28. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Zdeformovaný povrch kontejneru
28. 8. 2002
Britské listy doposud nedostaly odpověď na dotaz, který položily generálnímu řediteli Unipetrolu Švarcovi na tiskové konferenci v neděli. Ptali jsme se ho 25. 8.

Jaké označení nesl původně sud č. SPOU 100-258-9 / CS 2276, sud SPOU 100-274-2 / CS 2276 a sud SPOU 100-292-7 / CS 2276?

Stejnou otázku jsme položili v tentýž den i veřejně na stránkách Britských listů. Dodnes jsme přes příslib generálního ředitele Švarce nedostali na tuto otázku žádnou odpověď od jeho tiskového mluvčího, kterému přímo před námi ředitel Švarc toto uložil za úkol.

Přívod chlóru do zásobníku je ve stejném stavu, jako celý sklad...,  foto: Jan Papež
28. 8. 2002

Když Spolana Neratovice zveřejnila zprávu o 14 kilogramech uniklého chlóru, škarohlídi se ušklíbali - v prvé chvíli skepticky odhadovali tunu.

Uniklo nakonec prý 80 tun ze 109,5 tuny. Přesně to nikdo neví. 80 tun je 80 000 kg... Mezi 14 kilogramy a 80 tisíci kilogramy jakékoliv látky je propastná vzdálenost. Natož u bojového otravného plynu - chlóru, uniklého ze zatopené továrny uprostřed osídlené a zemědělsky využívané krajiny.

Vzdálenosti k sídlištím jsou v řádech minut, vzdálenosti k přilehlým vsím též, vzdálenost k okraji Prahy je při průměrné rychlosti větru 55 minut... Mluvčí Spolany Neratovice Jan Martínek překonal tunová očekávání všech zakuklených nepřátel neratovické chemičky. Příště jeho údaje budeme muset násobit většími čísly, nebo ho bude muset jeho nadřízený lépe poučit či nejlépe vyměnit.

Sklad chlóru připomíná slavnou minulost polyvinylchloridu v šedesátých letech dvacátého století... Jakákoliv továrna musí mít záznamy o tom, kolik má ve svém vlastnictví každé chemikálie, kdo je za tuto chemikálii odpovědný i jaká je její spotřeba. Spolana tedy musí vědět, kolik měla před povodní chlóru ve skladech a v cisternách na kolejích. Podle generálního ředitele Spolaně nadřazeného Unipetrolu Pavla Švarce měla chemička před povodní 109,5 tuny chlóru ve skladech, postavených a zabezpečených zcela podle předpisů. Kolik jich má teď, neví ani pánbu, natož generální ředitel koncernu Unipetrol...

28. 8. 2002
Součástí externího týmu Jana Papeže, majícího vypracovat nezávislou Zprávu o povodni a přitom pravděpodobně i "neoficiálně dohlédnout" na chování managementu Spolany Neratovice, byli mimo Miroslava Šuty z organizace Greenpeace i dva experti na krizový management z kanadské Manitoby. Ti dnes předali první oficiální informaci, ve které uvádějí: "Přestože riziko spojené s chlórem skladovaným v jedné z budov stále existuje, v současné době je nebezpečí ohrožení života nebo zdraví minimální. Likvidace chlóru pokračuje a v současné době probíhá hladce. Stav nebezpečí byl odvolán a obnova provozu probíhá podle plánu."
Objekt č. E 4990: Sklad zásobníků chlóru o objemu 5 x 80 tun kapalného chlóru
26. 8. 2002

V pondělí odpoledne byl odvolán generální ředitel Spolany Radomír Věk. Nahradí ho generální ředitel Chemopetrolu Miroslav Kuliha. Podle představenstva společnosti bude Kuliha schopnější vyvést Spolanu z krize a řídit znovuobnovení provozu.

Stalo se poté, co v neděli došlo ke konfrontaci generálního ředitele Unipetrolu Švarce s novináři. Ve Spolaně v neděli proběhly dvě tiskové konference. Generálnímu řediteli a předsedovi představenstva a zástupci vlastníka - Unipetrolu i státu - vyčítala média i starostové Neratovicka liknavé a nepřesné informování veřejnosti, hasičů i krizových štábů. O odvolání ředitele Spolany se zasazoval i ministr financí Sobotka. Švarc je generálním ředitelem Unipetrolu jmenovaný vládou. "Případ Spolana znamená pravděpodobně selhání managementu na úrovni podniku. Stát je vlastníkem firmy Unipetrol. Myslím, že nyní je na generálním řediteli Pavlu Švarcovi, aby vyvodil z těch událostí, které byly ve Spolaně, příslušné personální změny. Měl by vnímat, že vláda má zájem na tom, aby v čele Spolany byli lidé, kteří jsou kompetentní a kteří zajistí, že lidé v okolí budou mít důvěru v tento podnik," komentoval situaci Sobotka.

Druhou tiskovou konferenci uspořádal bývalý podplukovník ženijního vojska a dnes předseda Asociace zpracovatelů povodňových plánů Jan Papež, který se svým týmem expertů měl vypracovávat pro Spolanu povodňovou zprávu. Ten se v neděli vyjádřil o situaci ve Spolaně výrokem, který zdvihl zájem novinářů. Přirovnal situaci k "malému Černobylu".

Redaktor Tuna z TV NOVA jeho slova vytrhl z kontextu a Papež na něj podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Vedení Unipetrolu se poté Papeže pokusilo včera zbavit možnosti dále zpracovávat hodnotící zprávu a pokusilo se jej odvolat. Papež je rozhodnut bránit se a chce kontaktovat se svými alarmujícími zjištěními ministra životního prostředí Ambrozka. Papež mimo jiné včera na tiskové konferenci ocenil profesionalitu a kompetence ekologických aktivistů - pracovníků Greenpeace, které zahrnul do svého expertního týmu.

Z dobře informovaných kruhů blízkých Radě obrany státu se proslýchá jinak nepotvrzená informace, že "rozzlobení" ministři vnitra a obrany byli v minulých dnech v případě dalších porušení dohod krizového štábu s vedením Unipetrolu rozhodnuti jako poslední možnost "komunikace" se Spolanou zavést na území závodu mimořádný stav či stanné právo a zjednat si respekt pomocí násilného obsazení podniku vojenskými jednotkami. Prozatím k této možnosti nedošlo a snad už ani nedojde.

Krizový štáb Spolany v pondělí definitivně rozhodl o způsobu odčerpání zbývajících 12 tun chlóru z nového skladu a v 16.00 ukončil přípravné práce k čerpání. Protože nelze jednoznačně vyloučit další únik chlóru do ovzduší, jsou v pohotovosti záchranáři a v Libiši a Neratovicích jsou pro obyvatele připraveny evakuační autobusy.

Ve městě stále platí druhý stupeň chemického poplachu. Mezi obyvateli obcí na Mělnicku zprávy chemického závodu Spolana stále vyvolávají strach. Informace z továrny totiž dosud provázela řada nejasností a nepřesností. Výrokům vedení Spolany nevěří ani nezávislí ekologové.

Přečerpávání bylo zahájeno v pondělí v 19:30 po náročné operaci, při které potápěči podložili zásobník ocelovými deskami. Než začali záchranáři chlór odčerpávat, tanky zkontrolovaly i podvodní kamery. Po celou dobu příprav k čerpání chlóru jsou v pohotovosti všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy hasiči, policisté i zdravotníci.

Jak Unipetrol, tak hasiči několikrát uvedli, že jednoznačně další únik chlóru při odčerpávání nemohou vyloučit. Zároveň ale dodávali, že vše je připraveno tak, aby případný únik měli záchranáři ihned pod kontrolou za pomoci vodních clon.

Starostové Neratovic a blízké obce Libiše i vedení další okolních obcí dostali o chystaném čerpání tentokrát už informace v předstihu. V obcích jsou preventivně přistaveny evakuační autobusy. V Neratovicích stále platí druhý stupeň chemické pohotovosti.

Přečerpávání nebezpečného chlóru ze záplavami poškozeného zásobníku bylo přerušeno v pondělí ve 21.00, pokračovalo v úterý od rána , od 7.30. Technici a hasiči během noci znovu vše pečlivě zkontrolovali a nenašli žádnou závadu. Tentokrát neuniklo nic. Hasiči soudí, že největší riziko dalšího úniku chlóru hrozilo během přípravných prací v pondělí do 19.00. "Teď už je nádrž zajištěna a probíhá standardní způsob odčerpávání chlóru. Žádné bezprostřední riziko již nehrozí," řekl šéf zásahu Petr Vonášek.

FOTOREPORTÁŽ Jana Papeže z areálu Spolany a zevnitř skladu, ve kterém došlo k úniku chlóru.
AKTUÁLNÍ MONITOR ZPRÁV veřejného serveru České tiskové kanceláře České noviny

Přívod chlóru do zásobníku Sklad chlóru, Spolana Neratovice, foto: Jan Papež
26. 8. 2002
Čtenářům povodňového zpravodajství nedochází jedna maličkost. Všechny krizové projekty i technologické postupy počítaly doposud jako s limitem se stoletou vodou. Realita dneška přepisuje ale inženýrům učebnice.

Někde voda stoupla výš než zachytily nejstarší kroniky, někde se podařilo - s využitím všech dostupných technických i lidských možností - i takovéto vodě odolat. Ve většině případů ale plavalo všechno, dokonce i panely, z kterých byly konstruovány stropy garáží. Plavaly i mnohatunové barely, plavaly i vagóny s cisternami na chemikálie. Ve Spolaně Neratovice se skladovalo do minulých dnů 50 druhu chemikálií. Většina z nich není mísitelná s vodou. Většina z nich je škodlivá lidskému zdraví i zdraví přírody. Některé z nich jsou prudkými jedy, žíravinami, karcinogeny či defolianty... Nikdo nepočítal s tím, že řeka by mohla překročit hladinu stoleté "plánované" vody, nikdo nepočítal - a to ani při krizovém plánování a hydrologických projektech - s tím, že by Labe mohlo téct proti proudu. Stalo se. Stalo se i ve slepém ramenu Labe, které se přimyká ke Spolaně Neratovice. Výsledek označili odborníci za katastrofu.

FOTOREPORTÁŽ Jana Papeže z areálu Spolany a zevnitř skladu, ve kterém došlo k úniku chlóru.

28. 8. 2002
Byl první jarní den asi deset večer. Pročítal jsem si knihu Josefa Veselého Magie, kapitolu věnovanou živlovým duchům. Byl jsem již u konce kapitoly a četl větu: "Člověk by však těmto bytostem rozhodně neměl škodit, jako už to léta činí neustálým znečisťováním přírody. K. Spiesberger si klade otázku, zda stále častější povodně, sucha, vichřice, požáry, zemětřesení, ale i letecká a jiná neštěstí nejsou první, zatím ještě zdrženlivou reakcí živlových bytostí na naše barbarství." V okamžiku, kdy jsem větu dočetl, se venku zablesklo, ozval se mohutný hrom a prudce se rozpršelo.

Abych někomu ušetřil práci, sám vyjmenuji možné reakce na můj zážitek. Skeptický racionalista řekne samozřejmě, že šlo o náhodu. Jarní bouřky nejsou zase tak vzácné, abychom je museli pokládat za zázrak. Knihy o magii a jiných duchovních naukách čtu velmi často. Hlupák řekne, že jsem si to celé vymyslel, abych vypadal zajímavý. Člověk inklinující k duchovnu v tom celém uvidí znamení. Já jsem si celou příhodu prostě jen uchoval v paměti a je samozřejmé, že se mi vybavila v souvislosti s tím, co se stalo v naší zemi, proto se s ní také svěřuji. Nicméně k tomu, abychom si uvědomili, že svým chováním poškozujeme přírodu nepotřebujeme víru v živlové bytosti, k tomu stačí jen zdravý kritický rozum. O ten se budu také v celém dalším textu opírat, onu historku uvádím jen proto, že je zajímavá a v jistém smyslu hezká.

28. 8. 2002
Tomáš Repčiak
Spišská Nová Ves (RPA) - Rómske mimovládne združenia zo stredného Spiša rozbehli kampaň za získanie finančných prostriedkov pre deti z českého Terezína. Jej cieľom je pomôcť deťom prežiť ťažké dni po povodniach. "Sú to zdravotne postihnuté deti, ktoré nemôžu opustiť Českú republiku. Po článku, ktorý vydala Rómska tlačová agentúra v Košiciach o ponuke Rómov zo Spiša pomôcť Čechom po povodniach, sa s nami skontaktovali ľudia z Terezína.

Naši Rómovia síce hovorili skôr o pomoci formou práce priamo v teréne a o pripravenosti pracovať v Čechách, ale reagovali sme aj na túto požiadavku. Česi skutočne potrebujú finančnú pomoc pre postihnuté deti. Okamžite sme podnikli určité kroky a skontaktovali sme rómske i nerómske organizácie zo Spiša," uviedol Peter Pollák z Okresného úradu v Spišskej Novej Vsi.

27. 8. 2002

Prezident České asociace zpracovatelů povodňových plánů Jan Papež podal trestní oznámení na redaktora Novy Tunu mimo jiné proto, "aby se již jednou provždy definovaly způsoby práce médií při informování obyvatelstva v době stavu nouze a jiných krizových stavů." To mi připadá stejně komické, jako kdyby požadoval, aby ženy prostitutky na vojnu odchodivší vojáků byly pro jistotu vybaveny pásy cudnosti, které by jim znemožnily pohlavní styk. Jakkoliv chápu jeho rozezlení nad neúplným podání informací TV Nova, jeho výchovný polovojenský apel ("Žádnému redaktorovi nedovolím, aby zkresloval mé vysoce profesionální hodnocení a vytrhával věci ze souvislostí") však lehce smrdí totalitou, v níž řízená a moderovaná osvěta měla tzv. nezastupitelnou roli.

28. 8. 2002
Izrael se vydal na "tragickou cestu", konstatuje ve své nové knize britský nejvyšší rabín Jonathan Sachs. Svou kritiku Izraele zopakoval v úterý v rozhovoru pro deník Guardian, který vyvolal značnou domácí i mezinárodní pozornost. Jonathan Sacks v něm varuje Izrael, že přijímá postoj, který je "neslučitelný s nejhlubšími principy judaismu" a že současný konflikt s Palestinci "ničí izraelskou kulturu". (Shrnující článek v angličtině je zde, celý rozhovor v angličtině je zde.) Zde jsou podrobnosti:
28. 8. 2002
Nejvyšší britský rabín Jonathan Sacks se vyjádřil otevřeně ke vztahům Izraele k Palestincům. Izraelské vládě a mnoha lidem v Izraeli se nebude líbit to, co řekl. Sacks konstatoval, že postoj Izraele je neslučitelný s principy judaismu a že nenávist, vznikající v důsledku dlouhého konfliktu, působí ničivě na národní kulturu. Dr. Sacks vždycky stál spíše na liberálním křídle židovského myšlení. Je přesvědčen, že území, okupovaná Izraelem ve válce v roce 1967 bude nutno jednoho dne vrátit. Avšak dosud se k situaci v Izraeli nevyjadřoval, kromě toho, že podporoval veškeré mírové úsilí. Nyní porušil své mlčení v nové knize a v dlouhém rozhovoru s deníkem Guardian. 'Považuji situaci za tragickou,' konstatoval. 'Nutí Izrael zastávat postoje, které jsou v dlouhodobé perspektivě neslučitelné s našimi nejhlubšími ideály.'" Toto byl úvod úterního pořadu Svět ve 13 hodin rozhlasové stanice BBC Radio 4, k rozhovoru v této věci s rabínem Šalomem Goldem, děkanem Jeruzalémské koleje pro dospělé, který názory Jonathana Sackse odmítl.
28. 8. 2002
Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw se vydal na cestu po Velké Británii, kde se snaží dělat reklamu Evropské unii a euru. V rozhlasových rozhovorech s ním však přišla řeč často i na kontroverzní americké plány na invazi do Iráku, s níž Straw zřejmě nepříliš souhlasí. Během delšího živého rozhovoru se Strawem došlo v úterý v poledne na rozhlasové stanici BBC Radio Scotland k tomuto pozoruhodnému extempore:

Posluchač jménem Enoch Humphries: Dobrý den, Jacku. Jmenuju se Humphries, jsem válečný veterán. Sloužil jsem v RAF, v britském letectvu po dobu šesti let a pak 31 let hasičském sboru. Hluboce mě znepokojuje situace s Irákem, Jacku. Jsem znepokojen ohledně toho, co včera říkal Cheney, když hovořil k veteránům v USA, o tom, že Amerika zaútočí na Irák. Chci se ujistit, že víte, že já a mnoho dalších veteránů se staví absolutně proti tomu, abychom se podíleli na americké válce v Iráku. Chci žít v míru a chci žít v míru se všemi svými vnoučaty. A chci, Jacku, abyste jako ministr zahraničních věcí udělal všechno, co je ve vašich silách, a zajistil, že nebudeme zataženi do této války.

Britský ministr zahraničí Jack Straw odpověděl:

Aktivisté sdružení Arnika odebírají vzorky půdy v okolí sudů u Štěpánského mostu. Foto: Jindřich Petrlík
25. 8. 2002

Až neuvěřitelně směšně a trapně působí reklamní pozadí s logem ARNIKA i žlutá "firemní" trička při průzkumu sudů a odebírání vzorků, které prováděli 22. 8. členové sdružení Arnika v okolí sudů s označením HEXEN-1 u Štěpánského mostu v katastru obce Obříství u Neratovic. Věřím, že více času aktivistům zabralo umístnění látkového poutače, nežli odebrání vzorků...

Podobně diletantský "reklamní" přístup shazuje jinak záslužnou odbornou práci ekologických skupin a zesměšňuje jejich úsilí o lepší péči i informovanost veřejnosti o životním prostředí. Přesto si nemyslím, že ekologičtí aktivisté odvádějí špatnou práci. Špatnou práci odvádějí ale specializovaní odborníci na vztahy s veřejností a tiskoví mluvčí. Bohužel někdy ve svatém nadšení a zaujetí nevnímají realitu tak ostře, jak je třeba. Díky nim a jejich alarmujícímu PR přístupu k ochraně životního prostředí se ale lhostejný měšťák alespoň občas zamyslí, má-li cenu usilovat o "pokrok" za každou cenu...

28. 8. 2002

Vazeny pane Culiku,

precetl jsem si par clanku ze zmineneho vyberu a je to velmi zajimave tema, jen ta diskuse (k clankum) se mi zda byt tak slaba, ze mam pocit, ze bych do ni nemel cim prispet, tak Vam pisu takhle.

Zda se, ze kdyz nekdo upozorni na specificke problemy zen, dostava okamzite nalepku feminista. A naopak, nektere obecne problemy jsou vydavany za specificky zenske. Napriklad nezapomenu, jak Vera Chytilova v TV jednou licila, jake mela problemy s tvurcim pristupem a tvrdila, ze to bylo tim, ze je zena. Musel jsem se usmivat, protoze dost popisovala me vlastni problemy a to zenu skutecne ani vzdalene nepripominam :-))) Soudim, ze to jsou proste problemy tvurciho cloveka, bez ohledu na pohlavi ...

28. 8. 2002
Po štyroch rokoch vládnutia koalície premiéra Mikuláša Dzurindu môžeme okrem iného konštatovať , že "úspešne ubránila" monopolné postavenie nielen Slovenských telekomunikácií, ale aj dvojice mobilných operátorov, Eurotelu a býv. Globtelu, dnes Orange. Kto sa tešil, že na dohľad je vstup tretieho ambiciózneho telekomunikačného subjektu, ktorý by rozvíril stojaté vody v prospech zákazníkov, ten už pomaly vytriezvieva z eufórie. Počínanie spoločnosti Profinet, ktorá získala licenciu na rádiové telefónne a dátové služby, je prinajmenšom čudné a evokuje otázky, či nejde len o veľkú bublinu, so smejúcimi sa hlavnými aktérmi v pozadí.
Metro B - Karlovo náměstí
23. 8. 2002
Přesně ve 22.00 v noci z úterý 13. na středu 14. srpna 2002 dostala pohotovostní posila obsluhy ochranného systému pražského metra příkaz sebrat se a jít domů. Poslal je pryč příkaz povodňového štábu. V době, kdy se na město valilo více jak 5000 kubických metrů vody každou vteřinu, zbyli na stanici Palmovka ze sedmi členů ochrany tři lidé a na stanici Florenc nebyl kromě dozorčích nikdo. Otázkou zůstává kdo příkaz vydal. Zatím to vypadá buď na primátora Igora Němce nebo ředitele Dopravního podniku Milana Houfka.

Lidem v promočených montérkách pak ve smradlavou vodou zatápěných tunelech šlo doslova o kejhák, když napravovali jejich hru na krizový protipovodňový štáb.

Z bojovky bylo drama

A z dramatu potupná porážka. Podle dostupných informací začala během středy voda přes povrchové protipovodňové stěny pronikat nejprve do stanice Invalidovna. Když začala po schodech téct dolů, obsluha nečekala a vysunula tzv. atomový uzávěr pod eskalátory. Povídá se, že příslušný dispečer okamžitě obvinil příslušné pracovníky z anarchie, z překročení pravomocí a přikázal jim uzávěr znovu otevřít. Naštěstí neposlechli a poslali ho do háje.

Stejná tragikomedie se odehrávala na stanicích Křižíkova a Palmovka. Tu zradil proud špinavé vody od supermarketu Delvita. Čas běžel a dispečeři stále odmítali aktivovat a zatáhnout traťové i staniční předěly. Jako první byl pak spuštěn předěl mezi Palmovkou a Invalidovnou. Ale do té už vnikala voda kabelovými průchodkami zpod eskalátorů a kolem atomových vrat stříkaly vodorovné proudy vody. Křižíkova dopadla stejně.

To všechno přes maximální výkon automatických čerpadel řízených plováky.

Poznámka JČ: Děkujeme všem očitým svědkům, současným i bývalým zaměstnancům pražského metra, kteří nám poskytli tyto informace. Zachováváme jejich anonymitu, protože si uvědomujeme, že by se při své práci mohli octnout v pracovněprávním ohrožení. Dodnes někteří jejich nadřízení mohou klást loajalitu k vedení firmy nad občanskou povinnost a potřebu objektivně informovat. (Viz též zde a a zde.)

23. 8. 2002
"Ty traťový předěly se vyklápějí do tunelů, a jak kolem jezdí vlaky, vibrace se přenášejí do nich a pomalu se za provozu uvolňují. Časem se někde na panelu vždycky rozsvítila signalizace "otevřeno" a nikdo nevěděl, jestli těch pár tun nečouhá do kolejiště. Obsluha pak musela do tunelu je zkontrolovat a ručně dotáhnout. Časem se na ně přidělávaly zámky, a když to nepomohlo, vyndala obsluha pojistky z jejich elektrickýho ovládání, aby měla jistotu, že se vrata neotevřou. Ty pojistky se tam vracely vždycky před kontrolou...vlastně tam trvale byly jen v době zkoušek systému, aby fungovalo dálkový ovládání." Tolik svědectví bývalého zaměstnance závodu Metro. Více se dozvíte v následujícím rozhovoru.
Větrací šachta 2 TC - 3 na kilometru 14 trasy B , Náměstí 14. října mezi stanicemi Anděl a Karlovo náměstí. Tudy se odčerpává voda, která zaplavila metro až k traťovému předělu za stanicí Smíchovské nádraží.
23. 8. 2002

Schéma hloubkového profilu a kilometrové vzdálenosti trasy B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Kolbenova (zleva do prava) Celou tuto vanu od kilometru 13,212 do kilometru 23,213 zaplavila Vltava. Proč?O tom, kdo a kde bude čerpat vodu ze zaplaveného pražského metra, nerozhoduje výkonnost čerpadel daného záchranného týmu. Místa, kde se bude čerpat nejdéle, obsazují společnosti vlastněné politicko-ekonomickými bratrstvy 90. let dvacátého století. Tak byli minimálně z nejhlubší stanice Florenc vykázáni dánští záchranáři. Nejlukrativnější místa obsadila společnost Subterra s méně výkonnými čerpadly, kterou podle obchodního rejstříku dosud ovládá stejná finanční skupina jako již zaniklý deník Super.

FOTOGALERIE čerpání vody ze smíchovského metra

27. 8. 2002
Štvanice na Milana Houfka, k níž se k mé nelibosti přidaly i kotrbovské Britské listy, je ukázkou charakteristicky novinářského nehlubokého zkoumání světa.
27. 8. 2002
Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny v pátek 23. srpna 2002 se poslanec Tomáš Dub (ODS) pokusil (viz zde) zneužít povodňové katastrofy a předložil návrh, kterým zamýšlel odejmout občanům právo účastnit se správních řízení a skrýt tak opět rozhodování za zdi úřadů. - Toto je tisková zpráva Ekologického právního servisu. (Text byl pro vydání v BL jazykově a stylisticky upraven.)
27. 8. 2002
Projev Tomáše Duba stojí, myslím, za doslovnou citaci. Jeho přání, abychom "abychom nečekali pořád všude na razítka, aby všechno běželo co nehladším způsobem," je pikantní ilustrací toho, že ODS má k pravicovosti a konzervativismu - tedy mimo jiné úctě k zákonům - o to dál, o co blíž má ke KSČ padesátých let.
23. 8. 2002

se vám zobrazí, když si ve svém prohlížeči zakliknete češtinu. Např. v Internet Exploreru: Nástroje (Tools), Možnosti (Internet Options), pak Jazyky (Languages).

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Ambrozek pro Ekolist: Spolana velmi vážně ohrozila svou důvěryhodnost Jan  Stejskal
28. 8. 2002 Spolana: Dostanou Britské listy od Unipetrolu konečně odpověď? Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
28. 8. 2002 Největší ekologická katastrofa v historii: předzvěst toho, co přijde Eugen  Haičman
28. 8. 2002 Spolana: Kapacita porušených skladů je 800 tun kapalného chlóru Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
27. 8. 2002 Je řešením trestní stíhání? Jan  Čulík
27. 8. 2002 Jan Papež: "Podávám trestní oznámení na redaktora TV Nova Tunu"   
27. 8. 2002 I v Británii narušuje - bulvární - tisk soudní vyšetřování Jan  Čulík
27. 8. 2002 Jak svět tloustne   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Spolana: Kapacita porušených skladů je 800 tun kapalného chlóru Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
28. 8. 2002 Kanadští experti ve Spolaně: První oficiální informace pro Zprávu o povodni 2002   
28. 8. 2002 Největší ekologická katastrofa v historii: předzvěst toho, co přijde Eugen  Haičman
28. 8. 2002 Spišskí Rómovia organizujú pomoc pre deti z Terezína Tomáš  Repčiak
28. 8. 2002 Spolana: Dostanou Britské listy od Unipetrolu konečně odpověď? Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
28. 8. 2002 Ambrozek pro Ekolist: Spolana velmi vážně ohrozila svou důvěryhodnost Jan  Stejskal
27. 8. 2002 Povodní byli postiženi i někteří čeští nakladatelé a knihkupci Daniela  Pilařová, Jan Čulík

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik