3. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2009

KD│Prezident Barack Obama dnes na summitu USA-EU odstartoval úsilí o odstranění jaderných zbraní, když je nazval "nejnebezpečnějším dědictvím studené války" a když prohlásil, že Spojené státy coby jediný stát, který kdy jadernou zbraň použil, mají také morální odpovědnost vést toto úsilí; nepodniknou však jednostranné odzbrojovací kroky, informovali Mark S. Smith a Jennifer Loven pro agenturu AP.

5. 4. 2009
projev pronesený na demonstraci proti radaru, pořádané iniciativou Ne základnám

Přivítal jsem všechny, kteří přišli, protože nesouhlasí s americkým radarem v Brdech. Vítám ale i i ty, kteří přišli z úřední povinnosti. Policisty tajné, které poznáte podle toho, že vypadají jako kombinace Jamese Bonda a Josefa Švejka. Policisty veřejné, které poznáte podle obušků. Občané totiž obušky nenosí.... Většinou novináři nehovoří na takovýchto akcích. Učiním výjimku ne proto, že bych se stal náhle aktivistou, ale proto, že i toto je příležitost, jak vám z očí do očí říci to, co bych jinak stejně napsal. Říkám to a píšu to už od roku 2004. Je nepřijatelné, když vláda jedná za zády občanů. A je potěšující, když se to občan dozví alespoň z komunálních novin z druhé půlky zeměkoule. Americký radar , který ani odborníci, ani více než dvě třetiny občanů Česka nechtějí, vzbudil nebývalý odpor. Nejen v Brdech, kde se bojí záření, nejen v Praze, kde se bojí destabilizace bezpečnostní situace v Evropě, ale i v USA, kde už přišli na to, že i je jejich politici podvedli. Naučili jste se nesouhlasit. A to je dobře.

5. 4. 2009

U příležitosti dnešní návštěvy amerického prezidenta je samozřejmě extrémně důležité vědět, v jakých šatech se ukáže Michelle Obamová a zda její manžel obdrží knihu "Modrá, nikoliv zelená planeta". Jedna věc však možná přece jen médiím z radaru zmizet neměla: Obama už v této chvíli nejspíš přesně ví, co bude obsahem série zítřejších dopoledních telefonátů ministra obrany Gatese s představiteli Kongresu. Veřejně dostupné informace mají zatím charakter velmi pravděpodobných odhadů ohledně rozsahu a zaměření škrtů v rozpočtu "high-tech" výzbrojních programů Pentagonu na rok 2010. Rozhodnutí reflektující trvalý a dále neudržitelný růst nákladů souvisí s utlumováním systémů koncepčně závislých na studené válce a s nově zvýšeným důrazem na konflikty, které USA právě vedou. Téměř jistě bude seškrtán rozpočet problematického letounu F-22, jehož bojové charakteristiky kritizovali čelní letečtí konstruktéři a který je s cenou dosahující již 200 milionů dolarů za kus nejdražší stíhačkou v historii; pozemní vojsko se dočká redukce programu vývoje obrněné techniky příští generace FCS; námořnictvo nejspíš přijde o "stealth" torpédoborec třídy Zumwalt a trimaran LCS; a konečně očekává se, že oblíbené dítě G. W. Bushe, protiraketovou obranu, by mohly čekat škrty až do výše dvou miliard dolarů.

5. 4. 2009

Na Václavské náměstí, kde se za účasti asi 300 lidí konala demonstrace "Ne základnám", přišly desítky policejních těžkooděnců. Oddělili náměstí od magistrály. Projevy demonstrantů také rušil vrtulník nad náměstím.

Zdroj - Novinky.cz: ZDE

5. 4. 2009

Po příjezdu Baracka Obamy do Prahy v sobotu večer demonstrovalo několik stovek lidí v Praze proti americkému protiraketovému štítu, informují v neděli ráno internetové stránky BBC a dodávají: Další protesty se očekávají v neděli.

Zpráva BBC se jinak podrobně zabývá Obamovou iniciativou na likvidaci jaderných zbraní, kterou americký prezident chce zveřejnit v Praze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 4. 2009

Severní Korea v neděli ráno odpálila svou raketu dlouhého doletu navzdory mezinárodnímu nátlaku, aby tuto zkoušku zrušila. Vyvolala tím mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Pchjongjang oznámil předem, že plánuje umístit na oběžnou dráhu satelit, avšak Washington, Tokio i Soul se obávaly, že hodlá vyzkoušet raketu Taepodong-2, která teoreticky může doletět až na Aljašku.

5. 4. 2009

KD│Bývalí vojáci Čínské lidové armády, kteří absolvovali korejskou válku, doufají, že dnešní raketový test Pchjongjangu nezpůsobí obnovení konfliktu. Veteráni se sešli na vojenském hřbitově poblíž korejských hranic. Intervenční vojska v letech 1950-1953 podle některých odhadů ztratila až 310 000 zabitých a nezvěstných. "Čína si nemůže dovolit, aby se to znova opakovalo", řekl agentuře AFP osmasedmdesátiletý veterán Fan.

5. 4. 2009

V neděli dopoledne po desáté hodině pronesl v Praze Barack Obama projev, v němž vyzval svět k úsilí o likvidaci jaderných zbraní.

4. 4. 2009

Barack Obama koncem týdne oznámil, že zahajuje radikální úsilí, jehož cílem je zbavit svět jaderných zbraní. Ohnisko jeho cesty Evropou se přesunulo od finanční ke geopolitické bezpečnosti.

Mladí komunisté na demonstraci proti radaru - Palachovo náměstí - foto: Petr Topič, iDNES.cz
5. 4. 2009

GLOSA

Jinak se to říct nedá. Na demonstraci proti radaru, pořádané Neradaru.cz, Iniciativou za sociální fóra, Ligou starostů obcí proti radaru a dalšími deseti organizacemi dorazili - jako obvykle, "komsomolci". V čele s Davidem Pazderou, Martou Semelovou, Viktorem Pázlerem, Hassanem Sharfo a půlkou okresního výboru KSČ Prahy 1. Záměrně neříkám KSČM, protože jak Semelová, tak zakázaný Komunistický svaz mládeže (nyní kosmeticky přejmenovaný, ale stejně tupý a stejně agresivní) se naučili parazitovat na činnosti řady levicových organizací, KSČM nevyjímaje.

4. 4. 2009

ŠOK│23:43│ Po sečtení výsledků 5401 okrsků z 5919 je jasné, že zvítězil dosavadní prezident Ivan Gašparovič (1 099 457 hlasů), podporovaný vládní stranou Smer a SNS nad kandidátkou opozice Ivetou Radičovou (854 173 hlasů). K volbám přišlo 51,52% voličů z 3 824 137 oprávněných.

průběžné výsledky Ústrednej volebnej komisie ZDE

4. 4. 2009

tisková zpráva Ne základnám

Výzva Magistrátu hlavního města Prahy k součinnosti se svolavatelem shromáždění na Hradčanském náměstí

Iniciativa Ne základnám společně se svolavatelem Václavem Novotným vyzývá Magistrát hlavního města Prahy k součinnosti se svolavatelem shromáždění na Hradčanském náměstí dne 5.4. v době od 8:00 do 22:00 hod. Činíme tak kvůli důvodnému podezření, že bude toto řádně ohlášené a nezakázané shromáždění narušeno konáním jiného, avšak nenahlášeného shromáždění konaného na témže místě. Konání dvou shromáždění v jeden den a čas na stejném místě je podle zákona o právu shromažďovacím 84/1990 Sb. ve znění pozdějších předpisů vyloučené.

3. 4. 2009

KD│Očekává se, že na víkendovém summitu k 60. výročí NATO, který spolupořádají Německo a Francie, bude Evropa odolávat tlaku USA ohledně poskytnutí dalších bojových jednotek a civilních zdrojů pro afghánskou misi. Může se také stát, že ani po měsících jednání se Alianci nepodaří nalézt shodu ohledně nového generálního tajemníka. A konečně, NATO je vnitřně rozděleno i v otázce politiky vůči opětovně sílícímu Rusku, napsal pro Guardian jeho štrasburský zpravodaj Ian Traynor.

4. 4. 2009
William S. Lind

KD│Obamova administrativa s obvyklou fanfárou vyhlásila novou afghánskou strategii. Pokud jde o faktické události, mnoho to neznamená. Ale pokud je pravdivý článek Billa Gertze ve Washington Times z 26. března, jde o mnohem více. Geertz napsal, že Obamova administrativa vedla o nové afghánské strategii tvrdou interní debatu...

4. 4. 2009

Když člověk sledoval hysterické reakce koaličních partnerů a spřátelených "nezávislých" masmédií na pád Topolánkovy vlády, mohl mít dojem,, že se stalo něco děsivého, co zničí všechno, co za popřevratové dvacetiletí tato republika dosáhla. Jediné správné demokratické strany znovu (po kolikáté už?) vztyčily prapor nebezpečí spolupráce socialistů s komunisty a znovu se dušovaly, že v žádném případě takovou alternativu nepodpoří. Asi jediný, komu bych to v té chvíli věřil, byl Martin Bursík. Ten svými demokratickými postupy dokonale rozbil vlastní stranu a převálcoval i ty nejtvrdší postupy někdejší totalitní samomoci.

3. 4. 2009

Pořad Newsnight televize BBC ve čtvrtek večer ironicky opáčil "Opravdu?" a namísto Gordona Browna interviewoval brazilského prezidenta Lulu ohledně toho, jakou roli nyní budou hrát země třetího světa. Gordon Brown ve čtvrtekuvedl, že skupina G 20 schválila plán napumpovat další 1 bilion dolarů do světové ekonomiky.

Brown také oznámil, že světové společenství zasáhne proti daňovým rájům. Uvedl, že bude hned zveřejněn seznam zemí, které nerespektují zásady transparentnosti finančních transakcí.

3. 4. 2009

Záchranný balík má mít hodnotu 1,1 bilionu dolarů. Na pomoc zemím v nouzi byly ztrojnásobeny prostředky Mezinárodního měnového fondu, který má nyní k dispozici 750 miliard dolarů. Mezinárodní rozvojové banky dostaly 100 miliard pro nejchudší země. A MMF prodá zlaté rezervy za 6 miliard, aby navýšil fond půjček pro nejchudší země. Výzva Josepha Stiglitze k radikální reformě institucionálního prostředí zůstala v zásadě oslyšena.

4. 4. 2009

Mezinárodní měnový fond má dostat podle někoho 500 a podle jiného 750 a podle třetího zdroje jiné velké miliardy dolarů a je to popisováno jako epochální úspěch světové politiky. Pokud se dívám na výsledky činnosti této pozoruhodné instituce, která je od svého založení jednoznačně výkonným údem zájmů USA, v posledních dvaceti letech, pak se nemohu ubránit hořkému úsměvu, byť je to spíše tak trochu k pláči. Minimálně desetinásobek našeho státního rozpočtu totiž dostane od chudých celého světa obrazně řečeno lehce podnapilý, trochu zkouřený a hlavně úplně švorcový spratek, který se objevil nad ránem s přidrzlým úsměvem u dveří svého "otce Sama" a ten si houknul na svět, že jeho ratolest nemá dál za co pařit, navážet se do slabších a radit jim jak mají hospodařit, dokud nejsou buď na bankrot anebo úplně v americké hrsti.

Colosseum
4. 4. 2009

aneb nemluvte nám do toho, my víme, co potřebujete

Summit G20 nám ukázal, že to světové elity myslí vážně. Pro lepší pochopení souvislostí je nutné se odebrat do 70 let minulého století do Říma, kde nalezneme původ organizace, které nyní sounáleží mnoho "významných" osobností, například nám všem dobře známý publicista Václav Havel.

4. 4. 2009

Další kolo oblíbeného seriálu "Česká republika versus baba mastičkářka" se bude odehrávat v úterý 7. 4. 2009 od 9:00 hodin u okresního soudu v Táboře, jednací místnost 258 ve 2. poschodí (stejná místnost jako při loňské červencové premiéře). Zde bude podruhé projednávat okresní soud žalobu táborského státního zastupitelství na Libuši "Bushku" Bryndovou, obviněnou z toxikomanie za to, že z psychoaktivního konopí vyráběla účinné masti na kožní a revmatické choroby, a že je užívala.

4. 4. 2009

As negotiations for a global climate treaty heat up, this is our chance to send a strong and clear message urging the President of the US to lead the global efforts to tackle climate change.

Can you come to Prague this Sunday to attend Obama's public speech, and help deliver our message to him? We will be handing over 50 recyclable green hard hats to Avaaz members symbolising our call for a low-carbon, green-job future.

If you can join us, please send us an e-mail with your contact details to obamaprague@avaaz.org and reserve your green hard hat now. You will receive detailed instructions about when and where to collect the hats and gather before the event.

The speech will be delivered on Sunday, April 5 at 10:00 AM in Prague's Hradčanské náměstí. You can find information about the event and a map of the area at:

http://prague.usembassy.gov/obama.html

Right after the speech, at 12 am, EU and US green and development groups, including Oxfam International, Friends of the Earth, Greenpeace and WWF, will hold a public stunt in Central Prague, Klarov (we will send you further details) to call on EU and US leaders to kick off a new era for transatlantic action on climate change.

4. 4. 2009

Jak se rozbíhají jednání o globální dohodě o ochraně klimatu, máme šanci vyslat silné a jasné poselství žádající prezidenta USA, aby vedl globální úsilí o zastavení změn klimatu.

Můžete tuto neděli přijet do Prahy vyslechnout Obamovu řeč a odevzdat mu naše poselství? Rozdáme členům Avaazu padesát recyklovatelných zelených klobouků, které symbolizují naši výzvu k nízkouhlíkové budoucnosti s ekologickými pracovními místy.

Pokud se k nám můžete připojit, pošlete nám prosím e-mail s kontaktními údaji na adresu obamaprague@avaaz.org a rezervujte si svůj klobouk. Dostanete podrobné instrukce, kde si můžete klobouk vyzvednout a kde se před akcí shromáždit.

Řeč bude proslovena v neděli 5. dubna v 10:00 hodin na pražském Hradčanském náměstí. Informaci o akci a mapu můžete najít na adrese:

http://prague.usembassy.gov/obama.html

Hned po proslovu, ve 12:00, začne akce evropských a amerických ekologických a rozvojových organizací - včetně Oxfam International, Friends of the Earth, Greenpeace a WWF - v centru Prahy na Klárově (další detaily Vám pošleme), která vyzve lídry EU a USA, aby zahájili novou éru transatlantických aktivit proti změnám klimatu.

3. 4. 2009

KD│Toto je stručné komuniké summitu G20.

"My, lídři Dvacítky, použijeme každý cent, který nemáme, abychom zachránili globální kapitalismus před jeho protiklady a navedli světovou ekonomiku zpět na trajektorii neudržitelného růstu. Už jsme utratili biliony vašich dolarů na sanaci bank, takže se mohou vrátit ke své správné funkci odíračů chudých a ničitelů živých systémů na Zemi. Teď se chystáme utratit dalších 1,1 bilionu. Jako exemplární trest za jejich dlouhý rejstřík propagátorů krize poskytneme MMF a Světové bance více vašich peněz. Tyto aktivity znamenají největší mobilizaci zdrojů na podporu světových finančních toků v moderní době.

Ach -- málem jsme zapomněli. Musíme udělat něco s životním prostředím. Nemáme zatím žádný určitý plán, ale ještě časem něco vymyslíme", píše v Guardianu George Monbiot.

3. 4. 2009

Obuškové útoky a "kotlování":

KD│Taktika londýnské Metropolitní policie během schůzky G20, která zahrnovala zadržování tisíců demonstrantů u budovy Bank of England nebo použití obušků proti táboru klimatických aktivistů, byla napadena jako porušení práva demonstrovat, napsali Sandra Laville a Duncan Campbell v deníku Guardian.

Jan Májíček
3. 4. 2009

Sobota 4. 4. 2009

  • 12:00 obří vizuální vzkaz hnutí Nenásilí v centru Prahy - Žofín (u mostu)
  • 14:00 Demonstrace Neradaru.cz, Iniciativy za sociální fóra, Ligy starostů obcí proti radaru a dalších - za mír a proti základnám - náměstí Jana Palacha
  • 15:00 Pochod Neradaru.cz, Iniciativy za sociální fóra, Ligy starostů obcí proti radaru a dalších - z náměstí Jana Palacha k ambasádě USA

Neděle 5. 4. 2009

  • 9:00-10:00 netradiční živý nápis v Nerudově ulici z lidských těl - Nenáslí
  • 10:30 happening pod názvem Neviditelní - Můstek v dolní části Václavského náměstí - hnutí Nenásilí. "70 procent Čechů, kteří nechtějí radar, je neviditelných, stejně tak jako 99 procent lidí na světě, kteří si nepřejí války"
  • 11:00 průvod "Neviditelných" centrem Prahy
  • 15:00 Demonstrace Iniciativy Ne základnám - Václavské náměstí
  • 15:45 - 19:00 Pochod Iniciativy Ne základnám - po trase Václavské náměstí - Mezibranská - Sokolská - Nuselský most - 5. května a náměstí Hrdinů
  • NEPOVOLENO, KONÁ SE
3. 4. 2009
tisková zpráva hnutí Nenásilí

O víkendu 4. a 5. dubna, při příležitosti návštěvy Baracka Obamy v České republice, jejíž součástí bude mimo jiné zásadní projev o nešíření jaderných zbraní, připravuje hnutí Nenásilí hned několik nenásilných akcí. Ty se ponesou v duchu podpory návrhů na odzbrojení a žádosti o zastavení projektu raketového deštníku ve střední Evropě.

3. 4. 2009
tisková zpráva hnutí Nenásilí

Již téměř po tři roky neustává v České republice a celé Evropě hlasitý odpor proti plánovanému rozšíření americké vojenské přítomnosti ve střední Evropě a dalšímu rozvoji projektu "Hvězdných válek", který prosazovala minulá americká administrativa.

Nový směr, jímž se vydala nastupující administrativa Baracka Obamy, představuje naději na obrat v zahraniční politice USA, od agresivních útoků a navyšování nákladů na zbrojení k diplomatické cestě a postupnému odzbrojení. "Jako hnutí Nenásilí tyto kroky vítáme, protože jsou předpoklady k vyřešení současných konfliktů a probouzejí velkou naději na mír mezi lidmi z celého světa," řekl Jan Tamáš, mluvčí hnutí Nenásilí. "Proto jsme se rozhodli podpořit Baracka Obamu v jeho návrzích a zároveň ho vyzvat, aby při rozhodování, zda pokračovat v projektu rozšíření NMD do střední Evropy, vzal ohled na názor českých občanů, který dosluhující česká vláda dva roky ignorovala", dodal Tamáš.

Astrologická anatomie.
3. 4. 2009
John Michael Greer

KD│Nejsvůdnějším z klamů obklopujících nynější krizi industriální civilizace, který má také podíl na jejím vzniku, je předpoklad, že krize představuje technický problém řešitelný technickými prostředky. K takovému předpokladu lze z mnoha důvodů dospět snadno, ale dostává nás do pozice opilce ze starého vtipu, který hledá klíč pod lampou půl bloku od boční cesty, kde jej ztratil, protože pod světlem alespoň vidí, co dělá.

Technické aspekty našich obtíží, ačkoliv jsou náročné, představují až tu poslední starost; zato jiné aspekty se ukázaly jako nepoddajné. Vezměme projekt omezení americké spotřeby energie na obyvatele na jednu třetinu současné hodnoty. Vzhledem k tomu, že průměrný Evropan každým rokem využije třetinu energetické spotřeby průměrného Američana, a přitom má v mnoha ohledech vyšší životní standard, není to vůbec nemožné; velká část technologie leží na pobřeží vedlejšího kontinentu a potřebuje pouze zprovoznit.

Michael Marčák: Volby už skončily, Jaromíre. Přestaň hledat nepřítele a běž podojit kozu !
19. 10. 2008

3. 4. 2009

NEDĚLNÍ DEMONSTRACE ZAKÁZÁNA NENÍ

Magistrát hlavního města Prahy zakázal dnes naprosto neodůvodněně pochod Iniciativy Ne základnám z Václavského náměstí k Nuselskému mostu plánovaný na neděli 5. 4. 2009. MHMP zcela záměrně manipuluje s informacemi, snaží se vyvolat dojem, že se žádná shromáždění nekonají. Demonstrace na Václavském náměstí v neděli od 15:00, která má průvodu předcházet, byla přitom řádně nahlášena a MHMP nezakázána. Magistrát přistoupil k zákazu průvodu po osobním jednání, na němž nebyly vzneseny žádné námitky proti plánované trase, po návrhu ze strany svolavatele na změnu trasy průvodu, která by dopravu omezila výrazně méně než trasa navrhovaná magistrátem. Uváděná omezení dopravy původní trasou pochodu jsou naprosto přehnaná a lživá a je zřejmé, že nejsou skutečným důvodem zákazu pochodu.

Michael Marčák: Napište mu, že jestli nám tady nepostaví radar, staneme se členem Spojených států amerických. To by je mohlo vyděsit !
8. 11. 2008

3. 4. 2009

"Konfrontací Hradčan s monstrózní pankráckou zástavbou se z celoměstské dominanty a symbolu nejvyšších hodnot národa stává přívěsek reprezentace nabubřelého megalomanství byznysu. Kdyby se takováto konfrontace odehrávala na plakátě upozorňujícím na zvrácené hodnoty současné doby, byla by zřejmě účinným varováním." píše ing. arch. Marie Švábová. Ten plakát by mě opravdu zajímal. Byl by to plakát realistický nebo nadsázka umělce, jehož pohled nemusí být všeobecně sdílen?

2. 4. 2009

ŠOK│ V odůvodnění uvedl, že by průvod "zasáhl do městské dopravy". Pravým důvodem jsou ovšem drakonická bezpečnostní opatření v souvislosti s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy. Obamův veřejný projev bude v neděli v 10:00 na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Lidé mohou z Loretánské a Kanovnické ulice na vyhrazená místa na Hradčanském náměstí přicházet již od nedělních 7:00. Americké velvyslanectví uvedlo, že mezi předměty, zakázané nosit v neděli na Hradčanské náměstí, jsou i transparenty. Obama se tedy nejspíše nemá dozvědt, co si lidé v Česku o americké politice myslí... Demonstrace proti americkému radaru Iniciativy Ne základnám se bude konat v neděli od 15:00 na Václavské náměstí. Od cca 16:00 měl probíhat protiradarový pochod směrem ke Kongresovému centru, kde v tu dobu budou probíhat Obamova bilaterální jednání s vybranými představiteli zemí EU. Ten ovšem Magistrát, řízený primátorem Bémem (ODS) , nepovolil.

mapa příchodu na Hradčanské náměstí s vyznačením zátarsů ZDE

Obama v Praze -- předpokládaný program SO-NE ZDE
3. 4. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ

V britské metropoli se konal summit ekonomicky nejvýznamnějších zemí G20 se zajímavým vyústěním. Finanční svět se má změnit, mají se přijmout opatření proti ekonomické krizi, ale o tom se můžete dozvědět více v jiných článcích; mě jde v téhle poznámce o zřejmě fundamentální prohru některých českých politiků, kteří si mysleli, že mohou štvát Američany a Rusy pro vlastní potěšení proti sobě. Ano, jde o mezinárodní spolupráci, která vlastně nebyla tématem tohoto zasedání G20, která ale podle mého pohřbila naděje těchto politiků na protiraketový obranný systém v ČR a v Polsku.

3. 4. 2009

KD│Ruský prezident se po rozhovorech s americkým protějškem na okraji summitu G20 v Londýně domnívá, že Rusko snad nebude potřebovat rakety Iskander v Kaliningradské oblasti, neboť USA se možná vzdají úmyslu rozmístit prvky protiraketové obrany v Evropě. O Medveděvově vyjádření informovala agentura RIA-Novosti.

"Mluvili jsme o tom s prezidentem USA. Přinejmenším mohu říci, že ze strany USA dnes existuje přání naslouchat našim argumentům. Nesnaží se odstřihnout a říci, že se tato otázka řeší," řekl Medveděv. Podle Medveděva Američané berou v úvahu, že plánované základny se nacházejí v blízkosti ruského území a že se to Rusům nelíbí. Také už se nehovoří o inspekcích "v případě, že vás tam ty země pustí".

Celý text v ruštině ZDE

3. 4. 2009

KD│ČLR vyvíjí novou protilodní balistickou raketu, která je modifikovanou verzí modelu Dong-Feng 21. Zbraň má mít dolet až 1 200 mil (téměř 2 400 kilometrů) a ve štábech US Navy vyvolala doslova panickou reakci, neboť může v dosavadním poměru sil v případě konfliktu o Tchaj-wan znamenat změnu strategického významu. Zatímco dosud měla bojová uskupení kolem amerických letadlových lodí možnost vést údery z odstupu a vyhnout se tak ohrožení, nová zbraň by je fakticky vytlačila do centrálního Pacifiku, takřka mimo účinný dosah jimi nesených zbraňových systémů. Respektovaný analytik Raymond Pritchett označil vyvíjenou raketu za "zbraňový systém likvidující úkol" (mission kill weapon system), informoval Martin Sieff na serveru Space War.

4. 4. 2009
Tisková zpráva Greenpeace International

Poté, co bylo tento týden odhaleno, že osoby z vedení energetického gigantu Electricité de France (EDF) čelí obvinění ze špionáže proti Greenpeace, strávili inspektoři zvláštní francouzské jednotky pro vyšetřování kybernetických zločinů (l'Office central de lutte contre la criminalité technologique, l'OCLCTIC) v pátek tři hodiny v kanceláři francouzské pobočky Greenpeace.

Podle nových důkazů to vypadá, že se Greenpeace stalo terčem expertní špionáže, a že rozsah infiltrace mohl být mnohem širší, než se původně předpokládalo.

4. 4. 2009
Tisková zpráva Amnesty International ČR

Summit USA a zemí EU, který proběhne 5. dubna v Praze, je příležitostí k vůbec první formální diskusi Evropské unie s novou americkou administrativou. Znamená proto také šanci uzavřít dlouhou kapitolu ohýbání mezinárodního práva, které obě strany Atlantiku připustily v rámci "války proti terorismu".

3. 4. 2009

Jaromír Habr jednoznačně ¨odmítá systém, který jako totalita ekonomická dává na výběr mezi zaměstnavatelem - otrokářem a zaměstnancem -- otrokem. To já také. Ve skutečném kapitalismu - alespoň českém - existují ovšem i jiné možnosti. Já sám jsem si zvolil úděl zaměstnance neotroka. Vůbec jsem přitom nemusel morálku, lidskost, soukromí ani koníčky obětovat modle peněz. (Rodinu obětovat nemohu, neb ji nemám.) Nu což, každý takové štěstí nemá. V tom případě by se pan Habr mohl stát živnostníkem, který nikoho nezaměstnává. I takový se ovšem může stát otrokem svých zákazníků.

3. 4. 2009

KD│Izraelská policie ve čtvrtek po sedm hodin vyslýchala nově jmenovaného ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním korupční kauzy. Podle policejních zdrojů se jedná o podezření z přijímání úplatků, praní špinavých peněz a zneužití důvěry, informovali Jonathan Lis a Barak David v Haaretzu.

3. 4. 2009

Miroslava Němcová nehuláká jako knecht Topolánek, ale dští politickou nenávist o dost zavileji. Ve středu večer, na Apríla, ve sněmovně pravila novinářům:

3. 4. 2009

Obama by si z Evropy rád odvezl kromě pár symbolických klíčů od bran Starého Světa také nějaké ty posily do Afghánistánu. Američani chtějí do Nové velké hry o Asii zapojit více křižáků, ale na evropském břehu severního Atlantiku se váhá, jestli nejsou na pořadu dne důležitější věci: třeba hospodářská Krize? Vice- Biden eurospojencům (ani Zaorálkovi) zatím přesvědčivě nevysvětlil, oč Nám v tom Afghánistánu vlastně jde. ZDE ZDE

3. 4. 2009

Stát se v Česku mediálně hýčkaným politikem, to zřejmě vyžaduje především velký konformismus

Evropskou demokratickou stranu (EDS) do letošních eurovoleb vede její předsedkyně a stávající europoslankyně Jana Hybášková. V českém mediálním mainstreamu je vnímána především jako odbornice na Blízký východ i jako výrazná antikomunistka. Dveře médií jsou jí tedy doširoka otevřené. V našich končinách stačí věru málo, aby byl agilní a zideologizovaný jedinec považován za osvědčenou autoritu a erudovaného odborníka.

Článek byl původně napsán pro Literární noviny, které ho odmítly vydat. Zdůvodnění z LtN:

Nebudeme tisknout hanopisy na jednotlivé osoby, ale můžeme se zabývat jednotlivými tématy a poukazovat na omyly či licoměrnost účastníků. Až se bude psát o Balkánu nebo Hamásu nebo Iráku, je možné některé argumenty užít. Můžeme také porovnat postoje kandidátů do evropských voleb k sadě témat. Nebudeme však psát negativně o jedné osobě, to je jednostranný přístup, který přehlíží případné nejednoznačné nebo přínosné věci. Takhle může vypadat část přípravy na rozhovor, ale přípravu autor nikdy neukazuje.

3. 4. 2009

Prekvapenie a "ostrý boj" sa nekoná ani v druhom kole slovenských prezidentských volieb. Voľby pripomínajú všetko možné len nie reálnu politiku a hlavne nie reálny volebný zápas. Kandidáti politické otázky neriešia, do konfliktov nevstupujú, presnejšie sa už na hádku ani veľmi nehrajú, ako to bývalo zvykom ešte pred časom -- vraj: "konfliktov už bolo dosť".

3. 4. 2009
Replika na článek Ministerský Kampf

Pozn. JČ: Nevím, co na tom [tj. sčítání Romů] má být špatného, např. v Británii se běžně vyplňují dotazníky o rasové a etnické příslušnosti občanů. Účelem je zavádět speciální opatření pro jejich potřeby. Je-li například ve školách vysoký počet Pákistánců či Poláků, zjevně to vyžaduje od učitelů specializovanější úsilí, než kdyby ve třídě seděli jen samí Angličani.

Má-li stát něco pro menšiny dělat, musí vědět, že existují a kolik je jejich příslušníků.

Uvažujete příliš prakticky, aniž berete v úvahu reálný stav zmatené demokracie v České republice.

2. 4. 2009

Zamyšlení k životnímu jubileu Milana Kundery

Milan Kundera již jeden dárek k osmdesátinám (které oslavil dne 1.4. 2009) dostal. Sice předčasně, ale i tak z něj měl jistě radost. Tento text se ohlíží za jednou novinářskou kauzou a odkazem jednoho evropského romanopisce.

2. 4. 2009

Mnozí se radují, že britská ministryně vnitra byla postižena vlastními opatřeními, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Šokující na tom, že Jacui Smith požadovala od státu v rámci zaplacení svého domácího poplatku za internetové připojení i zaplacení za pornografické filmy, které si v pay-for-view televizi zvolil její manžel, spočívá v tom, jak to bylo odhaleno. Kolikrát asi ministryni vnitra ujišťovali při vládním jednání počítačoví odborníci, že její nejnovější technické počítačové zařízení je "naprosto bezpečné"?

2. 4. 2009

KD│Když prezident Obama oznámil novou strategii pro eskalaci v Afghánistánu prostřednictvím USA a NATO, summit Aliance v německém Baden-Badenu a francouzském Kehlu (summit se uskuteční ve Štrasburku, Kehlu a Baden-Badenu - KD) konaný 3. až 4. dubna nabyl dodatečné naléhavosti - stejně jako demonstrace tisíců lidí z více než dvaceti evropských zemí a USA, napsala šéfredaktorka magazínu The Nation Katrina vanden Heuvel.

2. 4. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Af-Pak je nová zkratka, kterou vymyslela vláda USA pro dvojici Afghánistán/Pákistán. Říká tím, že Spojené státy mají určitý geopolitický zájem, při jehož sledování musí mít na zřeteli obě země současně a nikoli odděleně. Spojené státy zdůraznily tuto politiku tím, že jmenovaly pro obě země jako svého zvláštního představitele tutéž osobu, Richarda Holbrookea.

Vojska USA poslal do Afghánistánu George W. Bush. A právě on začal s politikou, která používá bezpilotní letadla USA k bombardování Pákistánu. Ovšem teď, když se Barack Obama po „pečlivém posouzení“ ztotožnil s oběma těmito politikami, stala se z nich Obamova válka.

Michael Marčák: Je mi líto, kamaráde, ale náš generál má teď k vám, přeběhlíkům, ouplně jinej vztah.
2. 4. 2009

2. 4. 2009

Když lže premiér, tak se to už v Česku považuje za standard. Lže po celou dobu své vládní kariéry. Nikdo se nad tím nepozastavuje. Petr Žantovský se nicméně pozastavil nad tím, že na obranu předsedy vlády po jeho "pekelném" výletu do Štrasburku lhal místopředseda vlády a ministr pro evropské záležitosti Vondra.

2. 4. 2009
Lubomír Lédl

Tak to vypadá, že už je vše hotovo, strach z „Klausova řešení“ nakonec přivedl oba rivaly k dohodě vlastně o všem důležité. Zatím ovšem chybí její konečná podoba a pak i to hlavní, její přijetí a realizace ze strany hlavy státu. Ze zkušenosti je mi obtížné uvěřit, že by Václav Klaus přijal bez hnutí brvou něco,co mu jiní „nalajnují, snad s výjimkou tenisového kurtu.“

Protože mám i ve chvílích „vážných“ rád humor, jenom mě tak napadlo – no a co kdyby teď prezident navrhl na předsedu „prozatímní“ vlády Jaroslava Švejnara...?!?

2. 4. 2009

POZVÁNKA NA SOBOTU

tisková zpráva Iniciativy za sociální fóra a sdružení NEradaru.cz k veřejnému shromáždění 4. 4. 2009 "NATO dnes rozhoduje o radaru -- řekněme nahlas NE!"

O radarové základně USA v Brdech se může rozhodovat nejen v Praze, ale v sobotu 4. dubna i na summitu NATO ve Štrasburku podle zadání, jenž dal loňský summit NATO v Bukurešti. Proto bylo již loni v říjnu ohlášeno veřejné shromáždění za mír a proti základnám právě na tento den. Prezident USA Barack Obama přijede jak na summit NATO, tak ještě téhož dne i do Prahy.

2. 4. 2009
Poznámka k článku Rajko Dolečka k desátému výročí vojenského útoiku Severoatlantické aliance proti Jugoslávii "Je načase, aby se NATO dostalo před mezinárodní soud"

Kosovská fakta, o kterých se zminuje prof. Rajko Doleček, jsou otřesná a je nutné je neustále připomínat. V čase "sametového" opojení bylo pro většinu Čechů a Slováků nepředstavitelné, že by onen "demokratický a právní Západ" něco takového mohl připustit, podporovat či dokonce inscenovat. A zde se se dostáváme k zásadnímu problému. Postoj ke kosovské kauze je jedna věc, k tzv. mezinárodním institucím, které se na ni podílely a podílí (a tím není myšleno jen NATO), věc druhá. Úporně se vyhýbáme otázce, co z toho pro nás plyne ve vztahu k EU, která tento stav nejen trpí, ale která jej i - v souhře s USA a dokonce s předstihem - sama inscenovala.

2. 4. 2009

Tisková zpráva hnutí Ne základnám

U příležitosti návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v České republice pořádá Iniciativa Ne základnám demonstraci proti radaru. Protest se uskuteční 5.4. od 15:00 na Václavském náměstí v Praze. Následovat bude pochod městem ke Kongresovému centru, kde se má konat summit USA-EU.

2. 4. 2009

KD│Válečný reportér Seymour Hersh minulý měsíc předběžně informoval o tom, že Bushova administrativa provozovala zabijácké jednotky podřízené viceprezidentu Dicku Cheneymu. Ne základě Bushových rozkazů, ale bez vědomí ambasadora nebo CIA, pronikaly na území cizích států, kde prováděly mimosoudní popravy a opět mizely. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Democracy Now nyní Hersh vysvětlil některé podrobnosti této kauzy.

2. 4. 2009

KD│Jakákoliv dosud zbývající očekávání, že summit G20 konaný tento týden v Londýně přinese koordinovanou globální odpověď na ekonomickou krizi, jsou odložena stranou. Jednodenní společenská událost předvede jen trochu sjednocující rétoriky o potřebě volného obchodu, mnohem větší regulace bankovních systémů a většího počtu podobných summitů.

Očekává se, že shromáždění prohlásí: "Věříme, že otevřená světová ekonomika založená na principech trhu, účinné regulace a silných globálních institucí může zajistit udržitelnou globalizaci s rostoucím blahobytem pro všechny", napsal pro UPI jeho slavný ex-editor Martin Walker.

2. 4. 2009

Francie a Německo ve středu v Londýně požadovaly přísnější bankovní regulaci, než jakou navrhují Amerika a Británie. Chtějí mluvit na summitu G20 jednotným hlasem.

SBS TV Australia
2. 4. 2009

SPOLUPRÁCE S ABC A SBS

tisková zpráva České televize

Česká televize připravuje nefinanční projekt výměny pořadů s významnými televizními společnostmi světa. Za pořady ČT bude televize veřejné služby získávat unikátní pořady partnerských televizí, a to zcela zdarma. Koncepce bude mít dva obrovské přínosy. Tuzemské pořady přispějí ke zviditelnění České republiky v zahraničí a český divák získá možnost sledovat skvělé pořady významných partnerů.

2. 4. 2009

Článek Bohuslava Binky mě zaujal. Ukazuje, že i vyhraněný aktivista může být nakonec fakty přiveden k relativně realistickému pohledu. Souhlasím, že je často diskuze z obou stran, tedy ze strany protijaderných aktivistů i zastánců jaderné energetiky, vedena mimoběžně a propagandisticky. Dovolil bych si však upozornit na dva základní motivy úvah Bohuslava Binky, ve kterých se podle mého názoru velice zásadně mýlí.

2. 4. 2009

Byly jednou dvě strany. Levicové. Jedna, která kdysi bývala rudě obrovská a teď je menší a světle červená, a druhá, která byla růžová, a postupně se pomocí různých odstínů žluté i červené vypracovala zpět ve velkou stranu. Oranžovou. Obě mají tiskové mluvčí. A tady podobnost končí. I když jsou témata, i lidé, které měly donedávna společné.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2009 Čtvrteční dohoda skupiny G20 "vyřeší finanční krizi", tvrdil Gordon Brown   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky   
2. 4. 2009 G20 zklame   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?   
31. 3. 2009 Nechci být otrokem, ani otrokářem Jaromír  Habr
30. 3. 2009 České republice nezbývá než přejít na obnovitelnou energii Jindřich  Kalous

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Summit NATO: Evropa odolává americkému tlaku na posily pro Afghánistán   
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 G20 zklame   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil
3. 3. 2009 Hospodářský kolaps Východní Evropy by ohrozil i Západ   
2. 3. 2009 Dahrendorfova vakcína proti nesvobodě Karel  Dolejší
1. 3. 2009 Irská vláda chce před hlasováním o Lisabonu reformu financování politických stran   
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Černé divadlo Ladislav  Žák

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2009 Kosovo: Lidská práva nesmí být rukojmím současných politických tlaků   
25. 3. 2009 Osud Smyrny jako model rozpadu Jugoslávie Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Írán RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
20. 3. 2009 Analýza: Problém jaderného odpadu zůstává nevyřešen   
20. 3. 2009 Česká republika je obnovitelná   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou   
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2009 Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu   
14. 3. 2009 Japonsko možná sestřelí severokorejský satelit   
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek