17. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2003

Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti

"Moc a vliv USA jsou kolosálně přeceňovány, americké impérium nebude existovat. Svět je příliš velký a dynamický na to, aby se nechal ovládat jedinou mocností", říká francouzský historik a demograf Emmanuel Todd (*1951) v rozhovoru, který na počátku února vyšel v Neue Zürcher Zeitung. Todd je držitelem doktorátu historie z cambridžské univerzity a mohu snad dodat pro některé z českých čtenářů, že není komunistou. Pokud se jím cítil v mládí být, v posledních dvaceti letech se považuje "za poměrně tvrdého antikomunistu." Ve své knize "La chute finale" (Poslední pád) z roku 1976 pak na základě demografických a ekonomických údajů předpověděl jako jeden z prvních rozpad sovětského impéria.

O rozhovoru referuje Tomáš Linhart, kompletní rozhovor v němčině je ZDE
USA jsou stále ještě nejsilnější mocností světa, existuje však mnoho příznaků ztráty jejich pozice jediné supervelmoci. V roce 1945 vytvářely Spojené státy americké polovinu světového zboží. Přes existenci komunistického bloku americké válečné síly vykonávaly strategickou kontrolu nad značnou částí planety. Za podpory či alespoň srozumění mnoha spojenců byl jejich hlavním cílem boj proti komunismu. USA byly zdravým impériem. Marshallův plán byl vzorovým hospodářským a politickým činem. Po desetiletí byla Amerika "dobrou" supervelmocí.

Amerika však v poslední době hlavně zeslábla. Nedokáže již ovládat ostatné velké strategické hráče, v první řadě Německo a Japonsko. Americká průmyslová základna je zřetelně menší než evropská a přibližně stejně velká jako japonská. Obchodní deficit USA činí v současnosti 500 miliard dolarů ročně. Vojenský potenciál je stále ještě zdaleka největší na světě, je však v útlumu a přeceňován. Použití válečných základen je závislé na dobré vůli spojenců, kteří již nejsou tak ochotní jako dříve. Na tomto pozadí musí být i viděna teatrální válečná aktivita proti nepříliš významným zločineckým státům. Je to známka slabosti a ne síly. Slabost přináší nevypočitatelnost, a USA se stávají pro ostatní svět problémem tam, kde jsme si je zvykli vidět jako řešení.

Jasnou známkou ekonomické slabosti je podle Todda zmíněný obchodní deficit, jenž se otevírá v době ropných krizí 70. let. Během posledních deseti let se pak ve svém ročním objemu rychle zpětinásobil. USA tak stále zřetelněji hrají roli konzumenta a ostatní svět roli producenta. Spojené státy ztrácejí dech i v oblasti špičkových technologií. Pokud roku 1990 v této oblasti export převažoval nad importem o 35 miliard dolarů, je obchodní bilance v současnosti záporná i zde. USA viditelně zaostávají například v oblasti mobilní komunikace, zázrak finského částečně řízeného hospodářství Nokia je čtyřikrát větší než americká Motorola. Evropské rakety Ariane vynášejí do kosmu více jak polovinu všech satelitů. Airbus se stává větším než Boeing, nejdůležitější prostředek osobní dopravy v globalizovaném světě se bude v budoucnu vyrábět v Evropě. Toto jsou věci, na kterých opravdu záleží. Je to mnohem více rozhodující než válka v Iráku.

Vedení Spojených států ví o závislosti na zahraničních financích a pocituje strach z vlastní neschopnosti. Hrozba nacismu a komunismu je minulostí. Zatímco si svět, stabilizovaný demograficky, demokraticky a v oblasti vzdělávací politiky, postupně uvědomuje, že je stále méně na Americe závislý, zjišťuje Amerika, že je závislá na zbytku světa. Proto se piodle Todda vrhá do válečných akcí a dobrodružství. Poslední převaha, která USA zůstává, je vojenská převaha. To je klasické pro systém, který se rozpadá. Během rozpadu sovětského impéria byl kontext zcela totožný. Hospodářství šlo dolů a vedení dostávalo strach. Rusové se vrhali do válečných dobrodružství, aby zapomněli na svůj hospodářský deficit.

Důležitými známkami tohoto procesu jsou současná evropská politika a slabost dolaru. Nad očekávání rychlá a prudká reakce amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda na politiku Německa a Francie směřovala podle jeho slov proti "staré" Evropě. Ve skutečnosti však má Rumsfeld strach před Evropu novou, a sice mnohem větší. Skutečně rozhodující události se odehrály v Německu. Amerika se může pokládat za rozhodující supervelmoc, jen pokud ovládá Japonsko a Německo, které jsou jejími obrovskými věřiteli.

Slabost dolaru je mentálním indikátorem. Odráží vědomí skutečného stavu amerického hospodářství u mezinárodních hospodářských špiček. Pokud je dolar slabý, dá se z toho usuzovat, že tento stav je horší, než se oficiálně připouští.

Pojem vojenské bnadvlády nad světem již nedává smysl. Ve vojenské oblasti můžeme do budoucna počítat se světovou rovnováhou. Atomová rovnováha existuje již z dřívějška mezi USA a Ruskem. Idea, že mohu kontrolovat různé části světa vojenskými operacemi, je pasé. Režim může být zničen a jeho zařízení vybombardována, jako to Američané učinili v Afghánistánu. Obyvatelstvo třetího světa je však již natolik vzděláno, že nemůže být znovu kolonizováno. Jediná moc, která je dnes rozhodující, je hospodářská.

O Evropanech se říká, že jsou naivní a pasivní. Předhazuje se jim, že zanedbávají vojenské vyzbrojování. Pokud ale vidíme, že vojenská moc již není skutečnou mocí a že Američané střednědobě nebudou mít hospodářské prostředky, aby zaplatili svůj vojenský aparát, dojdeme k závěru, že Evropané učinili dobře. Vsadili na hospodářství. Zavedli euro. Jejich průmyslová politika je vcelku koherentní a stálá. Airbus je příkladem. Evropa je tak dobře "vyzbrojena."

Irák je důležitým dodavatel ropy i pro Evropu a Japonsko, které jsou hospodářsky dostatečně silné, aby si ropu mohly koupit. Američané se svým obrovským deficitem mají stěží více prostředků na zaplacení své ropné spotřeby. Proto je pro ně vojenská kontrola regionu na druhém konci světa tak životně důležitá. V popředí běží otázka, zda válčit či ne, ve skutečnosti jde o otázku, zda Irák patří do americké či evropské zájmové zóny.

Je nápadné, jak neobratně Spojené státy postupují a jak dalece se vzdaly univerzalismu. Nevidí už svět, jaký ve skutečnosti je. Již se jim nedaří nakládat uváženě a "fair" se svými spojenci. Připomíná mi to Německo Viléma II. USA ztrácí rychle spojence. Člověk má dojem, že v nějakém washingtonském úřadě sedí nějaký zaměstnanec, který má za úkol každý den vymyslet nějaký nápad, který by USA získal nového nepřítele.

Evropa však nikdy nepřevezme samotnou pozici Spojených států. Bude jednou ze světových velmocí spolu s USA, Japonskem, Ruskem a Čínou. Vcelku ale stagnují všechny tradiční velmoci. Třetí svět je dohání a to vlastně dává důvod k naději.

Toddův pohled může být odmítnut jako příliš podceňující Ameriku a příliš idealizující Evropu. Nepochybuji o tom, že většina čtenářů tohle právě činí, ba mnohem více. Otázek k zodpovězení ovšem nadále zůstává nespočet.

Proč nyní ve srovnání s akcemi v Kuvajtu, Jugoslávii či Afganistánu naráží americká diplomacie na rozhodný odpor tak velké části světové veřejnosti. Stal se průměrný občan "staré" Evropy přes noc naivním snílkem a bačkorou? Jsou milióny demonstrujících v západoevropských metropolích pomatenými zbabělci? Saddám Husajn přece není méně tyranský než Miloševič či režim Talibánu.

Proč zaujímá jasný antiamerický postoj nejen tradičně rebelantská Francie, ale i Německo? Jaké výhody očekávají státy postkomunistické Evropy od své podpory americké vlády?

                 
Obsah vydání       17. 3. 2003
17. 3. 2003 K útoku na Irák má dojít co nejdřív
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum
17. 3. 2003 Tohle je špinavá válka Jan  Keller
17. 3. 2003 Dva důvody navíc Milan  Valach
17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
15. 3. 2003 Prezident ČR Klaus má vlastní ústavu ČR? Karel  Mašita
17. 3. 2003 Utrpení umělce Valeriána Pípáka - pravda vyděsí Hugo  Schreiber
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku
17. 3. 2003 Jiří Rusnok v médiích a média o Rusnokovi Josef  Trnka
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Monitor Jana Paula:
O zbrani jménem automobil a falešné loajalitě k asociálnímu chování
Jan  Paul
17. 3. 2003 Ruší se Čechy? Jakub  Jirsa
17. 3. 2003 Budou Američané útočit o svátku purim? L'Chaim! Štěpán  Kotrba
17. 3. 2003 Zrušení Čech podruhé Antonín  Kosík
17. 3. 2003 Vstanou - a kdy - noví politici? Napřiklad v Srbsku...
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti
14. 3. 2003 O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa Fabiano  Golgo
17. 3. 2003 Európsky týždeň boja proti rasizmu: Hovorme o rasizme Slovákov Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu Zeev  Sternhell
17. 3. 2003 Privatizácia železníc v treťom svete Martin  Brendan
17. 3. 2003 Dva svety na Slovensku Marián  Repa
17. 3. 2003 KULTURA A FINANCE: Kam smeruje slovenská hudobná kultúra? Gabriela  Šikulíncová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Neonacisti dokopali chlapca, policajti neurobili nič Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Európska únia nie je rímska vlčica Jana  Matúšová, Radovan  Geist
17. 3. 2003 Stalingrad -- nedobytná pevnosť na Volge
17. 3. 2003 ANKETA: konec SOP Marián  Repa, Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
13. 3. 2003 Počet denních přístupů na Britské listy stoupl od dubna 2002 o cca 25 procent

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády