ľudia nevzdávajú a volajú po demokracii. Nádeje vkladajú do líderky opozičnej strany Aung Schan Su Ťiovej, držiteľky Nobelovej ceny za mier.
9. 6. 2003

Transatlantická kríza vo vzťahoch medzi USA a odporcami útoku proti Iraku sa zdá zažehnaná. No aj po bezprecedentnom diplomatickom maratóne zostáva otázka na ako dlho.

9. 6. 2003

Európska konfederácia odborov vyzýva na politiku tvorby pracovných miest

Zrušiť Pakt stability a rastu, ktorý obmedzuje schodok verejných rozpočtov členských krajín eurozóny na tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), vyzvali vlády európski odborári.

9. 6. 2003
Dvě kubánská letadla unesená nedávno leteckými piráty do Spojených států byla zabavena a dána na Floridě do dražby s tím, že výtěžek má být použit na částečné pokrytí náhrady 27 milionů dolarů, k jejímuž zaplacení byla floridským soudem odsouzena vláda Kuby za to, že "dovolila" svému špiónovi oženit se s americkou občankou kubánského původu "za klamných okolností"...
9. 6. 2003

Podrobně jsme se v minulých dnech zabývali v Britských listech případy Jany Bobošíkové a Ireny Válové, na něž bylo - skandálním způsobem - podáno trestní oznámení, v prvním případě za normální novinářskou práci a v druhém případě za přednesení zprávy ve veřejném zájmu v Poslanecké sněmovně a její medializaci na tiskové konferenci a v článcích.

Všechny články k tomuto tématu naleznete v BL ZDE, rozsáhlé původní rozhovory s Janou Bobošíkovou a Irenou Válovou na toto téma jsou ZDE a ZDE. Faksimile trestního oznámení na Janu Bobošíkovou je v BL ZDE, faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou je ZDE.

6. 6. 2003
"British Helsinki Human Rights Group", soukromá organizace, registrovaná v Británii jako charitativní instituce, která má sídlo v Oxfordu, publikovala na svých stránkách v angličtině dlouhý text o nedávném policejním výslechu Jany Bobošíkové BHHRG BL. Obsahuje zajímavé, nedoložené a kontroverzní informace, například o tom, že skupina PPF, vlastník TV Nova prý vyjednává s vládou o odkupu nevymahatelných pohledávek, a je prý proto zranitelná vládnímu nátlaku ohledně TV Nova.
9. 6. 2003
Astronomové si vždy mysleli, že na chladnoucích planetách a na planetách, kde je chlad podmíněn vzdáleností od Slunce, ve shodě s celkově nižší tepelnou energií cirkulující v atmosféře, se sníží i rychlost atmosférických větrů a dojde k jakési mrazivé stabilizaci klimatu a atmosférické jevy budou méně dramatické. Průzkumy vzdálenějších planet však ukázaly, že je tomu přesně naopak.
6. 6. 2003

Americký Kongres ve čtvrtek zakázal poměrem hlasů 282 ku 139 výjimečnou metodu potratů, která se dosud používala v Americe v posledních fázích těhotenství u 0,17 procent potratů v případech, kdy trpí plod vážným znetvořením. Nové zákonné ustanovení bylo schváleno hlavně proto, že ho silně podporuje prezident Bush. Podle zpráv je to vážnou prohrou stoupenců práva žen určovat si svůj osud ("pro-choice") a bude zřejmě následovat rozsáhlá soudní bitva.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
6. 6. 2003
Chcete si zavzpomínat na atmosféru šedesátých let, návštěvu amerického básníka Allena Ginsberga v Praze, nebo přečíst dosud nepublikované současné milostné verše Karla Sýse či básničky Jiřího Žáčka? Anebo jsou vám milejší texty dnešních dvacetiletých - třeba vás zajímá, jak píše brněnský beatnik Petr Zemek?
9. 6. 2003
Radovan Geist
Čím viac sa v politike strácajú racionálne vysvetlenia, tým viac potrebuje symboly. Tie posúvajú skutočné dôvody konania do sféry nepochopiteľna. Symbolické gestá -- okrem praktického významu, ktorý môžu niesť -- majú zvýrazniť aj "nezemskosť" vládcov. Je zbytočné usilovať sa pochopiť ich činy. Vedie ich vyššia sila, vyššie poslanie.
5. 6. 2003
Podíly mzdových nákladů na zaměstnance z celkových rozpočtů jednotlivých podniků jsou v Česku zřejmě tajné. Český statistický úřad (ČSÚ) je zveřejňovat nesmí, další ústřední orgány státní správy je rovněž odmítají zpřístupnit a samotné podniky o nich mlčí s odkazem na obchodní tajemství.
4. 6. 2003
Katedra slovanských studií Glasgow University vypisuje každoroční konkurs na jazykového lektora pro výuku zahraničních bohemistů na školní rok 2003-2004.
31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 More harassment of journalists in the Czech Republic   
5. 6. 2003 Petr Uhl se domnívá, že o Bobošíkovou vůbec nejde Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2003 Kde jsou irácké zbraně hromadného ničení?   
9. 6. 2003 O dětech popravených komunistů   
9. 6. 2003 Stydím se za televizi Nova Jan  Čulík
9. 6. 2003 Víkendová média zauzlované ANO nerozvázala Josef  Trnka
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož
9. 6. 2003 Český sen o morálce Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Český sen trochu jinak Vlastimil  Čich
7. 6. 2003 Bushova kovbojská terminologie je "nesrozumitelná"   
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2003 (D)Evian(ti) Radovan  Geist
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož
9. 6. 2003 Polsko řeklo ANO Evropské unii třemi čtvrtinami hlasů   
5. 6. 2003 Kdež sú Boží bojovníci Jaroslav  Malý
5. 6. 2003 "Máme protilátku vůči neobjektivní kampani pro EU"   
5. 6. 2003 Po vstupu do EU musejí výrazně stoupnout mzdy v ČR Karel  Mašita
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
2. 6. 2003 Komisař EU: Pokud se Češi nepřipraví na vstup, přijdou o množství peněz   
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant
30. 5. 2003 ČR: Net deficit with the EU is practically inconceivable Martin  Myant

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Poláci v Iráku Vojciech  Kość
6. 6. 2003 Tony Blair a zfalšované dokumenty o Iráku   
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
1. 6. 2003 Životopisec Saddáma Husajna: útok na Irák byl oprávněný   
31. 5. 2003 Straw a Powell: "Výzvědné informace o Iráku nebyly spolehlivé"   
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...   
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku   
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout   
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele   
28. 5. 2003 Irák: Vůbec žádné zbraně hromadného ničení?   

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist
23. 5. 2003 Pohotovostný manuál občana I. Martin  Nevada
23. 5. 2003 Bratislava, Nazi Free Zone: boj proti neofašizmu prišlo podporiť 2000 antifašistov Martina  Blažeková
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová
15. 5. 2003 Interupcie na Slovensku - Filozofická a etická otázka sa stala otázkou politickou Sylvia  Porubänová
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies