11. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jacques Chirac
11. 3. 2003
Poprvé od počátku irácké krize se Jacques Chirac, francouzský prezident, vyslovil v přímém televizním přenosu pro France-2 a TF1, k otázce hrozící války. "Francie bude za všech okolností volit ne," řekl pevně. Podle Chiraka Francie není jediná, která je proti, nedá se tedy mluvit o vetu, neboť nová rezoluce OSN nezíská většinu devíti hlasů.
Transkript projevu Jacquese Chiraka - francouzsky TF1
Soubor informací o dosavadních výsledcích práce zbrojních inspektorů - anglicky UN
11. 3. 2003
Zdají se mi velmi zábavné, téměř děsivé, ale pravděpodobně z jiných důvodů než lidem, které je rozesílají, píše Petr Kuča a pokračuje: Jestliže se budete chtít vysmívat lidem, kteří jsou proti hromadnému vraždění iráckých civilistů, budete se muset vysmívat skoro všem zemím světa. I včetně Britů, kteří jsou na rozdíl od svého premiéra proti válce.

Vím,. že je Saddám Husajn strašlivý tyran (je až komické, že dlouho poté, co začal páchat svá první zvěrstva, ho podporovaly Spojené státy, dostal spoustu antraxu a zbraní). Existuje mnoho způsobů jak Saddáma odzbrojit. Válka je nejméně přijatelným řešením, protože součástí té války je vybombardování města. Města, v němž žijí lidé jako já a vy, kteří nenávidí Saddáma Husajna stejně jako vy, až na to, že to nesmějí říct nahlas.

Nemám antiamerické postoje. Ale viděl jsem hodně, a tak jsem proti válkám. Měly by být posledním možným řešením.

A jsem proti vládě, která tvrdí, že neposlechne OSN, pokud OSN neučiní, co ona chce. To je nebezpečné a nemorální.

Stalin říkával, kdo není s námi, je proti nám.
Stalin usmrtil 20 milionů lidí.
Irák naštěstí 20 milionů lidí nemá.

11. 3. 2003

John Randall, poslanec Konzervativní strany v britské Dolní sněmovně a činitel konzervativního stranického klubu pro poslaneckou disciplínu (tzv. "party whip") v pondělí rezignoval na tuto svou poslaneckou funkci a vrátil se mezi řadové poslance. Konstatoval, že ho nepřesvědčily argumenty, že je válka proti Iráku nutná. Je to první britský opoziční poslanec, který učinil toto rozhodnutí, i když konzervativní poslanci jako bývalý ministr financí Kenneth Clarke a bývalý náměstek ministra zahraničních věcí Douglas Hogg se ostře a hlučně stavějí proti válce v Iráku. Randall uvedl, že chce mít jako řadový poslanec parlamentu možnost volně vyjadřovat své názory, protože nesouhlasí s válkou proti Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
11. 3. 2003

Má sledování násilí v médiích vliv na naše jednání?

Pod titulkem "Pistole, lži a video" přinesl americký měsíčník článek Karen Wrightové, který měl odpovědět na otázky, zdali sledování televize vede k násilí a zdali jsou video hry ještě horší. V roce 1992 zjistila jedna americká studie, že průměrný žák opouštějící základní školu viděl jen v televizi více než 8,000 vražd a více než 100,000 napadení, znásilnění a jiných násilných činů. Mnoho amerických dětí sleduje televizi dokonce 28 hodin týdně.
11. 3. 2003
Jindra Vavruška

Dovolil bych si upozornit, ze v jednom z poradu BBC, Outlook, ktery pripravoval Frederick Dove, byl rozhovor s autorem knihy o temze masakru. Autor je spoluzakem obou nestastniku, jeden z nich ho dokonce pry povazoval za sveho nejlepsiho pritele a varoval ho, aby ten den nechodil do skoly. Tento clovek je presvedcen, ze pricinou masakru byla nezvladnutelna sikana na stredni skole. V neformalni hierarchii byli dva pachatele masakru na nejnizsi urovni a nemeli nasili na nich pachane komu "vratit".

Vyjadrovat se v souvislosti s timto masakrem o "posedlosti zbranemi " by asi bylo ponekud zavadejici, vzdyt zoufaly clovek zahnany do kouta by si nasel prostredek k uniku i kdyby nemel k dispozici zrovna palne zbrane, argumentuje Jindřich Vavruška

Pozn. JČ: Michael Moore se v podstatě tímto tématem ve svém filmu zabýval. Interviewoval jednoho absolventa columbineské školy, který svědčil o tom, že jako žák v té škole byl pod neustálým tlakem učitelů, že jestliže nebude mít dobrý prospěch, stane se absolutním odpadkem společnosti. "Pro ty kluky stačilo, aby to vydrželi už jen pár měsíců, a po absolutoriu školy by bývali zjistili, že je pro normální život školní zkušenost naprosto bezvýznamná. - Avšak je zajímavé, že frustraci či obavu, že se v životě neuplatní, řešili oba chlapci tímto pro Evropu poněkud nezvyklým způsobem...

Recenze filmu Bowling for Columbine ZDE
8. 3. 2003
Jděte se podívat na film Bowling for Columbine, který měl minulý týden premiéru i v České republice a hraje se v současnosti - kupodivu - v českých multiplexech. Na Západě je tento film už celou řadu měsíců nesmírně populární, spíše však v intelektuálních kruzích, a promítá se tedy hlavně v kinech filmového umění, kde na něj lidé stojí fronty. V multiplexu u Anděla na Smíchově v Praze bylo kino poloprázdné, ale byl pátek pozdě večer.

Bowling for Columbine (Hra v kuželky pro zmasakrovanou školu; titul odkazuje k tomu, že dva chlapci, kteří bezdůvodně v americké Columbine High School zastřelili dvanáct žáků a jednoho učitele, si před masakrem šli v rámci tělocvičné hodiny ve škole zahrát kuželky) je - dokumentární -- film známého amerického investigativního televizního reportéra Michaela Moora, který ostře kritizuje posedlost Američanů střelnými zbraněmi i to, že je každoročně v Americe zavražděno těmito zbraněmi neuvěřitelných 11 000 osob.

O filmu Bowling for Columbine jsme v únoru letošního roku psali v BL také ZDE
10. 3. 2003
Zvolenie Václava Klausa za prezidenta Českej republiky zmenilo pomer síl na jej politickej mape. Následky týchto zmien však nebudú viditeľné okamžite.

Druhým prezidentom Českej republiky sa stal politik, ktorý má najväčší podiel na jej vzniku. Bol to predsa Václav Klaus, kto sa v roku 1992 na českej strane zaslúžil o sporné rozdelenie Česko--Slovenska. Zároveň však prispel k tomu, že rozdelenie prebehlo maximálne kultivovane. Rovnaký postoj môžu dnes zaujať i kritici jeho ponímania ekonomickej transformácie. Napriek tomu, že k jej priebehu i dôsledkom možno mať výhrady, pre dané historické obdobie sa táto otázka dá pokladať za uzavretú. Vláda sociálnej demokracie ukázala, že nijaké zásadné zmeny neprichádzajú do úvahy. V tejto chvíli je transformácia ukončená a na miesto ekonóma Václava Klausa prichádza politik Václav Klaus. A nejeden z kritikov nového prezidenta tvrdí, že je lepší politik ako národohospodár -- z ideologizujúceho ekonóma by mohol byť pragmatickým prezidentom. Klaus už tiež verejne vyhlásil, že nebude ignorovať nijakú časť spoločnosti -- čo bolo, samozrejme, poďakovanie tej časti ľavice, ktorá mu odovzdala vo voľbách hlas.

11. 3. 2003
Tak jsme se rozloučili s naším tlumočníkem Francesem a přiznám, že mi tu schází. Jeho tlumočení bylo skvělé nejen pro jeho dobrou znalost angličtiny, což je tu velmi vzácné, ale i pro dobré znalosti rozhlasu a jeho mimořádnou inteligenci. Frances je mladý chlapec, který se svou pílí vypracoval. Lyndal o něm natočila zajímavý televizní dokument "Frances se vrací". V pohnutých dobách roku 1999 objevila tohoto mladičkého chlapce v Oecussi a zdálo se, že je sirotkem, v chaosu té doby ztratil totiž veškeré kontakty s rodinou.

Předchozí reportáže Jaroslava Kováříčka z Timoru ZDE ZDE ZDE ZDE
10. 3. 2003
Dopisem Britským listům reagoval Milan Šmíd na můj včerejší článek o Balvínově knize Nepohodlný muž ZDE, v němž jsem konstatoval, že jsem zjevně nebyl daleko od pravdy, když jsem dne 12. září 2001 v Britských listech vyjádřil svou frustraci, že jsem předchozího odpoledne nenalezl na ani jednom z okruhů České televize mimořádné vysílání ČT k útoku na WTC, přestože tou dobou už mezinárodní rozhlasové a televizní stanice mimořádné pořady vysílaly.
Nepohodlný muž Jiří Balvín
10. 3. 2003
Další, kdo se ozval, že musíme okamžitě přerušit vysílání, byl Honza Štern. Já s Kolihou jsme to věděli také, ale najednou jsme zjistili, že donutit někoho v České televizi, aby sám v takovéto situaci ihned reagoval, je zcela nemyslitelné. Řval jsem na vedoucího vysílání - nyní vím, že zbytečně - proč nepřeruší vysílání. Odpověď byla: "A co tam dám, když zpravodajci nejsou připraveni? A kromě toho do vysílání nechtějí!"

Opravdu jsem se rozzuřil a s Petrem Kolihou jsme běželi do zpravodajského centra - velína. Na to, co jsem viděl, do smrti nezapomenu. Ve velíně byl absolutní klid, někteří lidé seděli s nohama na stole a nikdo nic nedělal. Čekal jsem, že vejdu do velína a tam bude vládnout šílenství, připravovat se studio, shánět překladatelé a místo toho - klid. Vedoucí vydání tvrdil, že to [tj. útok na WTC] monitorují pro podvečerní zpravodajství!

Zajímavé je, že v období tzv. televizní revoluce se před kamery cpal kde kdo, zevnitř i zvenku, ale nyní, kdy se opravdu něco dělo, se do studia nehnal nikdo! Dokonce tam padla věta: "Prosím vás, nějaké letadlo narazilo do baráku, Euronews začnou za chvíli vysílat reklamy a my se ztrapníme."

Odpoledne [dne 13. září 2001] jsem měl chat v Britských listech. Otázky velmi, velmi ostré a na tělo. Šili do mě jako zdivočelí psi, ale já chránil naše zpravodajce za 11. září jako o život.

Jiří Balvín, Nepohodlný muž, Praha 2003, str. 117 - 119

13. 9. 2001, Britské listy ROZHOVOR ON-LINE

Česká televize v Britských listech do 1. 10. 2001 ARCHIV

Česká televize v Britských listech TÉMA
Útok na WTC, terorismus, válka v Afghánistánu TÉMA
11. 3. 2003

Jestliže někdo zaujme politický postoj v nějaké věci, na níž má vlastní zájem, ano, v tom případě bychom museli říct, že se nemohou podílet na pořadech a rozhovorech na toto konkrétní téma. Pokud dospějeme k názoru, že jsou svým politickým názorem v této věci diskreditovaní. A John také býval v minulosti organickým farmářem a jeho postoje v této věci jsou známy. V minulosti jsme to jasně zveřejnili a upozorňujeme na to i v těch případech, kdy John Humphrys vysílal rozhovory, kteeré se dotýkají této oblasti. Nemyslím, že je to celé černobílé. Je to nepřesně definovatelná oblast. Kdybychom dospěli k názoru, že by Johnovy názory mohly zkompromitovat jeho novinářskou práci, řekli bychom mu, že prostě nemůže na tato témata vysílat rozhovory.

Z diskuse v rozhlase BBC o nezávislosti novinářské práce

Zmatenost mysli ohledně novinářského aktivismu vyjádřil jeden čtenář, který poněkud neinformovaně vyjádřil názor, že výroční pořad britské televize BBC "Children in Need" je snad totéž jako "Člověk v tísni", "novinářsko-humanitární" nadace, která má sídlo v České televizi.

Akce Children in Need je to jednorázový, každoroční celovečerní televizní pořad, kdy jednou do roka (nedlouho před Vánocemi, většinou někdy v listopadu) věnuje televize BBC celý večer apelu vůči veřejnosti, aby diváci dali, případně přislíbili finanční prostředky na pomoc dětem v nouzi. Celovečerní pořad je zábavné show s celebritami, které přesvědčují diváky, aby televizi přislíbili pro děti příspěvek, a pravidelně se oznamuje, kolik se už vybralo. Prostředky pak jdou na potřebné děti.

Odkaz na stránky pořadu, organizující tuto každoroční jednorázovou sbírku ZDE

V žádném případě není akce Children in Need novinářskou institucí, která by vedle toho, že organizuje humanitární akce, se věnovala politické novinářské práci v oblastech, v nichž působí a od níž by snad dokonce vysílání BBC přebíralo publicistiku a zpravodajství!!

Mezinárodní humanitární organizace si dávají velký pozor, aby zůstaly svým chováním striktně nepolitické a neutrální. Vědomí o jakékoliv politické zaujatosti by je zdiskreditovalo a znemožnilo by v nebezpečných zemích jejich činnost, protože by rozdělovatelé humanitární pomoci byli okamžitě označeni za agenty cizí mocnosti. Je však fakt, že kritikové poslední dobou stále více poukazují na to, že v dnešním polarizované světě začínají některé mezinárodní organizace dělat nebezpečné politické kompromisy, například s americkou vládou.

Více o tom např. ZDE

11. 3. 2003

.....Za dlouhá léta bojů proti iráckému režimu se nikdo dosud nepokusil o jednu věc: o smysluplný politický proces, v jehož rámci by se rozložily jednotlivé složky režimu -- nikdo se nepokusil rozštěpit klan vládnoucí třídy.

Mělo by se stát toto: 1. Saddámovi je nutno pohrozit trestním stíháním. 2. Zároveň je nutno mu poskytnout alternativu bezpečného úniku ze země: to může vést k rozkolu ve vládnoucím klanu. 3. Pošlete seznam cca 30 Saddámových poradců, kteří jsou persona non grata a požadujte, aby opustili zemi se Saddámem. To by mělo přesvědčit ostatní členy vládnoucí třídy, že nejsou všichni ohroženi -- jen ti, kdo byli nejsilněji odpovědni za zločiny režimu. 4. Podporujte tuto vládnoucí třídu, aby donutila Saddáma odejít do exilu a nabídněte jí v tomto případě mini Marshallův plán, pod podmínkou, že bude moc předána civilní prozatímní vládě.

Takový politický proces by měl být podpořen hrozbou vojenské síly. Může stačit jen pár varovných výstřelů. To rozštěpí vládnoucí skupinu a dodá to lidem odvahy, aby vzali věci do vlastních rukou. Režim se už celou řadu let bolestně rozkládá a tento politický tlak by ten proces jen urychlil. Naproti tomu invaze by vyrvala záležitosti z iráckých rukou a rizikem by byly nedozírné následky.

Velmi zajímavě na toto téma argumentuje irácký exulant Faleh A. Jabar, výzkumník na School of Politics and Sociology, Birkbeck College, University of London.

Kompletní článek (v angličtině) ZDE shrnutí v češtině ZDE


Dovolim si cosi pripomenut a zaroven sa na cosi spytat, píše Edo Velecký a pokračuje:

Pred zhruba 18 mesiacmi som v BL uverejnil clanok Tragedia Britskych listov. V jeho texte som konstatoval, ze nech urobime so Saddamom hocico, redaktori BL budu vzdy proti. V kratkom komentari pripojenom k mojmu clanku ste napisal, ze USA mohli Saddama porazit, atd, atd ..... a teda oslobodit iracky lud z pod jeho tyranie.

Cas plynul, plynul, plynul a kedysi malo pravdepodobne sa stava necakane silnou realitou.

11. 3. 2003
Proč je vytvářen takový tlak na prosazení nové rezoluce RB OSN, která by umožnila užít vojenskou sílu, jako kdyby válka byla tím nejlepším a ne tím nejhorším řešením?

Je velmi ironické a naivní věřit, že válka proti Iráku odhalí zbraně hromadného ničení, které nebyly deklarovány, když zbrojní inspektoři tyto zbraně nemohou najít, a to i se vší podporou, která je jim poskytována.

Jsme hluboce znepokojeni možností masakrů palestinského lidu, ničením jejich domovů a jejich nucených odsunů ve stejné době, ve které by zuřila válka v Iráku.

Z arabštiny podle znění publikovaného dne 8. 3. v syrském deníku Tišrín přeložila Ivana Bošinová.

11. 3. 2003
Začiatok 21.storočia sa nesie v nepokojnom ovzduší. Ohrozuje nás vraj nová hrozba -- globálny terorizmus. Terorizmus pritom nie je ničím novým. Za jeden z prvých prejavov terorizmu na našom území možno považovať postup nitrianskeho biskupa Wichinga voči slovienskym diakonom. Husitské hnutie i rekatolizácia v 17.storočí sa vyznačovali fanatizmom i terorizmom. Atentáty na uhorských kráľov Karola Róberta a Karola Malého, na Františka Ferdinanda d'Este či na ministra financií Aloisa Rašína sú dôkazy terorizmu takpovediac z domácej kuchyne.
10. 3. 2003
Jan Pavel II. vyzval katolíky na celém světě, aby se během Popeleční středy 5.3. postili a modlili za mír ve světě, především pak na Středním východě. "Již řadu měsíců žije mezinárodní společenství v obavách z války, která by destabilizovala poměry na celém Středním východě a zesílila tak napětí, které zde již bohužel existuje," řekl Svatý Otec během pravidelné modlitby Anděl Páně v neděli 23. 2.

"Zejména my křesťané jsme povoláni k tomu, abychom byli strážci míru všude, kde pracujeme a žijeme. Musíme být bdělí, aby naše svědomí nepodlehlo pokušení egoismu, lži a násilí," dodal Jan Pavel II.

Papež požádal všechny katolíky, aby se během Popeleční středy postili a v modlitbách prosili Boha za mír ve světě. "Budeme prosit Boha především o konverzi srdcí a o prozíravost volby spravedlivých rozhodnutí, která by s použitím adekvátních a mírových prostředků vyřešila spor, který představuje překážku na současné cestě lidstva."

Jan Pavel II. zároveň vyzval k tomu, aby se v průběhu Popeleční středy modlila farní i rodinná společenství na úmysl zachování míru modlitbu růžence.

Na závěr svého projevu Svatý otec připomněl skutečnost, že starobylou praxi postu sdílejí křesťané s příslušníky mnoha jiných náboženství, kteří se stejně jako my snaží tímto postem vyvarovat pokušení pýchy a uschopnit sebe sama k přijetí Božích darů, mezi které patří i dar míru.

Čeští a moravští biskupové se připojili k výzvě papeže Jana Pavla II. a vyzvali všechny věřící, aby se na Popeleční středu věnovali se zvláštní intenzitou modlitbě a postu za mír, zejména na Středním východě.

Poselství Svatého Otce ke Světovému dni míru 2003 BL

Jan XXIII.
10. 3. 2003

Jan XXIII. a Pavel VI. byli postaveni před zcela nový problém: zajištění světového míru, který byl v šedesátých letech ohrožen mocenským bojem. Encyklika Pacem in terris byla uveřejněna brzy po kubánské krizi a po stavbě berlínské zdi. Obracela se ke světu, který si byl vědom nebezpečí atomové války. Její optimistický tón vzbudil u katolíků i nekatolíků živý ohlas.

Encyklika odmítá násilí a diskriminaci, vyzývá k toleranci, porozumění a spolupráci v mezinárodních vztazích a k důslednému dodržování lidských práv. Požaduje dále zákaz atomových zbraní, ukončení závodů ve zbrojení a zahájení odzbrojovacího procesu pod mezinárodní kontrolou. Mír bude podle jejích slov zajištěn jen tehdy, bude-li založen na pravdě, vybudován na zásadách spravedlnosti, oživován láskou a uskutečňován ve svobodě.

V lidských právech můžeme vidět parafrázi a aplikaci zlatého evangelijního pravidla: Všechno, co chcete, aby lidé dělali vám, dělejte i vy jim (srov. Mt 7,12). Toto pravidlo bylo známé jak v antickém světě, tak u židů i křesťanů; tvoří tedy etické jádro, které může sloužit jako univerzální základ morálky.

Od 19. století se dostává do popředí otázka národnostních menšin. Je však důležité, aby zdůrazňování etnických zvláštností nevedlo k tomu, že se tyto hodnoty budou klást nad hodnoty obecně lidské. Zdůrazňování národních specifik vytváří nebezpečí přeceňování vlastní identity a vede k nepřátelství a mnohdy i k nenávisti vůči druhým národům. Křesťan by měl respektovat a tolerovat každého, protože před Bohem jsme si všichni rovni. Začarovaný kruh nepřátelství, nenávisti a zášti lze rozetnout jen obrácením, usmířením a novým začátkem vzájemných vztahů. Jsme zde jen přechodně, pravý domov u Boha nás teprve čeká. Tím je relativizována národnost i etnická příslušnost.

10. 3. 2003
Sarah Allenová, anglická matka čtyř dětí, onemocněla před třemi lety agresivní formou rakoviny prsu. Obávala se toho nejhoršího; v současnosti se stala symbolem biotechnologického úspěchu, který zřejmě navždy promění způsob, jak se budou léčit nemoci. V neděli o tom psal britský týdeník Observer.
Podrobnosti v angličtině ZDE
11. 3. 2003
V súvislosti s iracko-americkou krízou znejú na medzinárodnej politickej scéne ostré slová. Americký minister "obrany" Donald Rumsfeld hovorí o "starej" a "novej" Európe.

Toto označenie nie je celkom presné. Skôr by sa dalo povedať, že Francúzi a spol. predstavujú skupinu obhajujúcu súčasnú podobu medzinárodného práva, založeného na Charte OSN, ktorej základnou ideou je princíp mierového riešenia sporov. Charta vyslovene zakazuje použitie sily vrátane hrozby jej použitia.

Za legitímnu možno podľa Charty považovať iba vojnu vedenú v sebaobrane -- pri napadnutí útočníkom, pričom sa ráta i s možnosťou solidárnej pomoci vojenskými silami. O ich nasadení má rozhodnúť Bezpečnostná rada (BR) OSN. Účasť na kolektívnej obrannej akcii s cieľom pomôcť napadnutej krajine by sa potom de jure chápala ako súčasť obrannej vojny. I keby sa na nej zúčastnili aj ozbrojené zložky krajín, ktoré agresor de facto priamo nenapadol.

11. 3. 2003
Realizácia európskych poľnohospodárskych reforiem v postkomunistických štátoch budí vďaka svojim špecifikám mnohé emócie. Pri jej posudzovaní je dobré uvedomiť si nielen konkrétne regionálne podmienky krajín, v ktorých má reforma prebiehať, ale aj fakt, že poľnohospodárstvo by nemalo byť na vidieku jedinou podporovanou cieľovou skupinou.
10. 3. 2003
Snaha Jiřího Pehe v deníku Právo ZDE o zdůvodnění americko-britského angažmá v Iráku a jinde pomocí "mravního imperativu", který má být zakotven v anglosaských hlavách a který dokáže rozlišit, kde se právními předpisy řídit musíme, máme či ještě můžeme, je možná na první pohled pochopitelná a logická.

Pokud se ovšem nad jeho argumenty zamyslíme pečlivěji, odhalíme hned několik zásadních "slabin", které tuto teorii více než zpochybňují. Stranou ponechejme, že Jiří Pehe pomíjí stratregické, politické a hospodářské zájmy USA, Velké Británie, ale i Ruska, Francie a dalších zemí, a rovněž i mnohými přehlíženou skutečnost, že současné americké politice pod vedením Bushovy administrativy vládne klientelizmus takových rozměrů, který již i podle četných konzervativních analytiků ohrožuje podstatu právního státu a demokracie.

Stranou článek ponechává i negativní stanoviska k válce a konkrétní informace celé řady bývalých zbrojních inspektorů, koordinátorů a zplnomocněnců OSN pro Irák, ale i významných politiků a státníků (např. zkušeného Ramseye Clarka, bývalého ministra spravedlnosti ve vládě prezidenta L. Johnsona v letech 1967-1969), kteří ovšem jako svědkové k procesu přizváni nejsou. Je politovánihodné, že tyto skutečnosti pro analýzu politologa Pehe nemají zřejmě sebemenší relevanci. Zůstaňme ale u samotné materie práva.

Autor tuto svou polemiku zaslal do deníku Právo, kde však nevyšla, poznamenává Darius Nosreti.

autor: Ľubomír Kotrha
10. 3. 2003
"Nehrajte si na Dubčeka a nebrečte mi tady, pane Janošíku," řekl nesmlouvavým hlasem strážmistr cizinecké policie, když sepisoval protokol se slovenským národním hrdinou, proslaveným zbojníkem Jurajem Janošíkem, který se ucházel v Praze o povolení k pobytu. "Podle testu inteligence nevyhovujete přistěhovaleckým kritériím a shengenské dohody se na vás nevztahují. Za drobné krádeže jste byl právoplatně odsouzen v Liptovském Mikuláši. Kam chcete dojít s filozofií, bohatým brát a chudým dávat?" Přísně pokračoval: "Netřeste se jako sulc a raději se přiznejte. Kam jste schoval kouzelnou valašku? Kde máte zakopány dukáty? A jak to, že žádáte o podporu v nezaměstnanosti, když je o vás známo, že máte dobré styky se slovenskými politiky?"
11. 3. 2003
Po krátkej odmlke sa predseda Pravej SNS Ján Slota opäť vyfarbil. Pred novinármi a televíznymi kamerami v mene strany predniesol návrh, aby štát ponúkol Rómom, ochotným podstúpiť sterilizáciu, dvadsaťtisíc korún.

Skutočnosť, že ide o absurdný návrh, azda netreba zdôrazňovať ani podrobnejšie rozoberať. Za zamyslenie skôr stojí fakt, čo Ján Slota svojím výrokom sleduje. Už pri jeho prezentácii si totiž musel, ak disponuje čo len štipkou inteligencie, uvedomiť, že jeho návrh nie je reálny. Primátor Žiliny sa zrejme od parlamentných volieb nevie vyrovnať so skutočnosťou, že sa jeho nacionalistická ministrana nedostala do parlamentu, a tak sa usiluje na seba pútať pozornosť za každú cenu. I vtedy, ak jeho výroky hraničia s rasizmom a sú na hranici ľudskej i politickej kultúry. Hlavne, že sa o ňom opäť hovorí a je na televíznej obrazovke.

11. 3. 2003
Marián Repa
SDKÚ v posledných týždňoch čelí novému škandálu. Po aférach, akými boli predaj akcií VSŽ, neudelenie licencie pre tretieho mobilného operátora a nákup ľahkých motorových súprav, je na svete ďalšia kauza -- podozrenie z korupcie. V prípade figuruje meno podnikateľa Jána Badžgoňa.

Premiér Mikuláš Dzurinda pristúpil k problému veľmi svojsky. Zaujal pozíciu mŕtveho chrobáka, tváriac sa, že nič nevidí a nepočuje: "Nikdy nebudem komentovať podvrhy a akože odpočúvanie. To je nonsens, voda na mlyn mafii a tým, ktorí chcú tento systém deštruovať, pretože ich ohrozuje."

10. 3. 2003

Aneb čtenář se jen obtížně dostává k seriózním informacím

Vzájemná propojenost umění a médií je již potvrzena. V minulosti bylo samo umění jednou z hlavních komunikačních forem, zobrazujícím prostředkem, který vedle literatury a divadla podával obraz tehdejší společnosti. Výtvarné umění bylo vizuální podobou světa, i když v sobě také transformovalo lidské představy a sny. Dnešní umění se dostalo v současné éře rychlých přenosů informací mimo pozornost a stalo se exklusivní záležitostí pro úzký okruh lidí.
Josif Vissarionovič Stalin
11. 3. 2003
Pred päťdesiatimi rokmi, 5. marca 1953, zomrel Josif Vissarionovič Stalin. Podľa vtedajších oficiálnych správ dostal v noci 2. marca výron krvi do mozgu a stratil vedomie. Napriek lekárskym zákrokom sa ho už nepodarilo zachrániť a po troch dňoch skonal. Zvesti, že smrť diktátora je spojená s niektorými neobjasnenými súvislosťami, sa zjavili po 20. zjazde Komunistickej strany Sovietskeho zväzu v roku 1956. Po 22. zjazde v roku 1963 sa začalo hovoriť o tom, že Stalin nezomrel prirodzenou smrťou.

Na 20. zjazde KSSZ hovoril Nikita Sergejevič Chruščov o tom, že ešte za Stalinovho života sa v ústrednom výbore sformovalo akési "leninské jadro". No keďže Stalin k nemu nepatril, vytvorilo sa proti nemu protistalinské sprisahanie. Hoci sa jeho existencia priznala už vtedy, čo sa vlastne stalo, ostáva aj po polstoročí záhadou. Stalin podľa všetkého zomrel neprirodzenou smrťou, za ktorou bezprostredne stál Lavrentij Pavlovič Beria.

11. 3. 2003
Desať rokov nášho štátneho života nemožno oddeliť od zvratu v roku 1989, ktorý bezpochyby ukončil cestu veľkého dejinného pohybu Slovenska v priestore socialistického projektu 20. storočia (neposudzujem, prosím, jeho politicko-mocenské peripetie).

Zvrat bol dozaista vedený myšlienkou demokracie a dôstojného hmotného i duchovného života. Slovensko zasa vstúpilo do tohto nového projektu, ktorý priniesol dve slobody. Jednu v podobe priestoru boja, vnútorného boja alebo, ak chcete, otvorenosti, ktorá tento boj umožňuje. Lebo demokracia nie je nič iné len boj, s možnosťou jeho otvorenosti, verejnosti a iba táto otvorenosť dáva možnosť morality či amorality ako pohybu, ako vzostupu či úpadku.

10. 3. 2003
Radovan Geist
V septembri 1999 získalo konzorcium Agua del Urnari, vedené spoločnosťou International Water, štyridsaťročnú koncesiu na distribúciu vody a na kanalizačný systém v Cochabambe, treťom najväčšom meste Bolívie. Pre jeho pol milióna obyvateľov vzrástli poplatky za vodu okamžite o dvesto percent. Po sérii protestov a policajnej represii, ktorej výsledkom bol jeden mŕtvy a niekoľko vážne zranených ľudí, sa ľuďom nakoniec podarilo prinútiť vládu, aby v apríli 2000 koncesiu spoločnosti odobrala. Mali šťastie. Ak sa podobný prípad stane o dva-tri roky, cesty späť už nebude.

Najviac kritiky sa na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) znáša pre to, že jej rokovania prebiehajú tajne. Za zavretými dverami sa zástupcovia krajín dohadujú o budúcnosti sveta, od ľudí ich delia policajné kordóny. Aj napriek tomu sa však niektoré informácie občas dostanú na verejnosť. Vtedy sa potvrdia obavy tých, ktorí nesúhlasia s jednostrannou ekonomickou globalizáciou.

10. 3. 2003
Adrian Hamilton
preložil a upravil Radovan Geist

Národnooslobodzovacie hnutia nie sú na zozname tých, ktoré by Washington podporoval. Považuje ich totiž za teroristické.

Zatiaľ čo prezident Bush maľoval vo Washingtone nádherné obrázky mieru a demokracie, ktoré zavládnu na Strednom východe po útoku na Irak, jeho administratíva doťahovala v Ankare posledné detaily na dohode, ktorá by nám dala celkom iný obraz o tom, koľko vlastne bude táto vojna stáť a aké bude výsledné usporiadanie regiónu.

Priame náklady predstavujú asi 30 miliárd dolárov na granty a pôžičky. Lenže znepokojivé sú nepriame náklady. Na začiatok je to presun asi 40 tisíc tureckých vojakov do severného Iraku. Majú zabezpečiť, aby o kurdskej samostatnosti nemohlo byť ani reči a aby nijakí irackí Kurdi neprenikli k tým v Turecku. Ešte znepokojujúcejšie je, že americká intervencia umožní tureckej armáde vyvíjať omnoho väčší nátlak na novú, demokraticky zvolenú, islamskú vládu. Približne 90 percent obyvateľov je proti vojne. Aj to je dôvod, prečo sú rokovania o dohode s USA v tureckom parlamente také zložité.

11. 3. 2003
Sergio Moya Mena, San José
z anglického jazyka preložila Judita Takáčová

Začiatok roka 2003 znamenal pre Bolíviu naozajstné zemetrasenie v politických a sociálnych štruktúrach. Krízu, ktorá pripravila o život viac ako päťdesiat ľudí. Najprv to boli protesty roľníkov v januári a nedávno zasa zrážky medzi policajtmi a vojakmi, po ktorých nasledovalo drancovanie v najväčších bolívijských mestách.

Keď v júli 2002 zvolili za prezidenta republiky Gonzala Sáncheza de Lozadu s necelými 23 percentami hlasov, prichádzal do úvahy scenár určitého bezvládia. Taký rýchly kolaps systému si však predstavoval len málokto. To, čo sa začalo protestmi pestovateľov koky proti plánom na zrušenie plantáží tejto starobylej andskej rastliny -- bez akýchkoľvek dlhodobých ekonomických alternatív, sa rozrástlo do veľkých ľudových protestov rozličného charakteru.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2003 Protifrancouzské a proválečné vtipy, jaké si Američané posílají po netu   
11. 3. 2003 Pohlednice z Timoru V. Jaroslav  Kováříček
11. 3. 2003 Pistole, lži a video Miloš  Kaláb
11. 3. 2003 Chirakův poslední trumf: veto proti válce Josef  Brož
11. 3. 2003 Jaký je rozdíl mezi akcí televize BBC "Children in Need" a "humanitárně-novinářskou nadací" Člověk v tísni při ČT? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Václav Klaus: známy politik neznámym prezidentom Oskar  Krejčí
10. 3. 2003 Turecko lekci dostalo a současně uštědřilo Miloš  Kaláb
10. 3. 2003 Prázdný patos na Hradě a v Podhradí Vladimír  Rott
10. 3. 2003 Rebel musí souznít s davem Martin  Gřeš

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2003 Chirakův poslední trumf: veto proti válce Josef  Brož
11. 3. 2003 Demokracia versus terorizmus Pavol  Fabian
11. 3. 2003 Protifrancouzské a proválečné vtipy, jaké si Američané posílají po netu   
11. 3. 2003 Tragedia Britských listov   
11. 3. 2003 Velká Británie: První konzervativní poslanec složil funkci na protest válce v Iráku   
10. 3. 2003 Výzva papeže Jana Pavla II. k zachování míru   
10. 3. 2003 Americký kardinál Stafford odsoudil přípravu války proti Iráku   
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
10. 3. 2003 I anglosaské právo zůstává právem Petr  Schnur
10. 3. 2003 Turecko lekci dostalo a současně uštědřilo Miloš  Kaláb

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka
3. 3. 2003 Klaus bojovníkem za důvěru občanů ve stát Jiří  Večeřa

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra

EU a sdělovací prostředky v postkomunistických zemích RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer
4. 3. 2003 Neústrojné napodobování Západu: o neblahém vývoji veřejných médií v postkomunistické Evropě   
3. 3. 2003 Jak se Evropská unie snaží vnímat východní Evropu pomocí právních předpisů a statistik Jan  Čulík
3. 3. 2003 Karol Jakubowicz: Evropská unie nám nepomůže Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2003 Otcova roľa Tomáš  Forró
11. 3. 2003 Modrá je dobrá, najmä keď prekryje korupčnú hnilobu? Marián  Repa
11. 3. 2003 Sterilizácia rómskych žien: A čo tak ponúknuť dvadsaťtisíc Slotovi? Juraj  Král
11. 3. 2003 Vzbura v Bolívii   
11. 3. 2003 Stalin: Záhada diktátorovej smrti Peter  Greguš
11. 3. 2003 Desať rokov po: Slovensko potrebuje druhé osvietenstvo Boris  Zala
10. 3. 2003 Zabudnite na demokraciu   
10. 3. 2003 Tajnosti a klamstvá Európskej komisie: oslabovanie sociálneho systému Radovan  Geist
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"   
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer