25. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Trosky World Trade Center
25. 9. 2003
11. září 2003 přineslo řadu novinářských a publicistických ohlédnutí za teroristickými útoky v USA před dvěma lety. Asi nejpodstatnějším tématem tohoto výročí je, nakolik Západ dokáže chápat příčiny sílícího terorismu, přehodnotit svůj přístup k jiným civilizacím, čelit fundamentalistům z vlastních řad a nepřipustit zneužití "boje proti terorismu" k omezení lidských a občanských práv a svobod.

Tento článek přináší několik ukázek toho, co vše byli k danému výročí schopni zplodit čeští žurnalisté a publicisté. V budoucnosti jej hodlám rozšířit o další příklady, je však otevřen i vašim námětům: glosám, komentářům či alespoň citátům pozoruhodných či nějak příznačných novinářských a publicistických reflexí 11. září.

25. 9. 2003
Hugo Young, čelný britský politický komentátor, který posledních 18 let pravidelně psal pro deník Guardian, poté, co odešel ze Sunday Timesů, když je koupil Rupert Murdoch, zemřel v pondělí 22. září 2003 na rakovinu ve věku 64 let. Jeho smrt vyvolala projevy úcty od čelných politiků po celé Evropě. Tony Blair telefonoval nemocnému Yougovi ještě o víkendu a po jeho smrti se vyjádřil: "Byl to člověk vynikajících schopností a nesmírné integrity, jehož novinářskou práci stálo vždy za to číst. Měl schopnost myslet originálně, argumentovat přesvědčivě a skutečně přesvědčovat. A byl to opravdu velmi slušný člověk. Všem nám bude chybět."

Romano Prodi, předseda Evropské komise, konstatoval, že Youngova novinářská práce "na sebe upozorňovala svou výjimečností jako maják rozumné a racionální analýzy." Bývalý konzervativní politik a nynější komisař EU Chris Patten řekl, že Young byl "jedním z největším liberálních hlasů naší doby, vyrovnal se nejlepším americkým komentátorům."

Hugo Young byl také od roku 1989 předsedou správní rady nevýdělečného Scott Trustu, který vlastní deník Guardian a týdeník Observer. Vystudoval práva, ale pak dlouhá léta pracoval jako novinář:

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
25. 9. 2003

I když musí komentátor psát jako outsider, musí své informace odhalovat jako insider.

Reportáž je základem novinářské práce; sloupky a komentáře se zdají být spíš pohyblivými písky, přílivem a odlivem módy: jsou nedisciplinované, nespolehlivé a možná vlastně zbytečné. Od té doby, co jsem začal psát politické komentáře, mě trápí dvě otázky. Pro koho vlastně komentátor píše? A - a to je obtížnější otázka - na kom je závislý?

Citujeme několik myšlenek vynikajícího komentátora Hugo Younga z deníku Guardian, který v pondělí zemřel na rakovinu ve věku 64 let.

25. 9. 2003
Nesmírně závažným faktem o válce proti Iráku, který Blair nikdy nepřizná, ale který nemůže přesvědčivě popřít, je toto: přislíbil, že válku povede o mnoho měsíců dříve, než to nakonec řekl veřejně. Ano, chtěl své rozhodnutí opevnit. Chtěl rezoluci OSN. Intenzivně strkal Bushe tím směrem. Ale byl ochoten jít do války bez toho. Potřeboval k tomu zkreslené informace od výzvědných služeb a nevadilo mu, co musí říct, aby je získal. Účast ve válce přislíbil Bushovi a řekl mimo jiné pozoruhodnou věc, že je prý národním úkolem Británie zabránit tomu, aby se Spojené státy octly v izolaci.

Citujeme několik myšlenek z posledního článku vynikajícího britského komentátora Hugo Younga, který zemřel v pondělí na rakovinu ve věku 64 let. Článek vyšel v deníku Guardian dne 16. 9. 2003.

Slaný - Mexiko
25. 9. 2003

porovnání dvou přístupů k sociálně obtížně adaptovatelným skupinám obyvatel

Sociální politika by neměla být asociální. A to ani v případech, kdy si starostové umí represi "odůvodnit". Budování ohrazených a městskými strážníky hlídaných objektů pro "sociálně obtížně přizpůsobivé" občany se ale dostalo naráz do módy. Starostové několika měst si vzali Slaný za vzor. Starosta Mostu se nechal slyšet, že by nejraději své "neplatiče" vystěhoval na jedno místo - prý pouze shodou náhod pojmenované symbolicky jako "Tábor 7". Uvedla to MfD na základě informací regionálního týdeníku.

Při bližším ohledání se ale ukázalo, že informace se na pravdě nezakládá. Pouze bývalý ředitel MUS a sám primátor jsou zřejmě zaujati koncepcí svého stranického soudruha, starosty Slaného Rubíka (ODS). V Mostě ale naštěstí není jednobarevná radnice v režii zvlčilé ODS či všehoschopná většinová pravicová koalice, ale velká koalice, která je přitom velmi křehká. A tak platí ujištění místostarostky pro finanční záležitosti Mostu, že i když město na své neplatiče doplácí, o "obecním koncentráčku" se se starostou vážně bavit nikdo nebude. Říká se tomu politická neprůchodnost a předvídavost. Anebo možná i obava, že stát by mohl zareagovat stejně represivně a Mostu odejmout mnohé příspěvky za státního rozpočtu, přesunout mnohé investice a ztěžovat život mnoha podnikatelům jen tím, že by vyhlásil svůj vlastní "program nulové tolerance". Sílu na to stát má.

25. 9. 2003
Ve středu vyšlo dramaticky najevo při soudním vyšetřování okolností smrti vládního experta Davida Kellyho, že program "Today" rozhlasu BBC měl reportáž Andrewa Gilligana dne 29. května ráno připravenu v písemném scénáři věcně správně, ale že při živém publicistickém vstupu v 6.07 hodin rozhlasoví novináři popletli některé podrobnosti, které měli na papíře připraveny bezchybně. Reportér Andrew Gilligan se při četbě připraveného rozhovoru zakoktal a - jak se už několikrát přiznal - přeřekl se a vypustil z úst nepravdivé tvrzení, že britská vláda včlenila do oficiální zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení informaci, že Saddám Husajn dokáže zaútočit do 45 minut, přestože věděla, že tato informace je chybná. Z písemných příprav BBC pro živý vstup, které byly ve středu předloženy soudnímu vyšetřování, však vyplývá, že v nich měla BBC základní fakta správně. To zřejmě posílí při nynějším vyšetřování postavení BBC.
25. 9. 2003
"Členové Rady BBC jsou vysoce zkušení a nezávisle myslící lidé, kteří byli veřejně jmenováni a neslouží v Radě BBC ani pro peníze, ani v zájmu své [budoucí] kariéry v britské politice."

Gavyn Davies, předseda Rady guvernérů BBC robustně obhajoval ve středu před soudním vyšetřováním okolností smrti dr. Davida Kellyho rozhodnutí členů rady plně podpořit reportéra Andrew Gilligana navzdory tomu, že měli někteří vedoucí představitelé BBC ohledně jeho reportáže pochybnosti. Veřejnost od Rady BBC očekává, uvedl Davies, že bude hájit nezávislost BBC.

24. 9. 2003

"Vězení pro teroristy zasáhla špionážní aféra: Pentagon podezírá z práce pro nepřítele dva své muže." Toto byla na stránkách idnes ve středu dopoledne jejich hlavní zpráva. Zaujalo mne, že britské deníky měly ve středu jiné priority. Tak například hlavní zpráva středečního listu Guardian má titulek: "Irák: realita a rétorika." Reportér listu posílá depeši z al-Jisru, z místa, kde američtí vojáci zastřelili tři irácké farmáře. Další dnešní titulky Guardianu: "Bagdád zasáhl proti arabským televizím." "Bush izolován - jeho projev v OSN byl bez dopadu". Napadlo mě srovnat středeční titulky hlavních britských novin s titulky MFD.

24. 9. 2003
Američany jmenovaná správa Iráku odňala reportérům dvou arabských televizních stanic, al-Jazeera a al-Arabiya - na čtrnáct dní právo natáčet oficiální akce v Iráku. Obvinila je, že tyto televizní stanice "vysílají jedovaté zpravodajství" a povzbuzují odpor proti americkým vojákům. Obě stanice to popřely s tím, že vždy informují o protikladných názorech.
24. 9. 2003

Přípodotek ke článku Jana Čulíka Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky?, kritickému rozboru Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády a analýze vysílání ČRo 6 neví, pro koho vysílá

Odpověď Rady ČRo v duchu cynického vtipu o vyváženosti, onehdá zmíněném v rozhovoru Ivanem Šternem, odpovídá poměrům, které v Českém rozhlase zhusta panují. Jan Čulík má ovšem ve zvyku vyhmátnout vždy takové kontrasty, na nichž je princip, který zastává, nejlépe viditelný. A tak si vybral "práci" Jana Urbana. Ne proto, že by byl nejhorší z těch špatných, ale proto, že jeho spiny a "postoje" šly nejlépe odargumentovat aktuálními nezávislými zdroji a na rozdílech edukativně ukázat manipulační PRINCIP.

24. 9. 2003
Vaše kritika střihu reportáže vychází z přesvědčení, že každý materiál musí být "autentickým" záznamem popisovaného děje (v tomto smyslu dění na tiskové konferenci). Tak tomu ale není a ve zpravodajství ani být nemůže.

Jedno staré přísloví říká, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Neplatí ovšem v případě, kdy houknete do houštiny České televize. A Britské listy si dovolily houknout na generálního ředitele, že reportáž regionální redaktorky o problematice gheta pro "sociálně nepřizůsobivé jedince" ve Slaném zaváněla manipulací. Na něm je, aby v duchu návrhu zjednal nápravu. V České televizi ovšem nevědí, jak se má z lesa správně ozývat a odpovídat stěžovatelům, a tak namísto adresáta stížnosti se z lesa ozvalo houkání někoho úplně, ale úplně jiného. Ovšem - "ve vyváženém kontextu"...

25. 9. 2003
ČTK : Americká společnost Microsoft se rozhodla zavřít internetová diskusní fóra, tzv. chatrooms, ve 28 zemích světa. Vede ji k tomu především zjištění, že diskusní fóra zneužívají pedofilové a ti, kteří zasílají spam, tedy nevyžádané e-mailové zprávy. "Pravdou je to, že volné a nekontrolované diskusní fórum není bezpečné," uvedl Geoff Sutton, který má v rámci služby Microsoft MSN na starosti Evropu.
25. 9. 2003
Rozhodnutí firmy Microsoft uzavřít většinu svých diskusních fór ve snaze ochránit děti před pedofily vyvolalo ve středu vlnu kritiky od ostatních poskytovatelů internetových služeb, kteří obvinili firmu Microsoft, že se chová nezodpovědně a bezohledně. Uzavření internetových fór totiž problém neřeší. Jde údajně o krátkozraké rozhodnutí, které donutí děti, aby začaly používat jiná, ještě méně bezpečná diskusní fóra.
25. 9. 2003
Potrestaj Francúzsko, ignoruj Nemecko, odpusť Rusom," slávne vyhlásenie americkej bezpečnostnej poradkyne Condoleezzy Riceovej, ktoré urobila po vzájomných potýčkach o Iraku v Bezpečnostnej rade OSN. Úspešná militaristická akcia proti Iraku, korunovaná bleskovým vojenským víťazstvom, bola pre Američanov veľkým zadosťučinením a zdrojom odvahy správať sa podľa tejto stratégie.
Salvador Allende
25. 9. 2003
Norberto Vilar, Buenos Aires

Jedenásteho septembra uplynulo tridsať rokov od vojenského puču organizovaného generálom Augustom Pinochetom a od vraždy socialistického prezidenta Salvadora Allendeho. Oslavy v Čile a na iných miestach Latinskej Ameriky sa už skončili. Rana však zostáva otvorená. Zostáva otvorená nielen pre samotný andský národ, ale pre celé ľudstvo. Čilský prípad je symbolom v histórii 20. storočia, či už sme, alebo nie sme z Čile. Prepáčiť? Zabudnúť? Zmieriť sa? Ako to urobiť? Dá sa vôbec zabudnúť na masakry?

25. 9. 2003

"Pozitivní prvky" v migračních vztazích mezi Kubou a Spojenými státy

tiskové prohlášení Rafaela Dausy Céspedese
zprostředkované kubánskou ambasádou v Praze

Kubánské úřady se z tisku dozvěděly, že Zájmová sekce Spojených států v Havaně oznámila 17. září, že udělila 20 tisíc víz kubánským občanům, kteří si přejí vystěhovat do Spojených států. Do této chvíle nemají kubánské úřady podle tiskového prohlášení žádné oficiální potvrzení této zprávy. Pokud by však byl údaj pravdivý, považují ho za pozitivní prvek v migračních vztazích mezi Kubou a Spojenými státy.

25. 9. 2003
Norberto Vilar, Buenos Aires

Stretnutie Svetovej obchodnej organizácie v Cancúne sa skončilo 14. septembra. Pod pláštikom utíšenia svetového hladu a naštartovania rozvoja v chudobných krajinách sa "tie ostatné", rozvinuté, usilovali do rokovaní prepašovať "singapurské otázky". Patrí medzi ne transparentnosť vo verejnom obstarávaní, pomoc pre obchod, ochrana investícií a garancie voľnej súťaže. Výsledkom boli prerušené rokovania a vytvorenie nového záujmového bloku -- G-22.

25. 9. 2003
Radovan Geist

"Je koniec. Rozhovory zlyhali a neexistuje nijaká dohoda," povedal kenský delegát na zasadnutí Svetovej obchodnej organizácie (WTO) George Ong'wen a odišiel z miestnosti. Krátko na to Luis Ernesto Debrez z Mexika rokovanie WTO uzavrel. Nasledovali oslavy protestujúcich na uliciach, zhrozené hlasy "nezávislých" ekonomických analytikov, znepokojené vyjadrenia kapitánov globálneho priemyslu a prejavy politikov.

Leni Riefenstahl - Triumf vůle
24. 9. 2003
Jan Paul argumentuje velmi výstižně ve svém článku o morálce a umění . Ale v té diskusi můžeme jít ještě dál: jaké nároky na nás může činit umělecké dílo? Literární a umělecká díla jsou lidskými výtvory, které vznikly pro naše potěšení. Ano, protože obdivovatel umění ho skutečně vnímá jedině pro potěšení, z různých důvodů. Argument, že kultura není pro zábavu, je falešný: kultura je zábavou třeba jen pro malou menšinu lidí, i když to není lehká zábava "masových produktů", vyráběných pro širokou veřejnost.

Není pochyb o tom, že mnoho uměleckých a literárních děl přináší informace, nabízí morální vedení či obsahuje politické argumenty. Na druhé straně, být příjemný, být pro potěšení je nutnou, nikoliv však dostatečnou podmínkou pro vznik uměleckého díla. Druhou nutnou podmínkou je, že něco vzniklo s určitým cílem, a tak byla vytvořena forma.

24. 9. 2003
Převažující barva v Hitlerově "jasném, vzdušném letním sídle" byla "světlá jadeitová zeleň". Křesla a stoly z oplétaného rákosu byly graciézně rozmístěny ve slunečném obývacím pokoji a Vůdce, "velmi zábavný vypravěč", okrášlil svou vstupní halu "kaktusy v majolikových květináčích".

Toto jsou přesné a děsivé podrobnosti z článku, který vyšel v roce 1938 bez ironie v britském lifestylovém magazínu Homes and Gardens o Hitlerově letním sídle v bavorských Alpách. Pozoruhodný článek nyní oživil debatu o internetu a o autorských právech, napsal deník New York Times:

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
25. 9. 2003 Musím večeřet s ďáblem   
25. 9. 2003 Británie v otroctví   
25. 9. 2003 Zemřel Hugo Young, "dlouholetý obránce pravdy a slušnosti"   
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 "Krása" a "styl" Hitlerovy pracovny a problematika mezinárodního copyrightu   
24. 9. 2003 Ještě jednou Riefenstahlová: co je podstatou a funkcí umění? Fabiano  Golgo
24. 9. 2003 MFD jako hlas Pentagonu? Jan  Čulík
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv   

Šumavský kůrovec a Hnutí Duha RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Jaké poučení z pochodu kůrovcovou Šumavou? Petr  Kužvart
19. 9. 2003 Naštvaný, ale zajímavý článek Vojtěch  Polák
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
22. 8. 2003 Hnutí Duha: Udělejte si vlastní obrázek o Šumavě   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba
22. 8. 2003 V pralese u pramene Vltavy padly další stromy   
21. 8. 2003 Jak je to s pralesy na Šumavě -- laický pokus o odpověď Jan  Rovenský
19. 8. 2003 Jde skutečně o záchranu šumavských pralesů? Jiří  Šoler
15. 8. 2003 Blokáda šumavských pralesů   
15. 8. 2003 Výzva českých vědců: Zachraňme zbytky šumavských pralesů   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
22. 9. 2003 Česká média píší Mugabemu   
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík