17. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2003

Pondělí 21:00: Spojené státy a Velká Británie v pondělí zrušily veškeré pokusy prosadit v Radě bezpečnosti OSN druhou rezoluci o Iráku. Ukázalo se totiž s jistotou, že takovou rezoluci by Rada bezpečnosti OSN odmítla.

Washington konstatoval, že to znamená, "že veškeré další možnosti pro diplomatické vyjednávání přestaly existovat" a že je tedy zjevné, že ke konfliktu dojde během několika dní. Předseda britské Dolní sněmovny, labourista Robin Cook, odstoupil z britské vlády.

Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer konstatoval: "Spojené národy selhaly a rozhodly se nevynutit své vlastní požadavky, aby Irák okamžitě odzbrojil." Americký prezident George Bush pronese ve 20 hodin washingtonského času (ve 02.00 hodiny středoevropského času) projev k národu. Očekává se, že v něm bude požadovat, aby irácký prezident Saddám Husajn do několika dní opustil Irák, anebo že se stane jeho země terčem vojenského útoku. Bush na to dá zřejmě Saddámovi lhůtu 24 - 48 hodin. Irák tento návrh okamžitě odmítl.

Sloupek

Zcela souhlasím s argumentem Jana Paula v jeho dnešním monitoru, že by si lidé ve svobodě měli být vědomi i odpovědnosti a pokud se chovají neodpovědně a porušují zákon, měli by být jistě i podle zákona potrestáni. Svoboda totiž skutečně není anarchie.

Jenže, obávám se, platí i to, co jsem napsal ve svém článku "Zavřete řidiče!" To, že dochází v určitém nebezpečném silničním úseku k velkému počtu dopravních nehod, se asi nevyřeší (jen) tím, že se řidiči, kteří tyto nehody spáchali, zavřou, až zčernají, případně tím, že se na silnici umístí značka s lebkou :).

Jan Paul cituje můj článek: Šéfredaktor BL se pod dojmem článku z Práva ale ptá: "Nebylo by rozumné namísto případného trestního stíhání řidiče silnici rekonstruovat tak, aby tam neumírali lidé?" a odpovídá si: "Podobný postoj dovedený ad absurdum by ovšem předpokládal, že všechny silnice se napřímí a zbaví zatáček tak, aby jejich obtížnost řidiče příliš při jízdě nezatěžovala."

Obávám se, že v západní Evropě to je přesně tak. Nikoliv, že by se silnice napřimovaly a zbavovaly zatáček proto, "aby jejich obtížnost řidiče příliš při jízdě nezatěžovala", ale prostě proto, že silniční architekti, policie i činitelé odpovědní za bezpečnost provozu v západní Evropě (a i jistě mnozí i v České republice) skutečně investují finanční prostředky do takové rekonstrukce silnic, aby byla postupně eliminována nebezpečná místa. Proto už v západní Evropě skoro nenajdete klasickou křižovatku, snad všechny jsou v současnosti řešeny prostřednictvím kruhových objezdů, kdy stačí dívat se v automobilu jen jedním směrem, namísto do směrů tří, což je nutno dělat na klasické křižovatce. (V mnoha vesnicích v ČR by stačilo nahradit křižovatku kruhovým objezdem prostřednictvím pouhého bílého značení na vozovce; někde se už i v ČR začínají kruhové objezdy zavádět.) Silnice jsou - v západních zemích - skutečně postupně narovnávny. Jsou odstraňována nebezpečná zúžení a nebezpečné zatáčky. Právě proto, aby se zachránily životy, je na "bohatém" britském venkově u křižovatek a kruhových objezdů je umisťováno i třeba uprostřed polí silniční osvětlení - bezpečnosti jednotlivých lidí je prostě dávána přednost přede vším. I odpovědní řidiči se stávají obětí dopravních nehod. Je to ovšem - taky - otázka financí.

Učím v současnosti na ostravské univerzitě mj. i srovnávací kurs česko-britské televizní publicistiky; sami studenti si povšimli, když jsem jim přehrával Události ČT a hlavní večerní zprávy BBC z téhož dne na totéž téma (nic jsem k tomu zatím neříkal, jen jsem jim anglické televizní zpravodajství simultánně překládal) ve svých písemných pracích k tématu, že britští televizní reportéři věnují větší pozornost individuálním osudům jednotlivých lidí - české televizní zpravodajství je podle jejich písemného srovnání britských a českých televizních zpráv prý "neosobnější".

Nekladu to přímo za vinu českým televizním reportérům: spíš je to prostě v ČR asi víc "ve vzduchu" - jak psal v pátek Fabiano Golgo. Česká média píší o mocných: v sobotu dělala MFD ve své příloze pozoruhodnou reklamu na dvou velkých stranách Václavu Havlovi, v které vile bude teď bydlet, jak jeho dva zbylí úředníci mu rozlepují obálky s pozváními a že má u vily bíle natřený plot. Dobře se to čte, taková reklama pro bývalého prezidenta, a trochu té jeho slávy vlastně ulpí i na nás, že, když to čteme a máme možnost mu nahlédnout do domácnosti :), ale jako by média - a lidi obecně - zapomínali, že důležité je, co se děje obyčejným lidem.

Lidi jsou asi v ČR míň ochotni se individuálně ustrnout - možná proto, že se bojí, že by je ten, komu by udělali něco dobrého, stejně asi podvedl...

Čtenáři se ptají Fabiana Golga, "jak je tomu v zahraničí", když jsou podle něho na sebe občané v ČR navzájem tak sprostí. Avšak pokud jsou na sebe navzájem lidi i v jiných zemích stejně tak nepříjemní, jak tomu bývá v ČR podle svědectví Fabiana Golga, je to tedy snad v pořádku? Je-li to jinde také blbé, my jsme z obliga? Proč by to "u nás" nemohlo být lepší než jinde?

Ale abych odpověděl na to otázku, zda jsou lidé vůči sobě navzájem v ČR méně odpovědní a více nepříjemní než jinde. Nedávno jsem se stal obětí dopravní nehody, kdy špatně zaparkovanému automobilu v příkré ulici u nás v Glasgowě selhaly brzdy a narazil zezadu plnou silou do mého automobilu, zaparkovaného asi třicet metrů pod ním. Když jsem to objevil, šel kolem zrovna jakýsi člověk, který se mi sám přihlásil a byl ochoten o situaci svědčit u soudu.

Lze z toho vyvozovat dalekosáhlé závěry o společenské uvědomělosti Skotů? V Británii před časem proběhla tiskem zpráva o asi padesátiletém muži, který v pátek večer cestou z hospody napomenul skupinu několika opilých výrostků, aby nekopali do dopravních kuželů. Ti mladíci ho pak ukopali ho k smrti. Je to svědectvím o hrůznosti primitivismu veškeré britské mládeže?

Asi před měsícem jsem zašel v Glasgow kolem poledne do jednoho místního hostince; v Británii je zvykem platit za nápoje hned po objednání u baru. Objednal jsem kamarádovi a sobě pivo, bylo nám natočeno, a asi protože byla hospoda v podstatě prázdná, výčepní kamsi zmizeli. Snažil jsem se zaplatit, nebylo komu. U baru sledoval mé neúspěšné snažení místní skotský (pseudo) intelektuál, který se na mou "občanskou uvědomělost" díval s podivením a tvrdil, že typický Skot by pivo vypil a z hospody by prostě odešel bez placení "bylo by mu jedno, že chybějící peníze musí výčepní nahradit z vlastní kapsy" - "tento zdegenerovaný národ vůbec nemá etické povědomí," dověděl jsem se. Připomnělo mi to české sebebičování...

Jiná věc jsou, ovšem, jak píše i Fabiano Golgo, služby veřejnosti. Ať je tomu jakkoliv s celkovým etickým stavem skotského, anglického či českého národa, je neoddiskutovatelným faktem, že prodavači a pracovníci ve všech institucích, poskytujících službu veřejnosti, se v západoevropských zemích chovají vůči zákazníkům podstatně ochotněji, vstřícněji a zdvořileji, než jak je tomu v ČR. Prostě se nestane, aby člověk stál v bufetu u pultu a chtěl si něco koupit, prodavačka ho ignorovala a dlouze si vyplňovala jakési vlastní formuláře.

Nevím, jakým způsobem se tohle dá naučit a jak to vzniklo v západoevropských zemích, jejichž kultura služeb přece také kdysi musela být primitivní. Procházejí prodavači na Západě zvláštními psychologickými kursy? Investují do toho firmy, protože jsou k tomu nuceny konkurenčním tlakem? Zajímavé je, že v českých podnicích, které se snaží být vůči zákazníkovi vstřícné, mnohdy nedokážou najít správný rejstřík - občas například přeženou (neupřímnou) přátelskost a "sladkost" vstřícnosti zase na druhou stranu.

Článek je reakcí na dnešní Monitor Jana Paula ZDE, Jana Čulíka "Havárie autobusu: Zavřete řidiče!"¨, ZDE, a Fabiana Golga "O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa", ZDE

18. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

OSN: Hans Blix pochybuje, že by Saddám Husajn v případě útoku Spojených států na Irák použil chemické alebo biologické zbraně, protože by tím proti sobě postavil světovou veřejnost.
Podle znalců mezinárodní politiky je iráckou největší zbraní právě odpor světové veřejnosti k válce, kterou většina analytiků označuje za záminku USA, jak se dostat k největším á nejlaciněji těžitelným světovým zásobám ropy a získat těžební licence, když v současnosti jejich většinu v Iráku drží Francie.
ŘECKO: Řecko, které předsedá v současnosti Evropské unii, se domnívá, že irácká krize jednoznačně prokázala nutnost společné zahraniční a obranné politiky Unie. "Řecko se války nezúčastní. Násilí považujeme za poslední možnost, pro kterou je potřeba jednoznačný souhlas OSN", uvedl řecký premiér Kostas Simitis v televizním projevu a současně zapochyboval, zda ještě vůbec existuje šance na mírové řešení.
SAUDSKÁ ARÁBIE: Saudové jsou proti válce v Iráku, ale nemají tu moc zastavit USA a Británii. Prohlásil to saudský ministr vnitra, princ Naif. Saudská arábie prohlásila už dříve, že nepovolí americkým jednotkám útok na Irák ze svého území tak, jak to učinila v době války v Zálivu roku 1991. "Podle nás je stále ještě možnost přijetí nové rezoluce OSN a mírové řešení krize," zdůraznil princ Naif.
DÁNSKO Sociálně demokratická opozice, která je proti válce bez nového mandátu RB, oznámila po setkání s liberálně demokratickým premiérem Andersem Foghem Rasmussenem, že Dánsko má zájem se zúčastnit války v Iráku. Vláda chce do oblasti vyslat ponorku Saelen, vojenské plavidlo Olfert Fischer a jednotku elitních vojáků. Vládní návrh má ve středu projednat parlament.
NĚMECKO, FRANCIE - 12:05: "Neexistuje důvod pro započetí války v Iráku, ani důvod pro ukončení inspekčního procesu s cílem odzbrojit Irák," řekl Gerhard Schröder v tříminutovém televizním "projevu k národu". Německý kancléř má pochybnosti, zda nyní ještě zůstává šance na mír, přesto, že většina zemí RB OSN i většina světa je proti válce. Stejný názor zastává i Francie. Jacques Chirac vyzval svět k respektování mezinárodního práva a členské státu RB k zachování jednoty v rámci rezoluce OSN 1441. Irák dnes nepředstavuje okamžitou hrozbu, která by ospravedlnila okamžitou válku", zdůraznil francouzský prezident.
STARŠÍ ZPRÁVY
George W. Bush
16. 3. 2003

Neděle 21:00 Americký prezident George Bush v neděli večer vydal na Azorských ostrovech ultimátum Iráku. Po přibližně hodinové schůzce s britským premiérem Tonym Blairem a španělským ministerským předsedou José Maria Aznarem Bush znovu veřejně požadoval, aby Irák bezpodmínečně a okamžitě odzbrojil.

"Irácký režim buď odzbrojí sám, anebo bude irácký režim odzbrojen silou - a tento režim dosud neodzbrojil," konstatoval Bush. Dodal, že je šéf iráckého státu hrozbou míru svobodných národů a krutým utlačovatelem iráckého lidu. Neuvedl, zda se bude hlasovat o navrhované nové rezoluci OSN, ale konstatoval, že doufá, že OSN bude hrát určitou roli v Iráku po svržení Saddáma Husajna.

Tony Blair uvedl, že bez přesvědčivého ultimáta od mezinárodního společenství ohledně Iráku by se rovnala další diskuse jen odkladům.

Bush, Blair a Aznar se v neděli večer sešli na schůzce na Azorských ostrovech, kterou pozorovatelé široce interpretují jako válečnou poradu před útokem na Irák. Bílý dům charakterizoval tento summit jako "poslední pokus o mír", avšak podle prezidenta Bushe je zachování míru nepravděpodobné. Pozorovatelé v podstatě vylučují, že by ještě nyní mohlo dojít ke kompromisu mezi Bushem, Blairem a Aznarem a soupeřícím táborem, jehož členy jsou Francie, Německo a Rusko. Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zdůraznil, že nevidí důvodu, proč by se měla konat další schůze Rady bezpečnosti OSN, a varoval novináře a ostatní občany, aby opustili Bagdád.

Papež Jan Pavel II. se znovu vyjádřil, že požaduje mírové řešení krize. Konstatoval: "Stále ještě je čas vyjednávat, stále ještě je čas pro mír."

Účelem nedělního summitu na Azorských ostrovech bylo původně pokusit se zachránit pozůstatek druhé rezoluce OSN, kterou Blair, Bush a Aznar chtěli předložit Radě bezpečnosti OSN. Tato rezoluce měla obsahovat konečnou lhůtu - pondělí 17. března - do níž měl Saddám Husajn odzbrojit. Tato rezoluce měla poskytnout alibi britskému premiéru Tonymu Blairovi, vzhledem k tomu, že drtivá většina britských občanů odmítá vojenský zásah proti Iráku bez výslovného schválení druhou rezolucí OSN a není jasné, jaké budou pro Blaira vnitropolitické následky, podpoří -li Bushovu válku bez ohledu na britské veřejné mínění, které válku bez rezoluce OSN nechce.

Nedělní schůzka George Bushe, Tonyho Blaira a José Maria Aznara na "větrem bičovaných ostrovech cca 1500 km západně od Evropy" byla podle internetových stránek deníku Guardian "symbolem obrovské izolace těchto tří politiků od světového veřejného mínění".

Francouzský prezident Chirac se na poslední chvíli pokusil o novou iniciativu; důraznil, že je ochoten přijmout třicetidenní lhůtu, během níž by Irák odzbrojil, pokud by to podpořili zbrojní inspektoři OSN. Avšak Spojené státy jsou ochotny poskytnout Saddámovi pro odzbrojení už jen několik dní.

Je velmi pravděpdoobné, že možná už během pondělka požádá prezident Bush Saddáma Husajna, aby během několika málo dní umožnil zbrojním inspektorům, pracovníkům humanitárních organizací a dalším cizincům, aby odcestovali ze země. Pak by došlo k vojenskému útoku. Američtí a britští činitelé nyní tvrdí, že druhé rezoluce OSN není zapotřebí. Bush, Blair a Aznar nyní zřejmě hodlají argumentovat, že ospravedlněním pro vojenský útok může být už rezoluce č. 1441, která byla jednohlasně schválena v listopadu.

Šéf třetí největší britské politické strany Liberálních demokratů Charles Kenendy varoval, že americký cíl "změny režimu" v Iráku nemá podporu v mezinárodním právu a že v jeho důsledku dojde k rozšíření terorismu. Kennedy charakterizoval schůzku na Azorských ostrovech jako "poradu zoufalců" a konstatoval, že by Bush, Blair a Aznar měli jednat s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem v New Yorku a nikoliv sami mezi sebou na Azorských ostrovech.

Činitelé v Bagdádu uvedli, že připravují deklaraci ohledně údajných iráckých zásob antraxu, kterou hodlají přeložit OSN do dvou dnů. Poskytli OSN také dokument týkající se údajných zásob nervového plynu VX. Irák pozval Hanse Blixe a Muhammada El Baradeie do Bagdádu k naléhavým rozhovorům, avšak reakce se neočekává dříve než v pondělí.

Irák se intenzivně připravuje na válku; list New York Times informoval, že americké výzvědné služby vypracovaly seznal vysokých představitelů iráckého režimu včetně Saddáma Husajna a jeho dvou synů, kteří mají být postaveni před soud za válečné zločiny, přežijí-li vojenský útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Jan Keller
17. 3. 2003

  • Jaký je obecně váš postoj k válkám?
  • Nevím, zda jsem naprostý pacifista, protože si neumím představit situaci, kdyby mě třeba někdo přepadl a byly by v ohrožení moje děti, tak myslím, že bych se bránil dost neúprosně, ale, co se týče těch válek, kterých jsme svědky, tak to jsou všechno války vyloženě špinavé. To znamená, že jde o války, ve kterých jde o něco úplně jiného, než co se lidem tvrdí, že ve všech těchto případech jde. Tam rozhodně nejde o lidská práva, protože je absurdní, aby někdo válčil o lidská práva a při tom pozabíjel spoustu lidí, o jejichž práva se údajně tolik zajímá. Takže, když si vezmeme války, které proběhly na světě po skončení II. světové války, tak vždycky tam byly geopolitické, mocenské zájmy, kontrola surovin, soupeření o vliv mezi dvěma světovými mocnostmi a těžko bychom našli nějaké důvody na ospravedlnění toho zabíjení. Od konce II. světové války v těch dalších válkách, v těch takzvaně malých a drobných, padly desítky milionů lidí.

    Ze záznamu setkání protiválečných aktivistů v Klubu Atlantik v Ostravě 14. 3. 2003
    Britským listům poskytl Darius Nosreti.

    17. 3. 2003
    K těm běžným důvodům, které se uvádějí ke zdůvodnění snah administrativy prezidenta Bushe zaútočit na Irák, bych uvedl ještě dva. Tím jedním, který nás v našich zeměpisných šířkách nenapadne, je snaha o kontrolu životně důležitých vodních zdrojů. Dokonce ta "slavná" bitva u města Halabja, kde měly být použity chemické zbraně, tak byla bitvou o vodní přehradu. V této oblasti, kdo kontroluje prameny řek, kontroluje všechny, kteří jsou na těchto řekách závislí.

    Ze záznamu setkání protiválečných aktivistů v Klubu Atlantik v Ostravě 14. 3. 2003
    Britským listům poskytl Darius Nosreti.

    17. 3. 2003

    Stalo se, co se stát muselo. Kdykoliv promluví ministerský předseda, vždycky se najde několik mudrců, kteří ho kritizují. Takže pouhý den po jeho projevu k americkému obyvatelstvu jsme četli komentář Charlese Gordona. Kdysi psával humorně, ale zestárl jako my všichni a také zvážněl. Ostatně čtěme z jeho komentáře:

    Před několika dny to vypadalo jako slibný satirický nápad: Američané jednoduše oznámí, že vyhráli válku nad Saddámem. To by odstranilo jednu z největších překážek k míru - tedy skutečnost, že nemá prezident Bush, který už přes rok vyhrožuje tím, že odstraní Saddáma a poslal do zemí kolem Iráku přes 200,000 vojáků, žádnou možnost dostat se ze slepé uličky, aniž by změnil svoje stanovisko. Ledaže by řekl, že vyhrál a potom poslal vojáky zpět domů. Udělalo to už mnoho zemí. Je například mnoho Američanů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že jejich země zvítězila nad Vietnamem.
    17. 3. 2003
    Kanadský ministerský předseda Jean Chrétien promluvil k Američanům prostřednictvím americké televizní stanice ABC, kde odpovídal na dotazy moderátora George Stephanopoulose.

    "Není vůbec zapotřebí, aby Spojené státy zahajovaly válku proti Iráku, protože ji už vyhrály a odvrátily nebezpečí, které mohl představovat Saddám Hussein. Rozmístěním 250 tisíc vojáků kolem Iráku zmáčkl americký prezident a britský ministerský předseda Saddáma Husseina takovým způsobem, že musel odzbrojit. Víte, váš prezident vyhrál - nemám o tom nejmenší pochybnosti. Vyhrál. Vytvořil situaci, že Saddám Hussein nemůže udělat nic jiného. V zemi má inspektory zbraní a kolem dokola vojska. Americká letadla mu létají nad hlavou, takže nemůže nic dělat a začal likvidovat rakety, takže už nehrozí nukleární nebezpečí. Nevíme sice, co mu zůstalo, ale nemůže se pohnout".

    prezident Václav Klaus
    15. 3. 2003
    Nový prezident ČR Václav Klaus se ve svém novém bydle ještě ani pořádně nerozkoukal a už si osvojil práva, která mu naprosto, ale naprosto nepřísluší. Potvrdilo se to hned, jakmile mu po nedávném odvolání z funkce ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka premiér Vladimír Špidla navrhl jako nového ministra tohoto resortu donedávna předsedu parlamentního poslaneckého klubu vládní ČSSD Milana Urbana. Prostý smrtelník, vulgo obyčejný člověk by si myslel, že tím to pro prezidenta Klause končí, že Urbanovi prostě předá příslušný jmenovací dekret a dál se bude věnovat jiným svým prezidentským povinnostem.
    17. 3. 2003
    Nic není vznešenějšího než umění, opakoval si do nekonečna Valerián Pípák, když se zálibně díval do zrcadla. Otvíral a zavíral plná vyklenutá ústa, kroutil očima, vyplazoval na sebe v zrcadle jazyk a snažil se střihat ušima jako osel, když ho žerou mouchy. Nestačil odmítat zakázky. Předseda vlády chtěl být zvěčněn na rozměrném plátně ve stylu Václava Brožíka Mistr Jan Hus před koncilem v Kostnici, aby vynikla jeho mučednická role vyplývající z podpisu opoziční smlouvy.
    16. 3. 2003
    tisková zpráva společnosti CME

    Praha/Hamilton (Bermudy) - Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) (NASDAQ:CETV) oznámila, že dnešního dne došlo k setkání zástupců Ministerstva finací ČR a zástupců CME, jehož předmětem bylo jednání o úhradě částky podle arbitrážního výroku ze 14. března 2003. Obě strany se dohodly, že pověří své právní zástupce, aby nalezli a posoudili možná řešení. Obě strany se dále dohodly na dalším jednání, které se uskuteční v pondělí 24. března. V souladu s dohodou o vydání tohoto společného prohlášení nebude ani jedna ze stran v současné době poskytovat žádné další informace.

    15. 3. 2003
    tisková zpráva společnosti CME

    Praha/Hamilton (Bermudy) -- Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) oznámila, že mezinárodní arbitrážní tribunál vydal v její arbitrážní při s Českou republikou závěrečný výrok ve prospěch CME. Podle arbitrážního rozhodnutí CME obdrží částku 269 814 000 USD a úrok ve výši 10 % p.a. od 23. února 2000 až do úplného zaplacení. Dále CME obdrží 1 007 749,81 USD na úhradu nákladů částečného arbitrážního výroku z 13. září 2001 a úrok ve výši 10 % p.a. od 14. 9. 2001 z částky nákladů až do úplného zaplacení. Celková částka k úhradě ze strany české republiky tedy k dnešnímu dni činí 353 395 131 USD. Tato částka se zvyšuje denně o 74 197,74 USD až do úplného zaplacení.

    17. 3. 2003
    Vývoj procesu náhrady Rusnoka Urbanem je typickou ukázkou dění na našem politickém pískovišti. Podívejme se na ně jednak z určitého časového odstupu, jednak se zaměřením na události posledních dnů a týdnů, s akcentem na výběr rolí a jejich zvládnutí hlavními aktéry.
    17. 3. 2003
    Vrátil jsem se z krátké jarní dovolené a napadlo mne při listování tiskovinami, které se za mé nepřítomnosti nashromáždily, že bych se je mohl pokusit svým soukromým pohledem zhodnotit. Nejsem žurnalista; ale to je snad spíše mou výhodou, protože mne nezajímá, kde pracuje který z mně sympatických nebo nesympatických kolegů. Doufám, že nejsem příliš zaujat ani politicky. Vynechám tabloidy, protože je nečtu. Začnu Mladou frontou Dnes, deníkem, který je asi nejčtenější či nejrozšířenější, jelikož se tabloidům nejvíc podobá.
    17. 3. 2003
    Jan Čulík textem Havárie autobusu: "Zavřete řidiče!" ZDE a Fabiano Golgo článkem "O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa" ZDE propojili zdánlivě odlišné téma v jeden celek problému asociálního chování některých jedinců ve společnosti a jeho společenské tolerance. Šéfredaktor BL se pod dojmem článku z Práva ale ptá: "Nebylo by rozumné namísto případného trestního stíhání řidiče silnici rekonstruovat tak, aby tam neumírali lidé?" Podobný postoj dovedený ad absurdum by ovšem předpokládal, že všechny silnice se napřímí a zbaví zatáček tak, aby jejich obtížnost řidiče příliš při jízdě nezatěžovala.
    17. 3. 2003
    Všichni se bojí čehokoli nového, jiného, druhého. Jedni proto, aby jim "nové" nesebralo mylnou leč líbivou představu o vyjímečnosti. Druzí aby jim "jiné" nesebralo místo na výsluní, místo v médiích, místo na katedře, místo v úřadě. Všichni si vyhoví, jen nevpustit nové, podezřelé.

    Tradice pomlouvat, odhalovat stinné stránky či kritizovat vlastní společnost, jak již to chceme nazývat, je stará zřejmě jako lidstvo samo. Zde nás nezajímá kverulanství jako všudypřítomný společenský pohyb. Půjde nám o ono využití odstupu, který získá intelektuál či myslitel ať již cestováním či studiem, ale rozhodně díky schopnosti kritického pozorová! ní a uvažování. Toto je schopnost, kterou by se intelektuál měl vyznačovat především -- a přídavek "kritický" jej odlišuje od špiona, který pozoruje a uvažuje.

    K diskusi o "české národní povaze", kterou oživil Fabiano Golgo ZDE

    Britským listům zaslal Antonín Kosík. Text původně vyšel ZDE
    Haman
    17. 3. 2003
    Prozatím se podle ze zákulisí uniklých informací ukazuje, že americký útok na Irák proběhne zítra, maximálně pozítří. Nabízí se souvislost se židovským svátkem, těsně spjatým s antisemitskou vyhlazovací strategií Hammana za vlády perského krále Artaxerxese, jako pikantní ukázka tradičního amerického nepochopení kulturních a náboženských souvislostí jiných civilizací a kultur. Kdyby měl americký prezident Bush poradce poněkud jemnějších způsobů a hlubší intelektuální vnímavosti, neposuzoval by kulturní konsekvence pouze v souvislostech Salt Lake City a nejbližšího okolí. Věděl by přinejmenším několik věcí.
    17. 3. 2003
    Řekneme-li o někom, že "všechno ví, všechno zná" není to totéž, jako "všechno ví a všechno zná -- lépe". Příkladem budiž jistý středoevropský, rasistický a policejní stát šikulů, kde se krádež zaměňuje za invenci, blábolení označuje jako fantasie, kulturní úroveň si tam pletou se schopností, jistě chvályhodnou, vyměnit žárovku nebo dát drátek místo pojistky, jako umělci se tleská každému, kdo vystrčí holou prdel -- se souhlasem patřičných institucí, a jako obejda je odsouzen ten, kdo toto povolení nemá.

    Původně vyšlo na stránkách Antonína Kosíka vulgo.org ZDE
    17. 3. 2003
    Bezprostředně po vraždě srbského premiéra Džindžiče označila vláda v Bělehradě viníky - skupiny kriminálníků. Je sice dobře možné, že po Džindžičově životě vskutku prahli ti, kterým, jak praví oficiální prohlášení, "vyhlásil válku". Ale kořeny zla jsou jinde a hlubší. Tento krvavý čin je symptomatický pro morální rozpad společnosti, pro stav politiky země, v které demokracie a právní stát jsou tak nedostatečně zakotveny.

    Podle informací z nzz.ch a z jiných zdrojů shrnul Vladimír Rott

    17. 3. 2003

    "Moc a vliv USA jsou kolosálně přeceňovány, americké impérium nebude existovat. Svět je příliš velký a dynamický na to, aby se nechal ovládat jedinou mocností", říká francouzský historik a demograf Emmanuel Todd (*1951) v rozhovoru, který na počátku února vyšel v Neue Zürcher Zeitung. Todd je držitelem doktorátu historie z cambridžské univerzity a mohu snad dodat pro některé z českých čtenářů, že není komunistou. Pokud se jím cítil v mládí být, v posledních dvaceti letech se považuje "za poměrně tvrdého antikomunistu." Ve své knize "La chute finale" (Poslední pád) z roku 1976 pak na základě demografických a ekonomických údajů předpověděl jako jeden z prvních rozpad sovětského impéria.

    O rozhovoru referuje Tomáš Linhart, kompletní rozhovor v němčině je ZDE
    14. 3. 2003
    To, že Janu Jařabovi kolemjdoucí vůbec nepomohli, když na něho zaútočili dva mladí muži, kteří se rozhněvali, že se v metru postavil na obranu jednoho Afričana, mě vůbec nepřekvapuje.

    Téhož dne, stejně jako během mnoha jiných dní, jsem zažil několik obdobných případů, kdy si Češi zřejmě řekli: No, co je mi do toho? - a mělo to podobný dopad.

    Byl jsem v Opletalově ulici, když jsem uviděl bílý mercedes, jak vyjíždí z místa, kde parkoval. Řidič mluvil do mobilního telefonu, takže používal k řízení jen jednu ruku a musel svou pozornost rozdělit mezi telefon a úsilí vyvézt automobil s těsného místa -- před ním i za ním stála další auta. Dalo se očekávat, že vrazil na automobilu Fiat Uno po své pravé straně. Pravou stranu toho auta silně promáčkl. Řidič mercedesu dál hovořil do mobilu a prostě odjel.

    17. 3. 2003
    tisková informace o aktivitách organizace Ľudia proti rasizmu

    Počas Európskeho týždňa boja proti rasizmu prebiehajú každý rok vo všetkých európskych krajinách aktivity zamerané na zvyšovanie tolerancie a boj proti všetkým formám rasizmu a diskriminácie. Niekoľko rokov sa do nich zapája aj Slovensko. Naša iniciatíva prostredníctvom kampaní vyzýva všetkých, aby si uvedomili, že každý z nás je rovný. Zároveň pravidelne aktivizuje aj školy, úrady, policajné stanice a iné inštitúcie, aby rôznymi podujatiami upozornili na to, že rasizmus je tu a treba ho odstrániť.

    Európsky týždeň boja proti rasizmu sa uskutočňuje každý rok v týždni okolo 21. marca. Tento deň Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo za Medzinárodný deň odstránenia všetkých foriem rasovej diskriminácie ako reakciu na vraždu 70 demonštrujúcich v Sharpeville v Južnej Afrike v roku 1960. V rokoch 1996 -- 1997 Rada Európy iniciovala prvýkrát kampaň proti rasizmu, antisemitizmu a intolerancii. Zároveň na základe skúseností z mládežníckej kampane zriadila Rada Európy nový orgán -- Európsku komisiu proti rasizmu a intolerancii (ECRI), ktorý zdôraznil nielen legislatívne záruky dodržiavania týchto princípov, ale sledovanie toho, ako sa v jednotlivých krajinách dodržiavajú v praxi.

    17. 3. 2003
    Rasismus jako politická teorie a jako základ teorie dějin vstoupil do evropské politily v druhé polovině devatenáctého století. Jako politická síla vystoupil do popředí v podobě antisemitismu na přelomu století, aby se pak stal intelektuální základnou nacismu. V historii národů jej však najdem od počátku dějin...

    Purim mezi dobram a zlem TÉMA
    17. 3. 2003
    Neoliberálne myslenie, ktoré doviedlo britské železnice k privatizačnému fiasku, je základom, z ktorého vychádza aj Svetová banka pri riadení procesu reštrukturalizácie železníc v rozvojových krajinách. Jeho výsledkom je strata pracovných miest katastrofálnych rozmerov a zároveň otvorenie možnosti vplyvným korporáciám ovládnuť infraštruktúru a služby tak, aby vyhovovali im a nie širším ekonomickým a sociálnym záujmom.

    V Latinskej Amerike sa privatizácia železníc, koordinovaná Svetovou bankou, začala v Argentíne a odvtedy sa rozšírila aj do Bolívie, Brazílie, Čile, Kolumbie a Mexika. V rámci pomoci poskytnutej Argentíne v rokoch 1991 až 1995 Svetová banka financovala prepustenie 80 tisíc zamestnancov železníc. Bolo to prvýkrát v histórii, čo táto banka otvorene poskytla pôžičku na krytie odstupného pre ľudí prepustených v rámci ňou financovaného projektu.

    17. 3. 2003
    Marián Repa
    V čase najzúrivejšieho mečiarizmu, keď medzi "nimi" a "nami" existovali vo vnímaní sveta priepastné rozdiely, sa na ne zvyklo poukázať konštatovaním: "Je jeden svet a predsa dva svety sú." Toto slovné spojenie sa už teraz používa menej. Nedávno, keď som mal u seba návštevu zo stredného Slovenska, mi opäť prišlo na um, no v celkom inom kontexte. V multiplexovom kine som si uvedomil, že vlastne žijeme v dvoch svetoch -- v Bratislave a na zvyšku Slovenska. O čo vlastne ide? Cena lístka za film môjho známeho doslova šokovala. Pri pohľade na sumu sa v jeho tvári zračil neopísateľný údiv. Ten človek celý život popri svojej práci po večeroch premietal filmy v miestnom kine, ale dať 149 korún za jedno prestavenie sa mu zdalo čosi nepredstaviteľné. V čase, keď bol nezamestnaný, uchádzal sa o prácu premietača v tomto novootvorenom multiplexe. Neuspel. Možno pre svoj vek, možno preto, že pochádzal zďaleka, možno pre niečo iné. Neviem a ani sa to nedozviem, lebo mu nedali ani len vedieť...
    17. 3. 2003
    Z iniciatívy organizátorov medzinárodného festivalu Večery novej hudby sa ešte koncom minulého roka uskutočnil Okrúhly stôl "13". Téma bola viac ako pálčivá -- financovanie hudobnej kultúry na Slovensku.

    Zorganizovať okrúhly stôl v rámci festivalu je jedna z možností, ako demonštrovať nespokojnosť hudobnej obce s financovaním jednotlivých podujatí, ale aj úsilím nájsť vyhovujúce riešenia. Ako neskôr vyplynie, bolo to zároveň ústretové gesto organizátorov zviditeľniť rozličné experimentálne prúdy v hudbe, ktoré dostávajú čoraz viac zelenú aj na renomovaných klasických podujatiach.

    17. 3. 2003
    Vyhlásenie ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, že násilné sterilizácie Rómok na východe Slovenska sa podľa doterajších zistení nevykonávali, je unáhlené a absurdné! Prešetrovanie sa ešte neskončilo a doterajšia kontrola bola vedená absolútne neadekvátnym spôsobom. Vyšetrovatelia Krajského úradu justičnej polície v Košiciach totiž vypočuli niekoľko sterilizovaných rómskych žien, pričom nemálo z nich uviedlo, že so sterilizáciou nesúhlasili, podpísali buď prázdny papier, alebo dali súhlas počas pôrodných bolestí.
    17. 3. 2003

    "HNEDÁ KNIHA" A RASISMUS NA SLOVENSKU:

    Keď sa raz večer Karol chystal nastúpiť do električky, všimol si, že pri zadných dverách stojí niekoľko neonacistov. Poprosil kamaráta, nech nastúpia radšej prednými dverami, aby si ich vyholení mladí muži nevšimli, ale tí ich zazreli a usilovali sa dostať k nim. Keď električka prišla na zastávku a dvere sa otvorili, došlo k incidentu. Karol sa čoskoro ocitol na zemi a niektorí ho začali ťahať von z električky. Ďalší do neho kopali bagančami. Hoci sa chlapec nemohol sám ubrániť, cestujúci ani šofér sa ho nezastali.
    17. 3. 2003

    Keď niekto nemá argumenty, začne hovoriť o morálke

    Rozhovor s Fedorom Flašíkom, marketingovým poradcom

    Jana Matúšová, Radovan Geist
    Fedora Flašíka preslávil Robert Fico tým, že vie z vody urobiť kokakolu. Doteraz pracoval na troch volebných kampaniach: pre HZDS, DÚ a naposledy pre Smer. To už však nešlo len o profesionálnu prácu - je jeho radovým členom. Obdivuje ruskú reklamu a pripúšťa, že malý podvod je v reklame prípustný. Má pocit, že niektorí politici sú ako vybité baterky a 99,9 percenta z nich je zlým politickým produktom. Fedor Flašík tvrdí, že komunistov do parlamentu doviedol Mikuláš Dzurinda. Už z tohto výpočtu je jasné, že je kontroverznou osobou. S Fedorom Flašíkom sme sa stretli v jednej bratislavskej reštaurácii. Objednal si netradičný nápoj: čierny čaj s mliekom a medom. Človek si pri rozhovore s ním musí dať pozor - sedí predsa oproti najväčšiemu imidžmakerovi na Slovensku. Jeho zamestnaním je urobiť klientov takými, aby sa ľuďom páčili. Jeho sarkazmus a ľahostajnosť voči tomu, čo si o ňom myslia iní, tak môžu byť rovnako užitočné, ako sú vraj prirodzené.
    17. 3. 2003

    Hitler kategoricky odmietal priznať neúspech ofenzívy

    Devätnásteho augusta 1942 po prvýkrát vydal generál, poľný maršal Paulus rozkaz k útoku na niekdajšiu baštu Stalinovho dogmaticky stráženého a uznávaného kultu osobnosti -- Stalingrad. Neporovnateľná sila, ktorá zaskočila slabo vyzbrojené, ale odhodlané sovietske vojská, bola dôkazom schopností ešte stále živej a k víťazstvu sa predierajúcej fašistickej armády a predstaviteľov jej velenia.
    17. 3. 2003
    Marián Repa, Martin Muránsky

    Ľubomír Petrák (poverený predseda SDĽ):

    Ako vnímate rozhodnutie SOP ukončiť svoju činnosť?
    SDĽ akceptuje rozhodnutie SOP, musíme však konštatovať, že svojím krokom potvrdila, že vznikla účelovo pred parlamentnými voľbami v roku 1998 a účelovo rozhodla aj o ukončení svojej činnosti. Z rozhodnutia jej mimoriadneho kongresu jednoznačne vyplýva, že SOP nemá vnútornú silu ďalej pôsobiť na domácej politickej scéne v dnešnej zložitej situácii. V takomto prípade je krok, ktorý urobila, pochopiteľný.
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    5. 3. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
    Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
    Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    13. 3. 2003
    Dosahuje nyní více než 3500 návštěv (visits) denně, K tomu je nutno přičíst cca 2000 čtenářů, dostávajících Britské listy každodenně emailem. Během měsíce února zaznamenaly BL přístup z více než 39 000 IP adres. (Údaje, uvedené v tabulce, publikované níže, zaznamenávají za březen 2003 informace jen do 11.3.)
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
    17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
    16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady   
    15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku   
    14. 3. 2003 Cena za nezávislost Mojmír  Babáček
    14. 3. 2003 Ještě jednou o mučení -- nesouhlasím s Patem Buchananem Ladislav  Danko
    14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
    14. 3. 2003 Moc bezmocných národů a globalizace světa Karel  Fiala
    14. 3. 2003 O Saddámovi a nejslabším článku NATO Hugo  Schreiber
    14. 3. 2003 Izraelčania a Palestínčania: Kde sa stala chyba?   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
    17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   
    17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
    16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
    15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
    14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
    14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
    14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
    13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
    13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
    10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
    6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
    5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
    5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
    5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
    4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
    4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
    3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
    7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
    6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
    12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
    10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
    27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
    26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
    10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
    10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
    7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová