12. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2003

Na Karvinsku je na každé volné místo 100 uchazečů o práci

V pondělí byla zveřejněna ministerská informace o aktuálním vývojI na trhu práce z které jsme se dozvěděli, že poprvé v historii České republiky míra nezaměstnanosti překonala desetiprocentní hranici a bez práce je téměř 540 tisíc lidí. Na dlažbě se tak ocitl každý desátý práceschopný občan.

Nejsložitější situace je na severu Čech, na severní Moravě a ve Slezsku. Ještě nikdy nebyla v Moravskoslezském kraji situace tak kritická jako v těchto dnech a prognóza na nejbližší období podle názoru odborníků není rozhodně příznivá. Na úřadech práce ve všech okresech kraje vyhledává pomoc už každý šestý člověk v aktivním věku. Jen v lednu požádalo o pomoc úřady práce v Ostravě, Karviné, Bruntále, Opavě, Frýdku-Místku a Novém Jičíně téměř 11 tisíc lidí, nejvíce za poslední tři roky. Celý kraj eviduje 105 196 nezaměstnaných, téměř čtvrtinu všech z celé republiky.

Sloupek

To, čo mi kvaplo na ruku dnes ráno, mi pripomenulo krv dinosaura. A prinútilo ma zamyslieť sa, ako by sa zmenila americká vojenská stratégia, keby Saddám Husajn trochu poopravil svoje obchodné praktiky.

Samozrejme, benzín, čo sa vylial, keď som tankoval svoje auto, je starší než všetci dinosauri. Je zaujímavé priznať si, že základom zahraničnej politiky je obmedzená zásoba fosílií staršia ako praveké jaštery. Zároveň mi napadlo, koľko vecí by sa zmenilo, keby Saddám, povedzme zajtra, povedal: "Rozhodol som sa dať všetky svoje zásoby ropy na dražbu. Mne stačí iba podiel zo zisku."

Keď sa všetko skončí, stavím sa, že si Spojené štáty spomenú, že je kopa iných diktátorov. Ich krajiny však nemajú ropu. Keď sa na vec pozrieme zblízka, zistíme, že Irak nie je ani najnestabilnejším režimom v regióne, ktorý má alebo sa usiluje vyvinúť zbrane hromadného ničenia a zároveň sú v ňom milióny nasledovníkov bin Ládina (v tomto by cenu získal asi Pakistan). Zistili by sme, že ženy v Iraku dokonca ani nemusia nosiť závoj tak, ako v iných arabských krajinách bohatých na ropu. Mohli by sme sa dokonca vrátiť k politike z roku 1983, keď bol americký vyslanec na Blízkom východe Donald Rumsfeld na priateľskej návšteve Bagdadu. Kupovali sme ich ropu a predávali im antrax, osýpky, helikoptéry a stíhačky.

Základom je, že záujmy mocných korporácií závislých od ropy kontrolujú značnú časť americkej zahraničnej a vnútornej politiky. Nie je to vojna ľudu a pre ľud, rovnako ako už nemáme vládu ľudu. Ak by Saddám nemal ropu, ktorá by za mesiac vytvorila zisky za niekoľko sto miliónov dolárov, mali by sme k nemu rovnaký vzťah ako k Mugabemu: "Zimbabwe? Kde je to?"

Je dokázané, že ak by sa skončilo s výnimkami a štandardy minimálnej spotreby na míľu sa len o trochu zdvihli, nepotrebovali by sme ropu z Perzského zálivu. Ale čím je auto (alebo lietadlo) väčšie, tým sú väčšie zisky ropných a automobilových (leteckých) spoločností -- a tieto pumpujú do Washingtonu milióny dolárov. Po tom, čo boli letecké spoločnosti predané súkromným gigantom, ktoré dovolia politikom hovoriť len to, čo si zaplatia, predvolebné kampane pretekajú peniazmi.

Už vieme, čo sa skrýva za otázkou: "Čo by sa stalo, ak by Saddám predal ropu na dražbe a stal by sa tak iba ďalším štandardným blízkovýchodným diktátorom?" Nebude to vojna za ropu, ale vojna za "bezpečné" zisky. Ten je primárnou hodnotou pre korporácie, nie však tou najdôležitejšou hodnotou pre ľudí. A teda ani nie pre zachovanie demokracie.

Upraveno podle původního článku na www.alternativesmagazine.com, zveřejněno se svolením týdeníku SLOVO

12. 2. 2003

Dnes ve středu od 21.30. českého času (20.30 GMT) vyvrcholí v televizi BBC mezinárodní debata o tom, zda jít či nejít do války proti Iráku, která se konala na televizních okruzích BBC 3, BBC 4, na internetových stránkách BBC a v rozhlase BBC. Známý moderátor David Dimbleby bude interviewovat analytiky, politiky a aktivisty z Británie, z arabského světa, ze Spojených států a z USA.

Mimo jiné se bude debata zabývat těmito otázkami:

  • Je válka nevyhnutelná?
  • Učinila by válka Británii nebezpečnějším místem k životu?
  • Co se stane po svržení Saddáma Husajna?
  • Živě můžete tento televizní pořad sledovat na internetu od 21.30 českého času ZDE
    Stránky debaty "Británie rozhoduje" v angličtině ZDE

    12. 2. 2003

    Irácký režim poukazuje na to, že v úterý zveřejněný údajný audiozáznam nejnovější výzvy Osamy bin Ladena, který odvysílala arabská televizní stanice al Džazíra, nijak nepodporuje Saddáma Husajna. Pásek apeluje na Iráčany, aby povstali proti Američanům. Americká vláda to interpretuje jako důkaz spojení mezi al Qaedou a Saddámem Husajnem.

    Reportér BBC z Bagdádu však potvrzuje, že výzva na pásku skutečně neobsahuje žádnou chválu Saddáma Husajna. Pásek ho charakterizuje jako někoho, kdo prý není "skutečný muslim". Mluvčí na pásku konstatuje, že mu je jedno, jestli Saddám Husajn přežije americký útok.

    Irácký režim Saddáma Husajna znovu také opakoval, že jediným vítězem případného amerického útoku proti Iráku by byla právě al Qaeda a lidé jako Osama bin Laden, kteří by využili pro své cíle zvýšeného napětí mezi islámským světem a Západem.

    12. 2. 2003
    Podle průzkumu veřejného mínění listu Washington Post a ABC News, uskutečněného po vystoupení Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN, 57 procent dotazovaných Američanů podporuje invazi do Iráku i postaví-li se proti tomu OSN, "jestliže budou někteří spojenci, jako Velká Británie, Austrálie a Itálie" Washington podporovat.

    V Británii jsou názory daleko nepevnější: podle průzkumu televize Channel Four považuje 32 procent Britů za hlavní hrozbu světovému míru Spojené státy a Severní Koreu za nebezpečnější stát než Irák. Avšak 62 procent Britů by podpořilo válku proti Iráku, kdyby ji schválila Rada bezpečnosti OSN. .

    Zdroje v angličtině ZDE a ZDE
    11. 2. 2003

    Úterý, 21.00: Tony Blair schválil nařízení, aby londýnské letiště - v reakci na "specifickou hrozbu" (kterou britské úřady dále nespecifikovaly) od nynějška hlídalo 450 vojáků s lehkými tanky a 1000 policistů. I šéf CIA George Tenet ve Spojených státech varoval, že by prý mohlo dojít na Blízkém východě a ve Spojených státech ke konci týdne k teroristickému útoku s použitím jedů, chemikálií, případně tzv. "špinavé" radioaktivní bomby. Je to skutečná hrozba, anebo je to jen vyvolávání válečné psychózy, ptal se v úterý večer zpravodajský bulletin Channel Four News. Stanice al Jazeera potvrdila, že obdržela novou nahrávku Osamy bin Ladena, který vyzývá "muslimské bratry", aby podpořili Irák v boji proti Spojeným státům.

    Výňatky z bin Ladenovy nahrávky (v angličtině) ZDE

    12. 2. 2003
    "Blairův problém je ten, že většina odporu proti němu pochází z jeho vlastní strany v parlamentě. Nepřátelství labouristických řadových poslanců vůči premiéru Blairovi je nyní neuvěřitelné. Tito poslanci proti Blairovi vybičovávají nepřátelské veřejné mínění. Veřejné mínění se staví proti Blairovi hlavně v důsledku toho, co se děje v Labouristické straně. A nemyslím si, že řadoví poslanci v Labouristické straně odhodí své zbraně, až tato válka začne."

    74 procent britských občanů se domnívá, že Saddám Husajn skutečně má chemické či biologické zbraně. Přesto však jen 28 procent Britů podporuje v současnosti Tonyho Blaira a válku proti Iráku. Proč existuje tento rozdíl, to se pokusila vysvětlit včerejší diskuse ve zpravodajství Channel Four News.

    12. 2. 2003
    Kdybych měl možnost, hlasoval bych, aby byla Francie odstraněna z permanentního křesla Rady bezpečnosti OSN a nahrazena Indií, argumentoval Thomas Friedman v deníku New York Times.
    Kompletní článek (v angličtině) ZDE
    12. 2. 2003
    "Arogantní politikové ve Francii zjevně zapomněli na oběti, které tam Američané přinesli," argumentuje list New York Post a pokračuje: "Měli by si dát krátce pauzu od svého oblíbeného koníčka - bodání Ameriky do zad - a měli by si promluvit s Howardem Manoianem. Rád jim připomene, jak se svými přáteli Francii zachránil před Adolfem Hitlerem."
    Kompletní článek (v angličtině) ZDE
    12. 2. 2003
    My jsme zili taky pod terorem komunistu 50 let a tak se nam jevi snaha osvobodit jiny stat od teroru normalni a logicka. Amerika = svoboda, technologicka spicka, sila, duvera a jasne definovane chovani na rozdil od EU. Take se nam snazili pomoci v dobe komunismu...

    Pět otázek německého týdeníku o českých postojích BL
    Odpovědi čtenářů a spolupracovníků BL TÉMA
    12. 2. 2003
    Petr Hubáček

    1. Částečně je postoj ČR vůči Spojeným státům ovlivněn nekritickým obdivem k největší světové mocnosti, umocňovaným často "ideologickými" médii a politickými špičkami země. USA jsou sice v mnoha směrech obdivuhodným dominantním státem světa, ovšem jsem přesvědčen, že v pozadí postoje ČR se skrývá nedostatek sebevědomí a strach přijít o velkého bratra, který sem tam uštědří nějaké to pohlazení. Rozhodně však nelze považovat tento postoj za většinový a většina české populace si uvědomuje, že z hlediska udržitelné existence lidstva jsou USA velmi kontraproduktivním společenstvím ve světě.

    Pět otázek německého týdeníku o českých postojích BL
    Odpovědi čtenářů a spolupracovníků BL TÉMA
    12. 2. 2003
    Pro mě je odpovědí úvaha o nedělitelnosti a vyváženosti svobody a odpovědnosti. Jedinec i stát je suverénní jen do té míry, do jaké respektuje suverenitu těch druhých jedinců či států. Domnívám se, že pokud někdo ukáže do té či oné míry snížený respekt k suverenitě jiných, ztrácí odpovídající část své vlastní suverenity. Považuji za naprosto oprávněné, zacházet s ním podle toho a přiměřeně reagovat v nezbytně nutné míře. V tomto smyslu považuji suverenitu všech jedinců i skupin za podmíněnou jejich vlastní "dospělostí" -- mírou respektu k suverenitě jiných (a potažmo tedy i ke své vlastní suverenitě:))

    Reakce na sloupek Jana Čulíka ZDE
    11. 2. 2003
    Irák je problémem ze dvou důvodů: (1) Vládne v něm diktátor, který není proamerický, (2) V zemi je téměř stejné množství ropy jako v Saudské Arábii.

    Dokud neprojevoval diktátor protiamerickou náladu, nebyl nebezpečím ani pro svět ani pro Ameriku a Británii.

    Reakce na sloupek Jana Čulíka ZDE

    12. 2. 2003
    Na úvod krátká citace z BL z 29.1. t.r.: ZDE

    .....Až příště uslyšíte Blaira či Strawa či Bushe, jak hovoří o tom, že chtějí "přinést demokracii lidem v Iráku," pamatujte, že to byla právě CIA, která instalovala v Bagdádu u moci stranu Baath, z níž vyšel Saddám Husajn. "Byl to můj oblíbený puč," konstatoval pracovník CIA, který za něj byl odpovědný. Když hovoří Blair a Bush o "kouřícím revolveru" v Iráku, zeptejte se jich, proč americká vláda loni v prosinci zkonfiskovala 12 000 stran irácké zbrojní deklarace s tím, že prý obsahuje "citlivé informace", které je nutno "trochu zredigovat".

    To je ovšem velmi závažná informace, kterou dosud nikdo nedementoval, takže bude přinejmenším zrnko pravdy na tvrzení, že USA se podílely na instalaci militantního husajnovského režimu a že tudíž nesou značnou spoluzodpovědnost za nynější útlak iráckého lidu.

    12. 2. 2003

    Články v BL na to téma ZDE mě nepřesvědčily, že by pan Sokol byl špatným prezidentem. Nejvíc mě oslovil (jako obvykle:)) pan Hausenblas. Asi to bude tím, že jsem v osmdesátých letech s panem Sokolem jako vývojář spolupracoval a jen málo lidí si vážím lidsky i odborně tak jako pana Sokola. Ani jeho názory na školství mi nepřipadají tak zcestné, v mnohém s ním souhlasím, píše Vojtěch Polák

    Napřiklad si nemyslím, že by bylo dobré jít cestou expanze současného stavu. Zas tak skvělý mi nepřipadá, protože mám sám dost práce se svými dětmi, abych jim pomohl nalézt způsob, jak čelit některým dost problematickým důsledkům školní výuky a výchovy. Jak omezit nadměrné biflování na znalosti skutečně nutné a užitečné, ty pak přiměřeně pochopit v souvislostech a naučit se s nimi pracovat vlastní hlavou. A při tom ještě obstát v testech, které měří, podle mého, dost problematické dovednosti. Vidět je to zejména na matematice a fyzice (typologie příkladů plus malá násobilka). To byste zíral, jaké ptákoviny si mají děti pamatovat i v tak exaktních vědách. Inu, chybějící složitost a obtížnost se musí nahradit nadbytečnými informacemi a když to nestačí, jsou dobré i dezinformace.

    Ale myslím, že si děláte zbytečné starosti. On pan Sokol je stejně nevolitelný. Je věřící, říká co si myslí a navíc veřejně preferuje odbornost na úkor politické angažovanosti. No uznejte, že takový člověk nemá tady žádnou šanci. Ostatně ze stejných důvodů si myslím, že i pan Špidla nebude mít v politice dlouhého trvání, přestože mi připadá opatrnější. Řekl bych, že ti dva se hledali :))

    Nicméně čtení to bylo zajímavé.

    ilustační foto z titulní stránky serveru PNS
    11. 2. 2003
    Co se stalo: Nejprve došlo k neohlášené a nekontrolované fúzi tří německých a jednoho švýcarského vydavatele deníků a časopisů v České republice. Tyto podniky zfúzovaly v jedné společné firmě na distribuci deníků a časopisů v České republice, ve firmě PNS. V následném kroku tito vydavatelé, kteří ovládají 80% tisku v ČR, odmítli dodávat tisk do té doby jedinému konkurentovi v distribuci tisku, německo-české firmě MediaPrint-Kapa.

    Je český tisk ještě český? TÉMA

    Ve chvíli, kdy MediaPrint Kapa padne, bude celý trh České republiky závislý na monopolu v distribuci tisku, který bude společně držen několika vydavateli denního tisku a časopisů. Tento monopol několika vydavatelů tisku bude mít pod kontrolou ceny tisku, dohody s jinými subjekty a třetími osobami a obsah tisku.

    Media Observatory se v této závažné věci obrátila na český parlament i na instituce Evropské unie.

    Je český tisk ještě český?  - TÉMA BL
    11. 2. 2003

    Vladimír POŘÍZ, generální ředitel Vltava-Labe-Press:
    Blížily se komunální volby, kde naše deníky mají významné postavení. Byli jsme i vázáni spoustou smluv vůči politikům, politickým stranám a z tohoto důvodu se sešlo představenstvo a rozhodlo, že pokud se nesjedná náprava, tak ukončíme spolupráci s Mediaprint&Kapa.

    To jsou slova z pořadu Klekánice, který Česká televize vysílala těsně před vánocemi 2002. Bez sebemenší odezvy v tom předvánočním čase. Komentáře dnes netřeba...

    Společnost Vltava-Labe-Press vznikla z tiskových závodů Mír. Vladimír Poříz byl konce roku 1994 místopředsedou představenstva firmy, od loňského roku jeho předsedou, předtím vedl pražský odštěpný závod Mír, dnes vede odštěpný závod Praha. Společnost Vltava-Labe-Press vznikla sloučením společností Vydavatelství Vltava, Vydavatelství Labe, PNpress, Pragoprint a A-B Immoinvest. Tato společnost měla jediného vlastníka - Pol-Print GmbH &Co. Medien KG se sídlem v bavorském Passau. V roce 1997 se společnost potýkala s dluhy, se kterými jí pomohla IPB, která nad jejími aktivitami částečně převzala kontrolu.

    Vltava-Labe-Press jako vydavatel Deníků Bohemia či Deníků Moravia je dnes, spolu s vydavatelem Mladé fronty a Lidových novin MAFRA (Rheinisch-Bergische Druckerei) ; vydavatelem Blesku a Sportu RINGIER ; vydavatelem Bravo, Dívky, Žena a život, Tina BAUER Verlag ; vydavatelem Vlasta, Praktická žena, Květy, Story, Ring SANOMA spolumajitelem PNS, dříve státního podniku Správa pošt a telekomunikací Praha, s.p. odštěpný závod PNS Praha a Ústřední distribuce tisku. Personálně - přes místopředsedu představenstva Economie a prokuristu ing. Zdeňka Mrkvu v dozorčí radě PNS - je tento distribuční moloch propojen i s vydavatelem Hospodářských novin, Obchodního věstníku, Marketing & Media a Ekonoma ECONOMIA.

    Kompletní přepis pořadu BL
    Z demonstrace  proti válce - Praha, 26. 1. 2003
    12. 2. 2003
    Pikantní myšlenkovou konfrontaci připravila odborářským "taťkům pracujícího lidu" Československá anarchistická federace. Připravila totiž uspořádání "své" demonstrace o týden později, než je hlavní pražská protiválečná akce (15. 2. 2003), a to přímo na náměstí Winstona Churchilla.

    22. 2. 2003 se tedy sejdou mladí lidé proti válce, anarchisté a antifašisté na protiválečném mítinku přímo pod okny pražské odborové centrály - Domu odborových svazů.

    V odborech samotných však nikdo o žádné podpůrné nebo samostatné protiválečné akci ČMKOS nic neví. Nic neví, nebo snad ani nechce vědět ani předseda ČMKOS, senátor Milan Štěch, kterému Britské listy položily v té souvislosti několik otázek a upozornily jej na akci "pod jeho okny". ČMKOS se totiž před dvěma dny neujednotila ani na společném stnovisku proti válce a tak byla dána jednotlivým svazům volnost k zaujetí vlastních, autentických stanovisek. Uvidíme, jaká budou a pokud vůbec nějaká budou, seznámíme vás s nimi. Situace v odborech je totiž sociologicky nejvýznamější ilustrací "českého" postoje k jakémukoliv střetu idejí a "světů", nejen k té uvažované válce s Irákem...

    12. 2. 2003

    Stále více se blížící válečný konflikt s Irákem znepokojuje občanskou, ale i odborářskou veřejnost již delší dobu. Důvod? Prozaický a přímočarý. O odborových právech, reformě penzijního či daňového systému, tripartitě, sociální politice, sociálním smíru či sociální spravedlnosti se dá uvažovat pouze v době míru. Válka "o ropu" není válkou dělníků v automobilkách či na ropných plošinách, ale válkou vlastníků těch automobilek či válkou vlastníků těch plošin a těžebních práv. USA přišly nástupem Saddáma Hussejna o všechna svá těžební práva ve prospěch firem z Francie a dalších zemí Evropy...

    Svoje stanovisko v této věci přijal již v říjnu 2002 - a to z podnětu italských a dalších odborů výkonný výbor Evropské odborové konfederace, který označil možný jednostranný a preventivní zásah USA vedený ve spolupráci s Velkou Británií za porušení mezinárodního práva. Zároveň se tehdy postavil za umožnění inspekčních prací OSN, jež by vedly k odstranění zbraní hromadného ničení v Iráku.
    E. Gabaglio, jako generální tajemník EOK (Evropské odborové konfederace), vydal 20.1.2003 prohlášení, v němž vyzval světové společenství k tomu, aby se vyhnulo válečnému konfliktu. Zároveň oslovil EU k hledání cest, jak jednotně přimět Irák k plnění jeho odzbrojovacích závazků. Poukáal rovněž na destabilizující politické a ekonomické následky tohoto možného válečného konfliktu pro Evropu.
    Obdobná stanoviska přijaly 30. 1. 2003 španělské odborové centrály CC.OO a UGT, jež k 15. 2. 2003 mobilizují své členy proti válce.
    Odbory v České republice obdržely i stanovisko předsedy rakouské OGB, jenž označil dosavadní jednostranný postup USA a Velké Británie za eskalaci mechanismů, které jsou svou logikou a dopady namířeny proti zájmům pracujících, vzdálí řešení izraelsko-palestiského konfliktu a dále naruší stabilitu v oblasti Blízkého východu. Upozornil na to, že vojenské zatížení ekonomik, spolu s dopady na světové hospodářství, včetně růstu cen energií, si vyžádá omezení sociálních programů ve světě.
    Předsedové americké AFL-CIO (která - jen tak mimochodem - sdružuje 15 miliónů amerických dělníků) a britského TUC adresovali 30. 1. 2003 G. W. Bushovi aT. Blairovi společný dopis, v němž zdůrazňují nezbytnost účasti veřejnosti na řešení otázek míru a války. Za záruku legitimity jakéhokoliv zásahu považují dosažení konsensu, zejména pak mezi USA a členy EU.
    27. 1. 2003 přijala Rada ministrů zahraničí EU stanovisko, podle něhož by měli mít inspektoři OSN možnost dokončit svou práci v Iráku. Podle téhož stanoviska musí být respektována odpovědnost Rady bezpečnosti OSN za uchování mezinárodního míru a bezpečnosti.
    Obdobně se vyjádřil Evropský parlament dne 29. 1. 2003, když uvedl, že dosavadní výsledky činnosti inspektorů OSN v Iráku neospravedlňují válečnou akci. EP se postavil proti jakémukoli jednostrannému vojenskému zásahu a to jako proti kroku, který by nebyl v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN, V závěrech stanoviska se praví, že je třeba udělat vše k tomu, aby se válce předešlo.
    Značný rozruch proto způsobila "výzva osmi" evropských politických lídrů (mezi nimi představitelů Polska, Maďarska a občana Václava Havla), kteří 30. 1. 2003 oslovili evropský kontinent, aby ve věci Iráku postavil po boku USA. Televizní stanice BBC World pak vesvém komentáři uvedla, že Češi jsou na straně ozbrojeného útoku. (pozn. editora BL: to ze však nezakládá na pravdě, neboť pozice české vlády i premiéra bylo odmítnutí podpisu a podpis Václava Havla je z dikce české ústavy o ústavní neodpovědnosti prezidenta sokromým krokem občana Havla, nijak nezavazující Českou republiku.) Tato výzva byla později ve stejnémduchu doplněna prohlášením tzv. vilniuské skupiny (10 východoevropských kandidátů na členství v NATO). Zejména poslední iniciativa, provedená bez koordinace s EU, způsobila mezi některými jejími členy značné rozpaky, zejména pak s přihlédnutím k blížícímu se rozhodování o rozšíření EU, včetně tak komplikovaného ratifikačního procesu v jejích 15 členských státech...
    I po Powellově vystoupení v RB OSN dne 5. 2. 2003 trvali Francie, SRN, Belgie, Řecko (předsedající nyní EU) ruští poslanci, Liga arabských států a další země na pokračování práce inspektorů OSN v Iráku.
    Turecko navíc žádá spojence, aby přijali opatření na jeho obranu v příapdě války. V praxi by ji měly zajistit státy Aliance, zatímco USA by se soustředily na ničení irácké vojenské (pozn. editora BL: a hlavně ekonomické) infrastruktury.
    Z demonstrace Američanů proti válce - Praha, 26. 1. 2003
    11. 2. 2003
    Ve Spojených státech stále sílí veřejný nesouhlas s válkou proti Iráku. Nedávno půlmilionu občanů demonstrovalo přímo ve Washingtonu. Byla to největší demonstrace za mír od dob vietnamského konfliktu a tentokrát se dokonce konala před vypuknutím války. Ve Spojených státech sílí obecně nejen odpor proti válce v Iráku, ale především proti válečné politice. 21. ledna na protest proti neúměrnému posílení válečných prezidentských pravomocí opustilo dvacet pět poslankyň sněmovnu Kongresu a obsadily trávník před Bílým domem.

    Víc než rok používá Bushova vláda pochybný termín "válka proti terorismu" jako zástěrku, aby mohla omezit občanská práva v Americe. Na základě nového zákona, který se nazývá "Patriot Act", mohou už dnes vyšetřovatelé například uvěznit kohokoliv, kdo bude označen, že je "ve spojení s terorismem". Takovou osobu je možno držet ve vězení, aniž by jí byl umožněn styk s obhájcem a je jí zabráněno komunikovat s vnějším světem. Nepřímá i přímá cenzura médií dosáhla ve Spojených státech již své kritické úrovně. Například, armáda má téměř pod kontrolou vše, co se píše v tisku o vojenských aktivitách, tomu napomáhá skutečnost, že dnes již jen deset společností kontroluje 98 procent amerických médií.

    POZVÁNKA

    Zveme vás na tiskovou konferenci Američanů, žijících v ČR, kteří nesouhlasí s Bushovou válkou proti Iráku.
    Čas konání: středa 12. února 2003 ve 13:30
    Místo konání: Praha 1, Vodičkova 36, Galerie Tvrdohlaví -- palác Lucerna (foyer kina)
    Kontaktní osoby: Elisabeth Schwabe tel.: 603 370996 (němčina a angličtina) a Arie Farnam tel.: 608 819276 (čeština a angličtina)

    For an English version of this press release, see the complete text of the article.

    poloprofesionální komerční souprava na odposlech do vzdálenosti 100-200 m
    11. 2. 2003
    Teroristické útoky na USA ze září 2001 vyvolaly potřebu změnit podmínky, které umožnily, aby na území USA bylo možné naplánovat a provést útoky s katastrofálními následky pro civilní obyvatelstvo. Jako cestu k prevenci dalších teroristických útoků si Bushova vláda zvolila uvolnění zákonných zábran, které omezovaly možnost sledovat soukromý život lidí (kupodivu ne jenom cizinců) žijících na americkém území. Už od r. 1978 existuje v USA zákon, který umožňuje Generálnímu prokurátorovi nebo jinému vládou určenému prokurátorovi podat, na žádost federálního agenta u soudu, který byl speciálně zřízen pro tyto případy, žádost o povolení k odposlechu, prohledávání místností nebo zaznamenávání vytáčených čísel u cizinců, podezřelých z výzvědné nebo teroristické činnosti nebo k získání špionážních informací pro americkou vládu. Existovalo-li podezření, že do zahraniční špionáže nebo mezinárodního terorismu je zapleten americký občan, musel prokurátor např. v žádosti o prohledání předkládané soudu uvést jaké vyšetřovací techniky byly dříve použity k získání špionážní informace a do jaké míry byla získána.
    11. 2. 2003

    Shrnutí článku Josepha Stiglitze

    Devadesata leta 20. stoleti jsou povazovana za jednu ze zlatych epoch americkeho kapitalismu. Nejdelsi hospodarska expanze povalecne historie byla doprovazena rychlym rustem produktivity prace, postupujici globalizace slibovala pohadkove zisky americkemu hospodarstvi i bezprecedentni snizeni chudoby v rozvojovem svete. Zastanci socialniho statu svuj model hojne opousteli ci modifikovali a americky model deregulace se srychle rozsiroval. Hovorilo se o tom, ze v nove ekonomice je hospodarsky cyklus jak ho zname mrtev.

    Znamy kritik globalizace, byvaly sef Sboru ekonomickych poradcu prezidenta Clintona, sefekonom Svetove banky a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz nabidl v clanku "Roaring Nineties" (Hucici devadesata leta) pro casopis Atlantic Monthly ponekud skeptictejsi pohled. Ackoliv souhlasi, ze devadesata leta byla leta dobra, mnohe co si o nich myslime, neni podle nej spravne. Rysuje tak paralelu k "roaring twenties," letum dvacatym, kdy prudky rust cen akcii ziveny spekulacemi skoncil krachem a Velkou depresi. Tu sice nepredpovida, navrhuje vsak zavazne reformy a zmeny v ekonomickem mysleni.

    Kompletní článek v angličtině je ZDE
    12. 2. 2003
    Příprava demonstrací proti válce v Iráku probíhá v Paříži, Stockholmu, Bangkoku, Amsterodamu, Athénách, Římu, New Yorku, Káhiře, Oslu, Barceloně, Skopje, Kodani a na dalších místech. V Praze se má konat protestní shromáždění proti útoku na Irák na Palachově náměstí v sobotu 15.února před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy od 13:30 hod. Poezie tam bude mít jistě přednost před "interplanetární toxickou infekcí", jak říká Sonja Skarstedt...

    Při té příležitosti píše autor znovu o aktivizaci amerických básníků proti válce.

    původní informaci jsme o tom v BL přinesli 31. 1. 20023 ZDE
    12. 2. 2003
    Z nasadenia slovenských vojakov v Iraku nie je nateraz horúco iba Saddámovi Husajnovi. Slovenské feministky dostali práve vďaka ženám - vojačkám novú muníciu v mediálne vďačnej kampani za svoje práva. Už od 4. februára vytrvalo živia rozruch okolo dôstojníka armády SR, ktorý podľa nich hrubo osočil celé ženské plemeno. Je síce pravda, že výroky plukovníka zaváňajú 19. storočím, no rovnako treba uznať, že skúsenosti s bojovým nasadením žien nie sú zďaleka jednoznačné.
    12. 2. 2003
    Cestovná kancelária Vojna Na internetovej adrese www.thehumanshields.org nájdete výzvu organizácie tzv. živých ľudských štítov, ktorá chce zabrániť vojne s Irakom. Samozrejme, môžeme si položiť otázku, nakoľko táto iniciatíva skomplikuje plány tých, čo chystajú túto vojnu, ale zároveň vidno, že existujú ľudia, ktorí sú ochotní riskovať svoje životy, aby zachránili mier nielen v citlivom regióne Blízkeho a Stredného východu, ale možno aj na celom svete.
    Času je malo a voda stúpa... Adresa www.pooh.cz/pooh/stuff/Podel.zip vyzerá už na prvý pohľad nezvyčajne. Našťastie neobsahuje nejaký nebezpečný počítačový vírus, ale čosi iné. Hoci spomienky na tisícročnú povodeň u našich západných susedov v nás pomaly blednú, v Česku musia ešte stále zápasiť s jej dôsledkami. Rozvodnená Vltava zatopila aj pražské metro. Zazipovaný súbor z internetu je počítačovou rekonštrukciou toho, čo sa stalo. Ukazuje, že katastrofa nebola náhodou, ale má vinníkov -- tých, čo zanedbali povinnosť udržiavať tento dopravný prostriedok v takom stave, aby mohol plniť ďalšiu úlohu, s ktorou rátali jeho projektanti. Mal nielen zlepšiť dopravu v bývalom federálnom hlavnom meste, ale slúžiť aj ako kryt v prípade katastrof a použitia zbraní hromadného ničenia.
    12. 2. 2003
    Lucia Waldnerová
    Tübingen

    Doteraz sa o stopäťčlennom grémiu Konventu o budúcnosti Európy, ktoré 28. februára oslávi prvé výročie svojej práce, hovorilo výlučne s optimizmom. Rýchlosť, efektivita a nadšenie zúčastnených predstaviteľov vlád a parlamentov členských a kandidujúcich krajín Európskej únie, pracujúcich na návrhu dokumentu európskej ústavy ( ktorú podľa plánu predstavia 20. -- 21. júna na summite v Aténach), vyvrátili všetky pochybnosti o správnosti zriadenia Konventu. Laekenskou deklaráciou len veľmi nejasne definovaný mandát, kritizovaný z mnohých strán, získal na vážnosti potom, ako Nemecko a Francúzsko vymenilo pôvodných vládnych vyslancov za svojich ministrov zahraničných vecí.

    12. 2. 2003

    Apológia vojny premárnenou šancou

    Keď správu o stave únie 8. januára 1790 podával prezident George Washington, hovoril o nutnosti ochrániť Spojené štáty pred „nepriateľskými indiánskymi kmeňmi“. Apológia vojny a príprava na ňu sa stali hlavnou témou aj o vyše 213 rokov neskôr. Súčasný prezident George W. Bush však hľadal nepriateľa už na inom kontinente, v inej krajine. V Iraku.
    12. 2. 2003

    Štát sa nemôže zbavovať zodpovednosti

    prevzaté z internetového portálu www.changenet.sk

    Dráma na železnici vrcholí. Odvetou za rozhodnutie vlády o definitívnom zastavení osobnej prepravy na 25 najstratovejších železničných tratiach a za rušenie ďalších približne 200 vlakových spojov je vzrastajúca nespokojnosť postihnutej verejnosti, miestnych samospráv a vyhlásenie štrajku železničiarov.

    Toto rozhodnutie len zapadá do série vlaňajších protichodných zámerov, vyhlásení a nekvalifikovaných rozhodnutí v rýchlom slede, ktoré dokumentujú chaos v rezorte dopravy.

    12. 2. 2003
    Od 2. februára sa mala zastaviť verejná osobná doprava na dvadsiatich piatich regionálnych tratiach Slovenska. Bežnému občanovi, ktorý zatiaľ využíval železnicu ako jednotný celoštátny dopravný prostriedok, je nakoniec celkom jedno, či o tom rozhodla vláda, ministerstvo alebo železnica -- dôležité preňho je, že vlak po „jeho“ trati nepôjde a zo skúseností tuší, že ponúkaná alternatíva náhradnej autobusovej dopravy asi nebude „to pravé orechové“. Má pravdu občan, železničiari, minister alebo vláda? Je skutočne nevyhnutné obmedziť a zastaviť dopravu na regionálnych železniciach až v takom rozsahu? Som presvedčený, že nie!
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    4. 2. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

    Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2003 Život s psychózou, anebo trest smrti?   
    12. 2. 2003 Odstraňte Francii z Rady bezpečnosti OSN   
    12. 2. 2003 V ČR překonala nezaměstnanost 10 procent, na severní Moravě je 20 procent Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Americká poezie proti válce Marek  Hrubec
    11. 2. 2003 Bez jednoty nemají NATO ani OSN budoucnost   
    11. 2. 2003 Platobné karty na Slovensku a vo Veľkej Británii David  Singer
    11. 2. 2003 Brežněvova doktrína omezené suverenity? Jan  Čulík
    11. 2. 2003 Bitva o americkou demokracii Mojmír  Babáček
    11. 2. 2003 Jak to hučelo v devadesátých letech Marek  Fak
    11. 2. 2003 Svrhovat Husajna stovkami raket a tunami třaskavin? Miloš  Kaláb

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2003 Americká poezie proti válce Marek  Hrubec
    12. 2. 2003 Jak dál s Irákem? Petr  Vařeka
    12. 2. 2003 Irák: Snaha osvobodit jiný stát od teroru se nám zdá logická Josef  Chmel
    12. 2. 2003 Úvaha o nedělitelnosti a vyváženosti osobní svobody a odpovědnosti Vojtěch  Polák
    12. 2. 2003 Nedostatek sebevědomí lidí v ČR Petr  Hubáček
    12. 2. 2003 Přijde v důsledku irácké války Tony Blair o premiérský úřad?   
    12. 2. 2003 Odbory v celém světě jsou proti válce   
    12. 2. 2003 Odstraňte Francii z Rady bezpečnosti OSN   
    12. 2. 2003 Američané, kteří zachraňovali Francii   
    12. 2. 2003 Budou čeští odboráři demonstrovat proti válce, nebo se budou pouze dívat z oken? Štěpán  Kotrba

    Je český tisk ještě český? RSS 2.0      Historie >
    11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
    11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
    14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
    17. 12. 2002 Co nebylo v novinách: jak psaly o válce proti Afghánistánu některé české a britské deníky Nellie  Woods
    12. 12. 2002 Media Observatory ČR protestovala Evropské komisi proti monopolním praktikám v ČR   
    12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989   
    23. 10. 2002 Aktivistická česká publicistika za okupace aneb příběh záhadně zmizelého novináře Jaroslava  Čajová
    8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
    6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
    20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
    aneb Jak s tím můžete žít?
    Martin  Štoll

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
    21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
    2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
    29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain

    Školství RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
    13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
    13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
    12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
    7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
    5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita