13. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
BBC: The Debate
13. 2. 2003

Proč je veřejné mínění v Německu tak nepřátelské válce vůči Iráku? Odpověděl Michael Naumann:

"Německé veřejné mínění se nestaví nepřátelsky proti USA či Británii jako takové. To, co je za tím v německé mysli, je zcela jednoduché. Všichni v Evropě vědí, že Němci zažili velké válečné trauma. Skončili jsme jako historicky morálně poražený národ a -- lidi jsou jednoduše pacifisti. To by měli naši sousedi vítat."

"Je na první pohled jasné, že většina lidí v Británii a v ostatních evropských zemích nepodporuje válku, pokud nebude explicitně schválena Radou bezpečnosti OSN a i v tom případě mnozí z nich podpoří tuto válku jen neochotně,"

konstatoval ve středu večer ve 20. 30 na televizním okruhu BBC 1 úvodem půldruhahodinového diskusního pořadu Irák: Británie rozhoduje moderátor David Dimbleby.

Pořad se po celodenní diskusi politiků a analytiků i členů veřejnosti pokusil strukturovanou, tematickou debatou objasnit pro a proti.

Jen 9 procent britských občanů (v Americe 57 procent) by -- podle včerejšího průzkumu BBC - podpořilo válku proti Iráku bez druhé rezoluce OSN.

Hlavními diskutéry byli z Ameriky Richard Perle, "vlivný poradce amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda", James Rubin, náměstek americké ministryně zahraničí za prezidenta Clintona, z Blízkého východu jordánský princ Hassan, bývalý korunní princ, diplomat a předseda Arabského myšlenkového fóra. Ze Saúdské Arábie princ Turki al Faisal, donedávna šéf saúdské rozvědky, bratr saúdského ministra zahraničí a nyní saúdský velvyslanec v Londýně. Z Evropy náměstek prezidenta Chiraca Jacques Myard, a z Německa bývalý ministr Michael Naumann, v současnosti šéfredaktor listu Die Zeit. Z Británie šéf britských liberálních demokratů Charles Kennedy, který se v sobotu bude účastnit v Londýně protiválečné demonstrace, a ministr zahraničních věcí Jack Straw. Z rozsáhlého a zajímavého pořadu vybíráme jen některé výroky a myšlenky.

videozáznam The Debate: RM 34kbps, 1:22:30 BBC
Stránky televizní debaty Británie rozhoduje v angličtině BBC
Jiné výroky Richarda Perla česky BL
14. 2. 2003

Citát:

LONDÝN 12. února (ČTK) - Teroristické útoky hrozící Londýnu, které v uplynulých dvou dnech vedly v britské metropoli ke zpřísnění bezpečnostních opatření, odpovídají prý svou závažností teroristickým útokům na Spojené státy z 11. září. Uvedl to výkonný předseda Labouristické strany John Reid.

V úterý byly na letišti Heathrow ležícím západně od Londýna rozmístěny lehké tanky a stovky vojáků. Policie varovala, že teroristická síť Al-Káida Usámy bin Ládina by se mohla pokusit zaútočit na britské hlavní město.

Reid v odpovědi na dotaz, zda bezpečnostní opatření nejsou přehnaná, (podtrhla redakce BL) uvedl, že hrozby jsou velmi vážné a že se nejedná o nějakou hru.....

Bylo to jinak: Předseda Labouristické strany John Reid reagoval ve středu zlobně a hystericky, když učinil výrok, že je prý hrozba londýnskému letišti Heathrow na úrovni 11. září 2001. Odpovídal totiž na otázku skupiny studentů v Manchesteru, kteří se ho přímo zeptali, zda jsou bezpečnostní opatření kolem Heathrow součástí vládní PR kampaně pro válku proti Iráku, neptali se ho tedy ostýchavě, jak navozuje ČTK, "zda nejsou bezpečnostní opatření přehnaná", ale přímo ho obvinili z vládní manipulace ve prospěch války. Proč to ČTK nenapíše?

Reid se rozčílil a odpověděl, že jde o hrozbu takové úrovně, při níž zahynuly tisíce lidí v New Yorku dne 11. září 2001. Posléze Reid přiznal, že svou odpověď v hněvu přehnal a že nejde o hrozbu na úrovni 11. září. Po několikadenním utajování, o co vlastně jde, přiznala konečně ve čtvrtek britská vláda, že MI5 zjistilo, že se možná do Británie dostaly střely země - vzduch a že by je teroristé mohli použít proti letícímu letadlu. MI5 prý zjistila, že nějaká skupina plánuje na nějaké letadlo zaútočit. V Afghánistánu zmizely střely země - vzduch a není vyloučeno, že se některé z nich mohly dostat do Británie.

Britská vláda se v posledních dnech stala terčem četných útoků, že se prý zostřením bezpečnostních opatření kolem některých britských letišť snaží vyvolat proválečnou hysterii. Proto s ulehčením kvitoval britský ministr vnitra David Blunkett čtvrteční zprávu, že na londýnském letišti Gatwick byl zadržen 37 letý Venezuelan, který přiletěl z Kolumbie a přivezl si v zavazadle granát. "Vidíte, nevymysleli jsme si to," konstatoval s úlevou Blunkett. Doslova uvedl v rozhovoru pro Radio Sheffield: "Potvrzuje to, že skutečně máme problém, protože - a to je druhá věc - lidi tvrdí, že si vymýšlíme a že to neexistuje, a to je absolutní nesmysl."

Jenže jakou souvislost má granát s organizací al Qaeda či údajným plánem sestřelit letadlo raketou země-vzduch, dosud není jasné. Blunkett se v parlamentu stal terčem kritiky, že o údajné (možné?) hrozbě letišti Heathrow řádně neinformoval, vyjádřil se k tomu, že on nebude poskytovat "průběžný komentář".

Zkreslená zpráva ČTK >
Autentická zpráva v angličtině >

Další podrobnosti v angličtině BBC

13. 2. 2003
Respekt č.7/2003 přinesl jako hlavní téma velmi zdařile připravený článek autorky Elišky Bártové, pod názvem "Desítky tisíc lidí čekají na šanci odhodit svěrací kazajku". Zabývá se jak životem lidí s mentálním postižením v ústavech, tak i osudem reformy sociálních služeb, jež se zdá být nástupem Zdeňka Škromacha na ministerský post vážně ohrožena. Škromach totiž vyhodil dva klíčové zaměstnance ministerstva, kteří reformu připravovali v česko-britském projektu, který stál obě strany dost úsilí i finančních prostředků.
12. 2. 2003
Charles Singleton je vězněm, odsouzeným k trestu smrti v americkém státě Arkansasu. V roce 1979 zavraždil prodavače. Před dvěma lety rozhodl odvolací soud, že by u něho bylo vykonání trestu smrti "krutým a neobvyklým", a tedy nepřípustným trestem, protože je Singleton duševně nemocný, je paranoidní schizfrenik. O jeho případu informoval britský rozhlas.

Podle amerického zákona je nepřípustné, aby byli duševně nemocní vězni popravováni. Avšak nyní rozhodl federální odvolací soud, že Singleton smí být popraven, protože když bere léky, je normální a zdravý. Tím vzniklo pro Singletona a jeho právníky obrovské morální dilema: buď si bude Singleton brát prášky dobrovolně a bude popraven, anebo prášky odmítne a bude moci dál žít, pouze ale ve stavu psychózy.

12. 2. 2003

Irácký režim poukazuje na to, že v úterý zveřejněný údajný audiozáznam nejnovější výzvy Osamy bin Ladena, který odvysílala arabská televizní stanice al Džazíra, nijak nepodporuje Saddáma Husajna. Pásek apeluje na Iráčany, aby povstali proti Američanům. Americká vláda to interpretuje jako důkaz spojení mezi al Qaedou a Saddámem Husajnem.

Reportér BBC z Bagdádu však potvrzuje, že výzva na pásku skutečně neobsahuje žádnou chválu Saddáma Husajna. Pásek ho charakterizuje jako někoho, kdo prý není "skutečný muslim". Mluvčí na pásku konstatuje, že mu je jedno, jestli Saddám Husajn přežije americký útok.

Irácký režim Saddáma Husajna znovu také opakoval, že jediným vítězem případného amerického útoku proti Iráku by byla právě al Qaeda a lidé jako Osama bin Laden, kteří by využili pro své cíle zvýšeného napětí mezi islámským světem a Západem.

13. 2. 2003
V Ostravě ve středu probíhalo jednání o dalším osudu dálnice D-47. Zástupci kraje a investorů Housing & Construction (H&C) se shodli v tom, že je nezbytné se stavbou začít co nejdříve. Dálnice je pro tento nejvýchodnější region republiky, zmítaný vážnými sociální problémy způsobenými vysokou nezaměstnaností životně důležitá.
13. 2. 2003
Bílý dům argumentoval, že tato audionahrávka, jestliže to skutečně byl Osama bin Laden, prostě dokázala, že Irá, a terorismus jsou nějakým způsobem spojeny. Jenže my si nemůžeme pomoci a uvažujeme o tom, jestli náhodou nebylo vyjádření solidarity s Irákem chytrým trikem, jímž mají být Spojené státy vyprovokovány k útoku na Bagdád, aby to postavilo muslimský svět proti Západu a vytvořilo nové stoupence pro al Qaedu, napsal list New York Times a pokračoval: To, že se bin Laden z války proti Iráku možná raduje, ještě nemusí znamenat, že bychom se měli postavit proti této válce. Avšak americký lid si přeje, aby jeho vláda hlavně bojovala proti terorismu doma, a v poslední době došlo k celé řadě momentů, kdy se zdálo, že to Washingtonu nedochází.
New York Times ZDE
další výňatky ze světového tisku ZDE
12. 2. 2003
Podle průzkumu veřejného mínění listu Washington Post a ABC News, uskutečněného po vystoupení Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN, 57 procent dotazovaných Američanů podporuje invazi do Iráku i postaví-li se proti tomu OSN, "jestliže budou někteří spojenci, jako Velká Británie, Austrálie a Itálie" Washington podporovat.

V Británii jsou názory daleko nepevnější: podle průzkumu televize Channel Four považuje 32 procent Britů za hlavní hrozbu světovému míru Spojené státy a Severní Koreu za nebezpečnější stát než Irák. Avšak 62 procent Britů by podpořilo válku proti Iráku, kdyby ji schválila Rada bezpečnosti OSN. .

Zdroje v angličtině ZDE a ZDE
13. 2. 2003
Jako věřící nás naše láska k bližnímu vede k tomu, abychom se stavěli proti válce a hledali mírová řešení konfliktů. Jako církve se modlíme za mír a svobodu, spravedlnost a bezpečí lidu Iráku a na celém Blízkém Východě. Taková modlitba nás zavazuje k tomu, abychom byli nástroji pokoje a míru.
Litujeme skutečnosti, že nejmocnější státy tohoto světa znovu považují válku za přijatelný nástroj zahraniční politiky. To vytváří mezinárodní kulturu strachu, ohrožení a nejistoty.

Stanovisko evropských církevních představitelů ze setkání v Berlíně, které se uskutečnilo 5. února 2003. Setkání bylo svoláno Světovou radou církví (WCC) ke konzultaci s Konferencí evropských církví (KEK), Národní radou církví v USA (NCCCUSA) a Radou církví Blízkého Východu (MECC) na pozvání Evangelické církve v Německu (EKD).

12. 2. 2003
Michale,

přečetla jsem si vaši zprávu, kterou dostávám od Iniciativy proti válce. Nejsem ani členem té organizace, jen jí pomáhám jako jeden z organizátorů Mezinárodních mírových demonstrací (International Peace Marches) které začaly v Praze dne 26. ledna. Chtěla bych poprosit, abyste pomáhali zbavit hnutí za mír v České republice své vnitřní rozhádanosti. Chápu, že se někteří lidé bojí trockistů a bolševiků. Jsem cizinka, ale bydlím tady už šest let a znám dobře Rusko i Bělorusko. Nemám žádné iluze o těchto ideologiích. Ale Iniciativa proti válce dosud nevyřkla jediné slovo, které bych mohla považovat za ideologické. Zatím se drží úplně mimo politiku a soustřeďují se na hlavní problém, na nebezpečí války. Toho si vážíme, a proto se naše organizace k nim přidala.
... Až to jednoho dne začne pálit Čechy tak, jak to všechno pálí nás, tak úplně zapomenou na to, kdo je komunista a kdo je anarchista. Doufám, že ten den není příliš daleko. Potřebujeme vás už dneska.

Dopis Arie Farnamové Michalu Ruskovi BL
13. 2. 2003
Pokud dojde k volbě budoucího prezidenta přímou volbou, domnívám se, že je naprosto nutné omezit jeho pravomoci. Až doposud totiž garantovaly jeho politickou a morální způsobilost politické strany. Občanům ovšem nyní budou nabízet pana prezidenta média, která jsou převážně komerční a jistě mohou pomocí PR kampaně vyprofilovat do prezidentského postu prakticky kohokoliv.

Systematický mediální tlak - propaganda - může přinést naprosto iracionální a neočekávanou volbu. Občan nemá šanci se rozhodovat jinak než podle popularity, nikoliv kvality kandidáta. A popularita je věcí obchodu, zakázky.

13. 2. 2003
Dalibor Borák
Článek zjevně vyjadřuje nesouhlas pisatele s realizací pomníku. Otázky vhodnosti a výtvarné hodnoty řešení posuzovala porota, která byla jmenována v souladu se zákonnými normami vyhlašovatelem tak, jak je to u podobných soutěží obvyklé. Každá soutěžní porota je složena z porotců závislých na vyhlašovateli či úkolu a porotců, kteří jsou na vyhlašovateli či úkolu nezávislí. Nezávislí porotci jsou zpravidla uznávaní odborníci, v tomto případě výtvarníci a architekti, kteří mají s realizací podobných děl zkušenosti.

Komentář České komory architektů k článku Jana Paula "Soutěž na pomník obětem komunismu byla fraška".

Původní článek Jana Paula je ZDE
13. 2. 2003
The San Francisco Bay Guardian

Lidé v Ghaně mají problém. Během období dešťů dosáhl výskyt cholery v Akře, hlavním městě Ghany, rozsahu epidemie. Skoro polovina zaznamenaných návštěv ve zdravotnických zařízeních v roce 2000 se týkala malárie. A počet lidí nakažených červem vlasovcem medinským roste do té míry, že celým obcím hrozí ekonomický krach.

Všechny tyto nemoci lze přičíst na vrub jedinému základnímu problému: nedostatku přístupu k čisté, pitné vodě. A důvodem, proč čísla postižených nemocemi rostou, je podle aktivistů to, že mnoho lidí, ponejvíce chudých, bylo odříznuto od dodávek vody při směřování země k privatizaci celého vodního systému.

UNICEF: Problematika kvality a dostatku vody ZDE
původní zdroj: San Francisco Bay Guardian ZDE
13. 2. 2003
Gustavo Capdevila
Výbor OSN pro ekonomická, kulturní a sociální práva vydal stanovisko, v němž prohlašuje přístup k vodě za lidské právo a říká, že voda je sociálním a kulturním statkem, nikoli pouhou ekonomickou komoditou.

Výbor podtrhl, že 145 zemí, které ratifikovaly Mezinárodní úmluvu o ekonomických, kulturních a sociálních právech, je nyní zavázáno k tomu, aby postupně zajistily dostupnost pitné vody a to 'spravedlivě a bez diskriminace'.

13. 2. 2003

Rok 2003 byl prohlášen OSN za Mezinárodní rok pitné vody

Henry Heyneardhi
Motto:
"Globaliazace se vůbec netýká obchodu, nýbrž čistě moci a kontroly. Jde o reorganizaci světa, která má vymazat hranice států a ustavit diktaturu nejmocnějších světových centrálních bank, komerčních bank a nadnárodních obchodních společností."
Paul Hellyer
bývalý kanadský místopředseda vlády

Pouze 5 procent světové populace nakupuje vodu od nadnárodních korporací, ale roční zisky už nyní dosahují 40 procent zisků naftařského sektoru. S tímto enormním potenciálem pro zisky tlačí vodařské nadnárodní společnosti na to, aby se zlegalizovalo obchodování vodou jako komoditou skrze GATS (General Agreement on Trade and Services - Všeobecná dohoda o obchodu a službách) Světové organizace obchodu (WTO).

12. 2. 2003

Na Karvinsku je na každé volné místo 100 uchazečů o práci

V pondělí byla zveřejněna ministerská informace o aktuálním vývojI na trhu práce z které jsme se dozvěděli, že poprvé v historii České republiky míra nezaměstnanosti překonala desetiprocentní hranici a bez práce je téměř 540 tisíc lidí. Na dlažbě se tak ocitl každý desátý práceschopný občan.

Nejsložitější situace je na severu Čech, na severní Moravě a ve Slezsku. Ještě nikdy nebyla v Moravskoslezském kraji situace tak kritická jako v těchto dnech a prognóza na nejbližší období podle názoru odborníků není rozhodně příznivá. Na úřadech práce ve všech okresech kraje vyhledává pomoc už každý šestý člověk v aktivním věku. Jen v lednu požádalo o pomoc úřady práce v Ostravě, Karviné, Bruntále, Opavě, Frýdku-Místku a Novém Jičíně téměř 11 tisíc lidí, nejvíce za poslední tři roky. Celý kraj eviduje 105 196 nezaměstnaných, téměř čtvrtinu všech z celé republiky.

12. 2. 2003
"Blairův problém je ten, že většina odporu proti němu pochází z jeho vlastní strany v parlamentě. Nepřátelství labouristických řadových poslanců vůči premiéru Blairovi je nyní neuvěřitelné. Tito poslanci proti Blairovi vybičovávají nepřátelské veřejné mínění. Veřejné mínění se staví proti Blairovi hlavně v důsledku toho, co se děje v Labouristické straně. A nemyslím si, že řadoví poslanci v Labouristické straně odhodí své zbraně, až tato válka začne."

74 procent britských občanů se domnívá, že Saddám Husajn skutečně má chemické či biologické zbraně. Přesto však jen 28 procent Britů podporuje v současnosti Tonyho Blaira a válku proti Iráku. Proč existuje tento rozdíl, to se pokusila vysvětlit včerejší diskuse ve zpravodajství Channel Four News.

Z demonstrace  proti válce - Praha, 26. 1. 2003
12. 2. 2003
Pikantní myšlenkovou konfrontaci připravila odborářským "taťkům pracujícího lidu" Československá anarchistická federace. Připravila totiž uspořádání "své" demonstrace o týden později, než je hlavní pražská protiválečná akce (15. 2. 2003), a to přímo na náměstí Winstona Churchilla.

22. 2. 2003 se tedy sejdou mladí lidé proti válce, anarchisté a antifašisté na protiválečném mítinku přímo pod okny pražské odborové centrály - Domu odborových svazů.

V odborech samotných však nikdo o žádné podpůrné nebo samostatné protiválečné akci ČMKOS nic neví. Nic neví, nebo snad ani nechce vědět ani předseda ČMKOS, senátor Milan Štěch, kterému Britské listy položily v té souvislosti několik otázek a upozornily jej na akci "pod jeho okny". ČMKOS se totiž před dvěma dny neujednotila ani na společném stnovisku proti válce a tak byla dána jednotlivým svazům volnost k zaujetí vlastních, autentických stanovisek. Uvidíme, jaká budou a pokud vůbec nějaká budou, seznámíme vás s nimi. Situace v odborech je totiž sociologicky nejvýznamější ilustrací "českého" postoje k jakémukoliv střetu idejí a "světů", nejen k té uvažované válce s Irákem...

12. 2. 2003

Stále více se blížící válečný konflikt s Irákem znepokojuje občanskou, ale i odborářskou veřejnost již delší dobu. Důvod? Prozaický a přímočarý. O odborových právech, reformě penzijního či daňového systému, tripartitě, sociální politice, sociálním smíru či sociální spravedlnosti se dá uvažovat pouze v době míru. Válka "o ropu" není válkou dělníků v automobilkách či na ropných plošinách, ale válkou vlastníků těch automobilek či válkou vlastníků těch plošin a těžebních práv. USA přišly nástupem Saddáma Hussejna o všechna svá těžební práva ve prospěch firem z Francie a dalších zemí Evropy...

Svoje stanovisko v této věci přijal již v říjnu 2002 - a to z podnětu italských a dalších odborů výkonný výbor Evropské odborové konfederace, který označil možný jednostranný a preventivní zásah USA vedený ve spolupráci s Velkou Británií za porušení mezinárodního práva. Zároveň se tehdy postavil za umožnění inspekčních prací OSN, jež by vedly k odstranění zbraní hromadného ničení v Iráku.
E. Gabaglio, jako generální tajemník EOK (Evropské odborové konfederace), vydal 20.1.2003 prohlášení, v němž vyzval světové společenství k tomu, aby se vyhnulo válečnému konfliktu. Zároveň oslovil EU k hledání cest, jak jednotně přimět Irák k plnění jeho odzbrojovacích závazků. Poukáal rovněž na destabilizující politické a ekonomické následky tohoto možného válečného konfliktu pro Evropu.
Obdobná stanoviska přijaly 30. 1. 2003 španělské odborové centrály CC.OO a UGT, jež k 15. 2. 2003 mobilizují své členy proti válce.
Odbory v České republice obdržely i stanovisko předsedy rakouské OGB, jenž označil dosavadní jednostranný postup USA a Velké Británie za eskalaci mechanismů, které jsou svou logikou a dopady namířeny proti zájmům pracujících, vzdálí řešení izraelsko-palestiského konfliktu a dále naruší stabilitu v oblasti Blízkého východu. Upozornil na to, že vojenské zatížení ekonomik, spolu s dopady na světové hospodářství, včetně růstu cen energií, si vyžádá omezení sociálních programů ve světě.
Předsedové americké AFL-CIO (která - jen tak mimochodem - sdružuje 15 miliónů amerických dělníků) a britského TUC adresovali 30. 1. 2003 G. W. Bushovi aT. Blairovi společný dopis, v němž zdůrazňují nezbytnost účasti veřejnosti na řešení otázek míru a války. Za záruku legitimity jakéhokoliv zásahu považují dosažení konsensu, zejména pak mezi USA a členy EU.
27. 1. 2003 přijala Rada ministrů zahraničí EU stanovisko, podle něhož by měli mít inspektoři OSN možnost dokončit svou práci v Iráku. Podle téhož stanoviska musí být respektována odpovědnost Rady bezpečnosti OSN za uchování mezinárodního míru a bezpečnosti.
Obdobně se vyjádřil Evropský parlament dne 29. 1. 2003, když uvedl, že dosavadní výsledky činnosti inspektorů OSN v Iráku neospravedlňují válečnou akci. EP se postavil proti jakémukoli jednostrannému vojenskému zásahu a to jako proti kroku, který by nebyl v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN, V závěrech stanoviska se praví, že je třeba udělat vše k tomu, aby se válce předešlo.
Značný rozruch proto způsobila "výzva osmi" evropských politických lídrů (mezi nimi představitelů Polska, Maďarska a občana Václava Havla), kteří 30. 1. 2003 oslovili evropský kontinent, aby ve věci Iráku postavil po boku USA. Televizní stanice BBC World pak vesvém komentáři uvedla, že Češi jsou na straně ozbrojeného útoku. (pozn. editora BL: to ze však nezakládá na pravdě, neboť pozice české vlády i premiéra bylo odmítnutí podpisu a podpis Václava Havla je z dikce české ústavy o ústavní neodpovědnosti prezidenta sokromým krokem občana Havla, nijak nezavazující Českou republiku.) Tato výzva byla později ve stejnémduchu doplněna prohlášením tzv. vilniuské skupiny (10 východoevropských kandidátů na členství v NATO). Zejména poslední iniciativa, provedená bez koordinace s EU, způsobila mezi některými jejími členy značné rozpaky, zejména pak s přihlédnutím k blížícímu se rozhodování o rozšíření EU, včetně tak komplikovaného ratifikačního procesu v jejích 15 členských státech...
I po Powellově vystoupení v RB OSN dne 5. 2. 2003 trvali Francie, SRN, Belgie, Řecko (předsedající nyní EU) ruští poslanci, Liga arabských států a další země na pokračování práce inspektorů OSN v Iráku.
Turecko navíc žádá spojence, aby přijali opatření na jeho obranu v příapdě války. V praxi by ji měly zajistit státy Aliance, zatímco USA by se soustředily na ničení irácké vojenské (pozn. editora BL: a hlavně ekonomické) infrastruktury.
ilustační foto z titulní stránky serveru PNS
11. 2. 2003
Co se stalo: Nejprve došlo k neohlášené a nekontrolované fúzi tří německých a jednoho švýcarského vydavatele deníků a časopisů v České republice. Tyto podniky zfúzovaly v jedné společné firmě na distribuci deníků a časopisů v České republice, ve firmě PNS. V následném kroku tito vydavatelé, kteří ovládají 80% tisku v ČR, odmítli dodávat tisk do té doby jedinému konkurentovi v distribuci tisku, německo-české firmě MediaPrint-Kapa.

Je český tisk ještě český? TÉMA

Ve chvíli, kdy MediaPrint Kapa padne, bude celý trh České republiky závislý na monopolu v distribuci tisku, který bude společně držen několika vydavateli denního tisku a časopisů. Tento monopol několika vydavatelů tisku bude mít pod kontrolou ceny tisku, dohody s jinými subjekty a třetími osobami a obsah tisku.

Media Observatory se v této závažné věci obrátila na český parlament i na instituce Evropské unie.

12. 2. 2003
"Arogantní politikové ve Francii zjevně zapomněli na oběti, které tam Američané přinesli," argumentuje list New York Post a pokračuje: "Měli by si dát krátce pauzu od svého oblíbeného koníčka - bodání Ameriky do zad - a měli by si promluvit s Howardem Manoianem. Rád jim připomene, jak se svými přáteli Francii zachránil před Adolfem Hitlerem."
Kompletní článek (v angličtině) ZDE
Je český tisk ještě český?  - TÉMA BL
11. 2. 2003

Vladimír POŘÍZ, generální ředitel Vltava-Labe-Press:
Blížily se komunální volby, kde naše deníky mají významné postavení. Byli jsme i vázáni spoustou smluv vůči politikům, politickým stranám a z tohoto důvodu se sešlo představenstvo a rozhodlo, že pokud se nesjedná náprava, tak ukončíme spolupráci s Mediaprint&Kapa.

To jsou slova z pořadu Klekánice, který Česká televize vysílala těsně před vánocemi 2002. Bez sebemenší odezvy v tom předvánočním čase. Komentáře dnes netřeba...

Společnost Vltava-Labe-Press vznikla z tiskových závodů Mír. Vladimír Poříz byl konce roku 1994 místopředsedou představenstva firmy, od loňského roku jeho předsedou, předtím vedl pražský odštěpný závod Mír, dnes vede odštěpný závod Praha. Společnost Vltava-Labe-Press vznikla sloučením společností Vydavatelství Vltava, Vydavatelství Labe, PNpress, Pragoprint a A-B Immoinvest. Tato společnost měla jediného vlastníka - Pol-Print GmbH &Co. Medien KG se sídlem v bavorském Passau. V roce 1997 se společnost potýkala s dluhy, se kterými jí pomohla IPB, která nad jejími aktivitami částečně převzala kontrolu.

Vltava-Labe-Press jako vydavatel Deníků Bohemia či Deníků Moravia je dnes, spolu s vydavatelem Mladé fronty a Lidových novin MAFRA (Rheinisch-Bergische Druckerei) ; vydavatelem Blesku a Sportu RINGIER ; vydavatelem Bravo, Dívky, Žena a život, Tina BAUER Verlag ; vydavatelem Vlasta, Praktická žena, Květy, Story, Ring SANOMA spolumajitelem PNS, dříve státního podniku Správa pošt a telekomunikací Praha, s.p. odštěpný závod PNS Praha a Ústřední distribuce tisku. Personálně - přes místopředsedu představenstva Economie a prokuristu ing. Zdeňka Mrkvu v dozorčí radě PNS - je tento distribuční moloch propojen i s vydavatelem Hospodářských novin, Obchodního věstníku, Marketing & Media a Ekonoma ECONOMIA.

Kompletní přepis pořadu BL
13. 2. 2003

Krátkozraká amputácia

Na slovenských železniciach sa dlhodobo veselo tuneluje a plytvá. Zatiaľ čo z ich drahých úverov rastú nadštandardné byty prenajímané kdekomu a nejednu dodávateľskú zmluvu podpísali šéfovia železníc v rozpore so záujmami tejto štátom kontrolovanej firmy, kvalita služieb a výkonnosť slovenských železníc klesá, ich náklady rastú a plátajú sa dlhmi.
13. 2. 2003
Anti-semitismus at the end of the 20th century, Múzeum židovskej kultúry, Bratislava 2002.

Neraz si ťažkáme, že aj jazykové bariéry spôsobujú, že svet vie o nás málo a skreslene. Preto treba privítať každú serióznu publikáciu, vydanú vo svetovom jazyku, odrážajúcu pohľad našincov na dianie doma i v zahraničí, na históriu i súčasné pohyby. Múzeu židovskej kultúry ako súčasti Slovenského národného múzea sa podarilo pripraviť tretie vydanie vedeckého zborníka Antisemitizmus na konci minulého tisícročia, tentoraz v angličtine.

Ariel Sharon
13. 2. 2003
Výsledky dlho očakávaných izraelských volieb sa nesú v znamení dvojky: Strana premiéra Ariela Šarona Likud bude mať v novom stodvadsaťčlennom zákonodarnom zbore Knesset tridsaťsedem kresiel, čo je takmer dvojnásobok mandátov v predošlom parlamente, kde ich mala devätnásť.

1. díl seriálu BL
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2003 O Iráku a Osamu bin Ladenovi ze zahraničního tisku   
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
13. 2. 2003 Války o vodu Savannah  Blackwell
13. 2. 2003 OSN požehnala vodu jako veřejný statek a lidské právo Gustavo  Capdevila
13. 2. 2003 Richard Perle: Ano, netrpělivě chceme do války. Je načase   
13. 2. 2003 GATS: voda jako drahocenná obchodovatelná komodita Henry  Heyneardhi
12. 2. 2003 Život s psychózou, anebo trest smrti?   
12. 2. 2003 Odstraňte Francii z Rady bezpečnosti OSN   
12. 2. 2003 V ČR překonala nezaměstnanost 10 procent, na severní Moravě je 20 procent Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Americká poezie proti válce Marek  Hrubec

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2003 Richard Perle: Ano, netrpělivě chceme do války. Je načase   
13. 2. 2003 O Iráku a Osamu bin Ladenovi ze zahraničního tisku   
12. 2. 2003 Americká poezie proti válce Marek  Hrubec
12. 2. 2003 Jak dál s Irákem? Petr  Vařeka
12. 2. 2003 Irák: Snaha osvobodit jiný stát od teroru se nám zdá logická Josef  Chmel
12. 2. 2003 Úvaha o nedělitelnosti a vyváženosti osobní svobody a odpovědnosti Vojtěch  Polák
12. 2. 2003 Nedostatek sebevědomí lidí v ČR Petr  Hubáček
12. 2. 2003 Přijde v důsledku irácké války Tony Blair o premiérský úřad?   
12. 2. 2003 Odbory v celém světě jsou proti válce   
12. 2. 2003 Odstraňte Francii z Rady bezpečnosti OSN   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Je český tisk ještě český? RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
17. 12. 2002 Co nebylo v novinách: jak psaly o válce proti Afghánistánu některé české a britské deníky Nellie  Woods
12. 12. 2002 Media Observatory ČR protestovala Evropské komisi proti monopolním praktikám v ČR   
12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989   
23. 10. 2002 Aktivistická česká publicistika za okupace aneb příběh záhadně zmizelého novináře Jaroslava  Čajová
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš