22. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 8. 2003
(reakce na článek J.Čulíka v BL 21.8.2003 k 21.8.1968) ZDE

"Už nikdy nedopustit, aby ze zoufalých občanů, bránících vlastními těly poslední zbytky ideálů, tekla na pražskou dlažbu krev pod ranami obušků jejich spoluobčanů - kolaborantů, cynických pragmatiků a oportunistických architektů svých kariér," píše autor (citace M.Jurzy) ve svém článku proloženě, protože to je důležité.

Zoufalých občanů, tanků, ideálů, dlažby a obušků je od té doby POŘÁD STEJNĚ -- NE-LI POŘÁD VÍCE.

Sloupek

V čtvrtek 21. srpna v rámci mediálních připomínek 35. výročí napadení Československa vojsky Varšavského paktu proběhla v podvečerním Radiožurnálu Českého rozhlasu beseda, která se zaměřila spíš na občanský odpor proti této invazi o rok později, tedy v srpnu 1969. Lze říci, že se mluvilo o tom nejpodstatnějším - přesněji o tom, co v této smutné kapitole československých dějin následovalo. Včetně toho, že konečně též zazněla otázka, proč se o ní mediálně víceméně pořád mlčí - tedy jakoby k žádnému odporu snad ani nedošlo.

Ano, to je otázka, která by měla znít mnohem častěji - a hlavně z těch nejmasovějších sdělovacích prostředků. Protože právě mediální odpovědi na ni by objasnily leccos vskutku závažného v současném společenském marasmu zemí Koruny české. Ty odpovědi ale nezní, tedy je víc na místě otázka, proč ty otázky mediálně vlastně nejsou pokládány. A na to už se dá odpovědět možná až velmi snadno.

Tak například stačí zapnout si letošní "roztančené léto" na nejsledovanější tuzemské TV Nova. Kdože to tam tak radostně juchá, zpívá a jinak baví diváky? No přece "stálice" tuzemské popkultury, které si tu svoji popularitu budovaly už v dobách po srpnu 1969, a zhusta právě na kolaboraci s poinvazním komunistickým režimem.

A kdože je má pořád tak rád? No přece diváci, kteří při těchto "stálicích" nostalgicky vzpomínají na zlaté časy socialismu. Na časy, kdy nebyla nezaměstnanost, kdy bylo všechno levné, kdy se sice moc nepracovalo, ale za to se dalo téměř beztrestně a poměrně snadno přikrádat, kdy přes různé "melouchy" kvetla tak masivní celospolečenská korupce, že už se jí tak ani neříkalo.

Kdy toho jedinec sice ani moc umět nemusel, ale stačilo mu být třeba jen v ROH a mít někde někoho známého na vhodném místě a všechno šlo, kdy mu stačilo do kádrového dotazníku napsat, že v letech 1968 -- 1969 byl "pomýlený" nebo rovnou že s "bratrskou pomocí" už v v srpnu 1968 vnitřně souhlasil, a kariéra mu byla otevřená.

Při takových taškařicích se přece mnohem snadněji zapomíná nejen na celospolečenský mravní úpadek těch dvaceti let "normalizace", ale hlavně na vlastní pokleslost a bezpáteřnost.

Kolik takových kariéristů z těch dob je dosud na svých postech? A to nejen v popkultutře, ale i v politice, ve státní správě, v justici, v policii, ve školství, a zdaleka ne v neposlední řadě také v těch médiích?

Při velmi skrovném odhadu jsou jich pořád ještě desetitisíce od nejvyšších pater státní moci přes místní samosprávy až po podnikatelské kruhy. Tito lidé přece pro vlastní klid ke své další existenci nemohou potřebovat nějaké konfrontace s těmi, kdo měli v sobě tolik slušnosti, že s komunistickým režimem prostě odmítli kolaborovat.

Proto se tak hlasitě mlčí o občanském odporu proti invazi v srpnu 1969. A to i přesto, že především kvůli tomu by se o něm a o jeho následcích dál mlčet nemělo.

(Viz též tento článek.)

23. 8. 2003

sobota 17 hodin: Soudní vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho, experta na irácké chemické a biologické zbraně, zveřejnilo v sobotu na internetu tisíce důvěrných dokumentů, včetně interních emailů vysokých činitelů britské vlády, které by za normálních okolností byly publikovány až za třicet let. K dispozici je nyní na internetu přibližně 9000 dokumentů, předložených úřadem britské vlády, ministerstvem obrany, společností BBC, parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti i jednotlivými britskými deníky. Dokumentace poskytuje unikátní příležitost analyzovat, jak fungují interní mechanismy britské vlády. Není jednoduché tak obrovské množství materiálu zpracovat, novináři však už v materiálech například objevili korespondenci o tom, jak se vládní úředníci dohadovali, jak má být jméno dr. Kellyho prozrazeno veřejnosti a např. i výměnu názorů na to, jaké tiskové prohlášení by bývalo mělo vydat britské ministerstvo obrany, kdyby byl dr. Kelly za své styky s novináři zatčen.

Stránky soudního vyšetřování, které vede lord Hutton, jsou ZDE. Dokumentace je v rubrice "Evidence (Důkazy)".

22. 8. 2003
Pongrac Nagy: From Command to Market Economy in Hungary under the Guidance of the IMF (Od příkazní k tržní ekonomice v Maďarsku pod vedením MMF), Akademiai Kiado, Budapešť

George Monbiot, komentátor deníku Guardian, shrnul tento týden hlavní argumentaci nové knihy maďarského ekonoma (viz výše) o katastrofálních důsledcích aplikace ekonomické politiky Mezinárodního měnového fondu po pádu komunismu v Maďarsku:

21. 8. 2003
Dr. David Kelly řekl letos v únoru, že jestliže dojde k útoku na Irák, bude on sám "pravděpodobně nalezen mrtvý v lese", dovědělo se ve čtvrtek soudní vyšetřování okolností jeho smrti.
22. 8. 2003
Dr. Kelly řekl v únoru Broucherovi: "Jestliže nyní k invazi dojde, udělá to ze mne lháře a zrádce mých iráckých známých, někteří z nich možná budou v přímém důsledku mých činů usmrceni."

Ve čtvrtek vyšlo při soudním vyšetřování okolností smrti dr. Kellyho najevo, že možná dr. Kelly nepřišel o život v souvislosti s reportáží Andrewa Gilligana z BBC, ale že možná důvodem pro jeho smrt bylo něco úplně jiného:

22. 8. 2003
V americkém listě The Weekly Standard se to pokusil vysvětlit Irving Kristol, často považovaný za "kmotra" neokonzervatismu:
22. 8. 2003

Lužice - země na sever od našich hranic. Historicky jedna z vnějších zemí koruny české. Posledních více než 350 let součást Německa. Přesněji od roku 1635. Horní Lužice je součástí Saska, Dolní Lužice je dnes částí Branibor. Pro toho, kdo ví o dlouholeté tradici česko - srbských vztahů by se dalo brát jako věc samozřejmá, že každá návštěva českých státníků v Sasku a naopak se mimo jiné zabývá i situací malého západoslovanského národa - lužických Srbů.

22. 8. 2003
Namísto svobody vznikl v Iráku odpor určité části společnosti proti okupačním jednotkám. Vypadá to, jako postupný úpadek do vietnamského marasmu po incidentu v Tonkinském zálivu v roce 1964, argumentuje Robert Gildea, profesor moderní francouzské historie na univerzitě v Oxfordu:
22. 8. 2003
Ani geograficky, ani vojensky ani politicky neprojevuje Irák žádné podobnosti s Vietnamem, míní v konzervativním britském deníku Daily Telegraph jeho odborník pro vojenské otázky John Keegan:
22. 8. 2003
tisková zpráva Hnutí Duha

pátek 22. srpna 2003 : Několik (podle kontroly Hnutí DUHA šest) stromů bylo dnes dopoledne pokáceno přímo ve starém pralese u pramene Vltavy, jedné z nejvzácnějších částí šumavského národního parku.

Smrky staré 140--185 let padly v nejstarším zbytku pralesa přímo nad populárním pramenem, kde stojí i 300--400 let staré stromy. Znamená to radikální změnu oproti minulému týdnu, kdy správa národního parku kácela v sousedním sto-- až stopadesátiletém pralesovitém porostu s argumentem, že chce ochránit právě nejstarší část lesa.

22. 8. 2003

Veřejnost může srovnat český národní park s bavorským

tisková zpráva Hnutí Duha

Čtyřdenní exkursi do národních parků na obou stranách Šumavy pořádá příští týden Hnutí DUHA. Účastníci uvidí nejen horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy i rašeliniště -- zároveň budou moci porovnat hospodaření na české a bavorské straně hor.

Budou moci srovnat, jak v českém národním parku vinou kácení vznikají obrovské holiny a šíří se polomy, zatímco na německé straně v pralese, kde došlo k namnožení kůrovce, vyrůstá nový zdravý les.

Skřítek z Bavorského lesa
22. 8. 2003
Když nezávislost, tak za své, chce se zvolat ve chvíli, kdy si člověk listuje výročními zprávami některých "nezávislých" ekologických organizací. Teprve po shlédnutí finančních přehledů zjistí, jaké skryté vazby jsou mezi ekology a jejich sponzory. Protože v tiskových zprávách, kterými zahrnují hojně všechna média, se o tom "za čí prachy" a "v čím zájmu" nedozvíte...
22. 8. 2003
...nikdy jsem se netajil tím, že stojím (informuji) na (o) straně menšin a slabších, tedy v Čechách i na (o) straně pravé.

Tuto perlu vypustil z klávesnice jako součást odpovědi Ivan Jemelka v diskuzním fóru serveru Česká média k mému polemickému článku Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky. Nedovede si zřejmě představit, jak mi tím usnadnil argumentaci, zpochybňující jeho "žurnalismus".

21. 8. 2003
V Iráku probíhá lidová válka, podobná válce ve Vietnamu. Organizují ji kmenoví náčelníci, financují ji podnikatelé z Bagdádu a z Mosulu, ochraňují ji průměrní tatínkové a maminky ze sousedství. Je to složité partyzánské hnutí odporu, řídí ho vskrytu vojenský štáb, motivovaný vlastenectvím -- tak, jak tomu bylo ve Vietnamu -- a iráckým nacionalismem. Rozdíl spočívá v tom, že namísto komunistické strany vedou tento odpor šejkové v mešitách. Disciplína nepochází od učení Vladimíra Iljiče Lenina -- pochází od Alláha. A zakázaná strana Baath tvoří jen menšinu v této rovnici -- iráčtí vlastenci jí prostě nedůvěřují."

Asia Times, Hongkong

Další citace níže:

1968, Praha
21. 8. 2003

"Druhým poselstvím pro tuto a budoucí generace tedy je, už nikdy nedopustit, aby ze zoufalých občanů, bránících vlastními těly poslední zbytky ideálů, tekla na pražskou dlažbu krev pod ranami obušků jejich spoluobčanů - kolaborantů, cynických pragmatiků a oportunistických architektů svých kariér," píše Michal Jurza ve svém dnešním sloupku, ZDE.

Ale jak toho docílit? Je to vůbec možné?

Petr Ginz: Pohled z Měsíce na planetu Zemi
21. 8. 2003

Petici za vydání společné česko-izraelské známky s námětem kresby 14letého pražského chlapce Petra Ginze "Pohled z Měsíce na planetu Zemi" lze podepsat na filatelistickém deníku Japhila ZDE poznamenává Břetislav Janík. Ginz ji nakreslil v terezínském ghettu, o dva roky později zahynul v Osvětimi. Jeho kresbu vzal do kosmu první izraelský astronaut Ilan Ramon. Raketoplán Columbia však shořel několik minut před přistáním, Ginz by v den tragické havárie Columbie slavil 75. narozeniny.

22. 8. 2003
Přítomnost je složitým komplexem "tržních" sil, některé spolu bojují otevřeně, jiné zase skrytě. Pokud existují hluboké rozpory v interpretaci současného stále více provázaného světa, je pouze pochopitelné, že se neshodneme ani na cíli cesty, tedy žádný společný cíl vývoje lidské civilizace vlastně není, existují pouze ryze soukromé zájmy. Představa harmoničtějšího světa, ve kterém si šťastně hrají děti, ve kterém noční zahrada není místem násilných činů, se tak přesouvá z možné, byť třeba velmi vzdálené reality do roviny utopie a tedy naprosto nemožného snu. Myslím, že to je veliká výzva.
21. 8. 2003
Žijeme v divné době. Po pádu východního bloku si všichni mysleli, že nastává nová doba. Zmizel nepřítel a budeme pracovat a žít v míru. Jenže nám to vydrželo jen dva roky. Irák přepadl Kuwait. A Američané se rozhodli agresora potrestat. První válka v Perském zálivu Bushovi ještě prošla. Jenže situace se začala přiostřovat. Politika se začala pragmatizovat. Politici začali studovat zákony vládnutí. A nejlepší učitel byl a je Machiavelli. Má ještě co říci tento učitel dnešním politikům? Jak si má počínat vladař, aby si ho poddaní vážili? - "Nic nevzbudí větší úctu k vladaři, než když podnikne slavná tažení a podá důkaz o své zdatnosti."
18. 8. 2003
Uprostřed toho všeho se najednou Václav Fischer podíval na jednu ze svých spolupracovnic - dlouhonohou, dokonale opálenou blondýnku v pískových šatech. Setkali se pohledem, dívka se opřela o desku stolu a podívala se na svého šéfa. "Jdeme?" "Jdeme," kývl hlavou šéf. Oba věděli přesně, co mají na mysli.

Domácí český čtenář je zjevně téměř čtrnáct let od pádu komunismu od českých "novin" zvyklý na ledacos: zahraničnímu čtenáři, nezvyklému na domácí žumpu, přece jen přece jenom míra bezostyšné manipulativnosti od "novinářů" prostitutů občas vyrazí dech. To se mi stalo nad článkem Lídy Holmerové "Krize usměvavého elegána", který vyšel v sobotní Mladé frontě Dnes. Uznávám, že cestovní kancelář Fischer poskytuje zjevně Mladé frontě Dnes velké množství inzerce, ale ať už jsou ty peníze jakkoliv velké, takto hluboce, byste se, Lído Holmerová, cílenou manipulací a la ženské románky z edice Harlekýn přece jen osobně ponižovat a profesi novináře diskreditovat nemusela. Nebo v dnešní České republice už skutečně nejsou hranice, jak se člověk dokáže sám osobně zostudit, musejí "novináři" skutečně nadšeně a dobrovolně mezi sebou soutěžit o to, kdo je horší? Připomíná mi to soutěžení o standartu "Se Sovětským svazem na věčné časy". Absolutně otrocká podřízenost vládnoucímu principu, ať je to sovětský imperialismus anebo bezostyšná komerční manipulace, je totiž stejná.

Prozradím vám jedno profesní tajemství, Lído Holmerová: slušný člověk - a natož novinář, hodný toho jména - nelže a nemanipuluje. Nejobscénnější věcí, kterou můžete v životě dělat, je proměňovat své bližní v nástroje svých osobních či podnikových ambicí. Člověk nikdy nesmí učinit lidi kolem sebe nástrojem svých cílů - to je to nejpodlejší, čím se můžete v životě provinit.

4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 Jak Mezinárodní měnový fond způsobil hospodářskou katastrofu v Maďarsku   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Slovanská výspa trnem v saském oku Jaromír  Kohlíček
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Policie ČR se omluvila za "závažná pochybení" svých příslušníků   
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
21. 8. 2003 Jak je to s pralesy na Šumavě -- laický pokus o odpověď Jan  Rovenský
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
11. 8. 2003 Cár Mikuláš II. a cisár Karol - čudní svätci Peter  Abelard
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák
1. 8. 2003 Hans Küng -- verný burič Karol  Moravčík
1. 8. 2003 Na katolíckom Slovensku je pouličná evanjelizácia stále škandalózna Martina  Nemethová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
24. 7. 2003 Bostonští katoličtí kněží "sexuálně zneužívali stovky dětí"   
22. 7. 2003 Katedrála Sv. Víta: Přítomnost je následkem minulosti Tomáš  Boněk
17. 7. 2003 Šílený Bush a jeho Bůh Bushka  Bryndová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Dr. David Kelly předpověděl svou smrt v lese   
20. 8. 2003 Alastair Campbell popřel, že zdramatizoval vládní zprávu o Iráku   
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
18. 8. 2003 Aféra David Kelly a falešné důvody pro útok na Irák -- shrnutí první etapy vyšetřování   
18. 8. 2003 Aféra Kelly: Po prvním týdnu vyšetřování prohrávají všichni   
15. 8. 2003 Blair donutil Kellyho podrobit se druhému výslechu   
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala